[Αρχείο 2009 - 2017] Γενικές σκέψεις για την πολιτική και την επικαιρότητα

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Επειδη δεν ειδα καποια απαντηση σε αυτο,μερικες σκορπιες σκεψεις.
Ο καπιταλισμος πλεον ναι,βασιζεται σε μεγαλο βαθμο στο χρηματοπιστωτικο τομεα.Παραδειγμα μπορουμε να θεωρησουμε τα bail out σε συστημικες too big too fail τραπεζες απο τa κρατη( μιλαω σε διεθνες επιπεδο,η Ελλαδα ειναι sui generis περιπτωση σε ολα:D).
Η διαδικασία πράγματι είναι αυτή που λες αλλά ειδικά μετά το 1980 οι περισσότερες χώρες συγκεντρωνονταν στη μείωση ελλειμμάτων στα δημοσιονομικα και στον έλεγχο της προσφοράς χρήματος(μονεταρισμος).Το κράτος στο χρηματοπιστωτικό τομεα ήταν τελείως εκτός,η νομοθεσία ειδικά στις ΗΠΑ αφαίρεσε κάθε δυνατότητα ρύθμισης(οχι παρέμβασης,) και δημιουργίας ενός κανονιστικού πλαισίου για τις χρηματοοικονομικες συναλλαγές.


Η τελευταία φούσκα που έσκασε(κρίση 2008) δεν ήταν αποτέλεσμα της κρατικής παρεμβασης. Ήταν αποτέλεσμα της απορρυθμισης. Χωρις κανένα κανονιστικό πλαίσιο, τα τζιμανια των μεγάλων χρηματοπιστωτικων ιδρυμάτων έφτιαχναν χρηματοοικονομικα προιοντα(να μην μπαινω σε τεχνικα θεματα) η αξία των οποίων ήταν πολυ δυσκολο να εκτιμηθει αρα και ο κινδυνος και η μοχλευση ειχε φτασει σε δυσθεώρητα ύψη. Θυμήθηκαν αφού έσκασε η κρίση να εισάγουν κάποιους κανονες(Basel III).

Το θέμα ποιο ειναι? Οι τράπεζες μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε πράξη θέλουν(free market after all) αναλαμβανοντας τον κινδυνο. Όντως,η ελεύθερη αγορά θα τιμωρήσει τις λάθος,ριψοκίνδυνες στρατηγικές και θα αυτορυθμιστει μεσοπρόθεσμα. Το ζητημα ειναι πως με το σκασιμο της φουσκας τις επιπτώσεις θα τις νιώσουν ολόκληροι λαοί οι οποίοι δεν έχουν σχεδόν καμία ευθύνη για την κατάσταση. Έβλεπα π.χ στοιχεία της Ιρλανδίας η οποια δημοσιονομικα ήταν απο τις καλύτερες χώρες,μεγάλους δεικτες αναπτυξης,μικρά ελλείμματα. Πες στους πολίτες αυτής της χώρας να πληρώσουν παραπάνω φορους για να καλυφτεί η ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών...

Kαι εχουμε φαινομενα τυπου το κρατος των ΗΠΑ να δινει 180 δις για να σωσει την AIG αλλιως θα γαμηθει το συμπαν...

Όπως τα λες είναι. Επεκτείνω λίγο πάνω στην κρίση του 2008 για να καταλάβουν και όσοι δεν ξέρουν τι έγινε.
Η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ θεωρούνταν μια απόλυτα ασφαλής αγορά, καθώς κανείς σχεδόν δεν αμελεί να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο. Έτσι οι επενδύσεις σε real estate πακέτα θεωρούνταν πολύ ασφαλείς, αλλά είχανε και ως εκ τούτου χαμηλή απόδοση. Τότε κάποιες έξυπνες τράπεζες άρχισαν να δημιουργούν πακέτα, δηλαδή βάζανε επικίνδυνα δάνεια μαζί με ασφαλή δάνεια σε ένα πακέτο και τα προσέφεραν στους επενδυτές, με το σκεπτικό πως ακόμη και να κρεμάσει το επικίνδυνο δάνειο η συνολική αξία του πακέτου δεν θα έπεφτε λόγω του ασφαλούς. Έτσι μπορούσανε να πουλάνε πολύ περισσότερα πακέτα που τα βάφτιζαν ασφαλή και να εισπράττουν τεράστιες προμήθειες (αφού κάποια πακέτα τα είχαν ονομάσει ninja καθώς αποτελούνταν από στεγαστικά που δίνανε σε άτομα με no income no job.) Φυσικά αυτό το πράγμα αργά ή γρήγορα θα κατέρρεε όπως και έγινε. Δεν το ξέρανε? Φυσικά και το ξέρανε. Απλά αυτά τα καθίκια ξέρανε επίσης πως ήταν too big to fail και πως το κράτος θα τους έκανε bail out. Έτσι και ο πολύς κόσμος έχασε τις επενδύσεις του, και πλήρωσε μέσω της φορολογίας για να διαφυλάξει τα κέρδη αυτών που ξεκίνησαν την όλη κρίση.

