Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.128 μηνύματα.

10-02-23

20:26

Σεισμός στην Τουρκία: Θρήνος για το ζευγάρι Ελλήνων στην Αντιόχεια - «Εντοπίστηκαν αγκαλιασμένοι κάτω από το κρεβάτι»
Νεκρό κάτω από τόνους τσιμέντου εντοπίστηκε το ζευγάρι Ελλήνων που αναζητούσαν οι διασώστες, στην Αντιόχεια, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.128 μηνύματα.

10-02-23

20:57
Ισοβια με βασανιστηρια στο σιχαμα..
www.enikos.gr

Σεισμός στην Τουρκία: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο κατασκευαστής κτιρίου που κατέρρευσε - Προσπαθούσε να διαφύγει στο εξωτερικό
Ο κατασκευαστής ενός 12όροφου κτιρίου, που κατέρρευσε από τον σεισμό στην Τουρκία, συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο
akikos
Επιφανές μέλος
Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 13.079 μηνύματα.

11-02-23

11:54

Στασινός: «Καμία σύγκριση των κατασκευών στην Ελλάδα με αυτές σε Τουρκία και Συρία»
«Οι κατασκευές στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με αυτές σε Τουρκία και Συρία» λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ #CNNgrNews

Με 7.8 ρίχτερ τα ίδια θα έχουμε στην Ελλάδα...
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.128 μηνύματα.

11-02-23

11:57
Τα ιδια σιγουρα οχι,εδω βλεπαμε πολυκατοικιες τεραστιες χωρις θεμελια,μην λεμε οτι θεμε..ΑΛΛΑ...καμια σχεση με τα 6,5 που συνηθως εχουμε στη θαλασσα.7,8 στην ξηρα,κατω απο τα ποδια μας με εστιακο βαθος μονο 10 χιλιομετρων..θα την ειχαμε @τσισει και εμεις.Τεραστιες ζημιες,Οχι οι ιδιες..αλλα ναι..θα γινοταν της ποπης.![]()
Στασινός: «Καμία σύγκριση των κατασκευών στην Ελλάδα με αυτές σε Τουρκία και Συρία»
«Οι κατασκευές στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με αυτές σε Τουρκία και Συρία» λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ #CNNgrNewswww.cnn.gr
Με 7.8 ρίχτερ τα ίδια θα έχουμε στην Ελλάδα...
akikos
Επιφανές μέλος
Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 13.079 μηνύματα.

11-02-23

12:38
Τα κτήρια που έχουν χτιστεί πριν το 1980 και ειδικά πριν το 1960 (που δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός) υπάρχουν πολλά ακόμα και στην Αθήνα. Έχουμε ακόμα και σπίτια που τα ακουμπάς και καταρρεουν όπως αυτά που δείχνουν στην τηλεόραση (στη Τουρκία).Τα ιδια σιγουρα οχι,εδω βλεπαμε πολυκατοικιες τεραστιες χωρις θεμελια,μην λεμε οτι θεμε..ΑΛΛΑ...καμια σχεση με τα 6,5 που συνηθως εχουμε στη θαλασσα.7,8 στην ξηρα,κατω απο τα ποδια μας με εστιακο βαθος μονο 10 χιλιομετρων..θα την ειχαμε @τσισει και εμεις.Τεραστιες ζημιες,Οχι οι ιδιες..αλλα ναι..θα γινοταν της ποπης.
Επίσης η Αθήνα έχει δημιουργηθεί με αυθαίρετα που ανά περιόδους νομιμοποιόντουσαν πριν τις εκλογές.
Μακάρι να έχεις δίκαιο αλλά δεν νομίζω να είμαστε καλύτεροι από τους Τούρκους και μακάρι να μην το μάθουμε ποτέ. Όταν σε σπίτια δεν βάζουν μονώσεις κ.λπ. που τα καταλαβαίνει ο ένοικος θα επενδύσουν σε αντισεισμικά θεμέλια;...
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.128 μηνύματα.

