Γενικές σκέψεις για την πολιτική και την επικαιρότητα ΙΙ

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,295 μηνύματα.
Αυτό είναι το νέο θέμα για γενική συζήτηση για την πολιτική και την επικαιρότητα.

Για πιο ειδικές συζητήσεις τέτοιου είδους υπάρχουν τα εξής:

Κυβέρνηση Μητσοτάκη 2023

Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 2023

Η επικαιρότητα εν συντομία

Το προηγούμενο θέμα γενικών σκέψεων για πολιτική και επικαιρότητα εδώ.

Enjoy :thumbup:
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 30,179 μηνύματα.
Dictatorship Countries 2023

Περίπου το 1/3 του πληθυσμού της γης ζει αυτή τη στιγμή υπό δικτατορικό καθεστώς. Εκεί το "Μητσοτάκη μαμιέσαι" δεν παίζει. Σου λένε "χα χα πως είπες? Ελα λίγο από 'δω...". Γι' αυτό όταν βλέπω όλους αυτούς τους χαζοχαρούμενους να λένε οτι ζούμε σε μεσαιωνική χώρα σε μπανανία και τέτοια απλά αηδιάζω. Είναι αξιολύπητοι.
Το χειρότερο δεν είναι αυτό αλλά το να προτείνουν δικτάτορες ή ακροδεξιούς ως λύση ή ως κάτι το εναλλακτικό :P
 

Lancelot

Περιβόητο μέλος

Ο Lancelot αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 4,739 μηνύματα.

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,710 μηνύματα.
Είναι η τριτη χώρα της Βόρειας Ευρώπης που μπαίνει σε ύφεση φέτος μετά την Γερμανία και Σουηδία. Ο βασικός λόγος είναι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός που μείωσε την κατανάλωση. Ίσως μετά την εξέλιξη αυτή η ΕΚΤ αποφασίσει να παγώσει την αύξηση των επιτοκίων καθώς η πρακτική αυτή έριξε αρκετές χώρες του Ευρώ σε ύφεση.

 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,157 μηνύματα.
Άτυπες πρεσβείες στο ψευδοκράτος της Βορείου Κύπρου έχουν ανοίξει και Γερμανία, Βρεταννία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όλα υπό το πρόσχημα της εξυπηρετήσεως των πολιτών τους που ζουν εκεί. Βέβαια αυτές οι άτυπες πρεσβείες ευρίσκονται εις την κατεχόμενη Λευκωσία, δηλαδή λίγα χιλιόμετρα από τις επίσημες Πρεσβείες τους στην ελεύθερη Λευκωσία. Καλά πάει αυτό. Έχουν αρχίσει ήδη τα ευρωπαϊκά think tanks να συμμερίζονται τις δηλώσεις του Ερντογάν πως συζητήσεις με τον ΟΗΕ για το Κυπριακό θα ξαναρχίσουν μόνον εάν αναγνωριστεί διεθνώς η λύση των δύο κρατών (επίσημη δηλαδή αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου). Και ήδη βλέπουμε να κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν, Αλίγιεφ, δήλωσε πως μόλις πάρει το Καραμπάχ (από την αδελφική Αρμενία που έχουμε εγκαταλείψει στο έλεος της) θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και ελπίζει πως η σημαία του θα κυματίσει στην επόμενη συνδιάσκεψη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών. Το Αζερμπαϊτζάν, την χώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της. Την χώρα που αιματοκυλεί την Αρμενία και είναι αδελφό Έθνος της Τουρκίας. Και τα δικά μας τα ζαβά του εγχώριου πολιτικού κατεστημένου κάθονται και κοιτάνε. Οι ξεπουλημένοι.

Αλλά φυσικά το θέμα των Ελλήνων είναι εάν ο Κασιδιάρης είναι Ναζιδιάρης ή όχι. Από όλες τις γενιές του Γένους, αυτές εδώ είναι οι χειρότερες και πιο ανίκανες.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 30,179 μηνύματα.

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Πολιτικός μηχανικός. Έχει γράψει 1,893 μηνύματα.

back2967

Διάσημο μέλος

Ο back2967 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,234 μηνύματα.
Πριν φτάσουμε σε αυτή την συζήτηση πρέπει να αναρωτηθούμε αν κάπου εφαρμόζονται οι αρχές του φιλελευθερισμού/νεοφιλελευθερισμού στην πράξη στην σύγχρονη εποχή.

