Γενική συζήτηση για την κρίση

Ceres Victoria

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ceres Victoria αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,934 μηνύματα.
εγώ βλέπω επιχειρήσεις να κάνουν τεράστια κέρδη εις βάρος μας (πχ οι επιχειρήσεις έχουν φοροαπαλλαγές και εμείς πληρώνουμε ένα σωρό φόρους) και η ψαλίδα πλουσιων- φτωχών να ανοίγει περισσότερο, εξαφανίζοντας παράλληλα την μεσαία τάξη. Μας κυβερνάει μια ελίτ που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού η οποία ελέγχει το 99% του παγκόσμιου πλούτου. Εύχομαι να μην αληθεύει τίποτα από αυτά, αλλά πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον θα μας βάζουν "σωτήρες" πρωθυπουργούς για να επιβάλλουν τα μέτρα που θέλουν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

boss.

Δραστήριο μέλος

Ο boss. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Οδηγός ταξί και μας γράφει απο Μύκονος (Κυκλάδες). Έχει γράψει 784 μηνύματα.
α, ρε βενζινη και μπουκαλι που θελουν πολλοι!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,311 μηνύματα.
Αυτός ο Ροκφέλερ, σαν σαύρα δεν μοιάζει; :whistle:

Πολύ EΛΛΗΝ VS CHAOS διαβάζεις φαίνεται. Κόψτο. Παίρνει ληγμένα. :whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΚΟΡΩΝΕΥΣ

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ΚΟΡΩΝΕΥΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 333 μηνύματα.
πιστευω πως ο παπαδημος ειναι το ολο 'θυμα΄στην υποθεση αυτη .
και θα εξηγησω γιατι .:
καταρχην το θεμα οτι το προβλημα της ελλαδας δεν ειναι τωρινο ειναι παντοτινο οποτε δεν φταινει μονο οι πολιτικοι . ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ που τοσα χρονια τους ψηφιζαμε .

ετσι λοιπον αφου ειχαμε κανει αυτο το πελατειακο συστημα : ΜΕ ΨΗΦΙΖΕΙΣ - ΣΕ ΔΙΟΡΙΖΩ ο πολιτικος καλοεμαθε και ετσι εγινε με το καιρο φυγοπονος , ευκολακιας και πανω απο ολα ευθυνοφοβος .
ολα αυτα μεταδοθηκαν και στους απο κατω απο τους πολιτικους , δηλαδη στο δημοσιο . σκεφτειτε το εξης παραδειγμα : σκεφτειτε στον ιδιωτικο τομεα το αφεντικο να ειναι χαλαρο και να κανει ολα τα χατιρια στους υπαλληλους . φαληρισε το μαγαζι ..

ετσι λοιπον με τον καιρο φτασαμε να μπουμε στο ευρω με ολα τα κουσουρια μας.
και καλα καναμε που με νυχια και με δοντια μπηκαμε . ο τοτε πρωθυπουργος σημιτης ειχε πει οτι τωρα που μπηκαμε στο ευρω ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ο ελληνικος λαος θα ειναι προστατευμενος .
θα μου πειτε που ειμαστε προστατευμενοι τωρα που μας εχουν μαμισει απο παντου?? ε ναι φιλε ελληνα αν και σε εχουν μαμισει απο παντου εχεις το ατου που λεγεται ευρω και για να φυγεις απο το ευρω η για να μεινεις στο ευρω εισαι προστατευμενος και καλυμενος. σκεψου τι θα ειχε γινει αν ειχαμε την δραχμη . θα ειχαμε γινει χειροτερα και απο την αργεντινη ... αρα υπο την εννοια αυτη επειδη εισαι στο ευρω τωρα ολοι καθονται και στο παιζουν ιστορια για να σε κανουν να φυγεις εσυ .

και σου λεω ενα παραδειγμα για αυτο . σκεψου παλι στο ιδιωτικο τομεα το αφεντικο που θελει να διωξει εναν υπαλληλο ? τι ψυχολογικο πολεμο κανει για να παραιτηθει και να γλιτωσει την αποζημιωση .....

και στην τελικη γιατι να φυγεις ? οταν το ποσοστο της ελλαδας στο αεπ της ευρωζωνης ειναι 1.8% . ε δεν νομιζω να φταιει η ελλαδα για το προβλημα ρευστοτητας στην ευρωζωνη !!!


και φτασαμε σε αυτο το σημειο που ειμαστε . ποιος απο ολους αυτους τους ευθυνοφοβους θα αναλαμβανε να παρει στις πλατες του και να παρει τα πιο επωδυνα μετρα που παρθηκαν ποτε ωστε να σωθουμε ? κανενας ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ εχουμε δει ουκ ολιγες φορες τριπλες τουμπες στον αερα που θα εκαναν τον μελισανιδη να παραδωσει απο ντροπη το ολυμπιακο του μεταλιο .

αρα επρεπε καποιος να βγαλει το φιδι απο την τρυπα . ΠΟΙΟΣ ??? ο παπαδημος

ετσι λοιπον ο ανθρωπος αυτος στους επομενουν μηνες θα υπογραψει αυτα που οι αλλοι δεν θα υπεγραφαν αυτος θα φυγει ως αποτυχημενος οπως η προηγουμενη κυβερνηση εθνικης - οπως θελετε πειτε το - και ετσι μετα στις επομενες εκλογες ο παπανδρεου ο σαμαρας και οποιος αλλος θα εινα ιυποψηφιος για πρωθυπουργος θα εχει να λεει οτι δεν εβαλε αυτος την υπογραφη του αλλα καποιος αλλος πρωθυπουργος που ηταν δοσηλογος - ναι θα τον κατηγορησουν και για προδοτη αυτον που επελεξαν να κυβερνηση - και τωρα η υπογραφη δεν μπορει να σβηστει και πρεπει να πορευτουμε μπλα μπλα μπλα .. και ολα μαζι τα προβατα θα παμε ξανα στις στανες μας ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΜΠΛΕ .

θα βρουμε τον ευκολο στοχο τον παπαδημο και αφου βρηκαμε παπα ας θαψουμε πεντε εξι που λεει και ο λαος και απο εδω πανε και οι αλλοι ..

βεβαια ο παπαδημος θα ειναι με την αμοιβη στο εξωτερικο αφου θα πληρωθει για τις υπηρεσιες του και καλα θα κανει βεβαια ...

αρα ποιος ειναι το μεγαλο θυμα? ο παπαδημος
ποιοι κερδιζουν ? αυτοι που φοβουνται την καρεκλα

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΛΛΗΝΑ τοσα χρονια σε κυβερνανε ανθρωποι που δεν εχουν βγει ποτε στην πιατσα να δουλεψουν - δεν ηταν ποτε επιτυχημενοι στον τομεα τους - και οτι εκαναν το εκαναν μεσα απο τα κομματα .
τωρα λοιπον εχεις εναν ανθρωπο που εκτος οτι ειναι επιτυχημενος σε οτι εχει κανει ειναι και αναγνωρισμενος στην κοινοτητα του κοσμου και μιλαει σαν ανθρωπος και οχι σαν ρομποτ με ωραιες λεξεις χωρις νοημα και ουσια .

και στην τελικη πρωτα δες τον και μετα κρινε τον .
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ ΕΙΣΑΙ .

θα προτιμουσες να σε κυβερνουσε ο βγενοπουλος οπως ελεγαν καποιοα γκαλοπ παλιοτερα ? η θες να σε κυβερνησει καποιος αλλος που φοραει πηλικιο και εχει αστερια φλογες και σπαθια στο σακακι του ? η προτιμας να σε κυβερναει ενας που εχει επιθετο καραμανλης η παπανδρεου . ?
διαλεξε και παρε .

Υ.Γ : το οτι εχει φωτογραφηθει στο παρελθον με πρωην πρωθυπουργος τι παει να πει ? απο οσο ξερω ουδεποτε ηταν σε καποιο κομμα .
μην φτανουμε σε επιπεδα συνωμοσιολογιων οπου μεσα απο φωτογραφιες κριναμε οτι δεν πατησαμε στο φεγγαρι απο την κλιση μιας σκιας η απο τον κυματισμο μια σημαιας . ΕΛΕΟΣ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΚΟΡΩΝΕΥΣ

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ΚΟΡΩΝΕΥΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 333 μηνύματα.
Δεν διάβασα επιμελώς το θέμα, πλην έριξα μια ματιά, λίγο απ' έξω απ' έξω. Έτσι, δεν έχω σκοπό κατά βάση να σχολιάσω τα γραφόμενα των συνομιλητών μου, πέραν του γεγονότος ότι για άλλη μια φορά, σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, κάποιοι κρίνουν το πρόσωπο του Παπαδήμιου με κριτήρια lifestyle, κάποιοι άλλοι θεωρούν αρρώστους και μίζερους όσους εκφέρουν αρνητική άποψη, λες και η μιζέρια που ζούμε δεν είναι επαρκής δικαιολογία για κάτι τέτοιο, θαρρείς και δεν μας την προκάλεσαν οι σημερινοί στηρίζοντες στη βουλή την κυβέρνησή του. Κάποιοι άλλοι πάλι θέλουν να τον αφήσουν να κάνει το "έργο" του για να τον κρίνουν, λες και δεν είναι μεταβατικός πρωθυπουργός για λίγους μήνες (αλήθεια, γνωρίζετε κάτι παραπάνω επ' αυτού και δεν μας το λέτε;;:worry:), λες και το έργο που έχει να επιτελέσει δεν είναι επακριβώς προδιαγεγραμμένο ή έχει ο ίδιος κάποια δυνατότητα (ακόμη κι αν διέθετε την πολιτική βούληση) να παρεκκλίνει έστω και κατά ένα λεπτό της μοίρας, από την πορεία που ορίζεται από την προδοτική αποικιοκρατική σύμβαση έσχατης υποτέλειας, της 26ης Οκτωβρίου.

