Υδράργυρος και άλλες ουσίες λόγω μολυσμένου περιβάλλοντος στο πιάτο μας

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Ότι χειροτερο λεμε.Χρονια τωρα ξερουμε οτι καποια ψαρια συγκεντρονουν υψηλες τιμες υδραργυρου και αλλων επικινδυνων ουσιων..τωρα μαλλον παρα εχει γινει.
Καποτε ετρωγα παρα πολυ τονο.
Ευτυχως τον εκοψα..οταν εμαθα για τον υδραργυρο.οσο λιγοτερο τοσο το καλυτερο

Η ειδηση ειναι πολυ σοβαρη.Κια αφορα τυχαια δειγματοληψια απο πολλες μαρκες με τονους και σε πολλες χωρες της ΕΕ.


Ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου, μιας ουσίας επικίνδυνης για την υγεία, σύμφωνα με έκθεση των μη κυβερνητικών οργανώσεων Bloom και Foodwatch. Οι οργανώσεις καλούν τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «αναλάβουν άμεσα δράση», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτρεπόμενων ορίων υδραργύρου.

«Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο», αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Bloom.


Η εν λόγω ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναφέρει πως, σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.


«Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα.

Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα.

“Ισχυρό νευροτοξικό”​

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών».

Σύμφωνα με τις δύο ΜΚΟ, «κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση: ο υδράργυρος δεν είναι λιγότερο τοξικός αν καταποθεί μέσω του τόνου, μόνο η συγκέντρωση του υδραργύρου στο τρόφιμο μετράει».

Ο υδράργυρος, ο οποίος είναι παρών κυρίως μέσα στις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προέρχονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών.

Μέσα στον ωκεανό, ο υδράργυρος αναμιγνύεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο τοξικό παράγωγο.

«Ο στοιχειώδης υδράργυρος και ο μεθυλυδράργυρος είναι τοξικοί για το νευρικό σύστημα (…)· νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές μπορεί να παρατηρηθούν έπειτα από έκθεση σ’ αυτούς», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν να ληφθούν «επείγοντα μέτρα».

Καλούν την Ευρωπαίκή Επιτροπή να ευθυγραμμισθεί με την πιο αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα που έχει καθορίσει για τα άλλα είδη, δηλαδή 0,3 mg/kg.

«Απαιτούμε οι δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και, χωρίς να περιμένουν, οι διανομείς να μην διαθέτουν στο εμπόριο παρά μόνο τα προϊόντα που βρίσκονται κάτω από το πιο προστατευτικό όριο», συνοψίζει η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch.

Τρώτε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα​

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, η Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Υγείας στην Εργασία (ANSES) δημοσίευσε επίσης προειδοποίηση στον ιστότοπό της. « Σε υψηλές δόσεις, ο μεθυλυδράργυρος είναι τοξικός για το κεντρικό νευρικό σύστημα των ανθρώπων, ιδιαίτερα κατά την ανάπτυξη της μήτρας και την πρώιμη παιδική ηλικία ». Ο οργανισμός συμβουλεύει την κατανάλωση ψαριών μόνο δύο φορές την εβδομάδα το πολύ, διαφοροποιώντας τα είδη που καταναλώνονται και περιορίζοντας τα «άγρια αρπακτικά», όπως ο τόνος. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΜΚΟ, παραμένει το πρώτο στη λίστα με την κατανάλωση ψαριού στην Ευρώπη.
Ολα για το κερδος γμτ.Πεθαινουμε για να κερδιζουν καποιοι.
Καθολου υδραργυρο δεν θα επρεπε να τρωμε...αλλα εδω μιλαμε οτι ακομα καιε τσι εχουνα φησει τετοα ποσοσστα υδραργυρου να τα τρωμε.
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
 

glayki

Περιβόητο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.445 μηνύματα.

