• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Tips για γρήγορο βραδινό ύπνο

Slytherin

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Slytherin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών. Έχει γράψει 1,116 μηνύματα.
H melatonin είναι ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο και το CBD είναι λάδι μαριχουάνας που βοηθάει να σε παίρνει ο ύπνος και μη ξυπνάς. Δεν έχω δοκιμάσει κανένα από τα 2 οπότε δεν ξέρω να σου πω αν όντως κάνουν δουλειά αλλα γνωστοί μου λένε ότι κοιμούνται πολύ καλά και έχουν ποιοτικό ύπνο.

Κατάλαβα,φαρμακευτικά σκευάσματα δηλαδή ! Καλό είναι να τα παίρνει κάποιος με συνταγή γιατρού.

Εγώ πιστεύω πως για να κοιμόμαστε θα πρέπει να κοιμόμαστε μια συγκεκριμένη ώρα και να ξυπνάμε το πρωϊ σε καθημερινή βάση.Ετσι συνηθίζει ο οργανισμός.

Οταν κάποιος κοιμάται 3:00 και ξυπνάει 13:00 λογικό να μην μπορεί να κοιμηθεί το άλλο βράδυ.

Επιπλέον όπως είπα και σε προηγούμενο πόστ,βοηθάει και το γάλα.
 

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Κατάλαβα,φαρμακευτικά σκευάσματα δηλαδή ! Καλό είναι να τα παίρνει κάποιος με συνταγή γιατρού.

Εγώ πιστεύω πως για να κοιμόμαστε θα πρέπει να κοιμόμαστε μια συγκεκριμένη ώρα και να ξυπνάμε το πρωϊ σε καθημερινή βάση.Ετσι συνηθίζει ο οργανισμός.

Οταν κάποιος κοιμάται 3:00 και ξυπνάει 13:00 λογικό να μην μπορεί να κοιμηθεί το άλλο βράδυ.

Επιπλέον όπως είπα και σε προηγούμενο πόστ,βοηθάει και το γάλα.
Over the counter είναι και τα 2 εδώ. Ίσως δοκιμάσω melatonin όταν κάνω υπερατλαντικες ή υπερειρηνικες πτήσεις και έχω jet lag.
Διαφωνώ με το να κοιμόμαστε με ωράριο. Κάποιες μέρες απλά χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο πχ λόγω γυμναστικης, κούρασης ή δουλειάς και νυστάζεις πιο νωρίς. Άλλες φορές δεν κουνιέσαι όλη μέρα και είσαι εντάξει με 6 ώρες. Όσο πιο αργά όμως πας τόσο το χειρότερο. Πρέπει να διορθώσω τις ώρες που πάω για ύπνο γιατί μετά τις 11 δεν έχω ποιοτικό ύπνο.
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Από άτομο με χρόνιες αϋπνίες:

1. Το βιβλίο Γκίνες έχει απαγορεύσει ρεκόρ που έχουν σχέση με την στέρηση του ύπνου, καθώς θεωρούνται άκρως επικίνδυνα. Ως μέτρο σύγκρισης, σκεφτείτε πω το βιβλίο Γκίνες επιτρέπει πτώσεις από τη στρατόσφαιρα, όπου πιάνεις φωτιά.

2. Κάθε άνθρωπος έχει έναν συγκεκριμένο χρονότυπο. Ο χρονότυπος είναι γενετικά καθορισμένος και καθορίζει το ποιες είναι οι φυσικές ώρες ύπνου για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Ο χρονότυπος ενός ανθρώπου αλλάζει ανάλογα με την ηλικία του. Οι χρονότυποι είναι η αρκούδα, το δελφίνι, ο λύκος και το λιοντάρι. Το να βρεις τον χρονότυπο σου και να προσαρμόσεις την ζωή σύμφωνα με αυτόν είναι το πρώτο βήμα για κάνεις ποιοτικό ύπνο. Η πλοιοψηφία των ανθρώπων είναι αρκούδες.

3. Ο Κιρκάδιος ρυθμός είναι ο βιολογικός ρυθμός του οργανισμού που καθορίζει το πότε ξυπνάμε και κοιμόμαστε κάθε μέρα. Ο Κιρκάδιος ρυθμός του ύπνου καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ορμονικό προφίλ του οργανισμού και άρα την γενικότερη υγεία, και γι αυτό πρέπει να παραμένει σταθερός.

4. Πρέπει να ξυπνάμε κάθε μέρα την ίδια ακριβώς ώρα, έτσι ώστε ο Κιρκάδιος ρυθμός μας να μην αλλάζει. Το πότε θα πέσουμε για ύπνο καθορίζεται από το πότε θα νυστάξουμε, το οποίο με την σειρά του καθορίζεται από την ποσότητα αδενοσίνης που έχει συσσωρευτεί στον οργανισμό, οπότε δεν είναι κάθε μέρα σταθερή και μπορεί να παίζει +-1 ώρα.

