Οι Οίκοι αξιολόγησης είναι οι “επαγγελματίες” που λένε πόσο καλή ευοίωνη και ανταγωνιστική είναι μια οικονομία.
Ωραία ουτοπική εικόνα, σχεδόν να καταργήσουμε τα οικονομικά εγχειρίδια κι ας ακούσουμε τυφλά τους καπιταλαίους επαγγελματίες, οι οποίοι:
Είτε ενεργούν για λογαριασμό των δικών τους συμφερόντων (αφού τους όρισες ως επαγγελματίες), είτε αμείβονται για να κάνουν μια δουλειά (πχ πληρώνεις έναν εκτιμητή, σου λέει ότι το γιούγκο είναι φεράρι και τσουπ συμμετέχεις στο γκρουπ με τα άλλα πλούσια παιδιά)
Ποιός μου λέει εμένα ότι σε μια τυχαία χώρα -δε θα πω προβοκατόρικα Ελλάδα- όλα θα γίνουν με τη στατιστική που ως γνωστον μαγειρεύεται (βλ. αντίστοιχο παράδειγμα την ανεργία που αν τη μετρήσεις Ιούνιο θα βγεί πάτος γιατί οι εποχικοί είναι στα νησιά και αμέσως μετα "αμα τη απολύσει" θα βαρέσει 20%), ποιός μου λέει λοιπόν ότι δεν τα μαγειρεύει ίσα ίσα ένα πολιτικό χειραγωγούμενο των οίκων τα οικονομικά στοιχεία προς όφελός τους ή των ελίτ; (υποθετικό σενάριο, μην παρεξηγηθώ)
ΥΓ
Στην Ελλάδα, πριν μπούμε στο ευρώ, δανειζόμασταν με διψήφια επιτόκια και για εξάμηνα, το πολύ 1 χρόνο διότι η χώρα μας ΔΕΝ ήταν στις ΑΑΑ, είμασταν ολίγων μπουνταλάδες. Όσοι έζησαν την δεκαετία του 70 80 90, θα θυμούνται πόσο ακριβό, απλησίαστο ήταν η αγορά ενός αυτοκινήτου μιας ηλεκτρικής κιθάρας, εισαγόμενος ρουχισμός κλπ. Αυτό οφειλόταν ΚΑΙ στο ότι δεν μπορούσε η χώρα να δανειστεί φτηνά και υπερφορολογούσε και προστάτευε το συνάλλαγμα και δασμούς κλπ.
Αυτό που λες είναι σωστό, έτσι ήταν
τότε αν και οχι μόνο γι αυτό το λόγο. Τώρα μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί εντός Ευρώ 1)βρέθηκαν λάθος τα στατιστικά στοιχεία το 2009 και β) Ακρίβυνε το ρεύμα και όλα τα συν αυτώ παρασυρόμενα αγαθά, (βλακώδης δικαιολογία: "λόγω πολέμου"), 6 μήνες πριν τον πόλεμο και ενώ τα συμβόλαια προμήθειας αερίου είναι σε σταθερές τιμές μέχρι τη λήξη τους με ταυτόχρονο βιαστικό κόψιμο του λιγνίτη;
* Η Ελβετία δίνει αρνητικό επιτόκιο ΟΜΩΣ τρέχουν να προλάβουν οι πελάτες, αυτό οφείλεται και στην ασφάλεια των ΑΑΑ αλλά και στο ότι το Ελβετικό φράγκο “ανεβαίνει” ως σκληρό νόμισμα έναντι δολαρίου ευρώ, επομένως, σήμερα δίνεις 1000 ευρώ, αγοράζεις ελβετικά ομόλογα και μετά από 10 χρόνια εξαργυρώνεις τα ελβετικά ομόλογα και παίρνεις 900 ελβετικά φράγκα που αξίζουν 2000 ευρώ. Για αυτό και όσοι φουκαράδες έτρεξαν να δανειστούν σε “ελβετικά” πριν κάτι χρόνια, για καλύτερα, τον έχουν πιεί.
