Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.
Βρε τι Θεία!

Η Γη δέχτηκε δύο «γροθιές» για να γεννηθεί η Σελήνη

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

1633624669584.png


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη και περίπου 200 χιλιάδες έτη αργότερα δημιουργήθηκε η Σελήνη. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την ύπαρξη του φυσικού μας δορυφόρου. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ένα κοσμικό σώμα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη Άρη έπεσε πάνω στη Γη.

Από την τρομερή σύγκρουση ο πλανήτης μας (ευτυχώς) δεν καταστράφηκε αλλά στο Διάστημα εκτοξεύτηκαν κολοσσιαίες ποσότητες υλικών τα οποία τέθηκαν σε τροχιά γύρω από την Γη και τελικά συγκολλήθηκαν σχηματίζοντας την Σελήνη. Το διαστημικό σώμα που έπεσε στη Γη ονομάστηκε Θεία, από τη μυθολογική μητέρα της Σελήνης.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Planetary Science Journal» ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου (LPL) του Πανεπιστημίου της Αριζόνα αναθεωρεί την κρατούσα θεωρία παρουσιάζοντας μια νέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και εντυπωσιακή εκδοχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πράγματι η Θεία έπεσε πάνω στη Γη αλλά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που εκτιμά ότι συνέβη η κρατούσα θεωρία. Αυτό όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές είχε ως αποτέλεσμα η Θεία να μην καταστραφεί ολοσχερώς αλλά το τμήμα της που απέμεινε από την πρώτη σύγκρουση να συνεχίσει την πορεία του και να επιστρέψει για να συγκρουστεί ξανά με τη Γη με μικρότερη αυτή τη φορά ταχύτητα και σφοδρότητα. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα χτύπημα «δύο γροθιών» που δέχτηκε ο πλανήτη μας με χρονική απόσταση 100 χιλιάδων ετών – 1 εκατ. έτη μεταξύ των δύο χτυπημάτων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μόνο με αυτό το σενάριο των δύο χτυπημάτων μπορεί να εξηγηθεί η ισοτοπική ομοιότητα που παρουσιάζουν Γη και Σελήνη.
https://www.naftemporiki.gr/story/1781134/i-gi-dextike-duo-grothies-gia-na-gennithei-i-selini
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Εντοπίστηκε πλανήτης που «βλέπει» κάθε μέρα τρία ηλιοβασιλέματα

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021

1633712808247.png

Τα τριπλά αστρικά συστήματα είναι σπάνια στο Σύμπαν και όπως είναι ευνόητο η παρουσία ενός πλανήτη σε ένα τέτοιο σύστημα είναι ακόμη πιο σπάνια οπότε η ανακάλυψη ενός τέτοιου πλανήτη είναι εντυπωσιακή όσο και εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα για τους επιστήμονες.

Σε απόσταση 1,300 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ωρίωνα βρίσκεται το αστρικό σύστημα GW Orionis το οποίο αποτελείται από τρία άστρα. Τα δύο άστρα βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο και περιστρέφονται μεταξύ τους ενώ το τρίτο άστρο της παρέας βρίσκεται λίγο πιο μακριά και ακολουθεί μια τροχιά γύρω από τα δύο άλλα άστρα του συστήματος.

Πριν από ένα χρόνο ερευνητική ομάδα είχε κάνει παρατηρήσεις στο σύστημα αυτό και είχε εντοπίσει κάποια φαινόμενα που υποδείκνυαν την παρουσία ενός πλανήτη. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νεβάδα αποφάσισαν να μελετήσουν το τριπλό σύστημα για να διαπιστώσουν τι μπορεί να συμβαίνει εκεί.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» οι ερευνητές αναφέρουν ότι απέκλεισαν κάθε πιθανότητα τα φαινόμενα που παρατηρούνται στο GW Orionis να οφείλονται σε αλληλεπιδράσεις των τριών άστρων. Η πιθανότερη εξήγηση σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι τα φαινόμενα αυτά παράγονται εξαιτίας της παρουσίας στο σύστημα αυτό ενός τεράστιου πλανήτη με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Δία. Δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότεροι του ενός πλανήτη στο σύστημα αυτό. Όπως είναι ευνόητο το GW Orionis θα αποτελέσει πλέον στόχο των αστρονόμων τα επόμενα χρόνια για να αποκαλυφθεί ο σπάνιος κόσμος που έχει δημιουργηθεί εκεί.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Οι ορφανοί πλανήτες μπορεί να διαθέτουν ζωή

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021

1633795033279.png

Διάφορα κοσμικά φαινόμενα ή συνδυασμός κοσμικών φαινομένων που εξελίσσονται σε πλανητικά συστήματα απομακρύνουν σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιον από τους πλανήτες ενός συστήματος από αυτό υποχρεώνοντας τον να ταξιδεύει μόνος του στο Σύμπαν. Ανάμεσα στους περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν εντοπίσει οι αστρονόμοι μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας υπάρχουν και ορισμένοι από αυτούς τους… ορφανούς πλανήτες. Μια μελέτη που έγινε πέρυσι από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία κάνει λόγο για περίπου 50 δισ. ορφανούς πλανήτες στο γαλαξία μας.

Ο Μανσάβι Λίνγκχαμ αστροβιολόγος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Φλόριντα πραγματοποίησε μια μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι οι ορφανοί πλανήτες μπορεί να διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς με συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής. Σύμφωνα με τη μελέτη στους ορφανούς πλανήτες θα δημιουργείται μια βιοσφαίρα που θα προστατεύει τους ωκεανούς από τις ακραίες συνθήκες που θα επικρατούν στην επιφάνεια τους και ειδικά το ψύχος του διαστημικού κενού στο οποίο κινούνται ενώ παράλληλα ο πυρήνας τους θα τους θερμαίνει και θα δημιουργεί συνθήκες φιλικές στη ζωή.

«Όταν γίνεται συζήτηση για πλανήτες το μυαλό μας πηγαίνει στους πλανήτες που κινούνται γύρω από άστρα όπως οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και κάποιοι από αυτούς μπορούν να υποστηρίζουν τη ζωή. Όμως πλανήτες με πλούσια βιοσφαίρα που θα μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή μπορεί να είναι και κάποιοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι στο αχανές κενό του Διαστήματος» αναφέρει ο Λίνγκχαμ.

Βέβαια ακόμη και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δηλαδή οι ορφανοί πλανήτες να διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να εξερευνηθούν αφού δεν υπάρχει τώρα αλλά δεν μοιάζει πιθανό να υπάρξει και στο ορατό τουλάχιστον μέλλον τεχνολογία που να επιτρέψει την πρόσβαση σε έναν ορφανό πλανήτη.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Ζουμ στο «μάτι» ενός υπέρλαμπρου γαλαξία

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021

1633968932052.png

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έδωσε στη δημοσιότητα την πιο εντυπωσιακή εικόνα που έχει καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που επέστρεψε δυναμικά μετά το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε και παραλίγο να το θέσει οριστικά εκτός λειτουργίας.