Το ζητημα είναι τι κάνεις για να μην δημιουργηθεί η φουσκα. Μια λύση ίσως να είναι ο καλύτερος έλεγχος(αυτο που ελληνικα λεμε regulation) ή ίσως η άρνηση του κράτους να έρθει ως από μηχανής θεός και να διασώζει με κινδυνο την γενικη οικονομικη καταρρευση, καθως σε ενα τοσο αλληλοεξαρτώμενο περιβάλλον η δυνατότητα ''εκβιασμού'' ειναι ευκολη.
Και για να πάω και στα δικά σου χωράφια:P,σε ένα υποθετικό σενάριο χωρίς κρατος σιγουρα δεν θα αναλάμβαναν τον κίνδυνο όποιας δραστηριοτητας μη έχοντας δεδομένη τη χρηματική συμβολή του κρατους αλλα το θέμα ειναι τι γίνεται στις υπάρχουσες συνθήκες.

Το κακό με τα regulations είναι οι regulators. Αν ο μοναδικός regulator ήταν ο cthulhu, ένα υπέρτατο, αθάνατο, άφθαρτο ον που μοναδικό σκοπό της ζωής του είχε να τηρεί το γράμμα του νόμου και την δικαιοσύνη ίσως το σύστημα αυτό να λειτουργούσε. Στην πράξη όμως οι regulators είναι άνθρωποι και αυτό έχει τα εξής μειονεκτήματα:

1) Όλοι οι άνθρωποι διαφθείρονται και εξαγοράζονται αναλογικά με την εξουσία που έχουν. Μεγαλύτερη εξουσία, μεγαλύτερη διαφθορά.
2) Ακόμη και οι πραγματικά αδιάφθοροι άνθρωποι δεν ζουν για πάντα, μπορείς να τους δολοφονήσεις - εκβιάσεις κτλ και δεν είναι για πάντα στην εξουσία.
3) Ο μέσος ψηφοφόρος που εκλέγει τους regulators δεν έχει ιδέα από οικονομία (και σύμφωνα με μερικούς εδώ μέσα δεν χρειάζεται και να έχει lol) και ψηφίζει με κριτήρια του τύπου είμαι εθνικόφρων ψηφίζω ΧΑ ή ΝΔ, θέλω να διοριστώ ψηφίζω ΠΑΣΟΚ είμαι κομουνιστής ψηφίζω ΚΚΕ κτλ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μάζα να είναι άμεσα χειραγωγήσιμη. Από τη στιγμή που δεν ψηφίζει σχεδόν κανείς με τη λογική αυτός που δίνει περισσότερα "τζάμπα" πράγματα θα εκλέγεται. Έτσι μπορούν να δημιουργηθούν τα λεγόμενα lobbies όπου προμοτάρουν πολιτικούς. Οι πολιτικοί αυτοί δίνουν τα ψίχουλα στο λαό, παίρνουν την τζούρα τους από την εξουσία και παράλληλα δημιουργούν και regulations προς όφελος των sponsor τους. Πλέον η εξαγορά ενός πολιτικού είναι η πιο σταθερή και κερδοφόρα επένδυση για μια μεγάλη επιχείρηση.

Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος μέσα από το πολιτικό σύστημα είναι να ψηφίσει κόμμα που υπόσχεται να μειώσει τα regulations στην αγορά και να εύχεται να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ώστε τα lobbies να χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Αλλά και αυτό είναι δώρον άδωρον καθώς σε μια τετραετία μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση και να ξαναέχουμε προστάτες των αδυνάτων regulators. Ειλικρινά το μόνο πραγματικό αντίδοτο είναι αφύπνιση της μάζας, έργο όμως τιτανίων διαστάσεων.

Για το bitcoin δεν εχω τσεκαρει αρκετα πραγματα, ειναι η αληθεια.Looks promising,though

Θα φτιάξω στο εγγύς μέλλον ένα νέο θέμα για το bitcoin. Κατά την άποψή μου είναι η μεγαλύτερη επανάσταση της εποχής του ίντερνετ.

Αν και η κουβέντα έχει ενδιαφέρον και όσοι ειναι κάπως αποστασιοποιημένοι από το θέμα παίρνουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, παραθέτω το παρακάτω βίντεο που μπορεί να σώσει πολλά λεπτά από αρκετούς στη ζωή τους.

