Γιατί πάντα σε αυτή τη χώρα όλα παρεξηγούνται;;;
Όποιος ξέρει την αξία αυτής της γλώσσας είμαι σίγουρος πως θα τρομάζει με αυτά που ακούει. Ευτυχώς είχα μια φιλόλογο που όχι μόνο μου έμαθε αρχαία, νέα και ιστορία αλλά μου δίδαξε και πίσω από αυτά. Μου δίδαξε την ομορφιά της γλώσσας μας και γι'αυτό και μόνο που ακούω την ιδέα για αλλαγή της γλώσσας μας με τρελαίνει...
Η γλώσσα αποτελεί ταυτότητα ενός λαού. Δεν πρέπει να την αλοιώσουμε.Έχω άδικο; Δε νομίζω και δεν είναι και λόγια του αέρα.
Η γλώσσα μας έχει τις περισσότερες λέξεις παγκοσμίως, είναι τόσο πλούσια που από κάθε λέξη μπορείς να παράγεις πάρα πολλές άλλες. Είναι σύνθετη και κάθε γράμμα και φθόγγος έχει τη σημασία του που υπάρχει. Αυτό είναι μοναδικό από όλες τις γλώσσες του πλανήτη. Για παράδειγμα πολλές λέξεις που έχουν (λ) και (ρ) συμβολίζουν το στοιχείο του νερού. (Δεν είμαι Λιακόπουλος...). π.χ.
ρυάκι,
λίμνη. Με βάση αυτό θέλω να πω πως το να αλλάξεις το αι από τη λέξη παίζω σε ε (πέζω) διαταράσσεις την αρμονία που υπάρχει στη γλώσσα μας. Για να γράφεται έτσι υπάρχει λόγος. Στην ελληνική γλώσσα δεν ξύπνησαν οι Αρχαίοι μια μέρα και είπαν εκεί θα έχει ε και στην άλλη λέξη θα βάλουμε (αι) έτσι για ποικιλία. Πολλοί παράγοντες συντρέχουν για κάθε λέξη μας στο πως θα γράφεται, με τι ε και ε (ει, οι , αι κλπ) και με τί κατάληξη! Σε αντίθεση με τις λέξεις άλλων γλωσσών. Π.χ. Το δέντρο είναι tree στα αγγλικά γιατί έτσι έχει συμφωνηθεί. Για νερό έχουν σκεφτεί να βάλουν το water γιατί έτσι συμφωνήθηκε. Στη δικιά μας γλώσσα δε συμβαίνει αυτό. Οι περισσότερες λέξεις είναι σύνθετες καθώς προκύπτουν από διάφορα στοιχεία και υπάρχουν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο.
Ο βουλευτής μπορεί να βλέπει το παίζω με αι και να το βλέπει ως ένα άχρηστο στοιχείο. Ο φιλόλογος ή ο Αρχαίος δε θα το δει έτσι γιατί εχει μάθει το συγκεκριμένο λόγο που έχει γραφτεί έτσι.Δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε "
Τη λεξη συνοικία θα της βάλω ένα "υ" γιατί το ονειρεύτηκα στον ύπνο μου και το άλλο με "οι" γιατί έτσι μου είπε η γυναίακ μου" ... Υπάρχει λόγος...
Γι'αυτό και στη γλώσσα μας κάνουμε και τα γνωστά λάθη "μαργαριτάρια", π.χ. να κάνουμε ορθογραφικά λάθη ή να χρησιμοποιούμε λάνθασμένη διατύπωση. Παραδείγματος χάρη είναι λάθος να λέμε. (Αυτή η πρόταση είναι λάθος) Το σωστό είναι (αυτή η πρόταση είναι
λανθασμένη). Αυτά τα άθη προκύπτουν από το γεγονός ότι η γλώσσα μας έχει αυτή τη ποικιλία και συνθέτεις έννοιες για να φτιάξεις μια λέξη, γι'αυτό και μερικές φορές κάνουμ λάθη.Ενώ στα αγγλικά δε μπορείς το wrong να το κάνεις λάθος γιατί πάντα έτσι θα λέγεται είτε το χρησιμοποιείς ως ουσιαστικο, είτε ως επίθετο είτε ως οτιδήποτε. Ένα πράγμα για όλα και τέλος. Ενώ σε μας δεν είναι έτσι...Άλλο για το επίθετο, άλλη μορφή για τη μετοχή, άλλη κατάληξη ανάλογα με ποιό πρόσωπο μιλάς.π.χ. α'ενικό, β'πληθυντικό. ή άλλη κατάληξη για το θηλυκό...
