Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

29-10-24

12:40
Ότι χειροτερο λεμε.Χρονια τωρα ξερουμε οτι καποια ψαρια συγκεντρονουν υψηλες τιμες υδραργυρου και αλλων επικινδυνων ουσιων..τωρα μαλλον παρα εχει γινει.
Καποτε ετρωγα παρα πολυ τονο.
Ευτυχως τον εκοψα..οταν εμαθα για τον υδραργυρο.οσο λιγοτερο τοσο το καλυτερο
Η ειδηση ειναι πολυ σοβαρη.Κια αφορα τυχαια δειγματοληψια απο πολλες μαρκες με τονους και σε πολλες χωρες της ΕΕ.
Καθολου υδραργυρο δεν θα επρεπε να τρωμε...αλλα εδω μιλαμε οτι ακομα καιε τσι εχουνα φησει τετοα ποσοσστα υδραργυρου να τα τρωμε.
Καποτε ετρωγα παρα πολυ τονο.
Ευτυχως τον εκοψα..οταν εμαθα για τον υδραργυρο.οσο λιγοτερο τοσο το καλυτερο
Η ειδηση ειναι πολυ σοβαρη.Κια αφορα τυχαια δειγματοληψια απο πολλες μαρκες με τονους και σε πολλες χωρες της ΕΕ.
Ολα για το κερδος γμτ.Πεθαινουμε για να κερδιζουν καποιοι.![]()
Καμπανάκι κινδύνου στην Ευρώπη για «γενικευμένη μόλυνση» σε κονσέρβες τόνου - Τα ποσοστά υδραργύρου ξεπερνούν το ανώτατο όριο
«Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου καιwww.enikos.gr
Ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου, μιας ουσίας επικίνδυνης για την υγεία, σύμφωνα με έκθεση των μη κυβερνητικών οργανώσεων Bloom και Foodwatch. Οι οργανώσεις καλούν τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «αναλάβουν άμεσα δράση», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτρεπόμενων ορίων υδραργύρου.
«Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο», αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Bloom.
Η εν λόγω ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναφέρει πως, σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.
«Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα.
Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα.
“Ισχυρό νευροτοξικό”
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών».
Σύμφωνα με τις δύο ΜΚΟ, «κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση: ο υδράργυρος δεν είναι λιγότερο τοξικός αν καταποθεί μέσω του τόνου, μόνο η συγκέντρωση του υδραργύρου στο τρόφιμο μετράει».
Ο υδράργυρος, ο οποίος είναι παρών κυρίως μέσα στις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προέρχονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών.
Μέσα στον ωκεανό, ο υδράργυρος αναμιγνύεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο τοξικό παράγωγο.
«Ο στοιχειώδης υδράργυρος και ο μεθυλυδράργυρος είναι τοξικοί για το νευρικό σύστημα (…)· νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές μπορεί να παρατηρηθούν έπειτα από έκθεση σ’ αυτούς», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν να ληφθούν «επείγοντα μέτρα».
Καλούν την Ευρωπαίκή Επιτροπή να ευθυγραμμισθεί με την πιο αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα που έχει καθορίσει για τα άλλα είδη, δηλαδή 0,3 mg/kg.
«Απαιτούμε οι δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και, χωρίς να περιμένουν, οι διανομείς να μην διαθέτουν στο εμπόριο παρά μόνο τα προϊόντα που βρίσκονται κάτω από το πιο προστατευτικό όριο», συνοψίζει η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch.
Τρώτε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα
Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, η Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Υγείας στην Εργασία (ANSES) δημοσίευσε επίσης προειδοποίηση στον ιστότοπό της. « Σε υψηλές δόσεις, ο μεθυλυδράργυρος είναι τοξικός για το κεντρικό νευρικό σύστημα των ανθρώπων, ιδιαίτερα κατά την ανάπτυξη της μήτρας και την πρώιμη παιδική ηλικία ». Ο οργανισμός συμβουλεύει την κατανάλωση ψαριών μόνο δύο φορές την εβδομάδα το πολύ, διαφοροποιώντας τα είδη που καταναλώνονται και περιορίζοντας τα «άγρια αρπακτικά», όπως ο τόνος. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΜΚΟ, παραμένει το πρώτο στη λίστα με την κατανάλωση ψαριού στην Ευρώπη.
Καθολου υδραργυρο δεν θα επρεπε να τρωμε...αλλα εδω μιλαμε οτι ακομα καιε τσι εχουνα φησει τετοα ποσοσστα υδραργυρου να τα τρωμε.
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

