Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Τη βοηθεια του κοινου πιρικαλωωωωωωωωωω!:prettyplz:

Εντοπίστηκαν τρομερές θύελλες στο Δία και η NASA ζητά τη βοήθεια του κοινού για τη μελέτη τους

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022
1659116826320.png


Το διασημότερο χαρακτηριστικό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία, είναι η κολοσσιαία αντικυκλωνική θύελλα του πλανήτη, η περίφημη Μεγάλη Ερυθρή Κηλίδα. Όμως δεν είναι η μόνη θύελλα που μαίνεται στον γίγαντα αερίου αφού το Juno, το διαστημικό σκάφος της NASA, που εξερευνά το Δία κατέγραψε πολύ ισχυρές στροβιλοειδείς θύελλες στο βόρειο πόλο του πλανήτη. Το Juno πέρασε από το βόρειο πόλο του Δία την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και οι πρώτες εικόνες και στοιχεία για αυτές τις δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα.

Αυτές οι θύελλες έχουν εκδηλωθεί σε βάθος 50 χλμ. από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία και κάθε μια εξ αυτών έχει έκταση εκατοντάδων χλμ. Οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει τη μελέτη των δεδομένων για να εντοπίσουν στοιχεία που να φωτίζουν τον μηχανισμό που παράγει αυτές τις θύελλες αλλά και την δυναμική τους η οποία τους προσδίδει αυτά τα εντυπωσιακά μοτίβα και χαρακτηριστικά.

Μάλιστα η NASA έχει δημιουργήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα στην οποία ζητά τη συμβολή των φίλων του Διαστήματος για τη μελέτη αυτών και άλλων ατμοσφαιρικών δεδομένων που εντοπίζει και καταγράφει με την κάμερα του το Juno. Όποιος διαθέτει κινητό τηλέφωνο ή φορητό υπολογιστή μπορεί να πάρει μέρος στις αναλύσεις δεδομένων. Το πρόγραμμα ονομάζεται Jovian Vortex Hunter και σε αυτό έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 2,400 εθελοντές για την κατηγοριοποίηση και μελέτη περίπου 375 χιλιάδων εικόνων που έχει καταγράψει το Juno από τον Δία και τα φεγγάρια του.
https://www.naftemporiki.gr/story/1...ita-ti-boitheia-tou-koinou-gia-ti-meleti-tous
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
MAYDAY-MAYDY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Eλα μου; Διαβαστεεεεεεεε! :jumpy:

Long March 5B: Συντρίμμια του τεράστιου κινεζικού πυραύλου μπορεί να πέσουν στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο​


1659172859839.png


Τα υπολείμματα ενός κινεζικού πυραύλου θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη νότια Ευρώπη ή τις ηπειρωτικές ΗΠΑ αυτό το Σαββατοκύριακο, με πιθανότητα η πρόσκρουση να γίνει στη στεριά. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) εξέδωσε την προειδοποίηση, δηλώνοντας ότι τα συντρίμμια από τον πύραυλο Long March 5B αναμένεται να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα από το Σάββατο 30 Ιουλίου έως την Κυριακή 31 Ιουλίου, πέφτοντας ανεξέλεγκτα.

Η Υπηρεσία Δορυφορικής Παρακολούθησης και Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SST) μελέτησε τις πιθανές διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα υπολείμματα του πυραύλου, «μία από τις οποίες θα μπορούσε να επηρεάσει δυνητικά τον εναέριο χώρο της νότιας Ευρώπης», εξήγησε η EASA στη δήλωση.


Στην Ευρώπη, συγκεκριμένα, οι χώρες που ενδέχεται να επηρεαστούν είναι η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, σύμφωνα με το δελτίο που δημοσίευσε την παρακάτω εικόνα για τις πιθανές διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα συντρίμμια του πυραύλου καθώς πέφτουν στο Γη.

1659172905709.png

Ο πύραυλος, ο Long March 5B, εκτοξεύτηκε στις 24 Ιουλίου από το νησί Χαϊνάν (νότια Κίνα) και τοποθέτησε με επιτυχία μια νέα μονάδα διαστημικού σταθμού σε τροχιά, ωστόσο η Κίνα επέλεξε να μην ελέγξει τη διάθεση του πρώτου σταδίου του πυραύλου, το οποίο πέφτει τώρα πίσω στη Γη. Ζυγίζει περίπου 21 τόνους, καθιστώντας το «ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια συντριμμιών που μπήκαν ξανά στην ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με το δελτίο ασφαλείας που εξέδωσε η EASA.


Αν και ο EASA είπε ότι ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιών σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες είναι χαμηλός, έχει συμβουλεύσει όλες τις εθνικές αρχές αεροπορίας των χωρών να παρακολουθούν περιοδικά τις προβλέψεις της διαδρομής. Συνέστησε επίσης να προσαρμόσουν τις εκτιμήσεις κινδύνου καθώς εξελίσσεται η κατάσταση και να εξετάσουν το ενδεχόμενο «εφαρμογής και κοινοποίησης περιορισμών εναέριου χώρου σε μια διαδρομή πλάτους 200 km» γύρω από καθεμία από τις πιθανές διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα συντρίμμια.


Να τους παρει ο διαολος τους κωλοκινεζους ελεος πια!


Να μας πουνε τι ωρα ειναι να παω στο υπογειο...ειμαι και τελευταιο οροφο τρομαρα μου!:mpinelik:
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Νέα στοιχεία για το διασημότερο άστρο-δραπέτη του γαλαξία μας (βίντεο)

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022

1659199299305.png

Μια από τις νέες εικόνες του Zeta με το εντυπωσιακό κρουστικό τόξο του.


Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Δουβλίνου καταγράφει μια σειρά από νέα στοιχεία για το Ζήτα του Οφιούχου, το διασημότερο άστρο-δραπέτη του γαλαξία μας.

Οι ερευνητές μελέτησαν νέες εικόνες του άστρου που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra της NASA που εστιάζει στην ακτινοβολία Χ. To Zeta Ophiuchi που έχει επίσης τις κωδικές ονομασίες HD 149757 και HR 6175 έχει μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και είναι 65 χιλιάδες φορές πιο λαμπρό από το μητρικό μας άστρο. Είναι περιτριγυρισμένο από τεράστιες ποσότητες σκόνης και σύμφωνα με τους ειδικούς αν δεν υπήρχε αυτή η σκόνη θα ήταν ένα από τα πιο φωτεινά άστρα του ουρανού με το φως του να έχει μπλε απόχρωση.

