nPb
Επιφανές μέλος


Πλέον δεν υπάρχει "ταμπού" για τις θετικές επιστήμες από τις γυναίκες, έχουν ανατραπεί αυτά.
Έχω φίλες και "φιλες" μαθηματικούς, βιολόγους, φιλόλογους - δεν έχει σημασία τι έχει σπουδάσει η γυναίκα, το ποιόν της δεν αλλάζει ούτε και η θηλυκότητά της, συνεπώς δεν αλλάζει και η ζωή της.
Ακριβώς. Παραθέτω ένα link: https://www.upatras.gr/index/announcements/calendar/201003/id/237 και https://www.unesco.org/new/en/media-...ce_2010_to_be_presented_at_unesco/back/18256/
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


δεν ειναι ταμπου..απλα οι ανδρες ειναι περισσοτεροι σε θετικα και ακομα περισσοτερο σε τεχνολογικα ,εφαρμοσμενα θεματα..Πλέον δεν υπάρχει "ταμπού" για τις θετικές επιστήμες από τις γυναίκες, έχουν ανατραπεί αυτά.
Έχω φίλες και "φιλες" μαθηματικούς, βιολόγους, φιλόλογους - δεν έχει σημασία τι έχει σπουδάσει η γυναίκα, το ποιόν της δεν αλλάζει ούτε και η θηλυκότητά της, συνεπώς δεν αλλάζει και η ζωή της.
σε ολον τον κοσμο ετσι ειναι..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Στελιος-MILAN
Νεοφερμένο μέλος


δεν ειναι ταμπου..απλα οι ανδρες ειναι περισσοτεροι σε θετικα και ακομα περισσοτερο σε τεχνολογικα ,εφαρμοσμενα θεματα.. σε ολον τον κοσμο ετσι ειναι..
Βέβαια, επιμένετε στην άποψη πως η εκπροσώπηση των γυναικών στην επιστημονική κοινότητα έχει να κάνει απλά και μόνο με τις όποιες βιολογικές ή ψυχικές διαφορές των δύο φύλων, μηδενίζοντας έτσι άπλα την υπόσταση της γυναίκας.
Δηλαδή επιμένετε στη μετάθεση προτεραιοτήτων από τις γυναίκες στους άνδρες, σ' ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολείτε ΜΟΝΟ με τις ικανότητες και δυνατότητες των γυναικών.
Κι επειδή βαριέμαι αυτό το θέμα που επιμένετε να ανακαλείτε, δεν θα επεκταθώ πέραν του παραπάνω σχολίου μου.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
SICX
Διάσημο μέλος


απλα ειναι αντρικο χομπι και εχει δημιουργηθει ταμπου...δυστυχως...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Στελιος-MILAN
Νεοφερμένο μέλος


«Νεαρές γυναίκες στις Θετικές Επιστήμες: Ζητήματα και Προοπτικές»
Posted on Μαΐου 4, 2010
Της δρ. ΕΥΗΣ ΜΠΑΤΡΑ, προέδρου του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων

Έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ), έναν ιστορικό σύλλογο, που ιδρύθηκε το 1924, από γυναίκες απόφοιτες του Πανεπιστημίου Αθηνών, που διεκδικούσαν το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα που είχαν σπουδάσει, κάτι το οποίο τότε δεν επιτρέπονταν στις γυναίκες. Είναι το παλιότερο επιστημονικό γυναικείο σωματείο, με αδιάλειπτη λειτουργία από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και με πολύτιμη συνεισφορά στους αγώνες των γυναικών για την ψήφο και την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου. Στους σημερινούς σκοπούς του Συνδέσμου περιλαμβάνεται η προώθηση των επιστημόνων γυναικών στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στο επάγγελμα και στις υψηλές θέσεις στην ιεραρχία.
Στην ιστορική τους διαδρομή οι γυναίκες, οι επιστημόνισσες και οι Ελληνίδες, πέρασαν από διάφορα στάδια διεκδικήσεων, χειραφέτησης και κατακτήσεων, ανάλογα με την ιστορική συγκυρία, τα κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά δεδομένα και το επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Μέχρι πριν μερικές γενιές η εκπαίδευση των γυναικών δεν ήταν υποχρεωτική και δεν τους επιτρεπόταν η άσκηση επιστημονικού επαγγέλματος.
Έτσι εξηγείται η απουσία των γυναικών από την επιστήμη. Με τους αγώνες τους οι γυναίκες κατάφεραν και πέτυχαν την ισοτιμία τους με τους άνδρες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Τώρα, νομικά τουλάχιστον, τους είναι ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο οι γυναίκες σήμερα να αποτελούν το 51% των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, 2.5 μόλις γενιές από την καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσής τους.
Θα έπρεπε, επομένως, να είμαστε ευτυχείς και περήφανες που πετύχαμε τόσα πολλά και τόσο σύντομα. Και είμαστε. Όμως, μια προσεκτικότερη παρατήρηση στις επιστημονικές επιλογές των γυναικών αποκαλύπτει ότι αυτές συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία, στις λεγόμενες «θεωρητικές» ή «ανθρωπιστικές» επιστήμες, ενώ οι άνδρες κρατούν τα ηνία στις πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές. Για να μην σας κουράζω με στατιστικά στοιχεία, θα σας πω ότι η πρώτη γυναίκα στη σχολή Ναυπηγών Μηχανικών του ΕΜΠ μπήκε στις αρχές της δεκαετίας του ʼ80 και ήταν μία στους 50. Το ποσοστό αυτό δεν έχει διαφοροποιηθεί πολύ από τότε μέχρι σήμερα.
Τι είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες να «αποστρέφονται» τα μαθηματικά, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, την τεχνολογία και γενικά ό,τι έχει σχέση με τις θετικές επιστήμες; Εγώ υποστηρίζω ότι αυτό είναι η παγιωμένη κοινωνική προκατάληψη ότι οι γυναίκες δεν έχουν «μαθηματικό μυαλό» και γιʼ αυτό δεν είναι καλές στις θετικές επιστήμες. Με τη σημερινή μου ομιλία θα προσπαθήσω να σας αποδείξω, και ελπίζω να σας πείσω, ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν μυαλό γερό, καθαρό, φωτεινό, συνθετικό, μαθηματικό, μυαλό μηχανικού.
Από πολύ μικρή άκουγα τους μεγαλύτερους γύρω μου να λένε ότι το τάδε αγόρι «έχει μαθηματικό μυαλό», ποτέ όμως την έκφραση αυτή δεν την άκουσα για κορίτσι. Αργότερα, όταν πήγα στο σχολείο, έβλεπα ότι εγώ και οι συμμαθήτριές μου δεν υστερούσαμε σε τίποτα στα Μαθηματικά σε σχέση με τους συμμαθητές μας. Μάλιστα, όσο περνούσαν τα χρόνια, εμείς γινόμασταν καλύτερες. Είχα, βέβαια, και τη φοβερή τύχη, να φοιτώ σε μια τάξη όπου το πρώτο στη βαθμολογία αγόρι ήταν στη γενική κατάταξη μετά το τελευταίο κορίτσι, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν πρακτικώς αδύνατον να πιστέψουμε αυτόν τον «μύθο».
Διότι περί μύθου πρόκειται. Αυτός είναι ο βασικός μύθος που για αιώνες απέκλεισε τις γυναίκες από τις θετικές επιστήμες. Είναι ο μύθος που επιβίωσε ακόμη και στη σύγχρονη κοινωνία, που θέλει τη γυναίκα να σπουδάζει και να εργάζεται, αλλά όχι βρε παιδί μου και ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ, αυτά είναι δύσκολα πράγματα, είναι για τους άνδρες, άσε που χάνει και την περιβόητη θηλυκότητά της επιλέγοντας ένα τέτοιο επάγγελμα (άλλος μύθος αυτός).
Είναι τυχαίο άραγε που η ανδροκρατούμενη κοινωνία έχει στήσει τόσες αλλεπάλληλες γραμμές άμυνας, ώστε το κάστρο να μην πέφτει ποτέ, όσες νίκες κι αν επιτύχουν οι γυναίκες; Πετύχαμε το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία, στη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, στη διαχείριση της περιουσίας μας, μα καλά τί άλλο θέλουμε; Αυτή δεν είναι η ισότητα; Η απάντησή μου είναι ΟΧΙ.
Γιατί, μπορεί οι φοιτήτριες να είναι σήμερα περισσότερες από τους φοιτητές, αλλά τα κορίτσια σπουδάζουν επιστήμες που δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή δεν είναι καλοπληρωμένες, άρα υποθηκεύουν την οικονομική τους ανεξαρτησία. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αντρικά επαγγέλματα, που όλως τυχαίως είναι καλοπληρωμένα (π.χ. του μηχανικού)!!!
