• Σας ενημερώνουμε ότι η κατηγορία δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την επίσκεψη σας σε επαγγελματία ιατρό.

    Το σύνολο του περιεχομένου της κατηγορίας αυτής, όπως κείμενα, γραφικά, εικόνες, πληροφορίες που λαμβάνονται από δικαιούχους διαφήμισης, είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής εξέτασης, ούτε αντικαθιστά την ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματία ιατρό. Πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συνταγή ή φάρμακο. Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για το τι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σας.

Πανδημία κορωνοϊού

Θα κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;
Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 218)
  • Ναι

  • Όχι

  • ΔΞ/ΔΑ


Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,867 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Ανεβηκαν οι νεκροι και οι διασωληνωμενοι.

Στα 2.601 τα νέα κρούσματα κορονοϊού – 46 νεκροί και 347 διασωληνωμένοι

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού και τα τελευταία στοιχεία για τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης.

Νέα κρούσματα κορονοϊού: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.601, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 687.278 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 111
θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.617 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.289 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 305 (87.9%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 42 (12.1%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.224 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 220 (ημερήσια μεταβολή -0.9%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του
επταημέρου είναι 194 ασθενείς .Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).


Δείτε εδώ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,441 μηνύματα.
Ρε γμτ και το σκεφτομουν πάντα οταν φυσαγε..

Κορωνοϊός – Φορέστε μάσκα με το παραμικρό φύσημα του ανέμου – Τι δείχνει νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι όταν κάποιος βήχει προς την ίδια κατεύθυνση με εκείνη που φυσά ο άνεμος, αυξάνεται η μετάδοση του νέου κορωνοϊού σε εξωτερικούς χώρους

Τη στιγμή που το άκρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού κυριαρχεί σε ολοένα και περισσότερες χώρες και με δεδομένο ότι ο καιρός χαλάει σταδιακά στο βόρειο ημισφαίριο με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να συνωστίζεται σε εσωτερικούς χώρους, οι αρμόδιοι οργανισμοί υγείας αλλά και οι αρχές πολλών κρατών συστήνουν ή και επιβάλλουν τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του SARS-CoV-2.

Σε ό,τι όμως αφορά τους εξωτερικούς χώρους, δεν είναι τόσο σαφές ποιος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης αν κάποιος δεν φορά τη μάσκα του – στη χώρα μας οι αρμόδιοι συνιστούν χρήση της μάσκας όταν επικρατεί συνωστισμός.

«Ταξίδι» με την κατεύθυνση του αέρα

Τώρα σε μια νέα μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Physics of Fluids», ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στο Μουμπάι αναφέρουν ότι όταν ένα άτομο βήχει σε εξωτερικό χώρο προς την κατεύθυνση του ανέμου που φυσά, τότε ο ιός μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι όταν επικρατεί νηνεμία.

Αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης

«Η μελέτη αυτή είναι σημαντική καθώς δείχνει αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης όταν κάποιος βήχει προς την ίδια κατεύθυνση με τον αέρα που φυσά σε ένα εξωτερικό χώρο» ανέφερε ο δρ Αμίτ Αγκραβάλ, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στο Μουμπάι και προσέθεσε ότι «με βάση τα αποτελέσματά μας, συστήνουμε στον πληθυσμό να φορά μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, κυρίως όταν φυσάει».

Απαραίτητη η τήρηση και των άλλων μέτρων

Ο καθηγητής Αγκραβάλ τόνισε ότι θα πρέπει παράλληλα να τηρούνται και άλλα μέτρα όπως το να βήχει το άτομο στο εσωτερικό του αγκώνα του ή να στρέφει το πρόσωπο μακριά από τους γύρω του όταν βήχει, προκειμένου να μειωθεί η μετάδοση του ιού σε περιπτώσεις συγχρωτισμού.

Οι μίνι στρόβιλοι του βήχα

Οι περισσότερες μελέτες μοντελοποιούν τον βήχα χρησιμοποιώντας μια λογική απλής εκπνοής. Ωστόσο ο βήχας σε πραγματικές συνθήκες είναι πιο σύνθετος: όταν βήχουμε η ροή του αέρα δημιουργεί δομές που μοιάζουν με μίνι στροβίλους.

Μοντέλο… αναταράξεων

Προκειμένου να διερευνήσουν αυτούς τους στροβίλους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο της υπολογιστικής ρευστοδυναμικής που προσομοιάζει τις αναταράξεις. Μελέτησαν τον βήχα τόσο σε συνθήκες αέρα όσο και σε συνθήκες νηνεμίας.

