Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Ξεκινά το τέλος του Σύμπαντος;


Τρίτη, 03 Μαΐου 2022
1651860672417.png


Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το Σύμπαν γεννήθηκε πριν από 13,8 δισ. έτη από το φαινόμενο που ονομάστηκε Μεγάλη Έκρηξη. Έχει διαπιστωθεί ότι το Σύμπαν από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης του μέχρι σήμερα διαστέλλεται και μάλιστα επιταχυνόμενο ρυθμό. Η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια είναι αυτή που σύμφωνα με το πιο αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα κοσμολογικό μοντέλο προκαλεί αυτή την επιταχυνόμενη διαστολή.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «PNAS» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ ομάδα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια Πρίνστον και Νέας Υόρκης ότι σύντομα το Σύμπαν θα σταματήσει να διαστέλλεται και θα ξεκινήσει η διαδικασία της συστολής. Σύμφωνα με τους ερευνητές η σκοτεινή ενέργεια είναι πιθανό να έχει εισέλθει σε μια φάση εξασθένησης και η διαστολή θα σταματήσει σε ένα χρονικό ορίζοντα 100 εκατ. ετών που στην κοσμολογική κλίμακα είναι αρκετά μικρό χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η φάση της συστολής θα διαρκέσει μερικά δισ. έτη και η κατάληξη θα είναι είτε ο θάνατος ο Σύμπαντος είτε η αναγέννηση του χωροχρόνου αλλά σε κάθε περίπτωση το Σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε εμείς δεν θα υπάρχει πια. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου αυτής της θεωρίας για να υπάρξει επαλήθευση ή διάψευση της αλλά παρόλα αυτά μπαίνει και αυτή στον κατάλογο των διαφόρων θεωριών που έχουν αναπτυχθεί για το πιθανό μέλλον και το πιθανό τέλος του Σύμπαντος.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε το λαμπρότερο πάλσαρ στο Σύμπαν

Κυριακή, 08 Μαΐου 2022

1652027159985.png


Οι πάλσαρ είναι αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφονται ταχύτατα γύρω από άξονα και καθώς τους παρατηρούμε από τη Γη καταγράφουμε αλληλουχία σχεδόν περιοδικών παλμών. Είναι μία κατηγορία παλλόμενων ουράνιων ραδιοπηγών, ουράνια δηλαδή σώματα που εκπέμπουν ανιχνεύσιμη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με τη μορφή ραδιοφωνικών κυμάτων. Από τη λέξη pulse (= παλμός) προέρχεται και η ονομασία τους: pulsar = PULSating stAR (παλλόμενος αστέρας).

Έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 3,300 πάλσαρ, το 99% στο δικό μας γαλαξία και το 1% έξω από αυτόν. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ παρουσιάζουν την ανακάλυψη ενός ακόμη πάλσαρ που είναι και το λαμπρότερο από όσα γνωρίζουμε. Το πάλσαρ βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιάδων ετών φωτός στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου. Πρόκειται για ένα γειτονικό μας γαλαξία που ανήκει στην κατηγορία των ακανόνιστων γαλαξιών, δηλαδή δεν διαθέτουν ένα ορισμένο σχήμα όπως σπειροειδές ή ελλειπτικό κλπ. Είναι επίσης δέκα φορές μικρότερος από τον δικό μας γαλαξία και έχει δέκα φορές λιγότερα άστρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το πάλσαρ που εντόπισαν και έλαβε την κωδική ονομασία PSR J0523-7125 είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιο λαμπρό από οποιοδήποτε άλλο πάλσαρ γνωρίζουμε. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι ολοκληρώνει τρεις περιστροφές γύρω από τον άξονα του ανά δευτερόλεπτο. Η μελέτη του πάλσαρ αναμένεται να αποκαλύψει άγνωστα στοιχεία για αυτά τα κοσμικά σώματα αν και οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να ανακαλύψουμε και άλλα παρόμοιων χαρακτηριστικών με αυτό πάλσαρ για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς τους.


https://www.naftemporiki.gr/story/1860470/anakalufthike-to-lamprotero-palsar-sto-sumpan

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου στις μαύρες τρύπες

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022

1652114840667.png

Καλλιτεχνική απεικόνιση μια μαύρης τρύπας που βρίσκεται σε διαδικασία αντιστροφής μαγνητικού πεδίου

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες της NASA έκαναν μια νέα και ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη για τη φύση και τους μηχανισμούς των πιο μυστηριωδών κοσμικών σωμάτων, των μαύρων τρυπών.

Τα δεδομένα διαστημικών και επίγειων τηλεσκοπίων από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που υπάρχει στο κέντρο του γαλαξία 1ES 1927+654 ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 236 εκατ. ετών φωτός από τη Γη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα φαινόμενο. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» οι ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν εκπομπές ακτινών Χ από το κέντρο του γαλαξία, εκπομπές που είχαν μια πρωτοφανή «συμπεριφορά» με την οποία έρχονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά οι επιστήμονες. Οι εκπομπές αυτές διακόπτονταν απότομα με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι αυτό το φαινόμενο συνδέεται με την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου της μαύρης τρύπας.

Το φαινόμενο παρατηρείται σε πλανήτες και συμβαίνει και στη Γη αλλά είναι η πρώτη φορά που φαίνεται πιθανό το φαινόμενο να συμβαίνει και στις μαύρες τρύπες.


