Mια χαρά το βλέπω εγώ το άγαλμα, δαφνοσκεπάζει η ιστορία τον Ε Παππά τι τον πείραξε;
Μήπως τον πειράζει το γεγονός ότι ο Ε Παππάς ενοχλεί τον σλαβικό επεκτατισμό που προσπάθησαν την επανάστασή τους
να την αντιγράψουν οι σλάβοι -με το Ίλιντεντ- μετά 100 χρόνια
ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ... διότι η επανάσταση του Ίλιντεντ που περηφανεύονται οι σλάβοι ήταν μια
εισαγόμενη επανάσταση του Πανσλαβισμού (και για να είμαι και δίκαιος ούτε καν επανάσταση δεν ήταν, θα την έλεγα μια προβοκάτσια, που απέτυχε παντού και στόχο τελικά δεν είχε τους Τούρκους αλλά τους Έλληνες), να φανταστείς ότι με δόλο έβαλαν στην επανάστασή τους κυρίως Έλληνες όπως ο σλαβόφωνος καπετάν Κόττας, ο οποίος μόλις αντιλήφθηκε τα σχέδιά τους διαχώρησε την θέση του έντρομος και μετά τους πολέμησε μέχρι τέλους.
Αλήθεια ξέρεις τι έγινε στο Ίλιντεντ;
Για να καταλάβεις ότι είστε παντελώς (ας είμαι ευγενικός) απληροφόρητοι.... τι γνωρίζεις για τους βαρκάρηδες της Θεσσαλονίκης
(Γκεμιτζήδες солунските гемиџии) ; και την
ανατίναξη του γαλλικού επιβατηγού πλοίου «Γουανταλκιβίρ» (Guadalquidir) και τις λοιπές ενέργειες... που ακολούθησαν; Φαντάζομαι είναι πράγματα που πρώτη φορά ακούς.
Όχι δηλαδή αλλά σιγά σιγά θα θελήσουν να σηκώσουν και αγάλματα για αυτούς στη Θεσσαλονίκη.
https://pluton22.blogspot.gr/2014/10/blog-post_27.html
Καταρχάς η επανάσταση ονομάζεται
Ιλιντεν και ήταν ο σύσσωμος ξεσηκωμός του σλαβοφωνου στοιχείου(αλλά οχι μόνο, του βλαχοφωνου και του αρβανιτοφωνου επισης) σχεδον όλης της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας(Πατριαρχικούς και εξαρχικους). Στην πρώτη, μη επεξεργασμένη και άρα αυθεντική έκδοση των απομνημονευμάτων του μακεδονομάχου Μαζαράκη διαβάζουμε: «Όλα τα χωριά εξηλθον πανοικει εις την υπαιθρον με όπλα και ξύλα ακόμη»(:1937,σ.16). Σε άλλο σημείο, διαβάζουμε: « οι Βούλγαροι κατάφεραν να προσεταιρισθούν , μαζί με ακραιφνείς Έλληνες, εις την ιδεαν της καταπολέμησεως των τυράννων Τούρκων δι εξεργεσεως»(1937,σ.9). Όποτε, η επανάσταση είχε πανεθνικό χαρακτήρα, και αποσκοπούσε στην εκδίωξη του «Τούρκου τυράννου», στην οποία αντιστάθηκαν τα οθωμανικά στρατεύματα με την βοήθεια των ελληνικών, για τον περιορισμό της επιρροής των Βουλγάρων επι του ντόπιου στοιχείου.
Η διατύπωση ότι οι Βούλγαροι «ξεγέλασαν» τον πληθυσμό και τον «παρέσυραν» στην επανάσταση, εκφράζει την επίσημη ελληνική οπτική σκοπιά επι της επανάστασης και δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, με βάση τις πηγές.
Όσον αφορά τον Κωττα, αρχικά πολεμούσε για την εξαρχικη(βουλγαρική) πλευρά, η οποία λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν είχε την δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη της προς αυτον , και ήταν ο κυρίως λόγος που άλλαξε πλευρό, πολεμώντας τελικά για τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ο Καραβαγγελης δεν τον εμπιστευόταν, και τελικά τον πρόδωσε με αποτέλεσμα να αιχμαλωτιστεί και να κρεμαστεί.