29-10-24

12:58

BLOOM Claims Dangerous Mercury Contamination in Tinned Tuna
A new report from French NGO, BLOOM claims mercury contamination in tinned tuna poses an unprecedented health risk across Europe


148 brands affected: NGOs demand action as dangerous mercury levels detected in canned tuna
NGOs Bloom and Foodwatch are calling for urgent action after detecting mercury levels up to nearly four times more than the EU limit in canned tuna from 148 brands, posing serious health risks for consumers.
glayki
Περιβόητο μέλος
Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.443 μηνύματα.

29-10-24

15:12

Δεν είναι μόνο ο τόνος: Οι 5 τροφές που είναι υψηλές σε υδράργυρο
Οι τροφές, πέρα από τον τόνο, που είναι υψηλές σε υδράργυρο. Τις καταναλώνουμε καθημερινά.
Scandal
Διαχειριστής
Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.059 μηνύματα.

29-10-24

15:16
Από τη ρύπανση του περιβάλλοντος να υποθέσω ότι προέρχεται ο υδράργυρος στα θαλασσινά;
edit: αχα το λέει και ο τίτλος του θέματος
edit: αχα το λέει και ο τίτλος του θέματος

chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

29-10-24

15:21
Οχι βρε παιδιά, ο υδράργυρος είναι λόγω συσκευασίας, κονσερβοποιησης. Όλα αυτά αφορούν αποκλειστικά canned/tinned tuna, μόνο όσα είναι σε κονσέρβα.
glayki
Περιβόητο μέλος
Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.443 μηνύματα.

29-10-24

15:31
Οχι βρε παιδιά, ο υδράργυρος είναι λόγω συσκευασίας, κονσερβοποιησης. Όλα αυτά αφορούν αποκλειστικά canned/tinned tuna, μόνο όσα είναι σε κονσέρβα.
Ο ντόρος αφορά τις κονσέρβες τόνου
Ωστόσο,

Ποιά ψάρια περιέχουν υδράργυρο και είναι επικίνδυνα;
Η τακτική κατανάλωση ψαριών έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία.Τα ψάρια αποτελούν την καλύτερη πηγή πρωτεϊνών, ενώ η περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του...

fmarulezkd
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει από Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1.833 μηνύματα.

29-10-24

15:34
Με το ψάρι και τη διατροφή του έχει να κάνει, όχι την κονσέρβα.Οχι βρε παιδιά, ο υδράργυρος είναι λόγω συσκευασίας, κονσερβοποιησης. Όλα αυτά αφορούν αποκλειστικά canned/tinned tuna, μόνο όσα είναι σε κονσέρβα.
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

