• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Tips για γρήγορο βραδινό ύπνο

Slytherin

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Slytherin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών . Έχει γράψει 981 μηνύματα.
H melatonin είναι ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο και το CBD είναι λάδι μαριχουάνας που βοηθάει να σε παίρνει ο ύπνος και μη ξυπνάς. Δεν έχω δοκιμάσει κανένα από τα 2 οπότε δεν ξέρω να σου πω αν όντως κάνουν δουλειά αλλα γνωστοί μου λένε ότι κοιμούνται πολύ καλά και έχουν ποιοτικό ύπνο.

Κατάλαβα,φαρμακευτικά σκευάσματα δηλαδή ! Καλό είναι να τα παίρνει κάποιος με συνταγή γιατρού.

Εγώ πιστεύω πως για να κοιμόμαστε θα πρέπει να κοιμόμαστε μια συγκεκριμένη ώρα και να ξυπνάμε το πρωϊ σε καθημερινή βάση.Ετσι συνηθίζει ο οργανισμός.

Οταν κάποιος κοιμάται 3:00 και ξυπνάει 13:00 λογικό να μην μπορεί να κοιμηθεί το άλλο βράδυ.

Επιπλέον όπως είπα και σε προηγούμενο πόστ,βοηθάει και το γάλα.
 

Nelliel

Διάσημο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 2,583 μηνύματα.
Κατάλαβα,φαρμακευτικά σκευάσματα δηλαδή ! Καλό είναι να τα παίρνει κάποιος με συνταγή γιατρού.

Εγώ πιστεύω πως για να κοιμόμαστε θα πρέπει να κοιμόμαστε μια συγκεκριμένη ώρα και να ξυπνάμε το πρωϊ σε καθημερινή βάση.Ετσι συνηθίζει ο οργανισμός.

Οταν κάποιος κοιμάται 3:00 και ξυπνάει 13:00 λογικό να μην μπορεί να κοιμηθεί το άλλο βράδυ.

Επιπλέον όπως είπα και σε προηγούμενο πόστ,βοηθάει και το γάλα.
Over the counter είναι και τα 2 εδώ. Ίσως δοκιμάσω melatonin όταν κάνω υπερατλαντικες ή υπερειρηνικες πτήσεις και έχω jet lag.
Διαφωνώ με το να κοιμόμαστε με ωράριο. Κάποιες μέρες απλά χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο πχ λόγω γυμναστικης, κούρασης ή δουλειάς και νυστάζεις πιο νωρίς. Άλλες φορές δεν κουνιέσαι όλη μέρα και είσαι εντάξει με 6 ώρες. Όσο πιο αργά όμως πας τόσο το χειρότερο. Πρέπει να διορθώσω τις ώρες που πάω για ύπνο γιατί μετά τις 11 δεν έχω ποιοτικό ύπνο.
 

hack3r

Επιφανές μέλος

Ο Τόλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και επαγγέλεται Μηχανικός λογισμικού . Έχει γράψει 9,624 μηνύματα.
Από άτομο με χρόνιες αϋπνίες:

1. Το βιβλίο Γκίνες έχει απαγορεύσει ρεκόρ που έχουν σχέση με την στέρηση του ύπνου, καθώς θεωρούνται άκρως επικίνδυνα. Ως μέτρο σύγκρισης, σκεφτείτε πω το βιβλίο Γκίνες επιτρέπει πτώσεις από τη στρατόσφαιρα, όπου πιάνεις φωτιά.

2. Κάθε άνθρωπος έχει έναν συγκεκριμένο χρονότυπο. Ο χρονότυπος είναι γενετικά καθορισμένος και καθορίζει το ποιες είναι οι φυσικές ώρες ύπνου για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Ο χρονότυπος ενός ανθρώπου αλλάζει ανάλογα με την ηλικία του. Οι χρονότυποι είναι η αρκούδα, το δελφίνι, ο λύκος και το λιοντάρι. Το να βρεις τον χρονότυπο σου και να προσαρμόσεις την ζωή σύμφωνα με αυτόν είναι το πρώτο βήμα για κάνεις ποιοτικό ύπνο. Η πλοιοψηφία των ανθρώπων είναι αρκούδες.

