Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Μυστήριο με τον «κύβο» στην αθέατη πλευρά της Σελήνης που κατέγραψε κινεζικό ρόβερ - Η εξήγηση και τα memes

Η φωτογραφία εξήψε τη φαντασία πολλών

1639075445090.png


Μια φωτογραφία με μυστηριώδες αντικείμενο κυβοειδούς σχήματος που κατέγραψε κινεζικό ρόβερ στην επιφάνεια της Σελήνης, προκάλεσε έντονη φημολογία για την ταυτότητά του, αλλά και λογής memes στα social media.

Το Yutu-2 απαθανάτισε κάτι σαν μεγάλο κύβο στον ορίζοντα, περίπου 80 μέτρα από το σημείο που βρισκόταν.

El vehículo lunar chino Yutu 2 encontró una especie de cabaña "misteriosa" de 80 m2 sobre la superficie de la luna.

Se espera que se acerque lentamente en 2 o 3 semanas para develar el misterio.

¿Qué es ese cubo? (Sólo respuestas incorrectas) pic.twitter.com/lSG8QeqTB3
— Fabricio Ballarini (@FabBallarini) December 6, 2021

A mysterious cube-like object was spotted and photographed by the Chinese lunar rover Yutu 2 on the far side of the moon on December 3. China has since launched an investigation into the object. pic.twitter.com/THSipSKJ13
— South China Morning Post (@SCMPNews) December 9, 2021

Ο μυστηριώδης «κύβος» προκάλεσε σειρά από memes στα social media, όπου «παρήλασαν» εικόνες με μονόλιθους, οβελίσκους, ακόμη και σφυροδρέπανα και σχόλια περί «διαστημικών αποβλήτων των Αμερικανών» και «σπίτια εξωγήινων».


So I cleaned up the image of that "Mystery Hut" seen on the Far Side of the Moon by the Yutu rover... pic.twitter.com/sxBmVtYBfj
— Stuart Atkinson (@mars_stu) December 6, 2021

Yutu 2 and the secret of the mystery hut. pic.twitter.com/NTV1c7MG0J
— Frottier 🔴 (@dasfrottier) December 6, 2021

Forget the boring cube. This is the real mystery pic.twitter.com/UQ5rSD7zrp
— 押井緑 Midori Oshii 🇯🇵🏴‍☠️ (@midori_oshii) December 8, 2021

Μια πιθανή εξήγηση των επιστημόνων, πάντως, είναι πως ίσως πρόκειται για μεγάλο ογκόλιθο που έχει προκύψει από κάποια πρόσκρουση. Το όχημα θα καλύψει την απόσταση των 80 αυτών μέτρων μέσα σε δύο ή τρεις σεληνιακής μέρες (σ.σ δύο με τρεις γήινους μήνες) οπότε και θα εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για το αινιγματικό αντικείμενο.

Το τροφοδοτούμενο με ηλιακή ενέργεια YuTu 2, που αποτελεί μέρος της αποστολής Chang'e 4, έφθασε στις 3 Ιανουαρίου 2019 στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου μας, στον μεγάλο κρατήρα Φον Κάρμαν διαμέτρου 186 χιλιομέτρων, τον οποίο έκτοτε εξερευνά, έχοντας 186 χιλιόμετρα έως τώρα, σύμφωνα με την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA).

Όπως υποδεικνύει και η ονομασία της, η Chang'e 4 είναι η τέταρτη κινεζική αποστολή στη Σελήνη και η δεύτερη που μεταφέρει όχημα εκεί.


Με πληροφορίες από Reuters/Our Space

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Τεράστιο ηφαίστειο στην Αφροδίτη μπορεί να είναι ενεργό

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021

1639154535490.png


Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι κάποτε η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στην ζωή που για άγνωστο λόγο μετατράπηκε στη σημερινή κολασμένη κατάσταση της. Η Αφροδίτη διαθέτει τα περισσότερα ηφαίστεια από οποιοδήποτε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις έχει υποδειχθεί η ύπαρξη περισσότερων από 1,600 μεγάλα ηφαίστεια ενώ είναι απροσδιόριστος ο αριθμός των μικρότερων ηφαιστείων. Κάποιες μελέτες κάνουν λόγο για περίπου 100 χιλιάδες μικρά ηφαίστεια ενώ κάποιες άλλες κάνουν λόγο για περισσότερα από ένα εκατομμύριο.

Όμως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν η Αφροδίτη εξακολουθεί να έχει ηφαιστειακή δραστηριότητα η αν όλα τα ηφαίστεια της είναι πλέον ανενεργά. Η πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια της καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη την παρατήρηση της ηφαιστειακής και γενικότερα της γεωλογικής δραστηριότητας του πλανήτη.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Planetary Science Journal» ερευνητική ομάδα στην Ιταλία αναφέρει ότι είναι πιθανό ένα μεγάλο ηφαίστειο στην Αφροδίτη να εξακολουθεί να είναι ενεργό. «Η παρουσία φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης μπορεί να συνδέεται με πρόσφατη ή με υπό εξέλιξη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να αναζητηθούν τα σημεία που υπάρχει αυτή η ηφαιστειακής δραστηριότητα» αναφέρει ο Πιέρο Ντι Ιντσέκο πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο D'Annunzio της Πεσκάρα.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ως πιθανότερο σημείο γεωλογικής δραστηριότητας το Idunn Mons, ένα ηφαίστειο ύψους 2,5 χλμ. και διαμέτρου 200 χλμ. που βρίσκεται στην περιοχή Imdr Regio, μια ορεινή περιοχή στη νότια πλευρά της Αφροδίτης όπου υπάρχουν πολλά ακόμη ηφαίστεια. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει και στο παρελθόν υποδειχθεί ως ενεργή γεωλογικά αφού οι εικόνες που έχουν στείλει δύο σκάφη που βρέθηκαν στην Αφροδίτη εμφανίζουν ίχνη φρέσκιας λάβας. Οι επερχόμενες αποστολές εξερεύνησης της Αφροδίτης που οργανώνουν η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αναμένεται να δώσουν τέλος στο μυστήριο και να μάθουμε αν η Αφροδίτη εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργή.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Εξαιρετικη ειδηση!

Νέες ενδείξεις ότι περιέργως υπάρχουν γαλαξίες χωρίς καθόλου σκοτεινή ύλη

10/12/2021
1639157503753.png



Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων δεν βρήκε καθόλου ίχνη σκοτεινής ύλης στον γαλαξία AGC 114905.​


Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι περιέργως φαίνεται να υπάρχουν στο σύμπαν γαλαξίες που δεν περιέχουν αυτή την μυστηριώδη μορφή αόρατης ύλης.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάβελ Μανσέρα Πίνια του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν και του Αστεροσκοπείου ASTRON της Ολλανδίας, οι οποίοι θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (προς το παρόν έκαναν προδημοσίευση στο arXiv), αφιέρωσαν 40 ώρες λεπτομερών παρατηρήσεων με ένα άκρως εξελιγμένο τηλεσκόπιο στον συγκεκριμένο γαλαξία, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 250 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και έχει περίπου το μέγεθος του δικού μας γαλαξία (αλλά περιέχει χίλιες φορές λιγότερα άστρα). Όμως δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν το παραμικρό ίχνος σκοτεινής ύλης.


Η κυρίαρχη επιστημονική θεωρία είναι μέχρι στιγμής ότι όλοι οι γαλαξίες μπορούν να υπάρξουν μόνο αν συγκρατούνται από τη σκοτεινή ύλη και τη βαρυτική «συγκολλητική» δύναμή της. Οι ίδιοι ερευνητές στο παρελθόν είχαν ανακαλύψει έξι γαλαξίες με ελάχιστη έως καθόλου σκοτεινή ύλη, αλλά η επιστημονική κοινότητα εμφανίστηκε διστακτική να αποδεχτεί την ανακάλυψη, θεωρώντας ότι έχουν γίνει λανθασμένες μετρήσεις. Όμως οι νέες πιο εξονυχιστικές παρατηρήσεις, οι οποίες για μια ακόμη φορά δεν βρήκαν σκοτεινή ύλη, φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στο σύμπαν.