29-10-24

15:35
Αυτό αφορά τη διατροφική αξία του κάθε ψαριού. Αν δεν κάνω λάθος το thread καθώς και οι ΜΚΟ με τις έρευνες που έκαναν ήθελαν να δείξουν πως τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας επειδή οι πολυεθνικές που βγάζουν κέρδη από τις πωλήσεις κονσερβοποιημενου τονου δεν ενδιαφέρονται από τον τρόπο συσκευασίας και πιστοποιησης τους.Ο ντόρος αφορά τις κονσέρβες τόνου
Ωστόσο,
![]()
Ποιά ψάρια περιέχουν υδράργυρο και είναι επικίνδυνα;
Η τακτική κατανάλωση ψαριών έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία.Τα ψάρια αποτελούν την καλύτερη πηγή πρωτεϊνών, ενώ η περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του...www.agro24.gr
Με άλλα λόγια η μελέτη αυτή δεν καταδεικνύει τους κινδύνους από τόνο σε κανονική μορφή ως ψάρι αν πχ παω να το πάρω στο ιχθυοπωλειο, χωρίς να είναι σε κονσερβα.
Σε κάθε περίπτωση τα άρθρα και η μελέτη αφορά αποκλειστικά και μόνο κονσερβες τόνου.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Δεν προκύπτει αυτό απο πουθενα απο τα αρθρα αυτα πάντως. Μιλάνε αποκλειστικά και μόνο για τις κονσέρβες τόνου. Δεν γράφουν από πού προέρχεται η μόλυνση αυτή με υδράργυρο, αν δηλαδή οφείλεται στο φυσικό περιβάλλον πχ αν έχουν μολυνθεί με υδράργυρο τα νερά όπου ζουν τα ψάρια αυτά, ή αν οφείλεται στις κονσέρβες ως συσκευασία και πιστοποίηση. Απο τη στιγμή που μιλάνε αποκλειστικά για κονσέρβες υποθέτω εύλογα πως πρόκειται για το δεύτερο.Με το ψάρι και τη διατροφή του έχει να κάνει, όχι την κονσέρβα.
Μπορεί να είναι και το πρώτο βέβαια, αλλά αυτό δεν προκύπτει κάπου από τα άρθρα αυτα και τη μελέτη που έγινε. Αν ισχύει πάντως λόγω μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος και των θαλασσών με υδράργυρο, τότε είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα και φαντάζομαι αφορά κι άλλα ψάρια.
Τωρα αν έχει να κάνει με την εκ φυσεως διατροφική αξία του ψαριού τότε αυτό είναι αδιάφορο καθώς αυτό ισχυει ανεκαθεν, δηλαδή χωρίς να έχουν επηρεαστεί από μόλυνση φυσικού περιβάλλοντος. Για να έγινε ντορος και είδηση, υποθέτω πως είναι το δεύτερο με τις κονσέρβες.
fmarulezkd
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει από Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1.833 μηνύματα.

29-10-24

16:04
Αυτό αφορά τη διατροφική αξία του κάθε ψαριού. Αν δεν κάνω λάθος το thread καθώς και οι ΜΚΟ με τις έρευνες που έκαναν ήθελαν να δείξουν πως τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας επειδή οι πολυεθνικές που βγάζουν κέρδη από τις πωλήσεις κονσερβοποιημενου τονου δεν ενδιαφέρονται από τον τρόπο συσκευασίας και πιστοποιησης τους.
Με άλλα λόγια η μελέτη αυτή δεν καταδεικνύει τους κινδύνους από τόνο σε κανονική μορφή ως ψάρι αν πχ παω να το πάρω στο ιχθυοπωλειο, χωρίς να είναι σε κονσερβα.
Σε κάθε περίπτωση τα άρθρα και η μελέτη αφορά αποκλειστικά και μόνο κονσερβες τόνου.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Δεν προκύπτει αυτό απο πουθενα απο τα αρθρα αυτα πάντως. Μιλάνε αποκλειστικά και μόνο για τις κονσέρβες τόνου. Δεν γράφουν από πού προέρχεται η μόλυνση αυτή με υδράργυρο, αν δηλαδή οφείλεται στο φυσικό περιβάλλον πχ αν έχουν μολυνθεί με υδράργυρο τα νερά όπου ζουν τα ψάρια αυτά, ή αν οφείλεται στις κονσέρβες ως συσκευασία και πιστοποίηση. Απο τη στιγμή που μιλάνε αποκλειστικά για κονσέρβες υποθέτω εύλογα πως πρόκειται για το δεύτερο.
Μπορεί να είναι και το πρώτο βέβαια, αλλά αυτό δεν προκύπτει κάπου από τα άρθρα αυτα και τη μελέτη που έγινε. Αν ισχύει πάντως λόγω μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος και των θαλασσών με υδράργυρο, τότε είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα και φαντάζομαι αφορά κι άλλα ψάρια.
Τωρα αν έχει να κάνει με την εκ φυσεως διατροφική αξία του ψαριού τότε αυτό είναι αδιάφορο καθώς αυτό ισχυει ανεκαθεν, δηλαδή χωρίς να έχουν επηρεαστεί από μόλυνση φυσικού περιβάλλοντος. Για να έγινε ντορος και είδηση, υποθέτω πως είναι το δεύτερο με τις κονσέρβες.