Λοιπόν, η προσωπική μου θέαση απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμιου στηρίζεται στα εξής αναμφισβήτητα δεδομένα:

1) Ο Παπαδήμιος είναι ο διοικητήτης της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ (Ευρωζώνη), δίνοντας στην Ευρώπη πλαστά στοιχεία, ή καθόλου στοιχεία επίσημα δημοσιευμένα (επί της εποχής του υπάρχει λένε ένα σημαντικό κενό στα στατιστικά επί χρόνια), ο άνθρωπος που επί της θητείας του σε μια τόσο υπεύθυνη θέση, ο όρος Greek statistics έγινε το πιο σύντομο ανέκδοτο σε όλη την Ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- ήπειρο. Με άλλα λόγια, είναι ένας από τους βασικούς συνενόχους στην καταστροφική ένταξη "ξεβράκωτοι στ' αγγούρια" της χώρας στο Ευρώ. Έτσι, την εποχή που πολλοί πλέον, εντός κι εκτός Ελλάδας, λένε ότι "δεν έπρεπε να μπουν στο Ευρώ η Ελλάδα και η Ιταλία, επειδή απέχουν πολύ από το να πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ", ο άνθρωπος που "ξεγέλασε" την Ευρώπη, όχι μόνο δεν εγκαλείται ως δόλιος ή ανίκανος, παρά ανταμείβεται κιόλας από τους "εξαπατημένους" Ευρωπαίους, οι οποίοι τον στέλνουν στην Ελλάδα ως πρωθυπουργό, ή τουλάχιστον χαιρετίζουν την εκλογή του ως "τη μόνη σωστή επιλογή".

Εάν αυτό δεν είναι ο ορισμός της συμπαιγνίας και υπάρχουν ακόμη κάποιοι που θεωρούν ότι η ελληνικές αρχές "κορόιδεψαν" την ΕΕ ερήμην της, πίσω απ' την πλάτη της, χωρίς εκείνη να συμμετέχει στο κόλπο, το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών.

2) Ο Παπαδήμιος είναι ο διοικητής της ΤτΕ ο οποίος ΔΕΝ άσκησε τον εποπτικό του ρόλο ως όφειλε στην περίπτωση της φούσκας του ΧΑΑ κατά τη δεκαετία του '90, με αποτέλεσμα να συμβεί η πρώτη βίαιη ανακατανομή πλούτου στην Ελλάδα, προς όφελος των μεγάλων χρηματοοικονομικών δυνάμεων και προς ζημία των πολιτών. Μάλιστα, εάν έχετε μνήμη φίλοι μου, ίσως να θυμόσαστε ότι λίγα χρόνια αργότερα, όταν η ΝΔ φώναζε να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους συνέβαλαν δια πράξεων ή παραλείψεων στη φούσκα και τότε ο αγαπητός φον Σμιτ (ελληνιστί Σημίτης) τον έστειλε κακήν κακώς στην ΕΚΤ για να τον διασώσει, αφού τα στελέχη αυτής της τράπεζας έχουν δια νόμου ασυλία για τις πράξεις τους. Εδώ θα ήθελα να σχολιάσω ότι μια ασυλία προς ανθρώπους οι οποίοι ορίζουν τις τύχες των ευρωπαϊκών λαών, χωρίς να έχουν εκλεγεί από κανέναν, απέχει παρασάγκας από την προσωπική μου άποψη περί δημοκρατικών θεσμών, οι οποίοι όλο και περισσότερο κουρελιάζονται στο όνομα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Όπως έγραψε και μια αμερικανική εφημερίδα προ μηνών, "η παγκόσμια οικονομία πληρώνει το τίμημα της πολλής δημοκρατίας".

Με βάση τα παραπάνω δύο σημεία, ο Παπαδήμιος αναδεικνύεται ως η προσωποποίηση όλων των ελαττωμάτων της φυλής μας, τα οποία κατά τη γνώμη των οπαδών του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, έχουν φέρει τη χώρα στην άθλια σημερινή κατάσταση. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο όλοι αυτοί εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους κι εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους στο πρόσωπο ενός ανθρώπου ο οποίος καταφανώς είναι συνυπεύθυνος για το σημερινό χάλι της χώρας. Η κωλοτούμπα φαίνεται πως δεν είναι ίδιον μόνο των ξεπουλημένων πολιτικών της χώρας, αλλά και των τυφλών κι αμετανόητων οπαδών τους...

3) Ο Παπαδήμιος είναι υπάλληλος της ΕΚΤ. Κατά συνέπεια, είναι εύλογο να πιστέψει κάποιος ότι ο σκοπός του είναι να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δανειστών, έναντι εκείνων του λαού. Εάν υπάρχουν κάποιοι που ακόμη πιστεύουν ότι τα δύο αυτά συμφέροντα μπορεί και να ταυτίζονται, προσωπικά δεν είμαι από αυτούς, απεναντίας πιστεύω ότι δεν μπορεί ο λύκος με το πρόβατο να έχουν οποιοδήποτε κοινό συμφέρον. Του λόγου το αληθές θα το αποδείξει το άμεσο μέλλον, με τα ανελέητα χαράτσια και το ξεπούλημα κάθε σπιθαμής ελληνικής γης μπιρ παρά. Εδώ είμαστε και θα τα δούμε σύντομα.

4) Ανεξάρτητα από το ποιόν του εν λόγω κυρίου, η κυβέρνησή του έχει εκ των πραγμάτων ως μοναδικό έργο να υπογράψει τη σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου και να εφαρμόσει τις προβλέψεις της. Εδώ όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ίδιος ο ΓΑΠ και το επιτελείο του, πριν λίγους μόλις μήνες διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το πόσο κακό θα κάνει στη χώρα το "κούρεμα", ότι θα είναι καταστροφικό, άσχετα που στη συνέχεια έκαναν μια ακόμη κωλουτούμπα και μαζί με τους "αντιμνημονιακούς" νεοδημοκράτες αποφάσισαν ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή λύση και μάλιστα πανηγύριζαν γι' αυτήν τους την επιτυχία. Θα ήθελα ακόμη να υπογραμμίσω ότι η συγκεκριμένη σύμβαση καταγγέλθηκε ως "προδοτική" και αποτέλεσε την αιτία της λαϊκής έκρηξης κατά τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα. Προς αυτήν απευθυνόταν το ΟΧΙ του ελληνικού λαού (και όχι μιας μικρής μειοψηφίας, όπως ήθελαν τα κομματόσκυλα να παρουσιάζουν). Η σύμβαση αυτή προβλέπει την παντελή αναστολή της εθνικής μας κυριαρχίας, την επιτήρηση της χώρας από ξένες δυνάμεις, την επιβολή παράλογων κι εξουθενωτικών χαρατσιών προς ουσιαστική δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας υπέρ των δανειστών, τη συνέχιση και την ένταση της πολιτικής που δημιούργησε έως σήμερα ένα εκατομμύριο επίσημους ανέργους, που βύθισε την οικονομία σε ύφεση, επίσης προβλέπει δέκα τουλάχιστον χρόνια (εάν όλα εφαρμοστούν κατά γράμμα) τραγικής φτώχειας κι ανώφελων θυσιών, προκειμένου να φτάσουμε στην καλύτερη περίπτωση στο ύψος χρέους στο οποίο ήμασταν στην αρχή αυτής της ιστορίας, στα τέλη του 2009.

