εγω πιστευω παλι πως εκλεχθηκαν με ψεματα και λαικισμο. δεν ειχαν μιλησει για ενδεχομενο εξοδου-ρηξης. γεμισαν τον κοσμο ελπιδες πως θα ειναι στο ευρω, θα εχει και ευρω στη τσεπη του. όλα ρόδινα. σαν να μην είχαμε ποτέ ελλείμματα! και οτι για τα υφιστάμενα ελλείμματα θα υπάρχουν οι πλεονασματικές χώρες να μας τα χρηματοδοτούν (η θα κοψει νομισμα η Ραχηλ) γιατί έχουμε κάτι εμείς που δεν καταλαβαίνουν.. ωραία!! ένωση αλληλεγγυης! μόνο για εμας βέβαια..
κατα τα αλλα συμφωνω σε αυτα που λες με τη διαφορα όχι να πάνε σε ρηξη πριν πάνε σε εκλογές. μην ξεχνάς πως δεν εκλέχθηκαν με εντολή ρήξης. και ουτε το δημοψηφισμα εδωσε εντολη ρηξης..
Έχω πει τη γνώμη μου για το πώς ερμηνεύω τον όρο αριστερά. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κάποιος και για το διεθνισμό. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν πρώτα Ευρωπαίοι και μετά Έλληνες. Πως η ευημερία σε τομείς όπως ο πολιτισμός και η δικαιοσύνη είναι σημαντικότερα από τα συμφέροντα των κρατών. Πως είναι σημαντικό να υπάρχουν ενώσεις ( όχι συμμαχίες ) μεταξύ κρατών ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και αλληλοϋποστήριξη. Δηλαδή αν κάποιος είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ενωποίησης θα πρέπει σώνει και ντε να είναι και καπιταλιστής υπέρμαχος των τωρινών πολιτικών; Γιατί σε διαφορετική περίτπωση να το θεωρούμε λαϊκισμό δηλαδή.
Γενικά σε ένα ποσοστό κάθε κόμμα όταν διακυβεύεται το μέλλον του φουσκώνει λίγο τα λόγια του. Αυτό γίνεται από τη μία γιατί το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι λυπηρό αλλά αυτή είναι η αλήθεια, και απ' την άλλη γιατί όταν πρόκειται να γίνεις κυβέρνηση δεν μπορείς να ξέρεις εξαρχής τι δυσκολίες μπορείς να αντιμετωπίσεις και μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. Ξεκινάς αισιόδοξα βάζοντας τον πήχη φηλά, και στην πορεία μπορείς να σκεφτείς για τυχόν συμβιβασμούς. Ακόμη κι ο Τσίρπας που πλέον κοροϊδεύουν πολλοί για κωλοτούμπα όντως πέτυχε έστω και πάνω στη συζήτηση καλύτερους όρους. Το πιο κοινό, οι απαιτήσεις για πλεονάσματα μειώθηκαν.
αν με ρωτας προσωπικα πιστευω πως ναι ηθελε αλλα δεν μπορουσε, αλλα πραγματικά αυτο ειναι δικη μου υποθεση και δεν θελω να μιλαω με υποθεσεις, ότι σου εχω πει το επιχειρηματολογω.
ναι προφανως υπηρχαν εσωκομματικοι λογοι. γίνονται φανεροι περισσοτερο τωρα. βλεπε βαρουφακη, ραχηλ, ζωη, λαπαβιτσα κ λαφαζανη , πετρακο και όλη την αριστερη πλατφορμα.. μα τι μου λες τωρα πως εχουν ενιαια κομματικη γραμμη? εδω αν δεις τους ψηφους προχτες καλα-καλα ουτε εξουσιοδοτηση δεν πηρε..
μα ακομα και απο την προεκλογικη περιοδο παραδεχοταν πως υπαρχει πολυφωνια στο συριζα κατι που οπως ελεγε θα λειτουργησει θετικα.. και εγω να σου πω την αληθεια στις αρχες νομιζα οτι ηταν στημενες οι στασεις απο ενα μερος του κομματος για να εκβιασει καπως τους πιστωτες.. αλλα τελικα λαθος έκανα, υπάρχει πραγματική πολυφωνία..