Πιστεύεται ότι το άστρο ανήκε κάποτε σε ένα δυαδικό σύστημα με το δεύτερο άστρο του συστήματος να ήταν ακόμη μεγαλύτερο από το Zeta. Όμως το δεύτερο άστρο εξερράγη σε μια έκρηξη σουπερνόβα με αποτέλεσμα το Zeta να απεγκλωβιστεί από τη βαρυτική έλξη του άλλου άστρου και να αρχίσει να ταξιδεύει πλέον ελεύθερο στο Διάστημα. Υπολογίζεται ότι το Zeta εκτοξεύτηκε μετά την έκρηξη με ταχύτητα 24 χλμ./δευτ. ή 160 χιλιάδες χλμ./ώρα και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 440 ετών φωτός από εμάς.

Εκτιμάται ότι το Zeta έχει ηλικία τεσσάρων εκατ. ετών και ότι θα ζήσει άλλα τέσσερα εκατ. έτη πριν καταστραφεί και αυτό σε μια έκρηξη σουπερνόβα. Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει το Zeta στόχο παρατηρήσεων είναι το κρουστικό τόξο που σχηματίζεται καθώς κινείται. Η κίνηση του άστρου παράγει αστρικούς ανέμους οι οποίοι αλληλεπιδρούν με τα νέφη αερίων και την κοσμική σκόνη που συναντά το άστρο στην πορεία του δημιουργώντας αυτό το εντυπωσιακό κρουστικό τόξο.

Η νέα μελέτη κάνει για πρώτη φορά λεπτομερή ανάλυση αυτού του κρουστικού κύματος προσφέροντας μια σειρά από δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα τα οποία θα βοηθήσουν όχι μόνο στην αποκάλυψη νέων στοιχείων για το συγκεκριμένο άστρο αλλά για διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα. Το Zeta είναι το πιο κοντινό στη Γη διαστημικό σώμα που παράγει κρουστικά κύματα και για αυτό αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης.


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Για να συνειδητοποιησουμε ποσο μαλακισμενη χωρα ειναι αυτη η μισανθρωπη Κινα.

Κινεζικός πύραυλος: Λήξη συναγερμού για την Ελλάδα – Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία που θα ακολουθήσει

Αποσοβήθηκε ο κίνδυνος να πέσει στην Ελλάδα ο κινεζικός πύραυλος τύπου CZ-5B R/B, οποίος επιστρέφει στη Γη, σε μία μάλλον ανεξέλεγκτη τροχιά, όπως δήλωσε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και της Τηλεσκόπησης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής.

Ο κ. Βασιλάκος , δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι ο αρμόδιος ευρωπαϊκός οργανισμός ο οποίος μελετά τις τροχιές των δορυφόρων αλλά και τις τροχιές δυνητικά επικίνδυνων τέτοιων αντικειμένων, ανακοίνωσε ότι οι νεότεροι υπολογισμοί δείχνουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη χώρα μας, άρα δεν υπάρχει λόγος πανικού. Τα συντρίμμια του εν λόγω κινεζικού πυραύλου, κατά 85% θα πέσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις” είπε.


Ο κ. Βασιλάκος είπε ότι αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για την προώθηση διαστημοπλοίων, έξω από τη Γη, ώστε εκεί να πάρουν τα διαστημόπλοια την τροχιά που τους έχουν προγραμματίσει οι διάφοροι διαστημικοί οργανισμοί. Όλοι αυτοί πύραυλοι επιστρέφουν στη Γη. Λόγω της τριβής τους στην ατμόσφαιρα καίγονται και κάποια υπολείμματά τους πέφτουν στη Γη.

“Στους πυραύλους των δυτικών διαστημικών υπηρεσιών υπάρχουν συστήματα που βοηθούν στην ελεγχόμενη επανείσοδο τέτοιων πυραύλων στη Γη, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα. Αυτά τα συστήματα δεν υπάρχουν στους κινεζικούς πυραύλους. Ο συγκεκριμένος επειδή είναι μεγάλος, και δεν έχει συστήματα ελεγχόμενης επανεισόδου, προκάλεσε συναγερμό στη Γη, ο οποίος όμως για την Ελλάδα έληξε”, είπε ο κ. Βασιλάκος.


Ένας επιπλέον λόγος που η επιστροφή του συγκεκριμένου πυραύλου Long March 5B είναι ασυνήθιστη, είναι ότι κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, το πρώτο στάδιο του πυραύλου έφτασε σε τροχιακή ταχύτητα αντί να πέσει κάτω, όπως συνηθίζεται. Το άδειο σώμα του πυραύλου βρίσκεται τώρα σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, έχοντας μία μάλλον ανεξέλεγκτη πορεία.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Χμ...η πρωτη διαστημικη ειδηση του μηνα...ομορφη ειναι!

Η πρώτη ανακάλυψη σουπερνόβα από το James Webb (βίντεο)

Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022

1659375776865.png


Μεγαλώνει γρήγορα η λίστα των ανακαλύψεων του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου που κατασκεύασε η ανθρωπότητα. Το James Webb αποδεικνύει καθημερινά τις εκπληκτικές του δυνατότητες οι οποίες είναι τέτοιες που επιτρέπουν ακόμη και τυχαίες ανακαλύψεις όπως μια έκρηξη σουπερνόβα.

Το James Webb είχε εστιάσει στον γαλαξία SDSS.J141930.11+5251593 που βρίσκεται σε απόσταση τριών εκατ φωτός από τη Γη όταν οι επιστήμονες που πραγματοποιούσαν την έρευνα είδαν στις εικόνες που κατέγραφε το τηλεσκόπιο ένα σημείο όπου υπήρχε έντονη λάμψη. Στην ίδια περιοχή που εμφανιζόταν η έντονη λάμψη είχε καταγράψει εικόνες πριν από έντεκα χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και οι ερευνητές συγκρίνοντας τις εικόνες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε αυτή η λάμψη στο συγκεκριμένο σημείο.

1659375803892.png


Η μελέτη του φαινομένου οδήγησε τους ερευνητές ότι η λάμψη αυτή είναι προϊόν μιας έκρηξης σουπερνόβα, ενός από τα βιαιότερα αλλά και πιο σημαντικά κοσμικά φαινόμενα. Κάποιοι τύποι άστρων όταν εξαντλούνται τα «καύσιμα» τους αυτοκαταστρέφονται σε τρομερές εκρήξεις οι οποίες ανάμεσα στα άλλα διασκορπίζουν τα υλικά του άστρου στο Διάστημα εμπλουτίζοντας και «γονιμοποιώντας» σε πολλές περίπτωσεις κάποιες περιοχές όπου θα γεννηθούν νέα άστρα ενώ παράλληλα σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι εκρήξεις αυτές δημιουργούν σε πολλές περιπτώσεις μαύρες τρύπες.

