Κοίτα, σίγουρα δεν μας χαλάει να ψοφάνε τέτοια τέρατα όπως αυτοί που ανέφερε ο νεαρός αλλά το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο. Θέλουμε το κράτος να έχει δικαίωμα να αφαιρεί ζωές; Ας θυμηθούμε πως στον τραγουδιστή Άσιμο φόρτωσαν βιασμό και έτσι έμμεσα τον ξέκαναν. Στον Άσαντζ του wikileaks φόρτωσαν βιασμό στη Σουηδία.
Αν επίσης σκεφτούμε και την όλη νέα ιστορία και το AI με ψεύτικα βίντεο ψεύτικων ανθρώπων, φαντάσου τι μπορούν να βγάλουν στο μέλλον με αυτό και να σε τελειώσουν. Μπορεί ακόμα να φαίνονται ότι είναι fake αλλά το AI είναι ακόμα σε πρώιμα επίπεδα και σίγουρα μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχει τελειοποιηθεί. Είσαι απειλή; Σε φτιάχνω ένα βιντεάκι που σε εμπλέκει σε βιασμό/παιδεραστία και σε έσβησα για πάντα.
Δεν είναι ότι διαφωνώ με αυτά που γράφεις. Πράγματι συμβαίνουν, πράγματι όποιος αποτελεί πραγματική απειλή για το σύστημα είτε τον εξαφανίζουν είτε λερώνουν τελείως την εικόνα του. Επίσης, ζεις σε έναν κόσμο που προβάλει οτιδήποτε δεν ακολουθεί τον δυτικό τρόπο ζωής ως πρωτόγονο, απολίτιστο, μισάνθρωπο κ.λπ. την ίδια ώρα που στη Δύση, η δικαιοσύνη λειτουργεί βάσει του νόμου του ισχυρού. Αν έχεις χρήμα/εξουσία πληρώνεις καλούς δικηγόρους και γλυτώνεις. Τόσο απλά.
Παρόλα αυτά, βάσει της δικής σου λογικής πρέπει το κράτος να απωλέσει κάθε έννοια τιμωρίας πάνω μας, όπως αυτή της φυλάκισης γιατί και αυτή μπορεί να αποτελεί στοχοποίηση και να είναι αυθαίρετη. Δεν γίνεται, όμως, ούτε αυτό κι αυτός είναι ο λόγος που πάντα πιστεύω ότι ακόμα κι ένα τυραννικό καθεστώς είναι προτιμότερο από την αναρχία. Εκτός κι αν έχεις καλύτερους τρόπους απόδοσης της ποινής που δεν περιλαμβάνει κρατική παρέμβαση, να το συζητήσουμε.
Κι επειδή η συζήτηση θα πάει νομοτελειακά στο σωφρονισμός vs τιμωρίας και αυτή η συζήτηση ξεκίνησε από τον Πλάτωνα και τον Πρωταγόρα, να σου πω ότι η δύση έχει βγάλει ετυμηγορία και έχει διαλέξει τον σωφρονισμό. Αυτές οι φοβερές δυτικές αξίες φρονούν ότι δεν νοείται, όχι μόνο άνθρωπος να χάνει τη ζωή του για κάτι που έκανε, αλλά ούτε καν να μένει μέσα στη φυλακή για πάντα (για αυτό και η ισόβια δεν είναι πραγματική ισόβια).
Φυσικά έχει αποδειχτεί ότι κάποιοι άνθρωποι δεν σωφρονίζονται. Επιπλέον, άνθρωποι που έκαναν τέτοια εγκλήματα σαν αυτό το κτήνος (για όποιον δεν ξέρει την υπόθεση, αν έχει γερό στομάχι να την ψάξει) θεωρώ πως δεν υπάρχει νόημα να προσπαθήσει μια κοινωνία να τα σωφρονίσει, άσε που είναι και προσβολή προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. Στην ουσία, σου λένε ότι η ζωή αυτού του κτήνους είναι πολυτιμότερη από τις ζωές των εκατοντάδων ανθρώπων που κατέστρεψε (και τα θύματα και τις οικογένειές τους) και αυτός είναι ένας από τους λόγους που σιχαίνομαι τις φιλελεύθερες αξίες.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως υπάρχει κάτι που δεν αποτελεί ούτε σωφρονισμό ούτε τιμωρία αλλά μάλλον λύτρωση της κοινωνίας και αυτό είναι το να ξεριζώνεις τέτοια μικρόβια χωρίς πολλά πολλά. Πάνω από όλα είναι πρακτικό το ζήτημα, μιας και καθαρίζεις από «ανθρώπους» που μόνο κακό μπορούν να φέρουν. Επιπλέον, επειδή πρέπει να αποδίδεται και το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και η λαϊκή οργή να καταπραϋνεται, ο πλέον ιδανικός τρόπος για να αντιμετωπίζεις τέτοιες περιπτώσεις είναι σαν ένα λεκέ που οφείλεις να καθαρίσεις.