Είναι σπάνιο να δεις άτομα να υπαναχωρούν των θέσεών τους σε δημόσιους διαλόγους, ασχέτως την ορθότητας των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς, καθώς αυτό προϋποθέτει μεγάλη ταπεινότητα χαρακτήρα. Όπως είπα και σε προηγούμενο ποστ, τούτοι οι διάλογοι σκοπό δεν έχουν να πείσουν τους συνομιλητές αλλά τους ακροατές.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

xristaras9

Διάσημο μέλος

Ο xristaras9 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 2,554 μηνύματα.
1)Η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ θεωρούνταν μια απόλυτα ασφαλής αγορά, καθώς κανείς σχεδόν δεν αμελεί να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο. Έτσι οι επενδύσεις σε real estate πακέτα θεωρούνταν πολύ ασφαλείς, αλλά είχανε και ως εκ τούτου χαμηλή απόδοση. Τότε κάποιες έξυπνες τράπεζες άρχισαν να δημιουργούν πακέτα, δηλαδή βάζανε επικίνδυνα δάνεια μαζί με ασφαλή δάνεια σε ένα πακέτο και τα προσέφεραν στους επενδυτές, με το σκεπτικό πως ακόμη και να κρεμάσει το επικίνδυνο δάνειο η συνολική αξία του πακέτου δεν θα έπεφτε λόγω του ασφαλούς. Έτσι μπορούσανε να πουλάνε πολύ περισσότερα πακέτα που τα βάφτιζαν ασφαλή και να εισπράττουν τεράστιες προμήθειες (αφού κάποια πακέτα τα είχαν ονομάσει ninja καθώς αποτελούνταν από στεγαστικά που δίνανε σε άτομα με no income no job.) Φυσικά αυτό το πράγμα αργά ή γρήγορα θα κατέρρεε όπως και έγινε. Δεν το ξέρανε? Φυσικά και το ξέρανε. Απλά αυτά τα καθίκια ξέρανε επίσης πως ήταν too big to fail και πως το κράτος θα τους έκανε bail out. Έτσι και ο πολύς κόσμος έχασε τις επενδύσεις του, και πλήρωσε μέσω της φορολογίας για να διαφυλάξει τα κέρδη αυτών που ξεκίνησαν την όλη κρίση.


2)Θα φτιάξω στο εγγύς μέλλον ένα νέο θέμα για το bitcoin. Κατά την άποψή μου είναι η μεγαλύτερη επανάσταση της εποχής του ίντερνετ.
1)Ηταν η χρονιά εκείνη που ο συγκεκριμένος
έβγαλε 4 δισεκατομμύρια δολλάρια περιουσία ποντάροντας εναντίων των στεγαστικών δανείων μέσω των Swaps
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συνημμένα

  • Capture.PNG
    Capture.PNG
    652.8 KB · Εμφανίσεις: 293

Guest 190013

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Εσύ πάντως πιστεύεις σ'αυτήν την ουτοπικά ουτοπική ουτοπία;:P

Εννοείται.

Οτιδήποτε πριν συμβεί, υπήρξε σαν ιδέα. Και κανείς της εκάστοτε εποχής του δεν μπορούσε να διανοηθεί την πρόοδο που θα επακολουθούσε. Από ουτοπία σε ουτοπία...

Edit: Εαν υπάρχει ισοτιμία και ισονομία για πιο λόγο να αρνηθεί ο οποιοσδήποτε κάτι τέτοιο.Το ερώτημα είναι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο ή τσάμπα παιδεύομαστε?

Μα το θέμα είναι ότι δεν παιδευόμαστε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Δημοσιοκαφρος-γραφος

Διακεκριμένο μέλος

Ο Σωτήρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλεται Δημοσιογράφος και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 6,852 μηνύματα.
Στα άλλα νέα εν τούς του κράτους
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΡΑ ΜΑΣ ΤΙΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟ
Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

αυγή όντος

Διάσημο μέλος

Ο Sniffing Joe αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Οδηγός ταξί και μας γράφει απο Ισλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,006 μηνύματα.
Εννοείται.

Οτιδήποτε πριν συμβεί, υπήρξε σαν ιδέα. Και κανείς της εκάστοτε εποχής του δεν μπορούσε να διανοηθεί την πρόοδο που θα επακολουθούσε. Από ουτοπία σε ουτοπία...

Edit: Εαν υπάρχει ισοτιμία και ισονομία για πιο λόγο να αρνηθεί ο οποιοσδήποτε κάτι τέτοιο.Το ερώτημα είναι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο ή τσάμπα παιδεύομαστε?

Μα το θέμα είναι ότι δεν παιδευόμαστε.

Το θεμα ειναι οτι οι ουτοπιες που κυκλοφορουν εκει εξω,, οταν πανε να εφαρμοστουν καταληγουν σε φασισμο. Δεν ειναι μια λογικη και ειρηνικη συνεχεια των πραγματων αλλα μια δικτατορια. Οχι στη θεωρια. Στην πραξη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

xristaras9

Διάσημο μέλος

Ο xristaras9 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 2,554 μηνύματα.
Θα φτιάξω στο εγγύς μέλλον ένα νέο θέμα για το bitcoin. Κατά την άποψή μου είναι η μεγαλύτερη επανάσταση της εποχής του ίντερνετ.