Απαιτείται αύξηση των αποστάσεων και με ελαφρύ αεράκι

Με βάση τις προσομοιώσεις, ακόμη και ένα ελαφρύ αεράκι της τάξεως των 8 χιλιομέτρων την ώρα απαιτεί αύξηση της απόστασης που πρέπει να τηρείται μεταξύ ατόμων σε εξωτερικούς χώρους κατά περίπου 20% – από τα 1-2 μέτρα στα 1,1-2,2 μέτρα, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο βήχας. Οταν ο αέρας έχει ταχύτητα της τάξεως των 14-18 χιλιομέτρων την ώρα, η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού αυξάνεται με τον βήχα τόσο σε απόσταση όσο και σε διάρκεια.

«Παγιδευμένα» σταγονίδια

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι στρόβιλοι που δημιουργούνται όταν κάποιος βήχει επιτρέπουν στα μεγαλύτερα σταγονίδια που εκλύονται να παραμείνουν στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστευόταν ως σήμερα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο χρόνος που απαιτείται ώστε να «διαλυθεί» το ιικό φορτίο στον καθαρό αέρα. Το νέφος του βήχα αλληλεπιδρά με τον αέρα που φυσά προς την ίδια κατεύθυνση και τα μεγαλύτερα σταγονίδια που φέρουν τον ιό παγιδεύονται στους στροβίλους με αποτέλεσμα να ταξιδεύουν μακριά αντί να πέφτουν σχετικώς γρήγορα στο έδαφος εξαιτίας της βαρύτητας.

«Η αύξηση παραμονής στον αέρα των μεγαλύτερων σταγονιδίων αυξάνει το ιικό φορτίο που μεταδίδεται μέσω του βήχα και τελικώς τις πιθανότητες μόλυνσης» σημείωσε ο καθηγητής Αγκραβάλ και κατέληξε τονίζοντας ότι η νέα μελέτη δείχνει αυξημένες πιθανότητες λοίμωξης ακόμη και όταν έχει ένα ελαφρύ αεράκι.

https://www.tovima.gr/2021/10/14/sc...ikro-fysima-tou-anemou-ti-deixnei-nea-meleti/
 

Nina-nana

Διάσημο μέλος

Η Nina-nana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Καθηγητής/τρια. Έχει γράψει 2,536 μηνύματα.
ΟΚ παιδιά, σιγά το σκληρό lockdown, που όταν κάναμε σκληρό lockdown το ίδιο έκαναν οι μισές σοβαρές χώρες του κόσμου, εκτός από 2-3 ευρωπαϊκές που το πλήρωσαν με ακριβό τίμημα. Δεν λέω πως για κάποιους δεν ήταν πολύ δύσκολος ο εγκλεισμός,αλλά δεν πιστεύω πως η λύση ήταν να τα γράψουμε όλα στα παπαράκια μας και να αφήσουμε τον ιό να καλπάσει για να πετύχουμε φυσική ανοσία (που αυτό ήταν το αρχικό πλάνο στη Βρετανία, γνωστό και ως η πιο γρήγορη κωλοτούμπα του πλανήτη).

Αν είχαμε κάνει lockdown τύπου Σουηδίας, εκεί να βλέπατε πόσα ψυχολογικά θα είχατε, γιατί μαζί με το (πιο ελαφρύ) lockdown θα είχατε θάψει και κάμποσους γνωστούς, φίλους, συγγενείς. Δεν νομίζω πως έχετε καταλάβει τι γινόταν στον κόσμο το 2020, πόσο θανατικό είχε πέσει. Κοιτάζετε τώρα τη θνησιμότητα, που εμείς έχουμε κάνει βουτιά προς τα κάτω λόγω του μη εμβολιασμού, και αγνοείτε το τι (θα) γινόταν πριν 2 χρόνια. Την εποχή που οι εδώ εξυπνάκηδες σχολίαζαν "ξέρεις εσύ κανέναν που να έπαθε κορωνοϊό" στην Αγγλία ο κόσμος είχε από 2-3 κοντινούς γνωστούς που είχαν πεθάνει, και οι γιατροί ενημέρωναν τους ηλικιωμένους ασθενείς και αυτούς με σοβαρά υποκείμενα να μην καλούν ασθενοφόρο για μεταφορά στο νοσοκομείο γιατί μπορούν να πάνε στον άλλο κόσμο και από την άνεση του σπιτιού τους χωρίς να επιβαρύνουν το ΕΣΥ. Ας τα είχαν πει στη μάνα σας αυτά και να δω μετά πόσο χαρούμενοι θα βγαίνατε τη βόλτα σας.

