Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

H NASA κατέγραψε την πορεία του αστεροειδή που έπεσε στη Νορβηγική Θάλασσα (βίντεο)

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022

Ο Ούγγρος αστρονόμος Κριστιάν Σασνέζκι έκανε παρατηρήσεις το πρωί της 11ης Μαρτίου με ένα τηλεσκόπιο που βρίσκεται στα όρη Μάτρα 80 χλμ. έξω από την Βουδαπέστη. Έκπληκτος διαπίστωσε ότι ένας διαστημικός βράχος βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Ο Σασνέζκι σήμανε ενημέρωσε αμέσως τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ενεργοποιήθηκε άμεσα το σύστημα «Scout» της NASA το οποίο είναι σχεδιασμένο να καταγράφει την πορεία που ακολουθούν διαστημικά σώματα που εντοπίζονται να κινούνται με δυνητικά απειλητική για τον πλανήτη μας τροχιά.

Το σύστημα άρχισε να καταγράφει την πορεία του αστεροειδή που ονομάστηκε 2022 EB5 και είχε διάμετρο τριών μέτρων. Η πορεία του πράγματι τον έφερνε στον πλανήτη μας και δύο ώρες μετά τον εντοπισμό του (στις 11:23 το πρωί ώρα Ελλάδος) ο αστεροειδής εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα και σύμφωνα με τους ειδικούς πιθανότατα διαλύθηκε φλεγόμενος στον αέρα και δεν έπεσε, τουλάχιστον ολόκληρος, στη θάλασσα.


«Το Scout ξεκίνησε αμέσως μετά την αρχική ειδοποίηση για τον εντοπισμό του αστεροειδή να κάνει τους υπολογισμούς και όσο περνούσε η ώρα και έρχονταν συνεχώς νέα δεδομένα από τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων από όλο τον κόσμο το σύστημα υπολόγιζε με ολοένα και και μεγαλύτερη ακρίβεια την πορεία και το σημείο από το οποίο θα έκανε την είσοδο του στον πλανήτη» αναφέρει ο Νταβίντε Φαρνότσια, μηχανικός του Τμήματος Αεριώθησης της NASA μέλος της ομάδας ανάπτυξης και ελέγχου του Scout.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Το Hubble μπήκε μέσα στο «μάτι» του Σύμπαντος (βίντεο)

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022

1647800230160.png


Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε τις πιο λεπτομερείς εικόνες ενός από του πιο εντυπωσιακούς γαλαξίες του Σύμπαντος η όψη του οποίου τον κάνουν να μοιάζει σύμφωνα με τους ειδικούς με ένα γιγάντιο κοσμικό μάτι. Ο NGC 1097 είναι ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας, ο οποίος απέχει περίπου 45 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται στον αστερισμό Κάμινο. Είναι επίσης γαλαξίας Σίφερτ. Οι γαλαξίες Σίφερτ αποτελούν ένα τύπο γαλαξιών που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία Στο κέντρο του NGC 1097 βρίσκεται μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που εκτιμάται ότι έχει μάζα περίπου 140 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου.

Γύρω από αυτήν την μαύρη τρύπα υπάρχει μεγάλος δακτύλιος περιοχών γέννησης νέων άστρων, εξαιτίας της εισροής ύλης από άλλες περιοχές του γαλαξία, ενώ ταυτόχρονα ένα πελώριο δίκτυο αερίων και σκόνης μεταφέρει υλικό από τον δακτύλιο στη μαύρη τρύπα. Η διάμετρος του NGC 1097 είναι περίπου 5.000 έτη φωτός, ενώ οι βραχίονες του εκτείνονται για δεκάδες χιλιάδες έτη φωτός.


Υπάρχουν δύο δορυφορικοί γαλαξίες, ο NGC 1097A και NGC 1097B. Ο πρώτος είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο και απέχει 42.000 έτη φωτός από το κέντρο του NGC 1097. Η βαρυτική αλληλεπίδραση είναι πολύ έντονη ανάμεσα στον NGC 1097 και τον NGC 1097Α.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Γιγάντιοι κρατήρες από κρυοηφαίστεια ανακαλύφθηκαν στον Γανυμήδη

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022
1648142211893.png

Το σκάφος της αποστολής Juno που εξερευνά τον Δία και τα δεκάδες φεγγάρια του είχε κάνει ένα ακόμη πέρασμα από τον Γανυμήδη τον πιο ογκώδη, φωτεινό και μεγαλύτερο φυσικό δορυφόρος του πλανήτη Δία αλλά και του Ηλιακού συστήματος. Με διάμετρο 5.268 είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον πλανήτη Ερμή και τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα.

Το Juno είχε περάσει από τον Γανυμήδη τον περασμένο Ιούνιο και τα στελέχη της αποστολής μετά από την επεξεργασία των δεδομένων ανακοίνωσαν ότι το σκάφος όχι έχει καταγράψει νέες μεγάλης ευκρίνειας εικόνες της επιφάνειας του δορυφόρου. Οι εικόνες αυτές θα βοηθήσουν στην καλύτερη μελέτη των γεωλογικών δομών που ήδη γνωρίζαμε ότι υπήρχαν στον Γανυμήδη. Όμως το Juno εντόπισε και άγνωστους μέχρι σήμερα γεωλογικούς σχηματισμούς και ειδικότερα κάποιους τεράστιους κρατήρες που είχαν περάσει απαρατήρητοι από τις προηγούμενες αποστολές που επισκέφτηκαν τον δορυφόρο. Ένας από αυτούς τους κρατήρες έχει διάμετρο 110 χλμ. και ένας άλλος διάμετρο 100 χλμ.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτοί οι κρατήρες δεν είναι αποτέλεσμα της πτώσης κάποιου αστεροειδή ή κομήτη στην επιφάνεια του Γανυμήδη αλλά της δραστηριότητας κρυοηφαιστείων που εκτόξευαν παγωμένο νερό και αέρια από το εσωτερικό του δορυφόρου. Αυτό σημαίνει ότι ο Γανυμήδης είχε πολύ μεγαλύτερη ηφαιστειακή δραστηριότητα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι επιτελείς της αποστολής αναφέρουν ότι συνεχίζεται η επεξεργασία των δεδομένων από το πέρασμα του Juno στον Γανυμήδη και είναι πολύ πιθανό να κρύβουν νέες εκπλήξεις.


Το μαγνητικό πεδίο


Η επιφάνεια του Γανυμήδη είναι ένα μείγμα δύο διαφορετικών τύπων εδαφών. Το ένα είναι πολύ παλιό, με πολλούς κρατήρες και σκοτεινές περιοχές, και ένα νεώτερο με φωτεινές περιοχές σημαδεμένο με ένα εκτεταμένο τόξο ρηγμάτων και ραβδώσεων που έχουν τεκτονική προέλευση αν και οι λεπτομέρειες μας είναι ακόμη άγνωστες. Το σκούρο έδαφος, το οποίο περιλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της επιφάνειας, περιέχει άργιλο και οργανικές ύλες που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν τη σύνθεση των αντικειμένων με τα οποία οι δίιοι δορυφόροι συγκρούστηκαν.

Μια σημαντική ανακάλυψη του Γαλιλαίου ήταν η ύπαρξη μαγνητόσφαιρας στον Γανυμήδη, κάτι που σημαίνει ότι ο δορυφόρος αυτός έχει το δικό του μαγνητικό πεδίο. Λόγω του μαγνητικού αυτού πεδίου είναι πιθανή και η ύπαρξη ενός ρευστού πυρήνα από σίδηρο ή από αγώγιμο αλατισμένο νερό που βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο φλοιό του. Άλλες πάλι μετρήσεις μας έδειξαν την πιθανή ύπαρξη ιονόσφαιρας ενώ κάτω από την ιονόσφαιρα πρέπει να υπάρχει και μια πολύ λεπτή και αραιή ατμόσφαιρα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Αα..χα....

Εντοπίστηκαν στον Ήλιο άγνωστα μυστηριώδη κύματα

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022
1648487746850.png


Ερευνητές του Κέντρου Διαστημικής Επιστήμης που έχει ιδρύσει το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι ανέλυσαν παρατηρήσεις στον Ήλιο και δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το μητρικό μας άστρο τα τελευταία 25 έτη και εντόπισαν την ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα τύπο ακουστικών κυμάτων υψηλής συχνότητας τα οποία έχουν παράξενη συμπεριφορά και η ύπαρξη τους έχει προκαλέσει έκπληξη και προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα η οποία καλείται τώρα να βρει απαντήσεις.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτά τα κύματα που ονομάστηκαν υψηλής συχνότητας ανάστροφα κύματα (HRF) κινούνται αντίθετα στην φορά περιστροφής του Ήλιου και με ταχύτητες υψηλότερες από αυτές που η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι μπορεί να κινούνται τέτοιου είδους κύματα. Πιο συγκεκριμένα τα HRF κινούνται με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή που έχουν τα άλλα είδη ακουστικών κυμάτων στον Ήλιο.

