Αγιο φως : θαυμα ή τρυκ ;
Aν και ετσι κι αλλιως δεν πιστευω ευκολα σε τετοια θεματα, το αρθρο ριχνει επιπλεον φως, περι "Αγιου" φωτος, θρησκειας, ελεγχου κλπ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος

Γιατί ακόμα και να είναι, απλά, δεν με συναρπάζει.
Κάθε τελετή απαιτεί μια τελετουργία για να υποβάλλει τους συμμετέχοντες και να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη αίσθηση στους παρευρισκόμενους.
Σκεφτείτε ένα ρομαντικό δείπνο -που στην ουσία είναι μια μικρή τελετουργία- χωρίς την ανάλογη ατμόσφαιρα. Χαμηλό φωτισμό, ανάλογη μουσική, μυρωδιές... Όλα αυτά είναι μέρος της τελετουργίας φτιαγμένα να επηρεάσουν τις πέντε (ή έξι?) αισθήσεις μας με ανάλογο τρόπο.
Το ίδιο συμβαίνει και με το Άγιο Φως κατά τη γνώμη μου. Είναι ένα κομμάτι της συγκεκριμένης ιεροτελεστίας.
Άλλωστε είναι μια όμορφη στιγμή όταν χαμογελώντας ζητά ο ένας στον άλλο λίγο από αυτό το ..θαύμα που κανείς δεν αρνείται να μοιραστεί. Είναι η στιγμή που ενώνει τους παρευρισκόμενους και τους κοινωνεί ίσως το μήνυμα πως η φλόγα όσες φορές κι αν τη μοιραστείς δεν χάνει τίποτα από τη λαμπρότητά της.
Όπως ίσως συμβαίνει και με την Αγάπη...
Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να κρίνω αυτά που περιγράφει ο κύριος στην ιστοσελίδα.
Πιστεύω όμως, πως το σημαντικό είναι αυτό που αισθάνεται κάποιος που δέχεται το συγκεκριμένο Φως και τα συναισθήματα που του προκαλεί. Γιατί πιστεύω ότι κάθε είδους πίστη έχει τη δύναμη να σε υποβάλλει.
Βρέθηκα φέτος στην Ανάσταση με μια φιλική οικογένεια. Ένα συγγενικό τους πρόσωπο βρισκόταν λίγο παραπέρα αλλά όπως μου εξήγησαν έχουν χρόνια να μιλήσουν, γι' αυτό έκαναν πως δεν τον είδαν. (Λογικά το ίδιο έκανε κι εκείνος...)
Αν αυτό το Άγιο Φως είχε τη "δύναμη" να τους συμφιλιώσει, τότε ναι, θα είχε τη σημασία του για αυτούς τους ανθρώπους. Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι θέλω να πω...
Σημασία λοιπόν για μένα δεν έχει από που προέρχεται το Φως αυτό, αλλά πως το αντιλαμβανόμαστε.
Υ.Γ. Τη θέση μου σε σχέση με τη Θρησκεία, θα την αναλύσω μιαν άλλη φορά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dark_kronos
Επιφανές μέλος

Πρωσοπικα πιστευω οτι κατι παιζετε "κατω απο το τραπεζι". Ισως βεβαια και να πεζη κατι στην συγκεκριμενη περιοχη. Δεν παει ομως να πει και οτι ειναι θαυμα. Αλλωστε μπορει καπια χημικη παραμετρο να μην την εχουν ανακαλυψει ακομα οι επιστιμονες. Ποτε δεν ξεουμε τι κριβει το αγνωστο, γι' αυτο εχουμε φτιαξει και τους θεους. Και ο κεραυνος καποτε θεωρουνταν θαυμα, σημερα ομως ξερουμε οτι ειναι φυσικη αντιδραση.
kleftra
Διάσημο μέλος