5. Η αδενοσίνη συσσωρεύεται όσο είμαστε ξύπνιοι και αποβάλλεται από τον οργανισμό κατά την διάρκεια του ύπνου. Όταν ξυπνάμε κουρασμένοι είναι γιατί ο οργανισμός δεν κατάφερε να αποβάλλει όλη την αδενοσίνη, είτε λόγο λίγων ορών ύπνου, ή λόγο κακού ύπνου. Η καφεΐνη δεν μας δίνει ενέργεια στην πραγματικότητα. Αυτό που κάνει είναι να ανταγωνίζεται την αδενοσίνη στους υποδοχείς του εγκεφάλου και έτσι μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ξεκούραστοι. Αν η αδενοσίνη φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα ο οργανισμός παθαίνει blackout και μπαίνει επί τόπου σε κατάσταση ύπνου. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να πίνουμε καφέ μόνο το πρωί, καθώς η καφεΐνη έχει γύρω στις 8 ώρες διάρκεια ζωής. Κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετικές μεταλλάξεις των υποδοχών της αδενοσίνης και η καφεΐνη δεν τους επηρεάζει, αλλά οι περισσότεροι αν πιουν καφέ το απόγευμα θα έχουν πρόβλημα με την φυσική ώρα του ύπνου. Αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να ξυπνήσεις για κανένα λόγο χωρίς καφέ και έχεις χρόνια κούραση, μάλλον πίνεις καφέ τις ώρες που δε πρέπει και δεν ξεκουράζεσαι.

6. Με το που ξυπνάμε πρέπει να εκτειθόμαστε στο φως του ήλιου. Τα μάτια μας έχουν ειδικά κύτταρα υποδοχείς τα οποία ενεργοποιούνται με την έκθεση σε μια συγκεκριμένη αντίθεση μπλε και κίτρινου φωτός το οποίο υπάρχει στον ουρανό την ώρα γύρω στο χάραμα, γι αυτό και αυτή είναι καλύτερη ώρα να ξυπνά κανείς ~7am Όσοι ξυπνάνε άλλες ώρες μπορούν να κάνουν mimic έως ένα βαθμό αυτό το φως με έκθεση σε δυνατές πηγές μπλε φωτός. Η ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων στα μάτια μας είναι πολύ σημαντική και πρέπει να συνδυαστεί με το spike κορτιζόλης και αδρεναλίνης που παράγει οργανισμός όταν ξυπνάμε. Αν δεν γίνει αυτό τείνουμε να χουζουρεύουμε, να είμαστε κουρασμένοι και ληθαργικοί όλη την ημέρα, να μην μπορούμε να κοιμηθούμε και άρα να ξενυχτάμε, να έχουμε κακό ορμονικό προφίλ, να παθαίνουμε κατάθλιψη, και γενικά πολλά άσχημα πράγματα. Just do it.

7. Η καλύτερη ώρα για καφέ είναι γύρω στις 3 ώρες μετά το ξύπνημα. Αν πιεις καφέ την ώρα που ξυπνάς, μετά από μια δυο ώρες θα έχεις αρχίζεις να αισθάνεσαι υπνηλία και χαμηλή ενέργεια.

8. Αυτό που ξυπνάει τον οργανισμό το πρωί είναι επαναφορά της θερμοκρασίας, καθώς στον ύπνο είμαστε σε υποθερμική κατάσταση. Γι αυτό και όταν πίνουμε ζεστό καφέ το πρωί ξυπνάμε, δεν είναι λόγο της καφεΐνης, αυτή θέλει γύρω στα 20λεπτά για να ενεργήσει. Μπορούμε λοιπόν το πρωί αντί για ζεστό καφέ να πιούμε ένα ποτήρι ζεστό νερό.

9. Το δωμάτιο στο οποίο κοιμόμαστε πρέπει να είναι κρύο, καθώς το κρύο προετοιμάζει τον οργανισμό να μπει σε κατάσταση ύπνου.

10. Το δωμάτιο στο οποίο κοιμόμαστε πρέπει να είναι σκοτεινό, διότι το φως έχει την ικανότητα να διαπερνά τα βλέφαρα και να μας κάνει να μένουμε ξύπνιοι.

11. Η έκθεση σε φώτα και οθόνες πρέπει να σταματάει μία ώρα πριν την ώρα που πέφτουμε συνήθως για ύπνο. Ή έκθεση σε αυτού του είδους τα φώτα αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης η οποία είναι η ορμόνη που μας βάζει για ύπνο. Εξωτερική χρήση μελατονίνης όπως σε χάπια κτλ πρέπει να αποφεύγεται, διότι δεν δημιουργεί την ίδια κατάσταση ύπνου, αλλά έναν ύπνο από τον οποίο λείπουν σημαντικά στάδια.

