Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον μικρότερο "λευκό νάνο" που έχει βρεθεί ποτέ

11:56 πμ, Πέμπτη 01 Ιουλ 2021
1625246692522.png

Τον μικρότερο και με μεγαλύτερη μάζα "λευκό νάνο" που έχει ποτέ βρεθεί στο σύμπαν έως σήμερα, ανακάλυψαν Αμερικανοί και άλλοι αστρονόμοι. Το άστρο έχει μάζα κατά 35% μεγαλύτερη του Ήλιου, παρότι ξεπερνά ελάχιστα σε μέγεθος τη Σελήνη, έχοντας διάμετρο μόνο 4.300 χιλιομέτρων (έναντι 3.475 χλμ. του φεγγαριού).


Πρόκειται για ένα βαρύ άστρο, σε απόσταση 130 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο έχει προέλθει από τη συγχώνευση δύο άλλων μικρότερων λευκών νάνων. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την αστροφυσικό Ilaria Caiazzo του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη τόσο με επίγεια τηλεσκόπια της Καλιφόρνια και της Χαβάης, όσο και με διαστημικά (το ευρωπαϊκό Gaia και το αμερικανικό Neil Gehrels Swift).

Ο συγκεκριμένος λευκός νάνος ZTF J1901+1458 διαθέτει ένα πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο φορές πιο ισχυρό από εκείνο του Ήλιου. Το άστρο, που έχει ηλικία μόνο 100 εκατομμυρίων ετών σε αυτή τη μορφή, περιστρέφεται με αστραπιαία ταχύτητα γύρω από τον άξονα του, διαγράφοντας μια πλήρη περιστροφή κάθε επτά λεπτά (έναντι 27 ημερών του Ήλιου).

1625246747278.jpeg


Τι είναι οι λευκοί νάνοι

Οι λευκοί νάνοι είναι τα απομεινάρια της βαρυτικής κατάρρευσης άστρων που κάποτε είχαν έως οκτώ ηλιακές μάζες. Ο δικός μας Ήλιος, αφού διογκωθεί σε ερυθρό γίγαντα σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, τελικά θα αποβάλει τα εξωτερικά στρώματα του και θα συρρικνωθεί σε ένα πυκνό λευκό νάνο. Σχεδόν το 97% των άστρων καταλήγουν λευκοί νάνοι. Μόνο οι μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίων έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από τους λευκούς νάνους.

 

Cookie_Monster

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Cookie_Monster αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 343 μηνύματα.
Δεν ξέρω που πάει, νομίζω εδώ.


Υπάρχει ρατσισμός στο Σύμπαν; Την απάντηση προσφέρει το πανεπιστήμιο του Κορνέλλ στις ΗΠΑ.

"Μαύρες Τρύπες: Φυλή και Κόσμος"
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

:crazy:

Ανακαλύφθηκε κολοσσιαίο νεφέλωμα που δεν έπρεπε να υπάρχει

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021
1625416829030.png


Με την βοήθεια του ευρωπαϊκού διαστημικού παρατηρητηρίου XMM-Newton ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ένα κολοσσιαίο απομονωμένο νεφέλωμα αερίων. Το νεφέλωμα βρίσκεται εντός του γαλαξιακού σμήνους Abell 1367 που βρίσκεται σε απόσταση 330 εκατ. ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Λέοντα και περιλαμβάνει περίπου 70 μεγάλου μεγέθους γαλαξίες. Το νεφέλωμα έχει μάζα παρόμοια με αυτή δέκα δισ. άστρων σαν τον Ήλιο και είναι μεγαλύτερο από τον γαλαξία μας.

«Είναι μια αναπάντεχη αλλά και ταυτόχρονα συναρπαστική ανακάλυψη. Αποδεικνύεται ότι νέες εκπλήξεις περιμένουν συνεχώς την αστρονομία εκεί έξω. Το νεφέλωμα δεν σχετίζεται με κανένα από τους γνωστούς γαλαξίες του σμήνους, βρίσκεται σε μια ερημική τοποθεσία. Ίσως να προέρχεται από κάποιο απομακρυσμένο γαλαξία του σμήνους που δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη» αναφέρει ο δρ. Μινγκ Σαν, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει την ανακάλυψη της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».


Οι ερευνητές θεωρούν δεδομένο ότι το νεφέλωμα σχηματίστηκε σε κάποιο γαλαξία και ένα σύνθετο κοσμικό φαινόμενο το απομάκρυνε από τον γαλαξία του. Εδώ ξεκινούν όμως τα μυστήρια που καλούνται να λύσουν οι επιστήμονες. Κανονικά το νεφέλωμα όταν εγκατέλειψε τον γαλαξία του και βρέθηκε μακριά στο διαγαλαξιακό Διάστημα θα έπρεπε η θερμοκρασία σε αυτό να μειωθεί πολύ και να τελικά να εξατμιστεί με τρόπο ανάλογο που λιώνει ο πάγος το καλοκαίρι.

Όμως το νεφέλωμα φαίνεται ότι έχει καταφέρει να επιβιώσει εκατοντάδες εκατ. έτη γεγονός που πρέπει να εξηγηθεί τώρα από τους ειδικούς. «Δεν διαθέτουμε αρκετά δεδομένα για να κατανοήσουμε αυτή την εκπληκτική βιωσιμότητα του νεφελώματος. Ίσως σχετίζεται με κάποιο μαγνητικό πεδίο που διαθέτει» σημειώνει ο Μινγκ Σαν.


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.
Αφου καταστρεψαμε τη Γη,λεμε να καταστρεψουμε και το υπολοιπο συμπαν.

Σχέδιο για ρίψη πυραύλων στην Σελήνη για να αποκτήσουμε το νερό της


Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021

1625596543931.png

Αρχικά πιστεύαμε ότι η Σελήνη είναι ένας εντελώς άνυδρος κόσμος και μόλις πριν από λίγα χρόνια ανακαλύψαμε ότι στο υπέδαφος των πολικών της περιοχών υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή. Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη αυτή άλλαξε τα δεδομένα ανανεώνοντας το ενδιαφέρον για την παρουσία του ανθρώπου στον φυσικό μας δορυφόρο.

Η ύπαρξη του νερού και το ενδεχόμενο απόκτησης και αξιοποίησης του διευκολύνει την μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στην Σελήνη αρχικά με την δημιουργία βάσεων και αργότερα ίσως με την δημιουργία κάποιας αποικίας. Το νερό από το υπέδαφος της Σελήνης, όπως άλλωστε και το παγωμένο νερό που έχει εντοπιστεί στο υπέδαφος του Άρη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για κατανάλωση αλλά να γίνει η σχετική επεξεργασία του για να δημιουργηθούν καύσιμα (υδρογόνο) αλλά και το πολύτιμο οξυγόνο για τους κατοίκους των βάσεων.