Έτσι, δεν βλέπω κάποιον λόγο αισιοδοξίας, τίποτε το καινούριο, τίποτε που να προδιαγράφει μια διέξοδο από τη "μαύρη σιδερένια φυλακή" στην οποία μας έχουν καταδικάσει οι ανίκανες και δοσίλογες κυβερνήσεις, οι οποίες ακόμη διεκδικούν το προνόμιο να μας "σώσουν" από τις δικές τους πράξεις. Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν περιθώρια κάποιας "περιόδου χάριτος ή ανοχής", τόσο λόγω της φύσης της κυβέρνησης, του περιορισμένου χρόνου κι ευθύνης της, όσο και του προσώπου το οποίο επιλέχτηκε. Αντίθετα, το να δεσμεύσει μια κυβέρνηση περιορισμένης εντολής τις τύχες της χώρας για δεκαετίες, στηριζόμενη από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία αποδεδειγμένα ΔΕΝ απηχεί τη λαϊκή βούληση (όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις), αποτελεί άλλη μια πολιτειακή ανωμαλία και κατάλυση των αρχών της δημοκρατίας.

Πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι ο εν λόγω δοτός πρωθυπουργός είναι αυτός που θα φέρει τη χώρα στην επίσημη χρεωκοπία και στη μετάβαση σε κάποιο υποτιμήσιμο-μαλακό ευρώ ή ευροδραχμή, του οποίου η αξία θα καθορίζεται από την ΕΚΤ κι όχι από τη χώρα μας, σε καμμία περίπτωση με βάση τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ένα εργαλείο περαιτέρω εσωτερικής υποτίμησης που θα προκαλέσει πείνα επιπέδων κατοχής. Θα ήθελα να υπογραμμίσω με κάθε δυνατή έμφαση, ότι η δική μας πρόταση για επάνοδο σε ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ δεν έχει καμμία σχέση με την κατοχική ευρωδραχμή που μας ετοιμάζουν και κατά συνέπεια αυτή η εξέλιξη είναι το μόνο που δεν θα ευχόμασταν ποτέ.

Τελικά, αυτή η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της, με κάθε μέσον και θα είναι υποχρεωμένη ν' αναμετρηθεί μαζί μας, στους δρόμους, στις πλατείες και στις γειτονιές. Οψόμεθα κύριε Παπαδήμιε, να θυμόσαστε ότι δεν είναι όλοι οι Έλληνες πρόβατα επί σφαγήν...

σου βαζω αρνητικη ψηφο μονο για την γνωμη σου για την επανοδο στην δραχμη , διοτι με την εισοδο μας ξανα στο εθνικο νομισμα πραγματικα δεν θελω να ξερω τι μπορει να γινει .
και πιστεψε με δεν παιζει καμια ευρωδραχμη η ευρωπαπαρια . καθαρα δραχμη οπως το 2000 . το οτι θα δουλευεις για 500.000δραχμες που στην ουσια θα ειναι λιγοτερα απο 250 ευρω μετα απο τις υποτιμησεις που θα πεσουν συννεφο με μια οικονομια χωρις να μπορει να στηριχτει απο πουθενα γιατι δεν εχει παραγωγη αυτο δεν νομιζω πως ειναι η ουσια και λυση . παλι θα παρεις δανεικα για να ζησεις . παλι θα χρωστας και μαλιστα πιο πολλα απο οσα πριν . ειναι βλακεια να χρωστας 100 και να λες ας χρωσταω 1000 ειναι καλυτερα . οπως ειπα και πιο πριν δεν φταει το 1.8% του αεπ της ευρωζωνης για την κριση .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.
:hmm::hmm::hmm:: Μήπως επειδή την (ανα)γνωρίζουν, κάθε είδους... Έμποροι;
Επειδή το Αγγλικό Δίκαιο είναι το μόνο στον κόσμο που προστατεύει πρώτα και κύρια τον δανειστή.
Οποιοδήποτε άλλο δίκαιο δίνει κάποια επιπλέον δικαιώματα στον δανειζόμενο.

Για τον "κ." Παπανδρέου,
εκτιμώ ότι ο προσδιορισμός "προδότης" είναι πολύ λίγος.
Θα τον κρίνει η ιστορία. Ελπίζω αμείλικτα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,896 μηνύματα.
Πολύ EΛΛΗΝ VS CHAOS διαβάζεις φαίνεται. Κόψτο. Παίρνει ληγμένα. :whistle:

Ξέρεις ποιο είναι το αστείο; Απ' τους γόνους του μπαρμπά-Δαβίδ έχουμε μια μαρξίστρια, φεμινίστρια οικολόγα, έναν οικονομολόγο - φιλάνθρωπο, έναν φυσικό - φιλάνθρωπο και έναν καθαρό φιλάνθρωπο! :hehe:

  1. David Rockefeller, Jr. (b. July 24, 1941) — Vice Chairman, Rockefeller Family & Associates (the family office, Room 5600); Chairman of Rockefeller Financial Services; Trustee of the Rockefeller Foundation; former Chairman of the Rockefeller Brothers Fund and Rockefeller & Co., Inc., among many other family institutions.
  2. Abby Rockefeller (b. 1943) — The eldest and most rebellious daughter, she was drawn to Marxism and was an ardent admirer of Fidel Castro and a late 1960s/early 1970s radical feminist[35] who belonged to the organization Female Liberation, later forming a splinter group called Cell 16.[36] An environmentalist and ecologist, she was an active supporter of the women's liberation movement.
  3. Neva Rockefeller Goodwin (b. 1944) — Economist and philanthropist. She is Director of the Global Development and Environment Institute; Trustee and Vice Chair of the Rockefeller Brothers Fund and Director of the Rockefeller Philanthropy Advisors.
  4. Peggy Dulany (b. 1947) — Founder of the Synergos Institute in 1986; Board member of the Council on Foreign Relations; serves on the Advisory Committee of the David Rockefeller Center for Latin American Studies at Harvard University.
  5. Richard Rockefeller (b. 1949) — A physician and philanthropist; chairman of the United States advisory board of the international aid group Doctors Without Borders; Trustee and Chair of the Rockefeller Brothers Fund.
  6. Eileen Rockefeller Growald (b. 1952) — Venture philanthropist; Founding Chair of Rockefeller Philanthropy Advisors, established in New York City in 2002.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,311 μηνύματα.
Ξέρεις ποιο είναι το αστείο; Απ' τους γόνους του μπαρμπά-Δαβίδ έχουμε μια μαρξίστρια, φεμινίστρια οικολόγα, έναν οικονομολόγο - φιλάνθρωπο, έναν φυσικό - φιλάνθρωπο και έναν καθαρό φιλάνθρωπο! :hehe:

Α ωραία, έχουν και μαρξιστή, δικό σας, τί άλλο θες ; Τους ξέρω, καθώς και τις ιδιότητές τους, απλά δεν ασχολούμαι καν μαζί τους. Εμένα με νοιάζει τί κάνουν οι 'Ελληνες και να'σαι σίγουρος ότι έχουμε πολλούς πατριώτες φιλάνθρωπους και όχι "επαγγελματίες" φιλάνθρωπους σαν τους Ροκφέλερ που αυτή τη στιγμή λένε ένα μεγάλο ΕΥΤΥΧΩΣ.

καληνύχτα (γενικώς....)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,896 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από Mittenwald:
Αλήθεια, αναρωτήθηκε κανείς γιατί το μνημόνιο συντάχθηκε από Αγγλική εταιρεία και σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο;

«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ» είπε ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης.

Ωστόσο, δημοσιεύματα των Financial Times, Rueters, Wall Street Journal καθώς και εκθέσεις πανεπιστημίων και νομικών εταιριών επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει το χρέος της σε δραχμές με βάση το ισχύον δίκαιο και διαψεύδουν τον Γιούνκερ. Γιατί όμως ο πρόεδρος του Eurogroup δε λέει την αλήθεια;

Γιατί αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέμματα της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με το οποίο η χώρα αν επιστρέψει στη δραχμή θα καταστραφεί για το χρέος της θα παραμείνει στο ευρώ. Το έχουν πει χωρίς ντροπή Έλληνες πολιτικοί και αξιωματούχοι της Τρόικας ώστε να τρομοκρατήσουν την Ελλάδα για να μη διανοηθεί να ασκήσει τα μεγαλύτερα δικαιώματα της, δηλαδή να προκαλέσει αναδιάρθρωση του χρέους τη μόνη της σβήνοντας ένα μεγάλο ποσοστό του ή να το αποπληρώσει σε δραχμές, μεταφέροντας τις απώλειες στις τράπεζες και όχι στους πολίτες.