Γιατί, μπορεί οι γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται, αλλά η ανεργία τους είναι διπλάσια των αντρών, γιατί οι εργοδότες δεν θέλουν να προσλαμβάνουν μητέρες. Και όταν καταφέρουν να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους, δεν φτάνουν συνήθως ψηλά στην ιεραρχία.
Γιατί, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αλλά είναι ελάχιστες αυτές που είναι εκλεγμένες στη Βουλή ή σε άλλα ζωτικής σημασίας κέντρα λήψης αποφάσεων.
Γιατί, μπορεί οι γυναίκες να μπορούν να διαχειριστούν την περιουσία τους (αυτό έγινε πολύ πρόσφατα, μόλις τη δεκαετία του ʼ80, με την κατάργηση του θεσμού της προίκας), αλλά είναι δύσκολο να αποκτήσουν δική τους, αφού η εργασία τους είναι συνήθως λιγότερο καλά αμειβόμενη σε σχέση με αυτή του άνδρα.
Η ισότητα δεν είναι μόνον θέμα θεωρητικό ή ποσοτικό, είναι θέμα πρακτικό και ποιοτικό. Και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε για να την πετύχουμε.
Οι θεωρίες αυτές απέκλεισαν για αιώνες τις γυναίκες από τις θετικές επιστήμες. Κατʼ αρχήν ας δούμε αν οι θεωρίες στέκουν επιστημονικά και λογικά. Κάνοντας ποιές παρατηρήσεις οι άνδρες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες δεν είναι καλές στα Μαθηματικά;
Θα σας απαριθμήσω ενδεικτικά τις «μαθηματικές» δεξιότητες των απλών και αγράμματων γυναικών του χωριού μου, έτσι όπως εγώ ασυνείδητα τις παρατηρούσα σαν μικρό παιδί.
Δεν υπάρχει καμία γυναίκα στο χωριό μου που να μην ξέρει να κεντάει, να πλέκει, να υφαίνει και μάλιστα πολύπλοκα σχέδια. Δεν απαιτεί αυτό γνώσεις γεωμετρίας, άριστη αντίληψη του χώρου, των σχημάτων, των χρωμάτων και των συνδυασμών τους; Δεν υπάρχει καμία που να μην είναι μαγείρισσα, και μάλιστα εξαιρετική. Δεν απαιτεί αυτό γνώση των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων των υλικών – πρώτων υλών, της συμπεριφοράς τους κατά την ανάμειξη και την καύση, καθώς και των σωστών ποσοτήτων – δόσεων, ώστε να πετύχει, και μάλιστα χωρίς προηγούμενη εργαστηριακή δοκιμή – πείραμα, η παρασκευή – παραγωγή του στιφάδου, του παστίτσιου, των γλυκών του κουταλιού και τόσων άλλων ωραίων εδεσμάτων, που κάνουν τις γειτονιές να μοσχοβολάνε κάθε μεσημέρι;
Οι αλχημιστές, που τον Μεσαίωνα προσπαθούσαν μάταια να μετατρέψουν όλα τα μέταλλα σε χρυσό, νόμιζαν ότι έθεταν τις βάσεις της Χημείας. Μα αυτές είχαν τεθεί προ χιλιάδων ετών με την μετατροπή του γάλατος σε τυρί και γιαούρτι από τις αγρότισσες για την διατροφή των οικογενειών τους!!!! Μήπως δεν έχουν γνώσεις βιολογίας, γεωπονικής, φαρμακευτικής και μαιευτικής οι απλές γυναίκες; Έχουν, και μάλιστα πρωτότυπες. Ξέρουν τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών και τα χρησιμοποιούν για θεραπευτικούς λόγους, γνωρίζουν ενστικτωδώς τις λειτουργίες του σώματός τους και είναι οι πρώτες μαιευτήρες των συγγενών και φιλενάδων τους.
Όλες αυτές οι γνώσεις και δεξιότητες δεν είναι «κομπογιανιτισμός». Απλώς, επειδή, επί χιλιάδες χρόνια, δεν συστηματοποιήθηκαν και δεν εμπορευματοποιήθηκαν, ώστε να αποκτήσουν οικονομική αξία, θεωρήθηκαν άνευ αξίας από την μετέπειτα συστηματική και εμπορευματοποιημένη αντίληψη για την επιστήμη. Έτσι οι γυναίκες, μη φροντίζοντας ποτέ να κατοχυρώσουν «πνευματικά δικαιώματα» στις «εφευρέσεις» τους, ούτε να «πιστοποιήσουν» τις «δεξιότητές» τους, βρέθηκαν να θεωρούνται ξένες προς τις φυσικές επιστήμες.
Τί ειρωνεία!!! Οι γυναίκες, που γνωρίζουν τη φύση με τον δικό τους μοναδικό βιωματικό τρόπο, να αποκλείονται από τις επιστήμες που είναι απαραίτητες για την κατανόηση της φύσης. Και τί καταδίκη, στη σύγχρονη κοινωνία, με έμμεσο τρόπο, να αποκλείονται τα κορίτσια από του να γνωρίσουν τον κόσμο σε όλες του τις λεπτομέρειες και το μεγαλείο, ξεκομμένα από τις νέες τεχνολογίες, το σημερινό κλειδί για την εξερεύνηση του κόσμου !!!
Από την άλλη πλευρά, ακούμε συνεχώς, ακόμα και σήμερα, την έκφραση «αυτός έχει θηλυκό μυαλό». Ποιό είναι το νόημα της έκφρασης αυτής. Το φυσικό χαρακτηριστικό της γυναίκας που τη διαφοροποιεί από τον άνδρα είναι ότι «γεννά» τα παιδιά. Η έκφραση, λοιπόν, αυτή σημαίνει ότι, όποιος έχει θηλυκό μυαλό, «γεννά ιδέες», χωρίς όμως ιδιαίτερη διευκρίνιση για το είδος και την ποιότητα των ιδεών αυτών.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό, που εσφαλμένα αποδίδεται στις γυναίκες, είναι η πανουργία, η κουτοπονηριά, ο πλάγιος τρόπος του ενεργείν και πράττειν. Και σχεδόν πάντα υπονοείται με την έκφραση «θηλυκό μυαλό», ότι όποιος έχει τέτοιο μυαλό γεννά πονηρές ιδέες, σκοτεινές, και άλλες συνώνυμες, που φυσικά δείχνουν ηθική κατωτερότητα και φυσική μειονεξία.