Υπάρχει όντως πολυφωνία και πολλοί εκφράζουν διαφωνίες εσωτερικά αλλά αυτό δεν επηρέασε το δημοψήφισμα συκγκεριμένα. Ο ίδιος ο Βαρουφάκης ήταν ένθερμος υποστηρικτής του και κατά της τότε πρότασης, και ο Βαρουφάκης δε μασάει τα λόγια του.
εγω παλι πιστευω πως είχε πολύ νωπή, ισχυρη και ξεκάθαρη εντολή διαπραγμάτευσης για το καλύτερο δυνατόν για αυτό και δεν χρειαζόταν να βγάλει την ευθυνη από πάνω του (ουσιαστικά να απεγκλωβίσει τον εαυτό του και να εγκλωβίσει-διχάσει τον λαό) και να την μεταθεσει στον ελληνικο λαό.
αλλά οκ διάλεξε να το κάνει.
γιατί δεν το έκανε νωρίτερα ώστε να μην χρειαστεί να γίνουν τα capital controls που ήξερε πως θα γίνουν και ήξερε πως θα εχουν συνεπειες μακροπρόθεσμες και μη αναστρέψιμες?
θα μου πεις γιατι τοτε του δωθηκε η προταση γιουνκερ. οκ άρα γιατι αφησε ετσι τον χρονο να κυλήσει και να μας φέρει σε αυτό το σημείο? γιατι σπατάλησε τόσο χρόνο στο να στέλνει τον βαρουφάκη να κάνει διαλέξεις αντί να διαπραγματευεται ουσιαστικα?
τελοσπαντων αγνοησε τα παραπανω. γιατι εβαλε ενα τοσο διχαστικο ερωτημα δημοσιονομικου χαρακτηρα? ερωτηση χωρις σημασια αν δεχτεις την ερμηνεια που του εδωσε, γιατι η προφανης απαντηση ειναι οχι.
φιλε μου απο όπου και να το πιάσεις έκανε λάθη πολλά (μερικα τα εχει παραδεχτει και ο ιδιος και στελεχοι του) και δεν ηταν απλα λαθη.. τα capital controls για την οικονομια ειναι λαθος μη αναστρεψιμο.
Δεν το έκανε νωρίτερα γιατί έτσι και έδιναν δημοψήφισμα στη μέση των διαπραγματεύσεων μέσα στο Μάϊο ή τον Ιούνιο θα έβγαινε ο Γιούνκερ αυτή η κρυφοκουφάλα που έχει ξεσκιστεί να μοιράζει ψέματα και θα έλεγε πως οι προτάσεις δεν ήταν τελικές και η Ελλάδα δυναμιτίζει το κλίμα ενώ μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στα χρονικά περιθώρια, με άμεσο συμπέρασμα: "η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί συμφωνία" κι άντε βγάλε άκρη. Το ίδιο φυσικά έκανε και τώρα, αλλά όταν μιλάμε για προτάσεις που κατατίθονται 3 μέρες πριν τη λήξη της διορίας και βγαίνεις και λες πως δεν ήταν τελικές δεν θα πείσεις κανέναν. Δηλαδή τι περίμεναν;
Το δημοψήφισμα ήταν διχαστικό γιατί ήταν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ αυτό είναι το όλο νόημα, να ακούγονται εξίσου δυναμικά και οι 2 απόψεις. Ποιο το νόημα να κάνεις ένα δημοψήφισμα σε ένα ερώτημα αν ξέρεις εκ των προτέρων το αποτέλεσμα με μεγάλη διαφορά; Δηλαδή σκέψου σε μια ιδεατή κατάσταση να γινόταν δημοψήφισμα για το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Θα το θεωρούσες παράλογο ή περιττό; Κι όμως και σε τέτοια περίπτωση θα χωριζόταν πρακτικά η χώρα στα 2.
πορεια καταθεσεων:
-Δεκέμβριος 2009: 231, 5
-Ιανουάριος 2011 : 205,5
-Ιανουάριος 2012 : 169
-Ιανουάριος 2013 : 161
-Ιανουάριος 2014: 161
-Ιανουάριος 2015 :148
-Ιούλιος 2015: 119,9
προσθετω εγω: αν ανοιξουν αύριο: 0
φιλε μου εκτος απο τα παραπανω δες και την πορεια στο χρηματηστηριο τραπεζικων μετοχων.
που θελω να καταληξω? η κατασταση του 2012 ηταν ονειρο μπροστα στη σημερινη.