Η ανακάλυψη κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική γιατί εκτός των άλλων το James Webb δεν έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει εκρήξεις σουπερνόβα αλλά όπως φαίνεται οι εικόνες που καταγράφει αν μελετηθούν με μεγάλη προσοχή μπορεί να αποκαλύπτουν και διάφορα φαινόμενα ή διαστημικά αντικείμενα που δεν αποτελούν τον βασικό στόχος μιας έρευνας.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ηλιακή καταιγίδα “χτυπά” σήμερα την Γη

Τετάρτη 03 Αυγούστου 2022

1659524025386.png

Ηλιακή καταιγίδα θα “χτυπήσει” σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου, τη Γη προκαλώντας μια μικρή γεωμαγνητική καταιγίδα G1.
Οι μετεωρολόγοι στο Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού Διαστήματος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (SWPC) έκαναν την πρόβλεψη αφού παρατήρησαν ότι «αέριο υλικό ρέει από μια νότια τρύπα στην ατμόσφαιρα του ήλιου», σύμφωνα με το Spaceweather.com

Οι στεφανιαίες τρύπες είναι περιοχές στην ανώτερη ατμόσφαιρα του ήλιου όπου το ηλεκτρισμένο αέριο (ή πλάσμα) του άστρου μας είναι ψυχρότερο και λιγότερο πυκνό, αναφέρει το Livescience.

Σε πλανήτες με ισχυρά μαγνητικά πεδία, όπως ο δικός μας, αυτό το μπαράζ ηλιακών υπολειμμάτων απορροφάται, πυροδοτώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες. Αυτά τα σωματίδια απελευθερώνοντας ενέργεια με τη μορφή φωτός για να δημιουργήσουν πολύχρωμα σέλας, παρόμοια με αυτά που αποτελούν το Βόρειο Σέλας.

Η καταιγίδα θα είναι ασθενής. Αυτό το περιστατικό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διακοπές ρεύματος στα συστήματα πλοήγησης GPS, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν τα ταξίδια μικρών αεροσκαφών και πλοίων. Πέραν τούτου όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ηλιακή καταιγίδα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Το James Webb έριξε... απόχη και έπιασε το αρχαιότερο άστρο του Σύμπαντος (βίντεο)

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022

1659722888596.png

Στη φωτογραφία που κατέγραψε το James Webb εικονίζεται ένα τμήμα του γαλαξία που βρίσκεται το αρχαιότερο άστρο του Σύμπαντος.


Πρίν από πέντε μήνες το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble «είδε» το φως του πιο μακρινού μεμονωμένου άστρου που έχει ποτέ παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Το άστρο, το οποίο ονομάστηκε Earendel (σημαίνει «άστρο της αυγής» στα παλαιά αγγλικά), βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12,9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ απόστασης ήταν ένα άστρο σε απόσταση 4 δισ. ετών φωτός, που είχε βρεθεί πάλι από το Hubble το 2018. Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση στον χώρο και τον χρόνο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Earendel έχει τουλάχιστον 50 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο μας και είναι εκατομμύρια φορές πιο φωτεινό.

Tο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb με την απαράμιλλη... όραση του «κοίταξε» τον γαλαξία Sunrise Arc στον οποίο βρίσκεται το Earendel.

1659722952371.png

Η ποιότητα και καθαρότητα των εικόνων που κατέγραψε από τον γαλαξία είναι σύμφωνα με τους ερευνητές που τις μελετούν σαν να μεγέθυνε χίλιες φορές τις εικόνες ΄που είχε καταγράψει το Hubble από εκεί.


Στις εικόνες εμφανίζεται και το Earendel γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι αυτές οι νέες εικόνες θα βοηθήσουν την αποκάλυψη κάποιων νέων στοιχείων για αυτό το άστρο

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε πιθανώς ο νεαρότερος έως τώρα εξωπλανήτης του γαλαξία μας

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

1660208630241.png


Ο εξωπλανήτης φαίνεται να βρίσκεται σε απρόσμενα μεγάλη απόσταση από το άστρο του, περίπου 200 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Ήλιου
Έναν τελείως «νεογέννητο» εξωπλανήτη ανακάλυψαν για πρώτη φορά Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αστρονόμοι, σε απόσταση 395 ετών φωτός από τη Γη, ο οποίος μπορεί να είναι ο νεαρότερος πλανήτης που έχει μέχρι σήμερα βρεθεί στον γαλαξίαμας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γιέχαν Μπάε του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ραδιοααστρονομίας (NRAO) των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters», πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με το τηλεσκόπιο ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) στη Χιλή.
Ο πολύ νεαρός εξωπλανήτης, που είναι ακόμη «υπό κατασκευή», καθώς βρίσκεται εντός του δίσκου πρωτογενούς ύλης (αερίων και σκόνης) που περιβάλλει το άστρο του, φαίνεται να έχει το μέγεθος του Δία. Κινείται πέριξ του επίσης νεαρού άστρου AS 209 στον αστερισμό του Οφιούχου, το οποίο έχει ηλικία μόνο 1,6 εκατομμύρια χρόνια, συνεπώς ο πλανήτης του θα είναι ακόμη νεότερος, ίσως 1,5 εκατ. ετών (συγκριτικά η Γη έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών).

Ο εξωπλανήτης φαίνεται να βρίσκεται σε απρόσμενα μεγάλη απόσταση από το άστρο του, περίπου 200 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Ήλιου. Οι αστρονόμοι δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς ένα τόσο νεαρό άστρο είναι δυνατό να υποστηρίξει έναν τόσο μεγάλο πλανήτη σε τόσο μεγάλη απόσταση. Ο πλανήτης θα αποτελέσει μελλοντικό στόχο του νέου ισχυρού αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb Space Telescope, με στόχο να υπολογιστεί η μάζα και η χημική σύνθεση της ατμόσφαιράς του.


Κατά τα τελευταία 30 χρόνια οι αστρονόμοι έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη άνω των 5.000 εξωπλανητών, ενώ πολλοί ακόμη αναμένουν την επιβεβαίωσή τους με νέες παρατηρήσεις.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε δυσεύρετος εξωπλανήτης σε υπέρλαμπρο άστρο

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022
1660670186283.png

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν δυσεύρετο αέριο γίγαντα εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα μεγάλο πολύ λαμπερό άστρο. Κατά τα τελευταία 25 χρόνια οι επιστήμονες έχουν βρει χιλιάδες πλανήτες γύρω από άστρα στο γαλαξία μας, όμως πάνω από το 99% από αυτούς κινούνται πέριξ σχετικά μικρών άστρων, είτε λευκών νάνων είτε παρόμοιων με τον Ήλιο μας (που θεωρείται μεσαίου μεγέθους άστρο στο Σύμπαν) ή λίγο μεγαλύτερων.