«Συνέβη αυτό που περιμέναμε και ελπίζαμε, καθώς επιβεβαιώνονται οι προηγούμενες μετρήσεις μας. Βέβαια παραμένει το πρόβλημα ότι η θεωρία προβλέπει πως πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σκοτεινή ύλη στον γαλαξία AGC 114905, όμως οι παρατηρήσεις μας λένε ότι δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα, η απόκλιση ανάμεσα στη θεωρία και στην παρατήρηση έγινε πλέον ακόμη μεγαλύτερη», δήλωσε ο Πίνια.

Οι αστρονόμοι εξετάζουν ήδη έναν δεύτερο γαλαξία με προσοχή και αν πάλι δεν παρατηρήσουν έμμεσα την «υπογραφή» της σκοτεινής ύλης σε αυτόν, τότε θα ενισχύσουν περαιτέρω την «αιρετική» θεωρία ότι όντως μπορούν να υπάρξουν γαλαξίες χωρίς σκοτεινή ύλη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εντοπίστηκε η ισχυρότερη αστρική έκλαμψη στο Σύμπαν

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021

1639243246488.png


Οι επιστήμονες έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «αστρική έκλαμψη» σε ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας που συμβαίνουν στα άστρα. Οι εκλάμψεις εκτοξεύουν μεγάλες μάζες φορτισμένων σωματιδίων που ταξιδεύουν στο Διάστημα με τεράστιες ταχύτητες. Τέτοιες εκλάμψεις συμβαίνουν πολύ συχνά και στον Ήλιο αλλά η ισχύς τους είναι τέτοια ώστε η ακτινοβολία δεν διαπερνά την ατμόσφαιρα της Γης ώστε να γίνει επικίνδυνη για τους ανθρώπους και τη ζωή στον πλανήτη γενικότερα. Όμως τα φορτισμένα σωματίδια που αλληλεπιδρούν με τη γήινη ατμόσφαιρα παράγουν το εντυπωσιακό φαινόμενο του σέλαος ενώ επίσης αν τα σωματίδια πέσουν πάνω σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους ή δίκτυα παραγωγής ενέργειας προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία τους.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητές στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι εντόπισαν την ισχυρότερη αστρική έκλαμψη που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής στο Σύμπαν. Η έκρηξη αυτή έγινε σε ένα νηπιακής ηλικίας άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο. Πρόκειται για το άστρο EK Draconis που βρίσκεται σε απόσταση 111 ετών φωτός από τη Γη και έχει ηλικία 50-125 εκατ. ετών. «Το άστρο αυτό έχει την εικόνα που είχε και ο Ήλιος πριν από 4,5 δισ. έτη» αναφέρει ο Γιούτα Νότσου, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Colorado Boulder, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές παρατηρούσαν το EK Draconis από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2020 χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA και δύο επίγεια τηλεσκόπια στην Ιαπωνία. Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε μια έκλαμψη η οποία είχε δέκα φορές μεγαλύτερη ισχύ από την πιο ισχυρή αστρική έκλαμψη που γνωρίζαμε μέχρι στιγμής στο Σύμπαν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο Ήλιος στα αρχικά στάδια της ύπαρξης του παρήγαγε τέτοιας ισχύος εκλάμψεις οι οποίες χτυπούσαν τη Γη επηρεάζοντας το υπό διαμόρφωση γεωατμοσφαιρικό περιβάλλον του πλανήτη μας. Το πώς επηρέασαν την εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη αυτές οι εκλάμψεις αποτελεί ένα νέο αντικείμενο μελέτης.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ερευνητές του ΜΙΤ θα αναζητήσουν ζωή στην Αφροδίτη

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021

1639328457125.png


Πριν από λίγα 24ωρα έγινε γνωστό ότι είναι πιθανό η Αφροδίτη να εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργή και κάποια ηφαίστεια συνεχίζουν να εκρήγνυνται. Τώρα ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, του περίφημου MIT, υποστηρίζουν ότι η Αφροδίτη ίσως τελικά να μην είναι ο απόλυτα τοξικός για τη ζωή κόσμος που γνωρίζουμε αλλά στην ατμόσφαιρα της να υπάρχουν συνθήκες κατάλληλες για την παρουσία κάποιων μορφών ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

«Η Αφροδίτη είναι ένας πλανήτης που θα πρέπει να αναζητήσουμε τα ίχνη της ζωής επειδή η θερμοκρασία και ορισμένες χημικές ανωμαλίες στα ατμοσφαιρικής της στρώματα δημιουργούν συνθήκες άγνωστης σε εμάς χημείας όπου πιθανώς να δημιουργεί περιβάλλον φιλικό στην παρουσία της ζωής» αναφέρουν οι επιστήμονες του MIT οι οποίοι έχουν σχεδιάσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία VLF (Venus Life Finder). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αποστολών εξερεύνησης της Αφροδίτης οι οποίες όπως λέει και το όνομα του προγράμματος είναι σχεδιασμένες για την αναζήτηση ζωής εκεί.

Οι εμπνευστές της αναφέρουν ότι είναι ιδίαιτερα χαμηλού κόστους αποστολές που θα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις δύο μεγάλες αποστολές εξερεύνησης που έχουν ανακοινώσει ότι θα οργανώσουν στην Αφροδίτη τα επόμενα χρόνια η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η πρώτη αποστολή VLF θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα, ίσως και εντός του 2023, αν φυσικά υπάρξει ενδιαφέρον από κάποια διαστημική υπηρεσία και αποφασίσει την υλοποίηση της.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Κορυφώνεται απόψε και στην Ελλάδα η βροχή των διαττόντων Διδυμίδων

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021

1639416411044.png

Το βράδυ της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου θα κορυφωθεί στο βόρειο ημισφαίριο (και στην Ελλάδα) η βροχή των διαττόντων Διδυμίδων, μία από τις πιο εντυπωσιακές του έτους. Οι Διδυμίδες, που συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου, παράγουν, μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, τα εντυπωσιακότερα "πεφταστέρια" μέσα στο έτος.

Οι Διδυμίδες αποκαλούνται από τους ειδικούς ο «βασιλιάς» των διαττόντων, καθώς μπορούν να «παράγουν» 60 έως 120 φωτεινά και συχνά πολύχρωμα πεφταστέρια την ώρα, δηλαδή ένα έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα μετέωρά τους κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό, σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, πράγμα που τα καθιστά πιο θεαματικά (τα μετέωρα των Περσείδων κινούνται με περίπου διπλάσια ταχύτητα).

Οι Διδυμίδες έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους το 1862 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, η προέλευσή τους δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη, αλλά μάλλον ο μυστηριώδης αστεροειδής «3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1982 από τη NASA και θεωρείται ένας πρώην κομήτης που έχασε την ουρά του.