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.061 μηνύματα.
Από τη ρύπανση του περιβάλλοντος να υποθέσω ότι προέρχεται ο υδράργυρος στα θαλασσινά;

edit: αχα το λέει και ο τίτλος του θέματος :P
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Οχι βρε παιδιά, ο υδράργυρος είναι λόγω συσκευασίας, κονσερβοποιησης. Όλα αυτά αφορούν αποκλειστικά canned/tinned tuna, μόνο όσα είναι σε κονσέρβα.
 

glayki

Περιβόητο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.445 μηνύματα.
Οχι βρε παιδιά, ο υδράργυρος είναι λόγω συσκευασίας, κονσερβοποιησης. Όλα αυτά αφορούν αποκλειστικά canned/tinned tuna, μόνο όσα είναι σε κονσέρβα.

Ο ντόρος αφορά τις κονσέρβες τόνου
Ωστόσο,
 

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει από Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1.833 μηνύματα.
Οχι βρε παιδιά, ο υδράργυρος είναι λόγω συσκευασίας, κονσερβοποιησης. Όλα αυτά αφορούν αποκλειστικά canned/tinned tuna, μόνο όσα είναι σε κονσέρβα.
Με το ψάρι και τη διατροφή του έχει να κάνει, όχι την κονσέρβα.
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Ο ντόρος αφορά τις κονσέρβες τόνου
Ωστόσο,
Αυτό αφορά τη διατροφική αξία του κάθε ψαριού. Αν δεν κάνω λάθος το thread καθώς και οι ΜΚΟ με τις έρευνες που έκαναν ήθελαν να δείξουν πως τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας επειδή οι πολυεθνικές που βγάζουν κέρδη από τις πωλήσεις κονσερβοποιημενου τονου δεν ενδιαφέρονται από τον τρόπο συσκευασίας και πιστοποιησης τους.

Με άλλα λόγια η μελέτη αυτή δεν καταδεικνύει τους κινδύνους από τόνο σε κανονική μορφή ως ψάρι αν πχ παω να το πάρω στο ιχθυοπωλειο, χωρίς να είναι σε κονσερβα.

Σε κάθε περίπτωση τα άρθρα και η μελέτη αφορά αποκλειστικά και μόνο κονσερβες τόνου.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Με το ψάρι και τη διατροφή του έχει να κάνει, όχι την κονσέρβα.
Δεν προκύπτει αυτό απο πουθενα απο τα αρθρα αυτα πάντως. Μιλάνε αποκλειστικά και μόνο για τις κονσέρβες τόνου. Δεν γράφουν από πού προέρχεται η μόλυνση αυτή με υδράργυρο, αν δηλαδή οφείλεται στο φυσικό περιβάλλον πχ αν έχουν μολυνθεί με υδράργυρο τα νερά όπου ζουν τα ψάρια αυτά, ή αν οφείλεται στις κονσέρβες ως συσκευασία και πιστοποίηση. Απο τη στιγμή που μιλάνε αποκλειστικά για κονσέρβες υποθέτω εύλογα πως πρόκειται για το δεύτερο.

Μπορεί να είναι και το πρώτο βέβαια, αλλά αυτό δεν προκύπτει κάπου από τα άρθρα αυτα και τη μελέτη που έγινε. Αν ισχύει πάντως λόγω μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος και των θαλασσών με υδράργυρο, τότε είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα και φαντάζομαι αφορά κι άλλα ψάρια.

Τωρα αν έχει να κάνει με την εκ φυσεως διατροφική αξία του ψαριού τότε αυτό είναι αδιάφορο καθώς αυτό ισχυει ανεκαθεν, δηλαδή χωρίς να έχουν επηρεαστεί από μόλυνση φυσικού περιβάλλοντος. Για να έγινε ντορος και είδηση, υποθέτω πως είναι το δεύτερο με τις κονσέρβες.
 