Ωστόσο, αν η νέα κυβέρνηση συνεργασίας προχωρήσει τη συμφωνία της κυβέρνησης Παπανδρέου και μετατρέψει το δίκαιο που θεσπίζει τα ελληνικά ομόλογα από ελληνικό σε αγγλικό τότε το δικαίωμα αυτό θα έχει χαθεί και ο Γιούνκερ πλέον θα έχει πει την αλήθεια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Ξέρεις ποιο είναι το αστείο; Απ' τους γόνους του μπαρμπά-Δαβίδ έχουμε μια μαρξίστρια, φεμινίστρια οικολόγα, έναν οικονομολόγο - φιλάνθρωπο, έναν φυσικό - φιλάνθρωπο και έναν καθαρό φιλάνθρωπο! :hehe:

:redface::redface::redface: : Ένας αντιρατσιστής, θα μπορούσε να απαντήσει: Δεν με ενδιαφέρει πρωτίστως, ποιο ήταν το αρχαίο αρχίδι, που με γένησε!
:P:P:P: Ένας Εβραίος (τω θρήσκευμα, γιατί κατά τα άλλα, ούτε οι ίδιοι θεωρούν πως είναι "εθνος" ! )αντιρατσιστής (και γιατί να μην είναι, αφού ομολογημένα δεν θεωρούν εαυτούς "ράτσα " ! ), θα πρέπει, αν είναι συνεπής "Μαρξιστής", να αποκηρύσσει διαρκώς ( ως "διαλεκτικός ιστορικός" !) τον Σιωνισμό και την περί σημιτισμού φιλολογία !
:devil::devil::devil:: 'Ενας αντισιωνιστής Εβραίος (ως συνεπής Μαρξιστής!), προφανώς και θα πρέπει να αναγνωρίζει, ότι δεν τον ενδιαφέρει καν η ανοησία του ..."αντισιωνισμός= αντισημιτισμός". Επειδή ακριβώς και τούτο είναι ένα όπιο, προερχόμενο από εκεί όπου πηγάζει κάθε θρησκεία, ως " όπιο των λαών"! Ενας τέτοιος Εβραίος θα αναγνώριζε, ότι "η θρησκεία του εβραϊσμού έχει θεό το χρήμα"(κατά τον θείο Κάρολο Μαρξ) και κατά συνέπεια, θα προτιμούσε να δηλώσει "άθεος", παρά να πάρει οποιοδήποτε όπιο!:redface::redface::redface: : Ακόμη κι εκείνα, που σε μεταμορφώνουν, από άνθρωπο, σε "φιλο των ανθρώπων", αν όχι απλά, "πρεζόνι"!!!
:D:D:D: Ένας τέτοιος Εβραίος, θα γινόταν υποδειγματικός Χριστιανός, που με την εμφάνισή του στο προσκήνιο, θα προκαλούσε στο "χριστιανικό κόσμο" την έσχατη απόρριψή του, είτε από την ιστορία είτε από τον Θεό!:redface::redface::redface::redface::redface::redface::redface:: Κατά το "θα σας εξεμέσω, ω χλιαροί", της Αποκάλυψης του φίλου μου του Τζόνυ (εκεί στη Πάτμο!).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.
parafernalia,
αυτό που περιγράφετε είναι ένα από τα πολλά επιπλέον δικαιώματα που μας δίνει το Ελληνικό Δίκαιο.
Όπως είπα, το Αγγλικό Δίκαιο προστατεύει τον δανειστή κυρίως, λέγοντας στον δανειολήπτη "να πάει να κόψει το λαιμό του και να βρει να πληρώσει".
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,896 μηνύματα.
parafernalia,
αυτό που περιγράφετε είναι ένα από τα πολλά επιπλέον δικαιώματα που μας δίνει το Ελληνικό Δίκαιο.
Όπως είπα, το Αγγλικό Δίκαιο προστατεύει τον δανειστή κυρίως, λέγοντας στον δανειολήπτη "να πάει να κόψει το λαιμό του και να βρει να πληρώσει".

Δηλαδή εννοείς πως αν περάσει αυτή η σύμβαση το μόνο που θα μας μένει θα είναι να κόψουμε το λαιμό μας; :cold: :knife:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.
Εννοώ ότι αν γίνει αυτό, οι κατασχέσεις που θα κάνουν οι "φίλοι" μας που μας βοηθούν στις "υποχρεώσεις" μας,
θα μας φέρουν στο σημείο να κόβουμε ο ένας το λαιμό του άλλου για λίγο φαγητό.
Ίσως όχι μόνο στην Ελλάδα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,896 μηνύματα.
σου βαζω αρνητικη ψηφο μονο για την γνωμη σου για την επανοδο στην δραχμη , διοτι με την εισοδο μας ξανα στο εθνικο νομισμα πραγματικα δεν θελω να ξερω τι μπορει να γινει .
και πιστεψε με δεν παιζει καμια ευρωδραχμη η ευρωπαπαρια . καθαρα δραχμη οπως το 2000 . το οτι θα δουλευεις για 500.000δραχμες που στην ουσια θα ειναι λιγοτερα απο 250 ευρω μετα απο τις υποτιμησεις που θα πεσουν συννεφο με μια οικονομια χωρις να μπορει να στηριχτει απο πουθενα γιατι δεν εχει παραγωγη αυτο δεν νομιζω πως ειναι η ουσια και λυση . παλι θα παρεις δανεικα για να ζησεις . παλι θα χρωστας και μαλιστα πιο πολλα απο οσα πριν . ειναι βλακεια να χρωστας 100 και να λες ας χρωσταω 1000 ειναι καλυτερα . οπως ειπα και πιο πριν δεν φταει το 1.8% του αεπ της ευρωζωνης για την κριση .

Το σενάριο επιστροφής στη δραχμή έχει προβλήματα αλλά δεν είναι αυτά που λες.

Αρχικά αν το χρέος μεταφραζόταν σε δραχμές, θα έκλεινε σε μια ισοτιμία. Περαιτέρω υποτίμηση της δραχμής θα σήμαινε υποτίμηση του χρέους, άρα δεν θα χρωστάς πιο πολλά απ' ότι πριν. Η δε υποτίμηση με καθαρούς όρους Εθνικού Νομίσματος και όχι υβριδικούς μετάβασης από άλλο νόμισμα, επιταχύνει την ανάπτυξη γιατί το χρήμα σταματάει να λιμνάζει. Δεν έχει νόημα να κρατάς στα χέρια σου κάτι που θα υποτιμηθεί.

Τώρα η "εωρωπαπάρα" σημαίνει ότι οι μισθοί και συντάξεις πληρώνονται σε δραχμές και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας σε ευρώ. Είναι δηλαδή η έμμεση αναγνώριση του αγγλικού δίκαιου της δανειακής σύμβασης. Είτε λοιπόν, φύγουμε εξ' ολοκλήρου, είτε ευρωδραχμώντας, ουσιαστικά θα πρόκειται ακριβώς για το ίδιο πράγμα.

Το πρόβλημα είναι ότι θα δημιουργηθεί μια διττή οικονομία που θα καταστρέψει την ανάπτυξη. Όπως λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης:

Με μεγάλα ποσά σε ευρώ να κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, και ακόμη μεγαλύτερα να έχουν αποθηκευτεί εκτός τραπεζών στα διαφόρων ειδών σεντούκια ανά την επικράτεια και σε ξένους λογαριασμούς στο εξωτερικό, η έκδοση νέου νομίσματος θα δημιουργήσει μια διπλή, διαιρεμένη οικονομία. Από την μία θα έχουμε τις περισσότερες αποταμιεύσεις σε ευρώ. Από την άλλη θα έχουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να βγαίνουν από τα ΑΤΜ των τραπεζών σε δραχμές. Με το που θα εισπράττονται, οι πολίτες θα προσπαθούν να ανταλλάσσουν τις δραχμές σε ευρώ, γνωρίζοντας ότι σε μερικές ώρες οι δραχμές τους θα υποτιμηθούν. Έτσι, θα έχουμε δύο Ελλάδες. Την Ελλάδα εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε ευρώ, και οι οποίοι θα εγκλωβιστούν σε μια τριτοκοσμική Ελλάδα. Και την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε ευρώ η εξουσία των οποίων θα είναι μεγάλη επί των υπόλοιπων. Για να νοικιάσεις ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα θα πρέπει να έχεις ευρώ. Για να στείλεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικό σχολείο, το ίδιο. Πολλοί έμποροι θα εμπορεύονται μόνο σε ευρώ ή θα ζητούν "τοκογλυφικά" ποσά σε δραχμές. Όμως οι μισθοί και οι συντάξεις θα παρέχονται σε δραχμές. Εν πολλοίς, η Ελλάδα θα θυμίζει την Τουρκία της δεκαετίας του '80 όπου η διττή οικονομία (μία για τους εξαθλιωμένους 'ανατολίτες' που λειτουργούσε με ντόπιο νόμισμα και μία για τους 'εξευρωπαϊσμένους' πολίτες που χρησιμοποιούσαν μάρκα, φράγκα και δολάρια) δεν επέτρεπε την ανάπτυξη παρά μόνο ενίσχυε την ανισότητα και την υποανάπτυξη.

