Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ποιες θα είναι οι διεθνείς συγκυρίες ή ποιες διακρατικές συμφωνίες θα προκύψουν. Εδώ δύο οικονομολόγους να συμφωνούν σε μία πρόταση δεν θα βρεις, ο καθένας θα σου παρουσιάσει από ένα διαφορετικό σχέδιο. Με αυτή τη λογική όμως δεν θα προέκυπτε καμία κοινωνική επανάσταση, αν αρκούμασταν με την στασιμότητα με τη μιζέρια και τη στασιμότητα. Αυτό που προέχει είναι να αποδεσμευτείς από τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου ώστε να πάρεις τον πλούτο της χώρας στα χέρια σου και να δείξει και στους άλλους λαούς ότι υπάρχει και άλλος δρόμος έξω από το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και την δικτατορία των αγορών. Εξάλλου καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος. Αν το μόνο που έχεις είναι η περιουσία σου καλά κάνεις και ανησυχείς.
Αγαπητε, κανεις δεν ξερει τι θα γινει το επομενο δευτερολεπτο. Αλλα ομως τα μελεταμε εκτενως και αλλα οχι.
Αυτο που ειπα, εχει "αποδειχθει" με εμπειρικες ερευνες, αλλα και με κοινη λογικη. Αφου δεν καλυπτουμε τις αναγκες μας με τους πορους μας, θελουμε δανεισμο (αν θελουμε να τις καλυψουμε παντα).
Ο δανειστης, για να δωσει τα λευτα του, θελει 1 να ξερει οτι θα τα παρει πισω, 2 τοκο. Αν εχει να δανεισει μεταξυ Ελλαδας, και Γερμανιας που η μια μπορει να πτωχευσει (και να μην του δωσει τα λευτα του) απο στιγμη σε στιγμη, ενω η αλλη οχι, θα απαιτησει απο την Ελλαδα μεγαλυτερη αποδοση για να σκεφτει να της δωσει χρηματα.
Δεν χρειαζεσαι διδακτορικο στα οικονομικα για αυτο.
Επισης το οτι εισαγωγουμε πιο πολυ απο οτι εξαγουμε...παλι, δεν ειναι κατι κρυφο. Δεν ειναι θεμα εκτιμησεων οικονομολογων για το μελλον, οσο απλες μετρησεις. Οταν καποιος σου μετραει το υψος σου, δεν κανει υποθεσεις, απλα βγαζει τη μεζουρα.
Τωρα δεν ξερω ποια ειναι η λογικη που δε σου αρεσε και ποια στασιμοτητα αναφερεται. Αν η γνωση για το που παω, πριν αρχισω να τα γκρεμιζω ολα, σου φαινεται στασιμοτητα. Τοτε ειναι καλη ιδεα. Κανενας στρατηγος δεν εμεινε στην ιστορια νικωντας τις μαχες του κατα τυχη.
Επισης "κοινωνικη επανασταση", για τους λογικους ανθρωπους δεν ειναι αυτοσκοπος, ειναι ενα μεσο η κοινωνια να ερθει σε μια νεα ισορροπια επειδη ηταν ασταθης πριν. Οποτε, ναι, να μη γινει επανασταση, αν μπορει να γινει κατι πιο δικαιο. Δυστυχως η επανασταση περα απο τα αγνα κινητρα που εχει και συχνα, εχει και ψευτοπαλικαραδες που το μονο που θελουν ειναι σε βαρος αλλων να παρουν εξουσια.
Επισης τα αλλα που γραφεις, δε λεω, μπορει να αρεσουν σε βιαιους ανθρωπους. Δε με ενδιαφερει μονο η "περιουσια μου", με ενδιαφερει και η ελευθερια μου. Δε θα αφησω για αυτο κανεναν αγωνισταρα να μου υποδειξει πως θα την διαχειριστω. Οι "αγορες", ειναι ενα μεσο οικονομικης αναπτυξης. Σε οποιον δεν αρεσει μπορει να μεινει εξω αυτες (με τις συνεπειες φυσικα).
Λυπαμαι, αλλα καποιοι ανθρωποι, θελουμε και την ευτυχια μας, τον αυτοσεβασμο μας, οπως τον επιθυμουμε και οχι να πειραματιζεται πανω μας καθε φανατισμενος ιδεολογος.
Αν θελω να μεινω αφραγκος, θα το κανω, αν θελω να κυνηγω πλουτη, θα το κανω, αν θελω να εχω δικαιωματα, θα το παλεψω, αν δεν θελω οχι.
Παντα με τον αυτοσεβασμο μου, χωρις να αφησω ετεροκλητους σωτηρες να μου καθορισουν τη ζωη μου. Ειμαι ελευθερος, μόνος μου κριτης ο Θεος.