Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 22,593 μηνύματα.
Βρε τι Θεία!

Η Γη δέχτηκε δύο «γροθιές» για να γεννηθεί η Σελήνη

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

1633624669584.png


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη και περίπου 200 χιλιάδες έτη αργότερα δημιουργήθηκε η Σελήνη. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την ύπαρξη του φυσικού μας δορυφόρου. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ένα κοσμικό σώμα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη Άρη έπεσε πάνω στη Γη.

Από την τρομερή σύγκρουση ο πλανήτης μας (ευτυχώς) δεν καταστράφηκε αλλά στο Διάστημα εκτοξεύτηκαν κολοσσιαίες ποσότητες υλικών τα οποία τέθηκαν σε τροχιά γύρω από την Γη και τελικά συγκολλήθηκαν σχηματίζοντας την Σελήνη. Το διαστημικό σώμα που έπεσε στη Γη ονομάστηκε Θεία, από τη μυθολογική μητέρα της Σελήνης.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Planetary Science Journal» ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου (LPL) του Πανεπιστημίου της Αριζόνα αναθεωρεί την κρατούσα θεωρία παρουσιάζοντας μια νέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και εντυπωσιακή εκδοχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πράγματι η Θεία έπεσε πάνω στη Γη αλλά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που εκτιμά ότι συνέβη η κρατούσα θεωρία. Αυτό όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές είχε ως αποτέλεσμα η Θεία να μην καταστραφεί ολοσχερώς αλλά το τμήμα της που απέμεινε από την πρώτη σύγκρουση να συνεχίσει την πορεία του και να επιστρέψει για να συγκρουστεί ξανά με τη Γη με μικρότερη αυτή τη φορά ταχύτητα και σφοδρότητα. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα χτύπημα «δύο γροθιών» που δέχτηκε ο πλανήτη μας με χρονική απόσταση 100 χιλιάδων ετών – 1 εκατ. έτη μεταξύ των δύο χτυπημάτων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μόνο με αυτό το σενάριο των δύο χτυπημάτων μπορεί να εξηγηθεί η ισοτοπική ομοιότητα που παρουσιάζουν Γη και Σελήνη.
https://www.naftemporiki.gr/story/1781134/i-gi-dextike-duo-grothies-gia-na-gennithei-i-selini
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 22,593 μηνύματα.

Εντοπίστηκε πλανήτης που «βλέπει» κάθε μέρα τρία ηλιοβασιλέματα

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021

1633712808247.png

Τα τριπλά αστρικά συστήματα είναι σπάνια στο Σύμπαν και όπως είναι ευνόητο η παρουσία ενός πλανήτη σε ένα τέτοιο σύστημα είναι ακόμη πιο σπάνια οπότε η ανακάλυψη ενός τέτοιου πλανήτη είναι εντυπωσιακή όσο και εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα για τους επιστήμονες.

Σε απόσταση 1,300 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ωρίωνα βρίσκεται το αστρικό σύστημα GW Orionis το οποίο αποτελείται από τρία άστρα. Τα δύο άστρα βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο και περιστρέφονται μεταξύ τους ενώ το τρίτο άστρο της παρέας βρίσκεται λίγο πιο μακριά και ακολουθεί μια τροχιά γύρω από τα δύο άλλα άστρα του συστήματος.

Πριν από ένα χρόνο ερευνητική ομάδα είχε κάνει παρατηρήσεις στο σύστημα αυτό και είχε εντοπίσει κάποια φαινόμενα που υποδείκνυαν την παρουσία ενός πλανήτη. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νεβάδα αποφάσισαν να μελετήσουν το τριπλό σύστημα για να διαπιστώσουν τι μπορεί να συμβαίνει εκεί.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» οι ερευνητές αναφέρουν ότι απέκλεισαν κάθε πιθανότητα τα φαινόμενα που παρατηρούνται στο GW Orionis να οφείλονται σε αλληλεπιδράσεις των τριών άστρων. Η πιθανότερη εξήγηση σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι τα φαινόμενα αυτά παράγονται εξαιτίας της παρουσίας στο σύστημα αυτό ενός τεράστιου πλανήτη με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Δία. Δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότεροι του ενός πλανήτη στο σύστημα αυτό. Όπως είναι ευνόητο το GW Orionis θα αποτελέσει πλέον στόχο των αστρονόμων τα επόμενα χρόνια για να αποκαλυφθεί ο σπάνιος κόσμος που έχει δημιουργηθεί εκεί.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 22,593 μηνύματα.