12. Όταν θες να κοιμηθείς δεν πρέπει να σκέφτεσαι γραμμικές καταστάσεις, όπως "τι θα γίνει αν κάνω αυτό", "πως θα κάνω εκείνο το πράγματα αύριο", "πως κάνω αυτή τη διαίρεση", "πόσα πρόβατα πέρασαν". Τέτοιες σκέψεις αυξάνουν το alertness του οργανισμού και σε κρατάνε ξύπνιο. Οι σκέψεις που πρέπει να κάνεις είναι πιο "πλατιές" και παθητικές, όπως το να ανασύρεις από την μνήμη σου μια εικόνα και να προσπαθείς να φανταστείς τα χρώματα, τα πρόσωπα κ.ο.κ. Τέτοιες σκέψεις γρήγορα μεταβάλλονται σε ασυναρτησίες και μπαίνουμε έτσι στην φάση του ύπνου.

13. Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά τείνουν να μας κρατάνε ξύπνιους, ενώ ο υδατάνθρακας δημιουργεί υπνηλία. Μια λύση λοιπόν είναι να τρως τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά πιο νωρίς μέσα στην μέρα και τον υδατάνθρακα πιο κοντά στην ώρα του ύπνου.

14. Ένα κρύο μπάνιο πριν τον ύπνο βοηθά τον οργανισμό να μειώσει την θερμοκρασία του και βοηθά να κοιμηθούμε.

15. Η καλύτερη στάση ύπνου είναι ανάσκελα με ένα χαμηλό μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι που να υποστηρίζει τον λαιμό και ένα πιο χοντρό κάτω από τα γόνατα ώστε να υποστηρίζεται η καμπύλη της μέσης. Το κεφάλι θα πρέπει να είναι παράλληλο με το ταβάνι. Αν ανοίγεις τα μάτια και δεν κοιτάς ευθεία πάνω έχεις πολύ χοντρό μαξιλάρι, και πέραν από πρόβλημα με τον αυχένα θα έχεις και πρόβλημα με την ανάσα σου και θα κάνεις κακό ύπνο. Η δεύτερη επιλογή είναι στα δίπλα, αλλά αυτό θέλει περισσότερα μαξιλάρια, ένα κάτω από το κεφάλι, ένα στην μέση και ένα ανάμεσα στα πόδια, και γενικά είναι πιο δύσκολη στάση για να κρατηθεί σωστή στην διάρκεια του ύπνου. Η χειρότερη μακράν είναι μπρούμυτα με το κεφάλι στραβωμένο. Απλά καταστρέφεις την μέση, την σπονδυλική σου γενικά και τα όργανα σου. Η καλύτερη λύση είναι να μάθεις να κοιμάσαι ανάσκελα.
Κι εγώ δεν μπορούσα, αλλά μαθαίνεται, και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο μετά, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

16. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς φρόντισε μέσα στην μέσα να μην κάθεσαι καθόλου στο κρεβάτι. Στο κρεβάτι θα πρέπει να κάθεσαι μόνο για ύπνο. Αυτό εκπαιδεύει τον οργανισμό να μπαίνει σε κατάσταση ύπνου κάθε φορά που κάθεται στο κρεβάτι και βοηθά πολύ. Αν διαβάζεις, βλέπεις ταινίες και γενικά αράζεις στο κρεβάτι είναι δύσκολο μετά να κοιμηθείς εκεί.
 

Slytherin

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Slytherin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών. Έχει γράψει 1,116 μηνύματα.
Ακόμα να προσθέσω πως ένα ζεστό ντούς βοηθάει.

Σίγουρα κάποιες φορές χρειαζόμαστε και λιγότερο ύπνο αλλά αν κοιμόμασταν με ωράριο θα ήμασταν ακόμα καλύτερα.

Εξάλλου η πλειοψηφία από μας χρειάζεται γύρω στις 7 με 8 ώρες ύπνο για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τις ημέρας χωρίς κόπωση και ψυχολογικά.

Μερικές φορές όταν δεν κοιμάμαι με πιάνουν αναίτια ψυχολογικά.
 

Gaspar

Περιβόητο μέλος

Ο Gaspar αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,101 μηνύματα.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,555 μηνύματα.
Οταν τρωτε πολυ ελαφρια το βραδυ, τα αποτελέσματα ειναι αμεσα.
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,493 μηνύματα.
H melatonin είναι ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο και το CBD είναι λάδι μαριχουάνας που βοηθάει να σε παίρνει ο ύπνος και μη ξυπνάς. Δεν έχω δοκιμάσει κανένα από τα 2 οπότε δεν ξέρω να σου πω αν όντως κάνουν δουλειά αλλα γνωστοί μου λένε ότι κοιμούνται πολύ καλά και έχουν ποιοτικό ύπνο.

