Γενικές σκέψεις για την πολιτική και την επικαιρότητα

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,147 μηνύματα.
Το partido popular ανήκει στο ευρωπαϊκο λαϊκό κόμμα όπως η ΝΔ όμως είναι πιο δεξιό κόμμα σε σχέση με τη ΝΔ. Μάλιστα το PP θέλει να εφαρμόσει σκληρή μεταναστευτική πολιτική στην Ισπανία ενώ θέλει να απελάσει μετανάστες που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα στη χώρα. Είναι γενικά μια καλή επιλογή, έτσι έπρεπε να είναι και η ΝΔ εδώ κανονικά.
Καλά το να υπάρχει μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και απέλαση εγκληματιών θα έπρεπε να είναι κάτι που να στήριζαν όλα τα κόμματα χωρίς δεξιά και αριστερά. Στην Αυστραλία το 70 Έλληνες και Τούρκοι και Ρώσσοι και Ιταλοί και κάθε καρυδιάς καρύδι που πήγαινε εκεί και την έβλεπε μάγκας όσο οι νόμοι ήταν χαλαροί στο τέλος έφευγε κλοτσηδόν πίσω όταν πάρθηκαν μέτρα.
 

chrisjhon02

Διάσημο μέλος

Ο chrisjhon02 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,778 μηνύματα.
Δεν έχουν όλες οι επιστήμες την ίδια ακρίβεια/αυστηρότητα, δυνατότητα επαλήθευσης των θεωριών τους, εργαλεία ανάλυσης.

Εν προκείμενω για τα Οικονομικά (κυρίως τα μακροοικονομικά) ισχύουν τα εξής:

1) Αδυναμία παραγωγής αξιόπιστων προβλέψεων για την πορεία της (παγκόσμιας) οικονομίας. Το οποίο είναι άκρως λογικό, εφόσον δεν υπολογίζονται όλες οι παράμετροι στις αναλύσεις, οι οποίες λειτουργούν στην βάση απλουστεύσεων. Η πρόοδος στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσα από την ποσοτικοποίησή της με την χρήση μαθηματικών εργαλείων, ίσως ανοίξει τον δρόμο για την διενέργεια προσομειώσεων που θα μπορούν να δώσουν αξιόπιστες προβλέψεις -εξαιρετικά πολύπλοκων, οι κβαντικοί υπολογιστές ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο, έστω και για φαινόμενα μικρής κλίμακας.

2) Υπάρχουν αντικρουόμενες αναλύσεις για τα ίδια θέματα, το οποίο είναι λογικό όταν δεν υφίστανται μέσα πειραματικής επαλήθευσης των διάφορων θεωριών. Ή έστω προσομειώσεις όπως ανέφερα πάνω. Πολλές πιθανές και φαινομενικά λογικές εξηγήσεις για τα διάφορα φαινόμενα μπορούν δωθούν. Όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα να τεσταριστούν αποτελεσματικά για να λάμψει η ορθή, αν έχει διατυπωθεί.

3) Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη εκφραστική αυστηρότητα όπως στις θετικές επιστήμες που χρησιμοποιούν έννοιες πολύ στενά ορισμένες και παρατηρηθείσες μαζί με περισσότερα μαθηματικά. Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται η φυσική γλώσσα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι παρανοήσεις. Παράλληλα, οι φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά λειτουργούν στην βάση ορισμένων αποδεδειγμένων αληθειών που γίνονται ευρέως αποδεκτές*. Αποτελούν ένα στέρεο οικοδόμημα. Αντίθετα στα οικονομικά έχουμε πολλές διαφορετικές θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν τα ίδια ζητήματα. Ένα κομμάτι να είναι ανεπαρκές μίας θεωρίας θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ως συνέπεια την κατάρρευση ολόκληρου του παραγώμενου από αυτή οικοδομήματος που εξηγεί την πραγματικότητα.


Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα οικονομικά μπορούν να εργαλειοποιηθούν στη βάση πολιτικών επιδιώξεων. Το πρόβλημα δεν είναι ότι μιλούν για ανθρώπινα κατασκευάσματα και όχι την φύση. Δεν παραβιάζονται επιστημονικές αρχές λόγω αυτού, μπορούν και σε τέτοια συστήματα να εφαρμοστούν. Η επιστήμη των οικονομικών θα μπορούσε να βελτιωθεί με την ανάπτυξη της πληροφορικής.