Τελευταία επεξεργασία:

fmarulezkd

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο fmarulezkd αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, επαγγέλλεται Δημόσιος υπάλληλος και μας γράφει από Νορβηγία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1.833 μηνύματα.
Αυτό αφορά τη διατροφική αξία του κάθε ψαριού. Αν δεν κάνω λάθος το thread καθώς και οι ΜΚΟ με τις έρευνες που έκαναν ήθελαν να δείξουν πως τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας επειδή οι πολυεθνικές που βγάζουν κέρδη από τις πωλήσεις κονσερβοποιημενου τονου δεν ενδιαφέρονται από τον τρόπο συσκευασίας και πιστοποιησης τους.

Με άλλα λόγια η μελέτη αυτή δεν καταδεικνύει τους κινδύνους από τόνο σε κανονική μορφή ως ψάρι αν πχ παω να το πάρω στο ιχθυοπωλειο, χωρίς να είναι σε κονσερβα.

Σε κάθε περίπτωση τα άρθρα και η μελέτη αφορά αποκλειστικά και μόνο κονσερβες τόνου.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:


Δεν προκύπτει αυτό απο πουθενα απο τα αρθρα αυτα πάντως. Μιλάνε αποκλειστικά και μόνο για τις κονσέρβες τόνου. Δεν γράφουν από πού προέρχεται η μόλυνση αυτή με υδράργυρο, αν δηλαδή οφείλεται στο φυσικό περιβάλλον πχ αν έχουν μολυνθεί με υδράργυρο τα νερά όπου ζουν τα ψάρια αυτά, ή αν οφείλεται στις κονσέρβες ως συσκευασία και πιστοποίηση. Απο τη στιγμή που μιλάνε αποκλειστικά για κονσέρβες υποθέτω εύλογα πως πρόκειται για το δεύτερο.

Μπορεί να είναι και το πρώτο βέβαια, αλλά αυτό δεν προκύπτει κάπου από τα άρθρα αυτα και τη μελέτη που έγινε. Αν ισχύει πάντως λόγω μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος και των θαλασσών με υδράργυρο, τότε είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα και φαντάζομαι αφορά κι άλλα ψάρια.

Τωρα αν έχει να κάνει με την εκ φυσεως διατροφική αξία του ψαριού τότε αυτό είναι αδιάφορο καθώς αυτό ισχυει ανεκαθεν, δηλαδή χωρίς να έχουν επηρεαστεί από μόλυνση φυσικού περιβάλλοντος. Για να έγινε ντορος και είδηση, υποθέτω πως είναι το δεύτερο με τις κονσέρβες.

 

Aleksa

Τιμώμενο Μέλος

Η Aleksa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 19.509 μηνύματα.
Όχι, είναι ο τόνος και τα νερά που κολυμπάει το ψάρι τόνος καθώς άλλα ψάρια με υδράργυρο, λόγω της μόλυνσης των θαλασσών.
Αν ήταν οι κονσερβοποίηση (που καθόλου αθώα δεν είναι κι αυτή από πλευράς τοξικότητας), τότε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα θα περιείχαν υδράργυρο.
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Όχι, είναι ο τόνος και τα νερά που κολυμπάει το ψάρι τόνος καθώς άλλα ψάρια με υδράργυρο, λόγω της μόλυνσης των θαλασσών.
Αν ήταν οι κονσερβοποίηση (που καθόλου αθώα δεν είναι κι αυτή από πλευράς τοξικότητας), τότε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα θα περιείχαν υδράργυρο.
Μπορει να ειναι και αυτο ομως η ερευνα και το συγκεκρινενο αρθρο δεν δειχνουν αυτο. Η ερευνα εγινε 100% σε κονσερβες τονου, οχι σε ψαρια τονου σε ακατεργαστη μορφη.
 

nearos

Επιφανές μέλος

Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.
Μπορει να ειναι και αυτο ομως η ερευνα και το συγκεκρινενο αρθρο δεν δειχνουν αυτο. Η ερευνα εγινε 100% σε κονσερβες τονου, οχι σε ψαρια τονου σε ακατεργαστη μορφη.
Mercury is found throughout the ocean, and is present to some degree in every kind of fish you could choose to consume. It’s both an element found naturally in the environment and a byproduct of manmade pollution. A rule of thumb is that bigger fish tend to have higher mercury levels than smaller ones, because they are higher up in the food chain. The more small fish those big fish eat, the more mercury builds up in their bodies.

