Non Binary - Ταυτότητες Φύλου

glayki

Περιβόητο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.479 μηνύματα.
Ναι υπάρχει, και μάλιστα σοβαροί λόγοι. Θα σε αφήσω να τους σκεφτείς μόνη σου όμως καθώς αν σου πω εγώ θα βγάλεις πάλι άκυρες αντιδράσεις, για να δηξεις δήθεν προοδευτική.​
Για μένα είναι και ψυχολογικό το θέμα. Στις ανδρικές νιώθω πως έχει μείνει η αύρα ξένου αρσενικού στο χώρο ( μην πω τίποτε και για βιολογικό υλικό). Δε θέλω βρε αδελφέ να μπω εκεί που ήταν άγνωστος άνδρας πριν.
 

Panzerkampfwagen

Διάσημο μέλος

Ο Panzerkampfwagen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Δικηγόρος. Έχει γράψει 3.227 μηνύματα.
Για μένα είναι και ψυχολογικό το θέμα. Στις ανδρικές νιώθω πως έχει μείνει η αύρα ξένου αρσενικού στο χώρο ( μην πω τίποτε και για βιολογικό υλικό). Δε θέλω βρε αδελφέ να μπω εκεί που ήταν άγνωστος άνδρας πριν.
Φαντάσου να ήταν αυτός κιόλας στις γυναικείες τουαλέτες πως θα ένιωθες λοιπόν



Στα λόγια του πάντζερ έρχεστε όλοι εντέλει
 

nearos

Επιφανές μέλος

Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και επαγγέλλεται Χημικός. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.
Η ίδια βιβλιογραφία πάνω κατω είναι. Αν θέλεις βάλε το μήνυμα που έγραψα στο τσατζπτ και ζητα του αν συμφωνει. Μετά ζητά του βιβλιογραφία. Θα σου βγάλει πολύ πράγμα.
Δε μου κάνει εντύπωση που εσύ θεωρείς έγκυρη πηγή και αυθεντεία το ChatGPT.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.128 μηνύματα.
Και να σου εξηγήσω πάλι τα δικά σου θα λες μόνο και μόνο για να πας κόντρα, όπως κάνεις σε κάθε άλλο thread. Δεν θα μπω όμως σε καυγά μαζί σου, καθώς δεν είναι αυτός ο σκοπός του thread. Αν εσύ θέλεις να κάνεις επανάσταση πήγαινε στις αντρικές τουαλέτες, που ξέρεις ίσως σταθείς τυχερή και γνωρίσεις κανέναν όμορφο.​
Τουτεστιν...πεταξα οτι πεταξα,,ετσι για να το πεταξω..αλλα ιδεα δεν εχω τι πεταξα.Κλασσικος Φωτης. :thumbup: Αρες μαρες κουκουναρες.
 

palio_melos

Διάσημο μέλος

Ο palio_melos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Δημοσιογράφος και μας γράφει από Φινλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 3.354 μηνύματα.
Χοντρικά από Βέλγιο και βορειότερα, με το πικ ξεκάθαρα στις nordic και εξαίρεση τα baltics, οι gender neutral τουαλέτες είναι βαθιά περισσότερες από τις ladies/gents σε εστίαση/μπαράκια, και πολλές στον τουρισμό. Η Κοπεγχάγη μάλιστα, τις έχει και στο αεροδρόμιο.

Σε όλες αυτές τις χώρες βέβαια, ο κανόνας είναι και τα αγοράκια να χρησιμοποιούν τα urinals κι όχι τα booths για το πιπί τους, οπότε πολύ συχνά θα υπάρχει μία πόρτα με μόνο urinals και μία πόρτα με generic χέστρες.
 

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3.294 μηνύματα.
Μάλιστα, θα προσπαθήσω να τα γράψω πάλι όσο πιο αποστασιοποιημένα και αντιικειμενικά γίνεται, για έναν τρίτο που θα τα διαβάζει στο μέλλον και ίσως τα βρει χρήσιμα. Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω πως εσάς δεν πρόκειται να σας αλλάξω γνώμη.

Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι το βιολογικό φύλο (sex) και το κοινωνικό φύλο (gender) είναι δύο διακριτές έννοιες με τεράστια σημασία στις επιστήμες της βιολογίας, της ανθρωπολογίας και της κοινωνιολογίας. Όταν μιλάμε για βιολογικό φύλο, εννοούμε κυρίως τα χρωμοσώματα (π.χ. XX, XY, αλλά και παραλλαγές όπως XXY ή X), την ανατομία (εσωτερικά και εξωτερικά γεννητικά όργανα) και τις ορμόνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καθαρά αρσενικά ή θηλυκά χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι καθόλου αληθές ότι όλοι ταιριάζουν απόλυτα σε αυτόν τον διαχωρισμό. Υπάρχει ήδη επίσημη καταγραφή και ορολογία για τις Διαφορές στην Ανάπτυξη του Φύλου (DSD), γνωστές και ως intersex, οι οποίες δεν αποτελούν μια απειροελάχιστη «ανωμαλία», αλλά ένα κομμάτι της φυσικής βιολογικής ποικιλομορφίας των ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, πολλές έρευνες (π.χ. της Anne Fausto-Sterling) δείχνουν ότι το 1,7% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχει κάποια intersex χαρακτηριστικά, ποσοστό που δεν είναι αμελητέο (μιλάμε για 130.000.000+ ανθρώπους παγκοσμίως).

Διαφορετικό από το βιολογικό φύλο, ωστόσο, είναι το κοινωνικό φύλο, δηλαδή οι ρόλοι και οι προσδοκίες που χτίζονται γύρω από το τι σημαίνει να είσαι άντρας ή γυναίκα σε μια δεδομένη κοινωνία, καθώς και το πώς αυτοπροσδιορίζεται ένας άνθρωπος μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Εδώ μπαίνουν στις συζητήσεις μας οι όροι transgender, non-binary, agender, genderfluid και λοιποί, που δεν είναι εφευρήματα της «woke κουλτούρας», όπως καμιά φορά λένε, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένες ταυτότητες οι οποίες έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες σε διάφορες κουλτούρες. Η ανθρωπολογία, για παράδειγμα, αναδεικνύει περιπτώσεις τρίτων φύλων από αρχαίους πολιτισμούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Σήμερα, πολλοί διακεκριμένοι οργανισμοί, όπως η American Psychological Association και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζουν ότι η ταυτότητα φύλου μπορεί να μην περιορίζεται απόλυτα σε ένα αυστηρό δίπολο.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι πως η φύση εμφανίζει ποικιλομορφία, τόσο σε βιολογικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό. Δεν καταρρίπτουμε το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ανήκουν σε σαφείς κατηγορίες «αρσενικού» ή «θηλυκού», ούτε ότι υπάρχουν κοινωνικά στερεότυπα για το πώς «πρέπει» να συμπεριφέρονται οι γυναίκες και οι άντρες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι ότι υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού που βιολογικά ή/και κοινωνικά δεν ταιριάζει στο στενό καλούπι και δεν είναι δίκαιο να το περιθωριοποιούμε ή να το απορρίπτουμε ως «αφανές» ή «ανύπαρκτο» ή «ανώμαλο». Σχετικά με το αν πρέπει κάποιος να αλλάζει νομικά στοιχεία για το φύλο του, οι περισσότερες ιατρικές ενώσεις επισημαίνουν ότι μιλάμε για μια διαδικασία λεπτή και υπεύθυνη, η οποία απαιτεί αξιολόγηση από ειδικούς και ψυχολογική υποστήριξη. Δεν είναι ότι ξυπνάει κάποιος ξαφνικά και δηλώνει «αεροπλάνο» ή «σκύλος», όπως συχνά παρουσιάζεται με ειρωνικό ύφος για να απαξιωθεί το όλο ζήτημα. Για όσους και όσες έχουν όντως ανάγκη να αναγνωριστεί κοινωνικά και νομικά η ταυτότητα φύλου τους (όταν αυτή δεν ταιριάζει με το βιολογικό τους φύλο), υπάρχει μια ολόκληρη ιατρική, νομική και ψυχολογική διαδικασία πίσω από αυτό, αναγνωρισμένη πλέον σε πολλά κράτη.