Ελάχιστοι εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί γύρω από πολύ μεγάλου μεγέθους άστρα τύπου-Α, τα οποία είναι πολύ φωτεινά, γαλαζωπά και τουλάχιστον διπλάσια από τον Ήλιο. Μερικά από τα λαμπρότερα άστρα στον γήινο ουρανό, όπως ο Σείριος και ο Βέγας, είναι άστρα τύπου-Α.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον Στίβεν Τζιακαλόνε, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters», εντόπισαν έναν νέο πλανήτη, τον HD 56414 b, που έχει το μέγεθος του Ποσειδώνα και κινείται γύρω από ένα μεγάλο καυτό αλλά βραχύβιο άστρο τύπου-Α. Τέτοιοι πλανήτες εκτιμάται ότι σχετικά γρήγορα «απογυμνώνονται» από τα αέριά τους υπό την επίδραση της ισχυρής ακτινοβολίας (ακτίνων-Χ, υπεριώδους κ.ά.) του μητρικού άστρου τους.

«Βρήκαμε το πιο καυτό άστρο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα με πλανήτη γύρω του ο οποίος είναι μικρότερος του Δία. Τέτοιοι πλανήτες είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθούν και πιθανώς δεν πρόκειται να βρούμε πολλούς παρόμοιους στο προβλεπόμενο μέλλον», δήλωσε ο Τζιακαλόνε.

Ο νέος εξωπλανήτης HD 56414 b, γύρω από το άστρο HD 56414, παρατηρήθηκε με το τηλεσκόπιο TESS της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Έχει ακτίνα σχεδόν τετραπλάσια της Γης και χρειάζεται 29 ημέρες (η διάρκεια του έτους του) για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιφορά πέριξ του άστρου του. Κινείται σε απόσταση από το άστρο που είναι περίπου το ένα τέταρτο της απόστασης Γης-Ήλιου. Η ηλικία του άστρου και του εξωπλανήτη είναι 420 εκατομμυρίων ετών, πολύ μικρότερη από εκείνη της Γης και του Ήλιου (περίπου 4,5 δισεκατομμύρια έτη).

Με βάση τις έως τώρα αναλύσεις, εκτιμάται ότι παρόλο που η ακτινοβολία του ισχυρού άστρου καταστρέφει σταδιακά την ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, αυτός θα επιβιώσει για περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, αλλά στη συνέχεια το μητρικό άστρο αναμένεται να εξαντλήσει τα πυρηνικά καύσιμά του, να καταρρεύσει βαρυτικά και να παράγει μία έκρηξη σούπερ-νόβα.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.naftemporiki.gr/story/1895018/anakalufthike-duseuretos-eksoplanitis-se-uperlampro-astro
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Η καλύτερη μέχρι σήμερα φωτογραφία του μεγαλύτερου άστρου στο Σύμπαν

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

1660931469724.png

Καλλιτεχνική απεικόνιση του άστρου R136a1.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν να τραβήξουν την πιο καθαρή μέχρι σήμερα φωτογραφία του κολοσσιαίου άστρου R136a1, του μεγαλύτερου άστρου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν. Το άστρο είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» και άλλα επίγεια τηλεσκόπια, αλλά ποτέ με αρκετή καθαρότητα. Η νέα παρατήρηση πέτυχε ανάλυση τρεις φορές καλύτερη του Hubble και ελαφρώς καλύτερη του νέου μεγάλου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

Η παρατήρηση, η οποία έγινε με το διαμέτρου 8,1 μέτρων διεθνές τηλεσκόπιο Gemini South στη Χιλή, οδηγεί στη νέα εκτίμηση ότι το εν λόγω άστρο-μαμούθ που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160.000 ετών φωτός από τη Γη στο Νεφέλωμα της Ταραντούλας στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος (έναν νάνο γαλαξία κοντά στον δικό μας), έχει μάζα «μόνο» 170 έως 230 μεγαλύτερη του Ήλιου και όχι 250-320 φορές που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Ακόμη κι έτσι όμως παραμένει το μεγαλύτερο γνωστό άστρο.
1660931520335.png

Αυτή είναι η εικόνα του άστρου R136a1 που κατέγραψε το Gemini South.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως πως σχηματίστηκαν τόσο μεγάλα άστρα, με μάζα τουλάχιστον 100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου μας. Τέτοια γιγάντια άστρα συνήθως βρίσκονται κρυμμένα στις «πυκνοκατοικημένες» καρδιές αστρικών σμηνών καλυμμένων από σκόνη.

Επίσης είναι βραχύβια και πεθαίνουν νέα, έχοντας κάψει τα πυρηνικά καύσιμά τους μέσα σε λίγα μόνο εκατομμύρια χρόνια (συγκριτικά ο Ήλιος δεν έχει καν διανύσει τη μισή ζωή του που αναμένεται να είναι 10 δισεκατομμύρια χρόνια).
Τα χημικά στοιχεία που είναι βαρύτερα από το ήλιο στο Σύμπαν, δημιουργούνται στη διάρκεια του κατακλυσμικού εκρηκτικού θανάτου άστρων με μάζα τουλάχιστον 150 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δία από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

22/08/22
1661181097694.png

Οι υπέρυθρες φωτογραφίες, παρέχουν, μεταξύ άλλων, τις καλύτερες έως τώρα παρατηρήσεις για το τεράστιο σέλας που δημιουργείται στους δύο πόλους του Δία

Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δία, τις πρώτες που τράβηξε το νέο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος έδωσαν στη δημοσιότητα Αμερικανοί αστρονόμοι.


Οι υπέρυθρες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο τέλος Ιουλίου και στη συνέχεια χρωματίστηκαν τεχνητά, παρέχουν, μεταξύ άλλων, τις καλύτερες έως τώρα παρατηρήσεις για το τεράστιο σέλας που δημιουργείται στους δύο πόλους του Δία.
Φαίνονται επίσης η γνωστή Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα (μια γιγάντια καταιγίδα), άλλες μικρότερες καταιγίδες, αχνοί δακτύλιοι και δύο μικρότεροι δορυφόροι του, η Αμάλθεια και η Αδράστεια, διαμέτρου περίπου 200 και 20 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

«Ποτέ πριν δεν είχαμε δει έτσι τον Δία. Είναι κάτι απίστευτο. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε πραγματικά ότι οι εικόνες θα ήσαν τόσο καλές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια αστρονομίας Ίμκε ντε Πάτερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Γκρο πλαν στη γέννηση ενός νέου γαλαξία (βίντεο)

Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022
1661188050105.png

Στη φωτογραφία εικονίζεται μια σκηνή από τη γαλαξιακή σύγκρουση που κατέγραψε το τηλεσκόπιο Gemini North

To επίγειο τηλεσκόπιο Gemini North στη Χαβάη κατέγραψε εικόνες από μια από τις πιο εντυπωσιακές, σύνθετες και σημαντικές κοσμικές διεργασίες, την σύγκρουση δύο γαλαξιών. Οι συγκρούσεις αυτές άλλες φορές οδηγούν συνήθως σε συγχωνεύσεις υπέρ του μεγαλύτερου γαλαξία με τον μικρότερο να εξαφανίζεται από τον γαλαξιακό χάρτη. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν συμβαίνει αυτό και ο δικός μας γαλαξίας σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες έχει καταφέρει να βγει νικητής από τέτοιου είδους κοσμικές αναμετρήσεις εναντίον μεγαλύτερων γαλαξιών.