3. Ο Κιρκάδιος ρυθμός είναι ο βιολογικός ρυθμός του οργανισμού που καθορίζει το πότε ξυπνάμε και κοιμόμαστε κάθε μέρα. Ο Κιρκάδιος ρυθμός του ύπνου καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ορμονικό προφίλ του οργανισμού και άρα την γενικότερη υγεία, και γι αυτό πρέπει να παραμένει σταθερός.

4. Πρέπει να ξυπνάμε κάθε μέρα την ίδια ακριβώς ώρα, έτσι ώστε ο Κιρκάδιος ρυθμός μας να μην αλλάζει. Το πότε θα πέσουμε για ύπνο καθορίζεται από το πότε θα νυστάξουμε, το οποίο με την σειρά του καθορίζεται από την ποσότητα αδενοσίνης που έχει συσσωρευτεί στον οργανισμό, οπότε δεν είναι κάθε μέρα σταθερή και μπορεί να παίζει +-1 ώρα.

5. Η αδενοσίνη συσσωρεύεται όσο είμαστε ξύπνιοι και αποβάλλεται από τον οργανισμό κατά την διάρκεια του ύπνου. Όταν ξυπνάμε κουρασμένοι είναι γιατί ο οργανισμός δεν κατάφερε να αποβάλλει όλη την αδενοσίνη, είτε λόγο λίγων ορών ύπνου, ή λόγο κακού ύπνου. Η καφεΐνη δεν μας δίνει ενέργεια στην πραγματικότητα. Αυτό που κάνει είναι να ανταγωνίζεται την αδενοσίνη στους υποδοχείς του εγκεφάλου και έτσι μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ξεκούραστοι. Αν η αδενοσίνη φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα ο οργανισμός παθαίνει blackout και μπαίνει επί τόπου σε κατάσταση ύπνου. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να πίνουμε καφέ μόνο το πρωί, καθώς η καφεΐνη έχει γύρω στις 8 ώρες διάρκεια ζωής. Κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετικές μεταλλάξεις των υποδοχών της αδενοσίνης και η καφεΐνη δεν τους επηρεάζει, αλλά οι περισσότεροι αν πιουν καφέ το απόγευμα θα έχουν πρόβλημα με την φυσική ώρα του ύπνου. Αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να ξυπνήσεις για κανένα λόγο χωρίς καφέ και έχεις χρόνια κούραση, μάλλον πίνεις καφέ τις ώρες που δε πρέπει και δεν ξεκουράζεσαι.

6. Με το που ξυπνάμε πρέπει να εκτειθόμαστε στο φως του ήλιου. Τα μάτια μας έχουν ειδικά κύτταρα υποδοχείς τα οποία ενεργοποιούνται με την έκθεση σε μια συγκεκριμένη αντίθεση μπλε και κίτρινου φωτός το οποίο υπάρχει στον ουρανό την ώρα γύρω στο χάραμα, γι αυτό και αυτή είναι καλύτερη ώρα να ξυπνά κανείς ~7am Όσοι ξυπνάνε άλλες ώρες μπορούν να κάνουν mimic έως ένα βαθμό αυτό το φως με έκθεση σε δυνατές πηγές μπλε φωτός. Η ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων στα μάτια μας είναι πολύ σημαντική και πρέπει να συνδυαστεί με το spike κορτιζόλης και αδρεναλίνης που παράγει οργανισμός όταν ξυπνάμε. Αν δεν γίνει αυτό τείνουμε να χουζουρεύουμε, να είμαστε κουρασμένοι και ληθαργικοί όλη την ημέρα, να μην μπορούμε να κοιμηθούμε και άρα να ξενυχτάμε, να έχουμε κακό ορμονικό προφίλ, να παθαίνουμε κατάθλιψη, και γενικά πολλά άσχημα πράγματα. Just do it.

7. Η καλύτερη ώρα για καφέ είναι γύρω στις 3 ώρες μετά το ξύπνημα. Αν πιεις καφέ την ώρα που ξυπνάς, μετά από μια δυο ώρες θα έχεις αρχίζεις να αισθάνεσαι υπνηλία και χαμηλή ενέργεια.

