Δεν ξέρω την πορεία του μαύρου χρήματος.
Κάποιοι τρόποι όμως σίγουρα υπάρχουν.
΄Ενα πρόσφατο παράδειγμα που είμαι σε θέση να ξέρω ότι ισχύει.
Κατασκευαστής οικοδομών ζητάει το 1/3 του ποσού κάθε διαμερίσματος, μαύρα.
Πώς κινεί αυτά τα χρήματα που συνολικά είναι ευνόητο ότι δεν πρόκειται για πενταροδεκάρες;
Πληρώνει με μαύρα τους σοβατζήδες, τους αλουμινάδες, τους πλακάδες και τις έναν σωρό ειδικότητες μαστόρων που απαιτούνται για να χτιστεί ένα σπίτι;
Και αν ναι, τότε όλοι αυτοί πώς μπορούν μετά να κινήσουν αυτά τα μαύρα χρήματα για οτιδήποτε θελήσουν;
Και αν δεν ισχύει το παραπάνω τότε πού και με ποιους τρόπους τα διακινούν;
Υπάρχει ένας μαύρος πακτωλός χρημάτων που ρέει και αλλάζει χέρια καθημερινά και κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ένα ευρώ με αποτέλεσμα να πληρώνουν τα σπασμένα των επιτήδειων.
Ναι αυτά μπορεί να τα κάνει.
Θα πληρώσει τον κάθε μάστορα που λες με μαύρα.
Μετά ο μάστορας θα πληρώνει με μετρητά στη καθημερινότητα του βασικά οτιδήποτε.
Τη βενζίνη, το σούπερ μάρκετ, όταν πηγαίνει έξω για καφέ/φαγητό κλπ.
Η διαφορά τώρα με παλαιότερα είναι ότι τα πράγματα είναι πιο αυστηρά οπότε πχ ο κατασκευαστής μπορεί να πάρει το 1/3 μαύρα οχι τα 2/3 ή και όλο όπως πιο παλιά, ο μάστορας στην οικοδομή θα πάρει ένα ποσοστό μαύρα οχι όλα δε μπορεί να είναι αδήλωτος και κυρίως ότι τα μαύρα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με περιορισμούς.
Τα χρησιμοποιείς χωρίς πρόβλημα σε καθημερινές αγορές αλλά δε μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε αγορές ανω των 500 ευρώ (αν δε θέλει να είναι παράνομος ο πωλητής), αν αγοράσεις σπίτι ακόμα και αν ένα μέρος είναι με μαύρα πρέπει το μεγαλύτερο ποσό να είναι άσπρα και να μπορείς να το δικαιολογήσεις κλπ.
Κάποιοι δε μπορούν να φοροδιαφύγουν ούτε ευρώ και πληρώνουν τα σπασμένα των άλλων αλλά κιόλας πλέον δεν είναι ότι κάποιος μπορεί να γίνει πλούσιος από τα μαύρα εκτός αν μιλάμε για κάποιον που βγάζει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως όπου εκεί μπορούν να γίνει διάφορα κόλπα με εταιρείες, offshore κλπ.
Επίσης κάποιο επίπεδο φοροδιαφυγής υπάρχει σε κάθε χώρα, είναι κόστος-όφελος. Ακόμα και αν ήταν εφικτό να εξαφανίσουν κάθε ευρώ φοροδιαφυγής θα κόστιζε τόσο που θα ήταν μεγαλύτερο από το κέρδος.
Για αυτό και όταν σε όποια συζήτηση περι αγοραστικής δύναμης, όταν έρχεται το επιχείρημα "μα υπάρχουν μαύρα" μου φαίνεται αντίστοιχα γραφικό με το "μα οι καφετέριες είναι γεμάτες".
Υπάρχουν συνέχεια έρευνες σχετικά, η πιο πρόσφατη από την τράπεζα της ελλάδος πριν λίγες μέρες. Η φοροδιαφυγή εκτιμάται στο 20,9% με 21,6% του ΑΕΠ ενω ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 15% με 17%. Υπόψιν οτι στα στατιστικά της παραοικονομίας δεν περιλαμβάνεται μόνο η φοροδιαφυγή, είναι και δραστηριότητες που εξ ορισμού δεν μπορούν να είναι άσπρες πχ το εμπόριο ναρκωτικών.
Οπότε είμαστε κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ και το ότι είμαστε λίγο πιο πάνω δικαιολογείται από το ότι έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες. Και πάλι όμως είμαστε κοντά, καμιά σχέση με το παρελθόν που πάνω από το 1/3 του ΑΕΠ ήταν μαύρο.
Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να εντοπίζεται κυρίως σε δραστηριότητες με υψηλή συμμετοχή ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.
www.capital.gr