Η κάμερα Wide Field Camera 3 του Hubble κατέγραψε εικόνες από τον σπειροειδή γαλαξία NGC 5728 που βρίσκεται σε απόσταση 130 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ζυγού. Πρόκειται για ένα γαλαξία που ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών Σίφερτ που επίσης αποκαλούνται ενεργοί γαλαξίες και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν περίπου το 10% των γαλαξιών στο Σύμπαν.

Είναι ένα είδος ως επί το πλείστων σπειροειδών ή ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία. Η Wide Field Camera 3 «κοιτάζει» τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο φως καταγράφοντας έτσι πολύ εντυπωσιακές εικόνες των γαλαξιών. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία όσα συμβαίνουν στον πυρήνα αυτών των γαλαξιών είναι τα φαινόμενα που παράγονται από την συσσώρευση μάζας γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Μυστήριο με παράξενα ραδιοκύματα που φθάνουν στη Γη από άγνωστη πηγή

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021
1634054874261.png


Παράξενα ραδιοκύματα έρχονται από το κέντρο του γαλαξία μας, όπως γνωστοποίησαν αστρονόμοι. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποια είναι η προέλευσή τους. Ενεργοποιούνται και σταματούν και η πηγή τους πρέπει να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Η πηγή αυτής της ακτινοβολίας ονομάστηκε “αντικείμενο του Andy” από τον Ziteng Wang στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ο οποίος ανακάλυψε για πρώτη φορά τα ραδιοκύματα. Andy είναι το παρατσούκλι του…

Αυτός και οι συνεργάτες του εντόπισαν αυτές τις εκπομπές 6 φορές το 2020 χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Australian Square Kilometer Array Pathfinder και έκαναν περαιτέρω παρατηρήσεις με το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT στη Νότια Αφρική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περιστασιακά φούντωνε η δραστηριότητα για μερικές εβδομάδες, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν σκοτεινό.

«Εξετάσαμε κάθε άλλο μήκος κύματος που μπορούμε, από την υπέρυθρη ακτινοβολία έως την οπτική έως την ακτινογραφία, και δεν βλέπουμε τίποτα, οπότε δεν φαίνεται να είναι συνεπής με οποιοδήποτε αστέρι που καταλαβαίνουμε», σημειώνει ο David Kaplan από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η διεθνής ομάδα που ανακάλυψε τα ραδιοκύματα​


Η διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τα ασυνήθιστα σήματα. Τα εν λόγω ραδιοκύματα δεν ταιριάζουν με καμία γνωστή ραδιοπηγή, γι’ αυτό πιθανώς προέρχονται από κάποιο άγνωστο έως τώρα αντικείμενο του διαστήματος. Κανένας επιστήμονας, προς το παρόν, δεν έχει σαφή απάντηση ποια είναι η προέλευση τους.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Γαλλία, Ν. Αφρική) οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal“, ανέφεραν ότι “η πιο παράξενη ιδιότητα του νέου σήματος είναι ότι έχει πολύ υψηλή πόλωση, πράγμα που σημαίνει ότι το φως του ταλαντώνεται μόνο προς μια κατεύθυνση, αλλά αυτή η κατεύθυνση περιστρέφεται με το πέρασμα του χρόνου”.

Επίσης τόνισαν ότι “η φωτεινότητα του αντικειμένου αυξομειώνεται δραματικά, κατά 100 φορές, και το σήμα φαίνεται να «αναβοσβήνει» με τυχαίο τρόπο. Ποτέ δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο”, δήλωσε ο Ziteng Wang.

“Κοιτάζοντας προς το κέντρο του γαλαξία μας, βρήκαμε αυτό το αντικείμενο που είναι μοναδικό, καθώς στην αρχή ήταν αόρατο, μετά έγινε φωτεινό, μετά ξεθώριασε και μετά εμφανίστηκε ξανά. Η συμπεριφορά ήταν τελείως ασυνήθιστη”, ανέφερε η καθηγήτρια Τάρα Μέρφι επίσης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Πολλά είδη άστρων εκπέμπουν μεταβλητό φως στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Οι αστέρες νετρονίων (πάλσαρ), οι υπερκαινοφανείς αστέρες (σούπερ-νόβα), τα άστρα που στέλνουν εκλάμψεις στο διάστημα και οι γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων (FRB) είναι τέτοια αστρονομικά αντικείμενα των οποίων η φωτεινότητα αυξομειώνεται.


Όμως η νέα πηγή, που ανακαλύφθηκε αρχικά με το αυστραλιανό ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP και η ύπαρξη της επιβεβαιώθηκε από το νοτιοαφρικανικό ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT, δεν φαίνεται να ταιριάζει με κανένα από αυτά τα φαινόμενα. Έχοντας ανιχνεύσει έξι ραδιοσήματα με το ASKAP στη διάρκεια εννέα μηνών το 2020, οι αστρονόμοι προσπάθησαν στη συνέχεια να το παρατηρήσουν με οπτικό τηλεσκόπιο, αλλά απέτυχαν.

Το ίδιο αποτυχημένη ήταν η προσπάθεια και του ραδιοτηλεσκοπίου Parkes, αλλά τελικά το πιο ευαίσθητο MeerKAT ανίχνευσε φέτος ξανά το μυστηριώδες αντικείμενο, το οποίο βαφτίστηκε “το αντικείμενο του ‘Αντι” (από το παρατσούκλι του αστρονόμου που πρώτος το ανακάλυψε).

Όπως είπε η Μέρφι, “ήμασταν τυχεροί που το σήμα επέστρεψε, αλλά βρήκαμε ότι η συμπεριφορά του ήταν δραματικά διαφορετική. Η πηγή εξαφανίστηκε μέσα σε μια μόνο μέρα, μολονότι είχε διαρκέσει επί εβδομάδες, όταν το είχαμε παρατηρήσει με το ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP”.

Η νέα άγνωστη πηγή, που πιθανώς είναι μικρή σε μέγεθος και διαθέτει ισχυρό μαγνητικό πεδίο, έρχεται να προστεθεί σε άλλα μυστηριώδη ραδιο-αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί σχετικά πρόσφατα κοντά στο γαλαξιακό κέντρο και έχουν επίσης μεταβαλλόμενη φωτεινότητα (γι’ αυτό ονομάστηκαν “Galactic Centre Radio Transients”).

Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα τεθεί σε λειτουργία το μεγάλο διασυνδεμένο μέσω διαδικτύου διηπειρωτικό ραδιοτηλεσκόπιο SKA (Square Kilometer Array), το οποίο ελπίζεται να ρίξει περισσότερο φως σε αυτά τα μυστηριώδη αντικείμενα.