Aleksa
Τιμώμενο Μέλος
Η Aleksa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 19.509 μηνύματα.

29-10-24

16:07
Όχι, είναι ο τόνος και τα νερά που κολυμπάει το ψάρι τόνος καθώς άλλα ψάρια με υδράργυρο, λόγω της μόλυνσης των θαλασσών.
Αν ήταν οι κονσερβοποίηση (που καθόλου αθώα δεν είναι κι αυτή από πλευράς τοξικότητας), τότε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα θα περιείχαν υδράργυρο.
Αν ήταν οι κονσερβοποίηση (που καθόλου αθώα δεν είναι κι αυτή από πλευράς τοξικότητας), τότε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα θα περιείχαν υδράργυρο.
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

29-10-24

18:16
Μπορει να ειναι και αυτο ομως η ερευνα και το συγκεκρινενο αρθρο δεν δειχνουν αυτο. Η ερευνα εγινε 100% σε κονσερβες τονου, οχι σε ψαρια τονου σε ακατεργαστη μορφη.Όχι, είναι ο τόνος και τα νερά που κολυμπάει το ψάρι τόνος καθώς άλλα ψάρια με υδράργυρο, λόγω της μόλυνσης των θαλασσών.
Αν ήταν οι κονσερβοποίηση (που καθόλου αθώα δεν είναι κι αυτή από πλευράς τοξικότητας), τότε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα θα περιείχαν υδράργυρο.
nearos
Επιφανές μέλος
Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.

29-10-24

19:11
Μπορει να ειναι και αυτο ομως η ερευνα και το συγκεκρινενο αρθρο δεν δειχνουν αυτο. Η ερευνα εγινε 100% σε κονσερβες τονου, οχι σε ψαρια τονου σε ακατεργαστη μορφη.
How Worried Should You Be About Mercury in Your Tuna? - Consumer Reports
Consumer Reports tested popular canned tuna like Starkist, Bumble Bee, and Chicken of the Sea. Here’s how much tuna is safe to eat—for pregnant people, and everyone else.
Mercury is found throughout the ocean, and is present to some degree in every kind of fish you could choose to consume. It’s both an element found naturally in the environment and a byproduct of manmade pollution. A rule of thumb is that bigger fish tend to have higher mercury levels than smaller ones, because they are higher up in the food chain. The more small fish those big fish eat, the more mercury builds up in their bodies.
Όλα τα ψάρια έχουν ενα ποσοστό υδραργύρου, διοτι το αποκτούν καταναλώνοντας μικρότερα ψάρια, άρα στα μεγάλα ψάρια η συγκέντρωση υδραργύρου υψηλή. Απλά λόγω της ρύπανσης του οικοσυστήματος μολύνονται τα νερά και οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης. Ισχύει πως αν οι κονσέρβες οι ίδιες είχαν υδράργυρο θα βρίσκαν υδράργυρο σε διάφορα φαγητά όπως καλαμπόκι κλπ
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

