Ο λόγος που έστειλα το άρθρο ήταν επειδή διέκρινα μία σιγουριά στα λεγόμενά σου, όχι για να σου δείξω ότι κάνεις απαραίτητα λάθος. Εύλογες οι απορίες και παρατηρήσεις σου. Καταλαβαίνεις ωστόσο ότι κάποιος μπορεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο όπως ο Oof. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν πιθανότητες να ισχύουν, αλλά καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Και ούτε ήθελα να σου πω με αυτό ότι οι ενέργειες από πλευράς κράτους θα βελτιώσουν/δεν θα χειροτερέψουν οποσδήποτε την κατάσταση. Υπάρχουν αναλύσεις που επιστρατεύουν την πρώτη και άλλες την δεύτερη οπτική.
Επίτρεψέ μου να θεωρήσω το γιατρικό που προτείνεις πιθανόν ανεπαρκές. Ποιος εγγυάται ότι αυτοί που θα επιχειρήσουν να στίσουν ξανά κράτος, δεν έχουν την δυνατότητα να οργανωθούν υπό άκρα μυστικότητα τόσο καλά ώστε να υποτάξουν τους υπόλοιπους; Να καταλάβουν δηλαδή σημαντικά κέντρα της κοινότητας και να επιβάλλουν τρόπον τινά στρατιωτικό νόμο. Θα ξεσηκωθούν σίγουρα οι υποταγμένοι μετά; Θα τους επιτεθούν οργανωμένα; Θα τους επιιτεθούν ατομικά; Δίχως έγνοιες για την σωματική τους ακεραιότητα; Επίσης, η οπλοκατοχή δεν νομίζω να μπορεί να σώσει απαραίτητα από την δράση οργανωμένων μαφιόζων. Διότι ο γείτονας δεν θα ρισκάρει τη ζωή του για να σε βοηθήσει, ούτε έχει την κατάρτιση. Μία ιδιωτική εταιρία φύλαξης ίσως θα μπορούσε, αλλά δεν ξέρεις κατά πόσο έχει τα απαιτούμενα resources και οργάνωση για να το κάνει συνέχεια επιτυχώς. Και για αυτό μπορεί να μην πάρεις το επιχειρηματικό ρίσκο, υπό τον φόβο πως θα σου κάψουν το κατάστημα. Μην σου πω, ότι μπορεί οι ίδιες οι εταιρίες αυτές να λειτουργήσουν ως συμμορίες όπου η καθεμία θα έχει τις δικές τις περιοχές και θα αποφασίζει για τις ενέργειες των υπόλοιπων σε εκείνες. Άσχετα με το αν η αγορά ζητά κάποια legitimate εταιρία, δύνανται πολύ εύκολα να μην επιτρέψουν την ανάπτυξή της (και έχουν εξασφαλισμένο κέρδος ούτως ή άλλως). Και στην κοινωνία πάντα παρατηρούνταν και θα συνεχίσουν να παρατηρούνται άτομα με κυριαρχικές τάσεις, τα οποία θέλουν να εξουσιάζουν όχι απαραίτητα για να απολαμβάνουν οικονομικά προνόμια, αλλά λόγω του ότι αρέσκονται στο να ορίζουν τις ζωές των άλλων και να έχουν τον πρώτο λόγο.
Το νόημα των παραπάνω δεν είναι να προσπαθήσεις να μου δώσεις μία εξήγηση που να τα κάνει debunk. Και εγώ έχω στο μυαλό μου. Και έχω και άλλα παρόμοια. Ο στόχος ήταν να δειχθεί ότι πολλές πιθανές εξηγήσεις υπάρχουν, που όλες είναι εν δυνάμει αληθείς. Αλλά επειδή τα φαινόμενα αυτά είναι τόσο πολύπλοκα και υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι σε αυτά, μακροπρόθεσμες προβλέψεις αξιόπιστες δεν μπορούν να γίνουν με τις υπολογιστικές δυνάμεις του μυαλού μας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουμε σήμερα (τουλάχιστον). Διότι μία μικρή μεταβολή μπορεί να προκαλέσει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από ό,τι περιμέναμε (βλέπε
θεωρία του χάους, εφαρμόζεται στα οικονομικά, ίσως εφαρμοστεί με μεγαλύτερη αξιοπιστία και στην πολιτική τα επόμενα χρόνια, μέσα από την καλύτερη αντίληψη και ποσοτικοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς με ακριβή μαθηματικά μοντέλα).
Οπότε καλό είναι να κρατιέται μικρό καλάθι.
Τα μονοπώλια εξαιρετικά δύσκολα θα σταματήσουν να υπάρχουν, εφόσον τα κόμματα έχουν χρηματοδότες και οι ίδιοι οι πολιτευτές δέχονται πιέσεις από ιδιώτες ή δραστηριοποιούνται και οι ίδιοι επιχειρηματικά. Θα συνεχίσει μάλλον να συμβαίνει ό,τι και τόσα χρόνια.