Δεν θα έσπευδα να την χαρακτηρίσω μη επιστήμη, αλλά σημαντικά λιγότερο αξιόπιστη σε σχέση με τις φυσικές και τα μαθηματικά. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες κοινωνικές όπως η ιστορία, η κοινωνιολογία, κλπ...

* Στις φυσικές επιστήμες γίνεται να υπάρξει ανατροπή αυτών που πιστεύουμε με την έλευση μίας νέας θεωρίας που εξηγεί καλύτερα το σύμπαν. Ωστόσο υπάρχουν ουκ ολίγοι λόγοι να πιστέψουμε πως οι έως τώρα ερμηνείες είναι σωστές. Και σήμερα φαίνεται οι εξηγήσεις που έχουμε να ερμηνεύουν ικανοποιητικά την φύση στο σύνολό της. Και σίγουρα ακόμα και αν υπάρχουν ενστάσεις δεν δύναται να καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα που έχει κτιστεί. Εφαρμογές στην τεχνολογία το αξιοποιούν, ενώ τα στοιχεία που υπάρχουν είναι παραπάνω από πολλά τα οποία το επαληθεύουν.
Το συγκεκριμένο μήνυμα αξίζει να απαντηθεί, σε σχέση με άλλα μηνύματα τα οποία δυστυχώς δεν κατανοούσαν τι ακριβώς γράφω. Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνούμε σε ό,τι γράφεις. Αρχικά, δεν είναι δική μου ιδέα ότι τα οικονομικά δεν είναι επιστήμη, τουλάχιστον όπως η βιολογία και η χημεία. Θα αναφέρω ξανά τον Paul Romer, chief economist of the world bank, νομίζω από το 2016 μέχρι το 2018. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι η μακροοικονομία είναι μια ψευδοεπιστήμη. Επιπλέον, ο Χαγιεκ ισχυρίστηκε ότι τα οικονομικά χρησιμοποιούν αντι-επιστημονικές μεθόδους. Τέλος, ο Κεινς είχε ισχυριστεί ότι τα οικονομικά είναι κυρίως εννοιολογικά κονσεπτ τα οποία δεν μπορούν να μετρηθούν όπως πχ στην χημεία. Αναφέρω ιστορικούς οικονομολόγους, υπάρχουν και εν ζωή (όπως ο Romer) που κάνουν κριτική. Σε γενικές γραμμές κάποιος μπορεί εύκολα να βρει ό,τι αναφέρω από το διαδίκτυο, δεν χρειάζεται να επεκταθώ εδώ και να σπαταλήσω ψηφιακό μελάνι.

Ένα άλλο επιχείρημα, το οποίο έχει να κάνει με το αντικείμενο το σπουδών μου (βιολογία) είναι το κατά πόσο μια επιστημονική θεωρία μπορεί να κάνει προβλέψεις. Για παράδειγμα, η γενετική δίνει την δυνατότητα να προβλέπει τα αποτελέσματα διασταυρώσεων οργανισμών. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πχ στην πρόβλεψη οικονομικών υφέσεων. Μέχρι στιγμής οι οικονομολόγοι αδυνατούν να προβλέψουν κρίσεις. Ένα καλό μοντέλο (επιστημονική θεωρία) είναι εκείνο το οποίο μπορεί να προβλέπει. Κάτι τέτοιο απουσιάζει από τα οικονομικά.

Τέλος, αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως δεν πρέπει να γίνεται απαραίτητα κριτική στην ''επιστημονική'' μέθοδο και τα συμπεράσματα της ''επιστήμης'' των αστικών οικονομικών αλλά τον τρόπο με των οποίο η επιστήμη αυτή θέτει τα ερωτήματα αλλά τι θεωρεί δεδομένο. Τι εννοώ : Ο Ανταμ Σμιθ αναφέρει ότι οι άνθρωποι έχουν μια ροπή για δοσοληψία. Άρα, ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων είναι πως μεταχειρίζεται όλα τα αντικείμενα σαν προϊόντα. Συνεπώς, στα αστικά οικονομικά, η ανταλλαγή και η εμπορευματική παραγωγή, θεωρούνται σαν αιώνιες ιδιότητες των αντικειμένων και όχι ότι είναι μια κοινωνική σχέση, ένα ανθρώπινο δημιούργημα, μια ανθρώπινη σύμβαση. Συμβάσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί θεωρούνται αιώνιες αλήθειες ( πχ η ατομική ιδιοκτησία). Το λες και παραλογισμό.