11-02-23

19:01

Σεισμός στην Τουρκία: Συνελήφθησαν 12 άτομα από τον κατασκευαστικό κλάδο
Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων έπειτα από τον φονικό σεισμό της
Συνεληθφηκαν...το ζητημα ειναι ποσο θα ποαραμεινουν μεσα...
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Στο μεταξυ κοιταξτε αυτη τη φωτο.
Ουτε για πλακα τα θεμελια.Ξεριζωθηκαν,επεσαν στο πλαι..δεν εγιναν σκονη αλλα ξεκαθαρα θεμελια γιοκ.
Σαν να εχτισαν την πολυκατοικια και να την τοποθετησαν εοανω στο εδαφος ενα πραμα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Κοιτα.Εν μερη εχεις ενα δικιο αλλα θα σου πω που.Καταρχην ειναι σιγουρο οτι θα θρηνυσουμε θυματα.Πρωτα απο τα ερειπια που ειναι κατεδαφιστεα και δεν τα κατεδαφιζει κανενας.Μια βολτα στην πατρα,στην Κορινθο στην οδο Δαμασκηνου πχ, που βριθει απο παμπαλαια ΜΗ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΑ πλινθηνα βασικα,ερειπια και ο κοσμος περναει,παρκαρει και ζει απο κατω τους.Σε αυτο εχεις απολυτο δικιο.Τα κτήρια που έχουν χτιστεί πριν το 1980 και ειδικά πριν το 1960 (που δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός) υπάρχουν πολλά ακόμα και στην Αθήνα. Έχουμε ακόμα και σπίτια που τα ακουμπάς και καταρρεουν όπως αυτά που δείχνουν στην τηλεόραση (στη Τουρκία).
Επίσης η Αθήνα έχει δημιουργηθεί με αυθαίρετα που ανά περιόδους νομιμοποιόντουσαν πριν τις εκλογές.
Μακάρι να έχεις δίκαιο αλλά δεν νομίζω να είμαστε καλύτεροι από τους Τούρκους και μακάρι να μην το μάθουμε ποτέ. Όταν σε σπίτια δεν βάζουν μονώσεις κ.λπ. που τα καταλαβαίνει ο ένοικος θα επενδύσουν σε αντισεισμικά θεμέλια;...
Επισης οι ιδιοι οι ειδικοι λενε οτι απο το 81 και πριν ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ,ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕς ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ..διοτι ειναι με τον παλιο κανονισμο.ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΛΕΝΕ,αλλα ο ελληναρας θεωρει οτι το δικο του σπιτι ειναι το καλυτερο,αρχιδια βραστα.
