Πολύ επιχειρηματολογία ρε φίλε. Μην σου πω ότι έπρεπε να έχουμε φύγει 5 χρόνια πριν. Θα είχαμε ήδη ξεπεράσει μεγάλο μέρος της κρίσης και της ανεργίας και θα ήμασταν σε ανάπτυξη, καθώς θα ήμασταν πολύ πιο ανταγωνιστικοί. Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν αποδειχτεί να αποτυγχάνουν και να μεγαλώνουν την ύφεση, την ανεργία και το χρέος. Θα έρθει η στιγμή που από τον πνιγμό του ευρώ θα βγούμε και θα πάμε στην δραχμή, και θα μετανιώνετε που πιστεύατε στην προπαγάνδα του καπιταλιστικού ευρώ και δεν φύγαμε νωρίτερα όταν ήταν διαχειρίσιμη η κατάσταση. Αλλά τότε θα είναι πολύ χειρότερα, θα έχουν ήδη ξεπουληθεί θα πάντα, το χρέος θα έχει μεγαλώσει υπερβολικά πολύ και οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει. Η ναυτιλία και η πρωτογενής αγροτική παραγωγή θα έχουν μειωθεί. Δεν θα μας έχει μείνει τίποτα.
Και για να μιλήσω με νούμερα:
Δείτε απλά τι έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η πολιτική που εφαρμόζεται, και πόσο έξω έχει πέσει.
Μιλάνε τα στατισιτκά από μόνα τους.
Ας δούμε και εσωτερικά τι ακριβώς φέρνει η ανάπτυξη που φέρνει η Ευρώπη (από το 2009 ακούμε ότι του χρόνου μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης).
Και πραγματικά, δεν προπαγανδίζω κατά του ευρώ και ούτε θέλω επιστροφή στην δραχμή έτσι απλά, απλά πείτε μου τι διαφορά θα δούμε σε 3 χρόνια, και γιατί ενώ τόσα χρόνια η ύφεση όλο και μεγαλώνει φέρνοντας την Ελλάδα στο χείλος ξεπουλήματος, θα αλλάξει κάτι τώρα? Τι, ο Σύριζα θα εφαρμόσει καλύτερα μέτρα από ότι η ΝΔ? Η πολιτική οδηγεί μέχρι στιγμής στην απόλυτη καταστροφή που δεν μπορείς να αποφύγεις, ενώ είναι διαφορετικό να επιστρέψεις στο νόμισμα σου όταν έχεις κάτι, από όταν δεν έχεις τίποτα. Η υποτίμηση θα ήταν μικρότερη το 2010 από ότι αν επιστρέφαμε τώρα, όσο το αργούμε τόσο σε χειρότερο διαχειρίσιμη θέση θα είναι η Ελλάδα και τόσο μεγαλύτερο το χρέος.
Τι θα αλλάξει μέχρι το 2018? Εγώ πιστεύω ότι θα είμαστε σε χειρότερη θέση. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα έχουμε βελτίωση αυτής της κατάστασης, που μοιάζει με τραίνο που έχει βγει από τις ράγες?