Την ίδια ασφάλεια που είχαν και οι ΑΤ1 της Credit Suisse όταν η Ελβετία πήρε το λαιμό τους για να μη χάσει πάνω από το 60% του κεφαλαίου του ο κάθε μέτοχος από πλούσιες χώρες (ενω υπάρχει σαφής προτεραιότητα στο τι ρευστοποιείται και πότε) ;
Εγω θα σε ρωτήσω κάτι άλλο:
Γιατί εστιάζεις στους Οίκους και όχι στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών και στην Εποπτεία των μεσαίων τραπεζικών ιδρυμάτων η οποία ειναι χαλαρή (για να το πω ευγενικά), βλέπε SVB ή είναι γνωστό ότι παραπαίουν λόγω sus επιλογών άλλες τράπεζες όπως η Credit Suisse και μετά ματώνει ο λαός να τις ξεπληρώσει;
Όταν εδω ξελασπώνανε τις τράπεζες -εντός Ευρώ- αντίστοιχα με 28 δις, ποιός τα πλήρωσε; Να σου θυμήσω πως μπήκε ο ΕΝΦΙΑ με ένα τηλεφώνημα στην Γερμανία; Ποιός ξεπούλησε τον ΟΣΕ στους Ιταλούς για ψίχουλα, εντός ευρώ πάλι και παρόλο το "καλό ευρώ" και τους "καλούς ιδιώτες" φάγανε 60 νεα παιδιά το λαιμό τους στο κωλοτραίνο;
Και αφού αναφέρεις τη συζήτηση περι δεκαετίας 90, δεν ξέρω αν θυμάσαι το 1994 την ομιλία του γέρου Μητσοτάκη που έκραζε τον Ανδρέα ότι πάμε ολοταχώς για ΔΝΤ (τι περίεργο, πήγαμε εντός Ευρώ, το 2010).
Ούτε η δραχμή ούτε το Ευρώ φταίει, αλλά το τι κάνεις με αυτά και πως χειρίζεσαι τη νομισματική πολιτική ή τα χαμηλότοκα ενδοκοινοτικά δάνεια. Όταν επιβαρύνεις το λαό για να περνάνε καλά οι κρατικοδίαιτοι κορποραίοι φιλαράκιοι ιδιώτες, λίγος χώρος υπάρχει για θεωρίες.
Εσυ δείχνεις με το δάχτυλο τα ανδρείκελα, και καλά κάνεις γιατί το κόμμα θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, εγω όμως αμφισβητώ όλο το Δυτικό σύστημα. Μπορείς να το κάνεις αυτό;
Ο ΜΟΝΟΣ που πραγματικά δείχνει πόσο ευοίωνη κι ανταγωνιστική είναι μια οικονομία είναι ο λαός.
Ο συνταξιούχος που δεν έχει να φάει και του κατάσχουν το σπίτι
Ο άνεργος που δεν βρίσκει εργασία
Ο ελεύθερος επαγγελματίας που καίει τα φώτα τσάμπα για 3 ευρώ το απόγευμα στην ταμειακή με την τράπεζα να του παίρνει προμήθεια και ενοίκιο για το POS
O ιδιωτικός υπάλληλος που παίρνει ψίχουλα και ζει υπο καθεστώς φόβου και απόλυσης και δίνει τα δώρα πίσω στον εργοδότη ή τρώει με διατακτικές αντί να χρησιμοποιεί έναν μεγαλύτερο μισθό οπως θέλει
Ο δημοσιος υπάλληλος που πληρώνεται με ψίχουλα και ζει με παρωχημένο εξοπλισμό σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες όσο άλλες υπηρεσίες ξεχειλώνουν από πλεονάζοντες καθήμενους υπαλλήλους που 12 η ώρα πάνε για νύχια.
Ο φοιτητής που πληρώνει 4 ευρώ το πιτόγυρο και ο πωλητής που πληρώνει τρελά τη βενζίνη για να κάνει δρομολόγιο με το νοικιασμένο.
Ο εποχικός που δουλεύει 12ωρα σωκλειστος ή ο αναπληρωτής που πάει σε νησί και δεν βρίσκει σπίτι λόγω υψηλών ενοικίων.
Χέσε τους οίκους, τις θεωρίες και τα λοιπά, ούτε οι οικονομολόγοι δεν τα ξέρουμε, προσωπικά ξέρω ελάχιστα φαντάσου, δεν με εμπιστεύομαι να σου πω θεωρίες. Σου είπα όμως τι βλέπω στο λαό, στην αγορά.
Αν θες να κάνεις μια σωστή πολιτική, κοιτάς το λαό, αν όχι, τον τυφλώνεις με στατιστικά και θεωρίες.