Οι νεοφιλελευθερισμός λέει για πλήρη ελευθερία των αγορών, ιδιωτική ιδιοκτησία, χαμηλή φορολογία, απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων.

Το μόνο που τηρείται κανονικά από αυτά είναι η ιδιωτική ιδιοκτησία που και αυτό εκφυλίζεται σιγά σιγά και το χάος στις εργασιακές σχέσεις σε αρκετές χώρες όπως εδώ.

Ο νόμος της αγοράς απόλυτα δεν ισχύει πουθενά, σε κάθε χώρα το κράτος παρεμβαίνει και ενισχύει τις επιχειρήσεις που θέλει και αν κάποιος μεγάλος χρεοκοπήσει τον διασώζει.

Χαμηλή φορολογία δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά, σε μερικές χώρες μόνο για τις επιχειρήσεις. Ο απλός εργαζόμενος σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και ΗΠΑ, Καναδά αν φτάσει να βγάζει αρκετά θα δίνει τα μισά λεφτά του σε άμεσους φόρους, αν βάλεις και τους έμμεσους ακόμα πιο πάνω.

Στην θεωρία το να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες, όλα να ρυθμίζονται με τους νόμους αγοράς/προσφοράς-ζήτησης, το κράτος να κάνει τα βασικά και να μην εμπλέκεται ακούγεται ωραίο.

Στην πράξη πάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα εκει που κατέληξε ο κομμουνισμός. Η πλειοψηφία να δουλεύει σαν σκυλί, ίσα να καταφέρνει να επιβιώνει και η απόλαυση να είναι να πάει 5 μέρες διακοπές την ώρα που κάποιοι λίγοι δεν ξέρουν τι έχουν.

Η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, σε εμάς λόγω μνημονίων έγινε πιο απότομα αλλά παντού συμβαίνει.

Αυτό που το σώζει είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σύστημα.

Οπότε δεν είναι θέμα θρησκευτικής ευλάβειας όσο ότι πράγματι δεν υπάρχει κάτι άλλο.
Μόνο παραλλαγές του ίδιου συστήματος
Πχ αν συγκρίνεις Σουηδία ή Δανία με ΗΠΑ, καπιταλισμό έχουν όλες αλλά το κοινωνικό κράτος στις Σκανδιναβικές χώρες(και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές γενικά) δεν συγκρίνεται με τις ΗΠΑ.
 

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Πολιτικός μηχανικός. Έχει γράψει 1,893 μηνύματα.
Αυτό που το σώζει είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σύστημα.
Νομιζω ο ιδιος απαντησες με οσα εγραψες στο οτι αυτο που ζουμε -και μαλλον οι περισσοτερες χωρες- ειναι η επικρατηση του νεοφιλελευθερισμου.

Συγκεκριμενα στην χωρα το ζουμε την τελευταια 10ετια, και τα τελευταια χρονια βρισκομαστε στο αναποφευκτο τελμα του.

Οπως γραφεις:
Οι νεοφιλελευθερισμός λέει για πλήρη ελευθερία των αγορών, ιδιωτική ιδιοκτησία, χαμηλή φορολογία, απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων.
Ας μην παμε μακρια, μεσα στον τελευταιο μηνα εχουμε παραδειγμα για σχεδον καθε ενα απο τα παραπανω, με πιο χαρακτηριστικο το νεο νομο για το εργασιακο.

Οπότε δεν είναι θέμα θρησκευτικής ευλάβειας όσο ότι πράγματι δεν υπάρχει κάτι άλλο

Αυτο νομιζω οτι θελει να θιξει το αρθρο, οτι η αποδοχη απο τις μαζες πως δεν υπαρχει κατι διαφορετικο (υπαρχει θα πω εγω, ειτε στη μορφη που το προτεινει το ΚΚΕ ειτε στη σοσιαλδημοκρατικη του Συριζα/Μερα24), αγγιζει τα ορια της θρησκευτικης σεχτας.

Ως προς το γιατι δυναται να χαρακτηριστει ως σεχτα, θα συμπληρωσω οτι παρολα τα στοιχεια πως αυτο το πραγμα δεν δουλευει, τουλαχιστον για τη μεγαλυτερη μαζα του πληθυσμου, συνεχιζει το συλλογικο συνειδητο να επιμενει σε αυτο.
 
