Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Τελειοοοοοοοοοοοοο!

Οι μαύρες τρύπες δολοφονούσαν τους γαλαξίες τους στο νεαρό Σύμπαν

Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022

1654451531174.png


Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Προηγμένων Επιστημών SOKENDAI στην Ιαπωνία μελέτησε δεδομένα του προγράμματος Cosmic Evolution Survey (COSMOS) και οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι οι μαύρες τρύπες στο νεαρό Σύμπαν «δολοφονούσαν» τους γαλαξίες στους οποίους βρίσκονταν.

Οι αστρονόμοι υποπτεύονταν ότι η ισχυρή ακτινοβολία που εκπέμπεται από την ύλη που στροβιλίζεται γύρω από υπερμεγέθεις τρύπες στα κέντρα γαλαξιών μπορούν να λειτουργήσουν… τοξικά. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η ακτινοβολία από τις γιγάντιες μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών είτε καταστρέφουν τα μοριακά νέφη που αποτελούν το περιβάλλον στο οποίο δημιουργούνται τα άστρα είτε ωθούν τα νέφη αυτά έξω από τους γαλαξίες.

Έχουν εντοπιστεί κάποιοι γαλαξίες, κατά βάση μεγάλοι ελλειπτικοί γαλαξίες, που έκαναν την εμφάνιση τους στην στο πρώιμο Σύμπαν και έχει διαπιστωθεί ότι η παραγωγή άστρων σε αυτούς σταμάτησε πολύ γρήγορα. Οι γαλαξίες αυτοί ονομάζονται «ερυθροί και νεκροί» επειδή όταν η παραγωγή άστρων σταματήσει τα μόνα άστρα που υπάρχουν σε αυτούς είναι οι αποκαλούμενοι ψυχροί ερυθροί αστέρες. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα που έχουν καταγράψει ισχυρά επίγεια αλλά και διαστημικά τηλεσκόπια από γαλαξίες ηλικίας 9,5 δισ. ετών ως 12,5 δισ. ετών.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» οι ερευνητές παρουσιάζουν στοιχεία που δείχνουν ότι γαλαξίες της πρώιμης φάση του Σύμπαντος οι οποίοι είχαν σταματήσει πολύ γρήγορα να παράγουν άστρα διαθέτουν μαύρες τρύπες στο κέντρο τους που παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα από αυτή που έχουν οι μαύρες τρύπες σε συνομηλίκους γαλαξίες που η παραγωγή νέων άστρων ήταν απρόσκοπτη.

Το εύρημα αυτό ενισχύει αν δεν επιβεβαιώνει την θεωρία για τη θανατηφόρο δράση των μαύρων τρυπών σε ολόκληρους γαλαξίες και όχι μόνο στις περιοχές που εκτείνεται το πανίσχυρο βαρυτικό τους βεληνεκές.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εντυπωσιακή εικόνα από μυστηριώδες σφαιρωτό σμήνος

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022

1654535925694.png

Η εντυπωσιακή εικόνα του σφαιρωτού σμήνους Ruprecht 106.
Σφαιρωτό σμήνος ή σφαιρωτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του. Έχουν εντοπιστεί περίπου 160 σφαιρικά σμήνη στον γαλαξία μας και πιστεύεται ότι υπάρχουν μερικές δεκάδες ακόμη που περιμένουν τους αστρονόμους να τα εντοπίσουν. Κατά μέσο όρο ένα σφαιρικό σμήνος περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ως περίπου ένα εκατ. άστρα. Οι σπειροειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας διαθέτουν συνήθως μερικές εκατοντάδες σφαιρική σμήνη ενώ οι ελλειπτικοί γαλαξίες μερικές χιλιάδες.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα του σφαιρωτού σμήνους Ruprecht 106 που βρίσκεται σε απόσταση 69,100 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κενταύρου. Το σμήνος αυτό ανήκει σε μια αινιγματική μειονότητα της κοινότητας των σφαιρικών σμηνών. Τα άστρα στα σφαιρωτά σμήνη δημιουργούνται στις ίδιες περιοχές και τις ίδιες χρονικές περιόδους (άρα και στις ίδιες συνθήκες) αλλά παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα είδη και κυρίως την σύνθεση των άστρων στα σμήνη αυτά.

Υπάρχει όμως ένας μικρός αριθμός σφαιρωτών σμηνών στα οποία δεν υπάρχει ποικιλία άστρων γεγονός που προβληματίζει εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες χωρίς να έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν πειστικές απαντήσεις. Ένα τέτοιο αινιγματικό σφαιρωτό άστρο είναι το Ruprecht 106 και όπως είναι ευνόητο κάθε νέα παρατήρηση, καταγραφή εικόνων και δεδομένων τόσο σε αυτό αλλά και στα υπόλοιπα αντίστοιχα σφαιρωτά σμήνη συμβάλουν στην επίλυση του μυστηρίου.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε σπάνιος τύπος Υπερ-Γαίας

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 14:36

1654623136968.png

Ένας από τους πλέον κοινούς τύπους πλανητών στο Σύμπαν είναι πλανήτες με μάζα 2-10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Σχεδόν όλα τα πλανητικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί διαθέτουν τουλάχιστον ένα τέτοιο πλανήτη ο οποίος έλαβε από την επιστημονική κοινότητα την ονομασία «Υπερ-Γη» ή «Υπερ-Γαία».

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας το ισχυρό επίγειο τηλεσκόπιο Subaru ανακάλυψε μια ακόμη Υπερ-Γαία.Σε απόσταση 36,5 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται το άστρο Ross 508 που είναι πέντε φορές μικρότερο από τον Ήλιο. Πρόκειται για ένα ερυθρό νάνο, τον πιο κοινό τύπο άστρων του γαλαξία μας. Τα άστρα αυτά έχουν μικρότερη θερμοκρασία και φωτεινότητα από τον Ήλιο για αυτό τον λόγο η κατοικήσιμη ζώνη τους βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση από αυτά από ότι οι κατοικήσιμη ζώνη άστρων σαν τον Ήλιο ή φυσικά μεγαλύτερα και πιο θερμά ή φωτεινά από τον Ήλιο.

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα ο εντοπισμός πλανητών γύρω από ερυθρούς νάνους και μάλιστα τους πιο ψυχρούς από αυτούς όπως ο Ross 508 είναι σπάνιος. Για αυτό και η ανακάλυψη τέτοιων εξωπλανητών έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα εξωπλανήτη με μέγεθος 4 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης να βρίσκεται σε τροχιά πολύ κοντά στον ερυθρό νάνο. Ο εξωπλανήτης που ονομάστηκε Ross 508b ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου έντεκα ημέρες. Η ανακάλυψη εκτός των άλλων θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των πλανητικών συστημάτων που δημιουργούνται γύρω από τους ψυχρούς ερυθρούς νάνους.


https://www.naftemporiki.gr/story/1870566/anakalufthike-spanios-tupos-yper-gaias
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Η διαστημική χωματερή «πνίγει» τη Γη

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022

1654712286970.png

Η διαστημική βιομηχανία δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχη για το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των αποκαλούμενων «διαστημικών σκουπιδιών». Μιλώντας στους Financial Times επιστήμονες αλλά και κορυφαία στελέχη των διαστημικών υπηρεσιών περιγράφουν με δραματικούς τόνους την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η μέχρι σήμερα διαστημική δραστηριότητα της ανθρωπότητας έχει δημιουργήσει μια μεγάλη χωματερή έξω ακριβώς από την γήινη ατμόσφαιρα. Πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 εκατ. αντικείμενα διαφόρων μεγεθών τα οποία κυκλοφορούν με τρομερές ταχύτητες ανεξέλεγκτα έξω από την Γη. Ο όγκος αυτών των αντικειμένων αυξάνεται συνεχώς όσο αυξάνεται ο αριθμός των κάθε είδους διαστημικών αποστολών αλλά και από τις συγκρούσεις των διαστημικών σκουπιδιών είτε μεταξύ τους είτε με άλλα εν λειτουργία διαστημικά συστήματα.

Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία περίπου πέντε χιλιάδες δορυφόροι με τους τέσσερις χιλιάδες εξ αυτών να κινούνται σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη. Επιπλέον υπάρχουν περίπου τρεις χιλιάδες δορυφόροι που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και εξακολουθούν όμως να κάνουν… βόλτες γύρω από τον πλανήτη μας.

Το 50% των δορυφόρων που βρίσκονται σε λειτουργία εκτοξεύτηκε μόλις τα τελευταία τρία έτη και ο ρυθμός αύξησης των δορυφόρων αναμένεται να εκτοξευτεί τα προσεχή χρόνια. Οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφορικοί στόλοι κολοσσών όπως η Space X (του Ελον Μασκ), η Amazon (του Τζεφ Μπέζος) και η OneWeb (σύμπραξη εταιρειών και της βρετανικής κυβέρνησης) αριθμούν ήδη μερικές χιλιάδες δορυφόρους και οι τρεις εταιρείες έχουν υποβάλει αιτήματα για εκτόξευση δεκάδων χιλιάδων δορυφόρων τα επόμενα χρόνια. Τέτοιους στόλους έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν υπό κρατικό έλεγχο ορισμένες χώρες όπως η Κίνα και ο Καναδάς.

Η Δορυφορική Βιομηχανική Ένωση εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα κυκλοφορούν λίγο από την Γη περισσότεροι από 100 χιλιάδες δορυφόροι. Πολλοί επιστήμονες διατύπωναν από παλιά την ανησυχία τους για την παραγωγή διαστημικών σκουπιδιών με τον αστροφυσικό της NASA Ντόναλντ Κέσλερ να διατυπώνει το μακρινό 1978 μια θεωρία για τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα από την κλιμακούμενη αύξηση των διαστημικών σκουπιδιών. Ο Κέσλερ έχει αναφέρει ότι κάποια στιγμή ο όγκος των διαστημικών σκουπιδιών θα γίνει τόσο μεγάλος ώστε να δημιουργηθεί ένας πραγματικός φράκτης γύρω από τον πλανήτη εμποδίζοντας την εκτόξευση διαστημικών σκαφών και άρα εγκλωβίζοντας τον άνθρωπο στη Γη. Η πρόβλεψη αυτή ονομάστηκε «σύνδρομο Κέσλερ».

«Ακόμη και αν διακοπεί σήμερα κάθε διαστημική δραστηριότητα, αν δεν ξαναγίνει κάποια εκτόξευση τα μοντέλα δείχνουν ότι ο όγκος των διαστημικών σκουπιδιών θα συνεχίσει να αυξάνεται εξαιτίας των συγκρούσεων που παράγουν νέα σκουπίδια. Νομίζω ότι έχουμε πλέον ξεπεράσει ακόμη και το στάδιο του συνδρόμου Κέσλερ» αναφέρει ο Χόλγκερ Κράγκ, επικεφαλής του τομέα διαστημικής ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

«Δεν είναι μόνο οι δορυφόροι που βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα διαστημικά σκουπίδια απειλούν τις αποστολές μας επανδρωμένες και μη. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί αν ένα διαστημικό σκουπίδι χτυπήσει έναν αστροναύτη που πραγματοποιεί διαστημικό περίπατο. Θα τρυπήσει την στολή του με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να βρούμε τρόπο να απομακρύνουμε κάποια από αυτά τα διαστημικά σκουπίδια» δηλώνει ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον.
Το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού δορυφόρων και αποστολών που αναμένεται να εκτοξευτούν τα επόμενα χρόνια αλλά κυρίως επειδή η παγκόσμια κοινότητα και ειδικότερα οι χώρες που δραστηριοποιούνται στο Διάστημα δεν συμφωνούν στην δημιουργία κανόνων για το πόσοι δορυφόροι και αποστολές πρέπει να εκτοξεύονται, πόσους δορυφόρους χωράει ο διαστημικός χώρος πέριξ της Γης, τα σημεία που βρίσκεται και κινείται κάθε δορυφόρος και την ανταλλαγή πληροφοριών για τις θέσεις των δορυφόρων ή άλλων διαστημικών αντικειμένων και εγκαταστάσεων για να αποφεύγονται ατυχήματα που παράγουν νέα σκουπίδια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών σχέδια αλλά και πρωτότυπα συστήματα εξουδετέρωσης διαστημικών σκουπιδιών. Όμως μέχρι στιγμής όλα τα σχέδια και συστήματα αφορούν στοχευμένη εξουδετέρωση κάποιων μεγάλων σε μέγεθος σκουπιδιών που έχει διαπιστωθεί ότι αποτελούν απειλή. Είναι σίγουρα ευπρόσδεκτα και αυτά αυτά τα συστήματα αλλά θα πρέπει να βρεθούν τρόποι μαζικής συλλογής και απομάκρυνσης ή καταστροφής των διαστημικών σκουπιδιών που περιβάλλουν τη Γη.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εντοπίστηκαν σε αστεροειδή τα δομικά υλικά της ζωής

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022

1654877256043.png


Αμινοξέα, βασικά στοιχεία της ζωής στη Γη, ανακαλύφθηκαν σε δείγματα ύλης που ένα ιαπωνικό ερευνητικό διαστημικό σκάφος συνέλεξε το 2019 από έναν αστεροειδή, σύμφωνα με ιαπωνική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Αυτά τα αμινοξέα και άλλες οργανικές ύλες που προέρχονται από τον αστεροειδή Ριούγκου «θα μπορούσαν να δώσουν ενδείξεις για την προέλευση της ζωής στη Γη», σύμφωνα μ' αυτή τη μελέτη ερευνητών υπό τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου της Οκαγιάμα.
«Η ανακάλυψη αμινοξέων ικανών να σχηματίσουν πρωτεΐνες είναι σημαντική, επειδή ο Ριούγκου δεν είχε εκτεθεί στη βιόσφαιρα της Γης, αντίθετα από τους μετεωρίτες», σύμφωνα με τη μελέτη αυτή. Κατά συνέπεια, «ο εντοπισμός τους αποδεικνύει πως τουλάχιστον ορισμένα απ' αυτά τα στοιχειώδη δομικά υλικά της ζωής στη Γη μπορεί να έχουν σχηματισθεί σε διαστημικά περιβάλλοντα», προστίθεται από την ίδια πηγή.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πως εντόπισαν 23 διαφορετικούς τύπους αμινοξέων σε 5,4 γραμμάρια μαύρων δειγμάτων βράχου και σκόνης που συλλέχθηκαν πάνω στον Ριούγκου από το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Χαγιαμπούσα-2, η κάψουλα του οποίου επέστρεψε στη Γη στο τέλος του 2020 με το πολύτιμο φορτίο της έπειτα από μια αποστολή έξι ετών.

Ο αστεροειδής Ριούγκου («Παλάτι του δράκου» στα ιαπωνικά) βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας και έχει διάμετρο μικρότερη από 900 μέτρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα μέρος της ύλης του αστεροειδούς δημιουργήθηκε περίπου πέντε εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του ηλιακού συστήματός μας και δεν έχει θερμανθεί πάνω από τους 100 βαθμούς Κελσίου. Τα δείγματα από τον Ριούγκου «μας δίνουν λόγο να σκεφτούμε ότι τα αμινοξέα έφθασαν στη Γη από το διάστημα», επιβεβαιώνει ο Κενσέι Κομπαγιάσι, ένας αστροβιολόγος και επίτιμος καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εγκρίθηκε ευρωπαϊκή αποστολή μελέτης ενός κομήτη και πλανητικής άμυνας

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022
1655054140381.png


Προχωρά στη φάση της υλοποίησης η νέα φιλόδοξη αποστολή Comet Interceptor του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2029 με στόχο να επισκεφθεί κάποιον κομήτη ή άλλο διαστρικό αντικείμενο που μόλις έχει εισέλθει στο ηλιακό σύστημα. Στόχος αφενός η μελέτη του πρώτου «παρθένου» κομήτη, αφετέρου η απόκτηση τεχνογνωσίας στο πεδίο της πλανητικής άμυνας.