Απο τους Τουρκους ειμαστε σε απιστευτα καλυτερο σημειο οσον αφορα καταρχην τον αντισεισμικο κανονισμο και πραγματικα στο λεω,επειδη πηγαινω ΠΑΝΤΑ στα σεμιναρια που γινονται για τους σεισμους και εχω παρακολουθησει τα καλυτερα,λογω Ζακυνθου,με Τσελεντη μεσα,Ευταξια,Καρυδη(τον ανωτερο πολιτικο μηχανικο της χωρας ) κλπ..δεκαημερα σεμιναρια οχι αυτα της ωρας....εχω να σου πω οτι οι μηχανικοι μας ειναι οι καλυτεροι,οταν βεβαια δεν κλεβουν οι εργολαβοι...και χτιζονται πολυ γερα σπιτια ως επι το πλειστον, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ομως σε συγκεκριμενες περιοχες,Τουτεστιν Ιονιο..εκει που βαραει συχνα και δεν ξεχνιεται το ζητημα.
Τεραστιο προβλημα εχει η Κρητη και κυριως η πολη του Ηρακλειου που ειναι παντελως αναρχα δομημενη και με πολλα προβληματα.
Παρολα αυτα...οι κατασκευες μας δεν συγκρινονται με αυτες τις τουρκιας που χρησιμοποιουν αμμο θαλασσης,ανυπαρκτο μπετον και σιδερα οχι πριωνοτα και ελαχιστα.
Επισης να πουμε οτι και οι καλυτερες αντισεισμικες κατασκευες μπορουν να υποστουν ζημιες σε μεγαλο βαθμο,αλλα το ζητουμενο ειναι να μην ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ και να μπορεσει να βγει ο κοσμος με μια σχετικη ασφαλεια.
Σιγουρα θα γκρεμιστουν πολυκατοικιες με αναλογο σεισμο,σιγουρα θα εχουμε θυματα αλλα οι κατασκευες μας σε καμια περιπτωση δεν ειναι σαν τις τουρκικες,στο λεω εγω που θαυμαζω τους τουρκους σε πολλα πραγματα,σιγουρα ομως οχι σε αυτον τον τομεα.
Το θεμα ειναι οτι ενας τετοιος σεισμος και στην ελλαδα να γινει παλι θα ειναι καταστροφικος,απλα πολλες οικοδομες θα κριθουν ακαταλληλες αλλα θα αντεξουν να μην καταρρευσουν ενα διαστημα εστω,.Σιγουρα θα καταρρευσουν και καποιες εντελως...και μην ξεχναμε οτι αν μας βρει τετοιο πραγμα περπατωντας στο κεντρο της αθηνας ή της κορινθου ή μιας οποιασδηποτε πολης παλι θα εχουμε παρα πολλα θυματα.Απο που να προστατευθεις και πως; Απο τα παμπαλαια που περνας και κρεμονται ;Απο κατι μαρμαρα που οι παλιες πολυκατοικιες εχουν και ειναι εγκληματικο να μην τα αφαιρουνε; Ακομα και απο τζαμαριες ;
Βρασε ρυζι.
Απλα λεω οτι σιγουρα οι κατασκευες μας δεν συγκρινονται,ομως και εμεις θα εχουμε τεραστιες ζημιες και θυματα για ολα που λεω και επειδη σε πολεις υπαρχιουν ολοι αυτοι οι κινδυνοι και δεν ειμαστε ακομα Ιαπωνια,αν και αυτοι ειχαν το τσουναμι και την φουκοσιμα.
Και θα εχουμε πολλες ζημιες εκει που βαραει πολυ δυνατα αλλα σε πιο μεγαλα χρονικα διαστηματα,απο οτι εκει που βαραει δυνατα και συχνα,βλεπε ζακυνθο και χτιζουν ΟΝΤΩΣ ΠΟΛΥ ΓΕΡΑ,αλλα παντα με καποιους να παρανομουν.Ομως σε γενικες γραμμες λεμε.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.128 μηνύματα.