Το κλειδί στη συζήτηση είναι να καταλάβουμε πως οι εξαιρέσεις ή οι μειοψηφίες δεν είναι «ανύπαρκτες», ούτε «μη φυσιολογικές» με την παθολογική έννοια. Μπορεί στατιστικά το 1,7% (ή ακόμα και κάτι λιγότερο) να θεωρείται μειοψηφία, όμως το να το αγνοήσουμε ή να το βάλουμε στο περιθώριο είναι αντίθετο στις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού, της ακριβούς επιστημονικής γνώσης και της συμπερίληψης. Επιπλέον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός της αυτοδιάθεσης και της αξιοπρέπειας δεν βασίζονται σε αριθμητικές πλειοψηφίες, αλλά στην αναγνώριση κάθε μοναδικού ατόμου. Αν δούμε, λοιπόν, την πιο πρόσφατη βιβλιογραφία (π.χ. εκθέσεις της American Psychological Association, πορίσματα της Endocrine Society για τα τρανς άτομα, ερευνητικά δεδομένα στο Journal of Sexual Medicine ή στο Archives of Sexual Behavior), θα διαπιστώσουμε ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά και δεν μένει πια κολλημένη στις απλοϊκές διχοτομίες του παρελθόντος. Επομένως, αυτό που προσπαθούμε να υποστηρίξουμε δεν είναι ότι «δεν υπάρχουν άντρες ή γυναίκες» ή ότι «είμαστε όλοι μπερδεμένοι». Το νόημα είναι να αναγνωρίσουμε πως το βιολογικό φύλο (sex) παρουσιάζει φυσικές παραλλαγές (DSD/intersex) και πως το κοινωνικό φύλο (gender), που περιλαμβάνει την ταυτότητα και την έκφραση, δεν είναι πάντα απόλυτα συμβατό με ένα απλό δίπολο. Η αποδοχή και ο σεβασμός απέναντι στη διαφορετικότητα, σε συνδυασμό με τη στήριξη που οφείλει μια σύγχρονη κοινωνία να παρέχει στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσφορία φύλου ή ανήκουν στις μειοψηφικές αυτές κατηγορίες, οδηγεί σε πολύ πιο υγιείς, χαρούμενους και ολοκληρωμένους πολίτες. Δεν χάνουμε τίποτε εμείς από αυτό. Αντιθέτως, καλλιεργείται μια κοινωνία όπου όλοι μπορούν να ζουν αυθεντικά, δίχως φόβο, αβεβαιότητα ή στιγματισμό.

Αν μερικοί αρνούνται ή επιμένουν να μπερδεύουν το ζήτημα με ανυπόστατα παραδείγματα, καλό είναι να τους προβάλλουμε τα επιστημονικά δεδομένα με ψυχραιμία και σαφήνεια. Αν βλέπουμε πως τα επιχειρήματά μας δεν εισακούονται επειδή ο άλλος δεν επιθυμεί πραγματικά να κατανοήσει, είναι πιθανώς προτιμότερο να σταματήσουμε να αναλωνόμαστε σε ατελείωτους καβγάδες. Ο βασικός λόγος που έχει νόημα να παραθέτουμε ακλόνητα και επιστημονικά επιχειρήματα είναι να ενημερώνεται σωστά ένας τρίτος που μπορεί να αναζητά την αλήθεια μέσα σε έναν ωκεανό παραπληροφόρησης. Με ψύχραιμο, ανθρώπινο και εμπεριστατωμένο λόγο μπορούμε να δείξουμε ότι η ποικιλομορφία αποτελεί γεγονός, όχι άποψη. Και αυτό, στο τέλος της ημέρας, ωφελεί ολόκληρη την κοινωνία.
Εγώ δεν βλέπω ακλόνητα επιστημονικά επιχειρήματα. Αν το σκεφτούμε πιο αντικειμενικά ότι μας αρέσει το λέμε φυσική ποικιλομορφία ότι δεν μας αρέσει και νιώθουμε ότι απειλεί την κοινωνία το λέμε ασθένεια. Η επιστήμη ψάχνει και σου λέει την αιτία, αν την βρει.. τα υπόλοιπα είναι κάπως φιλοσοφικά αυθαίρετα για αυτό ο κάθε ένας έχει άποψη τελικά.
Για μένα είναι και ψυχολογικό το θέμα. Στις ανδρικές νιώθω πως έχει μείνει η αύρα ξένου αρσενικού στο χώρο ( μην πω τίποτε και για βιολογικό υλικό). Δε θέλω βρε αδελφέ να μπω εκεί που ήταν άγνωστος άνδρας πριν.
Εγώ νομίζω ότι απλά νιώθεις πιο άνετα με το φύλο σου . Όσο να πεις είναι μια ιδιωτική στιγμή που κατουράς, βάφεσαι , ανταλλάσσεις σερβιέτες πχ θα έχεις και τους άντρες μες στα πόδια σου. Μια πόρτα θα ανοίξει, ένας ήχος θα ακουστεί.
 