Είναι το μοναδικό νόμισμα που η τιμή του καθορίζεται πλήρως απο τους παράγοντες προσφοράς και ζήτησης δεν υπάρχουν μεταβολές στην συναλλαγματική ισοτιμία εξαιτίας χρηματοπιστωτικών γεγονότων που συμβαίνουν παγκόσμια.Κάποτε είχε φτάσει τα 600$ το ένα αλλά έπεσε η τιμή απο το 2014 και μετά.Ενα άτομο που το 2009 θα αγόρασε 5000 bitcoin στην τιμή των 0,007 το καθένα το 2014 θα ήταν εκατομμυριούχος
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 190013

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Το θεμα ειναι οτι οι ουτοπιες που κυκλοφορουν εκει εξω,, οταν πανε να εφαρμοστουν καταληγουν σε φασισμο. Δεν ειναι μια λογικη και ειρηνικη συνεχεια των πραγματων αλλα μια δικτατορια. Οχι στη θεωρια. Στην πραξη.

Αυτό είναι που εννοώ δεν παιδευόμαστε. Πετάμε κάτι το οποίο είναι μια γενικούρα, γεμάτη αντιφάσεις που δεν αφήνει περιθώριο δημιουργίας πολιτικής. Είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν αγωνιζόμαστε για ένα ουτοπικό όραμα, επειδή όπου πήγαν να εφαρμοστούν αυτά κατέληξαν σε φασισμό; Πρώτον, αυτό δεν έγινε πάντα και παντού, υπήρξε και υπάρχει μεγάλη πρόοδος πέρα από τα λάθη, δεύτερον ας δούμε ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτή τη στρεβλή πορεία και ας μάθουμε από αυτά (γιατί δε νομίζω κανείς να πιστεύει ότι ο φασισμός είναι η φυσική κατάληξη της ουτοπίας, κάτι τέτοιο κυοφορείται βέβαια).

Αυτό λοιπόν δεν είναι (για μένα) σοβαρό επιχείρημα, αλλού είναι το ζήτημα. Πριν ρώτησε κάποιος γιατί να αντιταχθεί κανείς σε αυτή την ουτοπία. Εγώ έχω στο μυαλό μου πολλούς που δεν θα ήταν και τόοοσο χαρούμενοι με αυτή...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αυτό είναι που εννοώ δεν παιδευόμαστε. Πετάμε κάτι το οποίο είναι μια γενικούρα, γεμάτη αντιφάσεις που δεν αφήνει περιθώριο δημιουργίας πολιτικής. Είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν αγωνιζόμαστε για ένα ουτοπικό όραμα, επειδή όπου πήγαν να εφαρμοστούν αυτά κατέληξαν σε φασισμό; Πρώτον, αυτό δεν έγινε πάντα και παντού, υπήρξε και υπάρχει μεγάλη πρόοδος πέρα από τα λάθη, δεύτερον ας δούμε ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτή τη στρεβλή πορεία και ας μάθουμε από αυτά (γιατί δε νομίζω κανείς να πιστεύει ότι ο φασισμός είναι η φυσική κατάληξη της ουτοπίας, κάτι τέτοιο κυοφορείται βέβαια).

Αυτό λοιπόν δεν είναι (για μένα) σοβαρό επιχείρημα, αλλού είναι το ζήτημα. Πριν ρώτησε κάποιος γιατί να αντιταχθεί κανείς σε αυτή την ουτοπία. Εγώ έχω στο μυαλό μου πολλούς που δεν θα ήταν και τόοοσο χαρούμενοι με αυτή...

Γενικολογείς πάρα πολύ και είναι αδύνατο να σου απαντήσω. Η ουτοπία δεν είναι παρά το καταφανές: αδύνατη. Ο φασισμός δεν είναι η φυσική κατάληξη του ουτοπισμού. Η αδύσταχτη βαρύγδουπη αποτυχία είναι, όπως απέδειξε μυριάδες φορές η ιστορία. Ο άνθρωπος είναι ένα ζώο με συγκεκριμένες λειτουργίες και μηχανισμούς. Η κομμουνιστική σου ουτοπία επιθυμεί να τον ανυψώσει σε άγγελο. Να κρίνει όλους τους ανθρώπους ίσους. Να εθελοτυφλεί όπου χρειάζεται, δλδ παντού και πάντα. Το πρόβλημα δεν είναι ο Λένιν ή ο Στάλιν. Το πρόβλημα είναι πως οι συναισθηματοκρατούμενοι ουτοπιστές αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανθρώπινη διανόηση, στον πραγματισμό και την συνέχιση του είδους. Ο πρώτος τρόπος να φύγει κάποιος από τον εφηβικό επταμηνίτικο παραλογισμό είναι να κατανοήσει πως αν δεν υπήρχαν αντίπαλοι του όλος ο κόσμος θα γινόταν ένας πελόριος άρχοντας των Μυγών.