Πηγή πληροφοριών: NewScientist, ΑΠΕ

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

O πιο κολασμένος εξωπλανήτης

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021

1634226332085.png

Το 2013 ανακαλύφθηκε ένας ακόμη εξωπλανήτης. Ο πλανήτης που έλαβε την ονομασία WASP-76 b βρίσκεται σε απόσταση 640 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό των Ιχθύων. Ανήκει στην κατηγορία των πλανητών που ονομάζουμε καυτούς Δίες. Είναι γίγαντες αερίου που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό τους άστρο για αυτό και ολοκληρώνουν μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε ελάχιστο χρόνο. Ο WASP-76 b ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε λιγότερο από 48 ώρες. Οι καυτοί Δίες είναι όπως λένε και το όνομα τους πραγματικά κοσμικά καζάνια που βράζουν αφού η απόσταση αναπνοής από το άστρο παράγει πολύ μεγάλες θερμοκρασίες σε αυτούς.

Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις του WASP-76 b έδειχναν ότι η θερμοκρασία στην πλευρά που βλέπει μόνιμα το άστρο ανέρχεται στους περίπου 2,400 βαθμούς Κελσίου ενώ σε αυτή που δεν βλέπει το άστρο η θερμοκρασία φτάνει τους 1,300 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη με την υψηλότερη θερμοκρασία από τους περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον WASP-76 b είναι ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Όμως οι ερευνητές δεν κατάφεραν να υπολογίσουν έστω κατά προσέγγιση τα επίπεδα που φτάνει η θερμοκρασία στον πλανήτη.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι κολασμένες θερμοκρασίες στην πλευρά του πλανήτη που βλέπει το άστρο προκαλούν την εξάτμιση μετάλλων. Στη συνέχεια ισχυροί άνεμοι που σχηματίζονται μεταφέρουν «σιδηρατμούς» στην ψυχρότερη πλευρά, όπου επικρατεί νύχτα, και εκεί συμπυκνώνονται σε σταγονίδια σιδήρου. Με απλά λόγια στον WASP-76 b βρέχει… σίδηρο.
https://www.naftemporiki.gr/story/1786105/o-pio-kolasmenos-eksoplanitis
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.
:jumpy:

Γαλαξιακή συγχώνευση γιγάντων στο φακό του Hubble

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021
1634312144751.png

Οι δύο σπειροειδείς γαλαξίες συγχωνεύονται σε απόσταση 100 εκατ. ετών φωτός από εμάς και το Hubble κατάφερε να αποθανατίσει ένα στιγμιότυπο αυτής της κοσμικής διεργασίας.

Η επιστημονική ομάδα που ελέγχει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έδωσε στη δημοσιότητα μια ακόμη εντυπωσιακή εικόνα από το Σύμπαν. Πιο συγκεκριμένα το Hubble κατάφερε να καταγράψει τη συγχώνευση δύο τεραστίων διαστάσεων γαλαξιών σε απόσταση περίπου 100 εκατ. ετών φωτός από εμάς. Οι δύο γαλαξίες έχουν τις κωδικές ονομασίες NGC 5953 και NGC 5954 και έχουν πλησιάσει πλέον τόσο πολύ ο ένας τον άλλον που οι επιστήμονες τους θεωρούν πλέον ως ένα κοσμικό σώμα το οποίο ονόμασαν Arp 91.

Οι συγχωνεύσεις γαλαξιών είναι μια συνήθης κοσμική διαδικασία η οποία προκαλεί μια σειρά από φαινόμενα. Πολλές φορές δημιουργείται ένας νέος σε μορφή και συνθήκες γαλαξίας σε σχέση με τους… γονείς του. Άλλες φορές η συγχώνευση έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ο ένας γαλαξίας προς όφελος του άλλου που θα αυξήσει το μέγεθος του ενώ παράλληλα θα αναζωογονηθεί με τη γέννηση χιλιάδων νέων άστρων. Κάποιες φορές όμως οι συγχωνεύσεις αυτές έχουν και διαφόρων μορφών καταστροφικά αποτελέσματα.

«Το Αrp91 αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα γαλαξιακής αλληλεπίδρασης. Τέτοιου είδους βαρυτικές αλληλεπιδράσεις είναι κοινές στο Σύμπαν και σημαντικό μέρος της εξέλιξης των γαλαξιών. Οι περισσότεροι αστρονόμοι θεωρούν ότι οι συγχωνεύσεις ανάμεσα σε σπειροειδείς γαλαξίες οδηγούν στον σχηματισμό ενός άλλου τύπου γαλαξία, του ελλειπτικού. Αυτές οι γαλαξιακές συγχωνεύσεις δεν γίνονται βέβαια εντός των ανθρώπινων χρονικών ορίων. Εξελίσσονται και ολοκληρώνονται σε βάθος χρόνου εκατοντάδων εκατ. ετών. Όποτε μην περιμένει κάποιος ότι το Arp91 θα μοιάζει διαφορετικό από ότι βλέπουμε σήμερα εντός της διάρκειας της δικής μας ζωής» αναφέρει σε ανακοίνωση της η επιστημονική ομάδα του Hubble.


https://www.naftemporiki.gr/story/1788383/galaksiaki-sugxoneusi-giganton-sto-fako-tou-hubble
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Διάστημα: Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γιγάντιος εξωπλανήτης που επιβίωσε από το θάνατο του άστρου του

14/10/2021
1634491120587.png

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το πρώτο επιβεβαιωμένο πλανητικό σύστημα που πιθανώς προεικονίζει το μέλλον του δικού μας ηλιακού συστήματος, όταν ο Ήλιος πια θα έχει «φάει τα ψωμιά του» σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για έναν αέριο γίγαντα εξωπλανήτη με μέγεθος μεγαλύτερο του Δία, ο οποίος κινείται πέριξ ενός νεκρού άστρου-λευκού νάνου κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τζόσουα Μπλάκμαν του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Τασμανίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανίχνευσαν τυχαία το σύστημα με το Τηλεσκόπιο Κεκ στη Χαβάη και με τη βοήθεια της τεχνικής του «βαρυτικού μικροφακού».
Ο λευκός νάνος εκτιμάται ότι έχει περίπου το 60% της μάζας του Ήλιου μας και ο τεράστιος εξωπλανήτης του (MOA2010BLG477Lb) έχει μάζα 40% μεγαλύτερη του Δία, απέχοντας 2,8 αστρονομικές μονάδες από το μητρικό άστρο του.

«Οι παρατηρήσεις μας επιβεβαιώνουν ότι οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το άστρο τους, μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν μετά τον θάνατο του τελευταίου», ανέφερε ο Μπλάκμαν. «Δεδομένου ότι αυτό το σύστημα είναι ανάλογο με το δικό μας ηλιακό σύστημα, φαίνεται πως ο Δίας και ο Κρόνος μπορεί τελικά να επιβιώσουν αφότου ο Ήλιος μας γίνει ερυθρός γίγαντας, όταν ξεμείνει από πυρηνικά καύσιμα και αυτοκαταστραφεί», πρόσθεσε.

Δεν αλλάζει την προδιαγεγραμμένη μοίρα της Γης​

Από την άλλη, αυτό δεν αλλάζει την λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη μοίρα της Γης και των άλλων κοντινών στον Ήλιο πλανητών.