Κι εγώ σας λέω ότι «θηλυκό μυαλό» σημαίνει «μυαλό ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ»!!!!, δηλαδή μυαλό που γεννά λύσεις πρωτότυπες και ρηξικέλευθες, που επιλύει δύσκολα προβλήματα, που ανοίγει δρόμους, που φωτίζει σκοτεινούς μέχρι τότε δρόμους της σκέψης, αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του μηχανικού. Αν λοιπόν υιοθετήσουμε την άποψη ότι οι γυναίκες έχουμε «θηλυκό» και όχι «μαθηματικό» μυαλό, ας τη συνδέσουμε με αυτό το επιχείρημα. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ακόμη και με την ανδρική λογική, οι γυναίκες είναι καταλληλότερες να γίνουν ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ.
Ας έρθουμε τώρα στον μύθο της «θηλυκότητας». Μια γυναίκα που κάνει ένα αντρικό επάγγελμα χάνει τη θηλυκότητά της. Ένας άντρας, όμως, που κάνει ένα «γυναικείο» επάγγελμα δεν χάνει ποτέ τον ανδρισμό του, ίσα-ίσα θεωρείται ακόμα πιο διακεκριμένος που τα καταφέρνει σε κάτι που είναι «έξω από τη φύση» του. Ένας αδρότατα πληρωμένος σεφ μεγάλου ξενοδοχείου είναι περιζήτητος γαμπρός, παρά το ότι κάνει μια γυναικεία εργασία (μαγείρεμα). Γιατί αυτός δεν χάνει τον ανδρισμό του; Μα είναι απλό, γιατί αυτός από την εργασία αυτή πλουτίζει, ενώ η νοικοκυρά που κάνει την ίδια ακριβώς εργασία στο σπίτι της απλήρωτη εκτελεί το καθήκον της, δεν κάνει επάγγελμα.
Το θέμα, επομένως, είναι οικονομικό και κατʼ επέκταση είναι θέμα ισχύος και επιβολής. Αυτός είναι και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ λόγος που σχεδόν όλα τα γυναικεία επαγγέλματα είναι κακοπληρωμένα. Ακόμη κι αν η γυναίκα εργάζεται, να μην μπορεί να είναι πλήρως οικονομικά ανεξάρτητη, να στηρίζεται πάντα στο εισόδημα κάποιου άνδρα. Και, κακά τα ψέματα, ισότητα δεν υπάρχει χωρίς οικονομική αυτοτέλεια και αυτονομία!!!!
ΔΕΝ έχουν, λοιπόν, κανέναν λόγο τα κορίτσια να μην σπουδάζουν θετικές επιστήμες κι όμως το αποφεύγουν, λόγω αυτών ακριβώς των προκαταλήψεων. Θα με ρωτήσει κάποιος από σας «Είναι εύκολο να σπουδάσεις θετικές επιστήμες;». Η δική μου απάντηση είναι ΝΑΙ. Εγώ προσωπικά δεν δυσκολεύτηκα καθόλου ούτε να μπω στο Πολυτεχνείο, ούτε να το τελειώσω, ούτε να συνεχίσω τις σπουδές μου σε επίπεδο διδακτορικού. Οι βαθμοί δυσκολίας που συνάντησα ήταν βατοί. Θέλετε μια άλλη απάντηση; Είναι το ίδιο δύσκολο για ένα αγόρι και για ένα κορίτσι, άρα το συμπέρασμα είναι ίδιο. Το μυστικό είναι η θέληση και η συστηματική δουλειά.
Τότε, θα με ρωτήσετε, γιατί τα κορίτσια χρειάζονται ενθάρρυνση; Ακριβώς για να ξεπεράσουν τις κοινωνικές προκαταλήψεις, για κανέναν άλλο λόγο. Και τί είδους θα μπορούσε να είναι η ενθάρρυνση αυτή; Και ποιος θα μπορούσε να την αναλάβει; Μία καλή και αποτελεσματική πρακτική είναι η προβολή των ζωντανών προτύπων, δηλαδή πετυχημένων γυναικών, ζωντανών, υπαρκτών, καθημερινών, γήινων, χειροπιαστών, που χωρίς να έχουν κάποια εξαιρετική βοήθεια, χρησιμοποιώντας το μυαλό τους και εργαζόμενες μεθοδικά, πέτυχαν αυτό που για πολλούς ή έστω για κάποιους φαντάζει εξαιρετικό.
Σε μια κοινωνία που βομβαρδίζεται από τα γνωστά τηλεοπτικά πρότυπα, σε μια εποχή «σειρήνων», που γλυκοτραγουδούν στα νεανικά αυτιά των κοριτσιών ότι είναι πανεύκολο να «πετύχουν» στη ζωή τους χρησιμοποιώντας τα «γυναικεία τους θέλγητρα και προσόντα», ακολουθώντας το επάγγελμα του μοντέλου, της σταρ και άλλα παρεμφερή, εμείς προβάλλουμε το πρότυπο της σκεπτόμενης, εργαζόμενης και αγωνιζόμενης επιστήμονος, που κερδίζει τη ζωή της μόνη της και με αξιοπρέπεια. Και σε αυτήν ακριβώς την προσπάθεια εντάσσεται και το σημερινό μου άρθρο.
Όσον αφορά την επιλογή συγκεκριμένου επαγγέλματος, που καλούνται οι έφηβοι να κάνουν στα 18 τους χρόνια, πιστεύω ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία η ακριβής επιλογή. Εάν κάποιο παιδί είναι πάρα πολύ κατασταλαγμένο και έχει επιλέξει ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, έχει καλώς. Εάν δεν έχει καταλήξει, αλλά κινείται σε μια ευρύτερη περιοχή επιλογών, θα εισαχθεί σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, ανάλογα με τους βαθμούς του.
Εάν δεν είναι αυτό ακριβώς που επιθυμεί και δεν θέλει να ξαναϋποστεί τη δοκιμασία των εξετάσεων, και πάλι δεν πειράζει, μπορεί να «διορθώσει» την επιλογή του με μεταπτυχιακές σπουδές. Σήμερα, οι δρόμοι που ανοίγονται στους νέους είναι απείρως περισσότεροι σε σχέση με πριν 15-20 χρόνια και υπάρχει εδραιωμένη η αντίληψη της πολυ-επιστημονικής και δι-επιστημονικής προσέγγισης των θεμάτων.
Οι επιστήμονες που κάνουν «τρελλούς» συνδυασμούς προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών είναι οι πιο καλοπληρωμένοι στην αγορά εργασίας. Αυτό που έχει σημασία για τους εφήβους είναι να αγαπούν τη μελέτη και τη γνώση, να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και να μην φοβούνται να πάρουν αποφάσεις. Τα κορίτσια, ναι, χρειάζονται περισσότερο θάρρος για να επιμείνουν στις επιστημονικές και επαγγελματικές τους επιλογές, επειδή, εκτός των άλλων εμποδίων, έχουν να υπερπηδήσουν και τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.
https://cpjournalist.wordpress.com/2010/05/04/5285/
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