Paragontas7000

Περιβόητο μέλος

Ο Paragontas7000 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών. Έχει γράψει 5.439 μηνύματα.
Είμαι non-binary και δέχομαι discrimination στον εργασιακό μου χώρο για την ταυτότητα μου…

Με λένε Νικόλ, είμαι 44 ετών και αυτοπροσδιορίζομαι ως non-binary άτομο. Οι αντωνυμίες που χρησιμοποιώ είναι το/του και αυτές τις αντωνυμίες θέλω να χρησιμοποιούν για το πρόσωπο μου οι άλλοι άνθρωποι.

Δουλεύω σε μια εταιρεία και παρόλο που είμαι άψογο στη δουλειά μου, οι συνάδελφοι μου τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες του θηλυκού γένους, όταν αναφέρονται στο πρόσωπο μου. Και αυτό γίνεται ενώ επανειλημμένα τους έχω πει πώς θέλω να αναφέρονται σε μένα.

Εκτός αυτού, όταν τους διορθώνω, νιώθω πως με κοιτούν ειρωνικά και πως ο τόνος της φωνής τους είναι λίγο ειρωνικός. Δεν έχουν επιτεθεί άμεσα στο πρόσωπο μου μέχρι στιγμής, κάτι που με εμποδίζει από το να τους καταγγείλω επίσημα. Αλλά ακόμη και το misgendering, που στην περίπτωση των συναδέλφων μου είμαι σίγουρο πως είναι σκόπιμο, θεωρείται μορφή βίας.

Το αφεντικό μου έχει την ίδια στάση με αυτούς και αγνοεί τις παρατηρήσεις που του κάνω. Πώς να κινηθώ για να σταματήσει αυτή η στάση τους απέναντι μου; Έχω δικαίωμα να τους αναφέρω κάπου; Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΟ ΤΟ – Νικόλ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γνωμουλα?
 

glayki

Περιβόητο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.479 μηνύματα.
Είμαι non-binary και δέχομαι discrimination στον εργασιακό μου χώρο για την ταυτότητα μου…

Με λένε Νικόλ, είμαι 44 ετών και αυτοπροσδιορίζομαι ως non-binary άτομο. Οι αντωνυμίες που χρησιμοποιώ είναι το/του και αυτές τις αντωνυμίες θέλω να χρησιμοποιούν για το πρόσωπο μου οι άλλοι άνθρωποι.

Δουλεύω σε μια εταιρεία και παρόλο που είμαι άψογο στη δουλειά μου, οι συνάδελφοι μου τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες του θηλυκού γένους, όταν αναφέρονται στο πρόσωπο μου. Και αυτό γίνεται ενώ επανειλημμένα τους έχω πει πώς θέλω να αναφέρονται σε μένα.

Εκτός αυτού, όταν τους διορθώνω, νιώθω πως με κοιτούν ειρωνικά και πως ο τόνος της φωνής τους είναι λίγο ειρωνικός. Δεν έχουν επιτεθεί άμεσα στο πρόσωπο μου μέχρι στιγμής, κάτι που με εμποδίζει από το να τους καταγγείλω επίσημα. Αλλά ακόμη και το misgendering, που στην περίπτωση των συναδέλφων μου είμαι σίγουρο πως είναι σκόπιμο, θεωρείται μορφή βίας.