@Johnny15 Διάβασε ό,τι έχω απαντήσει στον @oxipalitaidia
 
Τελευταία επεξεργασία:

EvanescenceQ

Επιφανές μέλος

Η EvanescenceQ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών. Έχει γράψει 14,181 μηνύματα.
Αναμενόμενη τοποθέτηση από τον κο Παυλόπουλο εδω

 

hl_amhxanos

Δραστήριο μέλος

Ο Νίκος Κούκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Nail artist και μας γράφει απο Αγία Παρασκευή (Αττική). Έχει γράψει 799 μηνύματα.
300092484_10229710365851960_5707792288136980475_n.jpg
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 30,179 μηνύματα.
Πάνω από 18 δις έσοδα εν μέσω πανδημίας κοροναιου και παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
 

asdfqwerty

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο asdfqwerty αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,347 μηνύματα.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 30,179 μηνύματα.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,147 μηνύματα.
Ναι εξ απατήθηκε. Σίγουρα. Απλά η Γερμανική αστική τάξη ήθελε το ρωσσικο αέριο και πετρέλαιο, ίσως να ήταν το πιο φθηνό, για να συντηρήσει τη τεράστια βιομηχανική δύναμη της χώρας. Δεν υπήρξε καμμία εξ απάτηση.

Η εξαπατησις της κυρίας Μέρκελ είναι μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ωλλάντ με τις συμφωνίες του Μινσκ όπου η Ουκρανική μεριά δεν τις τήρησε ποτέ και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 30,179 μηνύματα.
Κανένας Γερμανός δεν είναι περισσότερο υπεύθυνος για την κρίση στην Ουκρανία από τη Μέρκελ. Τα καμώματα του προκατόχου της μπορεί να επισκίασαν αυτή την πραγματικότητα στην αντίληψη του κοινού, αλλά τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ως καγκελάριος από το 2005 έως το 2021, η Μέρκελ ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την άρνηση του ΝΑΤΟ να χορηγήσει στην Ουκρανία την ιδιότητα του μέλους. Ακόμα και μετά την εισβολή της Μόσχας στη Γεωργία, τον βάναυσο βομβαρδισμό της Συρίας, την προσάρτηση της Κριμαίας, τον πόλεμο στο Ντονμπάς, την κατάρριψη του MH-17, τη δολοφονία ενός Τσετσένου αντάρτη στο κέντρο του Βερολίνου και τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, η Μέρκελ επέμενε ότι ο Πούτιν μπορούσε να λογικευτεί.

Ήταν τόσο σίγουρη ότι η διαπραγμάτευση με τη Ρωσία ήταν ο δρόμος προς την ειρήνη που έδωσε το πράσινο φως για το αμφιλεγόμενο έργο Nord Stream 2 το 2015, παρά την κατοχή της Κριμαίας από τον Πούτιν και τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Από τότε που ξεκίνησε ο τελευταίος πόλεμος, η Μέρκελ έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί. Τον περασμένο μήνα, δήλωσε μέσω εκπροσώπου της ότι εμμένει στην απόφασή της του 2008 να εμποδίσει την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Τελευταία εθεάθη να κάνει διακοπές στην Τοσκάνη.
 

asdfqwerty

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο asdfqwerty αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,347 μηνύματα.
το 12 παιζει συχνα, να το παιξω στην ρουλετα .. χρωμα αναφερει το post?
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 30,179 μηνύματα.
Όπως πολλοί στην ακροδεξιά της Ευρώπης, ο Όρμπαν θαυμάζει τη μισαλλόδοξη εθνικιστική ιδεολογία του και συμμερίζεται τις ρατσιστικές, ομοφοβικές απόψεις του.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,708 μηνύματα.