Το cbd δεν θα τι προτείνω γιατί δεν ειναι γνωστές οι μακροπρόθεσμες ενέργειες και αρκετά σκευάσματα περιέχουν μεγαλύτερες από το επιτρεπτό οριο του ψυχοδραστικου THC.

Σε ελαφριές περιπτώσεις καλύτερα σκευάσματα βαλεριάνας η σπρέι μελατονινης.

Γενικα, σε αϋπνίες που δεν αντιμετωπίζονται με τα κλασικά( αποφυγή φωτος πριν τον υπνο ή αποφυγή κατανάλωσης καφε κλπ) θα πρέπει ν αναζητείται η αιτία- η οποία μπορεί να οφείλεται σε παθολογια είτε του σωματοσ Είτε της ψυχής-και όχι να θεραπεύεται μονο το σύμπτωμα της αϋπνίας.
 

Slytherin

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Slytherin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών. Έχει γράψει 1,116 μηνύματα.
Σήμερα θα ήθελα να προσθέσω ως tip να παρακολουθήσετε ποδοσφαιρικό αγώνα για να σας πάρει ο ύπνος.

Είδα τον ημιτελικό του europa, Roma vs Manchester Utd και χασμουριόμουν, πού να έβλεπα ελληνική σουπερλίγκα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Μαυρίκιος

Διάσημο μέλος

Ο Μαυρίκιος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,634 μηνύματα.
Το τέλειο είναι το ΧΑΝΑΧ αλλά επιφέρει κάποια ελαφρά παράλυση.
 

Guest 749981

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Εγώ πάντως τώρα που δεν έχω υποχρεώσεις και είμαι χαλαρός κοιμάμαι πολύ πιο εύκολα και καλύτερα. Άτιμο πράγμα το άγχος.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,444 μηνύματα.
Πώς την παλεύετε με τη ζέστη το βράδυ και κοιμαστε;
Με το air/ανεμιστηρα αν εισαι ιδρωμενος (που λογω ζεστης γενικα εισαι) ειναι επικινδυνο μην την αρπαξεις/πιαστεις.
 

Αναστασία197

Νεοφερμένος

Η Αναστασία197 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 93 μηνύματα.

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Γενικά το ποστ του χακερ είναι εξαιρετικά καλό σ' αυτό το θρεντ, αλλά θα προσθέσω κι εγώ κάποια τιπς που με βοήθησαν να στρώσω εντελώς τον ύπνο μου και να κοιμάμαι μέσα σε δευτερόλεπτα.

1. Το σημαντικότερο απ' όλα είναι η διαχείριση του άγχους. Κλισέ ξεκλισέ, αν είσαι στην τσίτα και πρέπει να εξουθενωθείς για να σε πάρει ο ύπνος, δεν πρόκειται να ξεκουραστείς ποτέ. Επομένως πρέπει πρώτα να πούμε πώς μετριάζεις το παράλογο και μη δημιουργικό άγχος.