Το αφεντικό μου έχει την ίδια στάση με αυτούς και αγνοεί τις παρατηρήσεις που του κάνω. Πώς να κινηθώ για να σταματήσει αυτή η στάση τους απέναντι μου; Έχω δικαίωμα να τους αναφέρω κάπου; Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΟ ΤΟ – Νικόλ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γνωμουλα?
Ρευστες διακυμάνσεις ρευστότητας 🤔. Είχα αντίστοιχο στο σχολείο. Αποφασίστηκε να αποκαλούμε το παιδί με το όνομα του το βαπτιστικό, ο, τι δλδ αναγραφόταν στα επίσημα στοιχεία του. Σε χώρους σπουδών και εργασίας δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να βαδίζει με τη διάθεση σου( νομίζω)
 

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.569 μηνύματα.
Είμαι non-binary και δέχομαι discrimination στον εργασιακό μου χώρο για την ταυτότητα μου…

Με λένε Νικόλ, είμαι 44 ετών και αυτοπροσδιορίζομαι ως non-binary άτομο. Οι αντωνυμίες που χρησιμοποιώ είναι το/του και αυτές τις αντωνυμίες θέλω να χρησιμοποιούν για το πρόσωπο μου οι άλλοι άνθρωποι.

Δουλεύω σε μια εταιρεία και παρόλο που είμαι άψογο στη δουλειά μου, οι συνάδελφοι μου τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες του θηλυκού γένους, όταν αναφέρονται στο πρόσωπο μου. Και αυτό γίνεται ενώ επανειλημμένα τους έχω πει πώς θέλω να αναφέρονται σε μένα.

Εκτός αυτού, όταν τους διορθώνω, νιώθω πως με κοιτούν ειρωνικά και πως ο τόνος της φωνής τους είναι λίγο ειρωνικός. Δεν έχουν επιτεθεί άμεσα στο πρόσωπο μου μέχρι στιγμής, κάτι που με εμποδίζει από το να τους καταγγείλω επίσημα. Αλλά ακόμη και το misgendering, που στην περίπτωση των συναδέλφων μου είμαι σίγουρο πως είναι σκόπιμο, θεωρείται μορφή βίας.

Το αφεντικό μου έχει την ίδια στάση με αυτούς και αγνοεί τις παρατηρήσεις που του κάνω. Πώς να κινηθώ για να σταματήσει αυτή η στάση τους απέναντι μου; Έχω δικαίωμα να τους αναφέρω κάπου; Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΟ ΤΟ – Νικόλ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γνωμουλα?
Αστείο μου φαίνεται προσωπικά.
 

Panzerkampfwagen

Διάσημο μέλος

Ο Panzerkampfwagen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Δικηγόρος. Έχει γράψει 3.227 μηνύματα.
Είμαι non-binary και δέχομαι discrimination στον εργασιακό μου χώρο για την ταυτότητα μου…

Με λένε Νικόλ, είμαι 44 ετών και αυτοπροσδιορίζομαι ως non-binary άτομο. Οι αντωνυμίες που χρησιμοποιώ είναι το/του και αυτές τις αντωνυμίες θέλω να χρησιμοποιούν για το πρόσωπο μου οι άλλοι άνθρωποι.

Δουλεύω σε μια εταιρεία και παρόλο που είμαι άψογο στη δουλειά μου, οι συνάδελφοι μου τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες του θηλυκού γένους, όταν αναφέρονται στο πρόσωπο μου. Και αυτό γίνεται ενώ επανειλημμένα τους έχω πει πώς θέλω να αναφέρονται σε μένα.

Εκτός αυτού, όταν τους διορθώνω, νιώθω πως με κοιτούν ειρωνικά και πως ο τόνος της φωνής τους είναι λίγο ειρωνικός. Δεν έχουν επιτεθεί άμεσα στο πρόσωπο μου μέχρι στιγμής, κάτι που με εμποδίζει από το να τους καταγγείλω επίσημα. Αλλά ακόμη και το misgendering, που στην περίπτωση των συναδέλφων μου είμαι σίγουρο πως είναι σκόπιμο, θεωρείται μορφή βίας.