Αν η εκτίμηση των ερευνητών αποδειχθεί ορθή θα ξεκινήσουν νέες μελέτες για να διαπιστωθεί πώς η μαγνητική αντιστροφή στις μαύρες τρύπες επηρεάζει τους μηχανισμούς τους και γενικότερα το τοπικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Θα προστεθεί έτσι ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της ύπαρξης των μαύρων τρυπών.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.
Aκουστε το...ειναι πανεμορφος ηχος!

Ακούστε την ηχώ μιας μαύρης τρύπας

Σάββατο, 07 Μαΐου 2022

1652205196777.png


Οι μαύρες τρύπες αποτελούν τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του Σύμπαντος και αν και τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να συλλέξουν πολλές πληροφορίες για αυτές εντούτοις η ύπαρξη και οι μηχανισμοί τους παραμένουν εν πολλοίς στη σφαίρα του αγνώστου.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, του περίφημου MIT, ανέλυσαν δεδομένα που συνέλεξε το τηλεσκόπιο NICER που βρίσκεται εγκατεστημένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το τηλεσκόπιο είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει και να μελετά τις εκπομπές ακτινών Χ από μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίου.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν 26 συστήματα που αποτελούνται από μια μαύρη τρύπα και ένα άστρο το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από αυτή. Κατά βάση οι μαύρες τρύπες αποσπούν με πιο αργό ή πιο γρήγορο ρυθμό την ύλη του άστρου αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τη μάζα τους. Η διαδικασία αυτή παράγει διαφόρων ειδών βίαια και πολλές φορές εξωτικά κοσμικά φαινόμενα.

Οι ερευνητές έστρεψαν στη συνέχεια την προσοχή τους σε δέκα από αυτά τα δυαδικά συστήματα, αυτά που βρίσκονται πιο κοντά στη Γη και έχουν την μεγαλύτερη φωτεινότητα με στόχο να προσπαθήσουν να διακρίνουν μέσα από τα φαινόμενα που εξελίσσονται εκεί την ηχώ των μαύρων τρυπών. Κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν την ηχώ που παράγεται από οκτώ από αυτά τα δυαδικά συστήματα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα οκτώ συστήματα αποτελούνται από μικρού μεγέθους μαύρες τρύπες με μάζα 5-15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και όλες «τρέφονται» με άστρα παρόμοια με τον Ήλιο. Οι ερευνητές κατάφεραν να διακρίνουν την ηχώ των μαύρων τρυπών και να την μετατρέψουν σε ηχητικά κύματα.

Σημαντική διαπίστωση των ερευνητών είναι ότι η ηχώ σε όλα τα συστήματα παρά τις διαφορές στο μέγεθος των μαύρων τρυπών είναι παρόμοια κάτι που σημαίνει ότι και οι κοσμικές διεργασίες και φαινόμενα που παράγονται στο τοπικό περιβάλλον έχουν κοινά χαρακτηριστικά.
Άλλη ενδιαφέρουσα διαπίστωση των ερευνητών είναι ότι με βάση τα ευρήματα τους ενισχύεται η θεωρία ότι οι μαύρες τρύπες εκτοξεύουν ύλη σε ασύλληπτες αποστάσεις και ότι η λειτουργία τους συμβάλει στον σχηματισμό και την μορφή που παίρνουν οι γαλαξίες.


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκαν δύο νέοι βραχώδεις εξωπλανήτες

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022

1652291277889.png

Ο κατάλογος των εξωπλανητών μέχρι σήμερα αριθμούσε την 1 Μαΐου 5,017 πλανήτες που έχουν εντοπιστεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν τώρα άλλοι δύο. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» και το online αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arxiv ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας παρουσιάζουν την ανακάλυψη δύο εξωπλανητών σε απόσταση 33 ετών φωτός από εμάς.

Οι δύο πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το άστρο HD 260655 που οι αστρονόμοι του έχουν δώσει αρκετές ακόμη κωδικές ονομάσίες (Gliese 239, TOI-4599, LHS 1858, HIC 31635 και Wolf 287). Πρόκειται για ένα ερυθρό νάνο, ένα τύπο άστρων που έχουν σημαντικά μικρότερη μάζα και φωτεινότητα από αστέρια σαν τον Ήλιο αλλά είναι ο πιο κοινός τύπος άστρων στο Σύμπαν.

Ο ένας εξωπλανήτης έλαβε ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις την κωδική ονομασία του άστρου με την προσθήκη του γράμματος b (HD 260655b) και αντιστοίχως ο έτερος εξωπλανήτης την κωδική ονομασία του άστρου με την προσθήκη του επόμενου γράμματος της αγγλικής αλφαβήτου (HD 260655c). Το πλανητικό αυτό σύστημα είναι το τέταρτο κοντινότερο στο ηλιακό μας σύστημα και αναμένεται να αποτελέσει συχνό στόχο παρατηρήσεων από εδώ και πέρα.

Οι δύο εξωπλανήτες είναι βραχώδεις και με μεγέθη κοντινά με αυτά της Γης αλλά βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό τους άστρο κάτι που σημαίνει ότι οι συνθήκες που θα έχουν αναπτυχθεί σε αυτούς θα είναι κατά πάσα πιθανότητα απαγορευτικές για την παρουσία της ζωής σε αυτούς.

Ο πιο κοντινός στο άστρο πλανήτης ο HD 260655b είναι μόλις 1,24 φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από αυτό της Γης και ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο σε 2,8 μέρες. Ο HD 260655c είναι 1,53 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω το άστρο του σε 5,7 μέρες.