Η NASA έχει οργανώσει τον διαγωνισμό «Break The Ice Lunar Challenge» με στόχο την συγκέντρωση ιδεών και σχεδίων για το πώς θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο νερό της Σελήνης. Η καλύτερη ιδέα ή σχέδιο θα λάβει βραβείο 500 χιλιάδων δολαρίων και ο νικητής θα ανακοινωθεί στα μέσα Αυγούστου. Τρεις αμερικανικές εταιρείες η Masten Space Systems, η Lunar Outpost και η Honeybee Robotics συμμετέχουν από κοινού στον διαγωνισμού με ένα σχέδιο το οποίο θεωρούν υλοποιήσιμο.

Ένα ρόβερ βάρους 800 κιλών πάνω στο οποίο θα βρίσκεται ένα σύστημα εκτόξευσης πυραύλων θα πηγαίνει σε σημεία που έχουν εντοπιστεί υπόγεια αποθέματα. Η ιδέα είναι ότι οι πύραυλοι θα δημιουργούν νέους κρατήρες δίνοντας ταυτόχρονα πρόσβαση στο παγωμένο νερό που θα υπάρχει εκεί.

«Το σύστημα θα μπορεί να δημιουργήσει 12 κρατήρες ημερησίως και κάθε κρατήρας θα μπορεί να δώσει 100 κιλά νερού. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα από 420 χιλιάδες κιλά σεληνιακού νερού ετησίως» αναφέρει σε δήλωση της η Masten Space Systems. Μένει να δούμε αν η NASA θεωρεί καλή ιδέα να μετατραπούν οι πολικές περιοχές της Σελήνης σε πραγματικό σουρωτήρι για να πάρουμε το νερό από εκεί.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

"Άγνωστο" αντικείμενο κινείται προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Τι αναφέρει η Ρωσία

1625673113681.png

Τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα προσεγγίσει το πρωί της Πέμπτης 8 Ιουλίου 2021 ένα άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ελέγχου που παρακολουθούν την κατάσταση, δεν υπάρχει απειλή για τον ISS, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν.


«Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η αμερικανική πλευρά, η προσέγγιση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) με διαστημικό αντικείμενο που χαρακτηρίζεται "UNKNOWN", προβλέπεται να γίνει στις 08.07.2021 και 16:16:05 ώρα Μόσχας. Η ελαχίστη απόσταση είναι 4,8 χιλιόμετρα. Η πιθανότητα σύγκρουσης είναι 1.28Ε-05. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικών μας μέσων παρακολούθησης, η προσέγγιση με τον ISS με το διαστημικό αντικείμενο που χαρακτηρίζεται «ΑΓΝΩΣΤΟ» προβλέπεται να γίνει 08.07.2021 και 16:16:05 ώρα Μόσχας. Η ελαχίστη απόσταση είναι 4.584 χιλιόμετρα. Η πιθανότητα σύγκρουσης είναι 1.12Ε-11» έγραψε ο Ρογκόζιν στο κανάλι του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Ο Ρογκόζιν υπογράμμισε ότι η ρωσική πλευρά συμφωνεί μόνο ως προς την εκτίμηση της απόστασης. «Δεν επιβεβαιώνουμε την απειλή, συνεχίζουμε την παρακολούθηση», διευκρίνισε ο ίδιος.

ISS: 220 επικίνδυνες προσεγγίσεις αντικειμένων το 2020
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του πληροφοριακού αναλυτικού κέντρου СHNIImash (υπάγεται στην Roskosmos) Ίγκορ Μπάκαρας, δήλωσε στο πρακτορείο TASS, ότι το ρωσικό Αυτοματοποιημένο σύστημα προειδοποιήσεις επικίνδυνων καταστάσεων στον διαστημικό χώρο πέριξ της Γης το 2020 κατέγραψε 220 επικίνδυνες προσεγγίσεις στον ISS αντικειμένων που εντάσσονται στην κατηγορία των διαστημικών σκουπιδιών. Τον περασμένο χρόνο οι εμπειρογνώμονες αναγκάσθηκαν να αλλάξουν δύο φορές την τροχιά του Διαστημικού σταθμού για να αποφευχθούν συγκρούσεις με "διαστημικά σκουπίδια".
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Λύθηκε έπειτα από 40 χρόνια το μυστήριο με το σέλας του Δία - Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

1626364111255.png

Το Βόρειο Σέλας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στη Γη, όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στο σέλας του Δία. Ο πέμπτος και μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος διαθέτει το πιο εντυπωσιακό σέλας.

Οι πόλοι του Δία διαθέτουν ένα διαρκές σέλας, το οποίο χαρακτηρίζεται από μαζικές παλλόμενες ακτίνες Χ. Το φαινόμενο αυτό ανακαλύφθηκε από επιστήμονες πριν από 40 χρόνια, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν πως παράγεται.
1626364138125.png



Πλέον οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις του διαστημοπλοίου "Juno probe" και του διαστημικού παρατηρητηρίου ακτίνων Χ "XMM-Newton" κατάφεραν να συνδέσουν τις εκπομπές ακτίνων Χ με δονήσεις στις γραμμές του μαγνητικού πεδίου του Δία.

"Πιθανώς ο λόγος που παρέμεινε μυστήριο για 40 χρόνια ήταν επειδή δεν είχαμε τα μέσα και την ευκαιρία. Δεν είχαμε αυτό το όμορφο και καταπληκτικό διαστημικό σκάφος, το "Juno", αλλά και ένα τηλεσκόπιο ακτίνων Χ σε τροχιά γύρω από τη Γη" ανέφερε ο ερευνητής στο Mullard Space Science Laboratory του University College του Λονδίνου, Γουίλιαμ Νταν.
"Πλέον υπάρχει ένας πλούτος πιθανοτήτων. Παρόμοια φαινόμενα μπορεί να συμβαίνουν στον Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και πιθανώς ακόμα και σε εξωπλανήτες, με διαφορετικά είδη φορτισμένων σωματιδίων να “σερφάρουν” στα κύματα" πρόσθεσε.


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Τέσσερις «έφηβοι» εξωπλανήτες φωτίζουν την εξέλιξη της Γης

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021

1626369224525.png

Σε απόσταση 130 ετών φωτός από την Γη βρίσκονται δύο άστρα, το TOI 2076 και το TOI 1807 τα οποία απέχουν μεταξύ τους τριάντα έτη φωτός. Εκτιμάται ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονική περίοδο στο ίδιο νεφέλωμα και ότι έχουν ηλικία 200 εκατ. ετών. Το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASΑ εντόπισε σε αυτά τα δύο άστρα την ύπαρξη τεσσάρων συνολικά πλανητών.

