Ένστικτο: αλήθεια ή παγίδα;

Lady M

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Lady M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Δανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,393 μηνύματα.
Ένστικτο!
Το ακούτε; Το εμπιστεύεστε;

Πολλοί μιλούν για μία ασυνείδητη γνώση, για την ευφυΐα του ενστίκτου, όταν δηλαδή μέσα σου κάτι σε προειδοποιεί ότι αυτό που πας να κάνει είναι λάθος ή σωστό. Κυρίως στην περίπτωση του λάθους θεωρώ ότι χτυπάει καμπανάκι το ένστικτο. Πολλές φορές η λογική ή η ανάγκη μπορεί να σε κάνουν να παραβλέψεις κάποια πράγματα που σηματοδοτούν το λάθος. Το ένστικτο όμως δε θολώνεται τόσο εύκολα.

Για παράδειγμα, όταν πριν αρκετό καιρό, μου έγινε πρόταση για μία δουλειά, δεν χάρηκα. Κάτι μέσα μου κλώτσησε. Ένιωσα ότι θα περάσω άσχημα, όπως κι έγινε. Η ανάγκη μου για εργασία όμως υπερίσχυσε κι άρχισε το μυαλό να εκλογικεύει τις αμφιβολίες και να τις αποδυναμώνει. Παρόλα αυτά δε χάρηκα στιγμή για τη νέα δουλειά και ήμουν μονίμως προβληματισμένη. Αφού ξεκίνησα να δουλεύω, δεν άργησα να μετανιώσω την ώρα και τη στιγμή που υποτίμησα το ένστικτό μου.

Με τους ανθρώπους θεωρείτε ότι λειτουργεί το ένστικτο; Είναι κάποιοι που εξαρχής σου βγάζουν κάτι άσχημο και δεν θες να τους έχεις κοντά σου. Άλλες φορές πάλι μπορεί να νιώσεις ότι βρήκες ένα καλό φίλο/σύντροφο και να αποδειχτεί λάθος. Ή μήπως και πάλι πήρες κάποια σήματα από το ένστικτο που τα αγνόησες και τα σκέπασε η ανάγκη σου για επικοινωνία, σχέση κλπ.;

Τέλος θεωρείτε ότι το ένστικτο καλλιεργείτε με τα χρόνια; Δηλαδή με την εμπειρία που αποκτάμε στη ζωή δημιουργείται μία γνωστική βάση που πέρα από το συνειδητό περνά και στο ασυνείδητό μας και μας βοηθά να επιλέγουμε σωστότερα;
 

Angelo27

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Angelo27 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 126 μηνύματα.
Ναι, σίγουρα πιστεύω στο ένστικτο όχι τόσο με την έννοια της θείας φώτισης αλλά με την έννοια των κρυμμένων σκέψεων που δεν είναι τόσο δομημένες και ξεκάθαρες στο μυαλό σου αλλά εκδηλώνονται.
 

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Πιστευω, αλλα αυτο που το υποκινει πιστευω οτι ειναι το υποσυνειδητο. Βλεπεις σημαδια αλλα δεν δινεις σημασια. Περνουν ομως στο υποσυνειδητο και σου βγαινει ως ενστικτο.
 

Lady M

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Lady M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Δανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,393 μηνύματα.
Πιστευω, αλλα αυτο που το υποκινει πιστευω οτι ειναι το υποσυνειδητο. Βλεπεις σημαδια αλλα δεν δινεις σημασια. Περνουν ομως στο υποσυνειδητο και σου βγαινει ως ενστικτο.

Συμφωνώ! Πιστεύω ότι υποσυνείδητο και ένστικτο λειτουργούν συνεργατικά και μας δείχνουν μια αλήθεια πιο καθαρή από τα πρέπει της λογικής ή την ομίχλη του συναισθήματος.. :hmm:
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Τώρα μιλάμε για ένστικτο ή διαίσθηση; Από τα συμφραζόμενα νομίζω το δεύτερο και, ναι, πιστεύω στη διαίσθηση, όμως δεν τη συνδέω με την εμπειρία και τις σκέψεις. Προσωπικά τη βιώνω κυρίως με τους ανθρώπους και την εμπιστεύομαι ακράδαντα. Υπάρχουν άνθρωποι που όσο καλοί κι αν δείχνουν, όσο υπέροχες απόψεις κι αν έχουν, ακόμη κι αν κάνουν καλές πράξεις για τους άλλους, πάντα κάτι μέσα μου με κάνει να νιώθω άβολα δίπλα τους, σαν να υπάρχει ένα τείχος και αντί για ζεστασιά, ηρεμία και ασφάλεια, μου προκαλούν ένταση. Ε, μέχρι στιγμής όσες φορές έχω συναντήσει τέτοιο άνθρωπο πάντα θα κάνει κάτι στο τέλος που θα αποδεικνύει κρυμμένη κακία, υστεροβουλία και ψυχρότητα. Αντίστοιχα, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν σφάλει, να συγκρουόμαστε συχνά, να διαφωνούμε σε πολλά αλλά παρόλ' αυτά όταν βρίσκομαι δίπλα τους αισθάνομαι γαλήνια, ότι μπορώ να αφεθώ. Μου κάνει επίσης εντύπωση που συνήθως τα ζώα και τα βρέφη προτιμούν τους ίδιους ανθρώπους, ενώ κάποιους άλλους τους αντιμετωπίζουν εχθρικά. Δεν ξέρω αν είναι "αύρα", ενέργεια, κάποιες κινήσεις του σώματος που παρατηρούμε ασυνείδητα ή κάτι άλλο, όμως είμαι σίγουρη ότι κάτι υπάρχει.
 

Forgetit

Νεοφερμένος

Η Forgetit αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών. Έχει γράψει 26 μηνύματα.
Συμβαίνει μερικές φορές και ενώ όλα φαντάζουν τέλεια,να μην μπορούμε να τα απολαύσουμε στο έπακρο.
Είναι πολύ πιθανό το ένστικτο μας να έχει πιάσει κάποιο σήμα κινδύνου που αδυνατούμε να εξηγήσουμε με τη λογική.

Είναι επίσης πιθανό αυτά τα "σηματα" να προέρχονται από κάποια μορφή κατάθλιψης της οποίας τα συμπτώματα είναι παρόμοια.
Δεν λέω να τρέχουμε με το παραμικρό για ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά χαχα!,
μαθαίνοντας όμως τον εαυτό μας σιγά σιγά μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη διαφορά
:cool:

ενταξει,θα φάμε και στραπατσες δε λέω
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top