Οι ορφανοί πλανήτες μπορεί να διαθέτουν ζωή

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021

1633795033279.png

Διάφορα κοσμικά φαινόμενα ή συνδυασμός κοσμικών φαινομένων που εξελίσσονται σε πλανητικά συστήματα απομακρύνουν σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιον από τους πλανήτες ενός συστήματος από αυτό υποχρεώνοντας τον να ταξιδεύει μόνος του στο Σύμπαν. Ανάμεσα στους περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν εντοπίσει οι αστρονόμοι μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας υπάρχουν και ορισμένοι από αυτούς τους… ορφανούς πλανήτες. Μια μελέτη που έγινε πέρυσι από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία κάνει λόγο για περίπου 50 δισ. ορφανούς πλανήτες στο γαλαξία μας.

Ο Μανσάβι Λίνγκχαμ αστροβιολόγος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Φλόριντα πραγματοποίησε μια μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι οι ορφανοί πλανήτες μπορεί να διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς με συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής. Σύμφωνα με τη μελέτη στους ορφανούς πλανήτες θα δημιουργείται μια βιοσφαίρα που θα προστατεύει τους ωκεανούς από τις ακραίες συνθήκες που θα επικρατούν στην επιφάνεια τους και ειδικά το ψύχος του διαστημικού κενού στο οποίο κινούνται ενώ παράλληλα ο πυρήνας τους θα τους θερμαίνει και θα δημιουργεί συνθήκες φιλικές στη ζωή.

«Όταν γίνεται συζήτηση για πλανήτες το μυαλό μας πηγαίνει στους πλανήτες που κινούνται γύρω από άστρα όπως οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και κάποιοι από αυτούς μπορούν να υποστηρίζουν τη ζωή. Όμως πλανήτες με πλούσια βιοσφαίρα που θα μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή μπορεί να είναι και κάποιοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι στο αχανές κενό του Διαστήματος» αναφέρει ο Λίνγκχαμ.

Βέβαια ακόμη και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δηλαδή οι ορφανοί πλανήτες να διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να εξερευνηθούν αφού δεν υπάρχει τώρα αλλά δεν μοιάζει πιθανό να υπάρξει και στο ορατό τουλάχιστον μέλλον τεχνολογία που να επιτρέψει την πρόσβαση σε έναν ορφανό πλανήτη.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 22,593 μηνύματα.

Ζουμ στο «μάτι» ενός υπέρλαμπρου γαλαξία

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021

1633968932052.png

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έδωσε στη δημοσιότητα την πιο εντυπωσιακή εικόνα που έχει καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που επέστρεψε δυναμικά μετά το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε και παραλίγο να το θέσει οριστικά εκτός λειτουργίας.

Η κάμερα Wide Field Camera 3 του Hubble κατέγραψε εικόνες από τον σπειροειδή γαλαξία NGC 5728 που βρίσκεται σε απόσταση 130 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ζυγού. Πρόκειται για ένα γαλαξία που ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών Σίφερτ που επίσης αποκαλούνται ενεργοί γαλαξίες και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν περίπου το 10% των γαλαξιών στο Σύμπαν.

Είναι ένα είδος ως επί το πλείστων σπειροειδών ή ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία. Η Wide Field Camera 3 «κοιτάζει» τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο φως καταγράφοντας έτσι πολύ εντυπωσιακές εικόνες των γαλαξιών. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία όσα συμβαίνουν στον πυρήνα αυτών των γαλαξιών είναι τα φαινόμενα που παράγονται από την συσσώρευση μάζας γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 22,593 μηνύματα.

Μυστήριο με παράξενα ραδιοκύματα που φθάνουν στη Γη από άγνωστη πηγή

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021
1634054874261.png


Παράξενα ραδιοκύματα έρχονται από το κέντρο του γαλαξία μας, όπως γνωστοποίησαν αστρονόμοι. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποια είναι η προέλευσή τους. Ενεργοποιούνται και σταματούν και η πηγή τους πρέπει να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Η πηγή αυτής της ακτινοβολίας ονομάστηκε “αντικείμενο του Andy” από τον Ziteng Wang στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ο οποίος ανακάλυψε για πρώτη φορά τα ραδιοκύματα. Andy είναι το παρατσούκλι του…

Αυτός και οι συνεργάτες του εντόπισαν αυτές τις εκπομπές 6 φορές το 2020 χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Australian Square Kilometer Array Pathfinder και έκαναν περαιτέρω παρατηρήσεις με το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT στη Νότια Αφρική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περιστασιακά φούντωνε η δραστηριότητα για μερικές εβδομάδες, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν σκοτεινό.

