Τώρα μιλάς για δουλειές που δεν υπάρχουν γιατί δεν έχουν λόγο ύπαρξης, μίλα λίγο ρεαλιστικά ρε άνθρωπε μου. Πες μου, "αυτή η δουλειά 8 ωρών δεν αξίζει ούτε τον κατώτατο μισθό". Τι μου λες για κουμπιά του ασανσέρ. Λέω κλασσικά το 8 ωρών επειδή θεωρώ full time job δηλαδή τουλάχιστον 5 μέρες την εβδομάδα οκτάωρα. Η μόνη ίσως περίπτωση που κάποιος να μην παράγει αυτά τα χρήματα, είναι στο δημόσιο αν κάποιος είναι αόρατος υπάλληλος και δουλεύει σπάνια, κατά τ' άλλα σε ιδιωτική επιχείρηση πίστεψέ με ο ιδιώτης θα τον ξεζουμίσει όσο μπορεί ώστε να μην κάτσει δευτερόλεπτο, ειδικά αν πρόκειται για δουλειά που θέλει σωματική άσκηση γιατί εντάξει, αφού ο άλλος δεν σπούδασε μπορούμε να τον μεταχειριζόμαστε σαν να μην είναι άνθρωπος.
Ο λογος υπαρξης δεν ειναι κατι ιδεολογικο ή αυθαιρετο, αλλα εχει επιπεδα, ο λογιστης εχει μεγαλο, αυτες μικρο και καθοριζεται απο την αξια που προσφερουν. Ενας πινακας ζωγραφικης σε ενα δωματιο δεν εχει μεγαλο λογο υπαρξης, αλλα δεν σε χαλαει οταν υπαρχει. Το αν θα υπαρχουν εξαρταται απο τον αν ειναι οικονομικα συμφερον να υπαρχουν και σταματανε να ειναι οταν βαζεις κατοφλι τιμης. Σου ξαναλεω, μιλαω για αυτες τις εξαιρεσεις, οχι για τις "κλασσικες" που λες εσυ τυπου λογιστης που δεν επηρεαζεται απο τον κατωτατο μισθο. Δεν ξερω ποσο θα παιρνουν, ποσο θα δουλευουν, ουτε καν ποιες θα δημιουργηθουν, το μονο που με ενδιαφερει ειναι οτι θα υπαρχει αυτη η επιλογη, οσο αισθητικα αποκρουστικη και να ειναι για σενα, και δεν υπαρχει καποιο tradeoff. Για την εκμεταλευση που πετιεται συνεχεια, μην εχεις σαν δεδομενη την κατασταση της Ελλαδας γιατι δεν ειναι φυσικο φαινομενο αλλα αποτελεσμα παρεμβατισμου που μειωνει τον ανταγωνισμο τοσο των επιχειρησεων λογω φορολογιας, γραφειοκρατιας, λαδωματος κτλ, οσο και εργαζομενων λογω εργασιακης νομοθεσιας που αυξανει το κοστος τους. Επειδη κοστιζεις λογο νομοθεσιας και δεν υπαρχει καποιος ανταγωνιστης του εργοδοτη σου για να τον απειλησεις οτι θα φυγεις σε εκμεταλευεται, οσο νομοθεσια και να βαλεις. Το ειχα πει και στην αρχη, η ελευθερη αγορα ειναι απαραιτητη για να λειτουργησει το συστημα και να προστατευεσαι απο την εταιρεια που δουλευεις μεσω των ανταγωνιστων της.
Δε καταλαβαίνω γιατί λέτε όλοι πως υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους εργοδότες όσον αφορά το εργατικό δυναμικό. Αυτό ισχύει μόνο για καλές θέσεις όπου η προσφορά είναι αισθητά μειωμένη. Όταν μιλάμε για συνηθισμένες δουλειές και δεν εννοώ μόνο τους ανειδίκευτους αλλά και την οποιαδήποτε entry level δουλειά που το μόνο που θέλει είναι ένα πτυχίο και 2-3-4 χρόνια προϋπηρεσία τότε δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών, οι ίδιες οι εταιρείες διαμορφώνουν τους όρους και κατόπιν θα επιλέξουν μεταξύ των 10-20 βιογραφικών που έχουν στο γραφείο τους πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια χώρα με 25% ανεργία.
Όσον αφορά τις θέσεις είμαι σίγουρος πως θα διαφωνήσεις αλλά όπως και να χει, όταν σαν κράτος επιβάλλεις ένα όριο στον μιρθό ή αν θες στην αξία μιας εργασίας ( αν και για μένα η αξία είναι σχετική αλλά τέλος πάντων ), τότε και η κάθε εταιρεία με τη σειρά της αναγκάζεται να προσαρμοστεί. Δεν θα ανοίjει θέσεις εργασίας "ανοίγω σακούλες σε supermarket" ούτε θέσεις "μερικής απασχόλησης" part time των 200 ευρώ. Αυτό είναι φυσικά κάτι υποκειμενικό και δεν θα μπορούσα να επικαλεστώ εδώ τι είναι σωστό και τι όχι. αλλά ενώ όπως λες το πλήρες άνοιγμα του εργασιακού τομέα θα μείωνε την ανεργία, προσωπικά δεν αναγνωριζω μειωμένη ανεργία με τέτοιου είδους εργασίες καθώς αυτό θα ήταν μόνο πλασματικό.
