Τον γνωρίζω τον χώρο σου, έχω δουλέψει εκεί πάνω από 5ετία. Νομίζω ότι παρεξηγήθηκες με το ειρωνικό ύφος μου. Μην το παίρνεις προσωπικά, δεν σε αμφισβητώ ηθικά, είσαι σίγουρα καλός άνθρωπος.
Κοίτα, το Λύκειο είναι σαν τον στρατό. Αν καταλάβουν τη λόξα σου θα σε ταράξουν στο καψώνι. Θα σου πω μια ιστορία.
Στη δική μου θητεία, δόκιμος στα τεθωρακισμένα, με στέλνανε να κάνω τον αρχηγό σε καμιά 20αριά φαντάρια σε ένα κωλοφυλάκιο. Καμία σχέση εγώ με αυτά, μπαζοδόκιμος, με είχαν τρελάνει τα κωλόπαιδα στην κυριολεξία. Στη ζωή όμως μαθαίνεις κι απ' τους άλλους.
Ένας κοντοσειριανός δόκιμος, τον είχα βητά στη σχολή, κάθε φορά που πήγαινε στο φυλάκιο την περνούσε φίνα. Ρε μ@λάκα πως τα καταφέρνεις τον ρωτάω μια μέρα. Άκου να δεις, μου κάνανε και μένα κουνήματα, ντριν, ντριν, "θέλω τρία όμορφα κορίτσια", φυλάκιο Ψι, Καρδάμενα. Ξεχαρμάνιασε ο ντουνιάς κι ο δόκιμος ένας από μας.
Κοκάκιας ο συνάδελφος, πλουσιόπαιδο, άλλο μεντάλιτι δεν θα μπορούσα να το φτάσω φυσικά. Όμως 2 μήνες μετά, με βάζουν σε επικίνδυνη αποστολή. Να συνοδέψω μέχρι στην Αθήνα ένα ψυχάκια φαντάρο που είχε προσπαθήσει να σφάξει τον λοχαγό του. Τον άρχισα κι εγώ στην τρέλα.
Τσιγαράκι; (κάπνιζα τότε) Τον Μάρκο τον ακούς; Του βάζω στο πλοίο μια κασέτα με Βαμβακάρη, Μπάτη, είχα προμηθευτεί και τσικουδιά.
Γεια μας όλα φίνα. Τον μέθυσα και μου έλεγε διάφορες ιστορίες βίας. Που έπαιζε μπάλα και είχε στείλει στο νοσοκομείο το διαιτητή και άλλα τέτοια. Του έλεγα στην πλάκα, ρε μ@αλάκα χεσμένο σε έχω και το ξέρεις, μην αυτοκτονήσεις μόνο μπροστά μου και τρέχω.
- Μην ανησυχείς δόκιμε!
Χαλάρωσε κορίτσι, την έχεις δει πολύ σοβαρά και δεν αξίζει.
ΟΚ.Κοιτα...εγω μια χαρα περναω στο σχολειο,διοτι ειμαι καροτο και μαστιγιο και γενικα τα βρισκω με τα παιδια,οσο καια ν δεν μου φαινεται.
Το θεμα δεν ειμαι ομως εγω.
Το ζητημα ειναι γενικοτερο. ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥς ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Δεν εγραψα τα παραπανω για τους εκπαιδευτικυυς,το λιγοτερο ειμαστε εμεις.
Οφειλουμε να αναγνωρισουμε οτι ο κοσμος δεν ειναι οπως παλια,Εχει αλλαξει και σιγουρα προς το χειροτερο,οσον αφορα τος ανθρωπους.
Τα σημερινα ποαιδια πιστευεις οτι ειναι οπως ηταν παλια; ΟΧΙ βεβαια.Ολοι οι ειδικοι το λενε οτι μεγαλωνουν πριν την ωρα τους.
Τα παιδια πλεον ειδικα στην ηλικια των 14+ δυστυχως εχουν χασει την παιδικοτητα τους σε πολυ μεγαλο βαθμο.Αυτο δεν σημαινει οτι θα τα βαζουμε στα κατεργα ,ουτε οτι θα τα αντιμετωπιζουμε σαν ενηλικες.
Αλλα χρειαζεται πλεον ΑΛΛΗ αντιμετωπιση.