Ολοκληρώθηκε πλέον η φάση μελέτης της αποστολής και, μετά την επιλογή του βασικού κατασκευαστή του διαστημικού σκάφους, θα αρχίσει σύντομα η κατασκευή του. Το Cosmic Interceptor, που θα ταξιδέψει στο διάστημα μαζί με το νέο παρατηρητήριο εξωπλανητών Ariel της ESA, θα αποτελέσει τη συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων ευρωπαϊκών αποστολών Rosetta και Giotto σε «παλιούς» κομήτες, που όμως είχαν ήδη κάνει πολλές περιφορές πέριξ του Ήλιου.

Η νέα αποστολή θα εστιάσει σε κάποιον κομήτη - δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί - ο οποίος θα έχει περάσει ελάχιστο χρόνο μέσα στο εσώτερο ηλιακό μας σύστημα ή πιθανώς θα το επισκέπτεται για πρώτη φορά προερχόμενος από τον διαστρικό χώρο ή από το τεράστιο Νέφος Όορτ στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος.

Η αποστολή Comet Interceptor, η οποία προτάθηκε το 2018, επιλέχτηκε αρχικά το 2019 και υιοθετήθηκε οριστικά από την ESA στις 8 Ιουνίου φέτος, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA). Όπως δήλωσε ο Γκίντερ Χάσινγκερ, διευθυντής του τομέα επιστήμης της ESA, «η αποστολή θα διατηρήσει τους Ευρωπαίους επιστήμονες στην πρωτοπορία της έρευνας πάνω στους κομήτες και θα θέσει την ESA σε ηγετικό ρόλο σε αυτό το συναρπαστικό πεδίο».

Η αποστολή θα αποτελείται από ένα μητρικό σκάφος και δύο θυγατρικά (probes) που θα περιβάλλουν τον κομήτη και θα τον παρατηρούν από πολλαπλές οπτικές γωνίες. Η ESA θα αναπτύξει το κύριο σκάφος και το ένα θυγατρικό, ενώ η JAXA το δεύτερο θυγατρικό.

Όταν το Comet Interceptor και το Ariel εκτοξευθούν το 2029 και φθάσουν στο σημείο «Λαγκράνζ 2» (L2) σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, το Comet Interceptor θα περιμένει εκεί εωσότου βρεθεί κατάλληλος κομήτης-στόχος. Μόλις αυτό συμβεί, το σκάφος θα συνεχίσει το ταξίδι του, αφήνοντας πίσω το Ariel.

Χάρη στις προόδους στα επίγεια τηλεσκόπια, νέοι κομήτες ανιχνεύονται πια με ρυθμό πάνω από ένας τον χρόνο, προτού πλησιάσουν τον Ήλιο. Στόχος του Comet Interceptor θα είναι η παρατήρηση και η ανάλυση της σύνθεσης του πρώτου «παρθένου» κομήτη, ο οποίος δεν θα έχει ακόμη υποστεί τη διαβρωτική επίδραση του καυτού Ήλιου.

Παράλληλα, η αποστολή θα συμβάλει στις προσπάθειες πλανητικής άμυνας της ESA έναντι δυνητικού κινδύνου από μελλοντική πρόσκρουση ουράνιου σώματος (κομήτη ή αστεροειδούς) στη Γη. Είναι γνωστοί πια σχεδόν 120 κομήτες και περισσότεροι από 29.000 αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη στη διάρκεια της τροχιάς τους γύρω από τον Ήλιο. Το Comet Interceptor θα ενταχθεί σε μια σειρά αποστολών πλανητικής άμυνας, όπως η Hera της ESA.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Αλανιαρικη μαυροτρυπουλα... :hehe:

Ανακαλύφθηκε περιπλανώμενη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022

1655143237330.png

Γνωρίζαμε την ύπαρξη άστρων και πλανητών που εξαιτίας διαφόρων κοσμικών φαινομένων «αποκολλήθηκαν» από το σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν και από τα αστρικά και πλανητικά συστήματα στα οποία ανήκαν και περιπλανιούνται ολομόναχα στο Σύμπαν. Μάλιστα για κάποια άστρα υπάρχουν ενδείξεις ότι πραγματοποιούν διαγαλαξιακά ταξίδια ταξιδεύοντας όχι μόνο μέσα στον γαλαξία τους αλλά φεύγοντας από αυτόν και πηγαίνοντας σε κάποιον άλλο.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν και μαύρες τρύπες με ανάλογη συμπεριφορά. Μάλιστα κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 100 εκατ. περιπλανώμενες μαύρες τρύπες μέσα στον γαλαξία μας αλλά είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός τους αφού οι ίδιες δεν είναι εντοπίσημες από μόνες τους ενώ δεν υπάρχει και ύλη που να αλληλεπιδρά γύρω τους για να εντοπιστούν όπως συμβαίνει με τις συμβατικές μαύρες τρύπες.

Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές μελέτησαν τα ίδια δεδομένα από επίγεια τηλεσκόπια και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και εντόπισαν ένα μυστηριώδες κοσμικό σώμα που όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μία περιπλανώμενη μαύρη τρύπα. Το μυστηριώδες κοσμικό σώμα τρύπα εντοπίστηκε σε απόσταση πέντε χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη εντός της σπείρας Καρίνας-Τοξότη (που ονομάζεται επίσης σπείρα ή βραχίονας Τοξότης) του γαλαξία μας.

Μια περιπλανώμενη μαύρη τρύπα στρεβλώνει τον χωροχρόνο γύρω από αυτή δημιουργώντας συνθήκες του φαινομένου που είναι γνωστό ως «βαρυτικός φακός». Πρόκειται για ένα φαινόμενο καμπύλωσης του φωτός κατά το οποίο το φως ενός κοντινότερου στον παρατηρητή κοσμικού σώματος (ενός άστρου, γαλαξία ή στην περίπτωση μας μιας μαύρη τρύπας) λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός επιτρέποντας του να δει ένα άλλο κοσμικό σώμα που «κρύβεται» πίσω τους σε πολύ πιο μακρινή απόσταση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν άστρα πίσω από αυτό το μυστηριώδες και αόρατο κοσμικό σώμα για αυτό και η εκτίμηση τους είναι ότι πρόκειται για μια μαύρη τρύπα. Όμως οι δύο ερευνητικές ομάδες έχουν κάνει διαφορετικές εκτιμήσεις όσων αφορά την μάζα αυτού το κοσμικού σώματος με την μια ομάδα να κάνει λόγο για ένα σώμα επτά φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο και την άλλη ομάδα να κάνει λόγο για ένα σώμα περίπου 2-4 φορές μεγαλύτερο από το μητρικό μας άστρο. Αυτή η ασυμφωνία στην μέτρηση του κοσμικού δημιουργεί κάποιες υποψίες ότι το σώμα αυτό να μην είναι τελικά μια μαύρη τρύπα αλλά ένα άστρο νετρονίου.

Οι αστέρες νετρονίων είναι τα εξαιρετικά συμπιεσμένα απομεινάρια μεγάλων άστρων που έγιναν σουπερνόβα και είναι τα πιο πυκνά «κανονικά» αντικείμενα στο γνωστό σύμπαν (οι μαύρες τρύπες, από τεχνικής άποψης, έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα, αλλά δεν θεωρούνται ακριβώς «κανονικά» αντικείμενα). Μία ποσότητα υλικού αστέρα νετρονίου μεγέθους κύβου ζάχαρης θα ζύγιζε 100 εκατομμύρια τόνους στη Γη. Ακόμη και αν έχουμε να κάνουμε τελικά με ένα άστρο νετρονίου η ανακάλυψη εξακολουθεί να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε η πιο γρήγορη έκρηξη νόβα σαν φλας

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022

1655401449366.png


Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα παράξενο άστρο που δημιούργησε την ταχύτερη έκρηξη τύπου νόβα που έχει ποτέ παρατηρηθεί. Μια φωτεινή νόβα συνήθως χάνει τη λαμπρότητά της μετά από μερικές εβδομάδες ή και μήνες, αλλά η συγκεκριμένη νόβα με την ονομασία V1674 Hercules, η οποία έγινε ορατή στον αστερισμό του Ηρακλή στις 12 Ιουνίου 2021, ενώ ήταν τόσο φωτεινή που φαινόταν ακόμη και με γυμνό μάτι, μετά από μια μόλις μέρα είχε σχεδόν εξαφανιστεί, λες και κάποιος είχε ανάψει μόνο για λίγο ένα φλας.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Αριζόνα, της Μινεσότα και του Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Research Notes» της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, δήλωσαν έκπληκτοι. Όπως ανέφερε ο καθηγητής αστροφυσικής Σάμερ Στάρφιλντ της Αριζόνα «κράτησε μόνο μια μέρα περίπου. Η προηγούμενη ταχύτερη νόβα ήταν κάποια που είχαμε μελετήσει το 1991, η V838 Herculis, η οποία είχε γίνει αχνή μετά από δύο έως τρεις μέρες».