Οι απευθείας παρατηρήσεις στο εσωτερικό του Ήλιου δεν μπορούν να γίνουν με τα συμβατικά τεχνολογικά μέσα που διαθέτουν οι επιστήμονες και βασίζονται στον εντοπισμό και μελέτη των ιχνών διαφόρων ειδών κυμάτων που υπάρχουν στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου.

Η ανακάλυψη και μελέτη αυτών των άγνωστων μέχρι σήμερα κυμάτων μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην κατανόηση των μηχανισμών όχι μόνο του Ήλιου αλλά και των άστρων γενικότερα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι σύνθετες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα HRF στα άλλα κύματα και τη βαρύτητα είναι αυτές που προσδίδουν στα κύματα HRF την τρομερή ταχύτητα με την οποία κινούνται. Η γενεσιουργός αιτία των κυμάτων HRF παραμένει προς το παρόν άγνωστη. Η κατανόηση της δυναμικής που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του Ήλιου κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την μελέτη των κυμάτων του θα βοηθήσει με την σειρά της στην επίδραση που έχει το άστρο μας στη Γη και τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Η μελέτη των ακουστικών κυμάτων γίνεται από τον τομέα της ηλιοσεισμολογίας που είναι ένας τομέας παρόμοιος με την μελέτη των κυμάτων στο εσωτερικό της Γης με στόχο την πρόβλεψη σεισμών. Τα ακουστικά κύματα στον Ήλιο μπορούν να αποκαλύψουν μια σειρά από δεδομένα για τους μηχανισμούς και τις δυναμικές του.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Μπράιαν Γουέλτς στη «Ν»: Ανοίγει ένα νέο παράθυρο στις πρώτες μέρες του Σύμπαντος

Σάββατο, 02 Απριλίου 2022
1648917926327.png

Του Θοδωρή Λαΐνα

Το γύρο του κόσμου έκανε την περασμένη Πέμπτη η είδηση ότι ερευνητική ομάδα με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble εντόπισαν το φως του πιο μακρινού μεμονωμένου άστρου που έχει ποτέ παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Το άστρο, το οποίο ονομάστηκε Earendel (σημαίνει «άστρο της αυγής» στα παλαιά αγγλικά), βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12,9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ απόστασης ήταν ένα άστρο σε απόσταση 4 δισ. ετών φωτός, που είχε βρεθεί πάλι από το Hubble το 2018. Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση στον χώρο και τον χρόνο.

«Σχεδόν δεν το πιστεύαμε στην αρχή, αυτό το άστρο ήταν τόσο μακρύτερα από το προηγούμενο πιο μακρινό άστρο» δήλωσε μετά την ανακάλυψη ο αστρονόμος Μπράιαν Γουέλτς του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, επικεφαλής ερευνητής της ομάδας που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature». Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Earendel έχει τουλάχιστον 50 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο μας και είναι εκατομμύρια φορές πιο φωτεινό.

1648917957273.png

Στη φωτογραφία σημειώνεται η θέση του Earendel, του πιο μακρινού άστρου του Σύμπαντος που γνωρίζουμε.

Ο Μπράιαν Γουέλτς μίλησε στη Ναυτεμπορική για την εντυπωσιακή ανακάλυψη που δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στην αστρονομία όσο και στην κοσμολογία αφού έρχονται παράλληλα με το φως του νέου άστρου φωτίζεται και η πρώιμη ιστορία του Σύμπαντος.

Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη για τον κλάδο της αστρονομίας;

Η ανακάλυψη αυτού του άστρου μας ανοίγει ένα νέο παράθυρο στις πρώτες μέρες του Σύμπαντος όταν αυτό ήταν εντελώς διαφορετικό από ότι είναι σήμερα. Συνήθως σε αυτές τις αποστάσεις μπορούμε να δούμε μόνο το φως γαλαξιών που αποτελεί το σύνολο του φωτός που εκπέμπουν τα εκατομμύρια άστρα που διαθέτει ο κάθε γαλαξίας. Όμως σε αυτή την περίπτωση έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε ένα άστρο μεμονωμένα γεγονός που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς αυτά τα αρχέγονα άστρα δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν στο χρόνο.

Είναι τελικά αυτό το πιο μακρινό και πιο παλιό άστρο που υπάρχει στο Σύμπαν ή μήπως υπάρχουν ακόμη πιο μακρινά και αρχαιότερα από αυτό που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε;

Δεν είναι σίγουρα το πιο μακρινό που υπάρχει αφού έχουν εντοπιστεί και πιο μακρινοί γαλαξίες από αυτόν στον οποίο ανήκει το συγκεκριμένο άστρο. Αναμένουμε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα μπορέσει να κάνει πιο μακρινές παρατηρήσεις και θα έχουμε σε λίγους μήνες όταν ξεκινήσει η λειτουργία του μια συνεχή ροή νέων δεδομένων για τις πρώτες μέρες ύπαρξης του Σύμπαντος.

Γράφτηκε ότι το Earendel είναι ίσως το αρχαιότερο άστρο που υπάρχει στο Σύμπαν. Πόσο πιθανό είναι αυτό το ενδεχόμενο;


Το Earendel κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι το αρχαιότερο άστρο στο Σύμπαν και δεν αποκλείεται μάλιστα να μην είναι άστρο της πρώτης αλλά της δεύτερης γενιάς άστρων που περιείχαν κάποια βαρύτερα από το ήλιο στοιχεία τα οποία προέρχονταν από τους πυρήνες των άστρων της πρώτης γενιάς.

Τι είδους βοήθεια θα προσφέρει το τηλεσκόπιο James Webb σε αυτού του είδους τις έρευνες;

Όσον αφορά το Earendel το James Webb θα μπορέσει να μας αποκαλύψει λεπτομερή στοιχεία για την μάζα του, τη θερμοκρασία του και την σύνθεση του. Με το Hubble μπορέσαμε να το εντοπίσουμε αλλά με το James Webb θα μάθουμε όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για την ταυτότητα αυτού του άστρου. Φυσικά ευελπιστούμε ότι το James Webb θα δει ακόμη πιο μακριά και θα είναι αυτό που θα εντοπίσει τελικά τα πρώτα άστρα που γεννήθηκαν στο Σύμπαν

Ποια είναι τα επόμενα ερευνητικά σας σχέδια;


Σχεδιάζω να συνεχίζω την εξερεύνηση των πιο απομακρυσμένων περιοχών του Σύμπαντος χρησιμοποιώντας συνδυαστικά τα διαστημικά Hubble και James Webb. Θα προσπαθήσω να αποκαλύψω λεπτομέρειες για τους πρώτους γαλαξίες και θα συνεχίσω την προσπάθεια εντοπισμού των πρώτων άστρων του Σύμπαντος.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο πλανητικό «μωρό» (βίντεο)

Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 09:52

1649173302116.png

Καλλιτεχνική απεικόνιση του γιγάντιου πρωτοπλανήτη που εντόπισε το Hubble.

Η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το επίγειο τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη φωτογράφησαν έναν αέριο γίγαντα πρωτοπλανήτη, με μάζα εννιά φορές μεγαλύτερη του Δία. Είναι ο νεαρότερος πρωτοπλανήτης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πλανητικό «μωρό» που βρίσκεται ακόμη στη «μήτρα», κοντά στο νεαρό άστρο AB Aurigae, το οποίο έχει 2,5 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο, είναι 60 φωτεινότερο και έχει ηλικία μόνο δύο εκατομμυρίων ετών, έναντι περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων ετών του δικού μας ηλιακού συστήματος. Ο εξωπλανήτης και το άστρο του βρίσκονται στον αστερισμό του Ηνίοχου, σε απόσταση περίπου 508 ετών φωτός από τη Γη.

Περισσότεροι από 5.000 εξωπλανήτες έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα και, σύμφωνα με τη NASA, ο AB Aur b είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί. Το μέγεθός του είναι τέτοιο που θα μπορούσε να θεωρηθεί όχι πλανήτης αλλά καφέ νάνος, μια ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ κανονικού άστρου και πλανήτη.

Πλανήτες σε διαδικασία σχηματισμού, δηλαδή πρωτοπλανήτες, είχαν έως τώρα παρατηρηθεί μόνο γύρω από άλλο ένα άστρο. Σχεδόν όλοι οι γνωστοί εξωπλανήτες κινούνται εντός απόστασης από το άστρο τους ανάλογης της απόστασης Ήλιου-Ποσειδώνα. Όμως ο AB Aur b κινείται σε τροχιά τριπλάσια σε σχέση με τον Ποσειδώνα και 93 μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Ήλιου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο εμβρυικός πλανήτης φαίνεται να αναπτύσσεται με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που προβλέπει η επικρατούσα έως τώρα θεωρία για το πώς δημιουργούνται οι αέριοι γίγαντες όπως ο Δίας. Ο εν λόγω εξω-πρωτοπλανήτης με την ονομασία AB Aur b, σχηματίζεται σταδιακά μέσω μιας ασταθούς, έντονης και βίαιης διαδικασίας και όχι μέσω σταδιακής συσσώρευσης υλικών, σύμφωνα με τους ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Astronomy».