Για μενα ο μπουτάρης ειναι αντιπαθητικος διοτι εκθιάζει έναν άνθρωπο ο οποιος οργάνωσε τους Τουρκους εναντιον μας. Η Γιαγιά μου ειχε στην Σμύρνη μέχρι που τους έδιωξαν οι Τουρκοι.
Γενικα σε οποιαδήποτε κουβεντα κάτσω και ακουσω τέτοιες αποψεις θα σηκωθω και θα φυγω. Γιατι αν κατσω ειναι σαν να τις αποδέχομαι. Θα σηκωθω και θα πω με συγχωρεις εμενα θα αποχωρησω απο τη κουβεντα. Δεν γινεται εσυ να εκθιάζεις τον Κεμάλ. Ηταν ηγέτης μεν αλλα για εμάς δεν ειναι τιποτα ειναι απλά ενας σφαγέας. Δεν ειχαν δουλειά να μπουν στη Σμυρνη επειδη ο ελληνικος στρατος εγκατελειψε. Αλλη μια πολυ συγκλονιστική στιγμη της ιστοριας να βλέπεις τους απλους πολιτες της Σμυρνης να ανησυχουν μολις έμαθαν τα νέα της ηττας στο Σαγγάριο και να μην μπορεις να τους βοηθησεις ή να πεις εγω θα μεινω να βοηθησω και θα με σκοτώσουν οι Τουρκοι. Θα ειχες δύο επιλογές σαν στρατιωτικος. Τεσπα αυτα κάποιοι δεν τα έζησαν ουτε εγω εννοειται .... δεν ξέρουν πως ειναι εκεινες οι στιγμές εκ των υστέρων απο την ασφάλεια του γραφειου τους κρινουν και αυτο μπορει να ειναι εξοργιστικο.
Ο Ατατουρκ αδιαμφισβήτητα για εμάς είναι μια «κακή» προσωπικότητα, λόγω της γενοκτονίας και των σφαγών. Από την πλευρά των Τούρκων είναι ο «σωτήρας» , ο ηγέτης που έθεσε τα θεμέλια της νεότερης Τουρκίας και έσωσε τον τουρκικό λαό από βέβαιο αφανισμο. Για την δε παγκόσμια ιστορία, θα λεγα ότι είναι ουδέτερος, δηλαδή δεν είχε ούτε την (κατά διάνοια) σημασία ούτε την εμβέλεια του Τσώρτσιλ η του Ρούζβελτ , οι οποίοι έσωσαν τον κόσμο από τον ναζισμο.
Ο Μπουτάρης, ανέφερε σε μια συνέντευξη του, την άποψη των Τούρκων γι αυτον , δεν ξερω τι είναι μεμπτό σ αυτο. Τωρα , αν σε μια άλλη δήλωση/συνέντευξη τον εκθείασε , κατά την προσωπική του γνώμη, τοτε έχει ο κάθε Έλληνας το δικαίωμα να εξοργιστεί η να αγανακτήσει, χωρίς βέβαια ομως να γίνει αυτο που έγινε. Θεωρω ότι η γενοκτονία των Ελλήνων δεν έχει την δέουσα (και) νομική σημασία και υπόσταση : θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στον αντιρατσιστικό νομο( όπως η άρνηση του ολοκαυτώματος των Εβραίων σε κάποιες χώρες) και την επιβολή προστιμου\νομικων επιπτώσεων στους αρνητές.
Οσο για το το τι συνεβη στο Ιλιντεντ οχι δεν γνωριζω για ενα γεγονός που εγινε γνωστο απο κατι βελοπουλους πριν μια βδομαδα . Διοτι πριν δεν γινοταν καμια αναφορά αλλα ξεχασα είναι μεγαλο το συμφερον ποιος θα καταφερει μα βαλει τα Σκοπια στην ΕΕ.
...και μόνο γι αυτον τον λόγο θα ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την δημιουργία της άποψης μου γι αυτο το θέμα...