Ούτε φυσικά είναι λογικό να περιμένεις ότι αν είχαμε ακολουθήσει το παράδειγμα της Σουηδίας ή της Αγγλίας θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα, γιατί στη Σουηδία και την Αγγλία η αναλογία νοσηλευτών-ασθενών στις ΜΕΘ είναι 1:1 ενώ στην Ελλάδα 1:6 (και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι τόσο αυξημένη). Επίσης δεν ξέρουμε αν όντως τα πηγαίνουμε τόσο χάλια σε σύγκριση με άλλες χώρες, γιατί δεν ξέρουμε πώς μετράει τους θανάτους η κάθε χώρα. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, μετριούνται ως θάνατοι COVID μόνο όσοι συμβούν 4 εβδομάδες μετά τη θετική διάγνωση. Αν διαγνωστείς και πεθάνεις ένα μήνα μετά, δεν μετριέσαι. Θα μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε λίγο μασαζάκι στους αριθμούς, να βρεθούμε με πολύ χαμηλότερη θνησιμότητα και να λέμε θαυμάστε μας που τα πάμε τόσο καλά.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,280 μηνύματα.
ΟΚ παιδιά, σιγά το σκληρό lockdown, που όταν κάναμε σκληρό lockdown το ίδιο έκαναν οι μισές σοβαρές χώρες του κόσμου, εκτός από 2-3 ευρωπαϊκές που το πλήρωσαν με ακριβό τίμημα. Δεν λέω πως για κάποιους δεν ήταν πολύ δύσκολος ο εγκλεισμός,αλλά δεν πιστεύω πως η λύση ήταν να τα γράψουμε όλα στα παπαράκια μας και να αφήσουμε τον ιό να καλπάσει για να πετύχουμε φυσική ανοσία (που αυτό ήταν το αρχικό πλάνο στη Βρετανία, γνωστό και ως η πιο γρήγορη κωλοτούμπα του πλανήτη).

Αν είχαμε κάνει lockdown τύπου Σουηδίας, εκεί να βλέπατε πόσα ψυχολογικά θα είχατε, γιατί μαζί με το (πιο ελαφρύ) lockdown θα είχατε θάψει και κάμποσους γνωστούς, φίλους, συγγενείς. Δεν νομίζω πως έχετε καταλάβει τι γινόταν στον κόσμο το 2020, πόσο θανατικό είχε πέσει. Κοιτάζετε τώρα τη θνησιμότητα, που εμείς έχουμε κάνει βουτιά προς τα κάτω λόγω του μη εμβολιασμού, και αγνοείτε το τι (θα) γινόταν πριν 2 χρόνια. Την εποχή που οι εδώ εξυπνάκηδες σχολίαζαν "ξέρεις εσύ κανέναν που να έπαθε κορωνοϊό" στην Αγγλία ο κόσμος είχε από 2-3 κοντινούς γνωστούς που είχαν πεθάνει, και οι γιατροί ενημέρωναν τους ηλικιωμένους ασθενείς και αυτούς με σοβαρά υποκείμενα να μην καλούν ασθενοφόρο για μεταφορά στο νοσοκομείο γιατί μπορούν να πάνε στον άλλο κόσμο και από την άνεση του σπιτιού τους χωρίς να επιβαρύνουν το ΕΣΥ. Ας τα είχαν πει στη μάνα σας αυτά και να δω μετά πόσο χαρούμενοι θα βγαίνατε τη βόλτα σας.

Ούτε φυσικά είναι λογικό να περιμένεις ότι αν είχαμε ακολουθήσει το παράδειγμα της Σουηδίας ή της Αγγλίας θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα, γιατί στη Σουηδία και την Αγγλία η αναλογία νοσηλευτών-ασθενών στις ΜΕΘ είναι 1:1 ενώ στην Ελλάδα 1:6 (και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι τόσο αυξημένη). Επίσης δεν ξέρουμε αν όντως τα πηγαίνουμε τόσο χάλια σε σύγκριση με άλλες χώρες, γιατί δεν ξέρουμε πώς μετράει τους θανάτους η κάθε χώρα. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, μετριούνται ως θάνατοι COVID μόνο όσοι συμβούν 4 εβδομάδες μετά τη θετική διάγνωση. Αν διαγνωστείς και πεθάνεις ένα μήνα μετά, δεν μετριέσαι. Θα μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε λίγο μασαζάκι στους αριθμούς, να βρεθούμε με πολύ χαμηλότερη θνησιμότητα και να λέμε θαυμάστε μας που τα πάμε τόσο καλά.
Μιλας με Αν και Αν χωρις αυτα που γράφεις να εχουν αποδειξη οτι θα συνέβαιναν. Και εγω αν ειχα ροδες θα ημουν Ford Focus.