Ο υπό δημιουργία πλανήτης, που βρίσκεται μέσα σε έναν τεράστιο «μητρικό» πρωτοπλανητικό δίσκο σκόνης και αερίων, οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για τη δημιουργία πλανητών τύπου Δία. «Η φύση είναι έξυπνη και μπορεί να παράγει πλανήτες με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, αστροφυσικός Θέιν Κάρι του ερευνητικού κέντρου Ames της NASA και του τηλεσκοπίου Subaru στη Χαβάη.


Η κυρίαρχη θεωρία δημιουργίας αέριων πλανητών είναι αυτή «από τα κάτω προς τα πάνω" μέσω της βαθμιαίας προσαύξησης του αρχικού μικρού πετρώδους πλανητικού πυρήνα με την προσθήκη και συγκόλληση ολοένα περισσότερων υλικών και αερίων του δίσκου-μήτρας.

Αντίθετη είναι η διαδικασία «από τα πάνω προς τα κάτω», κατά την οποία ο αρχικός μεγάλος δίσκος γύρω από το μητρικό άστρο ψύχεται και η βαρύτητα οδηγεί σε διάσπασή του σε ένα ή περισσότερα πρωτοπλανητικά κομμάτια -κάτι που φαίνεται να έχει συμβεί και με τον AB Aur b. «Η νέα ανακάλυψη συνιστά ισχυρή ένδειξη ότι μερικοί αέριοι γίγαντες πλανήτες μπορούν να σχηματιστούν μέσω του μηχανισμου της αστάθειας δίσκου», δήλωσε ο Άλαν Μπος του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι της Ουάσινγκτον.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Αχαμ!

Ετοιμη προς αποστολή η νέα προηγμένη τεχνολογικά πρόσκληση στη Γη σε εξωγήινους

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022

1649264899579.png

Το 1974 από το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο οι επιστήμονες έστειλαν στο Διάστημα ένα σήμα στο οποίο υπήρχαν κωδικοποιημένες βασικές πληροφορίες όπως τα βασικά υλικά της ζωής, το DNA, την ύπαρξη του ανθρώπου και της Γης. Στόχος ήταν το σήμα αυτό να εντοπιστεί και να αποκωδικοποιηθεί από κάποιο νοήμον εξωγήινο πολιτισμό ώστε αν καταστεί εφικτό να επικοινωνήσει και αυτός μαζί μας.

Ήταν η εποχή που η ανθρωπότητα είχε κατακτήσει τη Σελήνη και σχεδίαζε πιο φιλόδοξα βήματα στη διαστημική εξερεύνηση και μια εποχή πιο «αθώα» όσον αφορά τη πιθανή επαφή μας με προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς. Τα επόμενα χρόνια όμως πολλοί ειδικοί προεξέχοντος του κορυφαίου βρετανού αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις ακόμη και σαφείς αντιρρήσεις για το κατά πόσο πρέπει να κάνουμε γνωστή την ύπαρξη μας σε εξωγήινους και πολύ περισσότερο να έρθουμε σε επαφή μαζί τους.

Ο Χόκινγκ και άλλοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει την άποψη ότι σε περίπτωση που φτάσει σε εμάς κάποιο σήμα ενός εξωγήινου πολιτισμού το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην απαντήσουμε ποτέ. Όπως υποστηρίζουν δεν πρέπει να κάνουμε γνωστή την ύπαρξη μας και πολύ περισσότερο το πού βρισκόμαστε γιατί το πιθανότερο είναι οι εξωγήινοι που θα έρθουν εδώ να έχουν εχθρικές διαθέσεις.

Όπως αναφέρουν αν έρθουν εξωγήινοι στη Γη η ανθρωπότητα θα έχει την τύχη των ιθαγενών της αμερικανικής ηπείρου μετά την ανακάλυψη της από τους ευρωπαίους δηλαδή αρχικά θα υποδουλωθούμε και στη συνέχεια θα εξοντωθούμε μαζικά από τους εξωγήινους που θα καταλάβουν τον πλανήτη μας και εκτός από εμάς θα καταστρέψουν ότι φτιάξαμε εμείς σε αυτόν.

Εντελώς αντίθετη γνώμη έχει όμως ο Τζόναθαν Τζιάνγκ, επιστήμονας του εργαστηρίου αεριώθησης της NASA, το περίφημο JPL, ο οποίος ηγήθηκε ομάδας ειδικών και δημιούργησαν ένα νέο καλύτερης ποιότητα σήμα επικοινωνίας με τους εξωγήινους από αυτό του Arecibo.

Το σήμα αυτό έλαβε την ονομασία «Φάρος μέσα στο Γαλαξία» (BITG) και περιέχει βασικές μαθηματικές αρχές, βασικά στοιχεία φυσικής, δεδομένα για τη βιοχημική σύνθεση της ζωής στη Γη, τη θέση του ηλιακού μας συστήματος στο Γαλαξία, τη θέση κάποιων αστρικών συστημάτων και αναπαραστάσεις σε ψηφιακή μορφή του ηλιακού μας συστήματος και της επιφάνειας της Γης. Από την στιγμή που δεν έχουμε καμία ιδέα αν υπάρχουν εξωγήινοι και αν υπάρχουν πόσο έξυπνοι είναι ή πόσο προηγμένους πολιτισμούς έχουν αναπτύξει αποτελεί μια επιστημονική πρόκληση η δημιουργία μιας γλώσσας που θα μπορεί να γίνει κατανοητή από εξωγήινους.

Οι ερευνητές αναφέρουν σε άρθρο τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arxiv ότι το σήμα είναι γραμμένο σε δυαδικό κώδικα και θα το στείλουν με δύο τηλεσκόπια. Το διαμέτρου 500 μέτρων ραδιοτηλεσκόπιο Aperture Spherical στην Κίνα και τη συστοιχία τηλεσκοπίων Allen του Ινστιτούτου SETI στη Καλιφόρνια, το οποίο ασχολείται με την αναζήτηση νοήμων εξωγήινης ζωής. Το σήμα θα σταλεί σε μια περιοχή του γαλαξία μας που οι ειδικοί θεωρούν ότι διαθέτει τις συνθήκες για να έχει κάνει εκεί την εμφάνιση της η ζωή και πιθανώς να έχει εξελιχθεί με τρόπο ανάλογο όπως στη Γη με την εμφάνιση κάποιου προηγμένου νοητικά είδους.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε ο πιο μακρινός γαλαξίας του Σύμπαντος

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022

1649348744182.png

Στη φωτογραφία εικονίζεται η περιοχή του Σύμπαντος που ενοπίστηκε ο λαμπερός στο υπερίωδες φως γαλαξίας ο οποίος σημειώνεται στην ένθετη εικόνα.

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το πιο μακρινό αστρονομικό αντικείμενο στο σύμπαν, έναν γαλαξία με την ονομασία HD1, σε απόσταση περίπου 13,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φάμπιο Πακούτσι του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση σττην επιθεώρηση «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας, ανέφεραν ότι ο γαλαξίας είναι υπερβολικά φωτεινός στο υπεριώδες φως για λόγους που δεν είναι σαφείς.

Εκτιμούν ότι ο εν λόγω γαλαξίας είτε δημιουργεί άστρα με εντυπωσιακό ρυθμό (περισσότερα από 100 κάθε χρόνο, τουλάχιστον δεκαπλάσια των αναμενομένων), είτε περιέχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα με μάζα περίπου 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει εναλλακτικά την μεγάλη φωτεινότητα του HD1. Καθώς "καταπίνει" τεράστιες ποσότητες αερίων, φωτόνια υψηλής ενέργειας μπορεί να εκπέμπονται από την περιοχή γύρω από τη μαύρη τρύπα. Αν αυτό όντως συμβαίνει, τότε θα πρόκειται για την πιο πρώιμη γνωστή μαύρη τρύπα, πολύ πιο κοντά στην αρχική Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ Μπανγκ) από οποιαδήποτε έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Ο HD1 ανακαλύφθηκε μετά από 1.200 ώρες παρατηρήσεων με διάφορα τηλεσκόπια (Subaru, VISTA, Spitzer. UK Infrared). Ακολούθησαν παρατηρήσεις από το μεγάλο τηλεσκόπιο ALMA στη Χιλή, που έδειξαν ότι ο HD1 είναι 100 εκατομμύρια έτη φωτός πιο μακριά από τον GN-z11, τον έως τώρα κάτοχο του ρεκόρ αρχαιότερου και πιο μακρινού γαλαξία. Θα ακολουθήσουν παρατηρήσεις του HD1 από το νέο μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο «πιάνει δουλειά» φέτος, προκειμένου να επιβεβαιωθεί οριστικά ότι πρόκειται για τον νέο κάτοχο του γαλαξιακού ρεκόρ απόστασης.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Λάμπει το φως γαλαξιακής σύγκρουσης που παράγει νέα άστρα στα βάθη του Σύμπαντος

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022

1649438143142.png


Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα megamaser που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από ένα γαλαξία σε απόσταση 370 εκατ. ετών φωτός.