Με αυτό ήθελα να δείξω τον θησαυρό της γλώσσας μας. Δεν είναι τυχαία βγαλμένη, αλλά υπάρχει μια αρμονία και όλα διέπονται από κανόνες. Σαν τα μαθηματικά. Το ότι γράφεις με (ει) τα ρήματα στο β'ενικό δεν είναι τυχαίο, αλλά υπάρχει λόγος. Έτσι, είναι γελοίο να συζητάμε για την κατάργηση κάποιων γραμμάτων. Αυτή είναι η γλώσσα μας. Έτσι μας παραδώθηκε και αυτή είναι που έχουμε. Σαν λαός έχουμε πολλά αρνητικά και συνεχώς στην καθημερινότητά μας όλο και πιο πολύ αντιλαμβανόμαστε πόσο πίσω είμαστε συγκριτικά με άλλες χώρες.
Η γλώσσα μας και η ιστορία μας όμως είναι αυτό που ανυψώνουν την Ελλάδα και όχι μόνο την κάνει ίσες με τις υπόλοιπες αλλά τις ξεπερνά.
Δεν είναι τυχαίο που στα περισσότερα σχολεία της Ευρώπης διδάσκονται αρχαία ελληνικά και δεν είναι τυχαίο που σε όλο το κόσμο διαδάσκονται Πλάτωνας, Όμηρος, Αριστοτέλης, Θουκυδίδης κλπ.
Δεν είμαι από αυτούς που νομίζουν πως οι Έλληνες είναι οι καλύτεροι ή ότι εμείς είμαστε μόνο οι καλοί γιατί έχουμε ιστορία και όλοι οι άλλοι είναι χάλια. Θέλω να πω μη με περάσετε για κανένα υπερβολικό σαν κι αυτούς που λένε για τους Ελληνάρες, και μόνο θετικα βρίσκουν για την Ελλάδα και όλο λένε κάτι υπερβολικό. (ελπίζω να με καταλαβαίνετε)...
Απλώς, το να αναφέρεις και κάτι θετικό σε αυτή τη δυσμοιρη χώρα δεν είναι κακό. Είμαι περήφανος που φτιάξαμε κάτι διαφορετικό, κάτι δικό μας και δε δανειστήκαμε τις ρίζες τις λατινικής γλώσσας για να φτιάξουμε τα (γαλλικά, τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά κλπ).
Μπορεί να μην είμαστε πλούσιοι, μπορεί αν μην είμαστε τίμοι ή νομοταγείς, μπορεί να είμαστε χύμα σαν λαός, αλλά έχουμε μια γλώσσα και μαι ιστορία. Δεν είμασε ξέμπαρκοι σε αυτόν τον κόσμο. Είχαμε έναν πολιτισμό που έμεινε χαραγμένος στο μέλλον. Ξανατονίζω δεν τα λέω για εντυπωσιασμό, ούτε αναιρώ άλλα γεγονότα.
Απλώς, είχα την τύχη να έχω μια καθηγήτρια που να με διδάξει γιατί να αγαπάω τα αρχαία, τη γλώσσα μας, την ιστορία μας άσχετα αν εγώ είμαι Τεχνολογική Κατεύθυνση...
Γι'αυτό το λόγο είναι καθήκον μας να κρατήσουμε τη γλώσσα μας έτσι όπως τη βρήκαμε, ώστε να αναπληρώνει το χαμένο κομμάτι της σημερινής Ελλάδας που όχι μόνο πολιτισμό δεν παράγει αλλά κατακρεουγεί και αυτόν που της δώθηκε από κάποιος λαμπρούς ανθρώπους του παρελθόντος, που δημιουργήσανε μια ανεπτυγμένη και εξελιγμένη κοινωνία.
Μπορεί να με θεωρείτε υπερβολικό ή ξενέρωτο. Είμαι σε θέση να γνωρίζω τα θετικά και τα αρνητικά μας στοιχεία.
Αλλά η Ελλάδα τόσα χρόνια πορεύεται με τη γλώσσα, την ιστορία και το φιλότιμό της. Δεν έχουμε βιομηχανία ούτε χρήματα αλλά έχουμε πολιτισμικό πλούτο. Οι λέξεις που γράφουμε είανι αυτά που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνα. Τον Αμερικάνο τον χαρακτηρίζει ο ουρανοξύστης και ο καπιταλισμός. ΤΟν Έλληνα τον χαρακτηρίζει όχι το σουβλάκι και ο μουζάκα ή το τζτζίκι αλλά η πλούσια γλώσσα του και ιστορία. Ας τα κρατήσουμε. Αυτή είναι η διαφορά μας με άλλους λαούς.
Το να αλλάξεις τη γλώσσα μας αλλάζεις και όλα αυτά που περιέγραψα.
ίσως ακούστηκα υπερβολικός. Δεν ξέρω. Εσείς τι λέτε;;; Είμαι για τα σίδερα αυτά που λέω ή στέκουν;;;

Απλά αν δω αυτό (Σίμερα, πέξαμε στο δρώμω ποδώσφερο...) θα τρομάξω...