α) Παρατηρώ ότι όσο περισσότερα καταφέρνω μες στη μέρα, τόσο λιγότερο άγχος έχω μετά. Ξέρω ότι εστιάζω σ' αυτά που μπορώ να διαχειριστώ και με τις πολλές μικρές "επιτυχίες" μου δημιουργείται η αίσθηση ότι μπορώ να βρω λύση στα προβλήματά μου no matter what.
β) Έχω πάντα στο μυαλό μου έτοιμες πολλές εναλλακτικές. Έτσι φεύγει η αίσθηση ότι μια αποτυχία φέρνει το τέλος του κόσμου και δοκιμάζω το plan b μου, το οποίο ενδεχομένως να είναι και καλύτερο. Αλλά ακόμη και το plan a να αποτύχει την 1η φορά, αν το ξαναπροσπαθήσουμε τη 2η έχουμε ήδη περισσότερη εμπειρία και ξέρουμε τι λάθη ν' αποφύγουμε.
γ) Ακολουθώ το σώμα μου κι όχι μόνο το μυαλό μου. Πολλές φορές το μυαλό μας πλάθει μια εικόνα του πώς θα πρέπει να είναι η ζωή μας και αγωνιζόμαστε να τα καταφέρουμε χωρίς να αναρωτιόμαστε αν μας ταιριάζει αυτό το lifestyle. Δεν μπορεί ένας συντηρητικός κι αμυντικός άνθρωπος να κάνει μια δουλειά με έντονα ρίσκα και μεγάλες ευθύνες, θα πάθει έμφραγμα στα 60 του. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που είναι αεικίνητος και γεμάτος ενέργεια να καθηλωθεί σε μια καρέκλα γραφείου για 10 ώρες, χρειάζεται εκτόνωση αλλιώς θα του γυρίσει σε νεύρα και τάσεις φυγής.
δ) Η απραγία και ο συμβιβασμός σε μια ζωή με λιγότερες δυσκολίες απ' όσες είναι ικανός να ξεπεράσει ένας άνθρωπος μπορεί να φέρουν πολλαπλάσιο άγχος από μια ζωή γεμάτη φουρτούνες, γιατί υποβόσκει συνεχώς το αίσθημα του "χαραμίζομαι", "είμαι δειλός" και "τι κάνω με τη ζωή μου". Αν αφήνετε όλες σας τις υποχρεώσεις για την τελευταία στιγμή, νιώθετε άγχος και ενοχές μέχρι τότε αλλά την ώρα της κρίσης ηρεμεί το μυαλό σας και τα φέρνετε όλα εις πέρας, τότε είναι μια καλή ένδειξη ότι ανήκετε σ' αυτή την κατηγορία.
ε) Οι καθημερινές μας συνήθειες επηρεάζουν σε τρομακτικό βαθμό το άγχος μας. Δε φέρνει μόνο το άγχος αϋπνία, αλλά κι η αϋπνία άγχος. Η κακή διατροφή επίσης. Για το αλκοόλ και το τσιγάρο ας μη μιλήσω καν. Γι' αυτό πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές, καθώς και πηγές πλούσιες σε μαγνήσιο. Το μαύρο τσάι βοηθάει επίσης για το άγχος αλλά να θυμάστε ότι είναι διεγερτικό οπότε μπορεί να εντείνει την αϋπνία. Θα το πρότεινα αντί για 2ο ή 3ο καφέ κατά το πολύωρο διάβασμα/εργασία.
στ) Είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί πρέπει να μετριάσουμε το άγχος μας και να επιστρατεύσουμε όλο μας το willpower ώστε να αυτοπειθαρχηθούμε και να ξεφύγουμε από αυτόν τον τοξικό φαύλο κύκλο. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που εκκρίνεται απ' τον οργανισμό για την αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων. Το μακροχρόνιο στρες έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό. Αυτά μπορούν να επιφέρουν:
- διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, ανορεξία, παχυσαρκία)
- διαβήτη
- απώλεια μνήμης
- μειωμένη λίμπιντο
- κυκλοθυμία, κατάθλιψη
- φλεγμονές σε διάφορα μέρη του σώματος (προσωπικά μου κατέστρεψε το στομάχι και πλέον χαπακώνομαι με losec για να μη βήχω όλη μέρα και γδέρνω τον λαιμό και τον οισοφάγο μου).
- ακόμη και καρκίνο.

Γι' αυτό πολλοί άνθρωποι κάνουν κάποια στιγμή το "μπαμ" και τα παρατάνε όλα. Γιατί αν η ζωή σου και οι συνήθειές σου καταπονούν το σώμα σου, αργά ή γρήγορα ο οργανισμός αντιδρά για να προστατεύσει την υγεία του.
ζ) Όταν χρειάζεσαι βοήθεια, ζήτα βοήθεια. Παλιά πίστευα ότι για να θεωρηθεί ότι έφερες κάτι εις πέρας θα πρέπει να το έχεις αναλάβει όλο μόνος σου. Αυτό δεν ισχύει, κάθε άλλο. Όλα τα μεγάλα έργα εκτελούνται από ομάδες κι αυτό δεν καθιστά λιγότερο σημαντικό τον κόπο του καθένα ξεχωριστά.

Όταν, λοιπόν, κάποιος δουλέψει με την ψυχική υγεία του, αυτομάτως βοηθά και τη σωματική υγεία του. Αν, παρόλ' αυτά κάποιες μέρες δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, μπορεί να βοηθήσουν τα παρακάτω:

2. Μάθε να χαλαρώνεις το σώμα σου και να καθαρίζεις το μυαλό σου. Προσωπικά έμαθα αυτό το κόλπο στη γιόγκα: εστιάζεις την ενέργειά σου σε ένα άκρο του σώματος κάθε φορά και αρχίζεις να το αφήνεις όσο πιο ελεύθερο γίνεται. Να το νιώσεις βαρύ, να παραλύσει εντελώς. Μόλις παραλύσεις όλα σου τα άκρα, ξεκίνα να πλάθεις χαλαρωτικές κι ευχάριστες εικόνες στο μυαλό σου (!!! προσοχή: ευχάριστες ΟΧΙ με την έννοια του σεξουαλικού, οι φαντασιώσεις διεγείρουν, δεν καταστέλλουν!!!). Οι πιο εύκολες εικόνες είναι σε λιβάδια, θάλασσες και βουνά, αγκαλιά με κάποιον αγαπημένο μας. Σκέψου το τοπίο, την αίσθηση ζεστασιάς, this is your safe place. Τίποτα δε σε απειλεί, αφέσου.