Οι αστρονόμοι τα ονομάζουν mazers και πρόκειται για πίδακες πλάσματος και μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας σε πυρήνες ενεργών γαλαξιακών και κβάζαρς. Υπάρχουν όμως και τα megamazers που σχηματίζονται σε πολύ ισχυρά και πολυσύνθετα κοσμικά φαινόμενα λαμβάνονται και τη μορφή ραδιοακτίνων που γίνονται ορατές σε κάποια μήκη κύματος.

«Τα megamazers εμφανίζονται μέσα από καταστάσεις μάξιμουμ χάους» αναφέρει η Χέιλι Ρόμπερτς, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (Boulder) εκ των επικεφαλής ομάδας ερευνητών που εντόπισε ένα megamazer. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας την συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων MeerKAT στη Νότιο Αφρική προσπαθούσαν να εντοπίσουν την παρουσία υδρογόνου στα βάθη του Σύμπαντος. Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα συνολικής διάρκειας παρατηρήσεων τριών χιλιάδων ωρών που ονομάζεται Laduma.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευση τους στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arxiv οι ερευνητές εντόπισαν υδροξύλιο (ένα μόριο αποτελούμενο από οξυγόνο και υδρογόνο) μέσα σε ένα megamaser που δημιουργήθηκε σε απόσταση πέντε δισ. ετών φωτός από τη Γη. Πρόκειται για το πιο μακρινό megamaser που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τους ερευνητές δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση δύο γαλαξιών η οποία έχει οδηγήσει στη μαζική παραγωγή νέων άστρων.

«Όταν δύο γαλαξίες σαν τον δικό μας γαλαξία και αυτόν της Ανδρομέδας συγκρουστούν δημιουργούνται δέσμες φωτός που μπορούν να γίνουν ορατές σε κοσμνολογικού επιπέδου αποστάσεις. Το υδροξύλιο στα megamasers λειτουργούν ως λαμπρός φωτισμός η παρουσία του οποίου δηλώνει ότι πηγάζει από μια σύγκρουση γαλαξιών η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή νέων άστρων αλλά και την τροφοδοσία μαύρων τρυπών» αναφέρει ο Τζέρεμι Ντάρλινγκ, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εντοπίστηκε εξωπλανήτης που βρέχει... πέτρες

Σάββατο, 09 Απριλίου 2022

1649518798022.png

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που βρέχει πέτρες.

Ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση Nature καταγράφουν τα όσα εξαιρετικά ενδιαφέροντα μεν αλλά το ίδιο εξαιρετικά ακραία στις ατμοσφαιρικές και καιρικές συνθήκες ενός εξωπλανήτη σε απόσταση 1,300 ετών φωτός από τη Γη.

Ο WASP-178b ανήκει στην κατηγορία των πλανητών που αποκαλούνται «καυτοί Δίες». Πρόκειται για γίγαντες αερίου με μέγεθος λίγο ή και αρκετά μεγαλύτερο από αυτό του Δία οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό τους άστρο γεγονός που αρχικά τους υποχρεώνει να έχουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά να εξελίσσονται σε αυτούς εξωτικά φαινόμενα.

Ο WASP-178b είναι ένας πλανήτη με στραμμένη μόνιμα τη μια του πλευρά στο άστρο του όπως η Σελήνη στη Γη. Με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Utah Valley έκανε σειρά διαπιστώσεων. Η πιο σημαντική είναι ότι στην πλευρά που βλέπει μόνιμα το άστρο και είναι πάντοτε ημέρα η ατμόσφαιρα είναι καθαρή χωρίς νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα της φωτεινής πλευράς του εξωπλανήτη υπάρχουν διάφορα αέρια ανάμεσα στα οποία και μονοξείδιο του πυριτίου.

Τα αέρια αυτά κινούνται με ταχύτητες 3,2 χιλιάδων χλμ./ώρα και ταξιδεύουν στην σκοτεινή πλευρά του πλανήτη. Εκεί το μονοξείδιο του πυριτίου ψύχεται τόσο ώστε να συμπυκνώνεται και να σχηματοποιείται σε πέτρες οι οποίες πέφτουν στο εσωτερικό του πλανήτη υπό τη μορφή βροχής. Όμως η θερμοκρασία του πλανήτη ακόμη και στη σκοτεινή του πλευρά είναι εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλή ειδικά όσο πλησιάζεις προς το εσωτερικό του και έτσι οι πέτρες που πέφτουν εκεί πιθανότατα εξατμίζονται.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Ουαουυυυυυυ! Εξαιρετικα ενδιαφερουσα οποιοδηποτε ειδηση αφορα την σκοτεινη υλη!

H σκοτεινή ύλη ίσως είναι υποπροϊόν έξτρα διαστάσεων του Σύμπαντος

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022
1649694284149.png

Μια νέα ενδιαφέρουσα θεωρία για τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη ανέπτυξε διεθνής ομάδα ερευνητών. Η σκοτεινή ύλη στην αστρονομία και στην κοσμολογία είναι ένας υποθετικός τύπος ύλης που συνεισφέρει κατά μεγάλο ποσοστό στη συνολική μάζα του Σύμπαντος.

Η σκοτεινή ύλη δεν εκπέμπει ούτε απορροφά φως ή άλλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τουλάχιστον σε βαθμό τέτοιο που να την καθιστά εντοπίσημη από τηλεσκόπια ή άλλα όργανα. Η ύπαρξη και οι ιδιότητές της βασίζονται στις βαρυτικές επιδράσεις πάνω στην ορατή ύλη, στην ακτινοβολία και στη μεγάλης κλίμακας δομή του Σύμπαντος. Σύμφωνα με την ερευνητική αποστολή Planck και πάνω στη βάση του Καθιερωμένου Προτύπου η συνολική υλοενέργεια (ύλη-ενέργεια) του Σύμπαντος περιέχει 4,9% συνηθισμένη ύλη, 26,8% σκοτεινή ύλη και 68,3% σκοτεινή ενέργεια. Συνεπώς, η σκοτεινή ύλη υπολογίζεται ότι συνεισφέρει κατά 84,5% στη συνολική ύλη και κατά 26,8% στο συνολικό περιεχόμενο του σύμπαντος.

Οι ερευνητές από τη Γαλλία και τη Νότιο Κορέα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Physical Review Letters» αναφέρουν ότι η σκοτεινή ύλη αποτελείται από το υποθετικό σωματίδιο βαρυτόνιο το οποίο είναι φορέας της βαρυτικής αλληλεπίδρασης. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία τα βαρυτόνια εμφανίστηκαν αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η Μεγάλη Έκρηξη το φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα βαρυτόνια (και άρα η σκοτεινή ύλη) είναι κοσμικά κατάλοιπα κάποιων έξτρα διαστάσεων πέραν των τριών διαστάσεων του χώρου και του χρόνου που λογίζεται ως τέταρτη διάσταση που εμείς αναγνωρίζουμε και βιώνουμε στο Σύμπαν.

Στη νέα μελέτη αναφέρεται πώς όταν βαρύτητα έρχεται σε επαφή με αυτές τις έξτρα διαστάσεις που παραμένουν αθέατες σε εμάς το αποτέλεσμα είναι να παράγονται βαρυτόνια και έτσι να συντηρείται με αυτόν τον τρόπο η παρουσία της σκοτεινής ύλης και των (όποιων) φαινομένων που παράγει


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Μια έκρηξη σουπερνόβα «γέννησε» το ηλιακό μας σύστημα

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022

1649863128010.png


Η διαδικασία και οι μηχανισμοί γέννησης των άστρων έχουν σε μεγάλο ποσοστό αποκωδικοποιηθεί από τους επιστήμονες. Όσον αφορά όμως τον σχηματισμό πλανητικών συστημάτων γύρω από ένα άστρο υπάρχουν ακόμη μεγάλα κενά και ερωτηματικά στην επιστημονική κοινότητα. Το ίδιο ισχύει και για το ηλιακό μας σύστημα με τους ειδικούς να μην έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξακριβώσουν τον τρόπο που δημιουργήθηκε. Ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Γαλλίας πραγματοποίησαν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα το οποίο δίνει όπως υποστηρίζουν μια πειστική εξήγηση στο τι συνέβη και δημιουργήθηκαν η Γη και οι άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Τα μοριακά νέφη που περιέχουν τα δομικά υλικά γέννηση άστρων και πλανητών μπορεί να παραμείνουν αιώνια στην ίδια «ειρηνική» και αμετάβλητη κατάσταση. Αν όμως επιδράσει πάνω τους κάποιος εξωτερικός παράγοντας τα πράγματα αλλάζουν και μπορεί ανάλογα με το είδος του εξωτερικού παράγοντα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη γέννηση αρχικά ενός άστρου και στη συνέχεια πλανητών. Το ωστικό κύμα μιας έκρηξης σουπερνόβα είναι ένας τέτοιος παράγοντας αλλά οι μαθηματικές προσομοιώσεις δεν μπορούν να δείξουν με ακρίβεια τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στα μοριακά νέφη και τα κοσμικά φαινόμενα που εξελίσσονται στη συνέχεια όταν αυτά ενεργοποιούνται.