Θα φτιάξω στο εγγύς μέλλον ένα νέο θέμα για το bitcoin. Κατά την άποψή μου είναι η μεγαλύτερη επανάσταση της εποχής του ίντερνετ.

Δεν είναι, σε καμιά περίπτωση. Μπορεί να γίνει. Δεδομένου ότι έχει αποδυναμωθεί, αν και δεν έχει πεθάνει ακόμα, έχει μια βάση αυτό. Το bitcoin είναι λεφτά, το bitcoin είναι μια φούσκα, αν ρωτάς εμένα.

Ποιές είναι οι δικές σου απόψεις περί οικονομίας και κράτους;
Μπορείς να κοιτάξεις τις μεθόδους των διανοούμενων που προβάλλω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Guest 190013

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Γενικολογείς πάρα πολύ και είναι αδύνατο να σου απαντήσω. Η ουτοπία δεν είναι παρά το καταφανές: αδύνατη. Ο φασισμός δεν είναι η φυσική κατάληξη του ουτοπισμού. Η αδύσταχτη βαρύγδουπη αποτυχία είναι, όπως απέδειξε μυριάδες φορές η ιστορία. Ο άνθρωπος είναι ένα ζώο με συγκεκριμένες λειτουργίες και μηχανισμούς. Η κομμουνιστική σου ουτοπία επιθυμεί να τον ανυψώσει σε άγγελο. Να κρίνει όλους τους ανθρώπους ίσους. Να εθελοτυφλεί όπου χρειάζεται, δλδ παντού και πάντα. Το πρόβλημα δεν είναι ο Λένιν ή ο Στάλιν. Το πρόβλημα είναι πως οι συναισθηματοκρατούμενοι ουτοπιστές αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανθρώπινη διανόηση, στον πραγματισμό και την συνέχιση του είδους. Ο πρώτος τρόπος να φύγει κάποιος από τον εφηβικό επταμηνίτικο παραλογισμό είναι να κατανοήσει πως αν δεν υπήρχαν αντίπαλοι του όλος ο κόσμος θα γινόταν ένας πελόριος άρχοντας των Μυγών.

Ας δεχτούμε αξιωματικά ότι η ουτοπία είναι αδύνατη. Γιατί λοιπόν η πορεία μας να είναι στην αντίθετη κατεύθυνση και όχι σε αυτή της προσέγγισής της; Περί εθελοτυφλίας και "συναισθηματοκρατούμενων (?? αλήθεια με ενδιαφέρει ένα παράδειγμα αν μπορείς) δε ξέρω τι να πω, αλλά μάλλον έχουμε άλλη αντίληψη της πραγματικότητας. Εγώ πιστεύω πως η ανθρώπινη διανόηση και ο ουμανιστικός οραματισμός, έστω και στα όρια που αποκαλείς ουτοπία είναι οι 2 όψεις του ίδιου νομίσματος, ακόμα και εξ ορισμού ετυμολογικά/σημασιολογικά συνδέονται.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ας δεχτούμε αξιωματικά ότι η ουτοπία είναι αδύνατη. Γιατί λοιπόν η πορεία μας να είναι στην αντίθετη κατεύθυνση και όχι σε αυτή της προσέγγισής της; Περί εθελοτυφλίας και "συναισθηματοκρατούμενων (?? αλήθεια με ενδιαφέρει ένα παράδειγμα αν μπορείς) δε ξέρω τι να πω, αλλά μάλλον έχουμε άλλη αντίληψη της πραγματικότητας. Εγώ πιστεύω πως η ανθρώπινη διανόηση και ο ουμανιστικός οραματισμός, έστω και στα όρια που αποκαλείς ουτοπία είναι οι 2 όψεις του ίδιου νομίσματος, ακόμα και εξ ορισμού ετυμολογικά/σημασιολογικά συνδέονται.

Στο μόνο πράγμα που πιστεύεις (αν δεν το έχεις καταλάβει) είναι στη χρήση του σπαθιού και του όπλου για την επιβολή μιας τεχνίτης ισοτιμίας μεταξύ των ανθρώπων. Και η πίστη σου (γιατί ότι δεν βασίζεται στην λογική είναι πίστη) οδήγησε και θα οδηγεί πάντα στην αντίθετη κατεύθυνση, στην δημιουργία μιας υπόδουλης τάξης που απλά γυρίζει τα γρανάζια της μηχανής και μιας τάξης αρχόντων που κρατά την προηγούμενη στο αιώνιο λήθαργο της ισοτιμίας και του ουμανισμού ενώ παράλληλα τους πίνει το αίμα. Οι σκλάβοι πάντα μισούν την ελευθερία, διότι για να την αγαπήσουν πρέπει πρώτα να παραδεχθούν ότι είναι σκλάβοι.