Τελευταία επεξεργασία:

chrisjhon02

Διάσημο μέλος

Ο chrisjhon02 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,779 μηνύματα.
Δεν το διάβασα ολόκληρο αλλά έχω διαβάσει αντίστοιχα άρθρα και αναλύσεις. Σε γενικές γραμμές, η επικράτηση του νεοφιλελεύθερου είναι ουσιαστική η επικράτηση του καπιταλισμού, δηλαδή μια παραλλαγή, μια μετάλλαξη. Η ρίζα του κακού είναι γενικά η φιλελεύθερη οικονομική θεολογία (ατομική ιδιοκτησία, ελεύθερη αγορά κλπ). Δεν το εννοώ όπως το κκε, προφανώς καπιταλισμός με καπιταλισμός έχει διαφορά (και στη Σκανδιναβία καπιταλισμό έχουν αλλά η ζωή είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα).

Αυτό που θέλω να πω είναι πως όσο μένουμε σαν ανθρωπότητα σε αυτό το σύστημα, τόσο πιο πίσω ή στην καλύτερη περίπτωση πιο αργά θα προοδεύουμε σε όλους τους τομείς. Ο καπιταλισμός έδειξε εδώ και αιώνες τι μπορεί να προσφέρει, δεν τα έχει πάει ιδιαίτερα καλά.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,157 μηνύματα.
Νομίζω βέβαια πως ο γνήσιος φιλελευθερισμός είναι όλα αυτά που ανέφερε ο back. Αυτορρύθμιση της αγοράς, ελεύθερη οικονομία κ.λπ. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι ένα κύμα που ενεφανίσθη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως αναθεωρημένος φιλελευθερισμός (καθώς ο προηγούμενος μετά την κρίση του 1929 δαιμονοποιήθηκε). Ουσιαστικά ο νεοφιλελευθερισμός υπήρξε η δικαίωσις των πολιτικών New Deal του Αμερικανού Προέδρου Franklin Delano Roosevelt, η θεωρητική δικαίωσις του Τζων Μέυναρντ Κέυνς και ταυτοχρόνως και του μοντέλου της κορπορατιστικής οικονομίας (συντεχνιακή δομή του κράτους) όπως πρέσβευαν οι φασίστες θεωρητικοί (του μουσσολινικού στρατοπέδου). Ελευθερία της αγοράς δηλαδή μεν αλλά παίρνουμε ως αναγκαίο κακό και την κρατική παρέμβασιν, όπου αυτή χρειάζεται, για την αποδοτικότερη λειτουργία της οικονομίας. Ουσιαστικά ο νεοφιλελευθερισμός νομιμοποίησε την ανάγκη για κρατική παρέμβαση.

Το άνωθεν συμπέρασμα μου τεκμηριώνεται και από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ζαβιτσιάνου.
 

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Πολιτικός μηχανικός. Έχει γράψει 1,893 μηνύματα.
@giannhs2001 Θεωρω πως ο νεοφιλελευθερισμος με τη σημερινη του εννοια, ειναι εντελως απομακρυσμενος απο τις κευνσιανες πολιτικες του πρωτου μισου του προηγουμενου αιωνα.

Υιοθετει μεν στοιχεια π.χ. pass, η ισχυς των οποιων ειναι πολλαπλασιαστικη μακροσκοπικα, για εργαλειακους ομως σκοπους αυτοαναπαραγωγης.

Απο την αλλη, ο κρατικος παρεμβατισμος μειωνεται στο ελαχιστο πλεον.

Σιγουρα παντως ειναι διαφορετικο απο τις απαρχες του φιλελευθερισμου που ειχαν απωτυπωσει οι πρωτεργατες (Smith), η εφαρμογη του οποιου αποσκοπουσε σε τοπικο επιπεδο.
 

Zukov

Διάσημο μέλος

Ο Zukov αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,218 μηνύματα.
Νεοφιλελευθερισμος νομιζω ειναι το οικονομικο μοντελο που εισηχθη την εποχη του Ριγκανοθατσερισμου. Δηλαδη μειωση του κοινωνικου κρατους, trickle down economics, χαλαρωση του ρυθμιστικου πλαισιου του χρηματοπιστωτικου τομεα, φοροαπαλλαγες στα ανωτερα στρωματα, διεθνοποιηση της αγορας εργασιας
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,157 μηνύματα.
@giannhs2001 Θεωρω πως ο νεοφιλελευθερισμος με τη σημερινη του εννοια, ειναι εντελως απομακρυσμενος απο τις κευνσιανες πολιτικες του πρωτου μισου του προηγουμενου αιωνα.