Διεθνής ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες της NASA που μελετούν τους τέσσερις εξωπλανήτες διαπίστωσαν ότι πρόκειται για πολύ νεαρής ηλικίας πλανήτες με μεγέθη κοντινά με αυτή της Γης. Υπολογίζεται ότι οι πλανήτες αυτοί έχουν μέγεθος 2-4 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης.


Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι βρίσκονται ακόμη στην φάση της ανάπτυξης τους γεγονός που επιτρέπει την παρατήρηση κα μελέτη τους με στόχο τον εντοπισμό δεδομένων που μπορεί να βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε το πώς εξελίχθηκε μετά την γέννηση της και η Γη.

«Οι τέσσερις πλανήτες βρίσκονται στον εφηβικό κύκλο της ζωής τους. Δεν είναι νεογέννητοι αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάπτυξης τους. Μαθαίνοντας περισσότερα για τους πλανήτες σε αυτό το εφηβικό στάδιο θα κατανοήσουμε καλύτερα μεγαλύτερους σε ηλικία πλανήτες σε άλλα συστήματα» αναφέρει η Κριστίνα Χέντζες, αστρονόμος του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Γύρω από το άστρο TOI 2076 star system κινούνται τρεις πλανήτες. Ο πιο κοντινός είναι ο TOI 2076 b, που έχει μέγεθος τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης και βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο που ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε 240 ώρες.

Οι άλλοι δύο πλανήτες του συστήματος έχουν μέγεθος τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης και είναι επίσης πολύ κοντά στο άστρο τους ολοκληρώνοντας μια περιστροφή γύρω από αυτό σε χρονικό διάστημα περίπου 20 ημερών. Ο εξωπλανήτης του άλλου συστήματος, ο TOI 1807 b έχε μέγεθος περίπου δύο φορές όσο αυτό της Γης και είναι τόσο κοντά στο άστρο του που ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 13 ώρες.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Κοσμικά πυροτεχνήματα αποκαλύπτουν τα μυστικά των άστρων

Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021

1626534947662.png

Διεθνής ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιώντας τα πολύ ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια VLT και ALMA παρατήρησε 30 χιλιάδες νεφελώματα θερμών αερίων και χαρτογράφησε 100 χιλιάδες νεφελώματα ψυχρών αερίων σε 90 γαλαξίες. Συλλέχθηκε ένας τεράστιος όγκος δεδομένων και παράλληλα καταγράφηκαν εξαιρετικά εντυπωσιακές εικόνες των γαλαξιών που μοιάζουν με κοσμικά πυροτεχνήματα. Η μελέτη των δεδομένων αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τους μηχανισμούς γέννησης των άστρων την εξέλιξη τους αλλά και το πώς τα αστρικά μαιευτήρια διαλύονται αφού έχουν επιτελέσει την αποστολή τους.

«Τα νέα δεδομένα μας επιτρέπουν να παρατηρήσουμε διάφορα στάδια της γέννησης των άστρων. Από τον σχηματισμό των νεφελωμάτων που λειτουργούν ως αστρικά μαιευτήρια, την έναρξη της γέννησης των άστρων σε αυτά και τελικά την καταστροφή των νεφελωμάτων από τα νεογέννητα άστρα. Ήταν μια συνδυασμένη προσπάθεια παρατηρήσεων που μας φωτίζει όλη αυτήν την διαδικασία με λεπτομέρειες που μια μεμονωμένη παρατήρηση και μελέτη δεν μπορεί να το κάνει» αναφέρει ο Φραντσέσκο Μπελφιόρε, ερευνητής του αστεροσκοπείου INAF-Arcetri στην Φλωρεντία μέλος της ερευνητικής ομάδας τα μέλη της οποίας ήταν διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο και επεξεργάζονταν τα δεδομένα


Έχει διαπιστωθεί ότι τα άστρα γεννιούνται σε νεφελώματα από μια διαδικασία κατάρρευσης των αερίων που υπάρχουν σε αυτά τα νεφελώματα. Όμως ο μηχανισμός και τα στάδια του σχηματισμού των άστρων παραμένουν ένα μεγάλο μυστήριο για τους επιστήμονες που αναζητούν απαντήσεις. Για αυτό τον σκοπό σχηματίστηκε η ερευνητική ομάδα PHANGS (Physics at High Angular Resolution in Nearby Galaxies) η οποία θέλει να βρει αυτές τις απαντήσεις.

«Για πρώτη φορά παρατηρούμε τον σχηματισμό άστρων σε πολλές περιοχές του Σύμπαντος και σε πολλών ειδών περιβάλλοντα σε πολλούς και διαφορετικών τύπων γαλαξίες άρα έχουμε ένα πολύ καλό δείγμα για μελέτη. Μπορέσαμε να παρατηρήσουμε απευθείας το αέριο το οποίο προκαλεί την γέννηση των άστρων, είδαμε νεαρά άστρα και παρατηρήσαμε την εξέλιξη τους σε διάφορες φάσεις» δηλώνει ο Ερικ Έμσελεμ, αστρονόμος του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου (ESO), τον επιστημονικό οργανισμό που λειτουργεί υπό την αιγίδα 16 κρατών και έχει στην ευθύνη του πολλά επίγεια ισχυρά τηλεσκόπια όπως το VLT και το ALMA που χρησιμοποιήθηκαν στην νέα έρευνα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.
Αυτα ειναι που μου αρεσουν!

To Σύμπαν ίσως είναι ένα… ντόνατ


Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 09:47
1626801630383.png


Ένα από τα μεγάλα κοσμολογικά μυστήρια το οποίο προσπαθούν τις τελευταίες δεκαετίες να λύσουν οι επιστήμονες είναι το σχήμα του Σύμπαντος. Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα εκτός των άλλων θα καθορίσει και το πιθανό τέλος του. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες τόσο για το σχήμα όσο και για το τέλος του Σύμπαντος. Η τελευταία σχετική μελέτη έγινε από ερευνητική ομάδα που αποτελούνταν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ulm στην Γερμανία και του Πανεπιστημίου της Λυών στη Γαλλία. Όπως αναφέρουν το Σύμπαν έχει σχήμα παρόμοιο με αυτό ενός ντόνατ.