Δυστυχώς δεν μπορούμε εύκολα να ξεφύγουμε και με την ανικανότητα των πολιτικών μας το χειρότερο είναι το πιο πιθανό σενάριο. Η πλειοψηφία του κόσμου 'αγκαλιάζει" με εμπιστοσύνη (και αγάπη; ) τον Λουκά. Μάλλον προσπαθεί να επιβιώσει και σου λέει "ας τον δοκιμάσουμε, είναι λύκος, μέσα στα κόλπα, που ξέρεις μπορεί να μιλήσει στους άλλους λύκους τη γλώσσα τους και να μας λυπηθούν".

Μια ψευδαίσθηση είναι κι αυτή....θα περάσει! :whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.

Ο κρητικός που τα έβαλε με τους Ροκφέλερ!
του Κώστα Α. Μπογδανίδη απο το Cretalive.gr

Στην Κρήτη τον ξέρουν ελάχιστοι, στην Αμερική τον αντιμετωπίζουν ως ήρωα.
Η Παγκόσμια εργατική τάξη τον τιμά ως ένα από τους πρωτοπόρους του συνδικαλισμού και των αγώνων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Στο Κολοράντο του έστησαν άγαλμα και το όνομά του έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα. Το όνομά του Λούης Τίκας, αλλά όταν έφυγε από το χωριό του , κοντά στο Ρέθυμνο τα χαρτιά του έγραφαν Ηλίας Σπαντιδάκης!
Ο κρητικός που τιμάται σήμερα σε όλο τον κόσμο το Πάσχα του 1914 έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της Πολιτοφυλακής του Κολοράντο. Ήταν το θύμα σε μια αιματηρή μάχη που έδωσαν οι ανθρακωρύχοι κατά του καθεστώτος που ήθελε να επιβάλει ο Ροκφέλερ. Ο Λούης Τίκας ήταν στην πραγματικότητα ο αρχηγός των εργατών ανάμεσα στους οποίους ήταν ακόμη πολλοί Έλληνες και κρητικοί που πήγαν στις ΗΠΑ για να ζήσουν το ‘αμερικάνικο όνειρο’. Αντ’ αυτού έζησαν την επονομασθείσα «Σφαγή του Λάντλοου» που υπήρξε μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις της εργοδοσίας και του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ. Έγινε στις 20 Απριλίου του 1914 στην πόλη Λάντλοου του Κολοράντο και ήταν το αποκορύφωμα της εργατικής καταπίεσης των 12.000 ανθρακωρύχων της περιοχής.

Το χρονικό δεν γράφτηκε ποτέ και δεν περιλαμβάνεται στα βιβλία της αμερικανικής ιστορίας.

Και είχε σχεδόν ξεχαστεί, ώσπου το 1944 ο Γούντυ Γκάρθυ έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο «The Ludlow Massacre»( «Σφαγή του Λάντλοου» ). Το τραγούδι ακουγόταν συχνά στις διαδηλώσεις της δεκαετίας του ’60, κι έπειτα όλα ξεχάστηκαν πάλι…Πώς έγινε και στην Ελλάδα το όνομα του Τίκα έσβησε ίσως εξηγείται από τις συνθήκες-πολιτικές και κοινωνικές-που επικράτησαν στην χώρα μας. Δεν ήθελαν να ακούσουν για συνδικαλισμό, δεν ήθελαν να ακούσουν για δικαιώματα…

Η αρχή
Η κατάσταση στα αμερικάνικα ορυχεία ήταν σχεδόν μεσαιωνική: από το 1910 μέχρι το 1913, 618 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα. Και τα ημερομίσθια ήταν τόσο χαμηλά ώστε πολλές οικογένειες ικανοποιούνταν με τις «αποζημιώσεις θανάτου» που έφταναν τα εφτακόσια δολάρια (χώρια το φέρετρο των είκοσι δολαρίων). Τα ορυχεία είχαν ήδη μακριά ιστορία απεργιών: το 1894 –μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του παναμερικανικού συνδικάτου εργατών ορυχείων- είχε γίνει απεργία στο Κριπλ Κρηκ του Κολοράντο, το 1896 στο Λέντβιλλ, το 1899 στο Κερνταλέν του Άινταχο, το 1902, η λεγόμενη απεργία του ανθρακίτη στην Πενσυλβάνια είχε διαρκέσει 164 μέρες. Το 1903 είχε σημειωθεί κύμα απεργιών σ’ όλα τα ορυχεία το Κολοράντο, το 1907 είχε γίνει η απεργία των ανθρακωρύχων στη Νεβάντα, ενώ την ίδια χρονιά είχε συμβεί η μεγαλύτερη εργατική τραγωδία των ΗΠΑ στα ορυχεία του Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνια (361 νεκροί).

Ήταν η εποχή που στην Αμερική κυκλοφορούσε ένας μύθος. Ότι δήθεν οι Έλληνες που δούλευαν στους σιδηροδρόμους και τα εργοστάσια ήταν συχνά απεργοσπάστες. Αν και δούλευαν σκληρά, σέρνονταν στα καφενεία και έμπλεκαν σε καβγάδες, είχαν τα χαρακτηριστικά ανθρώπων της εργοδοσίας: Ήταν αναλφάβητοι, ανοργάνωτοι, και επιρρεπείς στις κλεψιές και τα συνοπτικά μαχαιρώματα. Ήταν θύματα-αν και καθόλου αθώα. Έτσι τους παρουσίαζαν, αλλά υπήρχε κι ένα κομμάτι που ήθελε τους Έλληνες αγωνιστές, μαχητικούς και αλληλέγγυους με κινήματα που άρχισαν να αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο. Ένας από τους ηγέτες αυτής της ομάδας ήταν ο Λούης Τίκας. Ο Ηλίας Σπαντιδάκης που έγινε στη συνέχεια Λούης Τίκας ήταν είκοσι χρονών όταν μπήκε στο καράβι που τον έφερε από το Ρέθυμνο στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 1906. Έξι μήνες αργότερα βρέθηκε στο Κολοράντο μέσα στο βαγόνι ενός εμπορικού τραίνου. Οι δυτικές πολιτείες υπόσχονταν δουλειά και αγροτική ζωή, που φαινόταν πιο οικεία από εκείνη της μεγαλούπολης: ο Λούης Τίκας εγκαταστάθηκε στο Ντένβερ κι άρχισε να δουλεύει στα χαλυβουργία του Πουέμπλο καμιά τριανταριά μίλια μακριά, με ημερομίσθιο $1.75, για δώδεκα ώρες την ημέρα. Το 1910 ορκίστηκε Αμερικανός πολίτης και άνοιξε καφενείο στην οδό Μάρκετ του Ντένβερ, μια εργατική γειτονιά που έγινε η τοπική ελληνική παροικία: την εποχή εκείνη στο Ντένβερ ζούσαν 240 Έλληνες.
Συμπτωματικά, απέναντι απ’ το καφενείο βρίσκονταν τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου. Ο Τίκας, είτε έγινε από την αρχή μέλος των Wobblies, είτε όχι (οι μαρτυρίες είναι συγκεχυμένες), ήταν αποφασισμένος να αφομοιωθεί στην καινούρια χώρα, αντίθετα από τους περισσότερους συμπατριώτες του … Κάποιες πληροφορίες λένε ότι προσπάθησε να μπει στο αστυνομικό σώμα (πράγμα που για τα σημερινά δεδομένα φαίνεται λιγάκι παράδοξο), αλλά απερρίφθη εξαιτίας της εμπλοκής του με τους Wobblies. Είχε μια αθέατη πλευρά: αν πιστέψει κανείς τις φήμες, ήταν επικεφαλής ενός συνδικάτου λούστρων που το 1910 έκαναν απεργία ζητώντας αύξηση 100% (από πέντε σε δέκα σέντς!) ενώ άλλοι λένε πως δούλευε για μια ασφαλιστική εταιρία. Όπως και να έχει ο Λούης Τίκας αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή ανάμεσα στον συρφετό των καφενόβιων: μιλούσε καλύτερα αγγλικά απ’ οποιονδήποτε άλλον, και έστελνε τα εμβάσματα στην Ελλάδα για λογαριασμό των συμπατριωτών του που δεν ήξεραν πώς να φερθούν στο ταχυδρομείο και στην τράπεζα.
Ο Τίκας δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε ίσως αριστερός, οργανωμένος ριζοσπάστης ή συνεδητοποιημένος μαχητής των εργατικών δικαιωμάτων. Μάλλον κινούνταν απλός από την παραδοσιακή αξία του κρητικού «φιλότιμου». Ο κόσμος γύρω του είχε επιτακτική ανάγκη από φιλότιμο: οι Έλληνες του Κολοράντο βρίσκονταν στο έλεος των εταιριών και των αφεντικών που γεννιόνταν μέσα στην ίδια την ελληνοαμερικανική μειονότητα. Την εποχή που ο Λούης Τίκας έφτασε στο Ντένβερ, το μεγάλο αφεντικό ήταν ο Λεωνίδας Σκλήρης, από τη Σπάρτη, που έλεγχε τους Έλληνες εργάτες όχι μόνο στο Κολοράντο αλλά στη Γιούτα και τη Νεβάντα. Επρόκειτο για ένα είδος μαφίας: στην ελληνοαμερικάνικη εφημερίδα Ο εργάτης, ο Σκλήρης είχε μεταφέρει τη νοοτροπία της οθωμανικής ρουσφετολογίας στην αμερικάνικη ήπειρο, έβρισκε ευτελείς και υπηρετικές δουλειές για τη συμμορία του και τη χρησιμοποιούσε για ρουφιανιές. Οι Έλληνες «του Σκλήρη» εργάζονταν για $1.75 την ημέρα ενώ οι Γερμανοί και οι Ουαλοί έπαιρναν $2,.50.
Έτσι, το 1912, ενώ ξεσπούσε ο πόλεμος στα Βαλκάνια, ο Λούης Τίκας εγκατέλειψε το καφενείο χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Είτε πήγε να δουλέψει χαφιές στα ορυχεία (οι εταιρείες προσλάμβαναν τους λεγόμενους scabs με σχετικά καλούς μισθούς), είτε πήγε να οργανώσει τους εργάτες: κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια. Πάντως, το Νοέμβριο του 1912 βρισκόταν στα ορυχεία του Φρέντερικ στο Κολοράντο, που ήταν σκαλαβοπάζαρα. Και στις 19 Νοεμβρίου ήταν επικεφαλής των 63 Ελλήνων που κατέβηκαν σε απεργία. Ίσως εκείνη τη στιγμή συνέβη η μεταστροφή του διστακτικού χαφιέ σε εργατικό ηγέτη. Η απεργία του Φρέντερικ ήταν η πρώτη «αμερικανική» του πράξη: η πρώτη πράξη ενός προλετάριου δυτικού τύπου σε πλήρη διάσταση από ανθρώπους σαν τον Σκλήρη που εκπροσωπούσαν το ήθος ενός παλιού κόσμου άγνοιας και υποτέλειας. Στη διάρκεια αυτής της απεργία συνέβησαν πολλά: όργιο εγκάθετων, προβοκάτσιες (οι «scabs» έβαλαν φωτιά στο κτίριο δίπλα στο φρέαρ του ορυχείου), συλλήψεις και φυλακίσεις. Ο Τίκας περιδιάβαινε τα ορυχεία του Νότιου Κολοράντο όλη εκείνη τη χρονιά. Κι όπως φαντάζεται κανείς δεν άργησε να ονομαστεί «Louis the Greek» που μερικοί αργότερα θυμούνταν και ως «Leo the Gretan» .