Οι νόβα είναι ξαφνικές εκρήξεις λαμπρού φωτός από ένα σύστημα με δύο άστρα. Κάθε νόβα δημιουργείται από ένα άστρο λευκό νάνο (δηλαδή το πολύ πυκνό απομεινάρι του πυρήνα ενός μικρομεσαίου άστρου) και από το συνοδό άστρο του, καθώς το πρώτο έλκει ύλη από το δεύτερο. Ο λευκός νάνος ανεβάζει τη θερμοκρασία αυτού του υλικού, προκαλώντας μια ανεξέλεγκτη αντίδραση που απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Η έκρηξη εκτοξεύει μακριά την ύλη με μεγάλη ταχύτητα και το όλο φαινόμενο γίνεται αντιληπτό από τη Γη ως πολύ φωτεινό.

Τα εκτοξευόμενα υλικά ανακυκλώνονται στο σύμπαν, καταλήγοντας να δημιουργήσουν νέα αστρικά συστήματα. Μερικές φορές ο λευκός νάνος δεν χάνει όλο το υλικό του στη διάρκεια μιας νόβα, αλλά σταδιακά αυξάνει τη μάζα του, γίνεται πιο ασταθής και τελικά εκρήγνυται ως σούπερ-νόβα τύπου 1α, ένα από τα φωτεινότερα φαινόμενα στο σύμπαν.

Οι αστραπιαίες νόβα είναι πολύ σπάνιες. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περίπτωση της V1674 Hercules, πέρα από την πολύ σύντομη διάρκειά της, ένα άλλο ασυνήθιστο χαρακτηριστικό της είναι ότι το φως και η ενέργεια που εκπέμπει, δονείται όπως ο ήχος μιας καμπάνας. Ένα χρόνο μετά την έκρηξη, κάθε 501 δευτερόλεπτα συνεχίζει να καταγράφεται μια τέτοια δόνηση τόσο στο φάσμα του ορατού φωτός όσο και των ακτίνων-Χ, για λόγους που είναι μυστηριώδεις.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Το μεγαλύτερο μαιευτήριο άστρων σε όλο του το μεγαλείο (βίντεο)

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022

1655570932288.png


Το Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εντυπωσιακή φωτογραφία και ένα σχετικό βίντεο από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής άστρων στη γαλαξιακή μας κοινότητα. Το νεφέλωμα της Ταραντούλας (ή 30 Doradus) βρίσκεται στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, ένα μικρό γειτονικό μας γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς και θεωρείται γαλαξίαςδορυφόρος του δικού μας.

Το νεφέλωμα της Ταραντούλας έχει διάμετρο περίπου χίλια έτη φωτός και έχει ονομαστεί έτσι επειδή οι επιστήμονες που το παρατηρούσαν θεώρησαν ότι το σχήμα του και ειδικά οι πιο λαμπρές περιοχές του τους θύμισαν την μορφή που έχει το διασημότερο είδος αράχνης.

Μέσα στο νεφέλωμα γεννιούνται κατά εκατομμύρια νέα άστρα γεγονός που το κάνει τόσο λαμπρό ώστε σύμφωνα με τους ειδικούς αν το νεφέλωμα ήταν κοντά μας σε απόσταση ίση με αυτή του νεφελώματος του Ωρίωνα, θα κάλυπτε τον μισό ουρανό μας και το φως του θα μετέτρεπε τη νύχτα σε ημέρα.

Κάποιες από τις περιοχές του νεφελώματος είναι οι πιο γόνιμες και φωτεινές σε ολόκληρο το Τοπικό Σμήνος, το σμήνος γαλαξιών στο οποίο ανήκει ο γαλαξίας μας. Σε αυτές τις γονιμότερες περιοχές του νεφελώματος εκτός από πολλά και πολύ λαμπρά άστρα γεννιούνται και τα πιο μεγάλα σε μέγεθος που υπάρχουν στο Σύμπαν ορισμένα από τα οποία έχουν μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Αυτά τα γιγάντια άστρα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς το μέγεθός τους οδηγεί γρήγορα ένα ποσοστό από αυτά στο θάνατο με εκρήξεις σουπερνόβα.


Η νέα εικόνα επιτρέπει στους επιστήμονες να παρατηρήσουν μια σειρά από φαινόμενα που εξελίσσονται στο νεφέλωμα αυξάνοντας τις γνώσεις μας τόσο για αυτό όσο και γενικότερα για τους μηχανισμούς γέννησης και εξέλιξης των άστρων.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Φαγανός ο ατιμούτσικος!

Ο Δίας γιγαντώθηκε «τρώγοντας» πλανήτες

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 11:14

1655748868953.png

Μπορεί στον κόσμο της μυθολογίας ο Κρόνος να έτρωγε τα παιδιά του αλλά στον αληθινό κόσμο ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, έφτασε στο μέγεθος του «τρώγοντας» νεογέννητους πλανήτες. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Icarus» ερευνητική ομάδα που μελέτησε δεδομένα που έχει στείλει το σκάφος της αποστολής Juno το οποίο μελετά από το 2016 το σύστημα του Κρόνου ανακάλυψε ότι ο μυστηριώδης πυρήνας του πλανήτη έχει διπλάσιο μέγεθος από αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Η δημιουργία του Δία αποτελεί ένα γρίφο για τους επιστήμονες και έχουν αναδειχθεί δύο θεωρίες για αυτό το ζήτημα χωρίς να έχει πάρει κάποια το προβάδισμα. Η μια θεωρία αναφέρει ότι περιστρεφόμενα με μεγάλη ταχύτητα νέφη αερίων κατέρρευσαν με τρόπο ανάλογο με αυτόν που η κατάρρευση αερίων σε νεφελώματα προκαλεί τη γέννηση άστρων. Από αυτή την κατάρρευση σχηματίστηκε ο πυκνός πυρήνας του Δία.

Η δεύτερη θεωρία αναφέρει ότι ο Δίας σχηματίστηκε μέσω συνεχώς συγκρούσεων διαστημικών πετρωμάτων και πάγου. Όμως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να βρει επαρκή στοιχεία που να δείχνουν αν ο πυρήνας του γιγάντιου πλανήτη είναι βραχώδης ή αέριος, τι σχήμα έχει κ.α.

Η ερευνητική ομάδα από τα στοιχεία που μελέτησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας του Δία έχει τριπλάσιο μέγεθος από όσο πιστεύεται ότι έχει μέχρι σήμερα. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο πυρήνας του Δία αποτελεί το 10% της μάζας του πλανήτη. Οι ερευνητές βάση των δεδομένων που μελέτησαν αναφέρουν ότι ο πυρήνας αποτελεί το 30% του πλανήτη γεγονός που όπως πιστεύουν δεν μπορεί να έχει άλλη εξήγηση από το ότι ο Δίας μετά την γέννηση του και καθώς αναπτυσσόταν και το βαρυτικό του πεδίο ισχυροποιούνταν άρχισε να τραβά κοντά του πρωτοπλανήτες (πλανήτες σε εμβρυική κατάσταση) και να τους… καταπίνει με αποτέλεσμα αυτοί οι πρωτοπλανήτες να αποτελέσουν δομικά υλικά του πυρήνα του πλανήτη.