Δεν μας σχολιασες αυτο που εγραψα ομως. Έκλεισαν το λιανεμπορίο οπου ολοι θα μπαιναμε με μασκες και με μέτρα οταν στα Supermarket γίνεται της ποπης και στα ταμεια ο ενας ειναι πανω στον αλλον. Εκτος αν πιστεύεις οτι θα ειχαμε χιλαδες επιπλεον νεκρους αν άνοιγε το τοπικο κατάστημα που εχει max 20 πελατες την ημερα. Δεν θα σχολιασω την απαγόρευση κυκλοφορίας μετα τις 18.00 το ΣΚ κατι που ειχε ολεθριο αποτέλεσμα καθως ολοι έτρεχαν να ψωνίζουν τις πρωινές ώρες. Και όχι δεν θα θρυνουσαμε συγγενείς μας αν ειχαμε ανοικτο το Λιανεμπορίο με μέτρα προστασίας, εξάλλου αυτο επιβεβαιωθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 που οταν άνοιξαν τα μαγαζια για 1 μηνα τα κρούσματα μειωθηκαν κατα 20% και οι εντατικές κατα 27%, ομως μετα για καποιο λογω τα έκλεισε ξανα.
Τελος, δεν ξερεις τι ειναι αυτο που παθαμε πολλα ατομα, δεν ξερεις τι σημαίνει να νομιζεις οτι πεθαινεις, να γράφεις αποχαιρετιστηρια μηνύματα σε ολους και μετα να εισαι στο νοσοκομειο με Xanax. Λιγο σεβασμος δεν βλαπτει για αυτα που περασαμε μερικοί απο το lockdown.

Δεν μιλαω για εσενα προσωπικά αλλα γενικα. Η καταστροφή απλα μερικων δεν εχει επιβεβαιωθεί πουθενα αντιστοιχα με το σκληρο lockdown ειχαμε 3.000 κρούσματα την ημερα ενω με ανοικτά τα μαγαζιά τον 12/2020 ειχαμε 700-900 την ημερα σταθερα .
 
Τελευταία επεξεργασία:

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,867 μηνύματα.
1634241499520.png


1634241319805.png


Στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 58,5%
60.5% πλήρως εμβολιασμένοι και 63% μερικώς εμβολιασμένοι. Βλέπε πιο πάνω στο μήνυμα αυτό.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Poirot

Διάσημο μέλος

Ο τ. Aspiring Lawyer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 2,571 μηνύματα.
Εντάξει, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Έγιναν δύο εξαντλητικά lockdowns τις συνέπειες των οποίων τις βίωσε ο καθένας με τον δικό του τρόπο - ψυχολογικά, οικονομικά, υγειονομικά. Οι συνέπειες ήταν ολέθριες, μπορώ να σας το πω στον τομέα της εκπαίδευσης όπου τις αντιμετώπισα κι εγώ. Το επίπεδο της φετινής Γ' Λυκείου, της γενιάς μου, είναι πολύ χειρότερο από της προηγούμενης γενιάς και αντίστοιχα το ίδιο για την πιο προηγούμενη. Υπενθυμίζω ότι εμείς του 2004 περάσαμε 5 μήνες τηλεκπαίδευσης στη Β' Λυκείου και 2 μήνες κλειστών σχολείων με ελάχιστη τηλεκπαίδευση στην Α' Λυκείου. Σας διαβεβαιώ ότι από την πλειονότητα των συμμαθητών μου δεν έχουν κατακτηθεί βασικές έννοιες οι οποίες θα έπρεπε να είχαν κατακτηθεί. Δεν το αποδίδω αποκλειστικά στην καραντίνα αυτό, αλλά έχει παίξει σημαντικό ρόλο γιατί έχει οδηγήσει σε γενικότερη αδράνεια και μαθησιακά κενά.

Το αν ήταν λοιπόν οι καραντίνες το ενδεδειγμένο μέτρο ή όχι νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να το πούμε και πιθανότατα θα το κρίνει η ιστορία.

Το σίγουρο είναι πάντως πως τα τωρινά δεδομένα δεν επιτρέπουν άλλη καραντίνα, οι κοινωνικές συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες από τις υγειονομικές. Εκτός αυτού, υπάρχει η επιλογή του εμβολίου για όσους θέλουμε μία επιπλέον θωράκιση επειδή φοβόμαστε. Από τις δημοσκοπήσεις είναι φανερό ότι όσοι δεν έχουν επιλέξει μέχρι τώρα να εμβολιαστούν δεν επιθυμούν και επιπλέον μέτρα γιατί δε φοβούνται. Δε θα κρίνω αν είναι καλό ή κακό, αλλά αυτή είναι η επιθυμία τους!