11-02-23

20:31

Σεισμός στην Τουρκία: Οι αιτίες της καταστροφής
Η περιοχή που καταστράφηκε από τον σεισμό στην Τουρκία περιλαμβάνει 12 πόλεις και φτάνει περίπου σε έκταση το μέγεθος της Ελλάδας.
@akikosΗ περιοχή που καταστράφηκε από τον σεισμό στην Τουρκία περιλαμβάνει 12 πόλεις και φτάνει περίπου σε έκταση το μέγεθος της Ελλάδας τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας ο οποίος επανέλαβε την εκτίμηση ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 50.000.
Ο Ευθύμης Λέκκας ο οποίος βρίσκεται στη γειτονική χώρα μαζί με τα μέλη της ΕΜΑΚ που επιχειρούν για διασώσεις κάτω από τα συντρίμμια και ομάδα καθηγητών από την Ελλάδα υποστήριξε ακόμη ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει συναντήσει ποτέ.
Η ελληνική ομάδα κατάφερε να διασώσει κάποιους ανθρώπους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα σε ερείπια στην Αντιόχεια. Ανάμεσα τους ήταν και τρία παιδιά. «Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε αποδοθήκαμε στο διασωστικό έργο, διασώσαμε πέντε άτομα μέχρι τώρα και προσπαθούμε να βρούμε και άλλους για να διασώσουμε, κάτω όμως από πολύ αντίξοες συνθήκες, ο χρόνος τελειώνει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας εξηγώντας παράλληλα ότι «υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία σχετικά με τον εντοπισμό.
Αρχικά επειδή υπάρχει αυτό το χάος ουσιαστικά στην πληροφόρηση στηριχθήκαμε σε κατοίκους που μας λέγανε ότι έχουν συγγενείς τους οποίους έχουν ακούσει μέσα στα ερείπια. Στη συνέχεια γίνεται η πολύ επικίνδυνη επιχείρηση από τους άνδρες της ΕΜΑΚ διείσδυσης μέσα στα κτίρια». Ο κ. Λέκκας προσθέτει ακόμα ότι στο εξής θα είναι πολύ δύσκολη η ανεύρεση επιζώντων καθώς όπως λέει, έχει πολύ κρύο και οι εγκλωβισμένοι, πολλοί από τους οποίους είναι τραυματισμένοι, δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ κάτω από τα ερείπια.
Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο παράγοντα, αυτόν του μεγάλου μεγέθους των σεισμών που έπληξαν τη γειτονική χώρα, μια σειρά άλλων παραγόντων συνετέλεσαν στο να καταστραφούν τόσα κτίρια και ως αποτέλεσμα να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές.
«Ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή ήταν πολύ χαλαρά εδάφη, τα οποία ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση. Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι ο αντισεισμικός κανονισμός είναι υποδεέστερος από τον δικό μας. Ο τέταρτος παράγοντας ήταν τα υλικά κατασκευής. Είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα. Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτίριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο για τα κτίρια. Δεν ήταν συμμετρικά κτίρια, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό κοκ».
«Η χώρα βυθίστηκε στο χάος. Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50.000»
Υπάρχει μία απόλυτη δυσκολία, λέει ο κ. Λέκκας «και στις διασωστικές ομάδες και σε εμάς που ήρθαμε πρώτοι και στους κατοίκους που θα χρειαστεί να υπομείνουν αυτή την κατάσταση για κάποια χρόνια ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ έχεις το σπίτι σου και την οικογένεια σου, ξαφνικά να μένεις εκτός. Και αυτό ισχύει για περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα. Η εκτίμηση η δικιά μου με βάση επιστημονικά δεδομένα είναι ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 50.000. Αν υπολογίσει κανείς τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν μέσα, το γεγονός ότι η κατάρρευση ήταν άμεση και το γεγονός ότι ήταν νύχτα, όλα συνηγορούν στο ότι θα έχουμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες θύματα».
Οι επιζώντες κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το σοκ λέει ο κ. Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εκτιμά ότι όσα σωστικά συνεργεία και να υπήρχαν δεν θα ήταν αρκετά. «Τα σημεία επεμβάσεων είναι χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στις 25 ξένες αποστολές που μπορούν να αναλάβουν επιχειρησιακό ρόλο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν και ντόπιες αποστολές αλλά όσες και να είχαν δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Λέκκας.
[...]
akikos
Επιφανές μέλος
Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 13.079 μηνύματα.

12-02-23

12:18
Πιστεύω είναι θέμα καπιταλισμού. Ένα διαμέρισμα στην Ιαπωνία που μπορεί να πουληθεί και να ενοικιαστεί με αρκετά χρήματα o κατασκευαστής δεν θα κάνει τσιγκουνιές ούτε στη μόνωση, ούτε στα θεμέλια, ούτε στα τούβλα.
Σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα οι κατασκευαστές δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, γι' αυτό και το κράτος πρέπει να ελέγχει ποιος ακόλουθα τις προδιαγραφές για να προστατέψει τους κατασκευαστές που συμμορφώνονται με τους νόμους. Αντί να τους προστατέψουν νομιμοποιούν αυθαίρετα και κάνουν τους κινέζους στους σε ασυνέπειες των φιλοκυβερνητικών κατασκευαστών.
Όταν έρθει η στραβή θα κατηγορήσουν τους κατασκευαστές ενώ και ο κρατικός μηχανισμός που είναι συνυπεύθυνος θα μείνει ατιμώρητος.
Είναι φυσιολογικό ότι φιλοκυβερνητικά sites όπως ο enikos να λένε ότι η χώρα μας είναι ασφαλής αλλά αν αναζητήσει κανείς άρθρα του παρελθόντος βλέπει ότι κάθε άλλο παρά ασφαλής είμαστε.