Ο «Φαέθων», διαμέτρου περίπου πέντε χιλιομέτρων, ακολουθεί μια άκρως ελλειπτική τροχιά, η οποία κάθε σχεδόν ενάμιση χρόνο τον φέρνει κοντύτερα στον Ήλιο από κάθε άλλο γνωστό αστεροειδή. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, «καίγεται» από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η επιφανειακή θερμοκρασία του φθάνει τους 700 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, παράγει νέες εκροές σκόνης, τις Διδυμίδες, όταν τα μετέωρα αυτά εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Όπως συμβαίνει σε κάθε βροχή διαττόντων για να είναι η βροχή αυτή ορατή θα πρέπει ο παρατηρητής να βρίσκεται σε σημείο όπου ο ουρανός είναι καθαρός από νεφώσεις και με όσο το δυνατόν λιγότερη αστική φωτορύπανση.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Αστρονόμοι “είδαν” για πρώτη φορά τόσο καθαρά το κέντρο του Γαλαξία – Η τεράστια μαύρη τρύπα

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

1639569324178.png


Οι αστρονόμοι έκαναν τις πιο ακριβείς μετρήσεις μέχρι σήμερα για τις κινήσεις των άστρων γύρω από την τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το 99,9% της μάζας στο κέντρο του γαλαξία μας οφείλεται στη συγκεκριμένη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα γνωστή ως Τοξότης Α* (Sgr A*) και μόνο το υπόλοιπο 0,1% οφείλεται στα γύρω άστρα, σε άλλες μικρότερες μαύρες τρύπες, στα διαστρικά αέρια και στη σκόνη ή στη σκοτεινή ύλη.


O “Τοξότης” αφήνει γύρω του ελάχιστο χώρο για οτιδήποτε άλλο

Οι ακριβέστερες από κάθε άλλη φορά μετρήσεις που έγιναν – με τη βοήθεια των Τηλεσκοπίου Gemini North στη Χαβάη και του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή – από τους επιστήμονες με επικεφαλής Γερμανούς αστρονόμους του Ινστιτούτου Εξωγήινης Φυσικής Μαξ Πλανκ, οι οποίοι έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής “Astronomy & Astrophysics”, δείχνουν ότι ο “Τοξότης” αφήνει γύρω του ελάχιστο χώρο για οτιδήποτε άλλο.


Το γαλαξιακό κέντρο μας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 27.000 ετών φωτός από τον Ήλιο και η μαύρη τρύπα του εκτιμάται ότι έχει μάζα 4,3 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από το μητρικό άστρο μας. Παρά τις δεκαετίες αστρονομικών παρατηρήσεων, είχε αποδειχθεί έως τώρα πολύ δύσκολο να αποδειχτεί χωρίς αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του γαλαξιακού κέντρου οφείλεται σε αυτήν την τεράστια μαύρη τρύπα, κάτι που τώρα για πρώτη φορά κατέστη εφικτό. Παράλληλα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι οι προβλέψεις της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας του Αϊνστάιν ισχύουν και στην περίπτωση του γαλαξιακού κέντρου.


Τα μελλοντικά ισχυρότερα τηλεσκόπια όπως το Γιγάντιο Μαγγελανικό Τηλεσκόπιο και το Τηλεσκόπιο των 30 Μέτρων θα επιτρέψουν στους αστρονόμους να “δουν” ακόμη καλύτερα στο κέντρο του γαλαξία μας.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Η ανθρωπότητα «άγγιξε» για πρώτη φορά τον Ήλιο (βίντεο)

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021

1639587541250.png


Το σκάφος Parker Solar Probe NASA «άγγιξε» για πρώτη φορά τον Ήλιο, καθώς πέρασε πέντε ώρες μέσα στην ανώτερη ηλιακή ατμόσφαιρα, το στρώμα του μητρικού μας άστρου που είναι γνωστό ως «στέμμα». Είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα διέσχισε τα εξωτερικά όρια του Ήλιου και έκανε τις πρώτες άμεσες παρατηρήσεις για φαινόμενα (σωματίδια, μαγνητικές δυνάμεις κ.ά.) για τα οποία έως τώρα οι επιστήμονες μόνο εκτιμήσεις μπορούσαν να κάνουν.

Το Parker αποτελεί το alter ego των δίδυμων σκαφών Voyager της NASA. Τα τελευταία είναι τα ανθρώπινα κατασκευάσματα που έχουν ταξιδέψει πιο μακριά από τον Ήλιο (και τη Γη) από κάθε άλλο σκάφος μέχρι σήμερα, αφήνοντας πίσω τους την ηλιακή «επικράτεια», δηλαδή την περιοχή του διαστήματος μέχρι την οποία φθάνει η «ανάσα» του Ήλιου, ο ηλιακός άνεμος. Αντίθετα, το Parker Solar Probe έχει πλησιάσει την «καρδιά» του ηλιακού συστήματός μας περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη μηχανή.


Το επίτευγμα, που χαρακτηρίστηκε ιστορικό από τη NASA, συνέβη στις 28 Απριλίου 2021 και ανακοινώθηκε τώρα -χρειάστηκε πολύς χρόνος για τη λήψη και την ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων- από τους επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) και με σχετική δημοσίευση στην επιθεώρησαη «Physical Review Letters». Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Τζάστιν Κάσπερ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, «το γεγονός σηματοδοτεί την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της αποστολής Parker και μία νέα εποχή για την κατανόηση της φυσικής τού στέμματος».

«Φθάσαμε τελικά. Η ανθρωπότητα άγγιξε τον Ήλιο. Όπως η προσεδάφιση στη Σελήνη επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς αυτή σχηματίστηκε, έτσι και το άγγιγμα του Ήλιου αποτελεί ένα γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε κρίσιμες πληροφορίες για το κοντινότερο σε μας άστρο και για την επιρροή του στο ηλιακό σύστημα», ανέφερε η δρα Νίκολα Φοξ, διευθύντρια του Τμήματος Επιστήμης Ηλιοφυσικής της NASA.

Το σκάφος είχε εκτοξευθεί το 2018 με στόχο να μελετήσει τον Ήλιο από πιο κοντινή απόσταση από κάθε άλλη διαστημοσυσκευή στο παρελθόν, κάτι που έχει καταφέρει μετά από διαδοχικές ολοένα πιο κοντινές διελεύσεις (θα κάνει συνολικά 24). Η είσοδός του στο στέμμα, πέρα από το λεγόμενο «όριο Alfven», σε ύψος περίπου 13 εκατομμυρίων χιλιομέτρων πάνω από την ορατή επιφάνεια του Ήλιου (τη φωτόσφαιρα), επιτεύχθηκε κατά την όγδοη κοντινή διέλευσή του από το άστρο μας. Το κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Parker, που εκτός των άλλων είναι το πιο γρήγορο αντικείμενο που έχουν κατασκευάσει οι άνθρωποι, καθώς κινείται με ταχύτητα άνω των 500.000 χιλιομέτρων την ώρα, ήδη έχει κάνει αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις.

Το στέμμα κρύβει ένα μυστήριο που ζητά εξήγηση: Ενώ στη χαμηλότερη φωτόσφαιρα, που βρίσκεται πιο κοντά στην «καρδιά» του Ήλιου, η θερμοκρασία φθάνει περίπου τους 6.000 βαθμούς Κελσίου, στην ατμόσφαιρά του (στέμμα), που βρίσκεται πιο ψηλά, η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει μερικά εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Επίσης, μέσα στο στέμμα η εκροή των φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων (ηλεκτρονίων, πρωτονίων και βαρέων ιόντων) ξαφνικά επιταχύνεται και μετατρέπεται στον υπερηχητικό ηλιακό «άνεμο», μία διαδικασία που επίσης δεν έχει κατανοηθεί καλά μέχρι σήμερα.