Οι ερευνητές προτείνουν και ένα πιο αδύναμο κατά την γνώμη τους αλλά πιθανό σενάριο που έχει να κάνει όχι με πολλούς μικροσκοπικούς πλανήτες αλλά με ένα τεράστιο πλανήτη που συγκρούστηκε με τον Δία και τον τροφοδότησε με τα υλικά του. Είναι διαπιστωμένο ότι ο Δίας αποτελεί τον πλανήτη που από ένα σημείο και μετά αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος. Το μέγεθος και οι δυνατότητες του πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αριθμό των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, στην θέση στην οποία βρίσκονται και σε ορισμένους τουλάχιστον από αυτούς τα χαρακτηριστικά και οι συνθήκες που διαθέτουν. Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι ο Δίας προστάτεψε από ένα σημείο και μετά τη Γη από την συνεχή πτώση στον πλανήτη μας πολλών μεγάλων αστεροειδών επιτρέποντας την ανάπτυξη και διατήρηση συνθηκών φιλικών στη ζωή.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ενταξει ησυχασα.Μπορουμε να μολυνουμε με πυρηνικα αποβλητα και τους αλλους πλανητες.

Η NASA ανακοίνωσε παραγωγή διαστημικής πυρηνικής ενέργειας

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022
1655917654342.png


Η μόνιμη παρουσία ανθρώπων σε άλλους κόσμους έξω από τη Γη απαιτεί όπως είναι ευνόητο την σταθερή παραγωγή των απαραίτητων ποσοτήτων ενέργειας με την οποία θα λειτουργούν οι πάσης φύσεως εγκαταστάσεις και μηχανισμοί στους οποίους θα βασίζουν την επιβίωση τους όσοι ζουν σε αυτούς τους εξωγήινους κόσμους.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα είναι σίγουρα αυτά που σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα φροντίσουν να παρέχουν ενέργεια για την λειτουργία των βάσεων που θέλουμε να δημιουργήσουμε αρχικά στη Σελήνη και στη συνέχεια στον Άρη. Όμως αν θέλουμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες και το μέγεθος αυτών των βάσεων και να προχωρήσουμε στη δημιουργία αρχικά μικρών κοινοτήτων και αργότερα αποικιών μακριά από τη Γη θα πρέπει να αναπτύξουμε τεχνολογίες που θα προσφέρουν τις απαραίτητες για αυτόν τον σκοπό ποσότητες ενέργειας που τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν θα μπορούν να παρέχουν.

Η NASA στρέφεται στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για αυτόν τον σκοπό. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι επέλεξε τρία προτεινόμενα συστήματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για χρήση στο Διάστημα. Πρόκειται για συστήματα παραγωγής ενέργειας μέσω πυρηνικής σχάσης, της μεθόδου που χρησιμοποιείται από τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Ξεκινά τώρα η φάση της αξιολόγησης αυτών των τριών συστημάτων και εκείνο που θα επιλεγεί θα σταλεί στο τέλος της δεκαετίας στη Σελήνη για δοκιμές στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της NASA το οποίο περιλαμβάνει επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο και τη δημιουργία βάσεων εκεί.

Το σύστημα που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι μικρό ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στη Σελήνη με τα υπάρχοντα διαστημικά μεταφορικά μέσα και σχετικά απλό στον τρόπο εγκατάστασης και λειτουργίας. Θα πρέπει επίσης να σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να παράγει πυρηνική ενέργεια στο σεληνιακό περιβάλλον για τουλάχιστον μια δεκαετία. Αν το σύστημα αυτό αποδειχθεί λειτουργικό και ασφαλές θα ανοίξει σύμφωνα με του επιτελείς της NASA ο δρόμος για την οργάνωση αρχικά μακροχρόνιων αποστολών εξερεύνησης και παραμονής στη Σελήνη και τον Άρη αλλά και αποστολών σε ακόμη πιο μακρινούς προορισμούς.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Αχμ...

Ηλιακή κηλίδα που κοιτάζει στα μάτια τη Γη γιγαντώνεται και μας απειλεί (βίντεο)

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022

1655999825972.png


Ηλιακές κηλίδες ονομάζονται τα σημεία του Ήλιου στα οποία υπάρχει έντονη μαγνητική δραστηριότητα η οποία παράγει πολλές φορές εκρήξεις οι οποίες έχουν λάβει την ονομασία «ηλιακές εκλάμψεις». Οι εκρήξεις αυτές είναι εξαιρετικά λαμπρές και εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Μία νέα ηλιακή κηλίδα διογκώνεται με πολύ ταχύ ρυθμό. Το τελευταίο 24ωρο η κηλίδα AR30398 αυξήθηκε τόσο πολύ ώστε αυτή την στιγμή έχει φτάσει σε μέγεθος τριπλάσιο από αυτό της Γης. «Χθες η κηλίδα ήταν μεγάλη, σήμερα είναι τεράστια» σημείωσαν οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας παρακολούθησης του διαστημικού καιρού SpaceWeather.

Το γεγονός ότι η κηλίδα βρίσκεται σε ένα σημείο του Ήλιου που βλέπει ευθεία απέναντι τον πλανήτη μας σε συνδυασμό ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κηλίδα διαθέτει ένα εξαιρετικά ασταθές μαγνητικό πεδίο την καθιστά ιδιαίτερα απειλητική.

Εκτιμάται ότι η κηλίδα θα προκαλέσει μεσαίας τάξης ηλιακές εκλάμψεις οι οποίες λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών στον ουρανό από σήμερα έως τη Δευτέρα, η οποία δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2040


Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022

1656090885564.png


Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει «ραντεβού» πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Η σπάνια σύνοδός τους δεν θα γίνει ξανά ορατή πριν το 2040.
Το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και με γυμνό μάτι πριν την αυγή έως τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, ενώ το Σάββατο, 25 Ιουνίου, στη «συνάντηση των πέντε» θα παρεισφρήσει και η Σελήνη («εκπροσωπώντας» τη Γη), ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Άρη. Είναι, μεταξύ άλλων, μία σπάνια ευκαιρία να δει κανείς τον Ερμή, τον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη του ηλιακού συστήματός μας, ο οποίος συνήθως «εξαφανίζεται» λόγω του έντονου ηλιακού φωτός.

Οι πλανήτες θα φαίνονται σαν ένα «κολιέ από μαργαριτάρια» κοντά στον ορίζοντα και μάλιστα με τη σειρά που πράγματι απέχουν από τον Ήλιο. Η καλύτερη ώρα για παρατήρηση εκτιμάται ότι είναι 45 έως 90 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου, σε κατεύθυνση ανατολική, ιδανικά με σημείο παρατήρησης κάποιο ψηλό σημείο, όπως λόφο. Μετά τον Ιούνιο οι πλανήτες θα τραβήξουν σταδιακά ο καθένας τον δικό του δρόμο και θα φαίνονται πια πιο διάσπαρτοι στον ουρανό.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Πρεμιέρα με τη γέννηση του Σύμπαντος για το James Webb

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

1656689553193.png

Με ανυπομονησία περιμένει η επιστημονική κοινότητα την πρώτη εικόνα που θα στείλει το James Webb, το ισχυρότερο και πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει η ανθρωπότητα. Τους τελευταίους έξι μήνες το τηλεσκόπιο πραγματοποιεί ρυθμίσεις και δοκιμές των οργάνων και συστημάτων του. Στο πλαίσιο αυτό το τηλεσκόπιο κατέγραψε κάποιες δοκιμαστικού χαρακτήρα εικόνες του Σύμπαντος οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν με τη NASA να έχει ανακοινώσει ότι η πρώτη «επίσημη» φωτογραφία του θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 12 Απριλίου.

Ο διοικητής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έκανε γνωστό το περιεχόμενο αυτής της πρώτης εικόνας. «Θα είναι η πιο μακρινή εικόνα του Σύμπαντος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από οποιοδήποτε τηλεσκόπιο. Θα είναι το πιο μακρινό σημείο του Σύμπαντος που έχει δει η ανθρωπότητα και αυτό είναι μόλις το πρώτο δείγμα των δυνατοτήτων του James Webb» δήλωσε ο Μπιλ Νέλσον.

