Επειδή μ' ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι με αυτά που βλέπω στο νετ είπα να χαλαρώσω με λίγη κλασσική μουσική.
(Και τώρα θα υποστείτε την κριτική)
Terlegas - Icon (1996)
"Mε το μπουκάλι πίνω, το έκανα ποτήρι,
για σένα οι νύχτες μου σιωπή και χαρακίρι"
Το CD (υπάρχουν ακόμα? ) που άκουσα σήμερα είναι ένα προμεταεξπρεσσιονιστικό έπος της Παγκόσμιας Μουσικής,
ένα ηχητικό προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, μια πολιστική παύλα πολιτισμική κληρονομιά που έχει κερδίσει τον τίτλο του κλασσικού παρότι έχουν περάσει μόλις πενήντα χρόνια από το τότε που πρωτοακούσαμε τις ίδιες μελωδίες από κάποιον άλλο τραγουδιστή.
Ο δίσκος του Βασίλη Τερλέγκα με τον εμβληματικό τίτλο "Εικόνα" δημιούργησε αίσθηση σε νταλικιέρηδες και σώματα ασφαλείας όταν κυκλοφόρησε το 1996. Και είναι λογικό γιατί. Τα έξι τραγούδια του δίσκου είναι καταιγιστικά και η εξέλιξη τους γραμμική, ώστε ο δίσκος να ακούγεται μονοκοπανιά καθώς οδηγείτε στην εθνική.
Τα τραγούδια του δίσκου ονομαστικά είναι
-Ο ίσιος δρόμος
-Μοναξιά στον κόσμο
-Άγγελος
-Ο χάρτης
-Εικόνα
-Να μη με βρείς
-Αιμορραγώ
-Μ'αφήνεις μόνο
-Σιωπώ *σκόπιμα τελευταίο*
Ο δίσκος ανοίγει με τον ίσιο δρόμο, ένα ίσιο τραγούδι ομολογουμένως, με ευθύγραμμη εκτέλεση σε μια μονότονα μελαγχολική φα δίεση,και ευθύγραμμη απόδοση από τον ερμηνευτή - πέραν των σημείων όπου επιταχύνει φωνητικώς ή βάζει ρελαντί στη φωνή και μαρσάρει επί τόπου, λες και βρίσκεται σε ηχητικό φανάρι και περιμένει το πράσσινο φως για να γκαζώσει.
Κάτι ακόμα. Δεν έχω ακούσει ποτέ ομολογουμένως άνθρωπο να πρέπει να κατέβει οκτάβα για να φωνάξει. Μοναδικό φαινόμενο και επεξηγηματικό του γιατί ο ΒΤ ανήκει στο Πάνθεον, ότι και αν λέω ο κακεντρεχής.
Δεν μπορώ βέβαια να μη σταθώ στο ότι ο ΒΤ είναι ο μόνος ερμηνευτής που έχει τραγουδήσει και για το ότι τον ίσιο δρόμο τον περπάτησε και για το όπως θα παίρνει τις στροφές.
Τέλος πάντων, αυτό ήταν και το μόνο τραγούδι που άκουσα. Στα επόμενα το δάκτυλο μου πάτησε το σκιπ με την ταχύτητα του ήχου (νο παν ιντεντεντ). Αλήθεια είναι πως δεν τα περίμενα σε κάτι διαφορετικά από το πρώτο.
Αν πιστεύετε πως κάνω λάθος καθήστε ακούστε τα εσείς και πείτε μου.
Αυτά.