Υιοθετει μεν στοιχεια π.χ. pass, η ισχυς των οποιων ειναι πολλαπλασιαστικη μακροσκοπικα, για εργαλειακους ομως σκοπους αυτοαναπαραγωγης.

Απο την αλλη, ο κρατικος παρεμβατισμος μειωνεται στο ελαχιστο πλεον.

Σιγουρα παντως ειναι διαφορετικο απο τις απαρχες του φιλελευθερισμου που ειχαν απωτυπωσει οι πρωτεργατες (Smith), η εφαρμογη του οποιου αποσκοπουσε σε τοπικο επιπεδο.
Καλά σε κάθε εποχή όλες οι ιδεολογίες αναθεωρούν και αναπροσαρμόζουν κάποια πράγματα.

Ό,τι εγώ ανέφερα το ανέφερα μέσω του βιβλίου του Ζαβιτσιάνου «Η χρεωκοπία του κεφαλαιοκρατισμού και του σοσιαλισμού και το νεοφιλελεύθερον οικονομικόν σύστημα, Αθήναι 1948». Βέβαια, ο Ζαβιτσιάνος εδώ μάλλον εκφράζει περισσότερο την δική του ερμηνεία για το πως θα έπρεπε να είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Πάντως εάν πάρουμε ως ορθή την ερμηνεία του, αυτό που αναφέρετε είναι ο κεφαλαιοκρατισμός ο οποίος απέτυχε το 1929. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι αυτό που ζούμε σήμερα.
 

GeorgePap2003

Διάσημο μέλος

Ο GeorgePap2003 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 20 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,121 μηνύματα.
Είναι η τριτη χώρα της Βόρειας Ευρώπης που μπαίνει σε ύφεση φέτος μετά την Γερμανία και Σουηδία. Ο βασικός λόγος είναι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός που μείωσε την κατανάλωση. Ίσως μετά την εξέλιξη αυτή η ΕΚΤ αποφασίσει να παγώσει την αύξηση των επιτοκίων καθώς η πρακτική αυτή έριξε αρκετές χώρες του Ευρώ σε ύφεση.

δεν τους φοβάμαι...θα τη βρουν την άκρη οι Ολλανδοί!
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,710 μηνύματα.
•Αρχικά να πούμε κάτι βασικό όσο αφορά τον φιλελευθερισμό. Στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ το σύστημα αυτό και ούτε ο πρόκειται λόγω νοοτροπίας. Στην Ελλάδα έχουμε κρατισμό, μίζες, υπερφορολόγηση των πάντων, γραφειοκρατεία και 40% ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτά δεν είναι δείγματα οικονομικά φιλελεύθερου κράτους και για αυτό η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην θέση 107 στην κατάταξη Economic liberty, κάτω από πολλές Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες. Βέβαια γενικά στην Ευρώπη δεν υπάρχει πουθενά το φιλελεύθερο σύστημα όπως αυτό αναγράφεται στην θεωρία του, μόνο στην Βρετανία υπήρξε επι Thatcher αν και πάλι δεν είμαι 100% σίγουρος.

Από την άλλην θεωρώ ότι είναι καλό που στην Ευρώπη δεν υπάρχει πλήρες φιλελεύθερο μοντέλο καθώς θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα με τον Κομμουνισμό. Δηλαδή θα δουλεύαμε όλοι με 400€ και 700€ 15 ώρες ώστε να πλουτίζουν οι πολυεθνικές, παρόμοια κατάσταση με την ΕΣΣΔ απλά από τον αντίθετη μεριά. Στις ΗΠΑ βλέπουμε εκατομμύρια άστεγους σε άθλιες συνθήκες ενώ η μεσαία τάξη στην χώρα αρχίζει να εξαφανίζεται δυστυχώς. Στην Ευρώπη επίσης θέλουν να περάσουν παρόμοια μοντέλα τα οποία είναι δεδομένο ότι θα αυξήσουν την φτώχεια και την εξαθλίωση των πολιτών, δεν έχει μόνο η Ελλάδα κρίση παιδιά αλλά όλη η Ευρώπη πλέον απλά στην Ελλάδα είχαμε τα μνημόνια που έκαναν την κατάσταση 10 φορές χειρότερη. Ο μέσος ευρωπαίος έχει καθηλωθεί στον μέσο μισθό των 2.700€ εδώ και χρόνια που πλέον λόγω του πληθωρισμού είναι σαν να λέμε 1.400€ στην Ελλάδα, δηλαδή τίποτα το σπουδαίο. Σε χώρες όπως η Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία τα επίπεδα φτώχειας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ενώ η ποιότητα ζωής μειώνεται.

