Α) Ως μέσο αυτοπροβολής. Δεν τους ενοχλούν τα ταξίδια ουσιαστικά (όπου ταξιδια βάλτε κινητό, σπίτι, έξοδοι κλπ) απλά τους ενοχλεί που κάποιος είναι ναρκισσος και θέλει να τραβήξει την προσοχή.
Μισό λεπτό να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Νάρκισσοι υπάρχουν παντού, αγοράζει κάποιος το ακριβότερο κινητό και θέλει να το δείξει, και το ίδιο κάνει μόλις βγει το επόμενο μοντέλο κ.ο.κ, άλλο αυτό και άλλο να αγοράσει κάποιος ένα νέο κινητό, περιστασιακά και να το πει στους φίλους του. Δε μιλάμε γι αυτούς που σπαταλούν περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό σε ταξίδια από ό,τι στην Ελλάδα, και το κάνουν επιδεικτικά, μιλάμε για αυτούς που κάνουν 2-3 ταξίδια το χρόνο, πρωτίστως για δική τους ευχαρίστηση.
Β) Ως σπατάλη οικογενειακων πόρων. Ή αλλιώς ότι τα ταξίδια δεν γίνονται με λεφτά δουλεμένα από τους ίδιους τους ταξιδιωτες/ τουριστες/ γουατεβερ.
Κι εδώ ισχύει ό,τι και παραπάνω. Αν ο άλλος κάνει πολυτελή ζωή χάρη στα λεφτά του μπαμπά θα σχολιαστεί. Αλλά άλλο αυτό κι άλλο ο πατέρας να δώσει πχ στον φοιτητή γιο του χρήματα να πάει διακοπές κάπου.
Γ) Ως ανούσιο έξοδο. Fair enough, ο καθένας έχει τα δικά του γούστα και προτεραιότητες. Όσες έρευνες και να παραθέσει κάποιος, λίγα θα πουν σε αυτούς που δεν ενδιαφέρονται. Και γιατί να ενδιαφέρονται την τελική, ο καθένας όπως θέλει πράττει.
Δηλαδή έτσι όπως το θέτεις είναι σαν να συγκρίνεις το απλό ταξίδι με το κτελ και μια σακούλα με μια αλλαξιά με το ταξίδι πολυτελείας σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Είναι λανθασμένη η σύγκριση που κάνεις. Εγώ θεωρώ οτι ΟΛΑ τα ταξίδια είναι ανούσια, όχι οτι μόνο τα ακριβά είναι ανούσια.
Τα παραθέτω μαζί γιατί ταιριάζει αυτό περί ανούσιων εξόδων. Καταρχήν δεν έκανα καμία τέτοια σύγκριση εγώ, δεν αναφέρθηκα στα πολυτελή ταξίδια, αντιθέτως είπα ότι γενικά θεωρώ τα ταξίδια ότι δεν είναι πολυτέλεια, πιστεύω, δε, ακράδαντα ότι ένα ταξίδι κάθε άλλο παρά πολυτέλεια είναι, και αν θέλουμε μπορεί να είναι και οικονομικό.
Η ουσία της σύγκρισης μου, Himela, ήταν να δείξω ότι όπως και να έχει ο άνθρωπος θέλει κάτι παραπάνω από αυτά που είναι απαραίτητα ως προς το ζην, αλλιώς θα έπρεπε να ισχυριστούμε ότι όλοι μας το μόνο που έπρεπε να κάνουμε είναι μαμ, κακά και νάνι!!. Με κίνδυνο να γίνω λίγο "καθηγητής", η συνήθεια βλέπεις, θα σε παραπέμψω στην πυραμίδα των αναγκών του Maslow. Είναι απολύτως προφανές ότι ένας άνθρωπος πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίσει τα προς το ζειν, μια στέγη και φαγητό, μόρφωση ενδεχομένως και μετά όλα τ' άλλα. Προφανώς αν κάποιος πεινάει και δεν έχει να φάει, δε θα σκεφτεί να πάει διακοπές στο Παρίσι. Αλλά αν κάποιος εργάζεται, κι έχει τα βασικά, θα μπορούσε να κάνει κάτι που τον ευχαριστεί, δεν ευχαριστούν όλους τα ίδια, αλλά προφανώς κάποιους τους ευχαριστούν τα ταξίδια.
Να στο θέσω αλλιώς: Αν εμένα κάποιος μου χάριζε ή κέρδιζα ένα εκατομμύριο ευρώ, ένα μέρος θα το επένδυα, επίσης θα αγόραζα ένα διαμέρισμα, τριάρι πχ, στην περιοχή που μένω, δε θα με ενδιέφερε ούτε να μετακομίσω βόρεια προάστια, ούτε να αγοράσω βίλες κι επειδή το αυτοκίνητο μου είναι 13 ετών, θα αγόραζα ένα νέο, απλό αυτοκίνητο, ούτε τζιπ, ούτε Ferrari, αυτά με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Όπως παγερά αδιάφορο με αφήνουν κινητά των 1000+ ευρώ, πανάκριβα ρούχα κλπ. Ένα μεγάλο ποσό, όμως, θα το αφιέρωνα στα ταξίδια, μακρινά μάλιστα που προς το παρόν δε μπορώ να κάνω, όπως Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Λατινική Αμερική κλπ.. θα φρόντιζα να είναι πολυήμερα και να δω όσα περισσότερα μπορώ.
Εγώ για παράδειγμα θεωρώ ανούσιο να αγοράσω ένα νέο πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο απλά θεωρώ μεταφορικό μέσο, ακόμα και αν κάποιος μου το χάριζε, θα το πωλούσα να αγοράσω ένα φθηνότερο και να πάω ένα ταξιδάκι.
Είναι, λάθος, θεωρώ να συσχετίζει κανείς τα ταξίδια με το ψώνιο, υπάρχουν ψώνια, αλλά δε θεωρώ ότι είναι η πλειοψηφία.