29-10-24

19:13
ΟΧΙ.ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ/ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΨΑΡΙ.ΛΑΘΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΗΤΑΝ,.Οχι βρε παιδιά, ο υδράργυρος είναι λόγω συσκευασίας, κονσερβοποιησης. Όλα αυτά αφορούν αποκλειστικά canned/tinned tuna, μόνο όσα είναι σε κονσέρβα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Το θεμα ειναι οτι ενω το ξεραμε..ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ..ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΕΣΤ ΒΡΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ.Δεν βρηκαν σ εκξαποιες...ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΞΑΝ λεμε.![]()
How Worried Should You Be About Mercury in Your Tuna? - Consumer Reports
Consumer Reports tested popular canned tuna like Starkist, Bumble Bee, and Chicken of the Sea. Here’s how much tuna is safe to eat—for pregnant people, and everyone else.www.consumerreports.org
Όλα τα ψάρια έχουν ενα ποσοστό υδραργύρου, διοτι το αποκτούν καταναλώνοντας μικρότερα ψάρια, άρα στα μεγάλα ψάρια η συγκέντρωση υδραργύρου υψηλή. Απλά λόγω της ρύπανσης του οικοσυστήματος μολύνονται τα νερά και οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης. Ισχύει πως αν οι κονσέρβες οι ίδιες είχαν υδράργυρο θα βρίσκαν υδράργυρο σε διάφορα φαγητά όπως καλαμπόκι κλπ
ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΛΕΜΕ.
Κια θα το ξαναπω
Δεν εχει να κανει με το μεταλλο της κονσερβας...ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΨΑΡΙ.
nearos
Επιφανές μέλος
Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.

29-10-24

19:17
Aυτό λέω, οτι υπάρχει υψηλή ποσότητα υδράργυρου σε κονσέρβες που περιέχουν το ψάρι.Δεν εχει να κανει με το μεταλλο της κονσερβας...ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΨΑΡΙ.
Εν παση περιπτωσει, όλα για το κέρδος

Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

29-10-24

19:20
Κια σε φακελακια με τονο.ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΛΕΜΕ.Γιατι αρχικα τετοιες μαλακιες ελεγαν καποιοι..και ο ευαγγελατος συν τοις αλλοις και τπν διορθωσε ο επιστημονας.Aυτό λέω, οτι υπάρχει υψηλή ποσότητα υδράργυρου σε κονσέρβες που περιέχουν το ψάρι.
Εν παση περιπτωσει, όλα για το κέρδος![]()
Scandal
Διαχειριστής
Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.059 μηνύματα.

29-10-24

19:26
Και όχι τίποτε άλλο, είχα αρχίσει και δίαιτα, αρκετά βασισμένη σε τόνο (έπαιρνα rio-mare σε νερό) και έτρωγα με αγγούρι, τομαντίνια και ελαιόλαδο + λεμόνι και ήταν γαμάτο. Πάει κι αυτό, τα πιτόγυρα πιο ασφαλή θα είναι. 

Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

29-10-24

19:45
Εμενα μου αρεσε παρα πολυ ο τονος..τον εβαζα ΠΑΝΤΟΥ.Τουλαχιστον μια δεκαετια τον εχω κοψει και αντε να φαω κανα δυο φορες τον χρονο.ακριβως για αυτο.Και όχι τίποτε άλλο, είχα αρχίσει και δίαιτα, αρκετά βασισμένη σε τόνο (έπαιρνα rio-mare σε νερό) και έτρωγα με αγγούρι, τομαντίνια και ελαιόλαδο + λεμόνι και ήταν γαμάτο. Πάει κι αυτό, τα πιτόγυρα πιο ασφαλή θα είναι.![]()
Αλλα τα νεοτερα δεδομενα ξεπερνουν καθε φαντασια ρε συ.
Ομως μπορεις να αντικαταστησεις τον τονο με κοτοπουλο ή με μικρα ψαρια στον ατμο!
Πιστεψε με..φτιαξε γαυρο ή σαρδελα στον ατμο..(εκτος απο τις κλασσικες συνταγες λεμε)λιωστον και αντικατετησε τον οπως εφτιαχνες τον τονο..και θα με θυμηθεις!
Κια για να μην καθαριζεις..παρε κατεψυγμενη σαρδελα η γαυρο..που ειναι καθαρισμενες. Πανευκολο ειναι.