Το αφεντικό μου έχει την ίδια στάση με αυτούς και αγνοεί τις παρατηρήσεις που του κάνω. Πώς να κινηθώ για να σταματήσει αυτή η στάση τους απέναντι μου; Έχω δικαίωμα να τους αναφέρω κάπου; Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΟ ΤΟ – Νικόλ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γνωμουλα?
Η υποκειμενική γνώμη για τις κινητήριες δυνάμεις και ενδόμυχες σκέψεις άλλων είναι γεγονός ανεπίδεκτο νομικής και πραγματικής κρίσης, συνεπώς δεν μπορεί να αξιολογηθεί σε κανένα επίπεδο.

Νικόλ κοπέλα μου απορρίπτεται αυτό που λες.
 

Azur

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Azur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και μας γράφει από Αγρίνιο (Αιτωλοακαρνανία). Έχει γράψει 1.150 μηνύματα.

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.078 μηνύματα.

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.078 μηνύματα.

Azur

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Azur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και μας γράφει από Αγρίνιο (Αιτωλοακαρνανία). Έχει γράψει 1.150 μηνύματα.
Υποθέτω πως το άτομο αυτό έχει ανάγκη από εργασία έναντι αμοιβής, έχει ελληνική ιθαγένεια και μένει στην Ελλάδα.

Εάν ήμουν στη θέση αυτού του ατόμου, θα ανεχόμουν να με αναφέρουν με τη θηλυκή αντωνυμία και ταυτόχρονα θα κοιτούσα να βρω εργασία σε περιβάλλον φιλικό προς τα λοατκι+ άτομα.

Συγκεκριμένα, θα βεβαιωνόμουν πως το νέο περιβάλλον εργασίας που με ενδιαφέρει σέβεται και τα non binary άτομα. Δεν είναι αυτονόητο πως ένα περιβάλλον που θεωρείται φιλικό προς τα λοατκι+ άτομα σέβεται πραγματικά και την επιθυμία των non binary ατόμων να τα αποκαλούν με το ουδέτερο.

Εάν δεν έβρισκα τέτοιο περιβάλλον, θα κοιτούσα να γίνω αυτοαπασχολούμενος (π.χ. content creator).

Αυτές τις συμβουλές θα έδινα στο Νικόλ.

Προσωπικά, ως άτομο που δεν είναι non binary και που βρίσκεται στην Ελλάδα του 2025, δε μπορώ να αντιληφθώ ότι πρόκειται για discrimination.

Σε περιβάλλοντα όπως ο χώρος εργασίας ή το σχολείο δε γίνεται από το δύο (άρρεν και θήλυ), που είμαστε σήμερα, να πάμε αμέσως στο τρία ή στο τέσσερα κ.ο.κ.

Μου φαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για discrimination τέτοιου είδους. Υπάρχουν άλλες βασικότερες διακρίσεις που δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα στον χώρο εργασίας (π.χ. gender discrimination).

Σε 100 χρόνια ίσως να είναι discrimination το misgendering. Μακάρι να μην υπάρχει misgendering στο άμεσο ή μακρινό μέλλον.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, θα μιλούσα στο άτομο αυτό χρησιμοποιώντας τη θηλυκή αντωνυμία (έχοντας κάνει μια ιδιωτική συζήτηση με το Νικόλ εξηγώντας τους λόγους αυτής της επιλογής).