Δεν είναι, σε καμιά περίπτωση. Μπορεί να γίνει. Δεδομένου ότι έχει αποδυναμωθεί, αν και δεν έχει πεθάνει ακόμα, έχει μια βάση αυτό. Το bitcoin είναι λεφτά, το bitcoin είναι μια φούσκα, αν ρωτάς εμένα.

Είναι όσο φούσκα είναι όλα τα νομίσματα και αρκετά λιγότερο, καθώς δεν είναι ελεγχόμενο. Οι μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή οφείλονται στο γεγονός πως πρόκειται για ένα νέο νόμισμα που είναι ταυτόχρονα ψηφιακό, δηλαδή διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Με τα χρόνια καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να το εμπιστεύονται και να το χρησιμοποιούν η ισοτιμία του θα πάρει μια σταθερή σχετικά τιμή (εξαρτάται βέβαια και από το νόμισμα με το οποία το συγκρίνεις). Η πραγματική επανάσταση δεν είναι το bitcoin αυτό καθεαυτό αλλά η δημιουργία των cryptocurrencies, καθώς ακόμη και το bitcoin να πεθάνει υπάρχουν πολλά άλλα litecoin, dogecoin κτλ. Το γεγονός πως θα υπάρχει ένα νόμισμα που θα έχει τα πλεονεκτήματα του χρυσού (σταθερή ποσότητα άρα δεν χάνει την αξία του) χωρίς τα μειονεκτήματα (φυσικό χρήμα, αδυναμία χρήσης για μικρές αγορές, χώρος αποθήκευσης κτλ) εκτιμώ πως θα το κάνει στο μέλλον αν όχι το βασικό νόμισμα για τις αποταμιεύσεις, σίγουρα το βασικό νόμισμα κεφαλαιακού δανεισμού, ιδιαίτερα όταν τα FIAT currencies όλων των χωρών συνεχίζουν να χάνουν χρόνο με τον χρόνο την πραγματική αξία τους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Guest 190013

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Καλά οκ, κατά την άποψή σου πιστεύω στο σπαθί και στο όπλο :confused: ο καθένας κρίνει κι από το τι λέγεται εδώ μέσα ποιος τα χει "ανά χείρας".

Υ.Γ. Η δεύτερη παράθεση μηνύματος που κάνεις δεν είναι δικιά μου
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Καλά οκ, κατά την άποψή σου πιστεύω στο σπαθί και στο όπλο :confused: ο καθένας κρίνει κι από το τι λέγεται εδώ μέσα ποιος τα χει "ανά χείρας".

Υ.Γ. Η δεύτερη παράθεση μηνύματος που κάνεις δεν είναι δικιά μου

Υποστηρίζεις ένα σύστημα στο οποίο αν εγώ δεν θέλω να πληρώσω για την δημόσια υγεία για παράδειγμα η αστυνομία θα με αναγκάσει να το κάνω υπό την απειλή των όπλων. Το ίδιο θα γίνει αν δεν θέλω να πληρώσω τον ενφια, τα δημοτικά τέλη κτλ. Δεν έχω την επιλογή να μην χρησιμοποιώ τα κοινά και να μην τα πληρώνω. Για πες μου πως δεν είσαι υπέρ του όπλου?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

αυγή όντος

Διάσημο μέλος

Ο Sniffing Joe αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Οδηγός ταξί και μας γράφει απο Ισλανδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,006 μηνύματα.
Καλά οκ, κατά την άποψή σου πιστεύω στο σπαθί και στο όπλο :confused: ο καθένας κρίνει κι από το τι λέγεται εδώ μέσα ποιος τα χει "ανά χείρας".

Φυσικά και πιστεύεις στο σπαθί και στο όπλο. Εκτός και αν υποστηρίζεις την χιποφιλοσοφία ότι μια "επανάσταση" δισ. ανθρώπων μπορεί να γίνει "ειρηνικά"... :/
Κάθε αριστερή ιδεολογία υποστηρίζει το σπαθί και το όπλο. Ακόμα και αν ΕΣΥ δεν τα υποστηρίζεις αυτά, η πλειοψηφία των αριστερών τα υποστηρίζει. Και αυτό γιατί; Γιατί αυτό διδάσκει η ίδια η ιδεολογία.

