Διαβασα σ'ενα αρθρο (σορυ αλλα δε θυμαμαι που) οτι οι βιολογικες ντοματες εχουν περιπου 40πλασιο σιδηρο απο τις συμβατικες. Δλδ, να το πουμε μπακαλικα, πρεπει να φας 40 συμβατικες για να παρεις το σιδηρο που εχει 1 βιολογικη...
Μύθος #1: Τα βιολογικά έχουν πολλαπλάσια μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ιχνοστοιχεία (όπως ο Fe που παραθέτει ο bisb.) από τα μη βιολογικά.
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, ούτε καν ακόμη και για το "μεγαλύτερη".
Θα επανέλθω με στοιχεία περι τούτου, later on.
Μια φορά πάντως, το χειλάκι μου έσκασε. Άκου 40 φορές...εκτός και συγκρίνεις ένα κομμάτι από το κομμάτι μιας προτεμαχισμένης τομάτας συμβατικής καλλιέργειας με έναν ζούπερ τόματο βιολογικής προέλευσης.
Το ΜΟΝΟ που ξέρω είναι ότι ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιολογικό μόνο όταν δεν ανοιχνευτεί καμία χημική ουσία μέσα του, ούτε καν ίχνη αυτής...
Μύθος #2: Στα βιολογικά δεν θα βρεις συγκεντρώσεις στοιχείων που υπάρχουν στα συμβατικά.
Αν μιλήσεις για υπολειμματικότητες, τότε αυτό που λες αρχίζει να παίρνει μια σωστότερη κατεύθυνση.
[FONT=Verdana,Tahoma,Arial,Helvetica,sans-serif][SIZE=-1]Τα βιολογικά είναι τα προιόντα εκείνα που παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ή άλλων ορμονών,Στην Ελλάδα τα καταναλώνουν νομίζω μόνο το 0,4% των καταναλωτών.Υπάρχουν πολύ ωραίες συνταγές με βιολογικά προιόντα[/SIZE][/FONT]
Όποιος τα γράφει και τα λέει αυτά, δεν έχει ιδέα για βασικούς κανόνες θρέψης.
Άλλο ελαχιστοποίηση των δόσεων, άλλο no use at all.
Εκτός και πρόλαβαν στα τελευταία 5 χρόνια να εφεύρουν νέους νόμους θρέψης...
Για κάποιον εξυπνούλη που θα κάνει το τραγικό λάθος να αναφέρει για hydroponics, δηλ καλλιέργεια απουσία εδάφους (μα όχι και υποστρώματος), εκεί κι αν μιλάμε για παραγωγή μη βιολογικών (δια ορισμού) προϊόντων.
Και πάμε στον ultimate new age myth no3: Τα βιολογικά δε περιέχουν καμιά φυτορμόνη (που σαν όρος έχει καταργηθεί, πλέον το σωστό είναι φυτορυθμιστικές ουσίες), δε γίνεται καμία πρόσθεση λιπάσματος, κανένα φυτοφάρμακο και καμία ολοκληρωμένη καταπολέμηση, παρόλα ταύτα οι δείκτες παραγωγής είναι σταθεροί ή ακόμη και αυξητικοί...
1. Η Κοπριά είναι λίπασμα (ρίξε αχώνευτη σε μια κορεσμένη από ανόργανα συστατικά καλλιέργεια και ετοιμάσου να αλλάξεις επάγγελμα..και πόλη)
2. δυστυχώς υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση από επιστήμονες και μη για το θέμα Βιολογική Γεωργία που δεν είναι τίποτε άλλο από μια ασίγαστη φούσκα.
Απόδειξη του πόσο φούσκα είναι, αποτελεί η αρχική της επιδίωξη που ήταν η επίλυση (με τον πιο συμφέροντα τρόπο) της πείνας και του καταμερισμού τροφής κυρίως στις λοιμοκτονούσες χώρες.
Κάτι που δεν ευοδώθηκε ποτέ.
Αντιθέτως η αγορά των συμφερόντων προσπάθησε (μάταια πιστεύω αλλά υπάρχει και πολύ βλακεία στον κοσμάκι) να μετατοπίσει το ενδιαφέρον προς δήθεν πιο υγιεινές με λιγότερο "χημικό βάρος" τροφές.
Πρακτικά αυτό είναι αδύνατο και οικονομικά ασύμφορο για τον παραγωγό. Κανείς δε το εφαρμόζει σύμφωνα με τα θεσπισμένα biological strandards...