3. Άλλαξε το στρώμα του κρεβατιού σου με πιο σκληρό. Αν έχεις μαλακό στρώμα, είναι εξαιρετικά πιθανό να ευθύνεται για μυϊκούς πόνους, πιασίματα, ληθαργικό και κακής ποιότητας ύπνο. Βρες το πιο σκληρό στρώμα στο οποίο νιώθεις άνετα, χωρίς όμως να βουλιάζει.

4. Δημιούργησε ευχάριστη ατμόσφαιρα. Τακτοποίησε το υπνοδωμάτιό σου και άλλαζε σεντόνια και πιτζάμες τακτικά, να νιώθεις πάντα τη μυρωδιά του μαλακτικού. Μην αφήνεις πάνω στο κρεβάτι ρούχα και αντικείμενα ακόμη κι αν υπάρχει χώρος. Προτίμησε ένα πιο δροσερό δωμάτιο και μια πιο βαριά κουβέρτα τον χειμώνα. Μην ανάβεις τέρμα το καλοριφέρ για να μην ιδρώνεις - ξεσκεπάζεσαι - κρυώνεις - πιάνεσαι. Plus, το βάρος της κουβέρτας χαλαρώνει. Δοκίμασε επίσης να κοιμηθείς γυμνός, χωρίς καν εσώρουχο.

5. Έχε χώρο στον ύπνο. Αν κοιμάσαι μόνος σου, πάρε τουλάχιστον ημίδιπλο κρεβάτι, όχι μονό. Αν κοιμάσαι με άλλο άτομο, πάρτε υπέρδιπλο. Είναι σημαντικό να μπορείς να στριφογυρίζεις όσο κοιμάσαι για να ξεπιάνεσαι και ακόμη κι αυτοί που νομίζουν ότι κοιμούνται πολύ ήσυχα, στην πραγματικότητα αλλάζουν πολλές φορές στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

6. Απόφυγε τα βαριά γεύματα και την κατανάλωση ζάχαρης πριν τον ύπνο. Το ζεστό γάλα είναι χαλαρωτικό αλλά μπορεί να φέρει φούσκωμα.

7. Έχε ένα μπουκάλι νερό δίπλα σου για μες στη νύχτα. Αν ξυπνήσεις διψασμένος, πίνεις δυο γουλιές και ξανακοιμάσαι επιτόπου. Αν πρέπει κάθε φορά είτε να μένεις με τη δίψα είτε να σηκώνεσαι για να πας στην κουζίνα, χαιρέτα μου τον πλάτανο.

8. Χρησιμοποίησε φυσικά προϊόντα για τις μέρες που νιώθεις ένταση ή πρέπει να κοιμηθείς οπωσδήποτε νωρίς (π.χ. έχεις πρωινό ξύπνημα). Εμένα δύο πράγματα μ' έχουν βοηθήσει: α) Ζεστό χαμομήλι με μέλι και λεμόνι, β) 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας μέσα σε μια κούπα ζεματιστό, αχνιστό νερό ώστε να διαχυθεί η λεβάντα σε όλο το δωμάτιο (καλό είναι να μην έχουμε την κούπα πολύ κοντά μας γιατί μετά μπορεί να έχουμε θέμα με το ξύπνημα).

9. Να βάζεις ΕΝΑ και μόνο ΕΝΑ ξυπνητήρι. Το να ξεκινάς τα ξυπνητήρια από 2 ώρες πριν για να είσαι σίγουρος ότι θα σηκωθείς το μόνο που θα σου προσφέρει είναι 2 ώρες ποιοτικού ύπνου λιγότερο. Αν φοβάσαι ότι δε θα το ακούσεις, βάλε πιο δυνατό και τρομακτικό ήχο.

10. Μην κάνεις γυμναστική πολύ αργά το βράδυ. Κάνε τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσεις για ύπνο ώστε να προλάβει να σου φύγει η υπερένταση και να έρθει η γλυκιά κούραση.
 
Τελευταία επεξεργασία:

CiNeFiL

Διακεκριμένο μέλος

Η CiNeFiL αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 7,229 μηνύματα.
it might sound stupid BUT
με ειχε βοηθησει πολυ οταν ξυπνουσα στη μεση της νυχτας να μην καθομαι στο κρεβατι και να περιμενω να ξανακοιμηθω in fact αυτο μου εφερνε ακομα πιο πολυ υπερενταση σε σημειο να βαζω τα κλαμματα απο τα νευρα, οποτε αρχισα να σηκωνομαι και να περπαταω λιγο στο σπιτι οταν ξαναξαπλωνα μου ηταν πιο ευκολο να κοιμηθω.