Το επόμενο βήμα για το σκάφος θα είναι να κατέβει ακόμη πιο βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου και να παραμείνει εκεί για μεγαλύτερο χρόνο. Τελικά, το 2025 το Parker προγραμματίζεται να φθάσει σε απόσταση μόνο 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ίδια τη φωτόσφαιρα. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει, θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, να γίνεται στο μέλλον καλύτερη πρόβλεψη του διαστημικού καιρού και των μαγνητικών «καταιγίδων» που προκαλεί ο Ήλιος, ο οποίος, αντίθετα με τη Γη, δεν έχει καθόλου στερεά επιφάνεια.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εντοπίστηκε νερό στο Γκραν Κάνυον του Άρη

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021

1639672556339.png


Το σκάφος Exo Mars Trace Gas Orbiter (ΤGO), μια κοινή αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roscosmos), το οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε τροχιά γύρω από τον 'Αρη, εντόπισε σημαντικές ποσότητες κρυμμένου νερού στην καρδιά του μεγάλου συστήματος φαραγγιών Valles Marineris. Σύμφωνα με την ESA, η πλούσια σε νερό περιοχή έχει περίπου το μέγεθος της Ολλανδίας.

Το νερό, που είναι κρυμμένο λίγο κάτω από την επιφάνεια του γειτονικού πλανήτη, ανακαλύφθηκε από το όργανο FREND της διαστημοσυσκευής, το οποίο χαρτογραφεί το υδρογόνο στο ανώτερο στρώμα του εδάφους του 'Αρη. Ενώ ήταν γνωστό ότι υπάρχει νερό στον «κόκκινο» πλανήτη, το περισσότερο είχε βρεθεί στις παγωμένες πολικές περιοχές του με τη μορφή πάγου. Σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη μέχρι σήμερα είχαν βρεθεί μικρές μόνο ποσότητες.

Ο Ιγκόρ Μιτροφάνοφ του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα, επικεφαλής της νέας έρευνας, δήλωσε ότι «το όργανο FREND αποκάλυψε μια περιοχή με ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα υδρογόνου στο κολοσσιαίο σύστημα φαραγγιών Valles Marineris. Υποθέτοντας ότι το υδρογόνο αυτό είναι δεσμευμένο σε μόρια νερού, εκτιμάμε ότι έως το 40% της έκτασης λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σε αυτή την περιοχή φαίνεται να είναι νερό».

«Βρήκαμε ότι ένα κεντρικό τμήμα της Valles Marineris είναι γεμάτο νερό, πολύ περισσότερο νερό από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο ερευνητής Αλεξέι Μαλάκοφ, επίσης του ρωσικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών. Το νερό μπορεί να βρίσκεται σε μορφή πάγου ή να είναι χημικά δεσμευμένο με ορυκτά στο υπέδαφος, αν και σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πιθανότερο ότι το νερό αυτό υπάρχει σε μορφή πάγου». Παραμένει άγνωστο ποιες είναι οι συνθήκες στο Μεγάλο Φαράγγι του 'Αρη που επιτρέπουν να διατηρείται τόσο νερό και να ανανεώνεται, με δεδομένο ότι συνήθως το αρειανό νερό εξατμίζεται.

«Το εν λόγω εύρημα είναι ένα εκπληκτικό πρώτο βήμα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες παρατηρήσεις για να ξέρουμε με σιγουριά με τι ακριβώς μορφή νερού έχουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Χάκαν Σβέντχεμ της ESA.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς οι περισσότερες μελλοντικές αποστολές στον 'Αρη σχεδιάζουν να προσεδαφιστούν σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, ο εντοπισμός ενός τέτοιου «ρεζερβουάρ» νερού ανοίγει μια σημαντική προοπτική για την εξερεύνηση του πλανήτη. Το νερό που είχε ανιχνεύσει παλαιότερα το σκάφος Mars Express στον 'Αρη, βρίσκεται είτε κάτω από το νότιο πόλο του πλανήτη είτε σε μεσαίο γεωγραφικό πλάτος αλλά σε βάθος μερικών χιλιομέτρων, συνεπώς και στις δύο περιπτώσεις είναι πιο δύσκολα αξιοποιήσιμο σε σχέση με το πολύ πιο επιφανειακό νερό στη Valles Marineris. Αυτό καθιστά το σύστημα φαραγγιών του 'Αρη -το μεγαλύτερο στο ηλιακό μας σύστημα (δεκαπλάσιο σε μήκος και πενταπλάσιο σε βάθος σε σχέση με το Μεγάλο Φαράγγι στις ΗΠΑ)- ακόμη πιο πολλά υποσχόμενο στόχο για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές εξερεύνησης.

Το σκάφος Exo Mars Trace Gas Orbiter εκτοξεύθηκε το 2016 και το 2022 θα ακολουθήσουν, επίσης στο πλαίσιο της αποστολής Exo Mars, το ευρωπαϊκό ρόβερ Rosalind Franklin και η ρωσική συσκευή προσεδάφισης Kazachok, που θα συνεργαστούν για να βρουν πιθανά ίχνη ζωής στον 'Αρη.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

NASA στη «Ν»: Θα πετάξουμε μέσα στον Ήλιο

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021
1640108885320.png


Του Θοδωρή Λαΐνα

Οι εξελίξεις στην πανδημία έμειναν σε παγκόσμιο επίπεδο για λίγο σε δεύτερο πλάνο αφού τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε η ανακοίνωση της NASA ότι το σκάφος της αποστολής Parker Solar Probe «άγγιξε» για πρώτη φορά τον Ήλιο, καθώς πέρασε πέντε ώρες μέσα στην ανώτερη ηλιακή ατμόσφαιρα, το στρώμα του μητρικού μας άστρου που είναι γνωστό ως «στέμμα». Είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα διέσχισε τα εξωτερικά όρια του Ήλιου και έκανε τις πρώτες άμεσες παρατηρήσεις για φαινόμενα (σωματίδια, μαγνητικές δυνάμεις κ.ά.) για τα οποία έως τώρα οι επιστήμονες μόνο εκτιμήσεις μπορούσαν να κάνουν.

O Νουρ Ραούαφι, επιστήμονας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής Parker Solar Probe μίλησε στη «Ναυτεμπορική» για αυτό το ιστορικό επίτευγμα αλλά και πώς θα κινηθεί το σκάφος στη συνέχεια στο μητρικό μας άστρο.

«Κινούμενο τόσο κοντά στον Ήλιο, το Parker Solar Probe μπορεί τώρα να αισθανθεί και να καταγράψει τις συνθήκες στο ηλιακό στέμμα με τρόπο που δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι σήμερα. Βλέπουμε δεδομένα μέσα από το στέμμα, δεδομένα του μαγνητικού πεδίου του άστρου, δεδομένα για τον ηλιακό άνεμο καθώς και οπτικό υλικό από εκεί. Μπορούμε να δούμε το σκάφος να πετά μέσα σε δομές του ηλιακού στέμματος τις οποίες μπορούμε να δούμε από τη Γη κατά τη διάρκεια ολικών ηλιακών εκλείψεων. Το πιο εκπληκτικό ίσως είναι ότι η αποστολή αυτή ουσιαστικά βρίσκεται στην αρχή της και ήδη έχουμε μάθει τόσο πολλά για το περιβάλλον κοντά στον Ήλιο αλλά και μια σειρά από φαινόμενα όπως τον ηλιακό άνεμο που κινείται σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα αλλά και τους μηχανισμούς που τον παράγουν και τον τροφοδοτούν. Καθώς αυτό το σκάφος θα κινηθεί στο μέλλον ακόμη πιο κοντά στον Ήλιο και θα πετάξει κυριολεκτικά μέσα στην ατμόσφαιρα του πραγματικά αδημονούμε για να δούμε τι άλλες ανακαλύψεις μας περιμένουν».