Οι εικόνες που θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 12 Ιουλίου θα είναι σύμφωνα με την NASA εντυπωσιακές όσον αφορά την ποιότητα τους (ανάλυση, χρωματική παλέτα κ.α.) ενώ παράληλα θα δημοσιευθούν και σημαντικά αλλά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τις φαματικές καταγραφές και αναλύσεις του τηλεσκοπίου.

«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της προετοιμασίας του τηλεσκοπίου για να το παραδώσουμε στην επιστημονική κοινότητα βρισκόμαστε πλέον προ των πυλών της έναρξης μιας συναρπαστικής περιόδου ανακαλύψεων για το Σύμπαν. Η δημοσίευση των πρώτων έγχρωμων εικόνων του James Webb θα προσφέρει μια μοναδική στιγμή κατά την οποία πρέπει όλοι μας να κάνουμε μια παύση για λίγο και να θαυμάσουμε μια θέα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η ανθρωπότητα. Αυτές οι εικόνες θα είναι το αποκορύφωμα της αφοσίωσης, του ταλέντου και των ονείρων πολλών ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα θα είναι μόνο η αρχή» δήλωσε πρόσφατα ο Ερικ Σμιθ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του James Webb.

Το James Webb βρίσκεται 1,5 εκατομμύριο χλμ. από τη Γη, σε ένα σημείο ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο που του προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες παρατηρήσης. Από αυτό το σημείο θα μπορεί να λειτουργεί στο σκοτάδι και σε χαμηλή θερμοκρασία συνθήκες που είναι απαραίτητες για να γίνουν μεγάλου εύρους και καλής ποιότητας παρατηρήσεις.

Θα εξερευνήσει με πρωτοφανή λεπτομέρεια το Σύμπαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του. Θα μπορεί να διεισδύει σε περιοχές και κοσμικές δομές που τα σημερινά τεχνικά μέσα που διαθέτουμε δεν μπορούν ενώ επίσης θα μπορεί να αναλύει τις συνθήκες εξωπλανητών και να διαπιστώνει αν διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα μάθουμε νέα στοιχεία για τη γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος, τον σχηματισμό των άστρων και των πλανητών ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και πολλές ακόμη ανακαλύψεις τις οποίες δεν αναμένουμε και δεν έχουμε καν σκεφτεί.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Μέθοδος φωτοσύνθεσης άνευ… φωτός ανοίγει το δρόμο στα διαστημικά τρόφιμα

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

1656784783728.png

Τεχνολογικά είμαστε πλέον έτοιμοι να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη και γενικότερα να πραγματοποιήσουμε επανδρωμένες αποστολές σε περιοχές του ηλιακού συστήματος μακρύτερα από τη Σελήνη. Όμως υπάρχουν αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την υλοποίηση αυτών των αποστολών με βασικότερο την διατροφή των αστροναυτών και των ατόμων που θα διαμένουν αρχικά σε βάσεις που θα δημιουργηθούν σε άλλους πλανήτες και αργότερα σε κατοικίες που θα φτιαχτούν εκεί.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται διαφόρων ειδών επαναστατικές τεχνολογίες καλλιέργειας φρέσκων τροφών σε συνθήκες μικροβαρύτητας και γενικότερα σε διαστημικές συνθήκες. Οι περισσότερες από αυτές κάνουν χρήση τεχνητού φωτός για την ανάπτυξη των φυτών και έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ερευνητική ομάδα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ρίβερσαιντ και του Πανεπιστημίου του Ντελαγουέρ με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Food» παρουσιάζει μια μέθοδο που ανέπτυξε με την οποία επιτυγχάνεται φωτοσύνθεση άνευ.. φωτός. Με απλά λόγια πρόκειται για μια μέθοδο τεχνητής φωτοσύνθεσης που γίνεται στο απόλυτο σκοτάδι.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο ηλεκτρόλυσης που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα, το νερό και τον ηλεκτρισμό σε αιθανικό οξύ που αποτελεί το βασικό συστατικό του ξυδιού. Στη συνέχεια οι οργανισμοί που παράγουν τροφές καταναλώνουν το αιθανικό οξύ για να αναπτυχθούν σε συνθήκες σκότους. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την καλλιέργεια τροφίμων στη Γη όσο κυρίως σε άλλους κόσμους όπου οι συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν είναι καθόλου φιλικές στην καλλιέργεια φυτών.
1656784815863.png

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα από τα φυτά που αναπτύχθηκε στο σκοτάδι με τη νέα μέθοδο.

«Σκεφτείτε κάποια μέρα την ύπαρξη εγκαταστάσεων στον Άρη στις οποίες θα καλλιεργούνται τομάτες και πόσο αυτό θα ωφελεί όσους ζουν εκεί» δηλώνει η Μάρθα Ορότζκο Καρνταχένας, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Φυτικού Μετασχηματισμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ριβερσάιντ.

«Αν προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από το ηλιακό φως θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο πολλά είδη φυτών με τρόπο παρόμοιο που αναπτύσσονται τα μανιτάρια δημιουργώντας έτσι ένα είδος βιομηχανίας τροφίμων» αναφέρει Φένγκ Τζιάο του Πανεπιστημίου του Ντελαγουέρ.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε γαλαξίας «απολίθωμα» από την εποχή της γέννησης του Σύμπαντος (βίντεο)

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022

1657136452054.png


Σε απόσταση 848 χιλιάδων ετών φωτός από τον γαλαξία της Ανδρομέδας ανακαλύφθηκε ένας γαλαξίας νάνος που αν και ανήκει στη γαλαξιακή μας γειτονιά δεν είχε εντοπιστεί μέχρι εξαιτίας της αμυδρής φωτεινότητας του.

Ο γαλαξίας που ονομάστηκε Pegasus V φαίνεται ότι διαθέτει σημαντικά μικρότερες ποσότητες βαρέων χημικών στοιχείων σε σχέση με παρόμοιου τύπου γαλαξίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πανάρχαιος και πιθανώς αποτελεί ένα απολίθωμα των πρώτων γαλαξιών που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν. Οι αμυδροί γαλαξίες γενικότερα θεωρούνται απολιθώματα των πρώτων γαλαξιών και προσφέρουν στοιχεία για τον σχηματισμό των πρώτων άστρων.

«Εντοπίσαμε εξαιρετικά αμυδρό γαλαξία τα άστρα του οποίου σχηματίστηκαν πολύ νωρίς στην ιστορία του Σύμπαντος. Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο αμυδρός γαλαξίας εντοπίζεται στην περιοχή της Ανδρομέδας και μάλιστα σε μια έρευνα που δεν σχεδιάστηκε για να αναζητήσει ένα τέτοιο εύρημα» αναφέρει η Μισέλ Κόλινς, αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Σάρει στη Βρετανία.


Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Παιζει παντου...

NASA: Δέος από τις νέες εικόνες του Σύμπαντος από το τηλεσκόπιο James Webb

18:45 , Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

1657643416815.png


1657643287686.png


Νέες άκρως εντυπωσιακές εικόνες που μας μεταφέρουν στα βάθη του Σύμπαντος έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, λίγες ώρες μετά την παρουσίαση της πρώτης έγχρωμης, υπέρυθρης εικόνας του Σύμπαντος από το τηλεσκόπιο James Webb.

Οι πρώτες έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης προέκυψαν μετά από εβδομάδες ακατέργαστων δεδομένων του μεγαλύτερου και ισχυρότερου διαστημικού παρατηρητηρίου, και επιλέχθηκαν από τη NASA προκειμένου οι πολίτες να έχουν μία συναρπαστική εικόνα των κύριων περιοχών που στοχεύει το τηλεσκόπιο James Webb.


«Κάθε εικόνα είναι και μια νέα ανακάλυψη», σχολίασε ο διευθυντής της NASA Μπιλ Νέλσον. «Η καθεμιά από αυτές θα δώσει στην ανθρωπότητα μια άποψη του σύμπαντος, την οποία δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν».