Οι ερευνητές μελέτησαν την ακτινοβολία υποβάθρου ή κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου όπως ονομάζεται το ίχνος, ή υπόλειμμα, της ακτινοβολίας που εξέπεμπε το σύμπαν όταν βρισκόταν σε κατάσταση εξαιρετικά μεγάλων θερμοκρασιών και πιέσεων. Η μελέτη αυτής της ακτινοβολίας προσφέρει συχνά στοιχεία για πολλά κοσμικά φαινόμενα.


Μέχρι σήμερα υπάρχουν τρεις βασικές θεωρίες για το σχήμα του Σύμπαντος. Η μια αναφέρει ότι είναι επίπεδο δηλαδή υπάρχει σε παράλληλες γραμμές οι οποίες θα μείνουν για πάντα παράλληλες. Η δεύτερη θεωρία κάνει λόγο για ένα «κλειστό» Σύμπαν το οποίο υπάρχει σε παράλληλες γραμμές οι οποίες όμως κάποια στιγμή θα αρχίσουν να τέμνονται. Η τρίτη θεωρία μιλάει για ένα «ανοικτό» Σύμπαν όπου οι παράλληλες γραμμές του θα αρχίσουν κάποια στιγμή να αποκλίνουν μεταξύ τους.

Κάθε ένα από αυτά τα ενδεχόμενα για το σχήμα του Σύμπαντος συνοδεύεται και από μια εκτίμηση για το μέγεθος του αλλά και για το τέλος του. Αν το Σύμπαν είναι επίπεδο τότε θα διαστέλλεται επ’ άπειρον. Αν είναι κλειστό κάποια στιγμή θα αυτό-καταρρεύσει.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας για να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα της ακτινοβολίας υποβάθρου που συνέλλεξαν. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Σύμπαν είναι πεπερασμένο και όχι άπειρο και ότι έχει ένα σχήμα που παραπέμπει σε ντόνατ κάτι που σημαίνει ότι αν ξεκινήσει ένα διαστημόπλοιο να κινείται προς μια κατεύθυνση και ακολουθήσει σταθερή πορεία κάποτε θα επιστρέψει στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησε.

Αν η θεωρία αυτή είναι ορθή αυτό σημαίνει ότι το Σύμπαν είναι ένα κλειστό τρισδιάστατο σύστημα. Οι ερευνητές προχώρησαν επίσης σε μια εκτίμηση για το μέγεθος του Σύμπαντος το οποίο όπως λένε είναι περίπου 45 δισ. έτη φωτός. Αναμένονται οι αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας σε αυτή την νέα μελέτη αλλά και τα αποτελέσματα των αντίστοιχων μελετών που διεξάγουν άλλες ερευνητικές ομάδες.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε νέο δορυφόρο του Δία


Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021

1626882742359.png

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είναι μια μεγάλη κοινότητα φίλων του Διαστήματος οι οποίοι κάνουν συχνά διαφόρων ειδών ανακαλύψεις και συμβάλλουν γενικότερα στην επιστημονική έρευνα. Εκτός από την χρήση των δικών τους τηλεσκοπίων και άλλων τεχνικών μέσων οι ερασιτέχνες αστρονόμοι ψάχνουν μέσα στα «σκουπίδια» των ερευνών που κάνουν επιστημονικές ομάδες και στα δεδομένα που συλλέγουν τα επίγεια και διαστημικά όργανα παρατήρησης του Σύμπαντος και παραβλέπονται από τους ειδικούς.

Σε μια τέτοια αναζήτηση ο ερασιτέχνης αστρονόμος Κάι Λάι στις ΗΠΑ ανακάλυψε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα δορυφόρο του Δία. Ο Λάι που ασχολείται με την μελέτη δορυφόρων έκανε την ανακάλυψη μελετώντας δεδομένα που είχε συλλέξει μια ερευνητική ομάδα το 2003 χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο CFHT στη Χαβάη. Για να την επιβεβαιώσει και να βρει στοιχεία για την τροχιά του διαστημικού σώματος ο Λάι χρησιμοποίησε στην συνέχεια το ιαπωνικό επίγειο τηλεσκόπιο Subaru. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί και από κάποιο επιστημονικό φορέα θα είναι η πρώτη φορά που ένας ερασιτέχνης αστρονόμος ανακαλύπτει κάποιο δορυφόρο ενός πλανήτη.


Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 79 διαστημικά σώματα που καταγράφονται ως δορυφόροι του Δία αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος. Οι πανίσχυρες βαρυτικές δυνάμεις του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος είναι δεδομένο ότι μπορούν να «συλλάβουν» κάθε είδους και μεγέθους διαστημικούς βράχους οι οποίοι να μετατρέπονται σε δορυφόρους του. Εικάζεται ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμη δορυφόροι του Δία τους όποιους δεν έχουμε εντοπίσει ο αριθμός των οποίοι σύμφωνα με κάποιους ειδικούς αφορά μερικές δεκάδες επιπλέον δορυφόρους του πλανήτη ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για εκατοντάδες δορυφόρους.

Ο νέος δορυφόρος που εντόπισε ο ερασιτέχνης αστρονόμος έλαβε την προσωρινή κωδική ονομασία EJc0061 και ίσως να οργανωθεί όπως σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια κάποια online ψηφοφορία για το όνομα που θα του δοθεί. Ο EJc0061 ανήκει σε μια ομάδα δορυφόρων του Δία που ονομάζεται Ομάδα Κάρμης.

Πρόκειται για μια ομάδα 23 (πλέον) δορυφόρων του Δία που κινούνται σε μία απόσταση μεταξύ 23 και 24.000.000 χιλιομέτρων από αυτόν. Η ομάδα πήρε το όνομα της από το μεγαλύτερο μέλος της την Κάρμη η οποία σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία απέκτησε με τον Δία την Βριτομάρτιδα, μια θεότητα προστάτιδα των ψαράδων που λατρευόταν κυρίως στην Κρήτη. Οι δορυφόροι αυτής της ομάδας αναφέρονται ως ανάδρομοι επειδή η τροχιά τους είναι αντίθετη από αυτή του Δία. Η τροχιά τους παρουσιάζει επιπλέον διαφόρων ειδών αστάθειες εξαιτίας των αλληλεπιδράσεων τους τόσο με τον πλανήτη όσο και με τον ήλιο.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Για πρώτη φορά βλέπουμε ζωντανά την γέννηση ενός εξωφεγγαριού

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021

1627063622139.png

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη και του εξωφεγγαριού του που οι επιστήμονες βλέπουν να σχηματίζεται.