Οι επιτελείς της αποστολής έχουν προγραματίσει το σκάφος ώστε να κατέβει ακόμη πιο βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου και να παραμείνει εκεί για μεγαλύτερο χρόνο. Τελικά, το 2025 το Parker προγραμματίζεται να φθάσει σε απόσταση μόνο 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ίδια τη φωτόσφαιρα. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει, θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, να γίνεται στο μέλλον καλύτερη πρόβλεψη του διαστημικού καιρού και των μαγνητικών «καταιγίδων» που προκαλεί ο Ήλιος, ο οποίος, αντίθετα με τη Γη, δεν έχει καθόλου στερεά επιφάνεια.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εντοπίστηκαν 70 «ξέμπαρκοι» εξωπλανήτες

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021
1640276811425.png


Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν στον γαλαξία μας τουλάχιστον 70 «ξέμπαρκους» σκοτεινούς εξωπλανήτες, οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποιο αστρικό σύστημα και δεν κινούνται πέριξ κάποιου μητρικού άστρου, αλλά περιφέρονται μοναχικά στο διάστημα, «ελεύθεροι και ωραίοι» μεν, χωρίς όμως τη ζεστασιά και το φως του ήλιου τους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «φουρνιά» τέτοιων ιδιαίτερων πλανητών, καθώς έως τώρα είχαν ανακαλυφθεί μόνο μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις. Οι αστρονόμοι εκτιμούν πλέον ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τέτοιοι μοναχικοί εξωπλανήτες, οι λεγόμενοι «Ελεύθερα Κινούμενοι Πλανήτες» (Free Floating Planets-FFP), που τριγυρνούν στο σύμπαν, ίσως ακόμη και αρκετά δισεκατομμύρια.

Η ανακάλυψη - που σχεδόν διπλασιάζει τον αριθμό των γνωστών εξωπλανητών χωρίς άστρο - έγινε με τέσσερα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή (το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο-VLT, το VISTA, το VST και το MPG/ESO), καθώς επίσης τηλεσκόπια στη Χαβάη (Subaru και άλλα) και στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αστρονόμο Νουριά Μιρέ-Ρουάγκ του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Μπορντό στη Γαλλία και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy». Όλοι οι εξωπλανήτες που βρέθηκαν, κυρίως στον αστερισμό του Σκορπιού σε απόσταση περίπου 420 ετών φωτός από τη Γη, είναι μεγάλοι, έχοντας μάζες ανάλογες του Δία, του «γίγαντα» του ηλιακού μας συστήματος.

Οι μοναχικοί εξωπλανήτες, που κινούνται πολύ μακριά από οποιοδήποτε άστρο-ήλιο για να τους φωτίσει, είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν από τα τηλεσκόπια (για πρώτη φορά είχαν ανακαλυφθεί στη δεκαετία του 1990). Παρόλα αυτά, αυτή τη φορά το «κυνήγι» τους αποκάλυψε ουκ ολίγους. «Δεν ξέραμε πόσους να περιμένουμε και πραγματικά ενθουσιαστήκαμε που βρήκαμε τόσους πολλούς», δήλωσε η Μιρέ-Ρουάγκ.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα σε μια εξήγηση για το πώς δημιουργούνται τέτοιοι «ξέμπαρκοι» εξωπλανήτες. Μερικοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι μπορούν να σχηματιστούν από τη βαρυτική κατάρρευση ενός νέφους αερίων, το οποίο είναι πολύ μικρό για να οδηγήσει στη δημιουργία ενός άστρου. Μια άλλη πιθανότητα είναι μερικοί πλανήτες να εξοβελίζονται από τα μητρικά αστρικά συστήματα τους στο αχανές διάστημα και πλέον να περιπλανιούνται μόνοι τους.

Τα μελλοντικά ισχυρότερα τηλεσκόπια, όπως το υπό κατασκευή Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT)του ESO στην έρημο Ατακάμα της Χιλής που θα αρχίσει τις παρατηρήσεις του στο τέλος της δεκαετίας, αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στα μυστήρια αυτών των πλανητών.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.naftemporiki.gr/story/1815183/entopistikan-70-ksemparkoi-eksoplanites
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εκτοξεύτηκε το τηλεσκόπιο που θα ανακαλύψει τη νέα Γη

Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2021

1640455376500.png


Τριάντα χρόνια μετά την απόφαση για τη δημιουργία του και με συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές που διήρκεσαν 15 χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουινέας στη βορειοανατολική Νότια Αμερική. Στις 14:20 ώρα Ελλάδας ανήμερα των Χριστουγέννων το τηλεσκόπιο ξεκίνησε το ταξίδι του.

Το τηλεσκόπιο αποτελεί συνεργασία της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Φέρει το όνομα του Τζέημς Γουέμπ διοικητή της NASA την εποχή του προγράμματος Apollo με τις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη. Αν όλα πάνε καλά, το κόστους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τηλεσκόπιο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο στο δεύτερο σημείο Lagrange 2 μένοντας σε περίπου σταθερή απόσταση 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Το James Webb θεωρείται διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και αναμένεται να φέρει (όπως και το Hubble) μια νέα εποχή στην αστρονομία και στην αστροφυσική.

Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογών και δοκιμών λειτουργίας που αναμένεται διαρκέσουν περίπου έξι μήνες Το James Webb έχει όργανα παρατήρησης τόσο στο ορατό όσο κυρίως στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. Αυτό θα του επιτρέπει να κάνει παρατηρήσεις μεγάλης ακρίβειας τόσο στα βάθη του Σύμπαντος αποκαλύπτοντας δεδομένα για την γέννηση και εξέλιξη του όσο και μέσα από τα νέφη σκόνης και αερίων αποκαλύπτοντας τι συμβαίνει σε διάφορες περιοχές και δομές του Διαστήματος που με τα υπόλοιπα τεχνικά μέσα που διαθέτουμε δεν έχουμε εικόνα του τι συμβαίνει εκεί.
Από τις πιο σημαντικές δυνατότητες του είναι αυτή που θα του επιτρέπει να κάνει αναλύσεις στις ατμοσφαιρικές και χημικές συνθήκες που επικρατούν σε εξωπλανήτες ώστε να γνωρίζουμε αν κάποιοι από αυτούς είναι φιλόξενοι στη ζωή.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

NASA στη «Ν»: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα μετασχηματίσει την επιστήμη

1640545496738.png

Ανήμερα των Χριστουγέννων εκτοξεύτηκε το James Webb, το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Το τηλεσκόπιο αναμένεται να πραγματοποιήσει ένα πλήθος ανακαλύψεων σε πολλούς τομείς. Θα εξερευνήσει με πρωτοφανή λεπτομέρεια το Σύμπαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του. Θα μπορεί να διεισδύει σε περιοχές και κοσμικές δομές που τα σημερινά τεχνικά μέσα που διαθέτουμε δεν μπορούν ενώ επίσης θα μπορεί να αναλύει τις συνθήκες εξωπλανητών και να διαπιστώνει αν διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα μάθουμε νέα στοιχεία για τη γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος, τον σχηματισμό των άστρων και των πλανητών ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και πολλές ακόμη ανακαλύψεις τις οποίες δεν αναμένουμε και δεν έχουμε καν σκεφτεί. Η Στέφανι Μίλαμ, πλανητική επιστήμονας της NASA και αναπληρώτρια επικεφαλής του τομέα πλανητικής επιστήμης του James Webb μίλησε στη «Ναυτεμπορική» για το τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτό το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο.

Το τηλεσκόπιο αναμένεται να κάνει ένα πλήθος ανακαλύψεων σε πολλούς τομείς εσείς για ποιες από αυτές αδημονείτε περισσότερο;

Αναμένω με αγωνία να δω τις δυνατότητες του James Webb στην παρατήρηση των πλανητών και δορυφόρων του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι γνωρίζουμε ή πιστεύουμε ότι διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς. Οι λεπτομερείς έρευνες του τηλεσκοπίου σε αυτούς τους παγωμένους κόσμους θα είναι μια συναρπαστική στιγμή για την Αστροβιολογία και για μελλοντικές αποστολές όπως η Europa Clipper. Περιμένω επίσης ανυπόμονα τις αναπάντεχες ανακαλύψεις που θα κάνει το James Webb και νέες επιστήμες που θα κάνουν την εμφάνιση τους από όσα θα προκύψουν από αυτές τις ανακαλύψεις.