Όσον αφορά αυτό που λες για τις δουλειές-χαρτζιλίκι για μένα είναι ένα ερώτημα παγίδα. Ποιος θα τις κάνει αυτές τις δουλειές και τι μέρος της αγοράς εργασίας θα αποτελούν; Ξεχνάμε τι έγινε μερικά χρόνια πριν με το φιάκσο των stage επί Καραμανλή. Όπου άνοιξαν προγράμματα εμπειρίας και εκμάθησης και καλά χωρίς ένσημα χωρίς τίποτα με μειωμένη μισθό για καθαρά entry level. και κατέληξαν να τις χρησιμοποιούν μεγαλύτεροι άνθρωποι οι οποίοι ζούσαν από αυτό και απλά έψαχναν μια δουλειά. Δώσε στον εργοδότη ελαστική εργασία και πάρτου τα μυαλά.
Μια λύση εδώ θα ήταν ένας διαχωρισμός όπου θα προέβλεπε ελαστικότερες συνθήκες εργασίας για τους νέους αλλά και πάλι έχω τις επιφυλάξεις μου καθώς καλλιεργεί αμφίβολλες νοοτροπίες.
Δεν ειπα οτι υπαρχει, ειδικα στην Ελλαδα, λεω οτι θα πρεπει να υπαρχει. Δεν μπορεις να θεωρεις ολα τα ατομα που ειναι σε ενα μισθολογικο bracket ομοιομορφα, υπαρχει διαβαθμιση μεταξυ τους, το οτι υπαρχει ενα "ταβανι" στο ποσο θα παιρνουν δεν το αναιρει. Το λες και μονος σου πιο κατω με τα stage. Εχεις αναρωτηθει ποτε γιατι ζητανε ακομα και σε entry level την παναγιας τα ματια? Ειναι αποτελεσμα ελλειψης ανταγωνσμου μεταξυ των εταιρειων και των εργασιακων που αυξανουν το κοστος σου που λεω πιο πανω: ο αποφοιτος δεν προφερει πολυ αξια και ειδικα οταν απλα πηρε πτυχιο και δεν εχει κανει τιποτα αλλο ειναι "επικινδυνος" γιατι δεν ξερεις αν οντως εχει μαθει τιποτα, αν εχει την πειθαρχεια να ερχεται στην ωρα του, δεν εχει εμπειρια κτλ. Αρα για να σε προσυλκυσει να τον παρεις μειωνει το κοστος του. Ολα αυτα τα πετας απ'το παραθυρο οταν εχεις υποχρεωτικες εισφορες που του αυξανουν το κοστος, νομοθεσια που καθοριζει τις απολυσεις (σκεψου να επρεπε να παντρευτεις μια κοπελα αμεσως μετα το πρωτο ραντεβου, αρα κοστος), ενα σωρο κανονες λειτουργειας κλτ. Μικρη ζητηση εργασιας, μεγαλο κοστος αυτης, φυσικα και δεν θα προσλαμβανονται ατομα χαμηλης αξιας (με δεδομενο το κοστος παιρνεις αναγκαστικα την μεγαλυτερη αξια) και να υπαρχε μεγαλη ανεργια και πριν την κριση που την εκρυβε το κρατος (μεσω φορων, αρα δημιουργωντας ενα σπιραλ θανατου).
Μετα λες κατι πολυ σημαντικο: οι εταιρειες θα προσαρμοστουν, οχι θα το εφαρμοσουν. Οι ανθρωποι δεν ειναι κυβακια της Λεγκο, δεν θα κανουν αυτο που θες εσυ, αλλα θα προσαρμοστουν στην νεα συνθηκη, συνηθως με αντιθετα αποτελεσματα απο αυτα που θελεις. Δεν λυνουμε και ιδεολογικο, ηθικο, θεολογικο ή κατι αλλο, εγω μιλαω για αποτελεσματα, για το τι θα γινει, οχι για το αν πρεπει να γινει. Δεν σου ειπα πουθενα οτι καταργηση ΚΜ ειναι ικανη συνθηκη να σου λυσει την ανεργια, αλλα το μονο που θα κανει ειναι να δημιουργησει εως ενα βαθμο τις προυποθεσεις ειδικων θεσεων εργασιας. Πρεπει να πεταξεις ολο τον εργασιακο νομο στα σκουπιδια γιατι το μονο που κανει ειναι να αυξανει κοστη, να ελευθερωσεις τον ιδιωτικο τομεα για να αυξησεις τον ανταγωνισμο μεταξυ τους και να λυσεις και τον πολιτικο κινδυνο γιατι κανεις δεν θα βαλει τα λεφτα του σε μια χωρα που μπορει να γινει ξαφνικα Λαικη Δημοκρατια του Μπανανισταν.
Με τα stage δεχεσαι οτι υπαρχει διαβαθμιση εντος ενος μισθολογικου bracket: αλλη αξια εχει ενας μεγαλος που ειναι ωριμος, ηρεμος, εχει καποια ειμαιρια και αλλη ενα πιτσιρικι που σκεφτεται τη μιση μερα κωλαρακια και την αλλη μιση τον χαρακτηρα του στο World of Warcraft. Αλλα και παλι, εγω μιλαω για απελευθερωση αγορας, αρα μειωση κοστους και μακροπροθεσμα αυξηση ποιοτητας, οχι για καποιο κρατικο προγραμματακι που προσπαθει να σβησει πυρκαγια με το σαλια του. Και μου αρεσει που κατηγορεις τον εργοδοτη που δεν κανει αυτο που θελεις εσυ, ακομα και ουσιαστικα απασχολησε καποια ατομα, χωρις ουτε μια φορα, εστω και σαν σκεψη ρε παιδι μου, να προσπαθησεις να δεις τα πραγματα απο τη δικη του σκοπια. Βοηθαει στην πιο πληρη κατανοηση του συστηματος ξερεις.
Με την προταση σου δεχεσαι εμμεσα οτι το προβλημα ειναι το κοστος.