Όλα τα ψάρια έχουν ενα ποσοστό υδραργύρου, διοτι το αποκτούν καταναλώνοντας μικρότερα ψάρια, άρα στα μεγάλα ψάρια η συγκέντρωση υδραργύρου υψηλή. Απλά λόγω της ρύπανσης του οικοσυστήματος μολύνονται τα νερά και οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης. Ισχύει πως αν οι κονσέρβες οι ίδιες είχαν υδράργυρο θα βρίσκαν υδράργυρο σε διάφορα φαγητά όπως καλαμπόκι κλπ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Οχι βρε παιδιά, ο υδράργυρος είναι λόγω συσκευασίας, κονσερβοποιησης. Όλα αυτά αφορούν αποκλειστικά canned/tinned tuna, μόνο όσα είναι σε κονσέρβα.
ΟΧΙ.ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ/ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΨΑΡΙ.ΛΑΘΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΗΤΑΝ,.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:



Όλα τα ψάρια έχουν ενα ποσοστό υδραργύρου, διοτι το αποκτούν καταναλώνοντας μικρότερα ψάρια, άρα στα μεγάλα ψάρια η συγκέντρωση υδραργύρου υψηλή. Απλά λόγω της ρύπανσης του οικοσυστήματος μολύνονται τα νερά και οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης. Ισχύει πως αν οι κονσέρβες οι ίδιες είχαν υδράργυρο θα βρίσκαν υδράργυρο σε διάφορα φαγητά όπως καλαμπόκι κλπ
Το θεμα ειναι οτι ενω το ξεραμε..ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ..ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΕΣΤ ΒΡΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ.Δεν βρηκαν σ εκξαποιες...ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΞΑΝ λεμε.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΛΕΜΕ.
Κια θα το ξαναπω
Δεν εχει να κανει με το μεταλλο της κονσερβας...ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΨΑΡΙ.
 

nearos

Επιφανές μέλος

Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Aυτό λέω, οτι υπάρχει υψηλή ποσότητα υδράργυρου σε κονσέρβες που περιέχουν το ψάρι.
Εν παση περιπτωσει, όλα για το κέρδος :rolleyes:
Κια σε φακελακια με τονο.ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΛΕΜΕ.Γιατι αρχικα τετοιες μαλακιες ελεγαν καποιοι..και ο ευαγγελατος συν τοις αλλοις και τπν διορθωσε ο επιστημονας.
 

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.061 μηνύματα.
Και όχι τίποτε άλλο, είχα αρχίσει και δίαιτα, αρκετά βασισμένη σε τόνο (έπαιρνα rio-mare σε νερό) και έτρωγα με αγγούρι, τομαντίνια και ελαιόλαδο + λεμόνι και ήταν γαμάτο. Πάει κι αυτό, τα πιτόγυρα πιο ασφαλή θα είναι. :no:
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Και όχι τίποτε άλλο, είχα αρχίσει και δίαιτα, αρκετά βασισμένη σε τόνο (έπαιρνα rio-mare σε νερό) και έτρωγα με αγγούρι, τομαντίνια και ελαιόλαδο + λεμόνι και ήταν γαμάτο. Πάει κι αυτό, τα πιτόγυρα πιο ασφαλή θα είναι. :no:
Εμενα μου αρεσε παρα πολυ ο τονος..τον εβαζα ΠΑΝΤΟΥ.Τουλαχιστον μια δεκαετια τον εχω κοψει και αντε να φαω κανα δυο φορες τον χρονο.ακριβως για αυτο.