υπαρχουν χιλιες ερευνες που αποδεικνυουν οτι οι ανδρες μπορουν να φανταστουν ,κατανοησουν και να χειριστουμ καλυτερα απο τα νηπιακα τους χρονια και μετα τις τρεις διαστασεις και μηχανικες κατασκευες μεσα σε αυτες.....Δεν απαιτεί αυτό γνώσεις γεωμετρίας, άριστη αντίληψη του χώρου, των σχημάτων, των χρωμάτων και των συνδυασμών τους;
δεν φτανει μια φανατικη φεμινιστρια να τα αναιρεσει ολα αυτα
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος


σαφέστατα "δεν φτανει μια φανατικη φεμινιστρια να τα αναιρεσει ολα αυτα".
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


υπαρχουν χιλιες ερευνες που αποδεικνυουν οτι οι ανδρες μπορουν να φανταστουν ,κατανοησουν και να χειριστουμ καλυτερα απο τα νηπιακα τους χρονια και μετα τις τρεις διαστασεις και μηχανικες κατασκευες μεσα σε αυτες.....
δεν φτανει μια φανατικη φεμινιστρια να τα αναιρεσει ολα αυτα
Αλλοίμονο αν στηρίζαμε τη ζωή μας σε στατιστικές. Οι κανόνες είναι για να καταπατώνται. Thank God for this!!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Katerina192
Δραστήριο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Resident Evil
Διακεκριμένο μέλος