«Το σύστημα HD 260655 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για πλανητικές μελέτες σε βραχώδεις κόσμους» αναφέρουν οι ερευνητές. Οι δύο πλανήτες μπορούν να αποτελέσουν ιδανικούς στόχους παρατήρησης για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που θα μπορεί να μελετήσει την ατμόσφαιρα τους» αναφέρουν οι ερευνητές.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Ναι, η Σελήνη μπορεί να γίνει... μποστάνι

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022

1652457985218.png

Αμερικανοί επιστήμονες καλλιέργησαν στη Γη φυτά σε έδαφος από το φεγγάρι (σεληνιακό ρηγόλιθο), κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία. Πρόκειται για το πρώτο βήμα προκειμένου μια μέρα να καλλιεργηθούν στη Σελήνη φυτά κατάλληλα για τροφή και οξυγόνο, τα οποία θα στηρίξουν τις μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές στον δορυφόρο του πλανήτη μας. Με άλλα λόγια, άνοιξε ο δρόμος για τους πρώτους αγρότες στο φεγγάρι.

Τα πρώτα αυτά πειράματα, τα οποία έγιναν με μικρά δείγματα σεληνιακού εδάφους (συνολικά 12 γραμμάρια) που είχαν συλλεχθεί από τους αστροναύτες των αποστολών "Απόλλων" 11,12 και 17 της NASA, δείχνουν ότι είναι εφικτό να φυτρώσουν και να μεγαλώσουν γήινα φυτά σε έδαφος που διαφέρει πολύ από το γήινο. Όμως αναπτύσσονται πιο αργά, έχουν συνήθως μικρότερο μέγεθος και εμφανίζουν περισσότερα σημάδια στρες από ό,τι συμβαίνει όταν μεγαλώνουν σε χώμα από τη Γη.

Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι βιώσιμη η καλλιέργεια φυτών στο αυθεντικό έδαφος του φεγγαριού και όχι σε κάποια προσομοίωση του. Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνουν ότι μολονότι το σεληνιακό 'χώμα' μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το μεγάλωμα φυτών, δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη τους το ίδιο καλά με το γήινο χώμα ηφαιστειακής προέλευσης, ιδίως αν το πρώτο έχει εκτεθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην επιφάνεια της Σελήνης. Η εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι η κοσμική ακτινοβολία και ο ηλιακός 'άνεμος' προξενούν ζημιά στο σεληνιακό έδαφος, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η παρουσία σε αυτό μικρών σωματιδίων σιδήρου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής τους καθηγητές Ρόμπερτ Φερλ και 'Ανα-Λάιζα Πολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Communications Biology», πειραματίστηκαν με το φυτό αραβίδοψη (Arabidopsis thaliana), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε παρεμφερή πειράματα, μεταξύ άλλων επειδή το γονιδίωμα του έχει "διαβαστεί" πλήρως. Οι δύο ερευνητές είναι αναγνωρισμένοι διεθνώς ειδικοί στη μελέτη των φυτών στο διάστημα, μεταξύ άλλων έχοντας κάνει σχετικά πειράματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Tο μικρό ανθοφόρο φυτό αραβίδοψη, που ευδοκιμεί στην Ευρασία και στην Αφρική, δοκιμάστηκε σε 12 δείγματα σεληνιακού εδάφους που είχαν συλλεχθεί από διαφορετικά στρώματα της σεληνιακής επιφάνειας, καθώς επίσης σε 16 δείγματα ηφαιστειακής τέφρας από τη Γη, η οποία είχε παρόμοια σύνθεση και μέγεθος σωματιδίων με το σεληνιακό χώμα.

Διαπιστώθηκε ότι ενώ οι σπόροι αναπτύσσονταν σε όλες τις συνθήκες, τα φυτά στο σεληνιακό χώμα μεγάλωναν με βραδύτερο ρυθμό, έκαναν περισσότερο χρόνο για να πετάξουν φύλλα και οι ρίζες τους ήσαν πιο καχεκτικές. Μερικά περιείχαν επίσης κοκκινόμαυρα σημάδια, χαρακτηριστικό του στρες του φυτού. Επιπλέον, η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι τα φυτά αυτά είχαν εκφράσει περισσότερα από 1.000 γονίδια σχετικά με το στρες.

Επίσης, τα φυτά που μεγάλωναν στο παλαιότερο χώμα της αποστολής "Απόλλων 11", αναπτύσσονταν χειρότερα σε σχέση με εκείνα που μεγάλωναν σε πιο "φρέσκο" χώμα που είχαν φέρει οι κατοπινές αποστολές "Απόλλων". Πάντως το βασικό μήνυμα είναι αισιόδοξο. Όπως δήλωσε η δρ Πολ, "θέλαμε να κάνουμε αυτό το πείραμα, επειδή εδώ και χρόνια κάναμε την ίδια ερώτηση: μπορούν να μεγαλώσουν φυτά στο σεληνιακό έδαφος; Η απάντηση, όπως αποδείχτηκε, είναι ναι".