Επισης απο τοτε που εκοψα τον απογευματινο καφε η ζωη μου εγινε πολυ καλυτερη

α και το αλκοολ βοηθαει αλλα ΑΑ is not an option Ι guess

Βεβαια με κατι τετοια honestly το πραγματικο προβλημα (αν ειναι ψυχολογικο το κομματι πισω απο αυτο του υπνου) δεν λυνεται if you ask me. Το βασικοτερο tip -εχοντας περασει χροονια αυπνιας- ειναι να βρεις αυτο που σε αγχωνει και σε φερνει σε υπερενταση και να το αντιμετωπιστεις,γιατι καλως η κακως παει ντομινο.
Απο κει και περα υπαρχει παντα και η βοηθεια ειδικου, δεν υπαρχει λογος να τους αποφευγουμε τοσο,υπαρχει ενα στερεοτυπο τυπου τα ψυχικα προβληματα ειναι πολυτελειας και υποτιμουνται παρα πολυ με αποτελεσμα να υπαρχει τοσος κοσμος με αυπνιες, καταθλιψη, κρισεις πανικου κλπ κλπ και να μην εχει διαγνωστει ποτε και να συνεχιζει απλα να ζει με τα προβληματα του.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,444 μηνύματα.
2. Κάθε άνθρωπος έχει έναν συγκεκριμένο χρονότυπο. Ο χρονότυπος είναι γενετικά καθορισμένος και καθορίζει το ποιες είναι οι φυσικές ώρες ύπνου για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Ο χρονότυπος ενός ανθρώπου αλλάζει ανάλογα με την ηλικία του. Οι χρονότυποι είναι η αρκούδα, το δελφίνι, ο λύκος και το λιοντάρι. Το να βρεις τον χρονότυπο σου και να προσαρμόσεις την ζωή σύμφωνα με αυτόν είναι το πρώτο βήμα για κάνεις ποιοτικό ύπνο. Η πλοιοψηφία των ανθρώπων είναι αρκούδες.
Και πώς αλλάζουμε χρονότυπο? Πχ ενας βραδινος τυπος να γινει πρωινος λογω δουλειας αναγκαστικα;
6. Με το που ξυπνάμε πρέπει να εκτειθόμαστε στο φως του ήλιου. Τα μάτια μας έχουν ειδικά κύτταρα υποδοχείς τα οποία ενεργοποιούνται με την έκθεση σε μια συγκεκριμένη αντίθεση μπλε και κίτρινου φωτός το οποίο υπάρχει στον ουρανό την ώρα γύρω στο χάραμα, γι αυτό και αυτή είναι καλύτερη ώρα να ξυπνά κανείς ~7am Όσοι ξυπνάνε άλλες ώρες μπορούν να κάνουν mimic έως ένα βαθμό αυτό το φως με έκθεση σε δυνατές πηγές μπλε φωτός. Η ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων στα μάτια μας είναι πολύ σημαντική και πρέπει να συνδυαστεί με το spike κορτιζόλης και αδρεναλίνης που παράγει οργανισμός όταν ξυπνάμε. Αν δεν γίνει αυτό τείνουμε να χουζουρεύουμε, να είμαστε κουρασμένοι και ληθαργικοί όλη την ημέρα, να μην μπορούμε να κοιμηθούμε και άρα να ξενυχτάμε, να έχουμε κακό ορμονικό προφίλ, να παθαίνουμε κατάθλιψη, και γενικά πολλά άσχημα πράγματα. Just do it.
Αυτό ειναι δυσκολο οταν δουλευεις απο το σπιτι σε υπολογιστη. Σκεψου σκηνικο ξυπνας, πας πλενεσαι ανοιγεις κουρτινες και καθεσαι γραφειο σε μια οθονη για κανα 8ωρο κλεισμένος μέσα. Το blue filter από την οθόνη κάνει για το μπλε που λές? :P
15. Η καλύτερη στάση ύπνου είναι ανάσκελα με ένα χαμηλό μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι που να υποστηρίζει τον λαιμό και ένα πιο χοντρό κάτω από τα γόνατα ώστε να υποστηρίζεται η καμπύλη της μέσης. Το κεφάλι θα πρέπει να είναι παράλληλο με το ταβάνι. Αν ανοίγεις τα μάτια και δεν κοιτάς ευθεία πάνω έχεις πολύ χοντρό μαξιλάρι, και πέραν από πρόβλημα με τον αυχένα θα έχεις και πρόβλημα με την ανάσα σου και θα κάνεις κακό ύπνο. Η δεύτερη επιλογή είναι στα δίπλα, αλλά αυτό θέλει περισσότερα μαξιλάρια, ένα κάτω από το κεφάλι, ένα στην μέση και ένα ανάμεσα στα πόδια, και γενικά είναι πιο δύσκολη στάση για να κρατηθεί σωστή στην διάρκεια του ύπνου. Η χειρότερη μακράν είναι μπρούμυτα με το κεφάλι στραβωμένο. Απλά καταστρέφεις την μέση, την σπονδυλική σου γενικά και τα όργανα σου. Η καλύτερη λύση είναι να μάθεις να κοιμάσαι ανάσκελα.