«Εξετάσαμε κάθε άλλο μήκος κύματος που μπορούμε, από την υπέρυθρη ακτινοβολία έως την οπτική έως την ακτινογραφία, και δεν βλέπουμε τίποτα, οπότε δεν φαίνεται να είναι συνεπής με οποιοδήποτε αστέρι που καταλαβαίνουμε», σημειώνει ο David Kaplan από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η διεθνής ομάδα που ανακάλυψε τα ραδιοκύματα​


Η διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τα ασυνήθιστα σήματα. Τα εν λόγω ραδιοκύματα δεν ταιριάζουν με καμία γνωστή ραδιοπηγή, γι’ αυτό πιθανώς προέρχονται από κάποιο άγνωστο έως τώρα αντικείμενο του διαστήματος. Κανένας επιστήμονας, προς το παρόν, δεν έχει σαφή απάντηση ποια είναι η προέλευση τους.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Γαλλία, Ν. Αφρική) οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal“, ανέφεραν ότι “η πιο παράξενη ιδιότητα του νέου σήματος είναι ότι έχει πολύ υψηλή πόλωση, πράγμα που σημαίνει ότι το φως του ταλαντώνεται μόνο προς μια κατεύθυνση, αλλά αυτή η κατεύθυνση περιστρέφεται με το πέρασμα του χρόνου”.

Επίσης τόνισαν ότι “η φωτεινότητα του αντικειμένου αυξομειώνεται δραματικά, κατά 100 φορές, και το σήμα φαίνεται να «αναβοσβήνει» με τυχαίο τρόπο. Ποτέ δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο”, δήλωσε ο Ziteng Wang.

“Κοιτάζοντας προς το κέντρο του γαλαξία μας, βρήκαμε αυτό το αντικείμενο που είναι μοναδικό, καθώς στην αρχή ήταν αόρατο, μετά έγινε φωτεινό, μετά ξεθώριασε και μετά εμφανίστηκε ξανά. Η συμπεριφορά ήταν τελείως ασυνήθιστη”, ανέφερε η καθηγήτρια Τάρα Μέρφι επίσης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Πολλά είδη άστρων εκπέμπουν μεταβλητό φως στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Οι αστέρες νετρονίων (πάλσαρ), οι υπερκαινοφανείς αστέρες (σούπερ-νόβα), τα άστρα που στέλνουν εκλάμψεις στο διάστημα και οι γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων (FRB) είναι τέτοια αστρονομικά αντικείμενα των οποίων η φωτεινότητα αυξομειώνεται.


Όμως η νέα πηγή, που ανακαλύφθηκε αρχικά με το αυστραλιανό ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP και η ύπαρξη της επιβεβαιώθηκε από το νοτιοαφρικανικό ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT, δεν φαίνεται να ταιριάζει με κανένα από αυτά τα φαινόμενα. Έχοντας ανιχνεύσει έξι ραδιοσήματα με το ASKAP στη διάρκεια εννέα μηνών το 2020, οι αστρονόμοι προσπάθησαν στη συνέχεια να το παρατηρήσουν με οπτικό τηλεσκόπιο, αλλά απέτυχαν.

Το ίδιο αποτυχημένη ήταν η προσπάθεια και του ραδιοτηλεσκοπίου Parkes, αλλά τελικά το πιο ευαίσθητο MeerKAT ανίχνευσε φέτος ξανά το μυστηριώδες αντικείμενο, το οποίο βαφτίστηκε “το αντικείμενο του ‘Αντι” (από το παρατσούκλι του αστρονόμου που πρώτος το ανακάλυψε).

Όπως είπε η Μέρφι, “ήμασταν τυχεροί που το σήμα επέστρεψε, αλλά βρήκαμε ότι η συμπεριφορά του ήταν δραματικά διαφορετική. Η πηγή εξαφανίστηκε μέσα σε μια μόνο μέρα, μολονότι είχε διαρκέσει επί εβδομάδες, όταν το είχαμε παρατηρήσει με το ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP”.

Η νέα άγνωστη πηγή, που πιθανώς είναι μικρή σε μέγεθος και διαθέτει ισχυρό μαγνητικό πεδίο, έρχεται να προστεθεί σε άλλα μυστηριώδη ραδιο-αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί σχετικά πρόσφατα κοντά στο γαλαξιακό κέντρο και έχουν επίσης μεταβαλλόμενη φωτεινότητα (γι’ αυτό ονομάστηκαν “Galactic Centre Radio Transients”).

Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα τεθεί σε λειτουργία το μεγάλο διασυνδεμένο μέσω διαδικτύου διηπειρωτικό ραδιοτηλεσκόπιο SKA (Square Kilometer Array), το οποίο ελπίζεται να ρίξει περισσότερο φως σε αυτά τα μυστηριώδη αντικείμενα.

Πηγή πληροφοριών: NewScientist, ΑΠΕ

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 22,593 μηνύματα.

