Δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο με τη Μελιώ. Δουλεύω εδώ και 2 χρόνια και ήταν αρκετά για να πάθω ¨αποστροφή μισθωτής εργασίας". Ακούω πολλούς που μιλάνε για έκφραση δημιουργικότητας και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και μου έρχονται στο μυαλό οι εξής τρεις εκδοχές α. δεν έχουν δουλέψει ποτέ, β. έχουν τόσο βαθιά ριζωμένη την επικρατούσα αντίληψη περί εργασίας που δεν έχουν μπει καν στον κόπο να την εξετάσουν ή να ομολογήσουν ότι κατά βάθος διαφωνούν, γ. ανήκουν στην κατηγορία των ελάχιστων ευλογημένων ανθρώπων που τους αρέσει η δουλειά τους.
Εγώ πάντως αυτό που βιώνω και βλέπω γύρω μου είναι άνθρωποι που ξυπνάν από τα άγρια χαράματα, περνούν όλη τη μέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή, είναι μες στο άγχος και "τρώνε ξύλο" από αφεντικά , δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται και γυρνάν στο σπίτι κουρασμένοι χωρίς ενέργεια μόνο και μόνο για να αναρρώσουν για την επόμενη μέρα. Και περνούν έτσι τα χρόνια και εξαργυρώνουμε τη ζωή μας για να πάρουμε μεγαλύτερο μισθό, προαγωγή, θέση διευθυντή (ουάου, συγκηνητικό!). Με κάνει έξαλλη που πρέπει να ανεχτώ όλα αυτά για να μπορώ να ζω. Μόνο εγώ νιώθω κορόιδο? Είναι μόνο δικιά μου ιδέα ότι αυτός ο τρόπος ζωής είναι ΑΦΥΣΙΚΟΣ? Και φυσικά το να βρεις κάτι που να "σε γεμίζει" ακούγεται τις περισσότες φορές σαν παραμυθάκι για παιδιά στην οικονομική πραγματικότητα που ζούμε. Παρ'ολ'αυτά εγώ θα κάνω τα πάντα για να μην περάσω όλη μου τη ζωή με αυτό τον τροπό.
Όσο για την κοινωνική προσφορά, πιστεύω ότι 4 ώρες δουλειά τη μέρα σε συνδυασμό με τη χρήση τεχνολογίας που σήμερα διαθέτουμε θα έπρεπε να είναι αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινωνίας. Από εκεί και πέρα οι παραπάνω ώρες εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των εταιριών για κέρδη (που δυστυχώς για τον εργαζόμενο είναι ακόρεστες).
Φυσικά όποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες και να έχει χρόνο για τα παιδια του ή για χόμπι είναι τεμπέλης. Στον αντίποδα έννοιες όπως εργατικότητα, φιλοδοξία, καριέρα, κοινωνικό στάτους, αναγνώριση έχουν επικρατήσει στην κοινή συνείδηση σαν αρετές και χρησιμοποιούνται σαν δολώματα για να ωθουν τον εργαζόμενο να δίνει κι άλλο κι άλλο κι άλλο για να φτάσει τελικά που? Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και ορίζει τη ζωή του όπως επιθυμεί. Καλό θα ήταν όμως να σταματήσουμε μια στιγμή και να σκεφτούμε αν οι επιλογές που έχουμε κάνει είναι πραγματικά οι δικές μας και αν όχι να έχουμε το σθένος να τις αλλάξουμε. Το να το καταλάβουμε δεν είναι δύσκολο, μας το λέει εξάλλου μια φωνή μέσα μας που προσπαθούμε να την καταπιέσουμε, το δύσκολο είναι τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα. Για μενα πάντως ειναι πραγματικά κρίμα να υπάρχει νέος άνθρωπος που νιώθει όπως εγώ και να μην κάνει απολύτως τίποτα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.