Μέρος της μόρφωσης και της πνευματικής καλλιέργειας είναι να μάθεις να κρίνεις την αξία των ανθρώπων (και προφανώς τον εαυτό σου) βάση συγκεκριμένων αξιών που έχεις θέσει και βάση των πράξεων τους, όχι βάσει του τι πιστεύουν οι άλλοι για αυτούς.
Όταν λοιπόν ο Χ λέει πως είσαι αμόρφωτος δεν έχει κανένα νόημα να αντιδράσεις, είτε με ειρωνεία, είτε με άλλο τρόπο, διότι αν πραγματικά είσαι μορφωμένος μπορείς εύκολα να καταλάβεις αν αυτό που λέει είναι λάθος ή σωστό κρίνοντας βάσει του ιστορικού σου. Η αντίδραση από την άλλη δείχνει εμμέσως πλην σαφώς πως αυτό που είπε έχει ψήγματα αλήθειας και προσπαθείς τώρα να αμυνθείς.
Τα υπολοιπα που γράφεις στην τελευταία παράγραφο περί πολιτικής και αφεντικών είναι σωστά και συμφωνώ αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το τόπικ, εκτός και αν πας για πρόεδρος του e-steki και σε νοιάζει τι πιστεύουν τα υπόλοιπα μέλη. (Εγώ θα ψηφίσω πάντως, γιατί είσαι νέος, ωραίος, θαραλαίος και οι ντομάτες θα πλαισιώνουν άψογα το προφίλ σου.)
Εγώ έχω πτυχίο και ασχολήθηκα. Τι σημαίνει αυτό? Ότι έπεσε η αξία μου? Αφού δεν είμαι καν στο κομμάτι αυτών που μιλάμε τόση ώρα... Απλά αντιδράω επειδή είναι το σωστό να αντιδράσεις. Όταν κάποιος προσβάλλει κάποιον, τους αγώνες του, τη μόρφωση του κ.λ.π., πολλές φορές καλό είναι να τον βάλεις στη θέση του, ή να προσπαθήσεις τουλάχιστον.
Αυτό που λες εσύ το "αν αντιδράω, σημαίνει αυτόματα ότι βρίσκω δίκιο σε αυτό που λέει ο άλλος" είναι λογική απόλυτη, πράγμα που την κάνει εσφαλμένη.
Εσύ φαίνεται τώρα σαν να μην μπορείς να διαχωρίσεις τις αντιδράσεις μεταξύ τους. Είναι διαφορετικό το να λες στον άλλον, ότι η άποψή του δεν είναι σωστή και ότι αυτό επιπροσθέτως προσβάλλει άλλους και είναι άλλο το να δικαιολογείσαι και να προσπαθείς να κάνεις τον άλλον να διατηρήσει την αξία που έχεις στο μυαλό του.
Με τη λογική σου δηλαδή, δεν πρέπει να αντιδράς ποτέ σε κανέναν, γιατί αυτό δείχνει ανασφάλειες. Πολύ απόλυτο.
Αν κάποιος αδικεί κάποιον, εγώ σχεδόν πάντα θα το πω. Εσύ από την άλλη μπορείς να πεις "μην ασχολείσαι" κλπ
Αυτό το ξαναλέω είναι τι στάση ζωής έχεις και είναι τελείως άσχετο με το θέμα.
Εγώ εξηγούσα στον Johnny, ο οποίος δυστυχώς με απογοήτευσε, γιατί αντιδράει κόσμος. Αναρωτιόταν "αφού μιλάμε για προσωπικά κριτήρια, τι το παίρνετε προσωπικά"
εκεί εξήγησα ότι έμμεσα ο άλλος υποτιμάει μια μερίδα ανθρώπων. Αυτό δεν σημαίνει κάτι για την πραγματική αξία τους. Είναι απλά ένα δεδομένο, τους υποτιμάει. Από εκεί και πέρα, είτε αντιδράσουν, είτε όχι, ΑΝ επηρεαστεί ο τρόπος που βλέπουν τον εαυτό τους και αναζητήσουν εντονη την επιβεβαιωση απο καπου, τοτε εχεις δικιο. ΑΝ παλι οχι, απλα αντιδρασουν, επειδη ακουσαν/διαβασαν κατι λαθος, τοτε καλα εκαναν και μιλησαν.
Ελπιζω να σε καλυψα. Δεν θα επρεπε καν εσύ να με εκανες να τα αναλυσω αυτα, περιμενα οτι θα σου ηταν προφανη.