Η απεργία στο Λάντλοου
Η απεργία στο Λάντλοου άρχισε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1913, με πρωτοβουλία του συνδικάτου και με αιτήματα συστήματα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, υψηλότερους μισθούς και αναγνώριση του συνδικάτου. Οι απεργοί ζητούσαν οχτάωρο και το δικαίωμα να ζουν έξω από τους οικισμούς των εταιρειών. Δεκατρείς χιλιάδες άνθρωποι άφησαν τα χαμόσπιτά του οικισμού και έστησαν σκηνές όπου εγκαταστάθηκαν και οργανώθηκαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Επικεφαλής της απεργίας ήταν ο Τζον Λώζον και ο Λούης Τίκας που είχε μια ομάδα στήριξης από Κρητικούς, μερικοί από τους οποίους είχαν πάρει μέρος στις απεργίες του Μπίνγκχαμ στη Γιούτα. Τον Οκτώβριο, ο καταυλισμός των απεργών λειτουργούσε κιόλας σαν πόλη: πεντακόσιοι άνδρες, τριακόσιες πενήντα γυναίκες, τετρακόσια πενήντα παιδιά, ελληνικός φούρνος, ελληνικό καφενείο κλπ.
Η απεργία προκάλεσε την άγρια αντίδραση της οικογένειας Ροκφέλερ. Προσέλαβε το Πρακτορείο Ντετέκτιβ «Μπάλντουιν-Φελτς», προκειμένου να τρομοκρατήσει τους απεργούς και τη συνδικαλιστική τους ηγεσία. Το Πρακτορείο είχε σπουδαία φήμη σ’ όλη την Αμερική για την αποτελεσματικότητά του στην καταστολή απεργιών. Προμήθευσε την εργοδοσία με οπλισμένους φρουρούς, ελεύθερους σκοπευτές, πράκτορες, επαγγελματίες προβοκάτορες, ακόμη μ’ ένα τεθωρακισμένο όχημα με πολυβόλο.
Οι επιθέσεις των ανθρώπων της εργοδοσίας ήταν καθημερινό φαινόμενο στις κατασκηνώσεις, που εν τω μεταξύ είχαν στήσει οι απεργοί. Στις 17 Οκτωβρίου 1913 ένας απεργός σκοτώθηκε και δύο παιδιά τραυματίσθηκαν από τους πολυβολισμούς του τεθωρακισμένου οχήματος. Η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο με τους απεργούς να μην υποχωρούν. Στις 28 Οκτωβρίου ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Ιλάιας Άμονς, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Απέστειλε την Εθνοφρουρά στο Λάντλοου για να επιβάλει την τάξη και να διαλύσει την απεργία. Η Εθνοφρουρά συνέχισε να κατατρομοκρατεί τους απεργούς, το ηθικό των οποίων χαλυβδωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Ύστερα από τρεις μήνες στασιμότητας, ο κυβερνήτης Άμονς αποφάσισε να αποσύρει την Εθνοφρουρά, μη αντέχοντας το κόστος διατήρησής της επί μακρόν στο πεδίο της μάχης. Τότε οι Ροκφέλερ προσφέρθηκαν να επανδρώσουν με δικό τους προσωπικό την Εθνοφρουρά.
Στις 10 Μαρτίου 1914 ένας απεργοσπάστης βρέθηκε νεκρός στις γραμμές του τρένου κοντά στον καταυλισμό των απεργών. Ηταν η αφορμή για τις δυνάμεις καταστολής να ξεκαθαρίσουν μια και καλή την κατάσταση. Η Εθνοφρουρά με τη νέα της σύνθεση αποφάσισε να ισοπεδώσει τις τεντουπόλεις, αν και ήταν σε χώρο ιδιοκτησίας των ανθρακωρύχων. Επελέγη η κατασκήνωση Λάντλοου, 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Τρίνινταντ. Το πρωί της 20ης Απριλίου οι εθνοφρουροί άνοιξαν πυρ, την ώρα που η ελληνική κοινότητα των ανθρακωρύχων γιόρταζε το Πάσχα με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Οι απεργοί ανταπέδωσαν το πυρ και η μάχη διήρκεσε επί ώρες. Ο Λούης Τίκας, επικεφαλής της κατασκήνωσης, ζήτησε αργά το απόγευμα εκεχειρία από την Εθνοφρουρά. Ο επικεφαλής της, υπολοχαγός Λίντερφελντ, χτύπησε με τον υποκόπανο του όπλου τον Τίκα και τον έριξε στο έδαφος. Τρεις σφαίρες από όπλα εθνοφρουρών βρήκαν στην πλάτη τον πεσμένο συνδικαλιστή και τον αποτελείωσαν, σε ηλικία 30 ετών. Οι εθνοφρουροί επέδραμαν στη συνέχεια στην κατασκήνωση του Λάντλοου και την παρέδωσαν στις φλόγες. 17 άνθρωποι από την πλευρά των ανθρακωρύχων σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, που έμεινε στην ιστορία ως «Η σφαγή του Λάντλοου».
Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα απ’ άκρου εις άκρον των ΗΠΑ. Οπλισμένοι εργάτες από παρακείμενα ανθρακωρυχεία κινήθηκαν εναντίον της εθνοφρουράς του Κολοράντο, πολλοί άνδρες της οποίας αρνήθηκαν να χτυπήσουν τους απεργούς. Ομάδες απεργών δυναμίτισαν ανθρακωρυχεία και κατέλαβαν πόλεις του Κολοράντο. Στο Κογκρέσο, ο σοσιαλιστής βουλευτής του Ουισκόνσιν Βίκτωρ Μπέργκερ ζήτησε απ’ τους εργαζομένους να πάρουν τα όπλα για να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους. Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Έπειτα από 10 μέρες συγκρούσεων, ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Ιλάιας Άμονς, ζήτησε την συνδρομή του Προέδρου Γούντροου Ουίλσον. Ο ομοσπονδιακός στρατός που εστάλη στην περιοχή αφόπλισε τους απεργούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα ανθρακωρυχεία χωρίς να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. Μάλιστα, η εργοδοσία προχώρησε σε εκτεταμένες απολύσεις, αντικαθιστώντας τους απεργούς με μη συνδικαλισμένους εργάτες. Από την Εθνοφρουρά κανείς δεν διώχθηκε για τις επιθέσεις στους απεργούς και τις οικογένειές τους, που στοίχισαν τη ζωή σε 66 ανθρώπους, ηλικίας από 2,5 έως 45 ετών.
Σε ένδειξη διαμαρτυρία για τα γεγονότα του Λάντλοου, διάφοροι μεταρρυθμιστές και σοσιαλιστές οργάνωσαν πικετοφορίες σ’ όλη τη χώρα. Ο συγγραφέας Άπτον Σίνκλαιρ (που αργότερα έγραψε το μυθιστόρημα «King Coal») στήθηκε επί μέρες έξω από τα γραφεία του Ροκφέλλερ στη Νέα Υόρκη σε «σιωπηλή διαδήλωση», αλλά το Σοσιαλιστικό Κόμμα (με τη συνηθισμένη του στενοκεφαλιά) τον επέκρινε με το σκεπτικό, ότι «δεν φταίνε τα πρόσωπα αλλά το σύστημα». Στο Σικάγο πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση με πρωτοβουλία της εφημερίδας Masses. Ο Σίνκλαιρ και ο προοδευτικός δικαστής του Ντένβερ, Μπ. Μπ. Λίντσεϋ, ταξίδεψαν μαζί με γυναίκες απεργών σ’ όλη την Αμερική μιλώντας σε συγκεντρώσεις για την σφαγή του Λάντλοου. Τέλος, στο Τάρρυταουν της Νέας Υόρκης τέσσερα μέλη των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου σκοτώθηκαν από ωρολογιακή βόμβα που προοριζόταν για το σπίτι του Ροκφέλλερ.