α και μιας που ανεφερες το 2012 και το psi για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων να σου θυμισω πως τοτε ο Βενιζελος ειχε επιτυχει κουρεμα του χρεους. ειδες να αλλαξε κατι? όχι. θελω να σου πω οτι το θεμα του χρεους δεν ειναι τοσο σημαντικο όσο το παρουσιαζουν για επικοινωνιακους λογους.. το θεμα ειναι να γινουν πλεονασματικοι απο ελλειμματικοι.. ο κλαψιαρης ο Καμμενος αφου θελει να γινει εθνικα κυριαρχος, ανεξαρτητος και οτι αλλο λεει να κοιταξει να γινουμε πλεονασματικοι λοιπον. και πλεονασματικοι εντος ευρω απαιτει μεταρρυθμισεις-μνημονιο.
Αυτό που έβαλες θα έπρεπε από μόνο του να βγάζει κάποια σαφή συμπεράσματα πριν καν βγούμε να ερμηνεύσουμε το τι παίχτηκε κάθε φορά. Κι αυτό είναι κάτι αρκετά προφανές. Το τραπεζικό σύστημα ως έχει σπανίως ελέγχεται από τις κυβερνήσεις, Οι αξιολογήσεις, τα spreads, οι μετοχές στο χρηματιστήριο δεν ρωτούν κάποιον για να αλλάξουν. Είναι απλά μεταβλητές σε ένα χαοτικό σύστημα που διαμορφώνεται από πάρα πολλούς παράγοντες και από ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με την πολιτική αλλά πιο πολύ με το προσωπικό κέρδος. Είναι από μόνο του ηλίθιο να προσπαθήσει κάποιος να προβλέψει ή να ελέγξει την οικονομία. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ανέκαθεν είτε το θέλουμε είτε όχι. Για αυτό και προσωπικά θεωρώ πως οι πολιτικές θα έπρεπε να διαμορφώνονται ανεξάρτητα από αυτά.
Η οικονομία θα έπρεπε να έπεται της πολιτικής κι όχι το αντίστροφο. Κι όπου βλέπουμε πως αυτό ξεφεύγει εκτός ορίων θα έπρεπε οι κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στεγνά για να αποφεύγονται τα χειρότερα. Για αυτό και ο Τσίπρας επεδίωκε πάντα η συμφωνία να γίνεται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο κι όχι με κλιμάκια περιορισμένης ευθύνης. Οι πολιτικοί είναι για να αποφασίζουν, οι τεχνοκράτες για να εκτελούν. Οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα έχουν το δικό τους ρόλο που είναι κατά πολύ σημαντικότερος από τα επιτόκια ή τον πληθωρισμό γιατί δίνουν το δικό τους νόημα σε θεμελιώδεις αξίες που δε χρήζουν αμφισβήτησης. Και αυτός είναι ο λόγος που προτιμήθηκε το δημοψήφισμα, έστω και σε εκείνη την κακή οικονομικά στιγμή, έστω και με capital controls.
μου αρεσει που λεμε πραγματα λες και δεν εχουμε καθολου χρεος.. (ευρωπη αλληλεγγυης μονο για εμας - νοοτροπια νεοελληνα ..) να σου θυμισω εχουμε και μαλιστα μεγαλο για αυτο πρεπει να το αναχρηματοδοτησουμε καπως, σε ενα ποσοστό εκ των πραγματων χαμηλό γιατί όπως λες σωστά είμαστε πλεον σε υφεση αν και ειχαμε πιασει θετικους ρυθμους αναπτυξης.