Σε προσωπικό επίπεδο, θα μιλούσα στο άτομο αυτό χρησιμοποιώντας ουδέτερες αντωνυμίες. Δεν έχει σημασία αν δε μου κάθεται καλά η ουδέτερη αντωνυμία για να αναφέρομαι σε ένα ενήλικο άτομο. Σημασία έχει να σεβαστώ την επιθυμία του, που δε με επηρεάζει αρνητικά.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Αλκίμαχος

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Αλκίμαχος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλλεται Καθηγητής πανεπιστημίου και μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 231 μηνύματα.
Υπάρχει ήδη επίσημη καταγραφή και ορολογία για τις Διαφορές στην Ανάπτυξη του Φύλου (DSD), γνωστές και ως intersex, οι οποίες δεν αποτελούν μια απειροελάχιστη «ανωμαλία», αλλά ένα κομμάτι της φυσικής βιολογικής ποικιλομορφίας των ανθρώπων
Αυτό δεν ισχύει. Ναι υπάρχουν DSD. Ωστόσο είναι καταγεγραμμένα ξεκάθαρα ως διαταραχές και μάλιστα με αίτια. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον χρωμοσωμικό τύπο και την φαινόμενη ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει διακριτό το φύλο σε ένα νεογνό. Για παράδειγμα η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων ενοχοποιείται για την περίπτωση 46ΧΧ όπου ένα κοριτσάκι εμφανίζεται με κλειστό κόλπο και μεγάλη κλειτορίδα. Σε αυτή την περίπτωση παράγονται παραπάνω ανδρογόνα λόγω έλλειψης κορτιζόλης και αλδοστερόνης. Αυτό οπότε δεν είναι κάποιου είδους ποικιλομορφία...

Στα περί κοινωνικών φύλων... Πιστεύω ότι ο τρόπος που μια κοινωνία βλέπει τα φύλα και ο ρόλος που τους αποδίδεται από αυτή πρώτον διαφέρει από κοινωνία σε κοινωνία και δεύτερον και σημαντικότερο, είναι άρρηκτα συσχετισμένος με καθαρά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων. Δηλαδή ο κοινωνικός ρόλος προκύπτει από αντικειμενικές συνθήκες. Πχ ο ρόλος των γυναικών ως προστάτιδες εντός του σπιτιού δεν προέκυψε αυθαίρετα αλλά γιατί έπρεπε να προστατευθούν και οι ίδιες λόγω της σημαντικότητας τους καθώς κυοφορούσαν. Επίσης οι άνδρες λόγω της σωματικής τους δύναμης ήταν προτιμότερο να κάνουν δουλειές όπως το κυνήγι...Αυτό σημαίνει ότι πρώτα υπάρχει η αντικειμενική υλική προϋπόθεση για να θεωρηθεί κάποιος άντρας ή γυναίκα και μετά η εκάστοτε κοινωνία ανάλογα με το ιστορικό σημείο που βρίσκεται αποδίδει και συγκεκριμένους ρόλους σε αυτό το φύλο ώστε να εξυπηρετηθεί μια πρώτη κατανομή εργασίας.
Εννοείται ότι υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζουν δυσφορία σε αυτό. Καθώς και άνθρωποι που θα έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από το συνηθισμένο. Αυτό θα έπρεπε να είναι αποδεκτό και νομίζω πως οι διακρίσεις εις βάρος τους είναι απαράδεκτες ιδίως στις μέρες μας. Επίσης οι διακρίσεις όντως υπήρξαν και υπάρχουν. Και όποιος κάνει ότι δεν το βλέπει νομίζω κοροϊδεύει τον εαυτό του.
 

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.078 μηνύματα.
1738100964783.png