Κι εγώ δεν μπορούσα, αλλά μαθαίνεται, και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο μετά, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Εγώ από όταν άκουσα για τη Μόρα δεν κοιμάμαι ποτέ ανάσκελα, για καλού κακού :P
Μπρούμυτα ή στα πλάγια αν κοιτάς τοίχο δεν υπάρχει περίπτωση να τη δεις!!! Δεν κάνω πλάκα, ξέρω ότι ειναι βλακειες, αλλα το φοβαμαι
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Και πώς αλλάζουμε χρονότυπο? Πχ ενας βραδινος τυπος να γινει πρωινος λογω δουλειας αναγκαστικα;
Δεν ξέρω αν μπορείς να αλλάξεις χρόνοτυπο. Ο χρόνοτυπος αλλάζει γενικά με την ηλικία, πχ οι έφηβοι είναι λύκοι και ξενυχτάνε, οι ηλικιωμένοι ξυπνάνε πιο νωρίς, αλλά νομίζω στην ενηλικη ζωή, ας πούμε 22-60 είναι σταθερός και γενετικα καθορισμένος.
Αυτό ειναι δυσκολο οταν δουλευεις απο το σπιτι σε υπολογιστη. Σκεψου σκηνικο ξυπνας, πας πλενεσαι ανοιγεις κουρτινες και καθεσαι γραφειο σε μια οθονη για κανα 8ωρο κλεισμένος μέσα. Το blue filter από την οθόνη κάνει για το μπλε που λές? :P
Δε ξέρω τι εννοείς, αλλά εγώ σε υπολογιστή από το σπίτι δουλεύω. Το πρωί βγαίνεις έξω να σε δει ο ήλιος, κανείς τημ δουλειά σου και το βράδυ πριν κοιμηθείς απλά δεν κοιτάς οθόνες. Τα μπλε φίλτρα δεν εχουν νόημα ΘΕΣ να εκτίθεσαι σε μπλε φως μέσα στη μέρα για να σε κράτα ξύπνιο.
Εγώ από όταν άκουσα για τη Μόρα δεν κοιμάμαι ποτέ ανάσκελα, για καλού κακού :P
Μπρούμυτα ή στα πλάγια αν κοιτάς τοίχο δεν υπάρχει περίπτωση να τη δεις!!! Δεν κάνω πλάκα, ξέρω ότι ειναι βλακειες, αλλα το φοβαμαι
Εμένα μια φορά που ήρθε και με είδε δεν ξαναπατήσε πάντως. Ούτε η Μόρα δε με κάνει παρέα.
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
@chester20080 η Μόρα είναι η υπνική παράλυση και μπορεί να σου συμβεί οποιαδήποτε στιγμή γυρίσεις ανάσκελα μες στη νύχτα. Εμένα όταν μου συνέβη με είχε πάρει ο ύπνος μπρούμυτα, αλλά προφανώς κάπως γύρισα ασυναίσθητα καθώς κοιμόμουν. Ωστόσο αν έχεις σταθερό πρόγραμμα ύπνου και φυσιολογικά επίπεδα άγχους, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να σου συμβεί. Εγώ εκείνη την περίοδο σκέψου κοιμόμουν απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, μετά ξυπνούσα και ξανακοιμομουν στις 4. Ό,τι να' ναι δηλαδή.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,444 μηνύματα.
Έχω πολύ κακό πρόγραμμα ύπνου τα τελευταία ~3 χρόνια, δλδ κοιμάμαι 3-4 το ξημέρωμα και ξυπνάω αναγκαστικά 8-9 για δουλειά πρωινά συνηθως καθημερινες. Αρα σκ του δινω και καταλαβαινει και ξυπναω μετα τις 12. Οπότε απο τη μία θελω να κοιμαμαι νωρις και να εχω πιο φυσιολογικο κυκλο, δηλαδη να αλλαξω χρονοτυπο, αλλά από την άλλη λετε οτι δεν αλλαζει αυτο ευκολα αρα δεν υπαρχει λυση;
Υπνικη παραλυση δεν μου εχει τυχει. Ποτέ δεν κοιμαμαι ανασκελα. Ειχα θεματα με αυχενα και πηρα ανατομικο μαξιλαρι.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top