ΠΗΓΕΣ:
-ΠΑΤΡΙΣ
-Ζήση Παπανικόλα: «Αμοιρολόϊτος: Ο Λουίς Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου»
-Γιώργος Σταυρουλάκης, Λούης Τίκας, ο ήρωας της ξενιτιάς, Αθήνα, 1998.
-Δημήτρη Καμπουρακη, μια σταγόνα ιστορίας
-Βικιπεδία
-ντοκιμαντέρ Μαρίας Ηλιού «Το Ταξίδι. Το ελληνικό όνειρο στην Αμερική»
-The Ludlow Massacre on libcom.org/history
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
....
...
Ο Τίκας δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε ίσως αριστερός, οργανωμένος ριζοσπάστης ή συνεδητοποιημένος μαχητής των εργατικών δικαιωμάτων...

Ο Ηλίας λοιπόν ήταν ακριβώς ένα Πρόσωπο, ενώ όποιος πιστεύει λέει ότι
... «δεν φταίνε τα πρόσωπα αλλά το σύστημα». ...
, απλά θεωρεί και αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο, ως ένα "μώριο" μίας κάποιας "μάζας"!!!:mad::mad::mad:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mittenwald

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mittenwald αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 58 ετών, επαγγέλεται Καθηγητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 812 μηνύματα.
Δυστυχώς ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παπανδρέου, έκανε αυτό που φοβόμουν...



ΣΟΚ: Η κυβέρνηση Παπανδρέου ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων στο PSI του 21%

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το PSI+ βρίσκονται σε εξέλιξη με μία επίκαιρη ερώτηση στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ για το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων να παραμένει αναπάντητη, το XrimaNews.gr αποκαλύπτει πως στο PSI του 21% υπήρχε όρος για παραχώρηση του μεγαλύτερου διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας στους τραπεζίτες, δηλαδή τη μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό. Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times που δημοσιεύτηκαν την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να συμμετάσχει στο PSI του 21%, χωρίς ποτέ να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες για το ποιο ακριβώς δικαίωμα παραχωρούσε και τί θα μπορούσε να σήμαινε αυτό για την ιστορία της Ελλάδας στην περίπτωση που στα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα δεν πετύχαινε και η χώρα αναγκαζόταν να πτωχεύσει.

Η Anna Gelpern, ειδικός στο δίκαιο κρατικών ομολόγων στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την πληροφορία στους New York Times. Η εφημερίδα στο άρθρο της αναλύει το μοναδικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα και εξηγεί ότι με τη συμφωνία για το PSI αποδέχτηκε να το χάσει κάτι που μπορεί να της κοστίσει αν χρειαστεί να προχωρήσει σε επόμενη διαπραγμάτευση στο μέλλον. Καθώς το PSI ακυρώθηκε η Ελλάδα κράτησε το πλεονέκτημα της και εξακολουθεί να αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί για το PSI+.

Το δημοσίευμα αυτό αποτελεί, ωστόσο, μία ένδειξη του ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει το δρόμο της μυστικότητας και στο PSI+ και χωρίς να ενημερώσει κανέναν θα παραχωρήσει αυτή τη φορά οριστικά το μεγαλύτερο νομικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της επίκαιρη ερώτηση για το θέμα από τις 7 Νοεμβρίου από τον ανεξάρτητο βουλευτή κύριο Κουρουμπλή αλλά αποφεύγει να απαντήσει.

Το πιθανότερο είναι ότι απλά θα αγνοήσει την ερώτηση ώστε να παραχωρήσει στους δανειστές αυτό που επιθυμούν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο αν η Ελλάδα εγκαταλειφθεί από τους εταίρους της κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια (ή μήνες), τότε ακόμη και αν επιστρέψει στη δραχμή το χρέος της θα πρέπει να πληρωθεί σε ευρώ ενώ ακόμη και αν πτωχεύσει οι δανειστές θα μπορούν να διεκδικήσουν ελληνική περιουσία.

Η παραχώρηση αυτή είναι δραματική αρκεί να σκεφτεί κανείς το εξής: Αν η χώρα γυρίσει στη δραχμή, με το υπάρχον δίκαιο μπορεί να αποπληρώσει το χρέος σε δραχμές. Έστω πως σε μία τέτοια περίπτωση το χρέος της αποτιμηθεί 100 τρις δραχμές (το ποσό χρησιμοποιείται για το παράδειγμα) και έστω πως ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα στην αρχή, ανέλθει στην Ελλάδα μεταξύ 10-20% για μερικά χρόνια. Αυτό σημαίνει πως σε βάθος 5-10 ετών η πραγματική αξία του χρέους θα έχει μηδενιστεί ακριβώς εξαιτίας του πληθωρισμού. Αυτό είναι κάτι το οποίο τρέμουν οι δανειστές της χώρας καθώς η Ελλάδα και δε θα πτωχεύσει και θα πληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά και θα βρεθεί να μην της έχει κοστίσει το χρέος τίποτα με τους δανειστές να έχουν χάσει τα χρήματα τους.

Αντίθετα, αν το δίκαιο είναι το αγγλικό όπως στο PSI+ τότε στην περίπτωση που η χώρα γυρίσει στη δραχμή το χρέος θα πρέπει να πληρωθεί στο ευρώ με τον πληθωρισμό να παραμένει χαμηλός και τη χώρα να τινάζεται στον αέρα.

Επιπλέον, ακόμη και με την Ελλάδα στο ευρώ με βάση το ισχύον δίκαιο η χώρα μπορεί να ψηφίσει νόμο στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο αν το 51% των ομολογιούχων συμφωνήσει να δεσμεύεται και το υπόλοιπο 49% να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Καθώς ομόλογα ύψους περίπου 120 δις ευρώ κατέχονται από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και φορείς, η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει αναδιάρθρωση σε ομόλογα ύψους 240 δις ευρώ, δηλαδή περίπου στα 2/3 του χρέους.

Αυτό το δικαίωμα η χώρα μπορούσε να το έχει ασκήσει εξ αρχής ακόμη και σε μεγαλύτερο τμήμα του χρέους αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν το έκανε προκειμένου να στηρίξει το ευρώ και να μην προκαλέσει αναστάτωση στο ευρωπαϊκό και διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και για να αποφύγει τις σημαντικές συνέπειες που θα προκαλέσει στη χώρα (αποκλεισμό από τις αγορές κεφαλαίων για χρόνια, μείωση της αξιοπιστίας της κλπ). Ωστόσο, καθώς η χώρα απέχει από τη χρήση ενός τόσο σημαντικού της δικαιώματος θα έπρεπε η βοήθεια να είναι πολύ ουσιαστικότερη και όχι να έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών και της Γερμανίας.

Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, που η Ελλάδα εκβιάζεται και εμπαίζεται εδώ και μήνες για τη εκταμίευσης της 6ης δόσης (Ελλάδα είναι οι πολίτες και όχι οι πολιτικοί της) θα έπρεπε επιτέλους κάποιος να ενημερώσει τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες ότι είχαν ένα εξαιρετικό διαπραγματευτικό χαρτί απ' την αρχή και υπέφεραν όσα δεινά έχουν υποστεί εδώ και 1,5 χρόνο προκειμένου να σώσουν την Ευρώπη και τους δανειστές τους. Γι' αυτό τους αξίζει άμεσα μία ουσιαστική λύση η οποία προφανώς δεν είναι 10 χρόνια οικονομικού πόνου με παραχώρηση του δικαίου των ελληνικών ομολόγων στους δανειστές τους ώστε να μείνουν νομικά άοπλοι.