Ο ερευνητές προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να ανασυνθέσουν μια έκρηξη σουπερνόβα στο εργαστήριο και μάλιστα με μάλλον «ταπεινά» και μη αναμενόμενα υλικά όπως μια μπάλα από αφρό η οποία αναπαριστούσε το μοριακό νέφος. Το ρόλο της έκρηξης σουπερνόβα έπαιξε ένα λέιζερ που προκάλεσε ένα ωστικό κύμα το οποίο «χτύπησε» τη μπάλα και οι ερευνητές παρατήρησαν μέσα από εικόνες ακτίνων Χ τι συνέβη στη συνέχεια.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Matter and Radiation at Extremes» οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από το ωστικό κύμα της έκρηξης δεν προκάλεσαν τη συγκέντρωση της ύλης με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο σε μέγεθος άστρο. Αυτό που συνέβη ήταν να συσσωρευτεί η ύλη γύρω από το νεογέννητο άστρο ώστε να δημιουργηθεί ένα πλανητικό σύστημα. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι το πείραμα τους δείχνει ότι η πιθανότερη αιτία γέννησης του ηλιακού μας συστήματος είναι μια έκρηξη σουπερνόβα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εντοπίστηκε ο πρόγονος μίας κολοσσιαίας μαύρης τρύπας στο πρώιμο Σύμπαν (βίντεο)

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022

1649951424798.png


Καλλιτεχνική απεικόνιση του κοσμικού σώματος GNz7q που αποκαλύπτει τη κοσμική δραστηριότητα στο πρώιμο Σύμπαν.

Διεθνής ομάδα ερευνητών πιστεύει ότι εντόπισε ένα κοσμικό αντικείμενο το οποίο χαρακτηρίζουν «πρόγονο μιας κολοσσιαίας μαύρης τρύπας» στο πρώιμο Σύμπαν. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από 13,8 δισ. έτη ένα φαινόμενο που ονομάστηκε Μεγάλη Έκρηξη προκάλεσε τη γέννηση του Σύμπαντος. Περίπου 750 εκατ. έτη μετά ένα παράξενο κοσμικό σώμα ξεκίνησε να δημιουργείται.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα σώμα που μοιάζει κάτι ανάμεσα σε γαλαξία και κβάζαρ τα οποία είναι η πυκνή άλως υλικών που περιβάλλουν τη συνήθως γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός γαλαξία. Το κοσμικό σώμα που έλαβε την κωδική ονομασία GNz7q χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές ως «πρόγονος μιας κολοσσιαίας μαύρης τρύπας».

«Το διαστημικό σώμα που ανακαλύψαμε συνδέει δύο σπάνιους πληθυσμούς κοσμικών αντικειμένων, γαλαξίες που γεννούν με άστρα με ρυθμούς δεκάδες ή εκατοντάδες φορές ταχύτερα από τον συνήθη ρυθμό γέννησης άστρων σε γαλαξίες και υπέρλαμπρα κβάζαρ. Η ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο μεγάλο δρόμο στη κατανόηση της γρήγορης ανάπτυξης κολοσσιαίων μαύρων τρυπών στο πρώιμο Σύμπαν» αναφέρει ο Σέιτζι Φουτζιμότο, επιστήμονας του φημισμένου Ινστιτούτου Νιλς Μπορ στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο γαλαξίας στον οποίο εντοπίστηκε το GNz7q δημιουργήθηκε στην αυγή του αποκαλούμενου Κοσμικού Μεσαίωνα, την εποχή που διήρκεσε περίπου 700 εκατ. έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος όπου δεν υπήρχαν κοσμικές διεργασίες τέτοιες τουλάχιστον που να παράγουν άστρα, γαλαξίες και τις υπόλοιπες δομές και αντικείμενα που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο γαλαξίας αυτός γεννούσε άστρα με ρυθμό 1,600 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που παράγει άστρα ο δικός μας γαλαξίας. Ο κολοσσιαίος όγκος σκόνης που παρήγαγε η διαδικασία γέννησης άστρων θερμαινόταν από αυτά με αποτέλεσμα να εκπέμπουν μια έντονη λάμψη στο υπέρυθρο φάσμα του φωτός.
Η ανακάλυψη εκτός των στοιχείων που προσφέρει για τις κοσμικές διεργασίες στο πρώιμο Σύμπαν αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τη σχέση των κβάζαρ με μαύρες τρύπες που έχουν μάζα εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εκπληκτικές εικόνες από την εκρηκτική συνύπαρξη ενός αστρικού ζεύγους

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022

1650127425229.png


Σε απόσταση πέντε χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δυαδικά συστήματα στο γαλαξία μας. Πρόκειται για ένα ερυθρό γίγαντα και ένα λευκό νάνο. Το σύστημα ονομάζεται RS Ophiuchi και αποτελεί στόχος των αστρονόμων για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο Ήλιος ανήκει στη κατηγορία των άστρων που στη τελική φάση της ζωής του θα γίνει ερυθρός γίγαντας και θα καταλήξει λευκός νάνος οπότε είναι ευνόητο ότι οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να μελετούν ταυτόχρονα τις δύο καταστάσεις που θα βρεθεί το μητρικό μας άστρο.

Ερυθρός γίγαντας είναι η κατάσταση στην οποία ένα άστρο διογκώνεται πολύ και στη περίπτωση του Ήλιου αυτό θα συμβεί σε περίπου πέντε δισ. έτη όπου αναμένεται να καταπιεί κυριολεκτικά τον Ερμή και την Αφροδίτη ενώ η Γη αν δεν εξαφανιστεί στο εσωτερικό του άστρου θα έρθει σε απόσταση αναπνοής με αυτό και μετατραπεί σε ένα καμένο διαστημικό βράχο. Στη συνέχεια ο ερυθρός γίγαντας συρρικνώνεται και μετατρέπεται σε ένα «αστρικό πτώμα» όπως χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τους λευκούς νάνους.

Ο δεύτερος λόγος που το RS Ophiuchi αποτελεί στόχο παρατηρήσεων είναι τα φαινόμενα που εξελίσσονται εκεί εξαιτίας των αλληλεπιδράσεων των δύο κοσμικών σωμάτων που στροβιλίζονται το ένα γύρω από το άλλο σε πολύ κοντινή απόσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο λευκός νάνος να απορροφά ύλη του ερυθρού γίγαντα. Η ύλη αυτή, κυρίως υδρογόνο, συσσωρεύεται στην επιφάνεια του λευκού νάνου και θερμαίνεται. Αυτό έχει αποτέλεσμα η μάζα του να αυξάνεται και ο συνδυασμός πίεσης και θερμοκρασίας που αναπτύσσονται στον λευκό νάνο να προκαλούν θερμοπυρηνικές εκρήξεις. Εχει διαπιστωθεί ότι αυτές οι εκρήξεις εκδηλώνονται στο RS Ophiuchi κάθε περίπου 15 έτη.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» τα ευρήματα των παρατηρήσεων τους στο RS Ophiuchi τις οποίες έκαναν χρησιμοποιώντας το ζεύγος τηλεσκοπίων MAGIC που βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά.

Από τις παρατηρήσεις προέκυψαν ανάμεσα στα άλλα εντυπωσιακές εικόνες αλλά και βίντεο από τα φαινόμενα που εξελίσσονται στο δυαδικό σύστημα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Αχαααααααααα! Εξαιρετικα ενδιαφεροθυσα συνεντευξη..οσοι πιστοι διαβαστε την!
Σταμάτης Κριμιζής: Όνειρο θερινής νυκτός η αποίκηση του Άρη

Κυριακή, 17 Απριλίου 2022
1650217367178.png

Σε συζήτηση με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κύριος ερευνητής της NASA Σταμάτης Κριμιζής, επίτιμος διευθυντής του Τµήµατος Διαστηµικής στο Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Φυσικής του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins, εκτιμά ότι ο εποικισμός του Άρη είναι όνειρο θερινής νυκτός. Ωστόσο, μια αρχική εξερεύνηση του «κόκκινου πλανήτη» από διαστημόπλοια με ανθρώπινα πληρώματα πιθανότατα θα συμβεί πριν από το τέλος της δεκαετίας του 2030.

Επισημαίνει ότι το επόμενο μεγάλο άλμα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του Διαστήματος θα γίνει με το τηλεσκόπιο «James Webb», που ουδείς γνωρίζει ακόμα τι θα αποκαλύψει, αλλά «το μόνο βέβαιο είναι πως θα πρόκειται για αναπάντεχα φαινόμενα, που θα αναγκάσουν τους επιστήμονες να "ξύνουν το κεφάλι τους"». Προσθέτει ότι, σε μια εποχή που ο ιδιωτικός τομέας αποκτά πρόσβαση στο Διάστημα, η «ρυμούλκηση» προς τη Γη ενός αστεροειδούς με μεγάλη ποσότητα εκμεταλλεύσιμων ορυκτών είναι ένα εγχείρημα που δεν θα αργήσει πολύ, ενώ μοιράζεται τον φόβο του ότι «ποτέ δεν θα μάθουμε την απάντηση στο ερώτημα αν είμαστε ο μοναδικός τεχνολογικά προηγμένος πολιτισμός στο Σύμπαν που μπορούμε να παρατηρήσουμε».