Τι σεισμούς αντέχουν τελικά τα σπίτια στην Ελλάδα: Ποια κινδυνεύουν, ποια είναι πιο ασφαλή -Ο καθηγητής Καρύδης εξηγεί - iefimerida.gr
Ο σεισμός στην Κρήτη ήρθε να θυμίσει κάτι που δεν πρέπει να λησμονείται ποτέ: η Ελλάδα είναι από τις πλέον σεισμογενείς χώρες στον κόσμο, γι’ αυτό και πρέπει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση.

parafernalia
Περιβόητο μέλος
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5.865 μηνύματα.

12-02-23

15:00
Bίντεο της τουρκικής αστυνομίας όπως αυτά που δείχνουν βάναυσους ξυλοδαρμούς υποτιθέμενων λεηλατών σε ζώνες σεισμού, που προφανώς ενεργούν ως αυτόκλητοι δικαστές και εκτελεστές.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι φερόμενοι ως δράστες αποδείχτηκαν αθώοι που βοηθούν θύματα ή προσπαθούν να επιβιώσουν.
Τα βασανιστήρια δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Μπροστά στον πόνο και στην οδύνη οι εξουσίες γίνονται ακόμα πιο αδίστακτες.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι φερόμενοι ως δράστες αποδείχτηκαν αθώοι που βοηθούν θύματα ή προσπαθούν να επιβιώσουν.
Τα βασανιστήρια δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Μπροστά στον πόνο και στην οδύνη οι εξουσίες γίνονται ακόμα πιο αδίστακτες.
nPb
Επιφανές μέλος
Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.646 μηνύματα.

12-02-23

15:32

Σεισμός στην Τουρκία - Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα»
Προς επανεκκίνηση η «διπλωματία των σεισμών» - Η αγκαλιά Τσαβούσογλου με Δένδια και η πτήση με ελικόπτερο πάνω από τη σεισμόπληκτη Αντιόχεια
Mοιράζουμε σανό...και όποιος αντέξει.


Ο Τσαβούρογλου ξεπέρασε και τον Ζίπρα της καπιταλιστικής αριστεράς. Μάλλον και αυτός έτρεφε αυταπάτες. Κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει χρηματική αποζημίωση τώρα από την Τουρκία για τις έκτακτες αγορές οπλικών συστημάτων λόγω ψεύτικων απειλών, όπως φαίνεται. Δεν μπορεί να γυρίζουμε το κεφάλι σε όλες τις κατευθύνσεις και να τρώμε χαστούκια. Τελικά, είμαστε ή όχι φίλοι;
Η φωτογραφία για όσους γκιαούρηδες πιστεύουν ότι η Ντουρκία θα ήθελε να κάνει μπόλεμο.

Dias
Επιφανές μέλος
Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Φυσικός. Έχει γράψει 10.327 μηνύματα.

12-02-23

16:46
Η "διπλωματία του σεισμού" είναι ωφέλιμη για την Ελλάδα και απομακρύνει προς το παρόν τυχόν θερμό επεισόδιο.
nPb
Επιφανές μέλος
Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Μαθηματικός και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 22.646 μηνύματα.

12-02-23

17:00
όταν πάω για καφέ με φίλους...


ΥΓ. Βλέπω αύριο κιόλας να φτιάχνουν νέο ΠΜΣ σε καμία νομική (= να φάμε κρατικό χρήμα "έρευνας") πάνω στη Διπλωματία του Σεισμού και Νομικές Σχέσεις Σφαλιάρας
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.128 μηνύματα.

