Βρήκα ένα αναλυτικό άρθρο για την <έρευνα της Πίζας>, προ διετίας, δε νομίζω να έχουν αλλάξει πολλά.
38η η Ελλάδα ανάμεσα σε 64 χώρες του ΟΟΣΑ - Τα ελληνόπουλα παράγουν πρωτότυπες ιδέες μεν, υστερούν όμως στην επίλυση επιστημονικών προβλημάτων
www.protothema.gr
Επίσης βρήκα τρεις πίνακες: 1ος: Κατανόηση κειμένου, 2ος:Μαθηματικά, 3ος: Φυσικές επιστήμες. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του Μέσου όρου. Βέβαια, είναι περίεργο, το ότι τα απω/ανατολικά κράτη έχουν τις πρώτες θέσεις. Από ευρωπαϊκά η Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία πρωτεύουν.
Γενικά κάθε χρόνο, όταν έβγαιναν τα αποτελέσματα της Πίζας, οι υπουργοί εδώ στη Γερμανία, ήταν ανήσυχοι για τις ...κακές επιδόσεις.
Αλλά και γω έβλεπα, στην πορεία των 12 συν 12 ετών σχολείου των παιδιών, ελάχιστα ανησυχούσαν οι γονείς. Και για φροντιστήρια, πρώτη φορά ακούω τέτοιες τιμές και γενικά φροντιστήρια για άριστους. Ίσως οι δικοί μας ήταν πιο ...λαϊκής τάξης. Ναι, τα Μαθηματικά ήταν αναγκαίο κακό. Αν δεν τα .... έπαιρνε το παιδί, δυστυχώς έπρεπε να τα υποστεί μέχρι την γ' λυκείου, αλλά μπορούσε να τα κρατήσει ως δευτερεύον. Τα Αγγλικά πχ ήταν πολύ σημαντικότερα. Και αυτό που λες για τη γιόγκα, ναι το έχω ακούσει από μάνα: <δεν πρόλαβε να κάνει Μαθηματικά, τώρα έχουμε σπορ. Ας πάει αδιάβαστος, να βάλει μυαλό>.
Το πολύ θετικό είναι, ότι οι γονείς δεν χώνονται στο σχολείο. Βοηθούν, όσο τους χρειαστούν. Αυτό βοηθά τους δασκάλους, να προχωρούν τη δουλειά τους ανενόχλητοι και τελικά τα παιδιά βοηθιούνται. Σου λένε, κατά την επιλογή Γυμνασίου: <Αυτό είναι το πρόγραμμα του σχολείου. Δε σ' αρέσει; βρες άλλο σχολείο>.