Ένα έχω να πω: ο σώζων εαυτόν σωθήτω!
 

chrisjhon02

Διάσημο μέλος

Ο chrisjhon02 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,743 μηνύματα.
Το αν ήταν λοιπόν οι καραντίνες το ενδεδειγμένο μέτρο ή όχι νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να το πούμε και πιθανότατα θα το κρίνει η ιστορία.
Δεν είναι νωρίς. Τα lockdown απέτυχαν και αυτό φάνηκε από τα ολέθρια αποτελέσματα που είχαν στην κοινωνία και στην οικονομία. Κανείς δεν είπε να τριβόμαστε ο ένας στον άλλον αλλά δεν γίνεται το κράτος να κλείνει τα πάντα και να κάνει συστάσεις για να κρατάμε αποστάσεις, ενώ τα δρομολόγια των ΜΜΜ είναι πάρα πολύ αραιά και ο ένας είναι πάνω στον άλλον. Κοινή λογική είναι, κάτι που το κράτος και η επιτροπή δεν φαίνεται να διαθέτουν.
 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, επαγγέλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει απο Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,775 μηνύματα.
Δεν είναι νωρίς. Τα lockdown απέτυχαν και αυτό φάνηκε από τα ολέθρια αποτελέσματα που είχαν στην κοινωνία και στην οικονομία. Κανείς δεν είπε να τριβόμαστε ο ένας στον άλλον αλλά δεν γίνεται το κράτος να κλείνει τα πάντα και να κάνει συστάσεις για να κρατάμε αποστάσεις, ενώ τα δρομολόγια των ΜΜΜ είναι πάρα πολύ αραιά και ο ένας είναι πάνω στον άλλον. Κοινή λογική είναι, κάτι που το κράτος και η επιτροπή δεν φαίνεται να διαθέτουν.
Απέτυχαν σε σύγκριση με τι; Πήρες οπτικοακουστικό υλικό από ένα παράλληλο σύμπαν όπου δεν είχε η Ελλάδα καραντίνα και έβγαλες πόρισμα;
 

chrisjhon02

Διάσημο μέλος

Ο chrisjhon02 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,743 μηνύματα.

Nihilist

Τιμώμενο Μέλος

Ο Nihilist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,355 μηνύματα.
ΟΚ παιδιά, σιγά το σκληρό lockdown, που όταν κάναμε σκληρό lockdown το ίδιο έκαναν οι μισές σοβαρές χώρες του κόσμου, εκτός από 2-3 ευρωπαϊκές που το πλήρωσαν με ακριβό τίμημα. Δεν λέω πως για κάποιους δεν ήταν πολύ δύσκολος ο εγκλεισμός,αλλά δεν πιστεύω πως η λύση ήταν να τα γράψουμε όλα στα παπαράκια μας και να αφήσουμε τον ιό να καλπάσει για να πετύχουμε φυσική ανοσία (που αυτό ήταν το αρχικό πλάνο στη Βρετανία, γνωστό και ως η πιο γρήγορη κωλοτούμπα του πλανήτη).

Αν είχαμε κάνει lockdown τύπου Σουηδίας, εκεί να βλέπατε πόσα ψυχολογικά θα είχατε, γιατί μαζί με το (πιο ελαφρύ) lockdown θα είχατε θάψει και κάμποσους γνωστούς, φίλους, συγγενείς. Δεν νομίζω πως έχετε καταλάβει τι γινόταν στον κόσμο το 2020, πόσο θανατικό είχε πέσει. Κοιτάζετε τώρα τη θνησιμότητα, που εμείς έχουμε κάνει βουτιά προς τα κάτω λόγω του μη εμβολιασμού, και αγνοείτε το τι (θα) γινόταν πριν 2 χρόνια. Την εποχή που οι εδώ εξυπνάκηδες σχολίαζαν "ξέρεις εσύ κανέναν που να έπαθε κορωνοϊό" στην Αγγλία ο κόσμος είχε από 2-3 κοντινούς γνωστούς που είχαν πεθάνει, και οι γιατροί ενημέρωναν τους ηλικιωμένους ασθενείς και αυτούς με σοβαρά υποκείμενα να μην καλούν ασθενοφόρο για μεταφορά στο νοσοκομείο γιατί μπορούν να πάνε στον άλλο κόσμο και από την άνεση του σπιτιού τους χωρίς να επιβαρύνουν το ΕΣΥ. Ας τα είχαν πει στη μάνα σας αυτά και να δω μετά πόσο χαρούμενοι θα βγαίνατε τη βόλτα σας.