12-02-23

19:49
Ο κοσμος καιγεται και καποιοι μαλακιζονται .
Οπως και να εχει,επι του θεματος
www.tovima.gr
Θα ελεγα ξεφτυλα.Γιαννης κερναει ,Γιαννης πινει.
ΝΤΡΟΠΗ.
www.tovima.gr
Οπως και να εχει,επι του θεματος

Σεισμοί: Η αντοχή των κατασκευών στην Ελλάδα - Οι ειδικοί απαντούν - ΤΟ ΒΗΜΑ
Τι λένε για την αντοχή των κατασκευών στην Ελλάδα οι ειδικοί επιστήμονες – Στα αρνητικά οι «γκρίζες σκιές» στον έλεγχο παλαιών κτιρίων

Κάθε φονικός σεισμός που συμβαίνει οπουδήποτε στον πλανήτη προκαλεί στον καθένα συνειρμούς για τον δικό του τόπο. Πολύ περισσότερο όταν η καταστροφή χτυπάει τον γείτονα, εν προκειμένω την Τουρκία δίπλα μας. Δεν υπάρχει Ελληνας που να μην έχει αναρωτηθεί τις τελευταίες ημέρες τι θα γινόταν εάν μια τόσο ισχυρή σεισμική δόνηση χτυπούσε τη χώρα μας.
Η απάντηση έρχεται από επιστήμονες, μηχανικούς και σεισμολόγους, οι οποίοι συμφωνούν στον γενικό κανόνα ότι την καταστρεπτικότητα ενός σεισμού καθορίζουν η αντοχή των κατασκευών και η απόστασή του από κατοικημένη περιοχή και όχι τόσο τα ρίχτερ. Και την Ελλάδα, όπως αναφέρουν, σώζει αφενός το γεγονός ότι η πλειονότητα των δονήσεων εκδηλώνεται σε θαλάσσιες περιοχές και αφετέρου η «θωράκιση» των κατασκευών, ειδικά μετά το 1959.
Τα σωστά συντηρημένα κτίρια συμπεριφέρονται καλά
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος, «στη χώρα μας το 30% των κτιρίων έχουν κτισθεί χωρίς κανέναν αντισεισμικό κανονισμό, ενώ τα μισά κτίρια έχει μελετηθεί με τον πρώτο, παρωχημένο πλέον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, δίχως ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα καταρρεύσουν σε έναν ενδεχόμενο σεισμό». Οπως λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, «το κτίριο της Βουλής είναι χτισμένο πριν από 150 χρόνια, δεν σημαίνει ότι κινδυνεύει. Ή ο Παρθενώνας…».
Στην περιφέρεια της χώρας, «περίπου τα μισά κτίρια είναι κατασκευασμένα από φέρουσα τοιχοποιία, και όχι από οπλισμένο σκυρόδεμα, ωστόσο όσα είναι σωστά συντηρημένα και δομημένα συμπεριφέρονται καλά» επισημαίνει. Σε γενικές γραμμές τα κτίρια της χώρας γίνονται καλύτερα όσο βελτιώνονται οι αντισεισμικοί κώδικες – κανονισμοί του 1985 και του 1995 και οι ευρω-κώδικες που θέτουν κοινούς κώδικες στις μελέτες κτιρίων της ΕΕ.
Όπως εξηγεί ο κ. Σπυράκος, η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε τρεις ζώνες ανάλογα με τη σεισμική επικινδυνότητα (τα Επτάνησα, οι περιοχές Κεντρικής Ελλάδας, Αττικής και Κρήτης και οι Κυκλάδες). Σε κάθε περιοχή, οι κατασκευές σχεδιάζονται βάσει των σεισμών που αναμένονται στη συγκεκριμένη ζώνη (λαμβάνοντας υπόψη ιστορικούς σεισμούς και ενεργά ρήγματα) και με στόχο να μην καταρρεύσουν ή να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Επίσης, με τα χρόνια εξελίσσεται και η τεχνολογία των υλικών, έτσι οι νέες κατασκευές έχουν καλύτερης ποιότητας μπετό και σίδερο, άρα και βελτιωμένη συμπεριφορά.
![]()
Σαν τον… κάβουρα οι έλεγχοι κτιρίων