Η πρώτη απευθείας παρατήρηση του σχηματισμού ενός δορυφόρου γύρω από έναν εξωπλανήτη είναι γεγονός. Σε απόσταση 370 ετών φωτός από την Γη βρίσκεται το άστρο PDS 70 που βρίσκεται ακόμη με τα κοσμικά χρονικά δεδομένα σε… βρεφική ηλικία αφού είναι μόλις πέντε εκατ. ετών. Παρόλα αυτά έχουν ήδη σχηματιστεί γύρω του δύο πλανήτες και όπως φαίνεται ο δίσκος σκόνης και αερίων που έχει δημιουργηθεί γύρω από το άστρο θα προσφέρει υλικά και για άλλους πλανήτες.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ στην Γαλλία αναφέρουν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που έκαναν. Χρησιμοποιώντας την συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ALMA στην έρημο Ατακάμα στην Χιλή οι ερευνητές εντόπισαν στο εσωτερικό του πλανητικού συστήματος που σχηματίζεται γύρω από το άστρο ένα δεύτερο μικρότερο δίσκο κοσμικής ύλης.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο δίσκος αυτός βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν από τους δύο πλανήτες του συστήματος. Όπως υποστηρίζουν στον δίσκο αυτό εξελίσσεται ο σχηματισμός ενός ακόμη διαστημικού σώματος το οποίο όταν τελικά δημιουργηθεί θα αποτελεί τον δορυφόρο του πλανήτη PDS 70c. Σύμφωνα με τους ερευνητές το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του εσωτερικού δίσκου κοσμικής ύλης δείχνουν ότι μπορεί από αυτόν να προκύψουν τρεις δορυφόροι χωρίς όμως να μπορούν να πουν προς το παρόν πόσοι τελικά θα δημιουργηθούν.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 4,400 εξωπλανήτες, πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ο σχηματισμός ενός δορυφόρου σε ένα εξωπλανήτη και έχουμε δυνατότητα άμεσης παρατήρησης του. Είναι επίσης η πρώτη φορά που εντοπίζεται η ύπαρξη ενός δεύτερου δίσκου κοσμικής ύλης στο εσωτερικό ενός μεγαλύτερου τέτοιου δίσκου που υπάρχει γύρω από ένα άστρο. Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη και η παρατήρηση του φαινομένου από εδώ και πέρα θα προσφέρει μια σειρά από νέα δεδομένα για τον σχηματισμό πλανητικών συστημάτων και δορυφόρων.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Αποκαλύφθηκε η «ανατομία» του Άρη

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021
1627146865036.png

Οι επιστήμονες λένε ότι γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον Άρη από όσα για τους ωκεανούς της Γης. Η άποψη αυτή ενισχύεται περαιτέρω με μια νέα μελέτη η οποία αποκαλύπτει τι υπάρχει στο εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη αυξάνοντας έτσι και άλλο τις γνώσεις μας για αυτόν.

Μεγάλη διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε τα δεδομένα που έχει καταγράψει το InSight, ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA που βρίσκεται στον Άρη. Οι ερευνητές με τρεις ταυτόχρονες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά έντυπα παρουσιάζουν τα ευρήματα τους που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Οι ερευνητές προχώρησαν σε μεγάλης ακρίβειας μετρήσεις του εσωτερικού του πλανήτη.


«Σε αντίθεση με την Γη ο Άρης δεν διαθέτει τεκτονικές πλάκες. Ο εξωτερικός του φλοιός μοιάζει με ένα γιγάντιο πιάτο. Όμως δημιουργούνται εκεί ρήγματα και διασπάσεις πετρωμάτων εξαιτίας των πιέσεων που προκαλούνται από την πολύ χαμηλού επιπέδου διαδικασία συρρίκνωσης του πλανήτη καθώς αυτός συνεχίζει να ψύχεται» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ερευνητές NASA που πήραν μέρος στην νέα μελέτη.

Τα ρήγματα και οι διασπάσεις πετρωμάτων έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση σεισμικών δονήσεων. Το Insight από τον Νοέμβριο του 2018 που βρίσκεται στον Άρη έχει καταγράψει 733 σεισμούς μεγέθους 3-4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι ερευνητές μελετώντας τα δεδομένα των σεισμικών δονήσεων υπολόγισαν το πόσο γρήγορα και πόσο μακριά ταξίδευαν τα σεισμικά κύματα καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να χαρτογραφήσουν την εσωτερική του δομή.

Όπως και η Γη έτσι και ο Άρης φαίνεται ότι διαθέτει τρία στρώματα, εξωτερικό φλοιό, μανδύα και πυρήνα. Όμως το μέγεθος και η σύσταση αυτών των στρωμάτων διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στους δύο πλανήτες. Ο φλοιός του Άρη είναι πολύ πιο λεπτός από αυτόν της Γης. Έχει βάθος 20-37 χλμ. και αποτελείται από δύο ή τρία υποστρώματα. Ο φλοιός της Γης εκτιμάται ότι έχει έκταση 60-100 χλμ.

Κάτω από τον φλοιό του Άρη βρίσκεται ένας μεγάλος μανδύας με έκταση 1,560 χλμ. και ακολουθεί ένας επίσης μεγάλος πυρήνας που όπως και αυτός της Γης είναι υγρός. Ο πυρήνας του Άρη έχει μεγαλύτερο μέγεθος και είναι πιο υγρός από όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Η νέα μελέτη πάντως δεν αποκάλυψε αν μέσα στον πυρήνα του Άρη υπάρχει και ένας εσωτερικός πυρήνας στερεός αυτή την φορά όπως συμβαίνει στην Γη.

Παρόλα αυτά το γεγονός ότι οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν αυτές τις μετρήσεις έχοντας στην διάθεση τους δεδομένα καταγραφών τριών μόλις ετών θεωρείται ήδη ένα μεγάλο επίτευγμα. «Χρειάστηκε επιστημονική προσπάθεια που διήρκεσε εκατοντάδες έτη για μετρήσουμε τον πυρήνα της Γης. Μετά την λήξη των αποστολών του προγράμματος Apollo χρειάστηκαν περίπου 40 έτη για να γίνουν μετρήσεις για τον πυρήνα της Σελήνης. To InSight επέτρεψε να συμβεί αυτό στον Άρη σε περίπου δύο έτη» αναφέρει ο Σιμόν Στάλερ, καθηγητής Γήινων Επιστημών στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH) επικεφαλής συγγραφέας μιας εκ των τριών δημοσιεύσεων.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Έναν πλανήτη «σβούρα» θα μελετήσει ο διάδοχος του Hubble


Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

1627318057713.png


Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο εμπόδιο της τελευταία στιγμής όλα δείχνουν ότι μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA θα εκτοξευτεί στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με τεράστια ανυπομονησία την λειτουργία του James Webb αφού πρόκειται για το πιο προηγμένο και ισχυρό τηλεσκόπιο που θα στείλει ο άνθρωπος στο Διάστημα. Οι δυνατότητες του υπόσχονται μια πραγματική επανάσταση στην αστρονομία κάνοντας νέες ανακαλύψεις και δίνοντας στοιχεία στους επιστήμονες τα οποία θα φωτίζουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατατέθηκαν περίπου δύο χιλιάδες αιτήματα από ερευνητικές ομάδες για να χρησιμοποιήσουν το James Webb τους πρώτους δώδεκα μήνες της λειτουργίας του. Τελικά περίπου 250 ερευνητικές ομάδες πήραν την πολυπόθητη έγκριση και θα το χρησιμοποιήσουν στις αναζητήσεις τους στο Διάστημα.