Εξηγεί γιατί απέρριψε την πρόταση που του έγινε επί Προεδρίας Κλίντον, να αναλάβει τη διοίκηση της NASA. Ο λόγος; Να παραμείνει αφοσιωμένος στην έρευνα και τη χαρά της εξερεύνησης του Διαστήματος: «Ισχύει ότι μου προτάθηκε, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω γραπτώς. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνονται προφορικές βολιδοσκοπήσεις για το αν κάποιος θα δεχθεί -και αυτό έγινε επί Προεδρίας Κλίντον. Δεν δέχθηκα γιατί προτιμούσα την επιστημονική έρευνα από την ολική απασχόληση με τη διοίκηση. Πώς να συγκρίνω το κυνήγι για την έξοδο από το Ηλιακό σύστημα με τα δύο Voyager με καταθέσεις σε επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας για τον προϋπολογισμό της NASA, τον αριθμό του προσωπικού, τις κτηριακές ανάγκες των ερευνητικών Κέντρων στις διάφορες πολιτείες, κλπ; Ήμουν βέβαιος ότι άλλοι θα ήταν πολύ καταλληλότεροι από εμένα σ' αυτά τα θέματα» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κι ομιλητής πρόσφατα στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μιλάει ακόμα στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για την κομψότητα, την οικονομία και τη δομή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, το τεχνικό μεγαλείο της Ακρόπολης των Αθηνών, τις αγωνίες των επιστημόνων που συμμετέχουν σε πανάκριβες διαστημικές αποστολές, αλλά και για τον κομβικό ρόλο, που διαδραμάτισε στη ζωή του η συμβουλή που του έδωσε στα νεανικά του χρόνια ο κορυφαίος φυσικός Τζέιμς Βαν Άλεν: «Πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να σταθεί τυχερός».

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο άλμα στην εξερεύνηση του Διαστήματος και τι δεν μας έχει εξομολογηθεί ακόμα το Big Bang;

«Όταν μιλάμε για εξερεύνηση του Διαστήματος συνήθως εννοούμε επιτόπου επισκέψεις με διαστημόπλοια. Είμαστε όμως περιορισμένοι στο ηλιακό μας σύστημα, διότι έξω από αυτό οι αποστάσεις είναι τεράστιες- από δεκάδες μέχρι και δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Και εδώ στο ηλιακό σύστημα το επόμενο μεγάλο βήμα είναι ο εποικισμός της Σελήνης και οι επισκέψεις στον Άρη με ανθρώπινα πληρώματα. Το "Big Bang" είναι άλλη ιστορία. Δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε με σκάφη, όπως έκαναν ο Κολόμβος και οι θαλασσοπόροι στην εξερεύνηση της Γης. Απλώς χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα τηλεσκόπια, για να δούμε τι έγινε πριν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα διάφορα σώματα στο μακρινό σύμπαν, ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός, φτάνει τελικά στη Γη. Το μεγάλο άλμα θα γίνει από το τηλεσκόπιο "James Webb" που εκτοξεύθηκε εφέτος, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι θα αποκαλύψει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είναι αναπάντεχα φαινόμενα και θα αναγκάσουν τους επιστήμονες να "ξύνουν το κεφάλι τους" για άλλη μια φορά» απαντά.

Προσθέτει ότι η πρόσβαση στο Διάστημα από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ, τη SpaceX του Ίλον Μασκ) είναι μια νέα εξέλιξη, αλλά δεν είναι εξερεύνηση. «Μπορούμε να την ονομάσουμε εμπορική εκμετάλλευση μιας νέας περιοχής, την οποία γνωρίζουμε ήδη αρκετά καλά ένεκα της εξερεύνησης από κρατικές διαστημικές υπηρεσίες. Προς το παρόν βλέπουμε την αρχή του διαστημικού τουρισμού, αλλά υποθέτω ότι το "ρυμούλκισμα" κάποιου αστεροειδούς με μεγάλη ποσότητα εκμεταλλεύσιμων ορυκτών προς τη Γη είναι ένα εγχείρημα που δεν θα αργήσει πολύ» υπογραμμίζει.

Σε μια εποχή που ιδιωτικές εταιρείες πλησιάζουν αρκετά στο να αποκτήσουν την τεχνολογία για να δραστηριοποιηθούν σε άλλα ουράνια σώματα με πρώτο προορισμό τη Σελήνη, ποιον ρόλο παίζει η προστασία των άλλων πλανητών από τις γήινες κυβερνήσεις και τι θα συμβεί αν οι ιδιώτες ξεπεράσουν τα κράτη στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ποια είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων σε αυτό το πιθανό εξωγήινο «Ελντοράντο»;

«Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις θα ιδρύσουν ειδικές υπηρεσίες για τον έλεγχο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ακόμη και για άλλους πλανήτες. Υπάρχει ήδη διεθνής συνθήκη του OHE, που απαγορεύει τη μόλυνση της επιφάνειας δορυφόρων των πλανητών. Το 2017 η αποστολή "Cassini-Huygens "που εξερεύνησε τον Κρόνο για 13 χρόνια, καταστράφηκε εσκεμμένα, διότι υπήρχε η πιθανότητα να συγκρουσθεί με ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου και να μολύνει την επιφάνειά του με ραδιενεργό Πλουτώνιο. Δεν νομίζω λοιπόν ότι θα έχουμε ένα εξωγήινο "Ελντοράντο", τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον» εκτιμά.

Ανθρώπινα πληρώματα στον «Κόκκινο Πλανήτη» πριν το τέλος της δεκαετίας του 2030. Γιατί ο εποικισμός του Άρη είναι όνειρο θερινής νυκτός

«Πιστεύω ότι ο εποικισμός του Άρη είναι όνειρο θερινής νυκτός. Είναι σχετικά εύκολο να γίνει μια αρχική εξερεύνηση του Άρη από διαστημόπλοια με ανθρώπινα πληρώματα -θα συμβεί πριν το τέλος της δεκαετίας το 2030. Ο εποικισμός όμως προϋποθέτει τη δημιουργία υποδομών παρόμοιων με αυτές της Γης, δηλαδή καλλιέργειες για τρόφιμα, έργα για εξόρυξη και χρήση νερού, και κατασκευές για επιβίωση σε ένα ιδιαίτερα σκληρό περιβάλλον. Η ατμόσφαιρα στον Άρη είναι μόλις 0,6% αυτής της Γης και συνίσταται από διοξείδιο του άνθρακα, όχι οξυγόνο. Η οικοδόμηση πρέπει να γίνει σε βάθος τουλάχιστον ενός μέτρου για προστασία από την κοσμική ακτινοβολία και αυτήν από ηλιακές εκρήξεις, που μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο σωματικές βλάβες, αλλά και θάνατο σε άτομα που κυκλοφορούν απροστάτευτα στην επιφάνεια. Η έλλειψη μαγνητικού πεδίου και ατμόσφαιρας, που μας προστατεύουν στη Γη, έχουν κατακλυσμικές συνέπειες για τον εποικισμό του Άρη» παρατηρεί ο διάσημος αστροφυσικός.

Θα μπορούσε κάποτε η ανθρωπότητα να ζει σε "σφαίρες Ντάισον" (σ.σ. υποθετικές μεγακατασκευές που περικλείουν έναν αστέρα και συσσωρεύουν την ακτινοβολούμενη ενέργεια);

«Οι "σφαίρες Ντάισον" ανήκουν στην επιστημονική φαντασία και θα παραμείνουν εκεί. Παρεμπιπτόντως, υπηρετήσαμε μαζί με τον Ντάισον στην Επιτροπή Διαστήματος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ επί τριετία και γίναμε πολύ καλοί φίλοι» λέει.

Μια διαστημική αποστολή πολλών εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να ναυαγήσει ακόμα και από αστοχία ενός μικρού εξαρτήματος, κόστους λίγων δολαρίων. Πόση αγωνία βιώνουν αλήθεια οι επιστήμονες που προετοιμάζουν μια διαστημική αποστολή;

«Το σύνθημα στο πρόγραμμα Apollo της NASA ήταν "in God we trust-the rest of you bring data" ("στον Θεό έχουμε εμπιστοσύνη, οι υπόλοιποι φέρτε δεδομένα"). "Φέρετε τα δεδομένα" που αποδεικνύουν ότι το οποιοδήποτε σύστημα λειτουργεί σωστά. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι το σύστημα λειτουργεί βάσει προδιαγραφών είναι να δοκιμασθεί. Επανειλημμένα και υπό όλες τις συνθήκες που θα λειτουργήσει στο Διάστημα. Βασικά οι έλεγχοι είναι πολλαπλοί. Πρώτα στο επίπεδο υποσυστήματος και μετά όταν το διαστημόπλοιο συναρμολογηθεί, δοκιμάζεται ως σύνολο, όχι μόνο στην ατμοσφαιρική πίεση, αλλά στο κενό και σε θερμοκρασίες από -40 μέχρι και +50 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, πρέπει να επιβιώσει των κραδασμών της εκτόξευσης, σε δυνάμεις που συχνά είναι και 20 φορές ισχυρότερες της βαρύτητας. Η πρακτική δηλαδή είναι "τεστ, τεστ και κατόπιν ξανά τεστ"» λέει.