Θα σε ρωτήσω κάτι για να καταλαβαινόμαστε...
Όταν έγινε η "αλλαγή" από την Φεουδαρχία σε ένα σαν-καπιταλιστικό σύστημα, υπήρχε το debate "καπιταλισμός ή φεουδαρχία"; Και αν υπήρχε, τότε πόσο κράτησε; Ο καπιταλισμός, είτε τότε τον θεωρούσαν ανύπαρκτο είτε ουτοπικό κτλ, προσέφερε άμεσα λύσεις και στην ουσία χαστούκισε την φεουδαρχία. Την εκτόπισε. Την εξαφάνισε. Βλέπεις να γίνεται κάτι τέτοιο σήμερα; Βλέπεις να υπάρχει τέτοιο χάσμα μεταξύ καπιταλισμού-σοσιαλισμού; Όχι.
Ο καπιταλισμος ήταν σαφώς ανώτερος της φεουδαρχίας και γιαυτό δεν έπαιξε αμφισβήτηση.
Σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά... Έχουν γίνει "επαναστάσεις", έχουν δημιουργηθεί σοσιαλιστικά κράτη, πάντου βροντοφωνάζουν για "αλλαγή" και όμως ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΜΙΛΑΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΦΟΡΟΥΜ :P Με πιάνεις; Θα έπρεπε ο καπιταλισμός και ο σοσιαλισμός να είναι η μέρα με την νύχτα... Δεν θα έπρεπε να λέμε "Ε ναι μωρέ, έγιναν μερικά λάθη αλλά είμαι αισιόδοξος πως ΑΥΤΗ τη φορά θα πετύχει..."

Οπότε, παρακαλώ μην συγκρίνεις το πόσο "ουτοπικός" φάνταζε ο καπιταλισμός την εποχή της δικής του επανάστασης... Δεν ήταν ουτοπικός. Ήταν τέλειος. :)

Ας δεχτούμε αξιωματικά ότι η ουτοπία είναι αδύνατη. Γιατί λοιπόν η πορεία μας να είναι στην αντίθετη κατεύθυνση και όχι σε αυτή της προσέγγισής της;
Ίσως γιατί η προσέγγιση μιας "αδύνατης" ουτοπίας μας οδηγεί σε μια πολύ, πολύ, πολύ χειρότερη φασιστική κοινωνία.
Ή ίσως επειδή κάθε προσπάθεια προσέγγισης αυτής της "ουτοπίας" έχει αποτύχει παταγωδως.
Ή ίσως επειδή η απομάκρυνση από μια ουτοπική ιδέα μας βοηθά να σταματήσουμε τα ονειροπατήματα, να πάψουμε να πάμε κόντρα στον ρεαλισμό και να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με το πως μπορούμε να κάνουμε το υπάρχων σύστημα καλύτερο απ'ότι ήδη είναι. Φυσικά και ο καπιταλισμός δεν είναι τέλειος. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι ουτοπικός.... Αν ψάχνεις για το τέλειο, για ένα σύστημα όπου όλοι θα είναι χαρούμενοι και που δεν θα πρέπει να προσπαθείς για την ευτυχία σου, τότε ας λήξουμε την συζήτηση εδώ γιατί αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.
Ακόμα και αν υπήρχε τέτοιο σύστημα, οι "διευθύνοντες" θα ήταν θεοί... όπως έχει γίνει και θα γίνεται σε κάθε σοσιαλιστικό κράτος. :/

Μπορείς να κοιτάξεις τις μεθόδους των διανοούμενων που προβάλλω.
Είχα χρόνο για να κοιτάξω μόνο για τον Foucault. Ελπίζω να μην έχεις βαπτίσει την φιλοσοφία του Φουκώ με φιλοσοφίες όπως αυτή του σοσιαλισμού ή του κομμουνισμού... Αυτό θα ήταν τερατογένεση.
Επιπλέον, ο Φουκώ δεν αντιτίθεται στον Καπιταλισμό ακριβώς... μάλλον αντιτίθεται πιο πολύ του κορπορατισμού.. :/
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Υποστηρίζεις ένα σύστημα στο οποίο αν εγώ δεν θέλω να πληρώσω για την δημόσια υγεία για παράδειγμα η αστυνομία θα με αναγκάσει να το κάνω υπό την απειλή των όπλων. Το ίδιο θα γίνει αν δεν θέλω να πληρώσω τον ενφια, τα δημοτικά τέλη κτλ. Δεν έχω την επιλογή να μην χρησιμοποιώ τα κοινά και να μην τα πληρώνω. Για πες μου πως δεν είσαι υπέρ του όπλου?

Το κράτος χρωστάει ένα Χ ποσό σε ΕΕ, ΔΝΤ κλπ. Πως θες να το ξεπληρώσει αν σταματήσει να παίρνει λεφτά από τους πολίτες;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,842 μηνύματα.
Το κράτος χρωστάει ένα Χ ποσό σε ΕΕ, ΔΝΤ κλπ. Πως θες να το ξεπληρώσει αν σταματήσει να παίρνει λεφτά από τους πολίτες;

Ας κόψει τις συντάξεις και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες. Απωλήσεις δημοσίων υπαλλήλων σε τομείς που δεν χρειάζονται (π.χ. ΕΡΤ). Να κλείσει το ΕΣΥ και να γίνουν συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές ιατρές. Λύσεις υπάρχουν αλλά αυτές οι λύσεις θα ξεβολέψουν πολλούς και είναι αντιδημοφιλείς. Γι αυτό οι κυβερνήσεις σκέφτοναι αριστερά και προτιμούν να βάζουν φόρους.