Μια από τις βασικές αποστολές του James Webb, του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου που έχει κατασκευαστεί ποτέ, είναι η εξερεύνηση των αρχών του σύμπαντος. Αυτή η πρώτη «επίδειξη» είχε ως στόχο να δείξει τις δυνατότητές του στον τομέα αυτόν. Ήταν όμως μόνο ένας από τους πέντε στόχους της NASA, που κρατήθηκαν μυστικοί για να αποκαλυφθούν σήμερα.


Σε μια από τις νέες εικόνες που παρουσίασε σήμερα η NASA παρουσιάζει το πλανητικό νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκάλυψε λεπτομέρειες του πλανητικού νεφελώματος του Νότιου Δακτυλίου που προηγουμένως ήταν κρυμμένες από τους αστρονόμους. Τα πλανητικά νεφελώματα είναι τα κελύφη αερίου και σκόνης που εκτοξεύονται από αστέρια που πεθαίνουν.


Η ισχυρή υπέρυθρη όψη του James Webb φέρνει το δεύτερο αστέρι αυτού του νεφελώματος σε πλήρη θέα, μαζί με εξαιρετικές δομές που δημιουργούνται καθώς τα αστέρια διαμορφώνουν το αέριο και τη σκόνη γύρω τους. Νέες λεπτομέρειες όπως αυτές, από τα τελευταία στάδια της ζωής ενός αστεριού, θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα αστέρια εξελίσσονται και μεταμορφώνουν το περιβάλλον τους.


Αυτές οι εικόνες αποκαλύπτουν επίσης μια κρύπτη από μακρινούς γαλαξίες στο βάθος. Τα περισσότερα από τα πολύχρωμα σημεία φωτός που φαίνονται στην εικόνα είναι γαλαξίες και όχι αστέρια.


«Το Webb αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι το αστέρι που πεθαίνει είναι καλυμμένο με σκόνη. Σε χιλιάδες χρόνια, αυτά τα ευαίσθητα, αέρια στρώματα θα διαλυθούν στον περιβάλλοντα χώρο του διαστήματος» τονίζει η NASA.

1657643377552.png


Σε μία δεύτερη τεράστια εικόνα, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκαλύπτει λεπτομέρειες της ομάδας γαλαξιών «Stephan’s Quintet», που δεν έχουμε ξαναδεί. Το «Stephan’s Quintet» (Κουιντέτο του Στέφαν) είναι ομάδα πέντε γαλαξιών στον αστερισμό Πήγασος. Οι τέσσερις εξ αυτών αποτελούν την πρώτη γνωστή συνεκτική ομάδα γαλαξιών. Ο Γάλλος αστρονόμος Εντουάρ Στεφάν ανακάλυψε το κουιντέτο το 1877 στο Αστεροσκοπείο της Μασσαλίας.


Η νέα εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Webb δείχνει με σπάνιες λεπτομέρειες πώς οι αλληλεπιδρώντες γαλαξίες προκαλούν το σχηματισμό άστρων ο ένας στον άλλο και πώς διαταράσσεται το αέριο στους γαλαξίες. Επίσης δείχνει με εκπληκτικές λεπτομέρειες τις εκροές που προκαλούνται από μια μαύρη τρύπα στο «Stephan’s Quintet».


Δείτε τη μοναδική εικόνα από το «Stephan’s Quintet»​



1657643475589.png


Νέα αστέρια στο νεφέλωμα Carina αποκάλυψε το τηλεσκόπιο James Webb​


Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκάλυψε αναδυόμενα αστρικά φυτώρια και μεμονωμένα αστέρια στο Carina Nebula, τα οποία ήταν προηγουμένως «κρυμμένα» από κοσμική σκόνη. To Carina Nebula (Νεφέλωμα της Τρόπιδος) βρίσκεται 6.500-10.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.


Οι εικόνες των “Cosmic Cliffs” παρουσιάζουν τις δυνατότητες των καμερών του Webb να κοιτάζουν μέσα από την κοσμική σκόνη, ρίχνοντας φως στον τρόπο σχηματισμού των αστεριών. Αντικείμενα στις πρώτες, γρήγορες φάσεις σχηματισμού άστρων είναι δύσκολο να συλληφθούν, αλλά η εξαιρετική ευαισθησία, η χωρική ανάλυση και η ικανότητα απεικόνισης του Webb μπορούν να καταγράψουν αυτά τα άπιαστα γεγονότα.


«Δύο κάμερες είναι καλύτερες από μία, όπως φαίνεται σε αυτή τη συνδυασμένη προβολή από τις κάμερες NIRCam & MIRI του James Webb! Στο εγγύς υπέρυθρο, βλέπουμε εκατοντάδες αστέρια και στο φόντο περισσότερους γαλαξίες. Εν τω μεταξύ, το μεσαίο υπέρυθρο μας δείχνει σκονισμένους δίσκους που σχηματίζουν πλανήτες (σε κόκκινο και ροζ) γύρω από νεαρά αστέρια» anaf;erei η NASA για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του James Webb.
1657643532434.png


Το τελευταίο κοσμικό αντικείμενο που παρουσιάστηκε σήμερα ήταν ένας εξωπλανήτης, δηλαδή ένας πλανήτης σε τροχιά γύρω από ένα άλλο άστρο, εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Ο εξωπλανήτης αυτός δεν «φωτογραφήθηκε» αλλά αναλύθηκε μέσω φασματογράφου, μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να εξακριβωθεί η χημική σύσταση ενός τόσο μακρινού αντικειμένου. Στην περίπτωση αυτή, ο γιγαντιαίος πλανήτης WASP-96b αποτελείται ουσιαστικά από αέρια.

1657643572728.png


Τα ξημερώματα της Τρίτης παρουσιάστηκε μια πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε από το τηλεσκόπιο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μιλάει για «ιστορική στιγμή». Η εικόνα αυτή δείχνει τους γαλαξίες που σχηματίστηκαν λίγο μετά το Μπιγκ Μπανγκ, πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

1657643619840.png


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Ουφ..ας ξαποστασουμε λιγο σε αυτο το θεμα...οαση με αυτα που συμβαινουν γενικοτερα!

Ανακαλύφθηκε μια μαύρη τρύπα αγνώστου… πατρός

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 13:07
1658252194531.png


Το νεφέλωμα της Ταραντούλας βρίσκεται στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, ένα μικρό γειτονικό μας γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς και θεωρείται γαλαξίαςδορυφόρος του δικού μας. Το νεφέλωμα της Ταραντούλας έχει διάμετρο περίπου χίλια έτη φωτός και έχει ονομαστεί έτσι επειδή οι επιστήμονες που το παρατηρούσαν θεώρησαν ότι το σχήμα του και ειδικά οι πιο λαμπρές περιοχές του τους θύμισαν την μορφή που έχει το διασημότερο είδος αράχνης. Μέσα στο νεφέλωμα γεννιούνται κατά εκατομμύρια νέα άστρα.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» παρουσιάζουν μια ανακάλυψη που έκαναν στο νεφέλωμα της Ταραντούλας. Πρόκειται για μια μυστηριώδη μαύρη τρύπα, ίσως την πιο μυστηριώδη που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Η μαύρη τρύπα βρίσκεται δίπλα σε ένα καυτό μπλε άστρο δημιουργώντας ένα σύστημα που έλαβε την κωδική ονομασία VFTS 243. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το άστρο έχει 25 φορές μεγαλύτερη μάζα από αυτή του Ήλιου και η μαύρη τρύπα τουλάχιστον εννέα φορές μεγαλύτερη μάζα από τη μάζα του μητρικού μας άστρου.

Η πρώτη ενδιαφέρουσα όσο και παράξενη διαπίστωση που έκαναν οι ερευνητές ήταν ότι η μαύρη τρύπα αν και βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο δεν απορροφά την ύλη του κάτι που κάνουν συνήθως οι μαύρες τρύπες με οτιδήποτε υπάρχει στο βαρυτικό τους βεληνεκές. Αυξάνοντας το μυστήριο οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν οποιοδήποτε ίχνος κοσμικής διεργασίας που οδήγησε στην δημιουργία της μαύρης τρύπας. Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι αυτή η μαύρη τρύπα δεν είναι προϊόν αστρικής έκρηξης που είναι η τυπική διαδικασία γέννησης μαύρων τρυπών. Αναζητείται λοιπόν η εξήγηση για την ύπαρξη αυτής της τρύπας.

Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι το υπέρλαμπρο άστρο που τη συνοδεύει θα μετατραπεί σε μαύρη τρύπα η οποία πιθανότατα θα συγχωνευθεί με την ήδη υπάρχουσα. Οι ερευνητές περιγράφουν την ανακάλυψη τους ως εντοπισμό «μιας βελόνας μέσα στα άχυρα» θέλοντας να δείξουν τη δυσκολία εντοπισμού τέτοιων κοσμικών σωμάτων.

Πάντως οι ειδικοί αναφέρουν ότι «κοιμώμενες» μαύρες τρύπες όπως αυτή, μαύρες τρύπες που δεν παρουσιάζουν καμία δραστηριότητα, είναι διάσπαρτες στο Σύμπαν αλλά ακριβώς εξαιτίας της αθόρυβης ύπαρξης τους είναι από εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να εντοπιστούν.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

«Απαιτείται μια νέα θεωρία για την κατανόηση της ύλης στο Σύμπαν» τονίστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο διαστημικής έρευνας COSPAR

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022

1658338259334.png


Στα πολύτιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διαβάσουμε κάτω από ένα νέο πρίσμα το Σύμπαν αναφέρθηκαν τρεις κορυφαίοι επιστήμονες της διαστημικής έρευνας, οι οποίοι συμμετέχουν στο παγκόσμιο συνέδριο αστρονομίας Cospar που φέτος φιλοξενείται στην Αθήνα.

Αν και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει αυτήν την περίοδο την τιμητική του με τις εικόνες τού απώτερου σύμπαντος που συνέλαβε στον φακό του, εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος πιο αφανών πιονέρων της έρευνας, όπως το φασματόμετρο AMS στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όπως σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος AMS Experiment στο ΜΙΤ Αντρέι Κούνιν, «ο AMS έχει συλλέξει τα τελευταία δέκα χρόνια 200 δισ. κοσμικές ακτίνες, οδηγώντας σε νέες γνώσεις για το Σύμπαν, ενώ οι μελέτες του AMS για βαρύτερα σωματίδια αντιύλης ανοίγουν ένα νέο ανεξερεύνητο πεδίο». Ο ίδιος εξήγησε πως «η ακριβής και συστηματική μελέτη των κοσμικών πυρήνων (μέχρι ενέργειες πολλών τρισ. ηλεκτρονιοβόλτ) δείχνει ότι απαιτείται μια νέα, ολοκληρωμένη θεωρία για την κατανόηση της ύλης στο Σύμπαν».

Ο AMS είναι ένας ανιχνευτής σωματιδιακής φυσικής προσαρμοσμένος να λειτουργεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Και είναι ο ιδανικός μαγνητικός φασματογράφος για τη μελέτη των ιδιοτήτων της αρχέγονης αντιύλης και της ύλης που, όπως είπε ο Αντρέι Κούνιν, έχουν ίση μάζα αλλά αντίθετο φορτίο, ενώ απορροφώνται από τη γήινη ατμόσφαιρα. «Τα σωματίδια αντιύλης (ποζιτρόνια και αντιπρωτόνια) παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προέρχονται από τις συγκρούσεις σωματιδίων σκοτεινής ύλης ή από νέα αστροφυσικά αντικείμενα» υπογράμμισε ακόμη.

Οι μαύρες τρύπες και η αναζήτησή τους με το James Webb ήταν το θέμα που ανέπτυξε με εκλαϊκευμένο τρόπο ο βραβευμένος με Νομπέλ επιστήμονας Τζον Μάθερ. «Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, της ESA και της CSA, εκτοξεύθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021 με έναν πύραυλο Ariane 5 και άρχισε να λειτουργεί επιστημονικά, με πιθανή διάρκεια ζωής 20 ετών. Το τηλεσκόπιο και τα επιστημονικά του όργανα είναι καλύτερα από τις προβλέψεις, και έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί 5 πρώιμες παρατηρήσεις: το νεφέλωμα της Τρόπιδας (περιοχή αστρογένεσης), ο εξωπλανήτης WASP-96 b, το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα (πλανητικό νεφέλωμα), το κουιντέτο του Stephan (αλληλεπιδρώντες γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ενεργού γαλαξιακού πυρήνα), και το SMACS 0723 (γαλαξιακό σμήνος με βαρυτικούς φακούς και φάσματα πρώιμων γαλαξιών)».

Στον μικροδορυφόρο MICROSCOPE αναφέρθηκε τέλος ο επικεφαλής του προγράμματος Μάνουελ Ροντρίγκες. Ο μικροδορυφόρος αυτός πέταξε από το 2016 έως το 2018, ενώ η επεξεργασία των δεδομένων του που σχετίζονται με την λεγόμενη Αρχή της Ισοδυναμίας, ολοκληρώθηκε πέρυσι και θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το συνέδριο COSPAR '22 που συγκέντρωσε στη χώρα μας την αφρόκρεμα της διαστημικής έρευνας θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την ερχόμενη Κυριακή 24 Ιουλίου.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.naftemporiki.gr/story/1...pagkosmio-sunedrio-diastimikis-ereunas-cospar
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Μια μαύρη τρύπα κάνει ένα άστρο… σπαγγέτι (βίντεο)

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022

1658599536843.png


Σε απόσταση 215 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ηριδανού βρίσκεται ένας σπειροειδής γαλαξίας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Μπέρκλι) με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων τους από την δραστηριότητα μιας μαύρης τρύπας που βρίσκεται σε αυτό τον γαλαξία.

Η μαύρη τρύπα που υπολογίζεται ότι έχει μάζα ένα εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου έχει εγκλωβίσει στα βαρυτικά της δίχτυα ένα άστρο και αποσπά την ύλη του. Το άστρο βρίσκεται πολύ κοντά στην μαύρη τρύπα και η νέα μελέτη αποκαλύπτει νέα στοιχεία για το πώς συμπεριφέρονται οι μαύρες τρύπες σε πολύ κοντινά σε αυτές κοσμικά σώματα και κυρίως πώς αποσπά από αυτά την ύλη τους. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν πώς η μαύρη τρύπα αποσπά και κυριολεκτικά ρουφάει την ύλη των άστρων, πλανητών ή άλλων κοσμικών δομών που βρίσκονται κοντά τους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι σημαντικές ποσότητες της ύλης των… άτυχων κοσμικών σωμάτων δεν καταλήγει στην μαύρη τρύπα αλλά απλά διαχέεται στο διαστημικό κενό.

Η συγκεκριμένη μελέτη κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική επειδή εκτός των άλλων προσφέρει στοιχεία την αποκαλούμενη «παλιρροϊκή διατάραξη». Η βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας παραμορφώνει το κοσμικό σώμα ή την ύλη που έχει «συλλάβει». Το αντικείμενο παίρνει ένα σχήμα νήματος για αυτό και η επιστημονική κοινότητα ονόμασε το φαινόμενο «σπαγγετοποίηση» αφού η όλη διαδικασία μοιάζει σαν μεταμορφώνει το αντικείμενο σε μακαρόνι πριν τελικά το απορροφήσει ή το καταστρέψει. Έχουν γίνει κάποιες έμμεσες παρατηρήσεις του φαινομένου και δεν υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία αυτό.

Αυτή την φορά έχουμε το πιο κοντινό παράδειγμα που έχουν εντοπίσει και παρατηρήσει μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι ενός αστρικού σώματος να γίνεται σπαγγέτι από τις τρομερές βαρυτικές δυνάμεις της μαύρης τρύπας.

Το φαινόμενο που παρατήρησαν οι ερευνητές έλαβε την κωδική ονομασία AT2019qiz έχει δημιουργήσει ένα νέφος αερίου η μελέτη του οποίου αποκαλύπτει πολλά ενδιαφέροντα δεδομένα για το τι συμβαίνει ανάμεσα στη μαύρη τρύπα και το άστρο φωτίζοντας τα άμεσα και έμμεσα φαινόμενα που προκαλούνται

 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top