Έχοντας μελετήσει αυτά τα 4 χρόνια όλην την οικονομική ιστορία από την δημιουργία του καπιταλισμού (1760) έως και σήμερα έχω καταλήγει ότι το καλύτερο σύστημα που υπήρξε ήταν τα Keynesian Economics τα οποία κυριάρχησαν την περίοδο 1945-1975 στον δυτικό κόσμο. Την περίοδο εκείνη η Δύση, μεταξύ την οποίων και η Ελλάδα, κατέγραφε ποσοστά ετήσιας ανάπτυξης 5-6% ενώ οι μισθοί αυξανόταν ραγδαία. Μάλιστα οι μισθοί ακολουθούσαν τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ ώστε να ενισχύεται η πραγματική αγοραστική δύναμη των πολιτών. Από την δεκαετία του 2000 και μετά η αγοραστική δύναμη μειώνεται, η ανάπτυξη με το ζόρι φτάνει το 2%, η παραγωγή μεταφέρθηκε εκτός Δύσης ενώ πράγματα που οι παλαιότερες γενιές τα είχαν δεδομένα σήμερα είναι άπιαστο όνειρο για έναν 30χρονο- 40χρονο (πχ Σπίτι, αυτοκίνητο και δικιά του οικογένεια).

Προσωπικά θεωρώ ότι το καλύτερο μοντέλο είναι αυτό που έχει μηδενική γραφειοκρατεία, χαμηλή φορολογία για κατοίκους και επιχειρήσεις, ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, ιδιωτική και δημόσια υγεία αλλά και ένα κράτος που εμποδίζει φαινόμενα εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας. Με το μεικτό σύστημα ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει αν θέλει δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα για τον εαυτό του όμως το κράτος φροντίζει ώστε οι δημόσιες παροχές να είναι στην εντέλεια ενώ απαγορεύει την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και της αισχροκέρδειας. Τώρα για κάτι απόψεις που αναφέρθηκαν και λένε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι καλός προφανώς και είναι εντελώς λάθος και ίσα ίσα δείχνει έλλειψη ιστορικής γνώσης. Για την ακρίβεια ο καπιταλισμός είναι το μοναδικό οικονομικό σύστημα που απάλλαξε την ανθρωπότητα από την φτώχεια και την εξαθλίωση στην ποια ζούσε μέχρι και τον 18ο αιώνα.


•Εδώ βλέπουμε ότι όταν είχαμε το σύστημα του Keynesian economics οι μισθοί είχαν την ίδια πορεία με την αύξηση της παραγωγικότητας με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη να είναι πολύ ισχυρή. Από το 1980 και μετά που αλλάξαμε κατεύθυνση η παραγωγικότητα αυξάνεται όμως οι μισθοί δεν αυξάνονται το ίδιο με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των πολιτών να είναι πλέον αδύναμη.

IMG_0959.png
 
Τελευταία επεξεργασία:

Luke87

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Luke87 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 832 μηνύματα.
Το χειρότερο δεν είναι αυτό αλλά το να προτείνουν δικτάτορες ή ακροδεξιούς ως λύση ή ως κάτι το εναλλακτικό :P

Οσοι προσεύχονται σε δικτάτορες δεν έχουν υπ' όψιν τους αυτόν εδώ τον κύριο.


και αυτόν.