Αυτός που βγάζει 100.000 ευρώ το χρόνο με αυτη τη φορολογία θα προτιμήσει να γίνει συνταξιούχος και προστεθεί ακόμα ένας να το συντηρεί το κράτος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δημοσιοκαφρος-γραφος

Διακεκριμένο μέλος

Ο Σωτήρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλεται Δημοσιογράφος και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 6,852 μηνύματα.
Ας κόψει τις συντάξεις και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες. Απωλήσεις δημοσίων υπαλλήλων σε τομείς που δεν χρειάζονται (π.χ. ΕΡΤ). Να κλείσει το ΕΣΥ και να γίνουν συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές ιατρές. Λύσεις υπάρχουν αλλά αυτές οι λύσεις θα ξεβολέψουν πολλούς και είναι αντιδημοφιλείς. Γι αυτό οι κυβερνήσεις σκέφτοναι αριστερά και προτιμούν να βάζουν φόρους.


Αυτός που βγάζει 100.000 ευρώ το χρόνο με αυτη τη φορολογία θα προτιμήσει να γίνει συνταξιούχος και προστεθεί ακόμα ένας να το συντηρεί το κράτος.

Μισό το ΕΣΥ έγινε το 1985 ο Μιτσοτάκης από το 1990-1993 (η τελευταία για εσένα δεξιά κυβέρνηση) μπορούσε να το κλείσει που λες και ρωτάω γιατί δε το έκλεισε
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

xristaras9

Διάσημο μέλος

Ο xristaras9 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 2,554 μηνύματα.
Κατάργηση ΟΑΣΑ και αντικατάσταση με ιδιωτικές συγκοινωνίες όπως είναι στην Θεσσαλονίκη με τον ΟΑΣΘ,η ΔΕΗ επίσης δεν είναι ανάγκη να είναι δημόσια αλλά ιδιωτική όπως έγινε με τον ΟΤΕ που ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως.Επίσης ο ΟΣΕ να τον παραλάβει κάποια ιδιωτική εταιρεία του εξωτερικού μπας και γίνει κερδοφόρος.Αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ και απόλυση όσων είναι εκεί να υπάρχουν μόνο τα ιδιωτικά κανάλια και όχι κρατική τηλεόραση που την χρυσοπληρώνουμε.Το συνταξιοδοτικό μπορεί να αλλάξει με το να αποφασίζει ο κάθε εργαζόμενος πόσες κρατήσεις θα του γίνονται και αντίστοιχα με τις κρατήσεις που επιλέγει να λαμβάνει και την αντίστοιχει σύνταξη και η διαχείρηση της σύμβασης μπορεί να γίνει μέσω pension funds.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Κατάργηση ΟΑΣΑ και αντικατάσταση με ιδιωτικές συγκοινωνίες όπως είναι στην Θεσσαλονίκη με τον ΟΑΣΘ,η ΔΕΗ επίσης δεν είναι ανάγκη να είναι δημόσια αλλά ιδιωτική όπως έγινε με τον ΟΤΕ που ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως.Επίσης ο ΟΣΕ να τον παραλάβει κάποια ιδιωτική εταιρεία του εξωτερικού μπας και γίνει κερδοφόρος.Αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ και απόλυση όσων είναι εκεί να υπάρχουν μόνο τα ιδιωτικά κανάλια και όχι κρατική τηλεόραση που την χρυσοπληρώνουμε.Το συνταξιοδοτικό μπορεί να αλλάξει με το να αποφασίζει ο κάθε εργαζόμενος πόσες κρατήσεις θα του γίνονται και αντίστοιχα με τις κρατήσεις που επιλέγει να λαμβάνει και την αντίστοιχει σύνταξη και η διαχείρηση της σύμβασης μπορεί να γίνει μέσω pension funds.

Καλά περίμενε. Εμείς εδώ στην Ελλάδα ακόμη νομίζουμε ότι το να είσαι κομουνιστής σημαίνει πως είσαι προοδευτικός επαναστάτης, σιγά μην κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις και απελευθερώσεις. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν ανοίκει στην δύση αλλά στην ανατολή.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δημοσιοκαφρος-γραφος

Διακεκριμένο μέλος

Ο Σωτήρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλεται Δημοσιογράφος και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 6,852 μηνύματα.
Καλά περίμενε. Εμείς εδώ στην Ελλάδα ακόμη νομίζουμε ότι το να είσαι κομουνιστής σημαίνει πως είσαι προοδευτικός επαναστάτης, σιγά μην κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις και απελευθερώσεις. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν ανοίκει στην δύση αλλά στην ανατολή.

Κάποιοι έχουν πολύ διαφορετική γνώμη
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top