Παιδιά ότι και να γίνει από διαμαρτυρίες θα ψηφιστεί, ζει σε άλλο σύμπαν κάποιος που πιστεύει κάτι διαφορετικό.
Εδώ ψηφίστηκαν πράγματα που πραγματικά ήταν όλος ο κόσμος στον δρόμο εναντίον τους πχ μνημόνια και οι σχετικοί νόμοι.
Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο στα δημόσια πανεπιστήμια.
Όπου θα μοιράζουν πτυχία απλά επειδή πλήρωσες η αγορά θα ξεβράσει εκτός τους αποφοίτους εκτός από όσους θέλουν το χαρτί για το τυπικό για να αναλάβουν πχ το ιατρείο ή το δικηγορικό γραφείο των γονιών τους. Αυτοί ηδη έβρισκαν τον τρόπο μέσω Βουλγαρίας ή αντίστοιχων.
Η αγορά η ίδια επίσης θα ξεβράσει τα ιδιωτικά στην συνείδηση του κόσμου όπως και τα κολλέγια.
Στα κολλέγια πάει όποιος δεν καταφέρνει να περάσει στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
Ε και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια το ίδιο θα γίνεται οπότε εξ ορισμού τα δημόσια θα έχουν καλύτερη ποιότητα φοιτητών.
Συν οτι θεωρώ πως ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επικεντρωθούν σε κάποιες λίγες περιζήτητες σχολές με μικρό σχετικά κόστος αλλά αρκετούς πρόθυμους να πληρώσουν αρκετά. Πχ νομική που δεν χρειάζεσαι εργαστηριακό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις πέρα από κάποια αμφιθέατρα ή ιατρική σε σύμπραξη με ιδιωτικά νοσοκομεία όπου ήδη έχουν τον ιατρικό εξοπλισμό και τους χώρους.
Συνοπτικά δεν θεωρώ ότι αλλάζει κάτι στον χάρτη της παιδείας. Είναι κάτι για να φανεί ότι κάνουμε μεταρρύθμιση και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει κάποιους λίγους φοιτητές και επιχειρηματίες.
Ενισχύουμε και την λανθασμένη λογική του νεοέλληνα γονιού "να πάρει το παιδί μου ένα πτυχίο" σε συνδυασμό με το "να γίνει το παιδί γιατρός ή δικηγόρος" και μετά αναθεματίζει που ο υπάλληλος δικηγόρος πληρώνεται βασικό και το 90% των γιατρών βγάζει ψίχουλα σε σχέση με τα χρόνια σπουδών που χρειάστηκε.
Ξέρετε τι με τριγκάρει απο αυτό;
Το οτι πιθανόν να έχουν γραφεία διασύνδεσης με την αγορά που ίσως και να τους προωθούν και παραπάνω με βάση τις μπίζνες που θα εχουν με τις πολυεθνικές.
Να μου το θυμηθείτε.
Και μην ξεκινήσετε περι αξιοκρατίας πως και καλά ο εργοδότης θα ξέρει να διαλέξει τον καλύτερο, 90% της δυσκολίας στο επάγγελμα είναι το να ξεκινήσεις, κι αν εχουν έυνοια σε αυτό είναι έγκλημα.
Αυτό θα είναι το selling point, όπως είναι και σε κάποια κολλέγια, αφού στα υπόλοιπα θα υστερούν σε σχέση με το δημόσιο.
Πχ είσαι γιατρός και πας στην ιατρική του πανεπιστημίου Λευκωσίας; Θα κάνεις ειδικότητα σε κάποιο από τα νοσοκομεία του CVC αντι να περιμένεις χρόνια να αδειάσει θέση για ειδικότητα σε δημόσιο ή να πηγαίνεις στο εξωτερικό για ειδικότητα.
Και βέβαια το CVC θα έχει φθηνούς γιατρούς να δουλεύουν στο νοσοκομείο έτσι.
Δεν υπαρχει περιπτωση βρε αγορι μου να μην ψηφιστει το νομοσχεδιο σημερα. Το ολο θεμα ειναι αν κριθει αντισυνταγματικο τις επομενες μερες.
Τους επόμενους μήνες ή το πιο πιθανό χρόνια εννοείς, δεν θα βγάλει απόφαση το ΣΤΕ αύριο.
Πρέπει πρώτα να ψηφιστεί ο νόμος μετά κάποιος να κάνει προσφυγή, να γίνει η εκδίκαση και να βγει η απόφαση.
Που βέβαια μένει το ερώτημα έστω βγαίνει αντισυνταγματικός ο νόμος ενω ήδη κάποιο/α πανεπιστήμια έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν. Θα κλείσουν και θα πουν στους φοιτητές συγγνώμη χάσατε; Δε νομίζω...