Ποιες είναι οι δυνατότητες του James Webb που δεν διαθέτει κανένα άλλο αστρονομικό όργανο;

Το James Webb παρατηρεί σε μήκη κύματος που είναι εξαιρετικά δύσκολο ή αδύνατο να δουν τα επίγεια τηλεσκόπια. Θα μπορεί επίσης να κάνει παρατηρήσεις διαστημικών σωμάτων όπως εξωπλανητών σε μοριακό επίπεδο μελετώντας μόρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της Γης. Ορισμένα από τα μόρια που μας ενδιαφέρουν περισσότερο να βρει και να μελετήσει το τηλεσκόπιο είναι αυτά του νερού, του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου.

Πολλοί ειδικοί λένε ότι το James Webb θα μετασχηματίσει το πεδίο της αστρονομικής έρευνας. Πώς θα συμβεί αυτό;

Το James Webb θα προσφέρει νέα σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση των σωμάτων τόσο στο ηλιακό μας σύστημα όσο και σε άλλους κόσμους. Θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πώς δημιουργούνται τα άστρα και οι πλανήτες τις οποίες δεν μπορούσαμε μέχρι σήμερα να αποκτήσουμε με τα τεχνικά μέσα που διαθέτουμε. Μια ακόμη σημαντική αποστολή του James Webb είναι η ανακάλυψη στοιχείων που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το πώς σχηματίζονται και πώς εξελίσσονται στη συνέχεια οι γαλαξίες. Όλα αυτά θα αποτελέσουν στην ουσία μια νέα μετασχηματισμένη επιστήμη που θα συμβάλει στην κατανόηση μας για το Σύμπαν, το γαλαξία μας και το ηλιακό μας σύστημα. Παράλληλα η παρουσία και τα αποτελέσματα του James Webb θα δώσουν το έναυσμα στην επόμενη γενιά τηλεσκοπίων, τις νέες πλανητικές αποστολές και γενικότερα την εξερεύνηση του Σύμπαντος.

To James Webb θα εγκατασταθεί σε ένα σημείο του Διαστήματος 1,5 εκατ. χλμ. μακριά από τη Γη όπου οι βαρυτικές δυνάμεις του Ήλιου και της Γης εξισορροπούνται επιτρέποντας στο τηλεσκόπιο να παραμένει σε σταθερή τροχιά και να έχει ανοικτό πεδίο για να παρατηρεί το Σύμπαν. Θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες από την στιγμή που θα φτάσει στο σημείο εγκατάστασης για να αρχίσει να πραγματοποιεί έρευνες. Το κάτοπτρο του είναι 6,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Hubble.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

«Ποδαρικό» στη Γη για το 2022 θα κάνει αστεροειδής δύο φορές μεγαλύτερος από το Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ

Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2022

1641141598637.png


Το 2022 είναι εδώ και λίγες ώρες γεγονός και όλοι αναμένουμε στα σπίτια μας τον άνθρωπο που θα περάσει πρώτος το κατώφλι μας για να μας φέρει τύχη τη φετινή χρονιά. «Ποδαρικό» στον πλανήτη θα κάνει σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA ο αστεροειδής 1994 PC1. Πρόκειται για ένα αστεροειδή με μέγεθος δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ, ο διάσημος ουρανοξύστης της Νέας Υόρκης που για 40 χρόνια ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Ο αστεροειδής που έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερο από ένα χλμ. έχει ήδη εισέλθει στη διαστημική μας γειτονιά και αναμένεται να πλησιάσει τη Γη στις 18 Ιανουαρίου σε απόσταση περίπου δύο εκατ. χλμ. με ταχύτητα περίπου 70 χιλιάδων χλμ./ώρα. Το Κέντρο Μελετών Γεωπλήσιων Αντικειμένων της NASA έχει καταχωρήσει τον αστεροειδή ως «δυνητικά καταστροφικό αντικείμενο» αλλά η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έσπευσε να αναφέρει ότι δεν αποτελεί, αυτή τη φορά τουλάχιστον, κίνδυνο για εμάς.

Μετά την φετινή του επίσκεψη ο αστεροειδής αυτός αναμένεται να πλησιάσει ξανά τη Γη το 2105. Το πέρασμα του δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι στον ουράνιο θόλο αλλά θα μπορεί κάποιος να τον δει με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τοποθετημένο σε μια ταράτσα ή μια αυλή σπιτιού. Οι αστρονόμοι θα βρουν ευκαιρία να τον παρατηρήσουν για να αποκτήσουν νέες πληροφορίες τόσο για αυτόν όσο και γενικότερα για τους διαστημικούς βράχους του ηλιακού μας συστήματος.

 

Monte Cristo

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Mad Max αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,336 μηνύματα.

DID NASA HIRE 24 THEOLOGIANS? HERE'S WHAT YOU ACTUALLY NEED TO KNOW​


THE SEARCH FOR LIFE beyond Earth is already riddled with conspiracy. Throw some religion in the mix and it’s enough to get people enticed. Several news websites were buzzing with rumors over NASA recently hiring a team of theologians to help predict humanity’s reaction to finding alien life. However, that’s barely half the truth.

While the space agency did provide a grant towards the Center of Theological Inquiry to assess the implications for the hunt for alien life, that research ended four years ago, and the team was never a part of NASA staff.


Instead, efforts to find aliens are still ongoing as scientists scour the cosmos for habitable exoplanets and wait on data beamed down from rovers on Mars. Just minus the clerics.

HERE’S THE BACKGROUND — This week, rumors spiraled over NASA hiring two dozen experts via the Center of Theological Inquiry in Princeton, New Jersey, which some news outlets referred to as “priests” or “clergy.”

Media outlets claimed that this was part of the space agency’s efforts to understand how people would react to discovering alien life in the cosmos.

Social media users took the news and ran with it, claiming that this foreshadowed what will come in the upcoming year and that aliens would be the next big surprise.


This all stemmed from a statement released by one of the theologians allegedly involved in the NASA research.

University of Cambridge religious scholar Rev. Dr. Andrew Davison wrote, “Since the evolution of life is clearly not impossible, and the places where that might happen are probably extraordinarily numerous, there may well be a great deal of life elsewhere ... Religious traditions would be an important feature in how humanity would work through any such confirmation of life elsewhere.”


“Because of that, it features as part of NASA’s ongoing aim to support work on ‘the societal implications of astrobiology’, working with various partner organizations,” the statement continued.

IS IT TRUE? — In 2015, NASA provided $1.1 million in funding to the Center of Theological Inquiry that went towards a program to study the social impact of finding life beyond Earth. The organization sent out a press release at the time, calling it funding to “convene an interdisciplinary inquiry into the societal implications of the search for life in the universe.”

Not all 24 participants were clergy either. The Center drew from theology, the humanities, and social sciences in their work to study the “societal implications” of “the origins, evolution, distribution, and future of life in the universe.” The funding lasted for two years. While there’s no report on the organization’s website, Davison wrote a blog post in 2019, “Who knows when, or if, that momentous news will break. If it does, however, we can be sure that it need not catch the Christian intellectual tradition on the back foot.”

And though NASA certainly gave money toward the program, it didn’t go as far as to hire anyone from it. A spokesperson from NASA told the Associated Press that the researchers involved in the program were never directly employed by the space agency.