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.
Σημερα δηλαδη; Χμ....ακομα ζουμε.. :bunny:

NASA: Συναγερμός για αστεροειδή που κατευθύνεται στη Γη – Έχει μέγεθος μεγαλύτερο από το Empire State Building


10:22 , Παρασκευή 13 Μαΐου 2022
1652631118223.png


Ανησυχία στη NASA για τεράστιο αστεροειδή που κατευθύνεται προς τη Γη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις του αστεροειδούς 388945 (2008 TZ3), καθώς αναμένεται να περάσει κοντά από τον πλανήτη μας στις 15 Μαΐου.

Ο τεράστιος βράχος υπολογίζεται ότι έχει πλάτος έως και 490 μέτρα σε σύγκριση με το εμβληματικό Empire State Buildingπου έχει ύψος 443 μέτρων.


Ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή αν έπεφτε στη Γη. Ωστόσο, δεν συντρέχει λόγος πανικού, καθώς ο αστεροειδής 388945 (2008 TZ3) θα περάσει από τη Γη σε απόσταση περίπου 3,5 εκατ. μιλίων. Και μπορεί βέβαια να ακούγεται τεράστια απόσταση, αλλά σε σχέση με το μέγεθος του Διαστήματος, δεν είναι και τόσο μεγάλη απόσταση. Γι’ αυτό η NASA το παρακολουθεί και το έχει επισημάνει ως “στενή προσέγγιση”.


Εάν ένας αστεροειδής φτάσει σε απόσταση 4,65 εκατομμυρίων μιλίων και είναι μεγαλύτερος από ένα συγκεκριμένο μέγεθος, θεωρείται “δυνητικά επικίνδυνος”. Ο αστεροειδής της Κυριακής ταιριάζει με αυτήν την περιγραφή.


Θα πρέπει να περάσει από την ασφαλή του απόσταση με ταχύτητα λίγο μεγαλύτερη των 18.000 μιλίων την ώρα. Η NASA λέει ότι ο αστεροειδής θα πρέπει να περάσει από τη Γη γύρω στις 5:18 μ.μ. ET και 9:18 μ.μ. GMT.


Παντως γνωστο δεν εχει γινει ιδιαιτερα..
 

makis999

Νεοφερμένος

Ο makis999 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 34 μηνύματα.
Αυτό είναι που λένε πέρασε και δεν ακούμπησε :clapping:
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας του γαλαξία μας (βίντεο)​

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022

1652721618758.png

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα από την μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας. Η μαύρη τρύπα περιβάλλεται από ένα δακτύλιο κοσμικής ύλης που φωτοβολεί

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την ύπαρξη μιας μαύρης τρύπας που έλαβε την ίδια ονομασία με την περιοχή. Οι μελέτες που γίνονταν τις τελευταίες δεκαετίες στην επίμαχη περιοχή έδειχναν ότι η μαύρη τρύπα έχει μάζα περίπου 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ) το οποίο πριν από τρία χρόνια κατέγραψε την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας κατάφερε να φωτογραφήσει και την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας αποδεικνύοντας έτσι πέρα πάσης αμφιβολίας την ύπαρξη της. Την ύπαρξη της μαύρης τρύπας αποκαλύπτει ο δακτύλιος κοσμικής ύλης (αέρια, σκόνη) που περιβάλλει την μαύρη τρύπα η οποία καθώς είναι σκοτεινή δεν μπορεί να αποτυπωθεί οπτικά.

Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» επιβεβαιώνει ανάμεσα στα άλλα τη θεωρία Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Οι επιστήμονες λένε ότι αν και η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας είναι πολύ πιο κοντά από την μαύρη τρύπα που φωτογράφησαν πριν από τρία χρόνια σε άλλο γαλαξία το εγχείρημα της φωτογράφησης της ήταν πολύ πιο δύσκολο επειδή υπάρχει πολύ περισσότερη σκόνη στην περιοχή του Τοξότη Α*.
Η τελική εικόνα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας που δόθηκε στη δημοσιότητα, προέκυψε από τον συνδυασμό των διαφορετικών εικόνων που τράβηξαν οι επιστήμονες σε διαδοχικές φάσεις. Στην όλη προσπάθεια, που κράτησε πέντε χρόνια, συμμετείχαν περισσότεροι από 300 ερευνητές 80 ερευνητικών φορέων πολλών χωρών.



 

makis999

Νεοφερμένος

Ο makis999 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 34 μηνύματα.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Εντυπωσιακό σφαιρικό σμήνος στο κέντρο του γαλαξία μας

Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
1652810198017.png

Σφαιρωτό σμήνος ή σφαιρωτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του. Έχουν εντοπιστεί περίπου 160 σφαιρικά σμήνη στον γαλαξία μας και πιστεύεται ότι υπάρχουν μερικές δεκάδες ακόμη που περιμένουν τους αστρονόμους να τα εντοπίσουν. Κατά μέσο όρο ένα σφαιρικό σμήνος περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ως περίπου ένα εκατ. άστρα. Οι σπειροειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας διαθέτουν συνήθως μερικές εκατοντάδες σφαιρική σμήνη ενώ οι ελλειπτικοί γαλαξίες μερικές χιλιάδες.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα του σφαιρικού σμήνους NGC 6558 που βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Τοξότη κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας. Η εικόνα αλλά και τα δεδομένα που τη συνοδεύουν θα βοηθήσουν τους ειδικούς στην καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού και της εξέλιξης των σφαιρικών σμηνών.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Ηλιακός “σκαντζόχοιρος”: Η αποκάλυψη από τις θεαματικές φωτογραφίες που τράβηξε το διαστημικό σκάφος Solar Orbiter

17:36 , Πέμπτη 19 Μαΐου 2022
1652973653746.png

Το διαστημικό σκάφος Solar Orbiter τράβηξε μια σειρά από κοντινές και εντυπωσιακές εικόνες του Ήλιου, φέρνοντας στο φως για πρώτη φορά νέες λεπτομέρειες του άστρου μας, μεταξύ άλλων τον λεγόμενο «ηλιακό σκαντζόχοιρο», έναν περίεργο πίδακα καυτών και κρύων αερίων που παρατηρείται για πρώτη φορά στην ηλιακή επιφάνεια.