Οι συγκρούσεις-συγχωνεύσεις γαλαξιών ανάμεσα στα άλλα δημιουργούν συνθήκες μαζικής γέννησης νέων άστρων ανανεώνοντας τόσο το τοπικό γαλαξιακό περιβάλλον όσο και το Σύμπαν γενικότερα. Το Gemini North κατέγραψε τη σύγκρουση που εξελίσσεται ανάμεσα στο γαλαξία NGC 4568 και στο γαλαξία NGC 4567. Οι δύο γαλαξίες είναι σπειροειδείς όπως και ο δικός μας και βρίσκονται σε απόσταση 60 εκατ. ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Παρθένου.

Οι δύο γαλαξίες έχουν πλησιάσει ο ένας τον άλλο σε απόσταση περίπου 20 χιλιάδων ετών φωτός που ακούγεται πολύ μεγάλη αλλά οι τρομερές βαρυτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται σε αυτή την κοσμική διαδικασία έχουν ήδη αρχίσει να παράγουν αποτελέσματα. Το σχήμα των δύο γαλαξιών έχει αρχίσει εξαιτίας των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων να παραμορφώνεται και σε εκείνες τις περιοχές δημιουργούνται νέα άστρα. Εκτιμάται ότι η διαδικασία της συγχώνευσης θα ολοκληρωθεί σε περίπου 500 εκατ. έτη και οι δύο σπειροειδείς γαλαξίες θα δώσουν την θέση τους σε ένα νέο ελλειπτικό γαλαξία.

Όπως είναι ευνόητο οι επιστήμονες μπορούν χάρις στα διαστημικά τηλεσκόπια, τα ολοένα και πιο ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια και διάφορες νέες μεθόδους διαστημικής παρατήρησης να βλέπουν και να μελετούν ανάμεσα στα άλλα τις γαλαξιακές συγκρούσεις καθώς αυτές εξελίσσονται. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας κινείται προς τον δικό μας γαλαξία και εκτιμάται ότι σε περίπου πέντε δισ. έτη θα υπάρξει μια σύγκρουση η οποία πιθανότατα θα αποτελέσει το τέλος του γαλαξία μας όπως τουλάχιστον τον γνωρίζουμε εκτός αν κάνει πάλι την έκπληξη και καταφέρει με κάποιο τρόπο να επιβιώσει.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Δοκιμαστική εκτροπή αστεροειδούς από τη NASA


Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022

1663950439283.png


Του Έκτωρ-Ξαβιέ Δελαστίκ,

Υ.Δ. Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Το ενδεχόμενο πτώσης μετεωριτών στη Γη έχει σταθερή παρουσία, τόσο στην προϊστορία, όσο στην ιστορία και στο σύγχρονο πολιτισμό. Η εξαφάνιση του Κρητιδικού πριν από ~66 εκ. χρόνια βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στη λαϊκή σκέψη όχι μόνο επειδή σηματοδότησε το τέλος των δεινοσαύρων: είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου γνωρίζουμε με μεγάλη σιγουριά το λόγο, την πτώση μετεωρίτη στην περιοχή της Χερσονήσου του Γιουκατάν στη Β. Αμερική.

Στην αυγή της καταγεγραμμένης ιστορίας, έχουμε τη μέρα-με-τη-μέρα καταγραφή της προσέγγισης και πτώσης ενός μετεωρίτη από σουμέριους αστρονόμους [α] στις 22/09/2193 π.Χ. και ώρα 10:56. Εικάζεται πως η πτώση αυτή είχε τουλάχιστον μέρος της ευθύνης για μία τεράστιας έκτασης κλιματική αλλαγή που οδήγησε σε εκτεταμένη πτώση της θερμοκρασίας και ξηρασίες. Συνθήκες που διήρκησαν τουλάχιστον έναν αιώνα και οδήγησαν σε κατάρρευση πολιτισμών σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Επιστρέφοντας στη σημερινή εποχή, πλέον διαθέτουμε τηλεσκόπια που μπορούν να εντοπίσουν δυνητικούς μετεωρίτες (όπως ονομάζουμε τους αστεροειδείς που συγκρούονται με τη Γη) όχι είκοσι ημέρες πριν όπως ο Σουμέριος αστρονόμος, αλλά μήνες και χρόνια νωρίτερα. Πράγμα που δίνει τη θεωρητική δυνατότητα εκτροπής τους εάν αποτελούν κίνδυνο. Έχει υπολογιστεί πως με ένα μόλις χρόνο περιθώριο, αρκεί να αλλάξουμε ελάχιστα [β] (3.5 cm/s) την ταχύτητα ενός αστεροειδούς ώστε να αποτραπεί η σύγκρουση.

Αφήνοντας κατά μέρος το πρόγραμμα της NASA για την ανίχνευση επικίνδυνων αστεροειδών (CNEOS), θα επικεντρωθούμε σε ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπισή τους το οποίο τρέχει αυτό το διάστημα: το πρόγραμμά “Δοκιμή Εκτροπής Διπλού Αστεροειδούς” (D.A.R.T.) [γ] και το οποίο βρίσκεται στις τελευταίες και πιο σημαντικές του ημέρες, με ορίζοντα τις 26/09/2022. Ο κεντρικός σκοπός είναι η δοκιμαστική καθοδήγηση ενός αυτόματου διαστημικού ρομπότ σε έναν ασφαλή αστεροειδή και η ελεγχόμενη πρόσκρουσή του σε αυτόν ώστε να μεταβληθεί η τροχιά του. Βελτιώνουμε έτσι τεχνολογίες και υπολογιστικά μοντέλα πάνω στα οποία θα βασιστούν οι μελλοντικές αποστολές. Φυσικά, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη και ενδιαφέρουσα από αυτή τη συνοπτική περιγραφή.

Πρώτα απ’ όλα, η αποστολή που εκτοξεύθηκε στις 24/11/2021 αποτελείται από δύο μέρη: ένα μέρος θα προσκρούσει και θα καταστραφεί πάνω στο στόχο, και το δεύτερο (LICIACube, φτιαγμένο από την ιταλική Διαστημική Υπηρεσία) θα έχει αποσπαθεί ώστε να καταγράψει και να μεταδώσει την πρόσκρουση.