Ρε φίλε έχεις σπουδάσει οικονομικά και μας βάζεις σαν δημόσιο χρέος το external debt που είναι το άθροισμα τριών χρεών (Δημόσιο χρέος + χρέος επιχειρήσεων + χρέος νοικοκυριών ). Προφανώς η Ελλάδα δεν έχει 550 δις χρέος που δείχνει το διάγραμμα που έβαλες, πραγμα που μπορεί ο καθένας να εξακριβώσει καθώς το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι στο 200% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 365 δις ευρώ δεδομένου ότι το ελληνικό ΑΕΠ ήταν στα 182 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν είχαμε δημόσιο χρέος 550 δις τότε θα είχαμε αναλογία χρέους /ΑΕΠ 302% και σίγουρα τέταρτο μνημόνιο. Όταν λέμε στα οικονομικά δημόσιο χρέος εννοούμε πάντα το χρέος της κυβέρνησης (National debt ), ποτέ δεν βάζουμε μέσα σε αυτό τα χρέη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών καθώς δεν είναι υποχρέωση του κράτους. Μπορείς να έχεις σαν χώρα υψηλός external debt αλλά ελάχιστο δημόσιο χρέος χωρίς κανένα πρόβλημα, αυτό συμβαίνει με την οικονομία της Βρετανίας και Κίνας.

Δεν λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας χρέωσε 100 δις όμως επι ημερών ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε μείωση του Δημοσίου χρέους αλλά αύξηση κατά 23 δις ευρώ. Το 2019 είχαμε μείωση και το 2020 / 2021 μεγάλη αύξηση λόγω των δαπανών που έγιναν για τον covid. Δαπάνες όπως ήταν η πληρωμή των ενοικίων και μισθών στα κλειστά μαγαζιά, στα επιδόματα για αυτούς που έμεινα άνεργοι , τις δαπάνες για να αυξηθούν οι ΜΕΘ από τις 550 στις 1.000 κτλ. Αύξηση χρέους είδαν όλες οι οικονομίες του πλανήτη την περίοδο 2020-2021 και θα παραθέσω τα αντίστοιχα διαγράμματα ώστε να τα δείτε. Επίσης , ως οικονολογος έπρεπε να πεις τον λόγο της αύξησης του χρέους και όχι απλά να πετάξεις ένα meme ενός υπουργού.

Ελληνικό χρέος σε απόλυτες τιμές στα επόμενα δυο διαγράμματα. Προφανώς δεν είχαμε μείωση επι ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε αύξηση 100 δια όπως έλεγε η ΝΔ που προφανώς το είπε για να κερδίσει ψήφους . Να πούμε ότι στο β διαγράμματα το 2012 είχαμε μεγάλη μείωση του χρέους επειδή έγινε κούρεμα του, δεν έγινε αποπληρωμή του όπως θα φαντάζονταν μερικοί.

4CCAD5C6-4855-42D1-8004-5CF1FC377B85.png

15EE3DFA-CADC-48A4-973D-6E32891C9685.png


Εδώ άρθρο για να δούμε ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν έχει δημόσιο χρέος 600 δις



Και εδώ βλέπουμε την αύξηση του χρέους σε όλες τις οικονομίες λόγω των συνθηκών.



 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 30,179 μηνύματα.
Καλά ρε συ @Volkswagen Fan. Κάθεσαι και γράφεις όλο αυτό για να απαντήσεις; Χαρά στο κουράγιο σου. Υπάρχουν κάποια άτομα που οποιο επιχείρημα και αν τους προβάλεις, σε έχουν πάντα στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
Πιστεύεις ότι θα καταλάβουν τι είναι το external debt;
 

hl_amhxanos

Δραστήριο μέλος

Ο Νίκος Κούκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Nail artist και μας γράφει απο Αγία Παρασκευή (Αττική). Έχει γράψει 799 μηνύματα.
Ρε φίλε έχεις σπουδάσει οικονομικά και μας βάζεις σαν δημόσιο χρέος το external debt που είναι το άθροισμα τριών χρεών (Δημόσιο χρέος + χρέος επιχειρήσεων + χρέος νοικοκυριών ). Προφανώς η Ελλάδα δεν έχει 550 δις χρέος που δείχνει το διάγραμμα που έβαλες, πραγμα που μπορεί ο καθένας να εξακριβώσει καθώς το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι στο 200% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 365 δις ευρώ δεδομένου ότι το ελληνικό ΑΕΠ ήταν στα 182 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν είχαμε δημόσιο χρέος 550 δις τότε θα είχαμε αναλογία χρέους /ΑΕΠ 302% και σίγουρα τέταρτο μνημόνιο. Όταν λέμε στα οικονομικά δημόσιο χρέος εννοούμε πάντα το χρέος της κυβέρνησης (National debt ), ποτέ δεν βάζουμε μέσα σε αυτό τα χρέη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών καθώς δεν είναι υποχρέωση του κράτους. Μπορείς να έχεις σαν χώρα υψηλός external debt αλλά ελάχιστο δημόσιο χρέος χωρίς κανένα πρόβλημα, αυτό συμβαίνει με την οικονομία της Βρετανίας και Κίνας.

