Όχι εχω αναφέρει τα θετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά του κομμουνισμού αλλά έχω τη νοητική ικανότητα να δω τα οικονομικά προβλήματα που τον κάνουν μη βιώσιμο. Είχε ποστάρει ο librip το venus project το οποίο οδηγεί σε μια κοινωνία που μοιάζει κομμουνιστική με την άποψη των πόρων που μοιράζονται στους ανθρώπους κλπ αλλά πρόκειται για κάτι που ίσως συζητηθεί στο μέλλον και δεν έχει βάσεις σε μια τελείως διαφορετική κοινωνικοοικονομική περίοδο όπως αυτή του μαρξ. Εσείς κακώς είστε 100 χρόνια πίσω και δεν κοιτάτε το μέλλον και ο κομμουνισμός όπως τον παρουσιάζει το ΚΚΕ αρνείται να δει την τεχνολογική ανάπτυξη και να την εκμεταλλευτεί.
Το έχω ξανααναλύσει αυτό, απλά κακώς απάντησα στον Lib στο θέμα με τις Αμερικάνικες εκλογές και χάθηκε λίγο. Ιδέες σαν το Venus project δεν είναι καινούριες, σε μία τέτοια οικονομία αναφερόταν πάντα η αντικαπιταλιστική αριστερά, και για αυτό οι αυθεντικοί νεοφιλελεύθεροι πχ Peter, διαφώνησαν κάθετα με ένα τέτοιο Project. Το βασικό πρόβλημα με τέτοιες πρωτοβουλίες, παρά την προφανή χρησιμότητα τους, είναι ο απολιτικ χαρακτήρας τους. Ο στείρος οικονομισμός τους στην ουσία αφήνει εκτός το κρίσιμο κομμάτι του πολιτικού αγώνα. Δεν εξετάζει ποιες δυνάμεις μπορούν να εφαρμόσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα, ποια είναι τα αντικρουόμενα συμφέροντα, ποιοι είναι οι συσχετισμοί, το διεθνές κατεστημένο, οι συμμαχίες τους κλπ. και ουσιαστικά είναι καταδικασμένα στο περιθώριο.
Η κοινωνία στην οποία έζησε είχε προφανώς διαφορές, αλλά οι βασικές αντιφάσεις του καπιταλισμου παραμένουν ίδιες. Ο ίδιος ο Μαρξ είχε αναλύσει πρώτος πως η τεχνολογική εξέλιξη και η αυτοματοποίηση της παραγωγής στον καπιταλισμό, αντι να οδηγεί σε άνοδοτου βιοτικού επιπέδου και μείωση των ωρών εργασίας, οδηγεί στην ανεργία και την καταστροφή. Τον Μαρξ δανείζεται ο Χώκινγκ όταν λέει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας θα κριθεί από αν η πρόσβαση στις μηχανές εξαρτάται από συμφέροντα και ιδιώτες ή αν είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Όταν λες ότι οι δυνάμεις που αναφέρονται στον κομμουνισμό έχουν μείνει 100 χρόνια πίσω αναφέρεσαι μόνο στα σύμβολα και την επιφάνεια, είμαι σίγουρος ότι δεν διαβάζεις τις θεωρητικές μαρξιστικές αναλύσεις που γίνονται για τον σύγχρονο καπιταλισμό και αυτό φαίνεται.
Για να κάνεις μία αρχή στο διάβασμα της ανάλυσης για τον κομμουνισμό του μέλλοντος, είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό το άρθρο.
https://www.narnet.gr/articles/θέμα-η-ποίηση-του-κομμουνισμού-έρχεται-από-το-μέλλον
Αυτό που με βρίσκει σύμφωνο στη λογική του Βαρουφάκη είναι μια διαμόρφωση (ή προσπάθεια τέλος πάντων) κινημάτων και κομμάτων που ξεφεύγουν από τα σύνορα μιας χώρας, και πολύ περισσότερο όταν αυτά οργανώνονται σε δημοκρατικές βάσεις, με συνελεύσεις κλπ. Το Diem25 είναι ενδιαφέρον case study και για το μέλλον. Η κριτική για τις ποζεριές, τα πουκάμισα και όλα αυτά είναι η γνωστή, δεξιάς προέλευσης και κατωτάτου επιπέδου, οπτική.
Δεν είναι έτσι όπως τα λες. Γενικά οι άνθρωποι που συμμετέχουμε ενεργά στην αριστερά, έχουμε πάντα μία αντιπάθεια στους πολιτικούς super-star. Οι άνθρωποι που αποθέωναν Βαρουφάκη και Ζωή στην πρώτη περίοδο του Σύριζα ήταν κατά βάση κόσμος που τότε πρωτοασχολήθηκε με την πολιτική και του αρέσει να αγγιστρώνεται πίσω από είδωλα και όχι ο κόσμος της σκεπτόμενης αριστεράς. Προφανώς ο άνθρωπος έχει φοβερές γνώσεις και εγώ τον διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον, πχ το Βίβλιο του Πολιτική Οικονομία το θεωρώ πολύ υψήλου επιπέδου και επειδή το δίναμε σαν μάθημα στη σχολή το διάβασα όλο πέραν της ύλης και κυλούσε πολύ ωραία. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τον συμπαθούμε πολιτικά και σαν προσωπικότητα.
Το πρόβλημα με το Diem είναι ότι καλεί σε συνδιαμόρφωση τον λύκο με τα πρόβατα. Πέρα από αυτό η ΕΕ δεν εκδημοκρατίζεται και όποιος σπέρνει τέτοιες αυταπάτες εσκεμμένα παραγνωρίζει τους λόγους δημιουργίας της. Η ΕΕ δεν χάλασε στο δρόμο, ήταν αντιδραστική ιδέα εξαρχής και δομικά.