Δεύτερον, ο ίδιος ο στόχος είναι ένα διπλό σύστημα αστεροειδών, ο “Δίδυμος” (διαμέτρου περίπου 780 μέτρων) και ο “Δίμορφος” (160 μέτρα). Το πώς θα μεταβληθεί ο τρόπος που γυρίζουν ο ένας γύρω από τον άλλον μετά τη σύγκρουση είναι πολύ πιο εύκολο να μετρηθεί απ’ ότι η γενική τους τροχιά γύρω από τον ήλιο και να δώσει πολύ πιο ακριβή και σημαντικά στοιχεία για τις μελλοντικές αποστολές.

Τρίτον, η ίδια η αποστολή DART φέρει και δοκιμάζει για πρώτη φορά μία σειρά από υποβοηθητικές, πειραματικές τεχνολογίες: από νέους τύπους ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων και κεραίας επικοινωνίας, έως την πρώτη δοκιμή ηλιακών στοιχείων σε μορφή ξετυλιγόμενου ρολού στο βαθύ διάστημα.

Τέταρτον, είναι μία από τις πρώτες λίγες φορές που δοκιμάζονται μηχανές ιόντων Ξένου (NEXT-C ion engine) για την πρόωση στο διάστημα, οι οποίες έχουν μία σειρά πλεονεκτήματα σε σχέση με παραδοσιακότερες τεχνολογίες υγρών καυσίμων.

Πέμπτον και ίσως σημαντικότερο, η αποστολή αυτή είναι σε ένα σημαντικό της μέρος αυτο-καθοδηγούμενη: η κάμερα της συσκευής DART λαμβάνει φωτογραφίες του ζεύγους του ζεύγους αστεροειδών όχι μόνο για αποστολή στη Γη και αναμονή οδηγιών, αλλά για να αυτοπλοηγείται. Χρησιμοποιεί την αλληλουχία των εικόνων ώστε να αναγνωρίζει από μόνη της το Δίδυμο και το Δίμορφο και να πραγματοποιεί συνεχείς διορθώσεις πορείας ώστε να συγκρουστεί σωστά με το Δίμορφο, μετατρεπόμενη κατά τα μέγιστα σε αυτόματη αποστολή.

Σε λίγες ημέρες θα έχουμε μάλλον κατακτήσει ένα σημαντικότατο ορόσημο μιας προστασίας που έχει τεράστιο νόημα, αλλά μόνον ως παγκόσμιας διάστασης συλλογική προσπάθεια.

[α] Lemke, Frank & Seifert, Joachim. (2014). The Sumerian K8538 tablet - The great meteor impact devastating Mesopotamia.

[β] S.-Y. Park and I. M. Ross, "Two-Body Optimization for Deflecting Earth-Crossing Asteroids", Journal of Guidance, Control and Dynamics, Vol. 22, No.3, 1999, pp.415–420.

[γ] https://dart.jhuapl.edu/

https://www.naftemporiki.gr/story/1907146/dokimastiki-ektropi-asteroeidous-apo-ti-nasa
 

BeatrixKiddo

Περιβόητο μέλος

Η Trix αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,048 μηνύματα.
Σήμερα το βράδυ θα γίνει το τεστ πλανητικής άμυνας μεσω του ρομποτικού σκάφους DART στη 1 το βράδυ!!
Θα γίνει και ζωντανή μετάδοση μέσω yt
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Γειτονικός γαλαξίας «ταρακουνά» δυνατά το δικό μας γαλαξία


Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022
1664900165599.png


Φανταστείτε τον γαλαξία μας ως μια λίμνη με γαλήνια νερά και τα εκατοντάδες δισ. άστρα του να πλέουν στην επιφάνεια της λίμνης ήρεμα και… ατάραχα. Ξαφνικά κάποιος από την ακτή ρίχνει μέσα στην λίμνη μια πέτρα μεγέθους παρόμοιου με αυτό που έχουν 400 εκατ. άστρα σαν τον Ήλιο. Η γαλήνη της λίμνης διαταράσσεται και οι κυματισμοί που δημιουργούνται υποχρεώνουν τα άστρα να κινούνται μέσα στο νερό σε ένα χαοτικό χορό που διαρκεί χιλιάδες χρόνια μέχρι να επανέλθει η ηρεμία στα νερά.

Πολλοί αστρονόμοι έχουν διατυπώσει την άποψη ότι ένα κοσμικό φαινόμενο έχει υποχρεώσει κάποια στιγμή τον γαλαξία μας να δονηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι σπείρες του να αποκτήσουν κυματοειδή κίνηση και τα άστρα του γαλαξία να αρχίσουν να ταλαντεύονται με διαφορετικές ταχύτητες και συχνότητες το κάθε ένα εξ αυτών δημιουργώντας ένα χαοτικό γαλαξιακό περιβάλλον.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε και προτείνει μια λύση σε αυτόν το μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα της αποστολής Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος η οποία πραγματοποιεί τρισδιάστατη χαρτογράφηση του γαλαξία μας, των άστρων αλλά και διαφόρων σωμάτων όπως αστεροειδείς κ.α. Μελέτησαν δεδομένα περίπου 20 εκατ. άστρων τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στις εξωτερικές περιοχές του γαλαξία μας και άρα είναι πιο «ευάλωτα» στις συνέπειες που έχουν κοσμικά συμβάντα όπως η αλληλεπίδραση του γαλαξία μας με κάποιο άλλο γαλαξία ή άλλη κοσμική δομή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Τοξότης, ένας γειτονικός νάνος γαλαξίας, έχει συγκρουστεί τουλάχιστον δύο φορές με το γαλαξία μας «ταρακουνώντας» τον και προκαλώντας την ταλάντωση των άστρων. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι εργασία τους ανοίγει ένα νέο επιστημονικό πεδίο το οποίο ονομάζουν «γαλαξιακή σεισμολογία».

Προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει την ύπαρξη αυτών των δονήσεων και της ταλάντωσης των άστρων αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που όχι μόνο επιβεβαιώνει με στοιχεία ότι αυτό το φαινόμενο συνέβη αλλά ότι επηρέασε ολόκληρο το γαλαξία από τις εξωτερικές του περιοχές μέχρι το κέντρο του. Η εκτίμηση που υπάρχει πλέον είναι ότι οι συγκρούσεις με τον Τοξότη και οι δονήσεις που προκλήθηκαν από αυτές μετέβαλαν το μέγεθος αλλά και το σχήμα του δικού μας γαλαξία.

Naftemporiki.gr
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Παναγια μου φυλαγε μας!

Ο αστεροειδής που αφάνισε τους δεινόσαυρους προκάλεσε παγκόσμιο τσουνάμι ύψους 1,5 χιλιομέτρου

1664905567507.png

Ο μεγάλος αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια και συνέβαλε καθοριστικά στην εξαφάνιση σχεδόν όλων των δεινοσαύρων και περίπου των τριών τετάρτων όλων των ειδών ζώων και φυτών, προκάλεσε ένα αρχικό πανύψηλο τσουνάμι ύψους ενάμισι χιλιομέτρου (1.500 μέτρων) που ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα σχεδόν σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη, εκτιμούν Αμερικανοί και άλλοι επιστήμονες.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γκάνα, με επικεφαλής τη Μόλι Ρέιντζ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “AGU Advances” της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής, βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο, το οποίο τροφοδότησαν με όλα τα διαθέσιμα γεωλογικά και ωκεανογραφικά δεδομένα από περίπου 100 περιοχές της Γης.