Μιλάς λες και η αποπληρωμή του χρέους είναι ύψιστης σημασίας! Δε μου λες είσαι από αυτούς που θεωρούν πως καλά κάνουν οι τράπεζες όταν κλείνουν σπίτια για χρέη 3000 και 4000 ευρώ; Αν ναι πάω πάσο. Αν όμως όχι κάπου υπάρχει πρόβλημα. Μια που το πήγα εκεί δε μου λες σε έναν άνεργο θα έδινες δάνειο; προφανώς και όχι, θα ήταν σαν να υπέγραφες την οικονομική του καταδίκη. Είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνεις πού το πάω. Είναι λογικό να ζητά κάποιος πίσω τα χρήματά του. Κάπου όμως θα έπρεπε να επικρατεί η λογική. Το να καταχρεώνεις μία χώρα και ύστερα να απαιτείς να ξεχρεώσει στο full είναι από μόνο του εκδικητικό. Έχω βαρεθεί να ακούω θεωρίες για το πόσο διαφθαρμένη είναι η χώρα που καταδανειζόταν και μοιράζε λεφτά 30 χρόνια τώρα και λοιπές μαλακίες. Έστω ότι είναι έτσι. Πού ήταν η ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί δε βγήκε κανείς το 2004 και νωρίτερα να πει ρε παιδιά εσείς δεν είστε σε θέση να κάνετε ολυμπιακούς δε μπορείτε να σηκώσετε τέτοια οικονομικά βάρη. Γιατί δε μας έλεγαν τα ίδια 10 χρόνια πριν; Όταν ξέσπαγαν στην Ελλάδα ένα-ένα τα σκάνδαλα του Καραμανλή και του Σημίτη με τη Siemens και τα εξοπλιτικά πού ήταν τότε η Γερμανία; Τι ευθύνες αναζήτησε; Και το πιο τραγικό απ' όλα πώς επιτρέπει η ΕΕ να δίνουμε τόσα λεφτά από το ΑΕΠ για εξοπλισμούς εν όψει φτιαχτών κρίσεων με την Τουρκία ( είμαστε και στο ΝΑΤΟ τρομαα μας ); Όχι εγώ αυτόν τον παραλογισμό δεν τον καταλαβαίνω. ΔΕΝ δανείζεις σε αυτόν που δεν μπορεί να πληρώσει και ΔΕΝ ζητάς λεφτά από κάποιον που ΔΕΝ έχει. Δεν μπορεί να γίνει πιο απλό.
εννοώ δεν ειναι πολιτικοποιημένος με τη στενη εννοια του όρου. ίσως έπρεπε να πω κομματικοποιημένος. όπως το θετεις εσυ φυσικά και ειναι της νεοφιλελευθερης σχολης. μα γενικά όλη η ευρωζωνη ειναι στη λογικη της ελευθερης οικονομιας.
αλλα δεν θα κανουμε τωρα θεωρητικη συζητηση αποτελεσματικοτητας διαφορων μοντελων.. πιστευω αυτη τη διαθεση ειχε ο συριζα αρχικά για αυτο και εχασε πολυτιμο χρονο χωρις να κανει τιποτα. η απειρια φανηκε και ειναι και λογικο.
Όχι δεν είναι όλη η Ευρώπη σε αυτή τη λογική. Άλλο δεξιές κυβερνήσεις κι άλλο νεοφιλελεύθερες. Δεν έχουν ιδιωτικοποιήσει τα πάντα σε όλες τις χώρες της ΕΕ και δεν παίζει παντού το κράτος τον ίδιο ρόλο. Υπάρχουν κράτη με πρόνοια και "πρόνοια". Εμείς πάμε μετά χαράς προς το 2ο.
το βελγιο εχει τις δομες για να μπορει να βαζει τετοιο φορο. η βουλγαρια π.χ. που δεν τις εχει, δεν θα μπορουσε να βαλει τετοιο φορο. και ναι εμεις περισσοτερα κοινα εχουμε με βουλγαρια παρα με βελγιο.ναι ειναι και αυτοι πολυ σημαντικοι παραγοντες.. ειπα εγω να μην τα αγγιξουμε..για αυτο ελεγα πως ποτε δεν εφαρμοστηκε το σωστο μνημονιο και πως για όλα φταιει η νοοτροπια του νεοελληνα..
Α μάλιστα τώρα αρχίσαμε τα ναι μεν αλλά! Καταλαβαίνεις πως αυτό που μόλις είπες μπορεί να ειπωθεί για το σύνολο των μνημονίων έται; Γιατί να θέλω να έχω ίδια όρια συνταξιοδότησης με τη Γερμανία. Έχω μήπως ίδιους μισθούς; ίδιες συνθήκες εργασίας; Ίδια ανεργία; μήπως συγκρίνουμε μόνο ό,τι μας συμφέρει; θες να συγκρίνεις όμοια πράγματα; Σύγκρινε τον μισθό ενός μέσου Έλληνα με το ενοίκιο ενός μέσου ελληνικού διαμερίσματος, τις τιμές των μέσων ειδών πρώτης ανάγκης και τη μέση φορολογία. Βγαίνουν τα νούμερα;
καλα το οτι η μαζα κανει ηλιθιες επιλογες το ξερω. το βλεπω και απο αυτα που λες και απο το οτι ψηφισε συριζαπιστευοντας δεν ξερω και εγω σε τι.
