@PeterTheGreat, Ξεχασμένος
Ουσιαστικά επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά τα ίδια επιχειρήματα. Μιλάτε για ελευθερία επιλογών, ενώ ουσιαστικά σε αυτά που λέτε η ελευθερία είναι πλασματική.
Η ελευθερία ενός εργάτη για το αν θα δουλέψει ή όχι σε έναν εργοδότη είναι ανύπαρκτη: ουσιαστικά απλά πρέπει να επιλέξει τον εκμεταλλευτή του.
Η ελευθερία του να επιλέξω αν θα ασφαλιστώ ή όχι, πάλι είναι πλασματική αν θέλω να ζήσω εγώ και η οικογένειά μου, γιατί οι τιμές σε μία ιδιωτικοποιημένη υγεία είναι τεράστια υψηλές. Εδώ έχουμε ένα βαρβάτο παράδειγμα απελέυθέρωσης ενός τομέα η οποία έχει αυξήσει τις τιμές, αντί να τις μειώσει, όπως υποτίθεται διατείνονται όλοι οι φιλελεύθεροι. Η πλήρως δημόσια δωρεάν υγεία, εν τέλει είναι πιο φθηνή συνολικά.
Από εκεί και πέρα, ο κάθε καπιταλιστής έχει φτάσει εκεί επειδή η οικογένειά του ή ο ίδιος εκμεταλλεύθηκε την εργασία άλλων. Αν εγώ ξέρω να φτιάχνω ένα προϊόν και δεν έχω τα μέσα για να το παράξω, αλλά εσύ που δε ξέρεις να το παράξεις, έχεις τα μέσα, τότε εσύ πώς τα βρήκες; Μιλάτε λες και ο κάθε καπιταλιστής απλά βρίσκεται κάποια στιγμή ξαφνικά με χρήματα από την εργασία του σε έναν άλλο πλανήτη.
Στο τέλος - τέλος, ούτε λίγο ούτε πολύ απλά δε σας ενδιαφέρει η κοινωνία και το συνολικό καλό, αλλά η ατομική ελευθερία. Ο πτυχιούχος που δε δουλεύει σε εργασία ανάλογη του πτυχίου του, είναι πεταμένη επένδυση, είτε αυτή είναι μόνο του ίδιου, είτε είναι εν μέρει και του κράτους. Ο πολιτικός μηχανικός που ξόδεψε 5+ χρόνια για να πάρει το δίπλωμά του, θα παράξει πολύ περισσότερη εργασία ως πολιτικός μηχανικός, παρά ως ντελιβεράς και σερβιτόρος. Απλά δε σας ενδιαφέρει να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή, αλλά να μεγιστοποιηθεί το κέρδος.
Από εκεί και περα, και απευθύνομαι στον δεύτερο, τα υπόλοιπα "επιχειρήματα" είναι για συζητήσεις με ηλικιωμένους στα καφενεία, οπότε θα απαντήσω αναλόγως. Καλώς ήρθατε στη νεοφεουδαρχία ή όπως αλλιώς λέγεται αναρχοκαπιταλισμός.
Τίποτα δεν εμποδίζει έναν εργάτη να μαζέψει άλλους εργάτες και να ανοίξουν μία επιχείρηση στο σοσιαλιστικό πρότυπο. Είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει εφόσον δεν ασκεί βία, δεν βλέπω πως τον αναγκάζει οποιοσδήποτε να κάνει κάτι στο οποίο ο ίδιος δεν συμφωνεί. Επίσης ο εργάτης αν θέλει να φύγει από τα πάντα, μπορεί να δημιουργήσει μία σοσιαλιστική κοινότητα.
Και η ελευθερία αν θα ασφαλιστείς ή όχι υπάρχει (σε μία ελεύθερη κοινωνία). Δεν έχουμε κάποιο μαγικό ξόρκι για να εξαφανίσουμε το ρίσκο και τις συνέπειες των επιλογών, αλλά μπορούμε να δώσουμε στο άτομο την δυνατότητα να κάνει τις επιλογές αυτές με όποια κριτήρια θεωρεί αποδεκτά, χωρίς """"""παντογνώστες"""""" να του το επιβάλουν με την βία.
Βλέπεις σαν παράδειγμα τον crony capitalism του 20ου και 21ου αιώνα, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει στα σημερινά μονοπώλια, αλλά ταυτόχρονα ωρύεστε να μην συγκρίνουμε τον κομμουνισμό με την ΕΣΣΔ και την Βόρεια Κορέα. Ξέρεις πολύ καλά ότι ο τομέας της υγείας είναι κάθε τι παρά ελεύθερος: όλες οι κυβερνήσεις, περισσότερο ή λιγότερο, μπλέκονται σε αυτόν και προάγουν τα συμφέροντα των αγαπημένων τους ασφαλιστικών. Διαστρεβλώνουν την αγορά με την δημιουργία τεχνητού scarcity στους επαγγελματίας υγείας. Ανταγωνισμός χωρίς ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει.
Και ακόμα και αν η δημόσια """δωρεάν""" υγεία ήταν πιο αποτελεσματική, χρηματοδοτείται με έναν τελείως ανήθικο τρόπο. Είναι σαν να υποστηρίζεις τις δοκιμές νέων φαρμάκων σε ανθρώπους με την βία, επειδή είναι φτηνότερο και πιο αποτελεσματικό. Ένα ηθικό αποτέλεσμα δεν αγιάζει ανήθικα μέσα. Βρες μου τρόπο να χρηματοδοτείς την """δωρεάν""" υγεία χωρίς να χρησιμοποιείς βία, και θα σε κάνω πρωθυπουργό.
Τα μέσα τα βρήκα γιατί τα απόκτησα με μη βίαιους τρόπους, δηλαδή τα αγόρασα, τα έφτιαξα ή μου τα δώρισαν. Αν κάτι έχει αποκτηθεί με την βία, τότε προφανώς δεν μου ανήκει πραγματικά, και την περίπτωση αυτή την καλύπτει ο σεβασμός στην ιδιοκτησία.
Όπως είπε πολύ σωστά ο Ξεχασμένος, δεν υπάρχει "κοινωνία" και "συνολικό καλό". Υπάρχουν μονάδες. Αν θέλετε εσείς να κάνετε μία δικιά σας "κοινωνία", τότε είστε ελεύθεροι να το κάνετε, αλλά εγώ δεν θέλω να συμμετέχω σε αυτή και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να με εντάξετε με την βία.
Για τον πολιτικό μηχανικό, αν έχει εργασία να παράξει, τότε θα το κάνει στην ελεύθερη αγορά - αλλιώς έκανε μία φτωχή επένδυση και αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Αν αγοράσω μία βάρκα σε μία έρημο, δεν μπορώ να απαιτώ από τους άλλους να μου φτιάξουν μία λίμνη για να την οδηγώ.
Επίσης:
"Hey, comrade. We need your help to fix our home."
"I don't want to help you."
"Bourgeois scum. To the gulag."