Ωστόσο, στο κτιριακό απόθεμα της χώρας πέφτουν και… γκρίζες σκιές. Τον Μάιο του 2001 τέθηκε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου για τα περισσότερα από 80.000 κτίρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης (νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, μονάδες παραγωγής ενέργειας κ.τ.λ.). Εως σήμερα, λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός έχουν ελεγχθεί μόλις 20.000 κτίρια, απομένει δηλαδή ο έλεγχος άλλων 60.000 κτιρίων.
«Είναι αναγκαίο να γίνουν έλεγχοι άμεσα σε χώρους συνάθροισης κοινού που κατασκευάστηκαν έως το 1985, οπότε αρχίζει να εφαρμόζεται νέος αντισεισμικός κανονισμός και έπειτα στα κτίρια από το 1985 έως το 1995 και κατόπιν στα πιο σύγχρονα» αναφέρει ο κ. Στασινός, ο οποίος επισημαίνει ότι από 4ετίας το ΤΕΕ έχει προτείνει στην πολιτεία να τη βοηθήσει να ελέγξει το σύνολο των δημοσίων κτιρίων εντός εξαμήνου.
Έχουν ωστόσο ελεγχθεί όλες οι σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν έως το 1959, περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχε κανένας αντισεισμικός κανονισμός, καθώς και όσες βρίσκονται στη ζώνη υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, ανεξαρτήτως έτους κατασκευής. Σε Σάμο, Λέσβο και Χίο έχουν ελεγχθεί όσα σχολεία χτίστηκαν προ του 1985.
Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο, για τα ιδιωτικά κτίρια υποβάλλεται, μέσω της Ταυτότητας Κτιρίου, δελτίο δομικής τρωτότητας προκειμένου να υπάρχει μια εικόνα της ανθεκτικότητας της οικοδομής. Όσο για τον υποχρεωτικό έλεγχο του 5% των αυθαιρέτων κτισμάτων που νομιμοποιούνται (περί τα 1,2 εκατομμύρια έως σήμερα), ο οποίος έχει προβλεφθεί από τον νομοθέτη εδώ και περίπου μια δεκαετία, δεν ξεκίνησε ποτέ. Παράλληλα, τίποτε δεν έχει γίνει για τα 120.000 ετοιμόρροπα ή εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Τα λάθη που έγιναν στην Τουρκία
Στην Τουρκία οι κατασκευές δεν άντεξαν και οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς, όπως αναφέρει ο κ. Σπυράκος, οπουδήποτε στον κόσμο σεισμοί τέτοιου μεγέθους θα είχαν μεγάλες συνέπειες. Ωστόσο, στην Τουρκία ήταν μεγαλύτερες εξαιτίας της κακής ποιότητας πολλών κατασκευών. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν εφαρμόζονται οι αντισεισμικοί κανονισμοί, χρησιμοποιούνται κακής ποιότητας κατασκευαστικά υλικά (τσιμέντο και οπλισμός), δεν γίνεται επαρκής επίβλεψη για τη διασφάλιση εφαρμογής των μελετών, έχουν πολλές κατασκευές με λίθινη τοιχοποιία και με pilotis».
INFO
- 25% είναι το ποσοστό των δημόσιων κτιρίων στα οποία έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας.
- Σε ποσοστό 100% έχουν ελεγχθεί οι σχολικές μονάδες που έχουν χτιστεί πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό.
- 50% είναι το ποσοστό των κτιρίων στη χώρα μας που έχουν μελετηθεί με τον πρώτο, παρωχημένο αντισεισμικό κανονισμό.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Θα ελεγα ξεφτυλα.Γιαννης κερναει ,Γιαννης πινει.
ΝΤΡΟΠΗ.