Όπως δήλωσε ο αστρονόμος Ντέιβιντ Μπένετ του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, «το μέλλον της Γης μάλλον δεν θα είναι τόσο ρόδινο, επειδή βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον Ήλιο. Μόνο αν η ανθρωπότητα ήθελε να μετακομίσει σε ένα δορυφόρο του Δία ή του Κρόνου, προτού ο Ήλιος ψήσει τον πλανήτη μας στη διάρκεια της καυτής φάσης του όταν θα έχει γίνει ερυθρός γίγαντας, θα μπορούσαμε να παραμείνουμε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, μολονότι δεν θα ήμασταν σε θέση πλέον να βασιζόμαστε για πολύ στη θερμότητα ενός Ήλιου όπως ένας ψυχρός λευκός νάνος».

Ένας λευκός νάνος είναι αυτό που απομένει από ένα άστρο όπως ο Ήλιος. Στα τελευταία στάδια του κύκλου ζωής του, το άστρο καίει όλο το υδρογόνο στον πυρήνα του και φουσκώνει σαν μπαλόνι, μετατρεπόμενο σε ερυθρό γίγαντα. Αυτός κάποια στιγμή καταρρέει βαρυτικά προς το εσωτερικό του, συρρικνούμενος σε ένα μικρό λευκό νάνο, μένοντας ένα πυκνό άστρο με μέγεθος μόνο όπως ένας πλανήτης σαν τη Γη. Τα αστρικά αυτά «πτώματα», που αφθονούν στο σύμπαν, δεν έχουν πια πυρηνικά καύσιμα για να λάμψουν έντονα, γι’ αυτό είναι αχνά και δύσκολο να ανιχνευθούν.

Στην περίπτωση άστρων μεγαλύτερων και βαρύτερων από τον Ήλιο, αυτά καταλήγουν, όταν καταρρεύσουν βαρυτικά, να μετατραπούν σε μαύρες τρύπες ή άστρα νετρονίων. Στον γαλαξία μας υπολογίζεται ότι το 95% των άστρων θα γίνουν λευκοί νάνοι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τουλάχιστον οι μισοί λευκοί νάνοι έχουν συνοδούς εξωπλανήτες και δεν αποκλείουν ότι σε αυτούς μπορεί να υπάρχουν συνθήκες φιλόξενες για την ανάπτυξη ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Το ηλιακό σύστημα γεννήθηκε με το μεγάλο χάσμα που το χωρίζει στην μέση

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

1634748846936.png

Είναι γνωστό ότι το ηλιακό μας σύστημα χωρίζεται σε δύο ζώνες, την εσωτερική στην οποία υπάρχουν οι τέσσερις βραχώδεις πλανήτες που βρίσκονται πιο κοντά στον Ήλιο (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης) και η εξωτερική που βρίσκονται οι γίγαντες αερίου (Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας). Ανάμεσα τους υπάρχει ένα μεγάλο διαστημικό κενό, ένα χάσμα όπως το ονομάζουν οι επιστήμονες, με έκταση 550 εκατ. χλμ.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Advances» ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) υποστηρίζουν ότι το χάσμα αυτό δεν δημιουργήθηκε στην πορεία της εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος αλλά ότι το ηλιακό μας σύστημα γεννήθηκε με αυτό το κενό στη μέση να χωρίζει τους πλανήτες που σχηματίζονταν σε αυτό. Οι ερευνητές κατέληξαν στα ευρήματα τους κυρίως από την ανάλυση πανάρχαιων μετεωριτών που έχουν πέσει στη Γη. Όπως αναφέρουν το ηλιακό σύστημα γεννήθηκε με αυτή την «τρύπα» η οποία αρχικά ήταν μικρή αλλά όσο αναπτυσσόταν το ηλιακό σύστημα μεγάλων παράλληλα και αυτή.

Εκτιμούν ότι το κενό αυτό κρατούσε εγκλωβισμένη την ύλη που υπήρχε στις δύο πλευρές του ώστε να μην υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ύλη των δύο πλευρών. Ίσως για αυτό στη μια πλευρά του κενού υπάρχουν μόνο βραχώδεις πλανήτες και στην άλλη μόνο πλανήτες αερίου.Ο Πλούτωνας αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, είναι ένας απομακρυσμένος παγωμένος βράχος που δεν σχηματίστηκε με τις ίδιες διαδικασίες όπως οι υπόλοιποι πλανήτες. Μετά τον εντοπισμό του οι επιστήμονες έκριναν ότι έπρεπε να θεωρηθεί πλανήτης αλλά πριν από μερικά χρόνια άλλαξαν γνώμη και τον… υποβάθμισαν.

Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η συλλογή κάποιων στοιχείων που να εξηγούν την ύπαρξη του χάσματος αλλά μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι όπως και για πολλά άλλα χαρακτηριστικά του ηλιακού μας συστήματος και έτσι και για αυτό υπεύθυνος είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης σε αυτό, ο Δίας. Καθώς εξελισσόταν ο σχηματισμός του Δία οι τρομερές βαρυτικές του δυνάμεις υποχρέωσαν μεγάλες ποσότητες αερίων και σκόνης από τον κοσμικό δίσκο που υπήρχε γύρω από τον Ήλιο να κινηθούν προς την πλευρά του πλανήτη με την ύλη που δεν κατάφερε να «συλλάβει» η βαρυτική έλξη του Δία να παραμένει στη θέση της και να δημιουργηθεί έτσι αυτό το κενό.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Νότια Κορέα: Αποτυχημένη η πρώτη προσπάθεια εκτόξευσης πυραύλου στο διάστημα

Η Νότια Κορέα εκτόξευσε σήμερα στο διάστημα τον πρώτο πύραυλό της εγχώριας επινόησης, αλλά δεν κατάφερε να θέσει σε τροχιά το τεχνητό ωφέλιμο φορτίο του, ένα πισωγύρισμα στις προσπάθειές της να γίνει μέλος της λέσχης των προωθημένων διαστημικών κρατών.

Η εκτόξευση και η ανάπτυξη των τριών φάσεων του πυραύλου "Korean Satellite Launch Vehicle II" λειτούργησαν, όπως και ο διαχωρισμός από το ωφέλιμο φορτίο του 1,5 τόνου, δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, ο οποίος παρακολούθησε την εκτόξευση από το κέντρο ελέγχου.
Όμως «η αποστολή της ανάπτυξης ενός τεχνητού δορυφόρου σε τροχιά παρέμεινε ανολοκλήρωτη», ανακοίνωσε.


«Αν και δεν πέτυχε εντελώς τους στόχους της, πραγματοποιήσαμε πολύ μεγάλο άθλο με την πρώτη εκτόξευσή μας», σχολίασε ο πρόεδρος Μουν, ο οποίος πρόσθεσε πως μια νέα προσπάθεια θα λάβει χώρα τον Μάιο.«Οι χώρες που είναι στην αιχμή του δόρατος της διαστημικής τεχνολογίας, θα είναι στην αιχμή του δόρατος του μέλλοντο και δεν θα καθυστερήσουμε πολύ να το κάνουμε».