Ο «σκαντζόχοιρος», όπως βαφτίστηκε από τους επιστήμονες, έχει έκταση 25.000 χιλιομέτρων, περίπου διπλάσια από τη διάμετρο της Γης, καλύπτοντας παρόλα αυτά ένα μικρό μόνο τμήμα της διαμέτρου του Ήλιου (1,4 εκατ. χλμ).

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), που είναι επικεφαλής της αποστολής του Solar Orbiter σε συνεργασία με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), το σκάφος είχε επίσης την ευκαιρία να παρατηρήσει το νότιο πόλο του Ήλιου. Είναι η πρώτη φορά που οποιοδήποτε επίγειο ή διαστημικό τηλεσκόπιο τράβηξε τόσο λεπτομερείς εικόνες αυτής της περιοχής του μητρικού άστρου μας, η οποία πιστεύεται ότι παίζει ρόλο κλειδί στη δημιουργία του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.


Για «εικόνες που πραγματικά κόβουν την ανάσα», έκανε λόγο ο ηλιακός φυσικός Νταβίντ Μπέργκμανς του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου, επικεφαλής επιστήμονας και υπεύθυνος για την υπεριώδη κάμερα (Extreme Ultraviolet Imager) του σκάφους, η οποία τραβά υψηλής ανάλυσης εικόνες των χαμηλότερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας του Ήλιου, του ηλιακού στέμματος.


Το Solar Orbiter,το οποίο είχε εκτοξευθεί τον Φεβρουάριο του 2020 και φέρει δέκα επιστημονικά όργανα (εννέα ευρωπαϊκά και ένα αμερικανικό), έκανε την πρώτη του προσέγγιση στον Ήλιο στις 26 Μαρτίου φθάνοντας στο λεγόμενο περιήλιο. Θα κάνει το επόμενο κοντινό πέρασμά του στις 13 Οκτωβρίου, σε ακόμη μικρότερη απόσταση από το άστρο, οπότε αναμένεται να τραβήξει ακόμη πιο λεπτομερείς εικόνες. Αλλά μόνο μετά το 2026 το σκάφος θα μπορέσει να «δει» τις πολικές περιοχές του Ήλιου πιο άμεσα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.


Ο κύριος επιστημονικός στόχος της αποστολής είναι η μελέτη της σύνδεσης ανάμεσα στον Ήλιο και στην ηλιόσφαιρα, τη μεγάλη «φυσαλίδα» στο διάστημα, η οποία εκτείνεται πέρα από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και είναι γεμάτη με ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, κυρίως του ηλιακού «ανέμου». Είναι η κίνηση αυτών των σωματιδίων και των σχετιζόμενων ηλιακών μαγνητικών πεδίων που δημιουργούν τον διαστημικό «καιρό». Απώτερος σκοπός είναι η καλύτερη πρόβλεψη από τους επιστήμονες αυτού του καιρού, που μπορεί να έχει επιπτώσεις για τη Γη


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Ad astra Vangelis: Το αντίο των διαστημικών υπηρεσιών στον Παπαθανασίου (βίντεο)

1653157446870.png


Η αγάπη του Βαγγέλη Παπαθανασίου για το Διάστημα τον οδήγησε στο να συνεργαστεί με τις δύο μεγαλύτερες διαστημικές υπηρεσίες την NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) δημιουργώντας μουσική που συνόδεψε σημαντικές αποστολές εξερεύνησης όπως στον Άρη και τον Δία (NASA) καθώς και του κομήτη Rosetta (ESA).

Στην ανάρτηση της η NASA έβαλε τίτλο «Ad astra Vangelis» από την λατινική φράση Per aspera ad astra που σημαίνει «μέσα από δύσκολες συνθήκες στα άστρα» ενώ η ESA δηλώνει την βαθιά της λύπη για την απώλεια του συνθέτη που ήταν όπως αναφέρει η ανακοίνωση «καλός φίλος της ESA και της διαστημικής κοινότητας και ήταν τιμή μας που συνεργαστήκαμε στην αποστολή Rosetta».


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.
Αχμ...αντε παλι...

Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει “ξυστά” από τη Γη στις 27 Μαΐου – Έχει υπερδιπλάσιο μέγεθος από το Μπουρτζ Χαλίφα



14:18 , Κυριακή 22 Μαΐου 2022
1653227966857.png


Ένας μεγάλος αστεροειδής, ο Asteroid 7335 (1989 JA), διαμέτρου περίπου 1,8 χιλιομέτρων, θα περάσει σε σχετικά κοντινή – αλλά ασφαλή – απόσταση από τη Γη στις 27 Μαΐου.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχει ποτέ εντοπιστεί να πλησιάζει τον πλανήτη μας, έχοντας υπερδιπλάσιο μέγεθος από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι.