Τελικά, είμαστε μόνοι;

Ποια είναι η άποψη του Σταμάτη Κριμιζή για το αν η ανθρωπότητα έχει ...παρέα στο Σύμπαν; «Δεν ασχολούμαι προσωπικά με το θέμα, αλλά φοβάμαι ότι ποτέ δεν θα μάθουμε την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες, οι πιθανοί πολιτισμοί μάλλον δεν είναι διαχρονικοί, και η παρουσία μας στη Γη είναι σχετικά πρόσφατη, με δυνατότητα επικοινωνίας μόνο τα τελευταία περίπου 100 χρόνια- ενώ ο πλανήτης μας υπάρχει για 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι» απαντά ο κ. Κριμιζής και προσθέτει ότι «εάν κάποτε αποδειχθεί ότι υπάρχει βιολογική δραστηριότητα πέραν της Γης, ειδικά ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν, αυτό θα είναι ένα συνταρακτικό γεγονός για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό μας».

Ο κορυφαίος Ελληνας αστροφυσικός δεν έχει προφανώς πατήσει στον Άρη, αλλά οχήματα και όργανα που σχεδίασε, συσκευές που έχει αγγίξει, έχουν βρεθεί σε πολλούς πλανήτες. Ποιο είναι το συναίσθημα όταν το έργο σου ταξιδεύει τόσο μακριά στο Σύμπαν; «Μετά την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη αποστολή, αρχίζει να γίνεται μια κανονικότητα, ειδικά όταν είναι κάποιος νέος. Άρχισα να φτιάχνω όργανα ως μεταπτυχιακός φοιτητής με τον Βαν Αλεν και μέσα σε πέντε χρόνια είχα "αγγίξει", όπως το θέσατε, τον Άρη, το φεγγάρι (δύο φορές), την Αφροδίτη, και βέβαια την τροχιά περί τη Γη (τρεις φορές). Μετά, στο Johns Hopkins, φτιάξαμε τα όργανα για τα "Voyagers 1 & 2", για Δία, Κρόνο, Ουρανό, και Ποσειδώνα, και βέβαια άλλες τρεις αποστολές γύρω από τη Γη. Κατόπιν το "Messenger" στον Ερμή, και τέλος το "New Horizons" στον Πλούτωνα και τη ζώνη Kuiper. Επί πλέον το "NEAR" στον αστεροειδή "Έρως", όπου και το προσεδαφίσαμε το 2001. Το τελευταίο είναι το "Parker Solar Probe", όπου "αγγίξαμε" ήδη τον Ήλιο. Αλλά να μην ξεχάσω ότι τώρα τα δύο "Voyagers" βρίσκονται στον Γαλαξία σε απόσταση περίπου 22,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, μετά από 44 χρόνια ταξίδι, με ταχύτητα 62.000 χιλιομέτρων την ώρα. Πώς να αισθάνομαι μετά από όλα αυτά τα ταξίδια; Έχουμε δημιουργήσει ιστορία- ιδιαίτερα το να είναι κάποιος μέλος της πρώτης αποστολής της ανθρωπότητας πέρα από το Ηλιακό σύστημα» εξομολογείται.

«Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να σταθεί τυχερός»

Ο Σταμάτης Κριμιζής γνώρισε τον Τζέιμς Βαν Άλεν, κατασκευαστή του πρώτου αμερικανικού δορυφόρου και «νονό» των ζωνών ακτινοβολίας που περιβάλλουν τη Γη (Ζώνες Βαν Αλεν), όταν ο ίδιος ήταν 21 ετών. Και μια συμβουλή του Αμερικανού φυσικού -«Πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να σταθείς τυχερός»- έπαιξε, όπως εξομολογείται, κομβικό ρόλο στη ζωή του: «Όταν κάποιος/α είναι προετοιμασμένος/η, είναι σε θέση να αναγνωρίσει την ευκαιρία όταν παρουσιαστεί. Και η προετοιμασία είναι συνυφασμένη με την γνώση και τη σκληρή δουλειά. Οι απροετοίμαστοι δεν ξέρουν καν πώς να αναγνωρίσουν την ευκαιρία, κι έτσι θεωρούν πως είναι "άτυχοι" -όμως στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι» λέει.

Στο ερώτημα τι σημαίνει η Ελλάδα για εκείνον και ποια είναι η αγαπημένη του εικόνα από τη χώρα, απαντά: «Είχα την εξαίρετη τύχη να διδαχθώ την αρχαία ελληνική γλώσσα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με εντυπωσίασε αφάνταστα η κομψότητα, η οικονομία, και η δομή της. Είναι εκπληκτικό ότι αυτή η γλώσσα είναι ακόμα ζωντανή, τουλάχιστον 4.000 χρόνια τώρα. Όσο για την αγαπημένη μου εικόνα, βλέπω την Ακρόπολη και προσπαθώ να συλλάβω το μεγαλείο της έμπνευσης και σκέψης, τον βαθμό της οργάνωσης αυτών των ανθρώπων, που υλοποίησαν ένα τέτοιο έργο πριν 2.500 χιλιάδες χρόνια. Φοβερά δυσκολότερο από τη σύλληψη και την κατασκευή των Voyagers!» λέει και προσθέτει πως το όραμά του είναι σήμερα «να εξελιχθεί η Ελλάδα σε μια προοδευτική, ανθρωπιστική, και τεχνολογικά προηγμένη χώρα, με εξαίρετο εκπαιδευτικό σύστημα, και αρχές την αριστεία, αξιοκρατία, αξιολόγηση και το ήθος. Να εξελιχθούμε σε μια κοινωνία της γνώσης με σύνθημα το "αιέν αριστεύειν". Τότε πιθανόν να αποδειχθούμε και άξιοι των προγόνων μας».
https://www.naftemporiki.gr/story/1...zis-oneiro-therinis-nuktos-i-apoikisi-tou-ari
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Υπέρλαμπρο γαλαξιακό πορτρέτο από το Hubble

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022

1650299377805.png

Η πραγματικά υπέροχη εικόνα του γαλαξία Μ91 που κατέγραψε το Hubble.

Ο Μεσιέ 91 (γνωστός και ως Μ91 και NGC 4548) είναι ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό Κόμη Βερενίκης. Ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών Σίφερτ που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία. αποτελεί μία διάχυτη πηγή ραδιοκυμάτων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έστρεψε τα όργανα του στον Μ91 και κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα πορτρέτο του γαλαξία η οποία αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν το κέντρο του που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο κέντρο του Μ91 δεσπόζει μια γιγάντια μαύρη τρύπα η οποία εκτιμάται ότι έχει μάζα 10-38 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Ο Τοξότης Α*, η μαύρη τρύπα στο κέντρο του δικού μας γαλαξία έχει μάζα 4,3 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Επίσης στο κέντρο του Μ31 υπάρχει έντονη δραστηριότητα με συνεχή γέννηση νέων άστρων γεγονός που επίσης προκαλεί το ερευνητικό ενδιαφέρον τόσο αυτόνομα όσο και σε σχέση με την παρουσία και δραστηριότητα της γιγάντιας μαύρης τρύπας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1854900/yperlampro-galaksiako-portreto-apo-to-hubble
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Γιγάντιες κηλίδες που «καταπίνουν» τη Γη εμφανίστηκαν στον Ήλιο (βίντεο)

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022

1650473789709.png

Στη φωτογραφία εικονίζονται οι δύο νέες περιοχές με ηλιακές κηλίδες που χωράνε μέσα τη Γη

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σημεία στον Ήλιο με έντονη μαγνητική δραστηριότητα. Εκεί παράγονται οι αποκαλούμενες ηλιακές εκλάμψεις. Πρόκειται για εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται μια με λάμψη. Οι εκρήξεις αυτές εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας, ενώ τα σωματίδια που απελευθερώνονται, επηρεάζουν τη Γη με φαινόμενα όπως το σέλας αλλά και με παρεμβολές στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει πολύ έντονη δραστηριότητα στον Ήλιο με συνεχείς εκλάμψεις ορισμένες εκ των οποίων εκτόξευσαν τα ηλιακά σωματίδια στη Γη με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τις τελευταίες μέρες εντυπωσιακά φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε περιοχές που κανονικά δεν εμφανίζεται σέλας. Οι παρατηρήσεις στο μητρικό μας άστρο αποκάλυψαν την εμφάνιση δύο νέων ομάδων ηλιακών κηλίδων. Πρόκειται για τις ενεργές περιοχές AR 2993 και AR2994 ενώ οι επιστήμονες που μελετούν τα όσα συμβαίνουν στον Ήλιο εκτιμούν ότι έχει δημιουργηθεί και τρίτη αθέατη σε εμάς περιοχή νέων κηλίδων.


Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι κάθε μία από αυτές τις νέες περιοχές ηλιακών κηλίδων είναι τόσο μεγάλη που χωράει άνετα εκεί μέσα η Γη. «Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε ακόμη μεγαλύτερες σε μέγεθος τέτοιες ενεργές περιοχές στο Ήλιο τα επόμενα χρόνια. Αυτός ο κύκλος ηλιακής δραστηριότητας αναμένεται να κορυφωθεί στα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025» αναφέρει ο ηλιακός φυσικός της NASA Ντιν Πεσνέλ.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Μικρονόβα: Νέο είδος αστρικής έκρηξης στο σύμπαν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά

12:13 , Πέμπτη 21 Απριλίου 2022
1650532759222.png

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν για πρώτη φορά ένα νέο τύπο αστρικής έκρηξης που ονόμασαν «μικρονόβα», κατ’ αντιδιαστολή με τις «σουπερνόβα» και τις απλές «νόβα». Οι εκρήξεις αυτού του είδους συμβαίνουν στην επιφάνεια ορισμένων πυκνών άστρων, των λευκών νάνων, χωρίς να τα καταστρέφουν, και η κάθε μία τους μπορεί να «κάψει» μέσα σε λίγες ώρες αστρική ύλη που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 δισεκατομμύρια Πυραμίδες της Γκίζας.

Η παρατήρηση του φαινομένου έγινε με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου TESS. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Σιμόν Σκαρίνγκι του Τμήματος Φυσικής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ντάραμ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Monthly Notices» της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας. Οι παρατηρήσεις των μικρονόβα έγιναν σε τρία άστρα σε αποστάσεις 1.680, 3.720 και 4.900 ετών φωτός από τη Γη αντίστοιχα.

Οι εκρήξεις μικρονόβα είναι υπερβολικά ισχυρά συμβάντα, αλλά μικρά από άποψη αστρονομικής κλίμακας, καθώς εκλύουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις γνωστές εδώ και αιώνες αστρικές εκρήξεις τύπου νόβα. Και τα δύο είδη εκρήξεων λαμβάνουν χώρα σε άστρα λευκούς νάνους, ψυχρά, αχνά και πυκνά άστρα με μάζα περίπου ανάλογη του Ήλιου μας, αλλά με μέγεθος μόνο όσο η Γη, τα οποία έχουν αστρικό σύντροφο και απαρτίζουν έτσι ένα διπλό σύστημα, σε τροχιά το ένα άστρο πέριξ του άλλου.

Ένας λευκός νάνος σε ένα τέτοιο διπλό αστρικό σύστημα μπορεί να «κλέψει» αστρική ύλη, κυρίως υδρογόνο, από τον πιο μικρό σύντροφό του που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Καθώς το αέριο υδρογόνο πέφτει πάνω στην πολύ καυτή επιφάνεια του «κλέφτη» λευκού νάνου, πυροδοτεί πυρηνικές αντιδράσεις, με τα άτομα υδρογόνου να μετατρέπονται σε ήλιο με εκρηκτικό τρόπο. Στις εκρήξεις νόβα αυτές οι θερμοπυρηνικές αντιδράσεις συμβαίνουν σε όλη την επιφάνεια του άστρου, με συνέπεια όλος ο λευκός νάνος να «καίγεται» και να λάμπει φωτεινά για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Αυτές οι εκρήξεις νόβα είναι διαφορετικές από τις σουπερνόβα, όταν ένα άστρο μεγαλύτερο από τον Ήλιο καταρρέει βαρυτικά και εκρήγνυται τελείως.

Οι εκρήξεις μικρονόβα είναι παρόμοιες με τις νόβα, αλλά μικρότερες σε κλίμακα και πιο σύντομες, διαρκώντας μόνο μερικές ώρες (περίπου δέκα) και όχι εβδομάδες. Συμβαίνουν επίσης μόνο σε λευκούς νάνους με ισχυρά μαγνητικά πεδία, με την πυρηνική σύντηξη να λαμβάνει χώρα σε τοπικό επίπεδο στους μαγνητικούς πόλους του άστρου.

Αυτό, κατά τον αστρονόμο Πάουλ Γκρουτ του ολλανδικού Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, «οδηγεί σε βόμβες μικρο-σύντηξης που εκρήγνυνται και έχουν περίπου το ένα εκατομμυριοστό της ισχύος μιας έκρηξης νόβα, εξ ου και ο όρος μικρονόβα». Όπως είπε, «μόνο ένα μικρό ποσοστό του λευκού νάνου συμμετέχει στην έκρηξη, περίπου το ένα εκατομμυριοστό της επιφάνειάς του. Αυτό μεταφρασμένο στη Γη, είναι μια περιοχή όσο περίπου το Λονδίνο». Αλλά μία τέτοια τοπική μικρονόβα είναι ικανή να κάψει περίπου 20.000.000 τρισεκατομμύρια κιλά ύλης, που ισοδυναμεί με τη μάζα ενός μεγάλου αστεροειδούς ή με 3,5 δισεκατομμύρια Πυραμίδες της Γκίζας.

Ο Σκαρίνγκι δήλωσε ότι «η ανακάλυψη ήταν μια απρόσμενη έκπληξη και δείχνει πόσο δυναμικό είναι το σύμπαν. Τέτοια γεγονότα όπως οι μικρονόβα μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ συνηθισμένα, αλλά επειδή είναι τόσο γρήγορα, είναι δύσκολο να παρατηρηθούν τη στιγμή που συμβαίνουν. Για να τα δει κανείς, πρέπει να κοιτάξει στο σωστό μέρος τη σωστή ώρα».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ναι, ο Τιτάνας «μιμείται» τη Γη

1651332783453.png


Ο Κρόνος διαθέτει περισσότερους από 80 δορυφόρους και γνωρίζαμε ότι ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι το Τιτάνας. Οι διάφορες παρατηρήσεις και κυρίως οι αποστολές εξερεύνησης του δορυφόρου με κυριότερη την αποστολή Cassini αποκάλυψαν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που πιστεύεται ότι βρισκόταν η Γη στην βρεφική της ηλικία. Για αυτόν τον λόγο ο Τιτάνας αποτελεί πλέον μόνιμο στόχο μελέτης αφού από την μια πλευρά μπορούμε να μάθουμε στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας αλλά παράλληλα ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί στον δορυφόρο κάποιες μορφές ζωής.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» επιβεβαιώνει ότι ο Τιτάνας έχει στην γεωλογική του βάση κοινά χαρακτηριστικά με αυτά του πλανήτη μας. Τη μελέτη πραγματοποίησαν πλανητικοί επιστήμονες του φημισμένου Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ και σε αυτή αναφέρεται ότι ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί του Τιτάνα διαθέτουν απρόσμενα μεγάλη ομοιότητα στον τρόπο σχηματισμού και τους «μηχανισμούς» τους με αυτούς της Γης.

Οι ερευνητές σχεδίασαν προσομοιώσεις στις οποίες εποχικοί κύκλοι παρόμοιοι αυτούς της Γης παράγουν ατμοσφαιρικά φαινόμενα που προκαλούν τη δημιουργία λόφων από κόκκους υδρογονανθράκων παρόμοιων με τους αμμολόφους που σχηματίζονται στη Γη. Οι λόφοι αυτοί έχουν εντοπιστεί κοντά σε ποταμούς, λίμνες και θάλασσες υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην επιφάνεια του Τιτάνα και η ύπαρξη τους αποτελεί γρίφο για τους επιστήμονες. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι κόκκοι υδρογονάνθρακα κινούνται και σχηματίζουν τους λόφους με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στη Γη με τους κόκκους άμμου και σκόνης. Τόσο τα υλικά που υπάρχουν στον Τιτάνα όσο και τα γεωατμοσφαιρικά φαινόμενα που εξελίσσονται εκεί κρίνονται από τους ερευνητές ως «μοναδικά στο ηλιακό μας σύστημα» γεγονός που ενισχύει την ιδιαιτερότητα και σπουδαιότητα που έχει ο δορυφόρος του Κρόνου.

Οι διαστημικές εταιρείες μελετούν διάφορες προτάσεις εξερεύνησης του Τιτάνα και ειδικότερα των λιμνών υδρογονανθράκων που διαθέτει. H NASA σχεδιάζει να εκτοξεύσει το 2027 ένα σκάφος με προορισμό τον Τιτάνα το οποίο θα μεταφέρει ένα drone που θα εξερευνήσει τον δορυφόρο. Η πρόσφατη επιτυχής αποστολής του drone στον Άρη δημιουργεί αισιοδοξία ότι το ίδιο θα συμβεί και στον Τιτάνα. Ειδικοί έχουν διατυπώσει την άποψη ότι μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλες αποικίες ανθρώπων στον Τιτάνα και οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα τους είναι υποστηρικτικά σε αυτή την άποψη.

 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top