8. Αυτό που ξυπνάει τον οργανισμό το πρωί είναι επαναφορά της θερμοκρασίας, καθώς στον ύπνο είμαστε σε υποθερμική κατάσταση. Γι αυτό και όταν πίνουμε ζεστό καφέ το πρωί ξυπνάμε, δεν είναι λόγο της καφεΐνης, αυτή θέλει γύρω στα 20λεπτά για να ενεργήσει. Μπορούμε λοιπόν το πρωί αντί για ζεστό καφέ να πιούμε ένα ποτήρι ζεστό νερό.

9. Το δωμάτιο στο οποίο κοιμόμαστε πρέπει να είναι κρύο, καθώς το κρύο προετοιμάζει τον οργανισμό να μπει σε κατάσταση ύπνου.

10. Το δωμάτιο στο οποίο κοιμόμαστε πρέπει να είναι σκοτεινό, διότι το φως έχει την ικανότητα να διαπερνά τα βλέφαρα και να μας κάνει να μένουμε ξύπνιοι.

11. Η έκθεση σε φώτα και οθόνες πρέπει να σταματάει μία ώρα πριν την ώρα που πέφτουμε συνήθως για ύπνο. Ή έκθεση σε αυτού του είδους τα φώτα αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης η οποία είναι η ορμόνη που μας βάζει για ύπνο. Εξωτερική χρήση μελατονίνης όπως σε χάπια κτλ πρέπει να αποφεύγεται, διότι δεν δημιουργεί την ίδια κατάσταση ύπνου, αλλά έναν ύπνο από τον οποίο λείπουν σημαντικά στάδια.

12. Όταν θες να κοιμηθείς δεν πρέπει να σκέφτεσαι γραμμικές καταστάσεις, όπως "τι θα γίνει αν κάνω αυτό", "πως θα κάνω εκείνο το πράγματα αύριο", "πως κάνω αυτή τη διαίρεση", "πόσα πρόβατα πέρασαν". Τέτοιες σκέψεις αυξάνουν το alertness του οργανισμού και σε κρατάνε ξύπνιο. Οι σκέψεις που πρέπει να κάνεις είναι πιο "πλατιές" και παθητικές, όπως το να ανασύρεις από την μνήμη σου μια εικόνα και να προσπαθείς να φανταστείς τα χρώματα, τα πρόσωπα κ.ο.κ. Τέτοιες σκέψεις γρήγορα μεταβάλλονται σε ασυναρτησίες και μπαίνουμε έτσι στην φάση του ύπνου.

13. Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά τείνουν να μας κρατάνε ξύπνιους, ενώ ο υδατάνθρακας δημιουργεί υπνηλία. Μια λύση λοιπόν είναι να τρως τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά πιο νωρίς μέσα στην μέρα και τον υδατάνθρακα πιο κοντά στην ώρα του ύπνου.

14. Ένα κρύο μπάνιο πριν τον ύπνο βοηθά τον οργανισμό να μειώσει την θερμοκρασία του και βοηθά να κοιμηθούμε.

15. Η καλύτερη στάση ύπνου είναι ανάσκελα με ένα χαμηλό μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι που να υποστηρίζει τον λαιμό και ένα πιο χοντρό κάτω από τα γόνατα ώστε να υποστηρίζεται η καμπύλη της μέσης. Το κεφάλι θα πρέπει να είναι παράλληλο με το ταβάνι. Αν ανοίγεις τα μάτια και δεν κοιτάς ευθεία πάνω έχεις πολύ χοντρό μαξιλάρι, και πέραν από πρόβλημα με τον αυχένα θα έχεις και πρόβλημα με την ανάσα σου και θα κάνεις κακό ύπνο. Η δεύτερη επιλογή είναι στα δίπλα, αλλά αυτό θέλει περισσότερα μαξιλάρια, ένα κάτω από το κεφάλι, ένα στην μέση και ένα ανάμεσα στα πόδια, και γενικά είναι πιο δύσκολη στάση για να κρατηθεί σωστή στην διάρκεια του ύπνου. Η χειρότερη μακράν είναι μπρούμυτα με το κεφάλι στραβωμένο. Απλά καταστρέφεις την μέση, την σπονδυλική σου γενικά και τα όργανα σου. Η καλύτερη λύση είναι να μάθεις να κοιμάσαι ανάσκελα.
Κι εγώ δεν μπορούσα, αλλά μαθαίνεται, και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο μετά, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

16. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς φρόντισε μέσα στην μέσα να μην κάθεσαι καθόλου στο κρεβάτι. Στο κρεβάτι θα πρέπει να κάθεσαι μόνο για ύπνο. Αυτό εκπαιδεύει τον οργανισμό να μπαίνει σε κατάσταση ύπνου κάθε φορά που κάθεται στο κρεβάτι και βοηθά πολύ. Αν διαβάζεις, βλέπεις ταινίες και γενικά αράζεις στο κρεβάτι είναι δύσκολο μετά να κοιμηθείς εκεί.
 

Slytherin

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Slytherin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών . Έχει γράψει 981 μηνύματα.
Ακόμα να προσθέσω πως ένα ζεστό ντούς βοηθάει.

Σίγουρα κάποιες φορές χρειαζόμαστε και λιγότερο ύπνο αλλά αν κοιμόμασταν με ωράριο θα ήμασταν ακόμα καλύτερα.

Εξάλλου η πλειοψηφία από μας χρειάζεται γύρω στις 7 με 8 ώρες ύπνο για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τις ημέρας χωρίς κόπωση και ψυχολογικά.

Μερικές φορές όταν δεν κοιμάμαι με πιάνουν αναίτια ψυχολογικά.
 

Gaspar

Διάσημο μέλος

Ο Gaspar αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Αστυνομικός και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 3,226 μηνύματα.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 11,236 μηνύματα.
Οταν τρωτε πολυ ελαφρια το βραδυ, τα αποτελέσματα ειναι αμεσα.
 

paskmak

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών, επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,606 μηνύματα.
H melatonin είναι ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο και το CBD είναι λάδι μαριχουάνας που βοηθάει να σε παίρνει ο ύπνος και μη ξυπνάς. Δεν έχω δοκιμάσει κανένα από τα 2 οπότε δεν ξέρω να σου πω αν όντως κάνουν δουλειά αλλα γνωστοί μου λένε ότι κοιμούνται πολύ καλά και έχουν ποιοτικό ύπνο.

Το cbd δεν θα τι προτείνω γιατί δεν ειναι γνωστές οι μακροπρόθεσμες ενέργειες και αρκετά σκευάσματα περιέχουν μεγαλύτερες από το επιτρεπτό οριο του ψυχοδραστικου THC.

Σε ελαφριές περιπτώσεις καλύτερα σκευάσματα βαλεριάνας η σπρέι μελατονινης.

Γενικα, σε αϋπνίες που δεν αντιμετωπίζονται με τα κλασικά( αποφυγή φωτος πριν τον υπνο ή αποφυγή κατανάλωσης καφε κλπ) θα πρέπει ν αναζητείται η αιτία- η οποία μπορεί να οφείλεται σε παθολογια είτε του σωματοσ Είτε της ψυχής-και όχι να θεραπεύεται μονο το σύμπτωμα της αϋπνίας.
 

Slytherin

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Slytherin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών . Έχει γράψει 981 μηνύματα.
Σήμερα θα ήθελα να προσθέσω ως tip να παρακολουθήσετε ποδοσφαιρικό αγώνα για να σας πάρει ο ύπνος.

Είδα τον ημιτελικό του europa, Roma vs Manchester Utd και χασμουριόμουν, πού να έβλεπα ελληνική σουπερλίγκα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Μαυρίκιος

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μαυρίκιος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,425 μηνύματα.
Το τέλειο είναι το ΧΑΝΑΧ αλλά επιφέρει κάποια ελαφρά παράλυση.
 

_Christine_

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Χριστίνα αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,096 μηνύματα.
για πείτε
 
Top