Ούτε φυσικά είναι λογικό να περιμένεις ότι αν είχαμε ακολουθήσει το παράδειγμα της Σουηδίας ή της Αγγλίας θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα, γιατί στη Σουηδία και την Αγγλία η αναλογία νοσηλευτών-ασθενών στις ΜΕΘ είναι 1:1 ενώ στην Ελλάδα 1:6 (και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι τόσο αυξημένη). Επίσης δεν ξέρουμε αν όντως τα πηγαίνουμε τόσο χάλια σε σύγκριση με άλλες χώρες, γιατί δεν ξέρουμε πώς μετράει τους θανάτους η κάθε χώρα. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, μετριούνται ως θάνατοι COVID μόνο όσοι συμβούν 4 εβδομάδες μετά τη θετική διάγνωση. Αν διαγνωστείς και πεθάνεις ένα μήνα μετά, δεν μετριέσαι. Θα μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε λίγο μασαζάκι στους αριθμούς, να βρεθούμε με πολύ χαμηλότερη θνησιμότητα και να λέμε θαυμάστε μας που τα πάμε τόσο καλά.

Αν και έχει υπεραναλυθεί το θέμα και παλαιότρεα, νιώθω την ανάγκη να γκριζάρω λίγο αυτή τη διπολιστική απολυτότητα του ποστ.

Δε νομίζω πως κανείς σοβαρός ισχυρίζεται πως δεν έπρεπε να εφαρμοστούν καθόλου μέτρα και να μείνουμε τυφλοί μπροστά στην πιο πολυεπίπεδη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι αν κανείς το ισχυρίζεται, νομίζω περιττεύει κάθε προσπάθεια ανασκευής. Το κρίσιμο είναι ποια μέτρα έπρεπε να εφαρμοστούν και με ποιο τρόπο.

Στην Ελλάδα είχαμε το Χειμώνα 2020 - Άνοιξη 2021 περίπου 6 μήνες λοκντάουν -αν δεν απατώμαι το 2ο μακροβιότερο συνεχές λοκντάουν από όλες τις χώρες- και στα τοπ 5 αυστηρότερα στον πλανήτη με βάση το ourworldindata.org (μάλιστα κάποια στιγμή φτάσαμε και στην κορυφή, ενώ για πολύ καιρό ήμασταν δεύτεροι). Σε 200 χώρες.

Πέρα από αυτόν τον παραλογισμό αυστηρότητας και διάρκειας, τα ίδια τα μέτρα αντανακλούσαν μια φανερή αμηχανία, για να μην πω ηλιθιότητα. Λοκντάουν από τις 6 το απόγευμα για μήνες σε ορισμένες πόλεις. Sms, παγκόσμια πρωτοτυπία που αξίζει νόμπελ άχρηστης σύλληψης. Νομικά τεχνάσματα για αποφυγή δικαστικού ελέγχου των μέτρων, ντροπιαστική αρνησιδικία του ΣτΕ. Εγκληματική προτεραιοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης, τα περιβόητα 20 μύρια στα ΜΜΕ(αξέχαστο και το σάιτ-βιτρίνα του Φουρθιώτη, με ψεύτικες ημερομηνίες άρθρων), και τα άφθονα αποθέματα που όπως αποδεικνύεται έχουμε, μετά τις πολυάριθμες αμυντικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων, αντί να προταχθεί η χρηματοδότηση των νοσοκομείων για προσωπικό και εξοπλισμό, των μέσων μαζικής μεταφοράς για πύκνωση δρομολογίων και η «κρατικοποίηση» των μασκών FFP2 με αντίστοιχη πτώση της τιμής τους και επιβολή τους ως υποχρεωτικών, όπως έκαναν όλα τα σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη. Και πολλά άλλα.

Συνεπώς όχι, η όλη συζήτηση δε συνοψίζεται στο υπεραπλουστευτικό «ή λοκντάουν ή καθόλου λοκντάουν» και η ανασκευή του δεύτερου δεν εξαγιάζει το λοκντάουν έτσι όπως συλλήφθηκε και εφαρμόστηκε στην Ελλαδα. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,867 μηνύματα.
Το ότι έχουμε ως Ελλαδα ποσοστά εμβολιασμου αρκετα υψηλότερα από τις πρώην σοβιετίες είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα. Βγαίνουμε σιγά σιγά από την νοοτροπία των σοβιέτ και προσεγγίζουμε τις δυτικές χώρες.
 

Nina-nana

Διάσημο μέλος

Η Nina-nana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Καθηγητής/τρια. Έχει γράψει 2,536 μηνύματα.
αντί να προταχθεί η χρηματοδότηση των νοσοκομείων για προσωπικό και εξοπλισμό, των μέσων μαζικής μεταφοράς για πύκνωση δρομολογίων

Δεν μπορείς από τη μία στιγμή στην άλλη να χρηματοδοτήσεις τα νοσοκομεία και να φτιάξεις ΜΕΘ με κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό, ούτε να ρίξεις λεφτά και να πυκνώσουν τα δρομολόγια.