 

taketrance

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο taketrance αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,037 μηνύματα.
Η ρίζα του κακού είναι γενικά η φιλελεύθερη οικονομική θεολογία (ατομική ιδιοκτησία, ελεύθερη αγορά κλπ
Φυσικά, που ακούστηκε να επιτρέπεται να μας ανήκουν πράγματα και να συνάπτουμε ιδιωτικές σχέσεις αγοραπωλησίας μεταξύ μας. Μόνο ότι μας επιτρέπει ο μπαμπάς-κράτος θα έπρεπε να μπορούμε να κάνουμε, η πολύ ελευθερία βλάπτει ως γνωστόν.
Ο καπιταλισμός έδειξε εδώ και αιώνες τι μπορεί να προσφέρει, δεν τα έχει πάει ιδιαίτερα καλά.
Χάλια τα έχει πάει, τι συζητάμε τώρα. Που είναι τα ωραία παλιά χρόνια, που δουλεύαμε στους αγρούς 16 ώρες τη μέρα για να παραγουμε μονοι μας ότι καταναλώνουμε και να μην μας ανήκει τίποτα. Εμπρός-πίσω που έλεγε κι ο Πόπωτας.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Από την άλλην θεωρώ ότι είναι καλό που στην Ευρώπη δεν υπάρχει πλήρες φιλελεύθερο μοντέλο καθώς θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα με τον Κομμουνισμό. Δηλαδή θα δουλεύαμε όλοι με 400€ και 700€ 15 ώρες ώστε να πλουτίζουν οι πολυεθνικές, παρόμοια κατάσταση με την ΕΣΣΔ απλά από τον αντίθετη μεριά.
Αυτό γιατί θα γινόταν στο πλήρες φιλελεύθερο μοντέλο;
 

amarelia

Διάσημο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,550 μηνύματα.
Φυσικά, που ακούστηκε να επιτρέπεται να μας ανήκουν πράγματα και να συνάπτουμε ιδιωτικές σχέσεις αγοραπωλησίας μεταξύ μας. Μόνο ότι μας επιτρέπει ο μπαμπάς-κράτος θα έπρεπε να μπορούμε να κάνουμε, η πολύ ελευθερία βλάπτει ως γνωστόν.

Χάλια τα έχει πάει, τι συζητάμε τώρα. Που είναι τα ωραία παλιά χρόνια, που δουλεύαμε στους αγρούς 16 ώρες τη μέρα για να παραγουμε μονοι μας ότι καταναλώνουμε και να μην μας ανήκει τίποτα. Εμπρός-πίσω που έλεγε κι ο Πόπωτας.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:


Αυτό γιατί θα γινόταν στο πλήρες φιλελεύθερο μοντέλο;
Δεν γνωρίζω αν έχεις πάει στην Αμερική, αν όχι σου εύχομαι να πας στα κοντά και συγκεκριμένα Μανχάταν και θα δείς την κορωνίδα του καπιταλισμού και περί τίνος πρόκειται. Αμέτρητοι χιλιάδες άστεγοι άνθρωποι και δίπλα κτίρια εντυπωσιακά και πολυδιάστατα.
Μπροστά σου περνάει Rolls Royce και απο πίσω έχει στιβαγμένους ανθρώπους σαν τα σκουλήκια και μιλάμε για χιλιάδες όχι 10 και 100 άτομα.
 

taketrance

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο taketrance αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,037 μηνύματα.
Δεν γνωρίζω αν έχεις πάει στην Αμερική, αν όχι σου εύχομαι να πας στα κοντά και συγκεκριμένα Μανχάταν και θα δείς την κορωνίδα του καπιταλισμού και περί τίνος πρόκειται. Αμέτρητοι χιλιάδες άστεγοι άνθρωποι και δίπλα κτίρια εντυπωσιακά και πολυδιάστατα.
Μπροστά σου περνάει Rolls Royce και απο πίσω έχει στιβαγμένους ανθρώπους σαν τα σκουλήκια και μιλάμε για χιλιάδες όχι 10 και 100 άτομα.
Κατά τη γνώμη σου, ποιες είναι οι αιτίες αυτης της κατάστασης και ποιοι θα ήταν κάποιοι τρόποι για να εξαλειφθεί;

Επίσης, την ίδια στιγμή στην ίδια χώρα έχεις δεκάδες εκατομμύρια κόσμου, όχι απλά χιλιάδες, των όποιων οι οικογένειες μετανάστευσαν εκεί δεκαετίες πριν, και σήμερα οι ιδιοι έχουν ένα βιοτικό επίπεδο απείρως ανώτερο από αυτό στο οποιο μεγάλωσαν και έζησαν οι γονείς και οι παππούδες τους.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top