ΝΕ ΤΙ
Στο θέμα των γύφτων, μιας και δεν τοποθετήθηκα.
Η ενσωμάτωση μιας τέτοιων ιδιαιτεροτήτων ομάδας στη κοινωνία αποτελεί πρόκληση για οποιαδήποτε χώρα το προσπαθήσει. Απαιτείται συντονισμένο σχέδιο ενσωμάτωσης. Η χώρα μας, κωλοχανείο απ' τα παλιά τα χρόνια, επέτρεψε τη δημιουργία αυτών των γκέττο. Όπου γκέττο και παρανομία. Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε τις ιδιαίτερες παραδόσεις και αντιλήψεις των Ρομά, το νομαδικό τους lifestyle.
Εξαρχής οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε με το ζόρι να παρακολουθούν μαθήματα σε δημόσια εκπαιδευτήρια και να διανέμουν εντός των πόλεων. Δυστυχώς οι παραδόσεις τους δεν είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατές με τις σύγχρονες κοινωνίες.
Φυσικά, δημιουργήθηκαν γκέττο και ακολούθησε πλήρης ανομία, με ναρκωτικά όπλα εμπόριο όπλων και άλλα "νόστιμα". Δεν φταίνε οι ίδιοι οι άνθρωποι που έρχονται στον κόσμο μέσα σε ένα βρώμικο γκέττο. Εμείς, οι έξυπνοι, οι μορφωμένοι, αδιαφορήσαμε μέχρι που μας "δάγκωσαν το πισινό". Παντρειά στα 10, παιδιά για τα επιδόματα, ζωή παρασιτική. Αυτή είναι η προοπτική τους, και η χώρα μας δεν τους έκανε να δουν μια άλλη.
Τώρα πια, εγώ δεν βλέπω λύσεις. Αν γίνουν "ντου", θα έχουμε αίμα, κι εγώ δεν είμαι υπέρ τέτοιων πρακτικών. Συν τοις άλλοις, οι μεγαλοεγκληματίες μέσα σε αυτούς τους κόλπους θα την έβγαζαν καθαρή. Η μόνη οδός είναι αυτή που ήταν πάντοτε. Αργή αλλά σταθερή προσπάθεια αποκοπής των ρομά από αυτό το τοξικό περιβάλλον και τρόπο ζωής. Μακάρι να πήγαιναν στο πανεπιστήμιο, αλλά δυστυχώς μόνο τις εκπτώσεις θα πάρουν. Το δημοτικό σχολείο είναι που μπορεί να κάνει μια κάποια διαφορά, μαζί με μια πιο σκληρή αντιμετώπιση στις παραβατικές τους συμπεριφορές.