Σκέψου πως για να στελεχώσεις σωστά μια ΜΕΘ χρειάζεσαι νοσηλευτικό προσωπικό με σπουδές 5-7 ετών, οπότε και έτοιμους να τους έχεις με τις βασικές σπουδές και την εμπειρία (που δεν τους έχεις) θέλεις 3 χρονάκια ακόμα για να τους εκπαιδεύσεις όπως πρέπει ώστε η επένδυσή σου να πιάσει τόπο. Και μετά θέλεις και γιατρούς.

Παρομοίως για να κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία στους δρόμους των πόλεων, αν υποθέσουμε ότι βρήκες και κατάφερες να αποκτήσεις τα οχήματα, τα γκαράζ, τους συντηρητές κλπ που χρειάζεσαι, πρέπει να βρεις και τους οδηγούς (πολλούς οδηγούς - τουλάχιστον 3 για κάθε όχημα) που θα μπορέσουν να τα οδηγήσουν με ασφάλεια.

Δεν είναι οι λύσεις εύκολες επειδή τις σκεφτόμαστε εύκολα.

Και επιχειρήματα του στυλ "στα σούπερ μάρκετ δεν κολλάει??" είναι τελείως γελοία (συγγνώμη κιόλας) γιατί φυσικά κολλάει, αλλά δηλαδή τι θέλατε να κάνουν, να κλείσουν και τα σούπερ μάρκετ και να τρώμε σπιτικό ψωμί και ελιές; Ή επειδή κολλάει στα σούπερ μάρκετ, να ανοίξουμε και τα θέατρα ώστε να κολλάμε και εκεί;

Όποιος απέκτησε ψυχολογικά προβλήματα, να ξέρετε πως οι ασθένειες είτε ψυχικές είτε σωματικές έχουν την ίδια λύση: απευθύνεσαι στον κατάλληλο γιατρό για να σε θεραπεύσει. Δεν είναι λογική η απαίτηση να μην κάνουμε λοκντάουν επειδή κάποιοι δεν το αντέχουν. Το σωστό είναι αυτοί που δεν το αντέχουν, να ζητήσουν βοήθεια, γιατί υπάρχουν κι άλλοι που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, τους γονείς τους, τους συζύγους τους, τα παιδιά τους, και μερικοί δεν μπόρεσαν ούτε στην κηδεία τους να πάνε. Πηγαίνετε να πείτε σε έναν από αυτούς τους ανθρώπους πόσο πολύ υποφέρετε επειδή δεν μπορείτε να κυκλοφορήσετε μετά τις 6 τα Σάββατα.

Σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, έχω να πω το εξής. Επειδή λόγω δουλειάς μπορούσα να κυκλοφορήσω μέχρι αργά το βράδυ ανεξάρτητα από τους περιορισμούς, κάθε Σάββατο βράδυ στις 10 η ώρα γινόταν ο χαμούλης από κίνηση στους δρόμους της Αθήνας (πού πήγαιναν όλοι αυτοί εν μέσω λοκντάουν είναι άξιο απορίας). Η κίνηση έκοψε μόνο όταν επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Anyway. Από εδώ και στο εξής δεν πιστεύω να γίνουν άλλα μεγάλα lockdown γιατί οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι και δεν κινδυνεύουν. Αλλά το 2020 πιστεύω πως πολύ σωστά έγινε το lockdown που έγινε, και αν είχαμε παγκοσμίως επιχειρήσει στρατηγική zero COVID τώρα θα είμασταν καλύτερα.

(απαντάω σε διάφορα που διάβασα, όχι μόνο σε έναν συνομιλητή)
 

Nihilist

Τιμώμενο Μέλος

Ο Nihilist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,355 μηνύματα.
Δεν μπορείς από τη μία στιγμή στην άλλη να χρηματοδοτήσεις τα νοσοκομεία και να φτιάξεις ΜΕΘ με κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό, ούτε να ρίξεις λεφτά και να πυκνώσουν τα δρομολόγια.

Σκέψου πως για να στελεχώσεις σωστά μια ΜΕΘ χρειάζεσαι νοσηλευτικό προσωπικό με σπουδές 5-7 ετών, οπότε και έτοιμους να τους έχεις με τις βασικές σπουδές και την εμπειρία (που δεν τους έχεις) θέλεις 3 χρονάκια ακόμα για να τους εκπαιδεύσεις όπως πρέπει ώστε η επένδυσή σου να πιάσει τόπο. Και μετά θέλεις και γιατρούς.