Ορθιο μόνο το κτήριο των πολιτικών μηχανικών | ΤΟ ΒΗΜΑ
Στην πόλη Καχραμάνμαρας της Τουρκίας το κτήριο των πολιτικών μηχανικών έμεινε όρθιο παρά τον καταστροφικό σεισμό.

Joji
Επιφανές μέλος
Η Ιωάννα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 21 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 8.326 μηνύματα.

12-02-23

21:04
American Economist
Επιφανές μέλος
Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.912 μηνύματα.

14-02-23

16:54
Από ότι διαβάζω οι νεκροί είναι πλέον στους 35.000 και όλο και αυξάνεται. Πραγματικά είναι από τους πιο φονικούς, αν όχι ο πιο φονικός , στην ιστορία.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.128 μηνύματα.

14-02-23

19:16
Αυτοι ειναι οσοι εχουν βρεθει.Αν σκεφτεις οτι σιγουρα κατω απο τα συντριμια συμφωνα με υπολογισμους ειναι τουλαχιστον 100.000 το λιγοτερο..βαλε κατα νου τι παιζει.Από ότι διαβάζω οι νεκροί είναι πλέον στους 35.000 και όλο και αυξάνεται. Πραγματικά είναι από τους πιο φονικούς, αν όχι ο πιο φονικός , στην ιστορία.

American Economist
Επιφανές μέλος
Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.912 μηνύματα.

14-02-23

19:27
Τραγικό δεν ξέρω πως φτάσαμε μέχρι εκεί. Να μου πεις όταν οι αρχιτέκτονες είναι φίλοι του Ερντογαν και δεν τηρούν κανένα μέτρο λογικό να συμβαίνουν αυτά.Αυτοι ειναι οσοι εχουν βρεθει.Αν σκεφτεις οτι σιγουρα κατω απο τα συντριμια συμφωνα με υπολογισμους ειναι τουλαχιστον 100.000 το λιγοτερο..βαλε κατα νου τι παιζει.![]()
giannhs2001
Επιφανές μέλος
Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.080 μηνύματα.

14-02-23

19:31
Γιατί εδώ νομίζετε ότι είναι όλα καλλίτερα; Στη Θεσσαλονίκη τα σπίτια με κόκκινο βέλος ( επικίνδυνα για σεισμούς ) τα έκαναν πράσινο με λίγο μόνον λάδωμα μετά τον σεισμό του 1978. Ένας τέτοιος σεισμός να γίνει στη Θεσσαλονίκη θα καταρρεύσουν όλα.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.128 μηνύματα.

14-02-23

20:03
Ναι,και στην ελλαδα γινονται τετοια,το ξερουμε αυτο,αλλα σε καμια περιπτωση στην εκταση της Τουρκιας.Σαφως τα κτηρια μας δεν συγκρινονται με τα της Τουρκιας,αλλα σιγουρα θα εχουμε και εμεις παρα πολλες καταρευσεις και θυματα,και μην ξεχναμε και ολα τα ερειπια που κρεμονται σε καθε πολη,πανω απο τα κεφαλια μας.Γιατί εδώ νομίζετε ότι είναι όλα καλλίτερα; Στη Θεσσαλονίκη τα σπίτια με κόκκινο βέλος ( επικίνδυνα για σεισμούς ) τα έκαναν πράσινο με λίγο μόνον λάδωμα μετά τον σεισμό του 1978. Ένας τέτοιος σεισμός να γίνει στη Θεσσαλονίκη θα καταρρεύσουν όλα.
American Economist
Επιφανές μέλος
Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.912 μηνύματα.

14-02-23

20:05
Στην Ελλάδα μετά το σεισμό του 1999 τα κριτήρια έγιναν πολύ αυστηρά σε ότι αγορά την κατασκευή των νέων κτηρίων. Έτσι τα νέα μας κτήρια είναι ασφαλής , για τα παλιότερα δεν ξέρω. Στην Τουρκία όμως τα νέα κτήρια δεν είχαν καν ΘΕΜΕΛΙΑ.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 97 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- johnsala
- Kate1914
- Wonderkid
- giannhs2001
- rafaela11
- American Economist
- Jack of Spades
- Scandal
- phleidhs
- chester20080
- charmander
- User2350
- Ilma
- fmarulezkd
- Unboxholics
- Memetchi
- jj!
- Ωρορα
- Joji
- Δροσουλίτης
- Maraki4you
- camil
- taketrance
- spring day
- AK-92
- xristarac
- ΘανάσοςG4
- Εχέμυθη
- Libertus
- J.Cameron
- Sosstoss
- Viedo
- back2967
- snowy
- GeorgePap2003
- qwertyuiop
- tsiobieman
- thenutritionist
- ggl
- Metalhead_4_life
- Stelios725
- Νινα_
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.