Δεν λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας χρέωσε 100 δις όμως επι ημερών ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε μείωση του Δημοσίου χρέους αλλά αύξηση κατά 23 δις ευρώ. Το 2019 είχαμε μείωση και το 2020 / 2021 μεγάλη αύξηση λόγω των δαπανών που έγιναν για τον covid. Δαπάνες όπως ήταν η πληρωμή των ενοικίων και μισθών στα κλειστά μαγαζιά, στα επιδόματα για αυτούς που έμεινα άνεργοι , τις δαπάνες για να αυξηθούν οι ΜΕΘ από τις 550 στις 1.000 κτλ. Αύξηση χρέους είδαν όλες οι οικονομίες του πλανήτη την περίοδο 2020-2021 και θα παραθέσω τα αντίστοιχα διαγράμματα ώστε να τα δείτε. Επίσης , ως οικονολογος έπρεπε να πεις τον λόγο της αύξησης του χρέους και όχι απλά να πετάξεις ένα meme ενός υπουργού.

Ελληνικό χρέος σε απόλυτες τιμές στα επόμενα δυο διαγράμματα. Προφανώς δεν είχαμε μείωση επι ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε αύξηση 100 δια όπως έλεγε η ΝΔ που προφανώς το είπε για να κερδίσει ψήφους .

View attachment 107508
View attachment 107509

Εδώ άρθρο για να δούμε ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν έχει δημόσιο χρέος 600 δις



Και εδώ βλέπουμε την αύξηση του χρέους σε όλες τις οικονομίες λόγω των συνθηκών.



Τίποτα από όσα είπες δεν ακυρώνει το meme, πέραν της αστοχίας όπου ο τύπος εξισωσε δημόσιο και εξωτερικό χρέος
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,708 μηνύματα.
Καλά ρε συ @Volkswagen Fan. Κάθεσαι και γράφεις όλο αυτό για να απαντήσεις; Χαρά στο κουράγιο σου. Υπάρχουν κάποια άτομα που οποιο επιχείρημα και αν τους προβάλεις, σε έχουν πάντα στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Δεν έχω θέμα να απαντήσω ίσα ίσα συζήτηση κάνουμε και μου αρέσει. Απλά μου έκανε εντύπωση από παιδί που έχει βγάλει οικονομικά να παραθέτει ένα meme χωρίς να ασκήσει κριτική στον τύπο που δεν ξέρει την διαφορά δημοσίου χρέους και εξωτερικού χρέους.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Τίποτα από όσα είπες δεν ακυρώνει το meme, πέραν της αστοχίας όπου ο τύπος εξισωσε δημόσιο και εξωτερικό χρέος

Το μόνο που είχε δίκιο ήταν ότι δεν μας χρέωσε ο ΣΥΡΙΖΑ 100 δις αλλά 30 δις τελικά. Μετά όμως ο τύπος έδειχνε πτώση του χρέους επι ΣΥΡΙΖΑ ενω είχαμε αύξηση , δεν ξέρει διαφορά δημοσίου και εξωτερικού συνολικού χρέους και προφανώς δεν τόνισε ότι η αύξηση του χρέους το 2020/2021 έγινε καθαρά λόγω της πανδημίας και δεν ήταν Ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,147 μηνύματα.
Αν η Μέρκελ πράγματι στάθηκε εμπόδιο δια της εντάξεως της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ της βγάζω το καπέλο ( αν και προφανώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αν η Αμερική ήθελε θα το είχε κάνει ).

