Εμένα πάλι γιατί μου αρέσει που δεν έχει κυρώσεις; Κανονικά δεν θα έπρεπε ούτε υποχρεωτική να είναι.
Κοίτα, είναι μεγάλη συζήτηση.
Και εγώ το προτιμώ να μην έχεις κυρώσεις από το να αναγκάζεις κάποιον να πάει που πιθανότατα να το ρίξει και όπου να'ναι.
Από την άλλη όμως όπως έχει δικαιώματα έχεις και υποχρεώσεις.
Όπως είναι δικαίωμα σου όλες οι ελευθερίες που έχεις σε μια δημοκρατία έτσι έχεις και υποχρέωση να πας να ψηφίσεις.
Αλλιώς τελικά δεν θα έχεις δημοκρατία.
Μην ξεχνάμε και ο Χίτλερ από δημοκρατικότατες εκλογές βγήκε στην αρχή...
Προσωπικά θα ήθελα κάτι λίγο διαφορετικό από το τωρινό.
Κάτι πιο κοντά στο σύστημα της Γαλλίας πχ.
Ας πούμε να έχεις απλή αναλογική αρχικά.
Μετά ένα μεγάλο μπόνους, ας πούμε 50 εδρών όπως ήταν μέχρι τις εκλογές του 2019 το οποίο εγγυάται ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση.
ΑΛΛΑ, ο πρώτος να το παίρνει απευθείας μόνο αν έχει πάνω από 50% ή η διαφορά από τον δεύτερο είναι πάνω από κάποιο σημείο πχ πάνω από 8-10 μονάδες.
Αν είναι μικρότερη από αυτό να πηγαίνουν σε δεύτερο γύρο οι δυο πρώτοι και να παίρνει το μπόνους αυτός που θα επικρατήσει εκεί, το οποίο είτε θα τον κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε θα του δίνει την δυνατότητα να κυβερνήσει σε συνεργασία με έναν άλλον.
Δεν μπορείς να εξασφαλίσεις να πάνε όλοι να ψηφίσουν αλλά τουλάχιστον μπορείς να κάνεις περισσότερα για να εξασφαλίσεις ότι αυτός που βγαίνει εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία όσων πήγαν να ψηφίσουν.
Κάτι κοντά σε αυτό έχουμε στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.