Αυτή είναι η δημοκρατία τι να κάνουμε. Πόσο μάλλον στη σημερινή της μορφή. Όπου πάμε σε δημοκρατικά σχολεία καλλιεργούμενοι δημοκρατικά πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα ενημερωνόμαστε από δημοκρατικά ΜΜΕ και οι πολιτικοί λένε δημοκρατικά τα ψέματά τους και αργότερα κατεβάζουν τα ΜΑΤ δημοκρατικότατα στο δρόμο όταν βγεις να διαμαρτυρηθείς για το ότι σε εξαπάτησαν.
Σε έχω ακούσει πολλές φορές να μιλάς για το νεοέλληνα λες και ο παλαιοέλληνας είχε άλλα μυαλά. Επίσης είναι πάντα ο μέσος Έλληνας που δεν μπορούμε ποτέ να πρωσοποποιήσουμε αλλά είμαστε σίγουροι πως δεν είμαστε εμείς αυτός γιατί εμείς είμαστε ξεχωριστοί, διαφέρουμε από τους "άλλους", μας το έλεγαν και μικροί άλλωστε "κάθε άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται είναι ξεχωριστός, δεν έχει σημασία αν επηρεάζεται σημαντικά στον τρόπο που περπατάει, που μιλάει, που ενεργεί, από το οικογενειακό του περιβάλλον, τους φίλους, ή την κοινωνική του τάξη, έχουμε όλοι τη δική μας προσωπικότητα η οποία διαμορφώνεται καθαρά από εμάς, και μάλιστα στα 18 μας μαθαίνουμε πως έχουμε και δική μας πολιτική άποψη!
Απλά να, έχουμε την ατυχία σαν λαός ( κάτι πρέπει να έχει η Ελλάδα δεν εξηγήται ) να μην αποφασίζουμε σωστά, οι Ολλανδοί πχ είναι πιο ώριμοι μάλλον θα φταίει το ντόπιο κρέας. Αλλά είμαι σίγουρος πως αυτό μα μέρα θα αλλάξει και οι Εληνες θα γίνουν Ευρωπαίοι και στον τρόπο ζωής το μνημόνιο σίγουρα θα βοηθήσει σε αυτό.
όχι δεν φταινε οι εξω (εμαθαν παντως για αυτο ζητανε τωρα προσθετα μετρα σε περιπτωση μη επιτευξης των συμφωνημενων). εδω παμε παλι στην νοοτροπια του ελληνα.. με τοσα συνδικατα/απεργιες/διαδηλωσεις, με απροθυμια να δεχτει την αναγκαιοτητα των μεταρρυθμισεων κλπ κλπ κλπτο δημοψηφισμα του παπανδρεου επρεπε να γινει τοτε τελικα για να βαλει τον καθε πολιτη προ των ευθυνων του..
ειναι ευκολο να βγαλουμε ολοι την ουρα μας απεξωαλλα δε σημαινει πως αυτο ειναι και το σωστο
Δε κατάλαβα οι απεργίες τι σχέση έχουν με αυτό; Θέλεις να πεις πως κάποια στιγμή μέσα στην 5ετία κάποιο νομοσχέδιο δεν πέρασε λόγω συνδικαλισμού; Δεν έκανε καλό στο φενγκ σούι το να βλέπουν οι Ευρωπαίοι ανθρώπους στους δρόμους να διαμαρτύρονται; Γιατί να το κάνουν άλλωστε μήπως δεν βρήκε λεφτά ο Παπανδρέου που βγήκε με σύνθημα λεφτά υπάρχουν; μήπως αργότερα δεν τον αντικατέστησε ο δημοκρατικά εκλεγμένος Παπαδήμος; μήπως μετά απ' αυτό δεν τήρησε την υπόσχεσή του ο Σαμαράς και δεν επαναδιαπραγματεύτηκε τους όρους του μνημονίου; Υποθέτω αυτός ο λαός δεν ξέρει τι θέλει, Μάλλον κι εδώ το πολύ τζατζίκι θα φταίει.