Το μόνο που γνωρίζω για το συγκεκριμένο θεμα είναι πως (έτσι λέγεται τουλάχιστον) μόνο στα χέρια ορθόδοξου ανάβει.
Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως το Πατριαρχείο διατηρεί πάρα πολλά στρέμματα εκτάσεων στην περιοχή οι οποίες το 2012(νομίζω ή και νωρίτερα) θα έρθουν στην πλήρη κυριότητα του(μιλάμε για αξίες αρκετών εκατομμυρίων).Δεν ξέρω αν θυμάστε το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει πρόσφατα και την επιμονή των ντόπιων να απομακρυνθεί το ορθόδοξο πατριαρχείο;Νομίζω πως το θαύμα του φωτός(είτε πρόκειται για θαύμα είτε για απάτη) συντηρεί την παραμονή του πατριαρχείου εκεί.
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Μα το θαυμα δεν υποτιθεται οτι βασιζεται σε γνωσεις, απλως συμβαινει ... το πως αναβει δεν το ξερει ουτε η εκκλησια (δλδ ετσι λεει).Αρχική Δημοσίευση από kleftra:Δεν μου αρέσει να αμφισβητώ πράγματα για τα οποία δεν έχω επαρκής γνώσεις.

Dark_kronos : δε νομιζω οτι παιζει κατι που δεν εχει ανακαλυφθει απο την επιστημη. Εδω φαινεται να ειναι μαλιστα πολυ παλια γνωση. Αιωνων.
kleftra : εμενα δε μαρεσει να πιστευω πραγματα χωρις επαρκεις γνωσεις

Exposed_Bone : Υποτιθεται δε το ξερει η εκκλησια. Μαλλον ομως απλα την συμφερει να λεει ετσι. Αλλιως δε θα πστευε κανεις το " θαυμα" .
Dark_kronos
Επιφανές μέλος

Dark_kronos
Επιφανές μέλος

Isiliel
Επιφανές μέλος

Αρχική Δημοσίευση από Lorien:Α οκ. Αλλα τοτε γιατι δεν αφηνουν επιστημονες να το τσεκαρουν ωστε να αποκλεισουν τουλαχιστον ολα τα γνωστα φαινομενα ;![]()
Γιατί τους βολεύει πολύ το "Πίστευε και μη ερεύνα"

iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Συμφωνω απολυτα μαζι σου ... Για εμενα ... Επαναλαμβανομενο θαυμα πρωτη φορα βλεπωΑρχική Δημοσίευση από Lorien:Exposed_Bone : Υποτιθεται δε το ξερει η εκκλησια. Μαλλον ομως απλα την συμφερει να λεει ετσι. Αλλιως δε θα πστευε κανεις το " θαυμα" .
ladycat
Δραστήριο μέλος

ladycat
Δραστήριο μέλος

kleftra
Διάσημο μέλος

Αρχική Δημοσίευση από Lorien:kleftra : εμενα δε μαρεσει να πιστευω πραγματα χωρις επαρκεις γνωσεις. Και κατι μου λεει πως στα χερια οποιουδηποτε θα αναψει η φλογα. Εχω δει σε ντοκυμαντερ ασχετο, πως αναβει απο το τιποτα, μια ουσια. Καπνιζει απο μονη της λιγο και μετα παιρνει φωτια και πραγματικα μαοιαζει με θαυμα.
Οχι δεν με καταλαβες.Δεν εννοώ να το αμφισβητήσω ή να το πιστέψω γιατί δεν υπάρχουν αποδείξεις για το μεν ή το δε, αλλά ότι εγώ δεν έχω επαρκείς γνώσεις δλδ δεν έχω διαβάσει κατι σχετικά που να το υποστηρίζει ή να το κατακρίνει για να σχηματίσω άποψη, απλά μόνο το έχω ακούσει πως συμβαίνει.
Το μόνο το οποίο γνωρίζω με βεβαιότητα είναι τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα του Πατριαρχείου στην περιοχή και το γεγονός πως "το θαύμα" συντηρεί την παραμονή του ορθόδοξου πατριαρχείου εκεί

dooo
Διακεκριμένο μέλος

Αρχική Δημοσίευση από ladycat:μα ηδη συρεουν χιλιαδες πιστων εκει καθε χρονο απο ολο τις θρησκειες για να το δουν
κανείς όμως δεν μπαίνει μέσα στον τάφο, μαζί με τον παπούλη....
υπάρχει ένα είδος φωσφόρου, που όταν έρθει σε συνθήκες.......Πανάγιου Τάφου

Όλα τα άλλα είναι εικασίες. Ακόμα και το αν αυτός ο φώσφορος βρίσκεται στη τσέπη του παπούλη ή όχι.....
cuto
Νεοφερμένο μέλος

Δεν λεω βεβαια οτι δεν ειναι θαυμα αυτο που γινεται στον παναγιο ταφο,απλως αναρωτιεμαι..
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.