Αλλα τα νεοτερα δεδομενα ξεπερνουν καθε φαντασια ρε συ.

Ομως μπορεις να αντικαταστησεις τον τονο με κοτοπουλο ή με μικρα ψαρια στον ατμο!
Πιστεψε με..φτιαξε γαυρο ή σαρδελα στον ατμο..(εκτος απο τις κλασσικες συνταγες λεμε)λιωστον και αντικατετησε τον οπως εφτιαχνες τον τονο..και θα με θυμηθεις!

Κια για να μην καθαριζεις..παρε κατεψυγμενη σαρδελα η γαυρο..που ειναι καθαρισμενες. Πανευκολο ειναι.:hug:
Οτι πιο καλο για την υγεια ειναι!
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Κι εγώ τρώω τόνο όποτε μπορώ, μου αρέσει αρκετά ειδικά σε σαλάτες. Το έψαξα περισσότερο το ζήτημα. Νομίζω η πληρέστερη έρευνα επί του θέματος είναι η παρακάτω και είναι φετινή. Το συμπέρασμα είναι ότι εδώ και 50+ χρόνια (1971-2022) ο τόνος γενικά περιέχει σταθέρα επίπεδα υδραργύρου εκτός από αυξημένα επίπεδα στο είδος τόνου skipjack (παλαμίδα) στον βορειοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό (δηλαδή Ασία) τέλη δεκαετίας 1990s μέχρι μέσα 2000s. Αναλύθηκαν 2910 δείγματα τόνου. Ίσως χρειάζονται περισσότερα δείγματα από τα τελευταία χρόνια για να δούμε τι ισχύει ακόμη και πιο αναλυτικά, ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο η Ασία φαίνεται να είναι προβληματική πηγή ως προς τον υδράργυρο και τον τόνο. Και κάτι μου λέει πως η Ευρώπη προμηθεύεται τόνο κυρίως από Ασία.


1730227681954.png

1730227706147.png
1730227728336.png
1730227772928.png
1730227972471.png
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.106 μηνύματα.
Να βαζουμε παλαιοτερεςς ερευνες ειναι ατοπο και ηλιθιο θα ελεγα.Οι παλιες ειναι παλιες.
Παλιοτερα ηταν αλλα τα δεδομενα.,τωρα ειναι αλλα.
ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ.
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Να βαζουμε παλαιοτερεςς ερευνες ειναι ατοπο και ηλιθιο θα ελεγα.Οι παλιες ειναι παλιες.
Παλιοτερα ηταν αλλα τα δεδομενα.,τωρα ειναι αλλα.
ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ.
Ούτε καν το διάβασες, κλασική Πουπουλινα. Η έρευνα δημοσιευτηκε φετος τον Φεβρουάριο και διερευνησε 2900 δείγματα τόνου σε διάστημα 50 χρόνων για να διαπιστώσει τη διακυμανση στη συγκέντρωση υδραργυρου σε εξι σημεία πηγης τόνου παγκοσμιως που φαίνονται στην εικόνα του χάρτη επανω.

Σε αντιπαραβολη, η έρευνα που έκανε το Bloom πανω στο οποίο βασίζεται η όλη σου συζήτηση σήμερα καθώς και το αρχικό ελληνικό άρθρο, αφορά 148 μόλις δείγματα σε διάστημα μόλις ενάμιση χρόνου και δεν αφορά καν πρωτογενή ψάρια αλλά κονσερβοποιημενα και μαλιστα αφορα τα μαρκετ οπου βρισκονταν οι κονσέρβες σε ευρωπαϊκές χώρες, οχι μετρήσεις στις αρχικες πηγές αλιείας τους. Ποια έρευνα πιστεύεις ειναι πιο αξιοπιστη;
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top