1738100984126.png

Τελικά υπάρχουν γυναίκες και άνδρες μόνο; Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη δημόσια συζήτηση σχετικά με το φύλο των ανθρώπων. Η Π.Ε.Β., ως ο επαγγελματικός και επιστημονικός φορέας των Βιολόγων - Βιοεπιστημόνων στην Ελλάδα, θεωρεί σημαντικό να πληροφορήσει τον γενικό πληθυσμό σχετικά με ένα επίκαιρο θέμα, το οποίο άπτεται της επιστήμης της Βιολογίας. Ο καθορισμός του φύλου στον άνθρωπο (Homo sapiens) γίνεται μέσω ενός χρωμοσώματος, του Υ, το οποίο ανήκει στο 23ο ζεύγος (φυλετικά χρωμοσώματα). Ειδικό ρόλο διαδραματίζει το γονίδιο SRY, το οποίο εδράζεται στο χρωμόσωμα Υ και το οποίο κωδικοποιεί τον παράγοντα καθορισμού των όρχεων (TDF). Το TDF εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα Θηλαστικά. Με βάση αυτό η παρουσία του Υ χρωμοσώματος και η ενεργοποίηση του γονιδίου SRY (μετά την 6η-8η εβδομάδα κύησης) οδηγεί στην ανάπτυξη του αρσενικού βιολογικού φύλου στους ανθρώπους, ενώ η απουσία του Υ επιτρέπει την “συνέχιση” ανάπτυξης του θηλυκού βιολογικού φύλου. Τυπικά ένα αρσενικό άτομο έχει φυλετικά χρωμοσώματα ΧΥ και ένα θηλυκό ΧΧ, τα οποία οδηγούν σε διαφορετικά πρωτογενή και δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου (φαινότυπος). Η έρευνα στη Βιολογία έχει δείξει, ωστόσο, πως υπάρχουν αρκετές ατυπίες στη φυλετική ανάπτυξη των ανθρώπων και σε διαφορετικά επίπεδα. Έχουν βρεθεί διαφοροποιήσεις σε γενετικό επίπεδο, όπως η μεταφορά (ανασυνδυασμός) του SRY γονιδίου στο Χ χρωμόσωμα, η τρισωμία ΧΧΥ (σύνδρομο Klinefelter) ή ο διπλασιασμός του NR0B1 γονιδίου στο Χ χρωμόσωμα, οι οποίες οδηγούν σε φυλετικούς φαινότυπους αντίθετους ή διαφορετικούς από το γονότυπο. Επιπλέον, έχουν βρεθεί ορμονικοί παράγοντες (π.χ. συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων) και αναπτυξιακοί παράγοντες που οδηγούν σε ατυπίες ως προς την ανάπτυξη των φυλετικών χαρακτηριστικών. Ως εκ τούτου για τη Βιολογία η κατάταξη ενός ατόμου σε φύλο δεν έχει πάντα μια απλοποιημένη μορφή ΧΧ = θηλυκό άτομο και ΧΥ = αρσενικό άτομο. Τα διαφυλικά (intersex) άτομα, τα οποία εμφανίζουν διαταραχές στην ανάπτυξη του φύλου (DSD), δεν μπορούν να ταξινομηθούν στο τυπικό δυαδικό σύστημα εύκολα και η βιολογική έρευνα από την επιστημονική κοινότητα πάνω στο θέμα είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία. Εκτιμάται ότι περίπου το 1,7% όλων των γεννήσεων δεν ανταποκρίνεται στον απόλυτο διμορφισμό του φύλου (Am. J. Hum. Biol. 12:151166, 2000). Αυτό για τον πληθυσμό της Ελλάδας σημαίνει περίπου 175.000 άτομα ! Με βάση τον καταστατικό χάρτη του Ο.Η.Ε. όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου απολαμβάνουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα. Το βιολογικό φύλο είναι χρήσιμο να δηλώνεται στον φάκελο Υγείας κάθε ατόμου αποκλειστικά ως κλινικό στοιχείο για την αντιμετώπιση ασθενειών (π.χ. ανίχνευση αιμορροφιλίας) ή τη λήψη ιατρικών αποφάσεων (π.χ. μεταμοσχεύσεις). Από την άλλη, το κοινωνικό φύλο δεν ταυτίζεται ί απαραίτητα με το βιολογικό φύλο και είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής κάθε ατόμου.
 

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.569 μηνύματα.

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.237 μηνύματα.
Το μουνί που σε πέταγε, Τραμπ!
Την/τον/το/τ* πήδαγα άνετα. (Την Σέηφερ)

Αλλά το κακο που γινεται και το χω δει και με άλλα προβοσκιδοφόρα θηλυκά, ειναι οτι γινονται γυναίκες, κρατάνε την προβοσκίδα, αλλά μετα πανε και κανουν σχέσεις και γάμους με κανονικές γυναίκες.

Και δε μας κάθονται, και μας μειωνουν τον διαθεσιμο θηλυκο πληθυσμό.

Αίσχος.
 
Top