Ζητωκραυγές και χειροκροτήματα ακούστηκαν προηγουμένως στο κέντρο ελέγχου ενώ η πτήση εξελισσόταν σύμφωνα με το πρόγραμμα και έμοιαζε να είναι μια επιτυχία.

Στην Εθνοσυνέλευση, οι βουλευτές είχαν διακόψει τις εργασίες τους προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκτΧρειάστηκαν κάπου δέκα χρόνια προκειμένου να αναπτυχθεί αυτή η κάψουλα η οποία κόστισε 2.000 γουόν (1,46 δισεκ. ευρώ). Με τους έξι κινητήρες της με υγρό καύσιμο, έχει βάρος 200 τόνων και μήκος 47,2 μέτρα.

Η Νότια Κορέα είναι η 12η οικονομία στον κόσμο και μία από τις πιο προωθημένες τεχνολογικά χώρες με στολίδι της τη Samsung Electronics, την μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία έξυπνων κινητών (smartphones) και μικροτσίπ στον κόσμο.

Όμως έμενε πάντοτε πίσω στον τομέα της κατάκτησης του διαστήματος, όπου η Σοβιετική Ένωση άνοιξε τον δρόμο με την εκτόξευση ενός πρώτου δορυφόρου το 1957 ακολουθούμενη λίγο μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Ασία, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία έχουν αναπτύξει προωθημένα διαστημικά προγράμματα και η Βόρεια Κορέα είναι η τελευταία που εισέρχεται στη λέσχη των χωρών που μπορούν να εκτοξεύσουν δορυφόρους.

Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τις διαστημικές ρουκέτες. Η Πιονγκγιάνγκ έθεσε σε τροχιά το 2012 έναν δορυφόρο 300 κιλών, κάτι που καταδίκασαν οι δυτικές χώρες ως συγκαλυμμένη δοκιμή πύραυλου.

Μέχρι σήμερα μόνο έξι χώρες έχουν εκτοξεύσει με επιτυχία ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο του ενός τόνου στους πυραύλους τους.

Όμως το νοτιοκορεατικό διαστημικό πρόγραμμα παρουσιάζει έναν μικτό απολογισμό: οι δύο πρώτες εκτοξεύσεις, το 2009 και το 2010, που χρησιμοποιούσαν τη ρωσική τεχνολογία, απέτυχαν. Ο δεύτερος πύραυλος εξερράγη έπειτα από δύο λεπτά πτήσης, με τη Σεούλ και τη Μόσχα να επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την αποτυχία.

Τελικά. η χώρα πέτυχε μια εκτόξευση το 2013, στηριζόμενη πάντα σε κινητήρες που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία.

Η εκτόξευση δορυφόρων είναι όλο και περισσότερο μια υπόθεση ιδιωτικών επιχειρήσεων, κυρίως με τη SpaceX του Ίλον Μασκ, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ των πελατών του την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA και τον νοτιοκορεατικό στρατό.

Όμως μια επιτυχία του Nuri θα προσέφερε στη Νότια Κορέα «άπειρες» δυνατότητες, εκτιμά ένας ειδικός.

«Οι πύραυλοι είναι το μόνο μέσο που διαθέτει η ανθρωπότητα για να πάει στο διάστημα», εξηγεί ο Λι Σανγκ-ριούι, διευθυντής του Κορεατικού Ινστιτούτου Αεροδιαστημικών Μελετών, στην τοπική εφημερίδα Chosun Biz. «Η κατοχή μιας τέτοιας τεχνολογίας σημαίνει πως έχουμε εκπληρώσει τους βασικούς όρους προκειμένου να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό της εξερεύνησης του διαστήματος».

Η σημερινή εκτόξευση είναι ένα στάδιο στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Νότιας Κορέας, με διακηρυγμένο σκοπό τον Μάρτιο από τον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν την εκτόξευση ενός διαστημικού λεωφορείου το ερχόμενο έτος.

«Χάρη στα νοτιοκορεατικά συστήματα πυραύλων, η κυβέρνηση θα συνεχίσει ένα ενεργό πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.
«Θα πραγματοποιήσουμε το όνειρο να στείλουμε το δικό μας όχημα στη Σελήνη έως το 2030».
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Οι μαύρες τρύπες λειτουργούν ως… ηφαίστεια στο Σύμπαν

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021

1635009440819.png

Μια φυσαλίδα αερίου που δημιουργήθηκε από μια μαύρη τρύπα εντοπίστηκε να κινείται στο διαγαλαξιακό κενό του γαλαξιακού σμήνους Nest200047. Η εικόνα καταγράφηκε από παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων LOFAR and eROSITA

Όταν ένα ηφαίστειο ενεργοποιείται εκτοξεύει σε μεγάλες αποστάσεις μεγάλες ποσότητες υλικών που λειτουργούν τοξικά και καταστρεπτικά για τις περιοχές που τα υποδέχονται. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ομάδα αστρονόμων αναφέρει ότι εντόπισε στοιχεία που δείχνουν ότι οι μαύρες τρύπες έχουν παρόμοια δράση στο Σύμπαν με αυτή των ηφαιστείων στη Γη.

Είναι διαπιστωμένο ένα μέρος της ύλης που απορροφούν οι μαύρες τρύπες από το διαστημικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται (από άστρα, νεφελώματα, πλανήτες κ.α.) το επιστρέφουν πίσω στο Σύμπαν με τη μορφή εντυπωσιακών πιδάκων φορτισμένων σωματιδίων που κινούνται με την ταχύτητα του φωτός.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» διεθνής ομάδα αστρονόμων αναφέρει ότι εκτός από τους πίδακες οι μαύρες τρύπες παράγουν φυσαλίδες αερίων που ταξιδεύουν σε τεράστιες αποστάσεις στο διαγαλαξιακό κενό. Σύμφωνα με τους ερευνητές όπως τα νέφη ηφαιστειακής σκόνης και αερίων «πνίγουν» και καταστρέφουν το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα τα οποία επισκέπτονται έτσι και οι φυσαλίδες από τις μαύρες τρύπες επηρεάζουν αρνητικά το κοσμικό περιβάλλον το οποίο επισκέπτονται. Οι φυσαλίδες καθιστούν άγονες τις περιοχές από τις οποίες περνούν εμποδίζοντας έτσι την παραγωγή νέων άστρων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι φυσαλίδες αυτές ταξιδεύουν για εκατοντάδες χιλιάδες έτη φωτός και προκαλούν προβλήματα γονιμότητας σε γαλαξίες που βρίσκονται πολύ μακριά από τον γαλαξία από τον οποίο ξεκίνησαν το ταξίδι τους.