Διάλυση του ΝΑΤΟ.
 

hl_amhxanos

Δραστήριο μέλος

Ο Νίκος Κούκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Nail artist και μας γράφει απο Αγία Παρασκευή (Αττική). Έχει γράψει 799 μηνύματα.
Δεν έχω θέμα να απαντήσω ίσα ίσα συζήτηση κάνουμε και μου αρέσει. Απλά μου έκανε εντύπωση από παιδί που έχει βγάλει οικονομικά να παραθέτει ένα meme χωρίς να ασκήσει κριτική στον τύπο που δεν ξέρει την διαφορά δημοσίου χρέους και εξωτερικού χρέους.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:



Το μόνο που είχε δίκιο ήταν ότι δεν μας χρέωσε ο ΣΥΡΙΖΑ 100 δις αλλά 30 δις τελικά. Μετά όμως ο τύπος έδειχνε πτώση του χρέους επι ΣΥΡΙΖΑ ενω είχαμε αύξηση , δεν ξέρει διαφορά δημοσίου και εξωτερικού συνολικού χρέους και προφανώς δεν τόνισε ότι η αύξηση του χρέους το 2020/2021 έγινε καθαρά λόγω της πανδημίας και δεν ήταν Ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο.
Για βοήθησε με λίγο πως το μετράνε στα γραφήματα, 1/1 η 31/12 είναι το κάθε έτος
 

Συνημμένα

  • Screenshot_2022-08-30-18-31-58-714_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2022-08-30-18-31-58-714_com.android.chrome.jpg
    585.6 KB · Εμφανίσεις: 37

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,708 μηνύματα.
Για βοήθησε με λίγο πως το μετράνε στα γραφήματα, 1/1 η 31/12 είναι το κάθε έτος

Αρχικά επειδή ήθελα να βάλω και εγώ αυτό το site δεν το έβαλα επειδή δείχνει τα ποσά σε δολάρια, για αυτό είναι λίγο πιο πάνω το χρέος κάθε χρόνια σε σχέση με το διάγραμμα της Elstat που έβαλα πάνω όπου εκεί η μέτρηση γίνεται σε ευρώ.

Όσο αφορά την ερώτηση σου θεωρώ ότι οι τιμές που αναγράφουν τα site είναι στις 31/12 καθώς τα χρέος τόσο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις , όσο και στους ΟΤΑ και στο κράτος ενημερώνεται κάθε τέλος τριμήνου , δηλαδή κάθε 31/3, 30/6, 30/9 και 31/12. Θεωρώ ότι τα έγκυρα site (όπως αυτό που παρέθεσες ) κρατάνε συνήθως την τελευταία τιμή για το έτος , δηλαδή αυτή του Q4 (31/12). Ακόμα και η Elstat αυτό κάνει, δηλαδή με την ανακοίνωση τριμήνου που αφορά το ΑΕΠ ανακοινώνει και πως διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος κατά την διάρκεια του τριμήνου.

Πχ εδώ είναι ένα παράδειγμα που ανακοινώνεται το χρέος ανα τρίμηνο

 
Τελευταία επεξεργασία:

hl_amhxanos

Δραστήριο μέλος

Ο Νίκος Κούκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Nail artist και μας γράφει απο Αγία Παρασκευή (Αττική). Έχει γράψει 799 μηνύματα.
Αρχικά επειδή ήθελα να βάλω και εγώ αυτό το site δεν το έβαλα επειδή δείχνει τα ποσά σε δολάρια, για αυτό είναι λίγο πιο πάνω το χρέος κάθε χρόνια σε σχέση με το διάγραμμα της Elstat που έβαλα πάνω όπου εκεί η μέτρηση γίνεται σε ευρώ.

Όσο αφορά την ερώτηση σου θεωρώ ότι οι τιμές που αναγράφουν τα site είναι στις 31/12 καθώς τα χρέος τόσο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις , όσο και στους ΟΤΑ και στο κράτος ενημερώνεται κάθε τέλος τριμήνου , δηλαδή κάθε 31/3, 30/6, 30/9 και 31/12. Θεωρώ ότι τα έγκυρα site (όπως αυτό που παρέθεσες ) κρατάνε συνήθως την τελευταία τιμή για το έτος , δηλαδή αυτή του Q4 (31/12). Ακόμα και η Elstat αυτό κάνει, δηλαδή με την ανακοίνωση τριμήνου που αφορά το ΑΕΠ ανακοινώνει και πως διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος κατά την διάρκεια του τριμήνου.

Πχ εδώ είναι ένα παράδειγμα που ανακοινώνεται το χρέος αν τρίμηνο

Άρα ο Σύριζα δεν χρέωσε 30 μύρια αλλά ξεχρέωσε 30
 
Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top