Είχε ανακαλυφθεί το 1989 και είναι ένας από τους 2.265 διαστημικούς βράχους που η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θεωρεί “δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς”. Ο αστεροειδής θα κάνει στο τέλος Μαΐου την κοντινότερη του διέλευση από τη Γη από τότε που ανακαλύφθηκε, ενώ δεν θα ξαναπλησιάσει τόσο πολύ τουλάχιστον έως το 2914.


Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση τουλάχιστον δεκαπλάσια (4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από εκείνη της Σελήνης από τη Γη. Η διέλευση του θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του από αστρονόμους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Ο εντοπισμός του θα γίνει καλύτερα στο νότιο ουρανό κοντά στον αστερισμό της Ύδρας.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του διαστημικού ταξί της NASA

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

1653327755615.png

Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα το CST-100 Starliner ένα νέο όχημα μεταφοράς ανθρώπων και φορτίων στο Διάστημα. Το σκάφος αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Boeing και της NASA στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά σκάφη Soyuz μετά την απόσυρση του στόλου των διαστημικών της λεωφορείων.

Ήδη έχει κατασκευαστεί από τη μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική εταιρεία στον κόσμο, την Space X του Ελον Μασκ, ένα διαστημικό σκάφος μεταφοράς προσωπικού και φορτίων που χρησιμοποιεί η NASA. Σειρά είχε τώρα το Starliner που πραγματοποιεί μια δοκιμαστική μη επανδρωμένη πτήση στον ISS, μεταφέροντας 250 κιλά προμηθειών και εξοπλισμού ενώ επιστρέφοντας θα μεταφέρει φορτίο περίπου 300 κιλών. H NASA και η Boeing έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες και βίντεο από το εσωτερικό του Starliner αλλά και από το σημείο που έχει σταθμεύσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Η διαθεσιμότητα ενός δεύτερου συστήματος, είναι σημαντική για τη χώρα» δήλωσε στο Reuters o Μπιλ Νέλσον, διοικητής της NASA λίγο πριν την εκτόξευση του σκάφους.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Γαλαξιακή καραμπόλα δημιούργησε ένα ποτάμι γέννησης άστρων (βίντεο)

Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

1653412342848.png

Στη φωτογραφία εικονίζεται η συγχώνευση των τεσσάρων γαλαξιών και διακρίνεται το «ποτάμι» που γεννά άστρα το οποίο ενώνει τους τρεις γαλαξίες στο πάνω μέρος της εικόνας με τον πιο απομακρυσμένο στην κάτω πλευρά της εικόνας.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είχε καταγράψει το 2010 εικόνες από μια περιοχή του Σύμπαντος όπου εξελίσσεται μια πολύ ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις κοσμική διεργασία. Σε απόσταση 166 εκατ. ετών φωτός από εμάς βρίσκεται το Hickson Compact Group 31 (HCG 31), μια ομάδα τεσσάρων γαλαξιών που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης.
Η συγχώνευση δύο γαλαξιών είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο Σύμπαν η οποία παράγει διαφόρων ειδών φαινόμενα. Η συγχώνευση τεσσάρων γαλαξιών δεν είναι κάτι συνηθισμένο και όπως είναι ευνόητο τα φαινόμενα που παράγονται σε πολλές περιπτώσεις είναι εκτός από εντυπωσιακά και άγνωστα για την επιστημονική κοινότητα.

Επιστήμονες της NASA μελέτησαν και επεξεργάστηκαν εκ νέου τα δεδομένα και τις εικόνες που είχε καταγράψει το Hubble από την τετραπλή γαλαξιακή συγχώνευση. Το αποτέλεσμα είναι μια νέα εικόνα του τι συμβαίνει εκεί. Η συγχώνευση δύο γαλαξιών δημιουργεί συνθήκες μαζικής γέννησης άστρων στις περιοχές που οι δύο γαλαξίες αρχίζουν να ακουμπούν ο ένας τον άλλο.

Τι συμβαίνει όμως όταν συγχωνεύονται τέσσερις γαλαξίες και ο ένας βρίσκεται μεγαλύτερη απόσταση από τους άλλους τρεις; Όπως αποκαλύπτει η νέα μελέτη και εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτό που έχει συμβεί είναι η δημιουργία μιας κοσμικής λωρίδας που ενώνει τον πιο απομακρυσμένο γαλαξία με τους τους άλλους τρεις.


Στη λωρίδα αυτή που οι ερευνητές ονομάζουν «ποτάμι» γεννιούνται συνεχώς νέα άστρα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.
Ε ναι,..ειναι δεδομενο.

Μπράιαν Κοξ: Υπάρχουν εξωγήινοι αλλά βρίσκονται πάρα πολύ μακριά από εμάς

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

1653498649710.png

Ο Βρετανός σωματιδιακός φυσικός Μπράιαν Κοξ έχει γίνει διάσημος χάρις στην συνεργασία με το BBC και τις τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει με αντικείμενο τον κόσμο της Φυσικής και του Διαστήματος.

Μιλώντας στο πρωινό πρόγραμμα του BBC την Κυριακή ο Κοξ μίλησε για την πιθανή ύπαρξη νοήμονος εξωγήινου πολιτισμού. «Υπάρχουν περί τα δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό Σύμπαν οπότε είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι εκτός από εμάς εκεί έξω» ανέφερε ο Κοξ κάνοντας στη συνέχεια μια ανάλυση σε σχέση με την εξέλιξη της ζωής στη Γη και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής σε κάθε της μορφή στο Διάστημα.

«Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι η ζωή ήταν παρούσα στη Γη πριν από 3,8 δισ. έτη και ο πρώτος πολιτισμός εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα. Χρειάστηκαν λοιπόν περίπου τέσσερα δισ. έτη για να φτάσουμε από την γέννηση της ζωής στην εμφάνιση πολιτισμού. Είναι ένα τεράστιο χρονικό διάστημα, το ένα τρίτο της ηλικίας του Σύμπαντος κάτι που σημαίνει ότι οι μικροβιακές μορφές ζωής είναι πιθανώς πολύ κοινές αλλά μορφές ζωής σαν τον άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αν με υποχρέωνε κάποιος να κάνω μια εκτίμηση θα έλεγα ότι υπάρχουν μικροβιακές μορφές ζωής παντού, για αυτό και τις αναζητούμε σε άλλους κόσμους όπως για παράδειγμα, στον Άρη» λέει ο Κοξ που δίνει και ένα οικολογικό μήνυμα. «Αν οι άνθρωποι κατοικούν τον μόνο πλανήτη με ζωή σε έναν γαλαξία με 400 δισ. άστρα αυτό μας δημιουργεί μια επιπλέον ευθύνη όσον αφορά την προστασία του από την κλιματική αλλαγή».

Η Μόνικα Γκρέιντι, καθηγήτρια πλανητικών και διαστημικών επιστημών συμφωνεί με τον Κοξ όσον αφορά τις πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινης ζωής. «Ο γαλαξίας μας είναι γεμάτος από άστρα διαφορετικών τύπων και πλανήτες που βρίσκονται σε αυτά τα άστρα. Είναι λοιπόν στατιστικά πολύ πιθανό να έχει αναπτυχθεί ζωή σε κάποιον πλανήτη του γαλαξία μας. Από την στιγμή που είναι αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει νοήμον πολιτισμός στο ηλιακό μας σύστημα οπουδήποτε και αν αυτός έχει αναπτυχθεί θα πρέπει να έχει αναπτύξει τεχνολογία διαστρικών ταξιδιών και πάλι θα χρειάζεται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να φτάσει εδώ. Ευελπιστώ ότι ένας τέτοιος πολιτισμός θα έχει καταφέρει να εξελιχτεί τόσο ώστε να έχει κατανοήσει πλήρως ότι η ειρήνη, η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι πιο ασφαλείς παράγοντες επιβίωσης ενός πολιτισμού από τον πόλεμο, τον τρόμο και την αδικία

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Επιλέχθηκαν οι πρώτοι εξωπλανήτες που θα εξερευνήσει το James Webb (βίντεο)

Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

1653755213773.png

Με αγωνία περιμένει η επιστημονική κοινότητα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δοκιμών και ελέγχων των οργάνων και συστημάτων του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb για να ξεκινήσει τις αποστολές εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος, του γαλαξία μας και του Σύμπαντος.

Οι διαδικασίες αυτές ολοκληρώνονται στις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται το ισχυρότερο και πιο προηγμένο τηλεσκόπιο να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Η NASA ανακοίνωσε μια από τις αρχικές αποστολές του τηλεσκοπίου. Το James Webb θα στοχεύσει δύο από τους περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και η ομάδα ελέγχου του τηλεσκοπίου μαζί τους επιστήμονες που θα πάρουν μέρος στην αποστολή αυτή θα δουν στην πράξη τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου. Πρόκειται για δύο βραχώδεις εξωπλανήτες.

Το James Webb θα πραγματοποιήσει υψηλής ανάλυσης φασματογραφήσεις και άλλες καταγραφές δεδομένων με στόχο να συλλέξει ένα πλήθος γεωλογικά στοιχεία των δύο εξωπλανητών που ανάμεσα στα άλλα θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού και εξέλιξης των βραχωδών πλανητών στους οποίους φυσικά ανήκει και η Γη.

Ο ένας εξωπλανήτης είναι ο 55 Cancri e που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός από τη Γη. Έχει μάζα περίπου 8 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη μας και διάμετρο περίπου δύο φορές μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να ανήκει στην κατηγορία των «υπερ-Γαιών». Ο 55 Cancri e βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο και ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από αυτό σε μόλις 18 ώρες.

Ο 55 Cancri e είναι «κλειδωμένος» από άποψη περιφοράς, δηλαδή έχει στραμμένη μόνιμα την ίδια πλευρά στο άστρο του όπως συμβαίνει με την Σελήνη και τη Γη. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον 55 Cancri e ξεπερνούν τους 2,700 βαθμούς Κελσίου και στην πλευρά που βλέπει το άστρο του εκτιμάται ότι σχεδόν τα πάντα είναι λιωμένα και ρέει μόνο λάβα. Έχουν γίνει κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τις ατμοσφαιρικές και καιρικές συνθήκες του εξωπλανήτη οι οποίες αναμένουν επιβεβαίωση ή διάψευση από το James Webb που αναμένεται να αποκαλύψει και άλλα δεδομένα για τον πλανήτη.
Ο δεύτερος εξωπλανήτης είναι ο LHS 3844 b που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 49 ετών φωτός από τη Γη. Ο πλανήτης βρίσκεται και αυτός σε απόσταση αναπνοής από το μητρικό άστρο του ολοκληρώνοντας μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 11 ώρες. Επειδή όμως το άστρο αυτό είναι πιο μικρό και λιγότερο θερμό από το άστρο του 55 Cancri e εκτιμάται ότι οι συνθήκες θα είναι αρκετά διαφορετικές, πιο ήπιες και μπορεί να μην είναι όλα λιωμένα όπως επίσης να έχει αναπτυχθεί κάποιου είδους σύνθετη ατμόσφαιρα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Το Hubble αποκαλύπτει τον «Κρυμμένο Γαλαξία» (βίντεο)

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 12:50
1653930649786.png

Η εντυπωσιακή εικόνα του γαλαξία IC 342 που κατέγραψε το Hubble.