«Η έρευνα που κάναμε αποκαλύπτει το πώς οι φυσαλίδες επιταχύνονται από την μαύρη τρύπα και πως όσο περνά ο χρόνος εξαπλώνονται αλλά και μετασχηματίζονται. Μάλιστα παίρνουν σχήματα και μορφές (μανιταριού, δακτυλίων, νημάτων) παρόμοιες αυτές που παίρνει η ύλη που εκτοξεύεται μετά από πολύ ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις στη Γη» αναφέρει η Μαρίσα Μπριένζα, ερευνήτρια του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
https://www.naftemporiki.gr/story/1792222/oi-maures-trupes-leitourgoun-os-ifaisteia-sto-sumpan
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.
Βρε σεις..δεν ηξερα οτι ενας απο τους επιβατες ηταν ο παλαιος και ανεπαναληπτος καπταιν Κερκ! Μπραβο του! Ειναι και 90 χρονων! Θεούλης! Του αξιζε να ειναι ενας απο τους επιβατες! :D

Ο Κάπτεν Κερκ… ξανά στο Διάστημα

Αποστολή με τον πύραυλο του Τζεφ Μπέζος για τον ήρωα του Star Trek

Πέντε και πλέον δεκαετίες αφότου φόρεσε για πρώτη φορά τη στολή του πλοιάρχου Κερκ, ο Καναδός ηθοποιός Ουίλιαμ Σάτνερ επισκέφθηκε χθες το Διάστημα.

Ο 90χρονος Σάτνερ, που ταξίδεψε για πρώτη φορά στο τηλεοπτικό Διάστημα στις 8 Σεπτεμβρίου 1966, όταν το αμερικανικό δίκτυο NBC πρόβαλε το πρώτο επεισόδιο της εμβληματικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek, είναι ένας από τους τέσσερις επιβαίνοντες της πτήσης του πυραύλου Blue Origin του Τζεφ Μπέζος. «Ακούω εδώ και δεκαετίες διηγήσεις για το Διάστημα. Αρπαξα έτσι την πρώτη ευκαιρία που μου δόθηκε να το δω από κοντά. Πρόκειται για αληθινό θαύμα!» είπε ο Σάτνερ, που προσέθεσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Είναι αλήθεια. Είμαι επιτέλους άνθρωπος-ρουκέτα!» Ο Σάτνερ αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο στο τραγούδι του Βρετανού μουσικού Ελτον Τζον, το οποίο ο Καναδός ηθοποιός έχει επανειλημμένως ερμηνεύσει στα τηλεοπτικά πλατό χάρη στη μελωδική του φωνή
1635090157807.png


Στην κάψουλα εκτός από τον Σάτνερ –που είναι ο γηραιότερος άνθρωπος που επισκέφθηκε το Διάστημα–βρισκόταν η επικεφαλής διαστημικών αποστολών και πτήσεων της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος, Οντρι Πάουερς, και δύο επιβάτες, ο Κρις Μποσουιζέν, πρώην μηχανολόγος της NASA και συνιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας Planet Labs –που αποτυπώνει καθημερινά εικόνες υψηλής ευκρίνειας της επιφάνειας της Γης χάρη σε δίκτυο δορυφόρων– και ο Γκλεντ ντε Βρις, ιδιοκτήτης της εταιρείας Medidata Solutions, ειδικευμένης στο λογισμικό παρακολούθησης κλινικών δοκιμών φαρμάκων. Την εταιρεία του Ντε Βρις εξαγόρασε το 2019 η γαλλική Dassault Systemes. Η χθεσινή πτήση πραγματοποιήθηκε λιγότερο από τρεις μήνες αφότου το πρόγραμμα Blue Origin ολοκλήρωσε την πρώτη του «επιβατική»πτήση στο Διάστημα, στην οποία συμμετείχε ως επιβάτης ο ιδρυτής της, Τζεφ Μπέζος.
Το ταξίδι του Σάτνερ δεν μπορεί ασφαλώς να συγκριθεί με τις τηλεοπτικές του περιπέτειες και τα ταξίδια του αστρόπλοιου Enterprise στα αχαρτογράφητα βάθη του Διαστήματος. Ο πύραυλος Blue Origin ταξίδεψε σε υψόμετρο 100 χλμ. πάνω από τη Γη, για να παραμείνει για περίπου έξι λεπτά στη γραμμή Κάρμαν, το σύνορο μεταξύ γήινης ατμόσφαιρας και Διαστήματος, προσφέροντας στους επιβάτες την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας.

Διήμερη εκπαίδευση​

Ο Σάτνερ και οι συνεπιβάτες του εκπαιδεύτηκαν για δύο ημέρες πριν από την πτήση, παρότι δεν εκλήθησαν να κάνουν το παραμικρό κατά τη διάρκειά της, καθώς ο πύραυλος New Shepard είναι εντελώς αυτοματοποιημένος. Ο επικεφαλής της πτήσης, Νίκολας Πάτρικ, εξήγησε ότι οι τέσσερις επιβάτες έπρεπε να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση ανάγκης και κυρίως να αναγνωρίζουν τους ήχους και τη συμπεριφορά του πυραύλου κατά τη διάρκεια της πτήσης. «Η εκπαίδευση θα βοηθήσει τους επιβάτες να κινούνται ακίνδυνα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, προκειμένου να μη συγκρούονται μεταξύ τους και να αποφύγουν τους τραυματισμούς» λέει ο Πάτρικ, που υπήρξε αστροναύτης σε αποστολή της NASA.

Η δημοφιλής σειρά Star Trek έμεινε στην Ιστορία ως ένα από τα πρώτα πολιτιστικά τηλεοπτικά προϊόντα της δεκαετίας του 1960, προωθώντας προοδευτικές αντιλήψεις στη συντηρητική ακόμη αμερικανική κοινωνία. Το πλήρωμα του αστρόπλοιου αποτελείτο από εξωγήινους, γυναίκες αξιωματικούς, Αφροαμερικανούς και ηθοποιούς ασιατικής καταγωγής.


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Ίσως ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης έξω από τον γαλαξία μας

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021
1635267706082.png


Αμερικανοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ενδείξεις του πρώτου μακρινού εξωπλανήτη που έχει ποτέ ανακαλυφθεί έξω από τον γαλαξία μας. Η πιθανή ανακάλυψη -που πρέπει να επιβεβαιωθεί- έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ Chandra της NASA. Ο υποψήφιος εξωπλανήτης, με εκτιμώμενο μέγεθος ανάλογο του Κρόνου, βρίσκεται στον σπειροειδή γαλαξία Messier 51 (Μ 51), γνωστό και ως Γαλαξία της Δίνης, σε απόσταση περίπου 28 εκατομμυρίων ετών φωτός από τον δικό μας γαλαξία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ροζάν Ντι Στέφανο του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», ανίχνευσαν μια παροδική μείωση φωτός (ακτινοβολίας-Χ)από ένα άστρο και την ερμήνευσαν ως διέλευση πλανήτη που σκίασε ένα μέρος της φωτεινότητας του άστρου. Το εν λόγω άστρο, με μάζα 20 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άλλο άστρο νετρονίων ή από μια μαύρη τρύπα.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί σχεδόν 5.000 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες, αλλά όλοι γύρω από άστρα του δικού μας γαλαξία και σε απόσταση έως 3.000 έτη φωτός από τη Γη. Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να πουν με βεβαιότητα ότι όντως ανακάλυψαν τον πρώτο εξωγαλαξιακό εξωπλανήτη. Δυστυχώς η θέση του πιθανού εξωπλανήτη είναι τέτοια που δεν είναι εφικτό να γίνουν νέες παρατηρήσεις μέσα στα επόμενα 70 χρόνια.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Wonderkid

Περιβόητο μέλος

Ο Wonderkid αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών, επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5,971 μηνύματα.
Μία απορία: με την Πανδημία τώρα του κορωνοϊού, αναβλήθηκε κάποια προγραμματισμένη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη με το πρόγραμμα Orion;
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Βασικα ειναι πολυ ενδιαφερουσα ειδηση.

