Νομίζω ότι καταυτόν τον τρόπο αναιρείς τις θεμελιώδεις αρχές δημιουργίας και λειτουργίας των κοινωνιών. Σε μία κοινωνία όλοι αναγκάζονται να κάνουν παραχωρήσεις, αν θέλουν να απολαμβάνουν τον ευρύτερων πλεονεκτημάτων που έχει η συμμετοχή σε αυτή την κοινωνία. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι κάνουμε παραχωρήσεις καθημερινά σε πολλά μικροπράγματα και αποφάσεις, τις οποίες σε καμία περίπτωση δε θεωρούμε ως επιβουλή κατά της προσωπικής μας ελευθερίας. Για παράδειγμα σε μια παρέα, καλούμαστε να αποφασίσουμε πού θα πάμε το βράδυ. Ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις, αλλά τελικά κάποιος/οι θα υποχωρήσουν και θα πάνε εκεί που θέλουν οι περισσότεροι, το κάνουν αυτό επειδή θέλουν να είναι μέλη της παρέας, πιστεύουν ότι το να ανήκουν σ' αυτή είναι ανώτερο του να μην ακολοθούν την υπόλοιπη παρέα, αλλιώς αυτή θα διαλύοταν.
Οι κοινωνίες είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκες από ό,τι μια παρέα ατόμων, κάποιος πρέπει να παίρνει αποφάσεις και να εφαρμόζονται. Έτσι όπως το λες είναι σα να θέλεις να έχεις μόνο δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις.
Αν και είμαι υπέρ της ελευθερίας της αγοράς, δε μπορούμε να απορρίψουμε δημόσια αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία. Η πλήρης και αποκλειστική ιδιωτικοποίηση τους θα δημιουργούσε τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Το πιο κοντινό παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτό των ΗΠΑ. Εκεί η υγεία είναι κυρίως ιδιωτική. Παρόλο που το επίπεδο υπηρεσιών υγείας είναι υψηλό, σε αυτές έχουν πρόσβαση μόνο όσοι μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, αν δεν μπορούν να πληρώσουν ή αν δεν καλύπτονται από την ασφάλεια τους, επίσης ιδιωτική, απλά πεθαίνουν. Οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν από τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας παγκοσμίως, με βάση τα ευρωπαϊκά -πολύ περισσότερο τα ελληνικά- δεδομένα, οι υπηρεσίες υγείας είναι εξωφρενικά ακριβές, όπου ακόμα και μια απλή ιατρική εξέταση μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες δολάρια. Στον αντίποδα έχουμε την Φινλανδία, όπου και μόνο η ιδιότητα του Φινλάνδού πολίτη είναι αρκετή για τη δωρεάν πρόσβαση σε κάθε υπηρεσία υγείας. Παρεπιπτόντως οι κάτοικοι της Φινλανδίας είναι οι πιο ευτυχισμένοι του πλανήτη, ενώ στις επόμενες δύο θέσεις ακολουθούν επίσης δύο σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία και η Δανία. Αν έπρεπε να επιλέξω, επομένως μία από τις δύο για να ζήσω, δε θα το σκεφτόμουν δεύτερη φορά νομίζω, η επιλογή θα ήταν εύκολη.