“Individuals who receive grant funding from NASA are not employees, advisors, or spokespersons for the agency,” the spokesperson told the AP in an email. “Thus, the researchers and scholars involved with this study were not hired by NASA, but instead received funding through CTI to conduct this work.”

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες είδαν τους «σπασμούς θανάτου» ενός άστρου

Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022


1642526086676.png

Υπολογίζεται ότι κάθε δευτερόλεπτο ένα άστρο στο Σύμπαν αυτοκαταστρέφεται σε μια έκρηξη σουπερνόβα. Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει πολλές τέτοιες εκρήξεις η λάμψη των οποίων έφθασε πολλά χρόνια μετά την εκδήλωση τους στη Γη. Ομάδα ερευνητών αποτελούμενη από επιστήμονες των Πανεπιστημίων Northwestern και Μπέρκλι στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατάφερε να παρατηρήσει αυτό το κοσμικό φαινόμενο σε πραγματικό χρόνο κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και ανοίγει νέους δρόμους στη μελέτη του τέλους των άστρων αλλά και στην επιστήμη γενικότερα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν με τα όργανα του αστεροσκοπείου Keck στη Χαβάη την κατάρρευση ενός άστρου που ανήκει στην κατηγορία των αποκαλούμενων ερυθρών υπεργιγάντων. Το άστρο είχε μάζα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» οι ερευνητές καταγράφουν την πορεία του άστρου στις τελευταίες 130 μέρες της ζωής του. Το άστρο που βρισκόταν στο γαλαξία NGC 5731 σε απόσταση περίπου 120 εκατ. ετών φωτός από εμάς καταστράφηκε σε μια έκρηξη σουπερνόβα τύπου ΙΙ η οποία έλαβε την κωδική ονομασία SN 2020tlf.

Οι εκρήξεις σουπερνόβα κατατάσσονται σε κατηγορίες σύμφωνα με είτε τα παρατηρησιακά τους χαρακτηριστικά, είτε το μηχανισμό της έκρηξης. Η έκρηξη σουπερνόβα τύπου I δεν έχει υδρογόνο στο φάσμα του, ενώ ο τύπος II έχει. Οι δύο τύποι διαφέρουν μεταξύ τους και ως προς την εξέλιξη της φωτεινότητας τους. Στον τύπο Ι, η μέγιστη φωτεινότητα είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στον τύπο ΙΙ, και η μείωση της είναι πιο ακανόνιστη, κατά διαδοχικά στάδια.

Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι οι ερυθροί υπεργίγαντες που καταστρέφονται σε εκρήξεις σουπερνόβα δεν παρουσιάζουν κάποια εμφανή τουλάχιστον διαταραχή και μεταβολή που να υποδεικνύει ότι καταρρέουν και πρόκειται να εκραγούν. Όμως οι παρατηρήσεις στο συγκεκριμένο άστρο αποκάλυψαν τέτοια ίχνη τα οποία οι ερευνητές περιγράφουν ως «σπασμούς θανάτου» του άστρου.
1642526117130.png

«Οι παρατηρήσεις αυτές μας δείχνουν ότι τουλάχιστον κάποια από αυτά τα γιγάντια άστρα αντιμετωπίζουν σοβαρές μεταβολές στην εσωτερική τους δομή και ένα αποτέλεσμα είναι να εκτοξεύονται με θόρυβο αέρια λίγο πριν συμβεί η κατάρρευση. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην κατανόηση του τι συμβαίνει στα γιγάντια άστρα λίγες στιγμές πριν το τέλος τους. Δεν έχει υπάρξει ξανά απευθείας παρατήρηση της δραστηριότητας λίγο πριν μια έκρηξη σουπερνόβα τύπου ΙΙ. Για πρώτη φορά είδαμε ένα ερυθρό υπεργίγαντα να καταστρέφεται» αναφέρει ο Γουίν Τζέηκομπσον Γκάλαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Πολυ ενδιαφερον αυτο.Να χαρτογραφισουν τρισδιαστατα το Συμπαν.

Προχωρά η τρισδιάστατη χαρτογράφηση του Σύμπαντος (βίντεο)

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022

1643213779370.png



Διεθνής ομάδα επιστημόνων παίρνει μέρος σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που οργανώνει το Εθνικό Εργαστήριο Ενέργειας Lawrence Berkeley στην Καλιφόρνια. Η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τον πιο λεπτομερή χάρτη του Σύμπαντος σε τρισδιάστατη μορφή. Πρόκειται για ένα πενταετούς διάρκειας πρόγραμμα η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
Με τη βοήθεια του προηγμένου επιστημονικού οργάνου Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) οι ερευνητές έχουν καταφέρει όχι μόνο να χαρτογραφήσουν αλλά και να αποκαλύψουν σημαντικές λεπτομέρειες (την ταχύτητα με την οποία περιστρέφονται, τη χημική τους σύσταση κ.α.) για περίπου 7,5 εκατ. γαλαξίες. Στόχος είναι στο τέλος του προγράμματος να έχουν χαρτογραφηθεί περίπου 35 εκατ. γαλαξίες. Η χαρτογράφηση και μελέτη των γαλαξιών γίνεται για να ριχθεί φως στη σκοτεινή ενέργεια, τη μυστηριώδη δύναμη η οποία σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία αποτελεί περίπου το 70% του Σύμπαντος και είναι αυτή που προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του.


Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι με τα στοιχεία που θα προκύψουν από αυτή την ερευνητική προσπάθεια θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα το πώς γεννήθηκε και εξελίχθηκε το Σύμπαν αλλά και προς τα που οδεύει αφού οι θεωρίες για το μέλλον αλλά και το τέλος του είναι αρκετές. Μια θεωρία κάνει λόγο για αέναη διαστολή του Σύμπαντος η οποία όμως θα απομακρύνει τους γαλαξίες μεταξύ τους τόσο πολύ ώστε να σταματήσει κάθε κοσμική διεργασία και παραγωγή νέων άστρων με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το Σύμπαν απλά να… σβήσει και οτιδήποτε υπάρχει σε αυτό θα έχει πεθάνει. Μια δεύτερη θεωρία αναφέρει ότι η διαστολή «τεντώνει» το Σύμπαν με αποτέλεσμα κάποια στιγμή αυτό να… σκιστεί και να καταστραφεί. Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι η διαστολή θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την κατάρρευση του Σύμπαντος.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Φρεσκια ειδηση

Ανακαλύφθηκε μυστηριώδες φωτεινό αντικείμενο στον γαλαξία μας – Έκπληκτοι οι αστρονόμοι – ΦΩΤΟ

22:51 , Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

1643277914257.png

Οι αστρονόμοι που χαρτογραφούν τα ραδιοκύματα στο σύμπαν, ανακάλυψαν ένα μυστηριώδες αντικείμενο στον γαλαξία μας, το οποίο για ένα χρονικό διάστημα εξέπεμπε μια γιγάντια ποσότητας ενέργειας με συχνότητα τρεις φορές μέσα σε μια ώρα. Δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουν δει οι αστρονόμοι έως τώρα, αν και απέκλεισαν την πιθανότητα να πρόκειται για εξωγήινο κατασκεύασμα.

Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες που το βρήκαν, είναι ότι πρόκειται για ένα άστρο νετρονίων ή ένα άστρο λευκό νάνο με άκρως ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Καθώς περιστρεφόταν στο διάστημα, το ασυνήθιστο αντικείμενο έστελνε μια ισχυρή ακτίνα ακτινοβολίας που γινόταν ορατή από τη Γη για χρονική διάρκεια ενός λεπτού, κάθε 20 λεπτά της ώρας, οπότε και μετατρεπόταν σε μια από τις φωτεινότερες ραδιοπηγές στον ουρανό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αστροφυσικό Νατάσα Χέρλεϊ-Γουόκερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Κέρτιν και του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Ραδιοαστρονομίας (ICRAR), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με το τηλεσκόπιο MWA στη Δυτική Αυστραλία.