Κολοσσιαίες μαύρες τρύπες γεννήθηκαν μαζί με το Σύμπαν και έχουν «αρχεία» του Μπιγκ Μπανγκ

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

1635355718867.png

Είναι τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του Σύμπαντος και αποτελούν μόνιμο στόχο μελέτης και παρατηρήσεων από την επιστημονική κοινότητα. Οι μαύρες τρύπες κρύβουν μυστικά που μπορεί να φωτίσουν τη λειτουργία αλλά πιθανώς και την ίδια την ύπαρξη του Σύμπαντος. Μια νέα μελέτη ρίχνει στο τραπέζι μια νέα θεωρία που αφορά την ύπαρξη των μεγαλύτερων σε μέγεθος μαύρων τρυπών.

Πρόκειται για κολοσσιαίες μαύρες τρύπες με μάζα εκατοντάδες δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι μαύρες τρύπες αυξάνουν την μάζα τους απορροφώντας την κοσμική ύλη που συλλαμβάνει η αδιανόητα ισχυρή βαρυτική τους έλξη. Νεφελώματα, άστρα, πλανήτες και γενικότερα οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στο βαρυτικό βεληνεκές μιας μαύρης τρύπας πέφτει θύμα της και γίνεται… τροφή της.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί περίπου 200 κολοσσιαίες μαύρες τρύπες που φαίνεται ότι υπήρχαν όταν το Σύμπαν περίπου ενός δισ. ετών ενώ έχει εντοπιστεί μια κολοσσιαία μαύρη τρύπα που υπήρχε μόλις 700 εκατ. έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Όμως σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία εκείνο το χρονικό διάστημα δεν υπήρχαν ακόμη τόσοι γαλαξίες, άστρα και γενικότερα ποσότητες κοσμικής ύλης που να δικαιολογεί την ύπαρξη μαύρων τρυπών αυτού του μεγέθους.

Ομάδα αστροφυσικών με άρθρο της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων Arxiv αναφέρει ότι αυτές οι πανάρχαιες κολοσσιαίες μαύρες τρύπες γεννήθηκαν εντός του πρώτου δευτερολέπτου μετά την Μεγάλη Έκρηξη και τη γέννηση του Σύμπαντος. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτές οι μαύρες τρύπες συνεχίζουν να διατηρούν στο περιβάλλον τους τα ίχνη της Μεγάλης Έκρηξης και αν επιμείνουμε στις παρατηρήσεις σε αυτές τις τρύπες πιθανώς να τα εντοπίσουμε και να αποκτήσουμε έτσι απίστευτης σπουδαιότητας στοιχεία για την γέννηση του Σύμπαντος.


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Ο «Γκοτζίλα» του γαλαξία μας είναι εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

1635437583497.png

Σε απόσταση 7,800 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Τοξότη βρίσκεται το νεφέλωμα W33 που αποτελεί ένα κοσμικό μαιευτήριο, ένα εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer που δεν λειτουργεί πλέον είχε καταγράψει ορισμένες εικόνες του νεφελώματος. Ρόμπερτ Χαρτ, αστρονόμος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) αποφάσισε να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτές τις εικόνες και να τις μεγεθύνει για να δει καλύτερα το νεφέλωμα.

Η δομή και οι περιοχές του σχηματίζουν όπως αναφέρει ο Χαρτ την εικόνα του... Γκοτζίλα, του μυθολογικού ιαπωνικού τέρατος. Μάλιστα η NASA έκανε τη σχετική επεξεργασία της εικόνας και παρουσιάζει το νεφέλωμα όπως το οραματίστηκε ο αμερικανός αστρονόμος. «Δεν αναζητούσα τέρατα. Απλά έτυχε να ρίξω μια ματιά σε μια περιοχή του ουρανού που μάλιστα έχω εξετάσει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά ποτέ δεν είχα κάνει πιο λεπτομερή έρευνα και δεν είχα ζουμάρει σε αυτή. Κάποιες φορές αν απλά απομονώσεις μια περιοχή θα εμφανισθεί οπτικά κάτι που δεν φαινόταν προηγουμένως. Το σχήμα του νεφελώματος μου έφερε αμέσως στο νου τον Γκοτζίλα» αναφέρει ο Ρόμπερτ Χαρτ.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.
Οπα...

NASA: Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη – Φορτισμένα σωματίδια αναμένονται στη Γη

29.10.2021

Οι εκλάμψεις αυτές είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας, οι οποίες δεν μπορούν να διαπεράσουν την ατμόσφαιρα και να βλάψουν τους ανθρώπους, αλλά - αν είναι αρκετά ισχυρές όπως η συγκεκριμένη - είναι δυνατό να προκαλέσουν ατμοσφαιρική διαταραχή


1635524235860.png

Ο Ήλιος εξέπεμψε μια σημαντική ηλιακή έκλαμψη την Πέμπτη, η οποία έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την έκλαμψη και τη συνοδευτική στεμματική έκρηξη μάζας αναμένεται να πλήξουν τη Γη σήμερα ή το Σαββατοκύριακο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει θεαματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές ή και να επηρεάσει τις δορυφορικές επικοινωνίες.

Οι εκλάμψεις αυτές είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας, οι οποίες δεν μπορούν να διαπεράσουν την ατμόσφαιρα και να βλάψουν τους ανθρώπους, αλλά – αν είναι αρκετά ισχυρές όπως η συγκεκριμένη – είναι δυνατό να προκαλέσουν ατμοσφαιρική διαταραχή, δηλαδή στον διαστημικό «καιρό» και κατ’ επέκταση προβλήματα στο στρώμα όπου «ταξιδεύουν» τα σήματα GPS και επικοινωνιών.

Η έκλαμψη της Πέμπτης ήταν ισχύος Χ1 (η Χ είναι η πιο ισχυρή κατηγορία εκλάμψεων, με τις Χ2 να έχουν διπλάσια ένταση από τις Χ1, τις Χ3 διπλάσια από τις Χ2 κλπ). Οι πιο ασθενείς εκλάμψεις είναι της κατηγορίας C, ενώ οι ενδιάμεσες της κατηγορίας Μ.
Οι εκλάμψεις μπορεί να συνοδεύονται από στεμματικές εκρήξεις ηλιακής μάζας, πολύ φορτισμένων σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν στο διάστημα με τεράστιες ταχύτητες. Η έκλαμψη της Πέμπτης προήλθε από μια ενεργή ηλιακή κηλίδα (AR2887) στο κέντρο του Ήλιου, η οποία «βλέπει» προς τη Γη.

