Παιδιά έχω 2 ερωτήματα :
Εδώ πέρα (μην γελάσετε με την πηγή

, δε βρήκα κάπου αλλού να το αναφέρει στο νετ, γιατί μέχρι στιγμής το έχω ακούσει 2 φορές στην τηλεόραση)
γράφει σε κάποια φάση το εξής :
Τί εννοεί με αυτό; Όταν λέμε πρόγραμμα, μιλάμε για μνημονιακού χαρακτήρα;
#2 Μήπως κάποιος μπορεί να μου εξηγήσει πολύ απλοϊκά, τί είναι τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου;
(έχω ψαχτεί αλλά δεν πολυέβγαλα άκρη)
Οταν λεμε προγραμμα, εννοουμε προγραμμα χρηματοδοτησης.Οι οροι που θα περιλαμβανει εξαρτωνται απο πολλους παραγοντες. Η Ελλαδα ας πουμε, στην υπαρχουσα κατασταση δεν γινεται να μην υπογραψει προγραμμα μνημονιακου χαρακτηρα.
Η Ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα, σε ανακοινωση της, ανεφερε οτι δεν δινει περαιτερω χρηματα μεσω ΕΛΑ προς το παρον, γιατι απορριφθηκε η προταση για παραταση προγραμματος και η κυβερνηση στηριζει το οχι. Με αποτελεσμα, η κυβερνηση να παρει τα μετρα της(καπιταλ κοντρολς), για να μην τελειωσουν τα διαθεσιμα χρηματα των τραπεζων και χρεοκοπησουν.
Τωρα για το 2, θα στο εξηγησω οπως το εχω καταλαβει χωρις να σπουδαζω οικονομικα ή κατι σχετικο.
Στην ουσια, ειναι ενα δανειο που δινουν οι αγορες(δηλ. τραπεζες, δισεκατομμυριουχοι οπως ο Σωρος, ο Ροκφελερ ή εγω

) στα κρατη. Αν ας πουμε εισαι η Γερμανια και θες 10 δις για τον α ή β λογο, εκδιδεις ομολογα του γερμανικου δημοσιου συγκεκριμενης χρονικης διαρκειας. Εγω που ειμαι και γαμω τους επενδυτες, σου λεω οτι θελω να αγορασω ομολογα αξιας 1 δις με επιτοκιο 1%. Μαζι με εμενα, κανουν προτασεις και αλλες ανθρωπομορφες σαυρες. Ο Σωρος ας πουμε, κανει προταση για να αγορασει ομολογο 2 δις με 0.5% επιτοκιο. Οταν ολοκληρωθει ο χρονος που εχουμε για να υποβαλλουμε τις προτασεις μας, η Γερμανια επιλεγει τις πιο συμφερουσες.
Ετσι αν η προταση του Σωρος επιλεχθει, αυτος θα εχει δωσει 2 δις στην Γερμανια και θα εχει στην κατοχη του ομολογο του γερμανικου δημοσιου που θα λεει οτι σε 5,10 ή 30 χρονια η Γερμανια θα πρεπει να του δωσει 2 δις συν το 0.5% του 2 δις.
Τωρα, αν εισαι η Ελλαδα και πεις οτι θες να εκδοσεις ομολογα, δεν θα τα αγορασει κανεις(ή θα σου προτεινουν να αγορασουν με τεραστια επιτοκια), γιατι δεν εμπνεεις εμπιστοσυνη και μπορει να χρεοκοπησεις ανα πασα στιγμη.Για αυτο στρεφεσαι στο δντ ή τον esm, που ειναι το ευρωπαικο κομματι του δντ, και σου δανειζουν με χαμηλα επιτοκια, αλλα παιρνεις μετρα λιτοτητας για να ειναι σιγουροι αυτοι οτι θα τους τα δωσεις πισω.