Με τον όρο Τοπική Ομάδα οι επιστήμονες ονομάζουν τους γαλαξίες που βρίσκονται εντός των ορίων της γαλαξιακής… γειτονιάς στην οποία ανήκει και ο δικός μας γαλαξίας. Αποτελείται από περίπου 80 γαλαξίες που είναι κατά βάση μικρότεροι από τον δικό μας γαλαξία αλλά υπάρχουν και ορισμένοι κατά πολύ μεγαλύτεροι όπως αυτός της Ανδρομέδας με τον οποίο βρισκόμαστε σε πορεία σύγκρουσης σε περίπου 4,5 δισ. έτη.

Ένας από τους γαλαξίες του Τοπικού Σμήνους είναι ο IC 342 που έχει επίσης το όνομα Caldwell 5. Είναι όμως περισσότερο γνωστός ως ο «Κρυμμένος Γαλαξίας» επειδή η θέση στην οποία βρίσκεται δυσκολεύει πολύ τα τηλεσκόπια να τον δουν και να τον παρατηρήσουν.

Πρόκειται για ένα σπειροειδή γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Ο IC 342 «στέκεται» πίσω από τον ισημερινό του γαλαξία μας κάτι που σημαίνει ότι τα τηλεσκόπια πρέπει να βρίσκουν τρόπο να διαπερνούν το πυκνό πέπλο κοσμικής ύλης που περιβάλει το γαλαξιακό μας κέντρο. Οι επιστήμονες δυσκολεύονται πολύ να καταγράψουν καθαρές εικόνες και να μελετήσουν τις κεντρικές περιοχές του γαλαξία μας εξαιτίας αυτού του πέπλου αλλά και της έντονης λάμψης των άστρων της περιοχής πόσο μάλλον να καταγράψουν εικόνες και να μελετήσουν οτιδήποτε βρίσκεται πίσω από το γαλαξιακό κέντρο.

Όμως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απέδειξε για μια ακόμη φορά τη διαχρονική του αξία και το πόσο πολύ θα λείψει στην επιστημονική κοινότητα αλλά και την ανθρωπότητα. Το Hubble κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα του IC 342 δίνοντας την δυνατότητα στους επιστήμονες την ευκαιρία να τον παρατηρήσουν πιο λεπτομερώς από ότι πριν.

Στην εικόνα του Hubble αποκαλύπτονται περιοχές μαζικής γέννησης άστρων στον IC 342 και σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA αν ο γαλαξίας βρισκόταν σε διαφορετικό σημείο θα ήταν από τους πιο φωτεινούς γαλαξίες στον ουράνιο θόλο.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,138 μηνύματα.

Μάρτιν Ρις: Οι κάτοικοι του Άρη θα γίνουν σάιμποργκ και θα αποικήσουν άλλους κόσμους

Τρίτη, 31 Μαΐου 2022

1654021017784.png

Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει ότι η διαστημική του εταιρεία, η Space X, θα πραγματοποιήσει αυτή την ιστορική αποστολή μέχρι το τέλος της δεκαετίας ενώ η NASA αναφέρει ότι η δική της αποστολή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2030 ή τις αρχές του 2040.

Το πώς θα καταφέρει να επιβιώσει ο άνθρωπος στις αφιλόξενες συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη αποτελεί αντικείμενο συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών που θα του επιτρέπουν να ζει εκεί. Σε αυτό το διαρκές… ντιμπέιτ πήρε θέση ο κορυφαίος Βρετανός αστρονόμος, ο λόρδος Μάρτιν Ρις που έχει διατελέσει ανάμεσα στα άλλα πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας, της εθνικής ακαδημίας επιστημών της Βρετανίας.

«Αυτοί οι ατρόμητοι εξερευνητές που θα βρίσκονται στον Άρη δεν θα υπόκεινται σε οποιουδήποτε είδους κανονισμούς και θα μπορούν να κάνουν ότι θεωρούν σωστό για να τροποποιήσουν τους εαυτούς τους έτσι ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στις αρειανές συνθήκες. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές προσαρμογής μέσα σε μία ή δύο γενιές θα έχει δημιουργηθεί ένα διαφορετικό είδος. Δεν μπορούμε να πούμε ποιο μείγμα τεχνικών και τεχνολογιών θα έχει χρησιμοποιηθεί και ποιο θα είναι το ποσοστό σάρκας και αίματος και ποιο ηλεκτρονικών συστημάτων που θα φέρει πάνω του αυτό το νέο είδος. Αν όμως επικρατήσει το ηλεκτρονικό στοιχείο μπορεί αυτό το είδος να αποκτήσει μια μορφή αθανασίας και έτσι να μπορεί να πραγματοποιεί μεγάλα διαστρικά ταξίδια για να επισκεφτεί και να αποικήσει άλλους κόσμους» αναφέρει ο Ρις.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top