Ο Ήλιος βρίσκεται στην αρχική φάση του τρέχοντος κύκλου της δραστηριότητας του, που κάθε φορά διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Ο τωρινός κύκλος άρχισε το Δεκέμβριο του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν ξαφνικα χασετε το φως σας...σκεφτητε μηπως φταιει η ηλιακη εκλαμψη που εγινε χτες.:P
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Οι μαγνήτες ίσως καθαρίσουν τη «χωματερή» που πολιορκεί τη Γη

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021
1635791138465.png


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια νέα μέθοδο η οποία όπως υποστηρίζουν ότι δίνει λύσεις στο πρόβλημα των αποκαλούμενων διαστημικών σκουπιδιών. Όπως συμβαίνει διαχρονικά με τον άνθρωπο η δραστηριότητα του αφήνει πίσω του και πολλά σκουπίδια. Δεν αποτέλεσε εξαίρεση η παρουσία μας και μακριά από τον πλανήτη μας. Η διαστημική δραστηριότητα της ανθρωπότητας από την δεκαετία του 1950 έχει δημιουργήσει μια πραγματική διαστημική χωματερή.

Υπολογίζεται ότι περίπου 130 εκατ. αντικείμενα κάτω του ενός εκατοστού βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη. Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο αντικείμενα με μέγεθος 1-10 εκατοστά και περίπου 40 χιλιάδες αντικείμενα με μέγεθος άνω των δέκα εκατοστών τα οποία κινούνται με ταχύτητες περίπου 30 χιλιάδων χλμ./ώρα. Τα μεγαλύτερα αντικείμενα αποτελούν και τον μεγάλο πονοκέφαλο των διαστημικών υπηρεσιών αφού αν πέσουν πάνω σε κάποιο εν λειτουργία δορυφόρο, διαστημικό σκάφος ή διαστημικό σταθμό μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ακόμη και μη διορθώσιμες ζημιές.

Πρόσφατα το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποχρεώθηκε να τον μετακινήσει από το σημείο που βρίσκεται όταν εντοπίστηκε ένα διαστημικό σκουπίδι να κινείται απειλητικά προς τον σταθμό. Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι αν δεν βρεθεί σύντομα τρόπος να εξαφανίσουμε με κάποιο τρόπο τα διαστημικά σκουπίδια τότε η χωματερή αυτή θα πάρει τέτοιες διαστάσεις που θα εμποδίσει πλέον οποιαδήποτε διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου καθηλώνοντας μας στην Γη.

Στο τραπέζι έχουν κατατεθεί πολλές ιδέες και προτάσεις για την καταστροφή των διαστημικών σκουπιδιών. Κάποιες είναι προς το παρόν τουλάχιστον ανεφάρμοστες ενώ κάποιες άλλες ναι μεν είναι λειτουργικές αλλά αφορούν την μεμονωμένη και όχι μαζική καταστροφή διαστημικών σκουπιδιών. Είναι μέθοδοι για την εξουδετέρωση συγκεκριμένων σκουπιδιών που θεωρούνται ή είναι απειλητικά. Ακόμη όμως και για αυτές τους μεμονωμένους στόχους η προσπάθεια σύλληψης και εξουδετέρωσης τους είναι δύσκολη επειδή κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και επιπλέον είτε έχουν πάρει ακαθόριστα σχήματα είτε περιστρέφονται και έτσι είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να τα πιάσουν οι ρομποτικοί βραχίονες ή όποιο άλλο σύστημα εξουδετέρωσης τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» κάνουν λόγο για ρομποτικά συστήματα που θα χρησιμοποιούν περιστρεφόμενους μαγνήτες οι οποίοι θα θέτουν εκτός της τροχιά τους τα διαστημικά σκουπίδια όποιο σχήμα, ταχύτητα ή κίνηση έχουν αυτά. Οι μαγνήτες θα «σπρώχνουν» αυτά τα σκουπίδια είτε προς την γήινη ατμόσφαιρα για να καταστραφούν από την τριβή είτε προς διαστημικές περιοχές μακριά από την Γη.

Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν βρει τον τρόπο ώστε οι μαγνήτες που προτείνουν να μπορούν να «συλλαμβάνουν» όχι μόνο μεταλλικά αντικείμενα αλλά και μη μεταλλικά που θεωρητικά ένας μαγνήτης δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Θα πρέπει τώρα βέβαια να βρεθεί εκείνος που θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση αυτής της ιδέας και τη δημιουργία αυτών των μαγνητών για να διαπιστωθεί αν είναι τελικά η λύση που αναζητούμε στο πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,143 μηνύματα.

Σούπερ κοσμική φυσαλίδα πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021

1636302961432.png


Η NASA ανακοίνωσε ότι ομάδα επιστημόνων μελετώντας εικόνες και δεδομένα που έστειλε το διαστημικό Hubble εντόπισε μια μυστηριώδη κοσμική δομή, μια «σούπερ φυσαλίδα» όπως την ονόμασαν, στο κέντρο ενός νεφελώματος σε γειτονικό μας γαλαξία. Το νεφέλωμα N44 βρίσκεται στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου, ένα γαλαξία που απέχει περίπου 165 χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη. Πρόκειται για ένα μικρό γαλαξία που θεωρούνταν δορυφόρος του δικού μας αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν είναι. Είναι δέκα φορές μικρότερος από το δικό μας γαλαξία και διαθέτει περίπου 20 φορές λιγότερα άστρα.

To νεφέλωμα Ν44 έχει έκταση χιλίων ετών φωτός και στο κέντρο του βρίσκεται η «σούπερ φυσαλίδα» που είναι ένα… κενό, μια περιοχή που δεν διαθέτει κανένα άστρο ή κάποιο άλλο διαστημικό σώμα. Η φυσαλίδα που έχει διάμετρο 250 ετών φωτός «αποτελεί μυστήριο» σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA και προς το παρόν πονοκεφαλιάζει τους ειδικούς. Στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει διάφορες θεωρίες για την επιβεβαίωση των οποίων πρέπει βέβαια να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα από την συγκεκριμένη περιοχή.

Το γεγονός ότι το υπόλοιπο νεφέλωμα είναι γεμάτο άστρα οδηγεί τους επιστήμονες σε ιδέες που σχετίζονται με φαινόμενα που παράγονται από εκρήξεις σουπερνόβα. Κάποιο από τα φαινόμενα που ακολουθούν αυτές τις τρομερές αστρικές εκρήξεις είναι πιθανό να δημιούργησε το τεράστιο κενό στο νεφέλωμα. Το σενάριο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί υπολείμματα μιας έκρηξης σουπερνόβα που συνέβη κοντά στην φυσαλίδα και η ημερομηνία της έκρηξης με αυτή της εμφάνισης της φυσαλίδας είναι κοντινές.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top