iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Π.χ.:
Ας υποθέσουμε ότι
f(g(x)) = 4x^2 + 2x + 2
f(x) = x^2 - 2x + 2
Τότε ποίος ο τύπος της g.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Demelene
Διάσημο μέλος

Γενικά αν ξέρω καλά δεν υπάρχει στάνδαρ τρόπος στα μαθηματικά μέχρι και του Μαθηματικού εκτός και αν πεις ότι οι συναρτήσεις είναι πολυωνιμικές συνεπώς ψάχνεις για επίλυση εξίσωσης εξισωνοντας τους ισοβάθμιους συντελεστές και αυτό χωρίς να είναι δοκιμασμένο και τεσταρισμένο.
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

m3nt0r
Εκκολαπτόμενο μέλος

g^2 - 2*g = x^2 + 2x
Βλέπουμε ότι η g είναι πρώτου βαθμού,καθώς εμφανίζεται διπλασίασμένος ο μεγαλύτερος εκθέτης, ο 1ος παράγωντας της g είναι {-1,1} και η σταθερά c είναι {0,2}
απο την f βλέπουμε ότι ο 1βάθμιος είναι αρνητικός άρα ο πρωτοβάθμιος της g είναι αρνητικός.
άρα η g είναι
-x + 2 ή -x
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Ευχαριστώ για το χρόνο σας
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder
m3nt0r
Εκκολαπτόμενο μέλος

Την έλυσα τελικά, πιο εύκολη ... απορώ γιατί με παίδεψεΤην ανεβάζω.
![]()
Η g δεν θα έπρεπε να είναι πολυώνυμο(όπως λές στο δεύτερο σου μύνημα);

iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

m3nt0r
Εκκολαπτόμενο μέλος

η f και fog μας δινει οτι ειναι πολυωνυμο ... για την g δεν μας δινει τπτ
Α οκ γιατί η f και fog φάινονται και είπα μην εννοεί και την g

Demelene
Διάσημο μέλος

Νομίζω υπήρχε μόνο για πολυωνιμικές? Πώπω τα έχω ξεχάσει της δέσμης. Και μαρέσαν πολύ τα άτιμα.
m3nt0r
Εκκολαπτόμενο μέλος

Παιδιά υπήρχε μεθολογία υπολογισμού του αντιστρόφου μιας συνάρτησης?
Νομίζω υπήρχε μόνο για πολυωνιμικές? Πώπω τα έχω ξεχάσει της δέσμης. Και μαρέσαν πολύ τα άτιμα.
Για πολυωνυμικές η μεθοδολογία είναι τα radicals, οι διάφοροι γνωστοί τρόποι δηλαδή για την εύρεση των ριζών(συμπλήρωση τετραγώνου,horner) αλλά μέχρι και 4 βαθμού.
Φυσικά σε μη πολυωνυμικές multivalued συναρτήσεις του τύπου cos,sin κτλ. η αντίστροφη συνάρτηση είναι ορισμένη μόνο σε χωρίο του πεδίου ορισμού, καθώς η "αντίστροφη" καμπύλη(περιστροφή των αξόνων) δεν είναι συνάρτηση.
Ακριβής μεθοδολογία δεν υπάρχει(μόνο με αριθμητική ανάλυση μπορείς να παίξεις με το taylor expansion και να βρείς το αντίστροφο αφού το taylor είναι πολυώνυμο).
Αυτά, ελπίζω να βοήθησα.
Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος

Ακριβής μεθοδολογία δεν υπάρχει(μόνο με αριθμητική ανάλυση μπορείς να παίξεις με το taylor expansion και να βρείς το αντίστροφο αφού το taylor είναι πολυώνυμο).
Αυτά, ελπίζω να βοήθησα.
Βέβαια ανάπτυγμα Taylor ουδέποτε διδασκόταν στη Δέσμη, αλλά στην Ανάλυση Ι (ή όπως την ονόμαζε κάθε σχολή) στο 1ο εξάμηνο.

m3nt0r
Εκκολαπτόμενο μέλος

Βέβαια ανάπτυγμα Taylor ουδέποτε διδασκόταν στη Δέσμη, αλλά στην Ανάλυση Ι (ή όπως την ονόμαζε κάθε σχολή) στο 1ο εξάμηνο.![]()
Α δεν ξέρω εγώ είμαι παρακατιανός ΤΕΕ είχα πάει

Demelene
Διάσημο μέλος

xmavidis
Νεοφερμένο μέλος

1. Πάμε στην f και όπου χ βάζουμε g(x), δηλ. έχουμε την f(g(x))
2. fοg=f(g(x)) οπότε βρίσκουμε την g.
(πχ) Έστω f(x)=x+1 και fog(x)=x^2+2 και ψάχνουμε την g(x).
1 -> f(g(x)) = g(x)+1
2 -> fog(x)=f(g(x)) => x^2+2=g(x)+1 => g(x)=x^2+1
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.