H NASA ανακοίνωσε μια, πιθανώς την πρώτη, από τις αποστολές που θα ανατεθούν στο νέο τηλεσκόπιο. Επιστήμονες του Διαστημικού Κέντρου Goddard της NASA αποφάσισαν να μελετήσουν ένα πλανητικό σύστημα που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από την Γη. Εκεί βρίσκεται το Beta Pictoris, ένα πολύ νεαρό άστρο ηλικίας μόλις 20 εκατ. ετών το οποίο είναι δύο φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο.

Γύρω από το άστρο έχει σχηματιστεί ένας δίσκος κοσμικής ύλης και ήδη οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει την ύπαρξη δύο πλανητών που έχουν σχηματιστεί εκεί. Βασικός στόχος της έρευνας είναι να μελετηθεί από τι αποτελείται αυτός ο δίσκος και τι διεργασίες εξελίσσονται εκεί σε μια προσπάθεια να φωτιστεί η διαδικασία σχηματισμού συστημάτων όπως το δικό μας ηλιακό σύστημα. Εκτός από τους δύο πλανήτες στο σύστημα αυτό έχουν επίσης εντοπιστεί κάποιοι κομήτες οι οποίοι είναι οι πρώτοι κομήτες που εντοπίστηκαν σε άλλο σύστημα εκτός του δικού μας.

Αναμένεται βέβαια οι ερευνητές να προσπαθήσουν να μελετήσουν και τους δύο πλανήτες του συστήματος και ειδικότερα τον Beta Pictoris B. Πρόκειται για ένα γίγαντα αερίου με μέγεθος περίπου 7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του Δία. Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις σε αυτόν τον πλανήτη έχουν δείξει διαθέτει μια πυκνή ατμόσφαιρα που κυριαρχείται από σκόνη ενώ η θερμοκρασία σε αυτόν ξεπερνάει τους 1,300 βαθμούς Κελσίου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο Beta Pictoris B ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε μόλις 8 ώρες και είναι κατά πάσα πιθανότητα ο ταχύτερα περιστρεφόμενος εξωπλανήτης από τους περίπου 4,5 χιλιάδες που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.
Για αυτά ζω!:inlove:

Ανακαλύφθηκε νέος τύπος αστρικών εκρήξεων που εξηγεί ένα κοσμικό παράδοξο

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

1627491495851.png

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι συγχωνεύσεις άστρων νετρονιών είναι ο μόνος τρόπος παραγωγής βαρέων στοιχείων, βαρύτερων από τον ψευδάργυρο. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι βρέα στοιχεία παρήχθησαν λίγο μετά την Μεγάλη Έκρηξη από την οποία προέκυψε το Σύμπαν.

Όμως στο νεαρό Σύμπαν δεν ήταν εφικτό να έχουν υπάρξει συγχωνεύσεις άστρων νετρονίων. Απαιτείται έτσι η ανάδειξη κάποιας άλλης πηγής παραγωγής βαρέων στοιχείων. Η ανακάλυψη ενός αρχαίου άστρου στον γαλαξία μας, το SMSS J2003-11, παρέχει στους επιστήμονες τα πρώτα στοιχεία για μια άλλη πηγή δημιουργίας βαρέων στοιχείων όπως το ουράνιο και πιθανώς ο χρυσός.
Το αρχαίο άστρο βρίσκεται στο «φωτοστέφανο» που υπάρχει γύρω από τον γαλαξία μας. Αυτή η άλως αποτελείται από καυτά αέρια που τροφοδοτείται συνέχεια από ύλη που εκτοξεύεται από νεογέννητα άστρα ή από άστρα που βρίσκονται στα τελικά στάδια της ζωής τους. Στο φωτοστέφανο βρίσκεται το 1% των άστρων του γαλαξία μας.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι εντόπισε βαρέα στοιχεία στο SMSS J2003-11 τα οποία δεν προέκυψαν από την συγχώνευση άστρων νετρονίων αλλά από την κατάρρευση και έκρηξη ενός ταχύτατα περιστρεφόμενου άστρου με μάζα 25 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου που διέθετε πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα τύπο κοσμικής έκρηξης τον οποίο ονόμασαν «μαγνητοπεριστροφικό υπερνόβα». H ανακάλυψη αναμένεται να ανοίξει ένα νέο πεδίο κοσμολογικών ερευνών και να φωτίσει άγνωστες πτυχές της εξέλιξης του Σύμπαντος.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Εντοπίστηκε ο μικρότερος λευκός νάνος στο Σύμπαν

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

1627572156087.png

Ερευνητές στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο και τα νέας τεχνολογίας κάμερες και όργανα του Αστεροσκοπείου Palomar στην Καλιφόρνια εντόπισαν τον μικρότερο σε μέγεθος λευκό νάνο που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Με τον όρο λευκός νάνος χαρακτηρίζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός αστέρα μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατο του αστέρα αυτού. Οι λευκοί νάνοι είναι το ένα από τα τρία είδη «αστρικών πτωμάτων», τα άλλα δύο είναι οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες. Ο Ήλιος θα μετατραπεί σε ένα λευκό νάνο σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα λευκό νάνο σε απόσταση 130 φωτός από την Γη. Του έδωσαν την κωδική ονομασία ZTF J1901+1458 και όπως αναφέρουν έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Σελήνης. Οι περισσότεροι λευκοί νάνοι που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα έχουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης. Ο ZTF J1901+1458 είναι ο μικρότερος λευκός νάνος που γνωρίζουμε.