Και εντάξει η γιαγιά μου είχε γεννηθεί το 1903 και ήταν μια αγρότισσα που έμαθε να γράφει με δυσκολία το όνομά της σε μεγάλη ηλικία, μεγαλωμένη σε ένα ορεινό χωριό της ελληνικής παραμεθoρίου, δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό, στη σημερινή κοινωνία τι δικαιολογία έχουμε????
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
jrot6
Πολύ δραστήριο μέλος


Γιατί, μπορεί οι φοιτήτριες να είναι σήμερα περισσότερες από τους φοιτητές, αλλά τα κορίτσια σπουδάζουν επιστήμες που δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή δεν είναι καλοπληρωμένες, άρα υποθηκεύουν την οικονομική τους ανεξαρτησία. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αντρικά επαγγέλματα, που όλως τυχαίως είναι καλοπληρωμένα (π.χ. του μηχανικού)!!!
Aσχετο με το θεμα αλλα δεν αντεχω να μην σχολιασω..
Κυρια Μπατρα το επαγγελμα του μηχανικου καλοπληρωμενο?? Χαχαχαχαχα..Το αλλο με τον τοτο το ξερετε?
Σε λιγο θα μας πειτε οτι δεν εχει και ανεργια..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nPb
Επιφανές μέλος


Aσχετο με το θεμα αλλα δεν αντεχω να μην σχολιασω..
Κυρια Μπατρα το επαγγελμα του μηχανικου καλοπληρωμενο?? Χαχαχαχαχα..Το αλλο με τον τοτο το ξερετε?
Σε λιγο θα μας πειτε οτι δεν εχει και ανεργια..![]()
...έτσι έχει πουλήσει στην Ελλάδα μέσω της γιάφκας του Επιμελητηρίου, της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


συμφωνω......... το καθε φυλο ειναι διαφορετικο..αυτο κανει τη ζωη ενδιαφερουσα αλλωστε..Εγω βλέπω σε περιβαλλοντα σχολικά πόσα κορίτσια είναι τεχνολογικη και θετικη κατευθυνση σε σχεση με τα αγορια...Στο σχολειο μας τεχνολογικη ειμαι εγω και αλλα 4 κοριτσια.ολο το τμήμα έχει 26 παιδια...Οι αντρές εχουν κλιση προς τις θετικες επιστημες αλλα οι γυναίκες μπορούν να κάνουν άλλα πραγματα καλύτερα...Ενας αντρας εχει καλύτερη αντιληψη του χώρου,μια γυναίκα εχει καλύτερη όσφρηση και πιο δυνατα γενετήσια ενστικτα...Αντισταθμιζονται τα υπερ και τα κατα και το 2 φύλων....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Γιώργος
Τιμώμενο Μέλος


Η κοπελιά που σου απάντησε από κάτω σου (Dr. Resident Evil) έχει περάσει από ένα βαρβάτο Τεχνολογικό Τμήμα του ΕΜΠ και με ένα διδακτορικό σε περιοχή που αν το δεις θα πεις "να Λόλα ένα μήλο".υπαρχουν χιλιες ερευνες που αποδεικνυουν οτι οι ανδρες μπορουν να φανταστουν ,κατανοησουν και να χειριστουμ καλυτερα απο τα νηπιακα τους χρονια και μετα τις τρεις διαστασεις και μηχανικες κατασκευες μεσα σε αυτες.....
δεν φτανει μια φανατικη φεμινιστρια να τα αναιρεσει ολα αυτα
Κάνε τα μισά εσύ και μετά be my guest.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