Ο αστεροειδής, που ονομάστηκε Τσιξουλούμπ, εκτιμήθηκε ότι είχε διάμετρο 10 έως 14 χιλιομέτρων και προσέκρουσε στον πλανήτη μας με ταχύτητα 12 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Έπεσε στην περιοχή του σημερινού Γιουκατάν στο Μεξικό σε γρανιτικό φλοιό πάνω από τον οποίο υπήρχαν παχιά στρώματα ιζημάτων και ρηχά νερά θάλασσας, ανοίγοντας έναν κρατήρα διαμέτρου περίπου 100 χιλιομέτρων και εκτινάσσοντας τεράστιες ποσότητες πυκνών νεφών σκόνης και αιθάλης στην ατμόσφαιρα.

Η μελέτη μοντελοποίησης συμπέρανε – με βάση τις σχετικές προσομοιώσεις – ότι δυόμισι λεπτά μετά το πλήγμα υψώθηκε από το σημείο πρόσκρουσης ένα πανύψηλο τείχος νερού ύψους 4,5 χιλιομέτρων, το οποίο γρήγορα υποχώρησε. Όμως δέκα λεπτά μετά την πρόσκρουση και σε απόσταση έως 220 χιλιομέτρων ένα κύμα τσουνάμι ύψους 1,5 χιλιομέτρου άρχισε να σαρώνει τον ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις.


Μία ώρα μετά το χτύπημα από τον αστεροειδή, εκτιμάται ότι το τσουνάμι είχε πια εξαπλωθεί έξω από τον Κόλπο του Μεξικού προς τον Βόρειο Ατλαντικό. Τέσσερις ώρες μετά, τα κύματα, κινούμενα με υποθαλάσσια ταχύτητα 20 εκατοστών το δευτερόλεπτο, είχαν φθάσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ έπειτα από 24 ώρες, έχοντας διασχίσει το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού από τα ανατολικά και του Ατλαντικού από τα δυτικά, είχαν πλέον εισέλθει στον Ινδικό Ωκεανό και από τις δύο πλευρές του. Τελικά, μετά από 48 ώρες, τσουνάμι ύψους πολλών μέτρων είχαν πλήξει τις περισσότερες ακτογραμμές του πλανήτη, πλημμυρίζοντας και διαβρώνοντας τις. Σημειωτέον ότι, όπως εκτιμά το νέο μοντέλο, η σχετικά κλειστή θάλασσα της σημερινής Μεσογείου απέφυγε τις ισχυρότερες συνέπειες του τσουνάμι.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αρχική ενέργεια του τσουνάμι ήταν 30.000 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια του πολύνεκρου και καταστροφικού τσουνάμι (ενός από τα μεγαλύτερα στη σύγχρονη ιστορία) που προκλήθηκε τον Δεκέμβριο 2004 μετά από υποθαλάσσιο σεισμό στον Ινδικό Ωκεανό, προκαλώντας περισσότερα από 230.000 θύματα
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε ο «υπόγειος κόσμος» του γαλαξία μας

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022
1664991245895.png

Στη φωτογραφία εικονίζεται μια περιοχή του κέντρου του γαλαξία μας όπου σύμφωνα με τη νέα μελέτη εκεί έχουν βρει καταφύγιο αστρικά πτώματα.

Στη διάρκεια των περίπου 13,6 δις. ετών ύπαρξης του γαλαξία μας έχουν γεννηθεί, αναπτυχθεί και καταστραφεί σε εκρήξεις σουπερνόβα δισεκατομμύρια άστρα. Ένα ερώτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια είναι τι απέγιναν όλα αυτά τα αστρικά «πτώματα». Εξαφανίστηκαν; Αν δεν εξαφανίστηκαν που κρύβονται;

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» ερευνητική ομάδα χαρτογράφησε την ακριβή θέση εκατ. άστρων στον γαλαξία μας όταν αυτός ήταν σε τόσο νεαρή ηλικία που δεν είχαν ακόμη σχηματιστεί οι εντυπωσιακές του σπείρες. Οι προσομοιώσεις που έκαναν οι ερευνητές έδειξαν που μπορεί να κατέληξε ότι απέμεινε από αυτά μετά την έκρηξη σουπερνόβα. Η διαδικασία αυτή ήταν πολύ δύσκολη δεδομένου ότι ο γαλαξίας μας έχει αλλάξει πολύ στη διάρκεια της ζωής του. Έχει διαπιστωθεί ότι ο γαλαξίας μας έχει συγκρουστεί τουλάχιστον δέκα φορές με άλλους γαλαξίες και παρά το γεγονός ότι κατάφερε σε όλες τις γαλαξιακές μάχες που έδωσε να βγει νικητής εντούτοις κάθε τέτοια κοσμική διεργασία προκαλεί δομικές αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα και το περιεχόμενο σε ένα γαλαξία και το ίδιο συνέβη και στον δικό μας.

Δημιουργήθηκε ένας νέος χάρτης ο οποίος αποκαλύπτει ένα «γαλαξιακό υπόγειο κόσμο» γεμάτο μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίου που είναι η συνήθης κατάληξη ενός άστρου μετά την έκρηξη. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα υπολείμματα του 30% των άστρων του γαλαξία που καταστράφηκαν εκτοξεύτηκαν έξω από αυτόν. Τα υπόλοιπα αστρικά πτώματα κρύβονται σε διάφορες περιοχές του γαλαξία. Η μεγαλύτερη «κρυψώνα» τους βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία κοντά στην μεγάλη μαύρη τρύπα που υπάρχει εκεί. Η συνολική μάζα αυτού του υπόγειου κόσμου αντιστοιχεί όπως εκτιμούν οι ερευνητές στο 1% της μάζας του γαλαξία μας.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Ελπιζω να μην μας ερθει στο κεφαλι

Η Κίνα εκτόξευσε το εξελιγμένο ηλιακό της παρατηρητήριο

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 09:11

1665422395396.png

Η Κίνα πραγματοποίησε με επιτυχία την εκτόξευση ενός ακόμη εξελιγμένου ηλιακού παρατηρητηρίου. Η εκτόξευση του δορυφορικού τηλεσκοπίου με την ονομασία ASO-S (Advanced Space-based Solar Observatory) ή Kuafu-1 (γίγαντας της κινεζικής μυθολογίας που προσπάθησε να "δαμάσει" τον Ήλιο) έγινε το Σαββατοκύριακο με έναν πύραυλο Long March 2D από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Jiuquan της βορειοδυτικής Κίνας.