1643277956316.png


Όπως είπε η Χέρλεϊ-Γουόκερ, «το αντικείμενο φαινόταν και εξαφανιζόταν στη διάρκεια λίγων ωρών των παρατηρήσεων μας. Ήταν κάτι τελείως απρόσμενο. Ήταν κάτι αλλόκοτο για έναν αστρονόμο, επειδή δεν υπάρχει τίποτε γνωστό στον ουρανό που να κάνει κάτι τέτοιο. Και μάλιστα βρίσκεται πραγματικά αρκετά κοντά μας, σε απόσταση περίπου 4.000 ετών φωτός, δηλαδή στη γαλαξιακή “πίσω αυλή” μας».

Η αστροφυσικός Γκέμα ‘Αντερσον ανέφερε ότι κάτι που γίνεται φωτεινό για ένα λεπτό κάθε μερικά λεπτά, είναι κάτι πραγματικά παράξενο. Το μυστηριώδες αντικείμενο, όπως είπε, είναι απίστευτα φωτεινό και μικρότερο από τον Ήλιο, εκπέμποντας άκρως πολωμένα ραδιοκύματα, κάτι που δείχνει ότι διαθέτει πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το «προφίλ» του ταιριάζει με εκείνο ενός «μάγναστρου πολύ μακράς περιόδου», ενός βραδέως περιστρεφόμενου άστρου νετρονίων που είχε προβλεφθεί θεωρητικά, αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχε παρατηρηθεί. Σύμφωνα με τη δρα Χέρλεϊ-Γουόκερ, «με κάποιο τρόπο μπορεί να μετατρέπει τη μαγνητική ενέργεια του σε ραδιοκύματα πολύ πιο αποτελεσματικά από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στο παρελθόν», κάτι που εξηγεί την τρομερή φωτεινότητα του.

Οι αστρονόμοι βρίσκονται σε εγρήγορση για να δουν αν το αντικείμενο θα αρχίσει να αναβοσβήνει ξανά.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εκεί που πέφτει μαύρο χιόνι, πέτρινο χιόνι και… αντιηλιακό χιόνι

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022

1643298245284.png

Η Ελλάδα βιώνει σφοδρές χιονοπτώσεις το τελευταίο 48ωρο αλλά αν ζούσαμε σε άλλους πλανήτες αυτό που ζούμε τώρα θα έμοιαζε με ήπιο καιρικό φαινόμενο. Αν ζούσαμε στον εξωπλανήτη HD 209458 b θα έπρεπε να ζούμε μόνιμα με μαύρο χιόνι να πέφτει από τον ουρανό. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 150 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Πήγασου. Επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο ο πλανήτη ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 84 ώρες.

Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον πλανήτη έχουν τεράστια διαφορά ανάμεσα στην πλευρά του που βλέπει το άστρο κατά την τροχιακή του κίνηση και την αντίθετη πλευρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται ένα αλυσιδωτό ακραίο φαινόμενο που έχει ως αποτέλεσμα καυτά αέρια που σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα να μετατρέπονται σε νιφάδες οξειδίου του τιτανίου οι οποίες προσμειγνύονται με κάποιο άγνωστο στοιχείο. Αποτέλεσμα αυτής της πρόσμιξης είναι να πέφτει μόνιμα στην επιφάνεια του πλανήτη «μαύρο, καυτό, καπνιστό χιόνι» όπως το χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες.

Πετρόχιονο

Αν ζούσαμε στον CoRoT-7b θα έπρεπε να όποτε αποφασίζουμε να ξεμυτίζουμε από τα σπίτια μας να κυκλοφορούμε με ενισχυμένα κράνη. Αυτό γιατί στον CoRoT-7b που βρίσκεται σε απόσταση 480 ετών φωτός από τη Γη η ατμόσφαιρα του είναι γεμάτη μέταλλα τα οποία σχηματίζουν πέτρινα νέφη που ρίχνουν στην επιφάνεια του πλανήτη βότσαλα και πέτρες.
1643298273323.png


Αντιηλιακό χιόνι


Στον Kepler 13-Ab που βρίσκεται σε απόσταση 1,730 ετών φωτός από τη Γη το χιόνι θα μας προστάτευε από την ακτινοβολία του άστρου του. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «κλειδωμένη» τροχιά γύρω από το άστρο του. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η μια πλευρά του πλανήτη αντικρίζει το μητρικό του άστρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές στη σκοτεινή πλευρά του εξωπλανήτη συχνά βρέχει και χιονίζει. Ωστόσο δεν πέφτουν σταγόνες νερού ή νιφάδες χιονιού αλλά βρέχει και χιονίζει διοξείδιο του τιτανίου, ό,τι δηλαδή περιέχει το αντηλιακό μας για να μας προστατεύει από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

1643298302914.png

Το απόλυτο κρύο


Σε απόσταση 21,500 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ο εξωπλανήτης OGLE-2005-BLG-390Lb. Πρόκειται για ένα βραχώδη εξωπλανήτη με πολύ λεπτή ατμόσφαιρα που βρίσκεται στη μέση του γαλαξία μας. Σε αυτόν τον πλανήτη δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε τουλάχιστον όχι στην επιφάνεια του. Οι παρατηρήσεις και μελέτες που έχουν γίνει στον εξωπλανήτη έχουν δείξει ότι στην επιφάνεια του η θερμοκρασία βρίσκεται στους -220 βαθμούς Κελσίου.
1643298341002.png

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ανεξέλεγκτος πύραυλος της Space X θα πέσει πάνω στη Σελήνη

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022
1643395135957.png

Τον Φεβρουάριο του 2015 ένας πύραυλος Falcon 9 της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα μεταφέροντας στο Διάστημα τον δορυφόρο Deep Space Climate Observatory της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA). Αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μεταφορά και απελευθέρωση του δορυφόρου ο πύραυλος αντιμετώπισε πρόβλημα στην ομαλή απομάκρυνση του από την περιοχή και την επιστροφή του στη Γη όπως είναι σχεδιασμένοι οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι της Space X. Έτσι το τμήμα του πυραύλου που θα επέστρεφε στη βάση του και έχει βάρος περίπου πέντε τόνων τέθηκε σε μια χαοτική όπως την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τροχιά.

Ο μετεωρολόγος Ερικ Μπέργκερ και ο Μπιλ Γκρέι προγραμματιστής λογισμικού για συστήματα εντοπισμού των αποκαλούμενων γεωπλήσιων αντικειμένων (αστεροειδών, κομητών με τροχιά που τους φέρνει κοντά στη Γη) αναφέρουν ότι το τμήμα του πυραύλου έχει πάρει πορεία σύγκρουσης με τη Σελήνη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους η σύγκρουση αυτή θα συμβεί στις 4 Μαρτίου πιθανότατα σε κάποιο σημείο κοντά στον ισημερινό στην αθέατη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου.

Αν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη γνωστή τουλάχιστον ακούσια πτώση μιας ανθρώπινης κατασκευής στην επιφάνεια της Σελήνης και αν όντως ο πύραυλος πέσει στην αθέατη πλευρά δεν θα μπορεί να γίνει παρατήρηση του γεγονότος. Παρόλα αυτά οι δύο επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πιθανό να μπορέσει να γίνει μελέτη των επιπτώσεων της σύγκρουσης και να γίνει καταγραφή και πιθανώς ανάλυση της ύλης που θα εκτοξευτεί στο Διάστημα.
https://www.naftemporiki.gr/story/1...uraulos-tis-space-x-tha-pesei-pano-sti-selini

Καταστρεψαμε την γη..ειπαμε να αρχισουμε να χτυπαμε και τη σεληνη...
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top