Οτι πιο καλο για την υγεια ειναι!
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

29-10-24

20:59
Κι εγώ τρώω τόνο όποτε μπορώ, μου αρέσει αρκετά ειδικά σε σαλάτες. Το έψαξα περισσότερο το ζήτημα. Νομίζω η πληρέστερη έρευνα επί του θέματος είναι η παρακάτω και είναι φετινή. Το συμπέρασμα είναι ότι εδώ και 50+ χρόνια (1971-2022) ο τόνος γενικά περιέχει σταθέρα επίπεδα υδραργύρου εκτός από αυξημένα επίπεδα στο είδος τόνου skipjack (παλαμίδα) στον βορειοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό (δηλαδή Ασία) τέλη δεκαετίας 1990s μέχρι μέσα 2000s. Αναλύθηκαν 2910 δείγματα τόνου. Ίσως χρειάζονται περισσότερα δείγματα από τα τελευταία χρόνια για να δούμε τι ισχύει ακόμη και πιο αναλυτικά, ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο η Ασία φαίνεται να είναι προβληματική πηγή ως προς τον υδράργυρο και τον τόνο. Και κάτι μου λέει πως η Ευρώπη προμηθεύεται τόνο κυρίως από Ασία.
www.acs.org

Mercury levels in tuna remain nearly unchanged since 1971, study says - American Chemical Society
Have environmental efforts reduced mercury levels in tuna? No, levels of mercury in tuna have remained steady for nearly 50 years. It may take decades and stricter environmental policies to start nudging these levels down, say researchers in Environmental Science & Technology Letters.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.

29-10-24

21:10
Να βαζουμε παλαιοτερεςς ερευνες ειναι ατοπο και ηλιθιο θα ελεγα.Οι παλιες ειναι παλιες.
Παλιοτερα ηταν αλλα τα δεδομενα.,τωρα ειναι αλλα.
ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ.
Παλιοτερα ηταν αλλα τα δεδομενα.,τωρα ειναι αλλα.
ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ.
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.

29-10-24

21:59
Ούτε καν το διάβασες, κλασική Πουπουλινα. Η έρευνα δημοσιευτηκε φετος τον Φεβρουάριο και διερευνησε 2900 δείγματα τόνου σε διάστημα 50 χρόνων για να διαπιστώσει τη διακυμανση στη συγκέντρωση υδραργυρου σε εξι σημεία πηγης τόνου παγκοσμιως που φαίνονται στην εικόνα του χάρτη επανω.Να βαζουμε παλαιοτερεςς ερευνες ειναι ατοπο και ηλιθιο θα ελεγα.Οι παλιες ειναι παλιες.
Παλιοτερα ηταν αλλα τα δεδομενα.,τωρα ειναι αλλα.
ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ.
Σε αντιπαραβολη, η έρευνα που έκανε το Bloom πανω στο οποίο βασίζεται η όλη σου συζήτηση σήμερα καθώς και το αρχικό ελληνικό άρθρο, αφορά 148 μόλις δείγματα σε διάστημα μόλις ενάμιση χρόνου και δεν αφορά καν πρωτογενή ψάρια αλλά κονσερβοποιημενα και μαλιστα αφορα τα μαρκετ οπου βρισκονταν οι κονσέρβες σε ευρωπαϊκές χώρες, οχι μετρήσεις στις αρχικες πηγές αλιείας τους. Ποια έρευνα πιστεύεις ειναι πιο αξιοπιστη;
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 31 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.