μιλαμε για μεσο ορο..πηγαινε σε ολες τις διαστημικες υπηρεσιες πχ και θα δεις τη σντριπτικη πλειοψηφεια των μηχανικων να ειναι ανδρες..Η κοπελιά που σου απάντησε από κάτω σου (Dr. Resident Evil) έχει περάσει από ένα βαρβάτο Τεχνολογικό Τμήμα του ΕΜΠ και με ένα διδακτορικό σε περιοχή που αν το δεις θα πεις "να Λόλα ένα μήλο".
Κάνε τα μισά εσύ και μετά be my guest.
και γυναικες αρσιβαριστριες υπαρχουν..αυτο δεν σημαινει οτι δεν ειναι πιο μυωδεις κατα μεσο ορο οι ανδρες απο τις γυναικες..
μην κανεις οτι δεν καταλαβαινεις..
και τα πτυχια μονο πια δεν ειναι απολυτα..
εχω δει αποφοιτους μηχανικων υπολογιστων να μην εχουν ιδεα πώς φτιαχνεται ενας υπολογιστης και να μην ενδιαφερονται βασικα και να μην τους αρεσουν ακομα και να σκοτωνονται για το οιος θα πρωτομπει στο ασεπ για καθηγητες..
ασε ετσι που ειναν τα πτυχια..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Καραγκιόζης
Νεοφερμένο μέλος


οι γυναίκες δεν μπορούν να διαπρέψουν στις θετικές επιστήμες,
Δεν αληθεύει ακριβώς, αλλά εν μέρει. Δεν είναι σωστός ο ισχυρισμός ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να διαπρέψουνστις θετικές επιστήμες, ωστόσο είναι γεγονός ότι στατιστικά και πλην εξαιρέσεων οι γυναίκες δεν διαπρέπουν στις θετικές επιστήμες. (Ναι, υπάρχουν αυτές που διαπρέπουν, αλλά πόσες είναι επί του ποσοστού των θετικών επιστημόνων

Αυτό, φυσικά, δεν είναι ζήτημα ικανοτήτων και ευφυΐας, αλλά ζήτημα προτεραιοτήτων. Ακόμα και στον σημερινό κόσμο που οι γυναίκες, στη Δύση τουλάχιστον, έχουν τα ίδια νομικά/κοινωνικά δικαιώματα και την ίδια (πολλές φορές δια νόμου πιο προνομιακή σε σχέση με τους άντρες) πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας, πολύ απλά δεν προτιμούν τις θετικές επιστήμες. Δεν τους λείπει ούτε η ικανότητα ούτε η νοημοσύνη. Απλά η ενασχόληση με τις θετικές επιστήμες απαιτεί έναν βαθμό προσήλωσης και αφοσίωσης τον οποίο οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι διατεθειμένες να αποκτήσουν, επειδή έχουν άλλες προτεραιότητες στην επιλογή τρόπου ζωής.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kaleidoscope
Επιφανές μέλος