Το κόστους 126 εκατομμυρίων δολαρίων και βάρους 860 κιλών παρατηρητήριο, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, τέθηκε σε ηλιοσύγχρονη τροχιά σε απόσταση 720 χιλιομέτρων από τη Γη, κοιτώντας μόνιμα τον Ήλιο, 24 ώρες τη μέρα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στόχος είναι αφενός να μελετήσει με ποιούς τρόπους το ηλιακό μαγνητικό πεδίο δημιουργεί τις τεράστιες εκρήξεις στεμματικής μάζας, τις εκλάμψεις και τις άλλες ηλιακές εκρήξεις και αφετέρου να βελτιώσει τις προβλέψεις για τον δυνητικά επικίνδυνο για τη Γη διαστημικό "καιρό" (γεωμαγνητικές καταιγίδες και άλλα φαινόμενα) που μπορεί να επηρεάσει τα συστήματα GPS, τους γήινους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου προκαλεί τα διάφορα εκρηκτικά επεισόδια στην επιφάνεια του, αλλά οι ακριβείς μηχανισμοί είναι πολύπλοκοι και όχι καλά κατανοητοί. Τα τρία επιστημονικά όργανα του ASO-S, που θα λειτουργούν σε διάφορα μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, θα φωτίσουν περισσότερο το τι συμβαίνει.

Η αποστολή θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, καλύπτοντας την αναμενόμενη κορύφωση του 11ετούς ηλιακού κύκλου κατά τη διετία 2024-25, οπότε και προβλέπονται πολλές ηλιακές εκρήξεις. Τα δεδομένα του σκάφους (περίπου 500 gigabytes τη μέρα) θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα και οι Κινέζοι ερευνητές δηλώνουν ανοικτοί σε διεθνείς συνεργασίες.

Η Κίνα είχε εκτοξεύσει τον Οκτώβριο του 2021 έναν άλλο επίσης ηλιοσύγχρονο αλλά λιγότερο εξελιγμένο δορυφόρο ηλιακής παρατήρησης, το Xihe, που τέθηκε σε απόσταση 517 χιλιομέτρων από τη Γη. Τα δύο γνωστότερα ηλιακά παρατηρητήρια σε λειτουργία είναι το Solar Parker Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) που είχε εκτοξευθεί το 2018 και το Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που εκτοξεύθηκε το 2020. Τα στοιχεία του κινεζικού παρατηρητηρίου θα συμπληρώσουν τα δεδομένα που συλλέγουν οι άλλες διαστημικές αποστολές για τον Ήλιο και την καυτή και εκρηκτική ατμόσφαιρα του.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

«Εκρηκτικές» λίμνες υπάρχουν στην Ευρώπη

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022
1665591964340.png

Με διάμετρο 3.100 χιλιομέτρων, η Ευρώπη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος από τους περίπου 80 γνωστούς δορυφόρους του Δία. Είναι λίγο μικρότερη από τη Σελήνη, αλλά μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα. Έχει διαπιστωθεί ότι κάτω από το στρώμα πάγου της επιφάνεια της Ευρώπης υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός που μπορεί να έχει διπλάσια ποσότητα νερού από εκείνους της Γης και διάφορα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να είναι φιλικός στη ζωή.

Όμως σειρά ερευνών έχει δείξει ότι εκτός από τον ωκεανό ανάμεσα σε αυτόν και την επιφάνεια στο εσωτερικό των πάγων του έχουν σχηματιστεί μικρότερες και μεγαλύτερες λίμνες με νερό σε υγρή μορφή. Έχει επίσης παρατηρηθεί η ύπαρξη κάποιων πιδάκων που εκτοξεύουν υλικά από την επιφάνεια της Ευρώπης.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της NASA παρουσίασε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία οι λίμνες που υπάρχουν στην Ευρώπη είναι ρηχές και κάποιες από αυτές βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια και κάποιες βρίσκονται σε μεγαλύτερα βάθη. Σύμφωνα με την μελέτη ύπαρξη αυτών των λιμνών παράγει διαφόρων ειδών γεωλογικά φαινόμενα όπως κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα που προκαλούν την εκτόξευση είτε νερού είτε παγωμένης λάβας.

1665591992594.png


Ανάμεσα στα άλλα τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα για την προετοιμασία της αμερικανικής αποστολής Europa Clipper που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φθάσει εκεί το 2030. Θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί να φιλοξενεί ζωή κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της, όπου εκτιμάται ότι υπάρχει ένας τεράστιος και βαθύς ωκεανός.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εκπληκτικές εικόνες από τη σύγκρουση δύο άστρων νετρονίου (βίντεο)

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022
1665682064687.png


Τον Αύγουστο του 2017 τα αστρονομικά όργανα συνέλαβαν τα ίχνη ενός από τα πιο εντυπωσιακά, βίαια και μυστηριώδη κοσμικά φαινόμενα. Σε απόσταση περίπου 130 εκατ. ετών φωτός από τη Γη υπήρχε ένα δυαδικό σύστημα αστέρων νετρονίων. Τα δύο άστρα είχαν εισέλθει σε ένα… χορό θανάτου που κατέληξε στην σύγκρουση/συγχώνευση τους. Τα επιστημονικά όργανα εντόπισαν τα βαρυτικά κύματα αλλά και την ακτινοβολία γάμα που παρήχθησαν από αυτή την κοσμική διεργασία.

Ομάδα ερευνητών αξιοποιώντας κυρίως δεδομένα που κατέγραψε από αυτή την σύγκρουση το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψε το ακριβές σημείο της έκρηξης που ακολούθησε την σύγκρουση και μια σειρά από δεδομένα που κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά στην κατανόηση των φαινομένων που παράγονται από τις συγκρούσεις των άστρων νετρονίου.

Οι παρατηρήσεις αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός πίδακα που δημιουργήθηκε από την σύγκρουση ο οποίος εκτοξεύει στο Διάστημα ύλη με ασύλληπτες ταχύτητες. Οι παρατηρήσεις του Hubble παρουσίαζαν μια κοσμική «ψευδαίσθηση» δείχνοντας την ύλη να ταξιδεύει στο Διάστημα με ταχύτητες 4-7 φορές μεγαλύτερη από αυτή του φωτός κάτι που σύμφωνα τουλάχιστον με την κρατούσα κοσμολογική θεωρία δεν μπορεί να ισχύει αφού η μέγιστη ταχύτητα στο Σύμπαν είναι αυτή του φωτός, δηλαδή 300 χιλιάδες χλμ./δευτ. Έτσι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πίδακας εκτοξεύει την ύλη με ταχύτητα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 98% με αυτή του φωτός


 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top