O πιο κολασμένος εξωπλανήτης

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021

1634226332085.png

Το 2013 ανακαλύφθηκε ένας ακόμη εξωπλανήτης. Ο πλανήτης που έλαβε την ονομασία WASP-76 b βρίσκεται σε απόσταση 640 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό των Ιχθύων. Ανήκει στην κατηγορία των πλανητών που ονομάζουμε καυτούς Δίες. Είναι γίγαντες αερίου που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό τους άστρο για αυτό και ολοκληρώνουν μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε ελάχιστο χρόνο. Ο WASP-76 b ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε λιγότερο από 48 ώρες. Οι καυτοί Δίες είναι όπως λένε και το όνομα τους πραγματικά κοσμικά καζάνια που βράζουν αφού η απόσταση αναπνοής από το άστρο παράγει πολύ μεγάλες θερμοκρασίες σε αυτούς.

Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις του WASP-76 b έδειχναν ότι η θερμοκρασία στην πλευρά που βλέπει μόνιμα το άστρο ανέρχεται στους περίπου 2,400 βαθμούς Κελσίου ενώ σε αυτή που δεν βλέπει το άστρο η θερμοκρασία φτάνει τους 1,300 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη με την υψηλότερη θερμοκρασία από τους περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον WASP-76 b είναι ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Όμως οι ερευνητές δεν κατάφεραν να υπολογίσουν έστω κατά προσέγγιση τα επίπεδα που φτάνει η θερμοκρασία στον πλανήτη.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι κολασμένες θερμοκρασίες στην πλευρά του πλανήτη που βλέπει το άστρο προκαλούν την εξάτμιση μετάλλων. Στη συνέχεια ισχυροί άνεμοι που σχηματίζονται μεταφέρουν «σιδηρατμούς» στην ψυχρότερη πλευρά, όπου επικρατεί νύχτα, και εκεί συμπυκνώνονται σε σταγονίδια σιδήρου. Με απλά λόγια στον WASP-76 b βρέχει… σίδηρο.
https://www.naftemporiki.gr/story/1786105/o-pio-kolasmenos-eksoplanitis
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 22,593 μηνύματα.
:jumpy:

Γαλαξιακή συγχώνευση γιγάντων στο φακό του Hubble

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021
1634312144751.png

Οι δύο σπειροειδείς γαλαξίες συγχωνεύονται σε απόσταση 100 εκατ. ετών φωτός από εμάς και το Hubble κατάφερε να αποθανατίσει ένα στιγμιότυπο αυτής της κοσμικής διεργασίας.

Η επιστημονική ομάδα που ελέγχει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έδωσε στη δημοσιότητα μια ακόμη εντυπωσιακή εικόνα από το Σύμπαν. Πιο συγκεκριμένα το Hubble κατάφερε να καταγράψει τη συγχώνευση δύο τεραστίων διαστάσεων γαλαξιών σε απόσταση περίπου 100 εκατ. ετών φωτός από εμάς. Οι δύο γαλαξίες έχουν τις κωδικές ονομασίες NGC 5953 και NGC 5954 και έχουν πλησιάσει πλέον τόσο πολύ ο ένας τον άλλον που οι επιστήμονες τους θεωρούν πλέον ως ένα κοσμικό σώμα το οποίο ονόμασαν Arp 91.

Οι συγχωνεύσεις γαλαξιών είναι μια συνήθης κοσμική διαδικασία η οποία προκαλεί μια σειρά από φαινόμενα. Πολλές φορές δημιουργείται ένας νέος σε μορφή και συνθήκες γαλαξίας σε σχέση με τους… γονείς του. Άλλες φορές η συγχώνευση έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ο ένας γαλαξίας προς όφελος του άλλου που θα αυξήσει το μέγεθος του ενώ παράλληλα θα αναζωογονηθεί με τη γέννηση χιλιάδων νέων άστρων. Κάποιες φορές όμως οι συγχωνεύσεις αυτές έχουν και διαφόρων μορφών καταστροφικά αποτελέσματα.

«Το Αrp91 αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα γαλαξιακής αλληλεπίδρασης. Τέτοιου είδους βαρυτικές αλληλεπιδράσεις είναι κοινές στο Σύμπαν και σημαντικό μέρος της εξέλιξης των γαλαξιών. Οι περισσότεροι αστρονόμοι θεωρούν ότι οι συγχωνεύσεις ανάμεσα σε σπειροειδείς γαλαξίες οδηγούν στον σχηματισμό ενός άλλου τύπου γαλαξία, του ελλειπτικού. Αυτές οι γαλαξιακές συγχωνεύσεις δεν γίνονται βέβαια εντός των ανθρώπινων χρονικών ορίων. Εξελίσσονται και ολοκληρώνονται σε βάθος χρόνου εκατοντάδων εκατ. ετών. Όποτε μην περιμένει κάποιος ότι το Arp91 θα μοιάζει διαφορετικό από ότι βλέπουμε σήμερα εντός της διάρκειας της δικής μας ζωής» αναφέρει σε ανακοίνωση της η επιστημονική ομάδα του Hubble.


https://www.naftemporiki.gr/story/1788383/galaksiaki-sugxoneusi-giganton-sto-fako-tou-hubble
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top