Κοιτά και τα 1.000€ δεν είναι πολλά αντικειμενικά. Θέλεις τουλάχιστον 1.400€ για να είσαι οκ.
Μαζί σου, απλά δεν μου αρέσει η λογική της θεοποίησης των "ανήμπορων" της κοινωνίας.
Ένας starting wage σε σοβαρή βιομηχανία (και όχι πουλάω καΐσια στο μανάβικο του κυρ Ιορδάνη) ΠΛΕΟΝ ξεπερνά το 1000ρικο καθαρά, και στο λέω εγώ που πριν πάω στρατό δούλευα σε ελεγκτική για κανα χρόνο (που εντωμεταξύ με παρακάλεσαν να μην πάω στρατό με προσφερόμενη αύξηση στο 1.5κ καθαρά στα 23 μου πρός τούτο). Τώρα προφανώς αυτά πάλι είναι λίγα, αλλά είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 17 Μαρτίου 2023
Θα συμφωνούσα μαζί σου γιατί έτσι θα έπρεπε να γίνεται σε μια φυσιολογική οικονομία.
Στην πράξη όμως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 47% των μισθωτών παίρνει μέχρι 800€ μεικτά(680 καθαρά) και το 25% πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό.
Ενώ ο κατώτατος και λίγο πιο πάνω από αυτό σε μια φυσιολογική οικονομία πράγματι θα αφορούσε τους ανειδίκευτους εργάτες, εδώ αφορά τους μισούς εργαζόμενους.
Θα μου πεις φυσιολογικό σε μια οικονομία που οι περισσότεροι δουλεύουν σε εστίαση και λιανεμπόριο και ισχύει, αλλά αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.
Ότι ο σερβιτόρος μπορεί να είναι με πτυχίο ή και μεταπτυχιακό επειδή δεν βρίσκει δουλειά στον κλάδο του. Ή και αν βρει στον κλάδο του επειδή υπάρχει μικρή ζήτηση οι μισθοί είναι ψίχουλα.
Ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου και ήδη η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πόσοι όμως είναι οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε 2 χρόνια; Το 2022, το ποσοστό των εργαζόμενων που αμείβονται με τον...
www.moneyreview.gr
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ
www.ot.gr
Αυτό που συντελείται τώρα και δεν ψιλοφαίνεται είναι ότι πλέον ανοίγεται η οικονομική ψαλίδα μεταξύ πτυχιούχων και ανειδίκευτων που τα χρόνια της κρίσης έτεινε να κλείσει εντελώς.
Καμία σοβαρή εταιρεία (αν μιλάμε για μισθωτός, για ελεύθερους επαγγελματίες τα πράγματα είναι αλλιώς) δεν δίνει πλέον για σοβαρή θέση και σοβαρό υποψήφιο κάτω του 1000ρικου καθαρά. Δηλ. ένας απόφοιτος ΑΕΙ με μια πρακτική και όρεξη για δουλειά βρίσκει άνετα δουλειά entry level με τόσα λεφτά. Ενδεικτικά θα πω ότι στην εταιρεία που δούλευα εγώ ο προϊστάμενός μου (που δεν με περνούσε πολύ, άντε να ήταν 27 βαρια βαρια) καθάριζε 1900€ καθαρά για πλάκα (συν παροχές συν paid time off συν εξαποστάσεως όποτε τού καύλωνε).
Απλά στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν άλλα ζόρια: αρκετά 12ωρα (πληρωμένα μεν, ψυχοφθόρα δε) σε περιόδους crunch και όταν έπρεπε κάποια αποτελέσματα να βγουν κατευθείαν και απευθείας, σπατάλη χρόνου σε meetings και μια χαζοκουλτούρα all-inclusive αλλά οκ αν έχεις διάθεση για δουλειά πας μπροστά.
Απλά επειδή αυτό δεν ισχύει για τον μέσο εργαζόμενο, νιώθουμε την ανάγκη να ξανανοίξουμε τον μαρξ και τον ένγκελς.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 17 Μαρτίου 2023
Ότι ο σερβιτόρος μπορεί να είναι με πτυχίο ή και μεταπτυχιακό επειδή δεν βρίσκει δουλειά στον κλάδο του.
Επειδή αυτό το έχω ακούσει από πολλούς, ας το αναλύσουμε λίγο.
Δεν είναι όλοι οι κλάδοι ίσοι και όμοιοι. Άλλο να σπουδάζεις εσύ μαθηματικά (που ουσιαστικά είναι παντού, στα πάντα και σε όλα) και ο κλάδος σου να μπορεί να είναι από προγραμματισμό σε mySQL μέχρι αλγεβρικές καμπύλες. Άλλο να σπουδάζεις κλασική φιλολογία και ο κλάδος σου να είναι το 0.01% του παγκόσμιου πλούτου (κυρίως ιδρύματα ξέρω γω ή πανεπιστήμια) με ανταγωνισμό άλλους πόσους. Σκέψου ότι αν έγω τελείωνα το μεταπτυχιακό μου (στην υπολογιστική στατιστική) θα μπορούσα ως σύμβουλος να έπαιρνα ποσά που δεν θα τα πίστευες. Όλα αυτά είναι όμως ένα πακέτο: σπουδές, προσωπική εμπειρία και προσωπική αξία. Δεν μπορείς να μείνεις μόνο στο πτυχίο, και να πεις: "να δες, αυτός έχει πτυχίο και δουλεύει σε καφετέρια, γαμώ την Ελλάδα μου".
Σε πληροφορώ οι περισσότεροι, όσο κλισέ και αν ακούγεται, δεν γουστάρουν να δουλεύουν μια "τυπική" 08:00-16:00 δουλειά γιατί απλά βαριούνται. Πραγματικά το βίωσα στο πετσί μου. Πάντα έσκαγα 8 λεπτά νωρίτερα στο γραφείο και με πρότειναν για σεμινάριο ανέλιξης (και καλά να γίνω προϊστάμενος). Μην ξεχνάς ότι ζούμε στην εποχή του ινστα και του τικτοκ. Το περιθώριο εστίασης της γενιάς μου κυμαίνεται στα 10-12 δευτερόλεπτα. Που να κάθεται ο άλλος 8 ώρες να κάνει κάτι; Πραγματικά, είναι τόσο εύκολο να γίνεις ο καλύτερος σε κάτι αν το κάνεις για πολύ καιρό. Στην εποχή μας ο ανταγωνισμός έχει μειωθεί σε γελοίο βαθμό, ειλικρινά. Όρεξη να έχεις να προσφέρεις.
Τα πανεπιστήμια δεν είναι γραφεία ευρέσεως εργασίας, αν εκεί θες να καταλήξεις.