Ομως η ζωη προχωραει,ο κοσμος αλλαζει,οι ανθρωποι αλλαζουν,τα παιδια αλλαζουν και οφειλει να αλλαξει και η προσεγγιση μας στην παραβατικοτητα των παιδιων οπως και το νομοθετικο πλαισιο που στηριζεται σε παλαια δεδομενα.
Και θα ξαναπω.Δεν εννοω φυλακη.Τουλαχιστον τις φυλακες ενηλικων.
Αλλα οχι και το απολυτο τιποτα που ισχυει τωρα.
Το πιο σωστο,ισως μοτο που μας αφησαν οι αρχαιοι ελληνες ειναι το ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ.
Απο εκει που ξυλοφορτωναμε τα παιδια(ακομα το κανουν πολλοι γονεις ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ,τα κουρευαν κια τεντιμποισμο,εβγαζαν τον σκασμο οταν μιλαγε ο δασκαλος κλπ,περασαμε στο αλλο ακρο.ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.Να σε βιασουν και θα πεις και ευχαριστω,στην υπερβολη το λεω.
Θυμασαι τα παιδια που σκοτωσαν τον Αλεξ στην βεροια;
ΟΛΑ ΕΞΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΟΥΛΑ ΤΟΥΣ.Τιποτα απολυτως δενε παθαν,Κοινωνικη εργασια σου λεει..ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.
''Κυρια,καλα κανουν,αφου ξερουν οτι δεν θα παθουν τιποτα" !!!!!!!!!!!!
ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.
Μέτρο λοιπον.Με βοηθεια την επιστημη.
Οταν ενα παιδι εγκληματει και δεν εχει καμια συνεπεια στη ζωη του,μεγαλωνει μαθαινοντας οτι ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ.Αυτο δεν το λεω εγω,ειναι βασικος κανονας ψυχολογιας.
Δεν μπορει να περναμε αυτο το μηνυμα.Καντε οτι θελετε διοτι ειστε παιδια και σας συγχωρουμε.
Απλα πρεπει να εχουν αλλη αντιμετωπιση,
αλλα παντα με συνεπειες και δεν εννοω ξυλο.
Νομιζω το καταλαβαινει ο καθενας.Το μηνυμα δεν μπορει να ειναι εγκλημα και ολα καλα.
Ποιος ενηλικας εγκληματιας ΔΕΝ ειχε παραβατικη συμπεριφορα σαν παιδι;
ΚΑΝΕΝΑΣ!
Η παραβατικη συμπεριφορα,ο εγωκεντρισμος,η ελλειψη ενσυναισθησης που βασικα ειναι ότι πιο σημαντικο για να ειμαστε ολοι Ανθρωποι και οχι τερατα,ξεκινουν απο παιδια.Οταν συνεχιζουν κανονικα τη ζωη τους σαν να μην τρεχει τιποτα μετα απο εγκληματικη ενεργεια,δεν μιλαω για περιπτωση αυθαδειας και συνηθισμενα πραγματα ελεος)με συνηθως εναν μαλακα ψυχολογο,σορυ αλλα τετοιοι ειναι συνηθως οι περισσοτεροι σε αυτες τις περιπτωσεις,ή εστω δεν φτανει αυτο...ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ.Ή κατι πολυ μικρο ως συνεπεια.
Συνεχιζει κανονικα την παραβατικη τπου συμπεριφορα ΟΤΑΝ ΒΡΕΙ ΠΕΔΙΟ.Και χειροτερευει.
Ε...δεν γινεται να μεινουμε απαθεις πανω σε αυτο το καινουργιο φαινομενο,καινουργιο με την εννοια της ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΗΣ.
Κατι πρεπει να αλλαξει και σιγουρα το νομοθετικο πλαισιο οπως και η πραγματικη και οχι στα χαρτια,αντιμετωπιση αυτων των περιπτωσεων.Με απολυτη σοβαροτητα και επστημονικοτητα,αλλα το απολυτο ΤΙΠΟΤΑ πρεπει να σταματησει,διοτι ολοι βλεπουμε ποσο σκατα παει η κοινωνια μας.
ΑΥΤΑ εννοουσα ,και τιποτα παραπανω με φυλακες,τιμωριες κλπ.