Δεν είναι όμως μόνο το μέγεθος του αυτό που κάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτόν τον λευκό νάνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές παρά το μικρό του μέγεθος έχει μεγάλη μάζα και πιο συγκεκριμένα μάζα 1,3 μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου που είναι από τις μεγαλύτερες που γνωρίζουμε σε λευκούς νάνους. Το μαγνητικό του πεδίο είναι ένα δισ. φορές ισχυρότερο από αυτό της Γης. Επίσης περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τους περισσότερους λευκούς νάνους ολοκληρώνοντας μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε 420 δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ZTF J1901+1458 είναι προϊόν της συγχώνευσης δύο λευκών νάνων για αυτό διαθέτει τόσο ισχυρό μαγνητικό πεδίο και περιστρέφεται τόσο γρήγορα.


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Εξαιρετικη ειδηση η οποία επιβεβαιώνει την θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν!

Οι επιστήμονες «τράβηξαν την κουρτίνα» μιας μαύρης τρύπας

Παρασκευή, 30 Ιουλίου

1627659896285.png


Ένα σημαντικό επίτευγμα περιγράφουν με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Στάνφορντ που κατάφεραν για πρώτη φορά να εντοπίσουν φως πίσω από μια μαύρη τρύπα. Λαμπρές δέσμες ακτίνων Χ εντοπίστηκαν πίσω από μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο ενός γαλαξία σε απόσταση 800 εκατ. ετών φωτός από την Γη.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια «φωτεινή ηχώ» η οποία επιβεβαιώνει την θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Οι τρομερές βαρυτικές δυνάμεις των μαύρων τρυπών κάμπτουν τις ακτίνες φωτός γύρω από αυτές φαινόμενο που επέτρεψε στους επιστήμονες να δουν για πρώτη φορά τι κρύβεται πίσω από μια μαύρη τρύπα.
«Πριν από πενήντα χρόνια όταν οι αστροφυσικοί άρχισαν να κάνουν υποθέσεις για το πώς μπορεί να συμπεριφέρεται το μαγνητικό πεδίο κοντά σε μια μαύρη τρύπα δεν περνούσε από το μυαλό τους ότι κάποια στιγμή θα είχαμε στην διάθεση μας τα τεχνικά μέσα να παρατηρήσουμε αυτά τα μαγνητικά φαινόμενα απευθείας και να βλέπουμε την θεωρία της σχετικότητας να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας» αναφέρει ο Ρότζερ Μπλάνφροντ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Κάθε φως που εισέρχεται σε μια μαύρη τρύπα χάνεται μέσα σε αυτή και δεν εμφανίζεται ξανά. Έτσι δεν θα έπρεπε κανονικά να μπορούμε να δούμε τι υπάρχει πίσω από μια μαύρη τρύπα. Ο λόγος που το βλέπουμε είναι επειδή η μαύρη τρύπα στρεβλώνει τον χώρο, κάμπτει το φως και περιστρέφει τα μαγνητικά πεδία γύρω της» δηλώνει ο Νταν Γουίλκινς του Ινστιτούτου Σωματιδιακής Αστροφυσικής και Κοσμολογίας Kavli του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Το επίτευγμα αυτό ανοίγει νέους δρόμους στην παρατήρηση και μελέτη των μαύρων τρυπών και των φαινομένων της


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.
Βρε λες;

Η σεληνάκατος της αποστολής Apollo 11 ίσως είναι ακόμη εν ζωή

Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

1627835867507.png


Μπορεί η φράση «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» που είπε ο Νιλ Άρμστρονγκ πατώντας το έδαφος της Σελήνης να ήταν αυτή που έμεινε στην ιστορία αλλά η φράση «Ο Αετός προσεδαφίστηκε» που είχε πει στο κέντρο ελέγχου της NASA λίγες ώρες νωρίτερα ήταν πιο σημαντική. Επιβεβαίωνε την επιτυχή έκβαση της αποστολής Apollo 11 που ήταν να φτάσει με ασφάλεια ο άνθρωπος πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Το μόνο που είχε να κάνει στην συνέχεια ο Νιλ Άρμστρονγκ ήταν να ανοίξει την πόρτα της σεληνακάτου που είχε ονομαστεί «Αετός» και να κατέβει την μικρή σκάλα μέχρι το έδαφος του φυσικού μας δορυφόρου.

Όταν ο Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν που τον συνόδευε στην ιστορική αποστολή ολοκλήρωσαν όλα όσα είχαν να κάνουν στην επιφάνεια της Σελήνης μπήκαν στην σεληνάκατο και επέστρεψαν στο σκάφος που θα τους μετέφερε πίσω στην Γη. Η σεληνάκατος εγκαταλείφθηκε και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον ισημερινό της Σελήνης σε ύψος 125 χλμ από την επιφάνεια της.


Τα επόμενα χρόνια έγιναν πολλές επανδρωμένες αποστολές στην Σελήνη και η NASA γνωρίζει που βρίσκονται ή τι συνέβη με τις σεληνακάτους που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις αποστολές. Όμως η τύχη του Αετού παραμένει άγνωστη. Μέχρι σήμερα η NASA θεωρούσε ότι επειδή η σεληνάκατος είχε ασταθή τροχιά κάποια στιγμή έπεσε στην επιφάνεια της Σελήνης και καταστράφηκε. Παρόλα αυτά δεν έχουν εντοπιστεί κάποια ίχνη αυτής της σύγκρουσης.

Ένας ανεξάρτητος ερευνητής, ο Τζέημς Μίντορ, από την Καλιφόρνια αφού συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα της αποστολής και ειδικά αυτά που αφορούσαν την θέση και την πτήση του μητρικού σκάφους της αποστολής Apollo 11 αλλά και του Αετού πραγματοποίησε σειρά προσομοιώσεων η οποία έδειξε ότι η σεληνάκατος είναι πολύ πιθανό να εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήταν όταν εγκαταλείφθηκε. Ο Μίντορ υποστηρίζει ότι μια απλή παρακολούθηση της συγκεκριμένης περιοχής με τα σημερινά τεχνικά μέσα που διαθέτουμε θα αποκαλύψει εύκολα τον Αετό αν πράγματι αυτός εξακολουθεί να υπάρχει και να περιστρέφεται γύρω από το φεγγάρι.


https://www.naftemporiki.gr/story/1...s-apostolis-apollo-11-isos-einai-akomi-en-zoi

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Νέο διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο για να λύσει το μυστήριο του στέμματος

Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021

1628090617568.png


Η NASA εκτόξευσε ένα προηγμένο σύστημα παρατήρησης του Ήλιου που θα πραγματοποιήσει νέου τύπου έρευνες στο μητρικό μας άστρο. Στόχος είναι να βρεθούν απαντήσεις στο μεγαλύτερο μυστήριο που καλύπτει την λειτουργία του Ήλιου. Το ηλιακό στέμμα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου την ίδια στιγμή που στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου επικρατούν θερμοκρασίες 5,500 βαθμών Κελσίου.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά την οποία η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εξηγήσει παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Η λύση του μυστηρίου έχει καταστεί το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές θεωρίες χωρίς καμία να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.


Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό παρατηρητήριο σε μια αποστολή με την επωνυμία «MaGIXS». Το παρατηρητήριο αποτελείται από ένα τηλεσκόπιο, μια υψηλής ισχύος κάμερα, ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ και ένα ζεύγος παραβολικών καθρεπτών. Το παρατηρητήριο θα μελετά τις αποκαλούμενες «μαλακές ακτίνες Χ» σε ένα μήκος κύματος που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά με τέτοια λεπτομέρεια.

«Οι γνώσεις μας για τους μηχανισμούς θέρμανσης του ηλιακού στέμματος είναι πολύ περιορισμένες εν μέρει επειδή δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να κάνουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις και μετρήσεις της κατανομής θερμοκρασίας του ηλιακού πλάσματος στην περιοχή» αναφέρει η Έιμι Γουαινμπάργκερ, επικεφαλής ερευνήτρια της αποστολής MaGIXS.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Για πρώτη φορά είδαμε τις πρώτες στιγμές της «αυτοκτονίας» ενός άστρου

Σάββατο, 07 Αυγούστου 2021

1628789930614.png


Ένα από τα πιο βίαια αλλά και πιο σημαντικά φαινόμενα στο Σύμπαν είναι η κατάρρευση ενός άστρου που αυτοκαταστρέφεται σε μια έκρηξη σουπερνόβα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανάμεσα στα άλλα οι εκρήξεις σουπερνόβα παράγουν και εκτοξεύουν σε τεράστιες αποστάσεις κοσμικά υλικά που εμπλουτίζουν το διαστημικό περιβάλλον μέσα στο οποίο σχηματίζονται νέα άστρα αλλά και πλανήτες.

Γνωρίζουμε αρκετά στοιχεία για τις εκρήξεις σουπερνόβα λίγο πριν και αφότου συμβούν. Όμως τα αρχικά τους στάδια δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας αναφέρουν ότι κατάφεραν για πρώτη φορά να παρατηρήσουν με μεγάλη λεπτομέρεια τα αρχικά στάδια μιας έκρηξης σουπερνόβα.


Οι ερευνητές μελέτησαν μια έκρηξη σουπερνόβα σε απόσταση ενός δισ. ετών φωτός από εμάς. Το φως της έκρηξης με την την κωδική ονομασία SN2017jgh. συνέλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler το 2017 και οι ερευνητές κατάφεραν να το αποκωδικοποιήσουν. Διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για το φως που εκπέμφθηκε αμέσως μετά την έκρηξη και η μελέτη του αποκάλυψε διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία ανάμεσα στα οποία την ταυτότητα του άστρου που καταστράφηκε. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το άστρο που καταστράφηκε ήταν ένας κίτρινος υπεργίγαντας με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

«Συνήθως δεν αποκτούμε πολλές πληροφορίες για τα άστρα που καταστράφηκαν αφού δεν έχουν απομείνει πλέον διαθέσιμα στοιχεία για αυτά μετά την έκρηξη. Για να καταφέρεις να εντοπίσεις μια έκρηξη σουπερνόβα που να προσφέρει τέτοια στοιχεία πρέπει να κοιτάξεις στο σωστό σημείο στον ουρανό, στην σωστή στιγμή και να βρεις το σωστό σουπερνόβα. Κατά μέσο όρο σε κάθε γαλαξία γίνεται έκρηξη σουπερνόβα κάθε 100 έτη. Υπάρχουν εκατομμύρια γαλαξίες στον ουράνιο θόλο κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να εντοπίζεις από ένα σουπερνόβα την εβδομάδα ως ένα σουπερνόβα ημερησίως ανάλογα με το πόσο ισχυρή είναι η κάμερα που θα χρησιμοποιήσεις» αναφέρει ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, εκ των επικεφαλής της έρευνας. Η μελέτη των στοιχείων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το τι συμβαίνει στα άστρα όταν πεθαίνουν.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,057 μηνύματα.

Πλανητικό σύστημα φιλόξενο στην ζωή

Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021

1628869648384.png


Σε απόσταση 35 ετών φωτός από εμάς βρίσκεται το άστρο L 98-59. Εκεί έχουν εντοπιστεί τέσσερις πλανήτες να κινούνται γύρω από το άστρο. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» ομάδα ερευνητών του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) ανακοίνωσε ότι κατάφερε να μελετήσει τους τέσσερις πλανήτες και να εντοπίσει τα ίχνη ενός ακόμη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την συστοιχία ισχυρών τηλεσκοπίων VLT στην έρημο Ατακάμα στην Χιλή. Διαπίστωσαν ότι οι τέσσερις πλανήτες του συστήματος διαθέτουν χαρακτηριστικά (μέγεθος, γεωατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά, παρουσία νερού) που θεωρητικώς τουλάχιστον μπορούν να υποστηρίξουν την ζωή έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Οι ερευνητές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στον κοντινότερο στο άστρο πλανήτη, τον L 98-59b. Είναι ένας βραχώδης πλανήτης με μάζα περίπου 50% μικρότερη από αυτή της Αφροδίτης. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πλανήτης μπορεί να διαθέτει κάποιες ποσότητες νερού.

Ο δεύτερος πλανήτης L 98-59c ίσως διαθέτει και αυτός κάποιες ποσότητες νερού. Ο τρίτος πλανήτης, ο L 98-59d μπορεί να διαθέτει τεράστιες ποσότητες νερού, ίσως και το 30% της μάζας του να αποτελείται από νερό. Όμως πιθανότατα το νερό αυτό είναι σε παγωμένη μορφή. Οι ερευνητές εντόπισαν τα ίχνη ενός ακόμη πλανήτη ο οποίος όπως εκτιμούν βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του συστήματος. Βρίσκεται δηλαδή σε απόσταση από το μητρικό του άστρο τέτοια ώστε να διαθέτει συνθήκες που να επιτρέπουν την παρουσία του νερού εκεί σε υγρή μορφή.

Πρέπει να γίνουν νέες παρατηρήσεις στο σύστημα αυτό για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη και αυτού του πλανήτη. Όπως και να έχει πάντως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον πλανητικό σύστημα που αναμένεται να αποτελεί πόλο έλξης των επιστημόνων.


 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top