Καμία απολύτως αντίρρηση σε αυτά. Αλλά είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτά που λέω - αν παρατηρήσεις, δε μίλησα ποτέ για ΜΕΘ.

Ένα από τα επιχειρήματα καθαγίασης των παράλογων μέτρων και της έντασής τους ήταν πως τα υπερβολικά κρούσματα δέσμευαν και απλές κλίνες νοσοκομείων, και πολλούς γιατρούς - νοσοκόμες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δοθεί η δέουσα προσοχή σε ασθενείς με άλλες παθήσεις. Αυτό το πρόβλημα θα αμβλυνόταν με κεφάλαια σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό(όχι ΜΕΘ και γιατρούς ΜΕΘ), η επένδυση στα οποία δε θέλει χρόνια για να αποφέρει καρπούς.

Πριν κάνα μήνα πήγα στα επείγοντα λόγω αλλεργικού σοκ στο Γεννηματάς και η υποστελέχωση ήταν αποκαρδιωτική. Δυο γιατροί και τρεις νοσοκόμες έπρεπε να διαχειρίζονται 20 ακραία περιστατικά ταυτόχρονα.
Δεν υπήρχε κλίνη για μένα και μου έβαλαν ορό στο όρθιο αρχικά και μετά σε καρέκλα :P

Παρομοίως για να κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία στους δρόμους των πόλεων, αν υποθέσουμε ότι βρήκες και κατάφερες να αποκτήσεις τα οχήματα, τα γκαράζ, τους συντηρητές κλπ που χρειάζεσαι, πρέπει να βρεις και τους οδηγούς (πολλούς οδηγούς - τουλάχιστον 3 για κάθε όχημα) που θα μπορέσουν να τα οδηγήσουν με ασφάλεια.

Δεν είναι οι λύσεις εύκολες επειδή τις σκεφτόμαστε εύκολα.

Αν δεν κάνω λάθος, έχουμε αρκετά λεωφορεία και βαγόνια μετρό εκτός κυκλοφορίας λόγω έλλειψης συντήρησης και επειδή θεωρείται ότι δεν χρειάζονται για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας - τα υπάρχοντα θεωρούνται επαρκή. Συνεπώς δε θα ήταν δύσκολη ούτε ιδιαίτερα επαχθής σε σχέση με άλλες δαπάνες που έχουν γίνει να συντηρηθούν τα οχήματα και να ξανατεθούν σε λειτουργία. Οδηγοί φυσικά βρίσκονται, δεν είναι δύσκολο. Και αν δεν υπάρχει ζήτηση, ανεβάζεις το μισθό.

Κανείς δεν είπε ότι οι λύσεις είναι εύκολες, αλλά αν ήταν εύκολη η διαχείριση της γενικής πολιτικής της χώρας θα κάναμε πρωθυπουργό και τον κουρέα της γειτονιάς. Σίγουρα η λύση «πονάει χέρι, κόψει χέρι», που κατ’ ουσία εφαρμόστηκε, δεν ήταν και η αποτελεσματικότερη.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,867 μηνύματα.

Nina-nana

Διάσημο μέλος

Η Nina-nana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Καθηγητής/τρια. Έχει γράψει 2,536 μηνύματα.
Ε ναι, αφού άνοιξαν σχολεία και πανεπιστήμια χωρίς μάσκες, τώρα διαπιστώνουν πως αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους (που οι περισσότεροι είναι φυσικά ανεμβολίαστοι, αντιθέτως με τον ενήλικο γενικό πληθυσμό).

Στην Ιρλανδία επίσης άνοιξαν σχολεία και πανεπιστήμια και έκαναν άρση του lockdown. Τώρα αναρωτιούνται γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα...
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,801 μηνύματα.
Και εμείς κλείνουμε στα 1.000-2.000 κρούσματα και ανοίγουμε στα 3.000-4.000 τι ωραία τι καλά, λειτούργησαν τα lock down. Επίσης είδαμε την επιτυχία της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα πανεπιστήμια. Ήδη ένα σωρό κρούσματα σε πόσα πανεπιστήμια.
 

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Σκηνοθέτης. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
Και εμείς κλείνουμε στα 1.000-2.000 κρούσματα και ανοίγουμε στα 3.000-4.000 τι ωραία τι καλά, λειτούργησαν τα lock down. Επίσης είδαμε την επιτυχία της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα πανεπιστήμια. Ήδη ένα σωρό κρούσματα σε πόσα πανεπιστήμια.
unbeliev a blούμ... :dizzy2:

Παρά ταύτα, εγώ ένα έχω να πω: "ανήκομεν, εις ... να δεις πώς το είχε πει κάποιος... τέλος πάντων, ανήκομεν εκεί όπου ανήκομεν.

Αυτά!
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top