Διαδώστε το μήνυμα στους βουλευτές που ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές και ζητήστε τους να καταθέσουν και αυτοί επερωτήσεις στη Βουλή και να ζητήσουν ενημέρωση απ' την κυβέρνηση. Στην περίπτωση που κάποιος βουλευτής χρειαστεί τις ειδικές μελέτες αμερικανικών και αγγλικών πανεπιστημίων για το πλεονέκτημα της Ελλάδας, καθώς τα σχετικά δημοσιεύματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο info@xrimanews.gr για να του κοινοποιήσουμε ολόκληρο το σχετικό φάκελλο. Η Ελλάδα χρειάζεται τους βουλευτές και τους πολίτες της περισσότερο από ποτέ. Ενημερωθείτε για το θέμα και ενεργοποιηθείτε πριν να είναι αργά. Ήδη οι διαπραγματεύσεις το PSI+ έχουν ξεκινήσει και η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις οριστικές της προτάσεις στα τέλη του Νοεμβρίου.

Μη μένετε θεατής των γεγονότων. Βοηθήστε τη χώρα μας και τους βουλευτές μας να κατανοήσουν τί διακυβεύεται.

XrimaNews.gr
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΚΟΡΩΝΕΥΣ

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ΚΟΡΩΝΕΥΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 333 μηνύματα.
Το σενάριο επιστροφής στη δραχμή έχει προβλήματα αλλά δεν είναι αυτά που λες.

Αρχικά αν το χρέος μεταφραζόταν σε δραχμές, θα έκλεινε σε μια ισοτιμία. Περαιτέρω υποτίμηση της δραχμής θα σήμαινε υποτίμηση του χρέους, άρα δεν θα χρωστάς πιο πολλά απ' ότι πριν. Η δε υποτίμηση με καθαρούς όρους Εθνικού Νομίσματος και όχι υβριδικούς μετάβασης από άλλο νόμισμα, επιταχύνει την ανάπτυξη γιατί το χρήμα σταματάει να λιμνάζει. Δεν έχει νόημα να κρατάς στα χέρια σου κάτι που θα υποτιμηθεί.

Τώρα η "εωρωπαπάρα" σημαίνει ότι οι μισθοί και συντάξεις πληρώνονται σε δραχμές και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας σε ευρώ. Είναι δηλαδή η έμμεση αναγνώριση του αγγλικού δίκαιου της δανειακής σύμβασης. Είτε λοιπόν, φύγουμε εξ' ολοκλήρου, είτε ευρωδραχμώντας, ουσιαστικά θα πρόκειται ακριβώς για το ίδιο πράγμα.

Το πρόβλημα είναι ότι θα δημιουργηθεί μια διττή οικονομία που θα καταστρέψει την ανάπτυξη. Όπως λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης:

Με μεγάλα ποσά σε ευρώ να κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, και ακόμη μεγαλύτερα να έχουν αποθηκευτεί εκτός τραπεζών στα διαφόρων ειδών σεντούκια ανά την επικράτεια και σε ξένους λογαριασμούς στο εξωτερικό, η έκδοση νέου νομίσματος θα δημιουργήσει μια διπλή, διαιρεμένη οικονομία. Από την μία θα έχουμε τις περισσότερες αποταμιεύσεις σε ευρώ. Από την άλλη θα έχουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να βγαίνουν από τα ΑΤΜ των τραπεζών σε δραχμές. Με το που θα εισπράττονται, οι πολίτες θα προσπαθούν να ανταλλάσσουν τις δραχμές σε ευρώ, γνωρίζοντας ότι σε μερικές ώρες οι δραχμές τους θα υποτιμηθούν. Έτσι, θα έχουμε δύο Ελλάδες. Την Ελλάδα εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε ευρώ, και οι οποίοι θα εγκλωβιστούν σε μια τριτοκοσμική Ελλάδα. Και την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε ευρώ η εξουσία των οποίων θα είναι μεγάλη επί των υπόλοιπων. Για να νοικιάσεις ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα θα πρέπει να έχεις ευρώ. Για να στείλεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικό σχολείο, το ίδιο. Πολλοί έμποροι θα εμπορεύονται μόνο σε ευρώ ή θα ζητούν "τοκογλυφικά" ποσά σε δραχμές. Όμως οι μισθοί και οι συντάξεις θα παρέχονται σε δραχμές. Εν πολλοίς, η Ελλάδα θα θυμίζει την Τουρκία της δεκαετίας του '80 όπου η διττή οικονομία (μία για τους εξαθλιωμένους 'ανατολίτες' που λειτουργούσε με ντόπιο νόμισμα και μία για τους 'εξευρωπαϊσμένους' πολίτες που χρησιμοποιούσαν μάρκα, φράγκα και δολάρια) δεν επέτρεπε την ανάπτυξη παρά μόνο ενίσχυε την ανισότητα και την υποανάπτυξη.

Δυστυχώς δεν μπορούμε εύκολα να ξεφύγουμε και με την ανικανότητα των πολιτικών μας το χειρότερο είναι το πιο πιθανό σενάριο. Η πλειοψηφία του κόσμου 'αγκαλιάζει" με εμπιστοσύνη (και αγάπη; ) τον Λουκά. Μάλλον προσπαθεί να επιβιώσει και σου λέει "ας τον δοκιμάσουμε, είναι λύκος, μέσα στα κόλπα, που ξέρεις μπορεί να μιλήσει στους άλλους λύκους τη γλώσσα τους και να μας λυπηθούν".

Μια ψευδαίσθηση είναι κι αυτή....θα περάσει! :whistle:

κοιτα για να σου το πω και αλλιως δεν μας συμφερει να βγουμε απο το ευρω . συμφωνω με αυτα που λες , αλλα δεν αναφερθηκα στα δικα μου χρεοι αλλα στα χρεοι της ελλαδος . αμα βγουμε απο ευρω και παμε στην δραχμη θα πεσουν υποτιμησεις συνεχωμενες οποτε αν χρωσταμε τωρα 400 δις ευρω με τις δραχμες ποσα θα χρωσταμε ? νομιζω πιο πολλα ? απλα θα ειναι πιο ευκολο να το διαχειριστουμε επειδη θα εχουμε το οπλο της υποτιμησης . οποτε τα εσοδα μας θα μειωθει και εμεις δεν θα το εχουμε καταλαβει .
σε απλα ελληνικα ενα ταξιδι στην ιταλια που τωρα μπορεις να πας ενα σκ με περιπου 150 ευρω δηλαδη 50.000δραχμες θα στοιχιζει πολλαπλασια με την νεα δραχμη .
ναι σιγουρα με την δραχμη θα γυρισουμε στα εγχωρια προιοντα . αλλα εχετε αναρωτηθει εμεις τι παραγουμε απο το μηδεν ? μονο αγροτικα προιοντα , δηλαδη θα παιρνουμε πιο φθηνα απο οτι τωρα την ντοματα και το κρεας μας αλλα δεν μου λετε ξερετε ποσο θα σας στοιχιζει να αλλαξετε λαστιχα στο αυτοκινητο σας ? ποσο θα σας στοιχιζει το νεο iphone ? ποσο θα σας στοιχιζει καθε τι που γινεται εισαγωγη ?? μην το ψαχνετε η εξοδος απο το ευρω ειναι καταστροφικη για εμας και ευεγερτικη για το κρατος.. προτιμω να ειμαι στο ευρω παρα στην δραχμη .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
και η ψαλίδα πλουσιων- φτωχών να ανοίγει περισσότερο, εξαφανίζοντας παράλληλα την μεσαία τάξη.
ετσι γινεται ασταθης η κοινωνια και ευκολη για εκρηξη

παντως η αμερικη καναδας κλπ εχει πολυ περισσοτερο αυτο το χασμα

η Ελλαδα δεν εχει τοσο χασμα,,
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Δυστυχώς ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ Παπανδρέου, έκανε αυτό που φοβόμουν...

Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, που η Ελλάδα εκβιάζεται και εμπαίζεται εδώ και μήνες για τη εκταμίευσης της 6ης δόσης (Ελλάδα είναι οι πολίτες και όχι οι πολιτικοί της) θα έπρεπε επιτέλους ...

:devil::devil::devil: : Μήπως οι ιστορικοί του μέλλοντος θα 'λενε "η 6η δόση ήταν νοθευμένη" κι εμείς παριστάνουμε, σα να πρόκειται για ...πρέζα;;;

..Μη μένετε θεατής των γεγονότων. Βοηθήστε τη χώρα μας

....

:redface::redface::redface::redface::redface::redface::redface:!!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top