Η μελέτη αυτή εκμεταλλεύεται ένα κατάλληλο φυσικό πείραμα. Στην Βορειοανατολική Ινδία υπάρχουν δυο φυλές που είναι όμοιες σε πολλούς τομείς. Έχουν κοινά τον παρόμοιο αγροτικό τρόπο ζωής και διατροφής, διαμένουν κοντά, και τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA δείχνουν ότι έχουν κοντινή συγγένεια. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ τους είναι ο πολιτισμός. Μεταξύ άλλων διαφορών συγκαταλέγεται το ότι οι Karbi είναι πατριαρχικοί – οι γυναίκες δεν κατέχουν τυπικά γη και ο μεγαλύτερος γιος κληρονομεί την περιουσία της οικογένειας μετά τον θάνατο των γονέων. Οι Kashi είναι εξαιρετικά διαφορετικοί ως προς αυτό το θέμα. Οι άντρες απαγορεύεται να κατέχουν γη, όλα τα χρήματα και τα αγαθά που έχουν αποκτηθεί από έναν άντρα παραδίδονται στη σύζυγο ή την αδερφή του, και οι κληρονομιές πηγαίνουν στη μικρότερη κόρη της οικογένειας.
Οι συγγραφείς αυτής της νέας μελέτης έχουν επισκεφτεί τις κατοικούμενες από τις φυλές περιοχές και ερεύνησαν κατοίκους από τέσσερα διαφορετικά χωριά. Σε αυτούς ανατέθηκε να λύσουν ένα απλό τρισδιάστατο πάζλ που περιελάμβανε τέσσερα τετράγωνα με τμήματα φωτογραφίας ενός προσώπου. Ο καθένας από αυτούς θα έπρεπε να αναγνωρίσει την σωστή πλευρά του τετραγώνου, να την περιστρέψει προς τα πάνω και μετά να διευθετήσει με τέτοιο τρόπο τα κομμάτια ώστε να σχηματιστεί η φωτογραφία. Ως κίνητρο οι συγγραφείς θα έδιναν σε όποιον κατάφερνε να το σχηματίσει κάτω από 30 δευτερόλεπτα το ακριβές ισάξιο του μισθού ενός τετάρτου της ημέρας της περιοχής. Μόλις μαθεύτηκε αυτό, δέχτηκαν να συμμετάσχουν σχεδόν 1300 αγρότες.
Στην πατριαρχική κοινωνία, οι άντρες ξεπέρασαν τις γυναίκες σε αυτή τη δοκιμασία καταναλώνοντας 35% λιγότερο χρόνο να ολοκληρώσουν το πάζλ από τις γυναίκες. Η διαφορά αυτή εξαφανίζεται όταν το πάζλ δίνεται στα μέλη της μητριαρχικής φυλής – δεν υπήρχε καμία σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων.
Οι μελετητές αναζήτησαν την εξήγηση αυτής της διαφοράς μεταξύ των δύο κοινωνιών σε κάποιους πολιτισμικούς παράγοντες που ενδέχεται να την αιτιολογούσαν. Στην πατριαρχική κοινωνία είναι πιο πιθανό οι άντρες να λάβουν περισσότερη εκπαίδευση και οι συγγραφείς ανακάλυψαν ότι το να εισαγάγουν την εκπαίδευση ως ένα παράγοντα της ανάλυσής τους ισοδυναμούσε με το ένα τρίτο της συνολικής διαφοράς. Η αντρική κατοχή του σπιτιού είχε επίσης μεγάλη επίδραση. Το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι μόνο το ένα τρίτο του μεγέθους στα σπίτια που δεν ανήκαν αποκλειστικά από άντρες.
Οι άλλοι παράγοντες δεν φαίνεται να είχαν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Όσοι θα κληρονομούσαν την ιδιοκτησία είτε άντρας, είτε γυναίκα, δεν υπερτερούσαν στο τεστ από τα αδέρφια τους του ίδιου φύλου. Ένα ξεχωριστό τεστ ανταγωνιστικότητας δεν φάνηκε να έχει καμία συσχέτιση με την επίδοση στο τεστ της επίλυσης του πάζλ.
Στα συμπεράσματά τους, οι μελετητές δηλώνουν προσεκτικά ότι η έρευνα επιδεικνύει ότι ο πολιτισμός επηρεάζει την αντίληψη του χώρου στην δοκιμασία που μελετάται. Αυτή η δοκιμασία απαιτεί απαραιτήτως χωροταξική αντίληψη, αλλά βεβαίως δεν αποτιμά ολόκληρο το εύρος των ικανοτήτων που οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν. Ακόμη, επισημαίνουν ότι η μελέτη τους είναι συσχετίζουσα και τα συμπεράσματά της “πρέπει να αντιμετωπίζονται με λίγη δυσπιστία , επειδή η αιτιότητα δεν μπορεί να εξακριβωθεί.” Θα συμπλήρωνα ότι οι ικανότητες των φυλών στη Βορειοανατολική Ινδία θα προσφέρουν μόνο ένα μικρό δείγμα από της μεγάλης έκτασης της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.
Αυτό που επιτυγχάνει η μελέτη είναι να μειώσει την έκταση των πραγμάτων που μπορούμε εύκολα να αποδώσουμε σε έμφυτες ικανότητες. Ακόμη, προσφέρει μια καθαρή ένδειξη ότι τουλάχιστον κάποιες χωροταξικές ικανότητες επηρεάζονται σημαντικά από πολιτισμικούς παράγοντες. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη μέρη όπου οι έμφυτες διαφορές στα μαθηματικά και την αντίληψη του χώρου εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων, αλλά αυτά τα μέρη ελαττώνονται διαρκώς.
Μετάφραση από την Eileen του άρθρου Gender Gap Vanished in Female-Empowered Cultures του John Timmer
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mercury
Επιφανές μέλος


Μαρια Κιουρι. Ο μονος ανθρωπος ΚΑΙ γυναικα που εχει παρει 2 βραβεια νομπελ και μαλιστα σε διαφορετικα πεδια...Και εκανε και παιδια(για οσους λενε οτι χρειαζεται απολυτη αφοσιωση)
Ελεος πια με τα στερεοτυπα...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
spurakos
Εκκολαπτόμενο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.