Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

21:00, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

πλανήτης εννιά


Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε τον μυστηριώδη υποθετικό πλανήτη 9, κάπου πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα. Πραγματικά οι συνθήκες δεν ευνοούν την αναζήτηση μας. Είναι ένας πλανήτης που βρίσκεται πολύ μακριά σε ένα κρύο και σκοτεινό διάστημα.

Οι επιστήμονες έχουν μία αόριστη ιδέα για το πού θα μπορούσε να είναι. Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για αυτό. Μπορεί απλώς να μην τον έχουμε εντοπίσει ακόμη ή να μην υπάρχει καθόλου. Επίσης ο πλανήτης Εννιά θα μπορούσε να είναι μόνο ένας σωρός από βράχια.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από τους φυσικούς Katherine Brown του Hamilton College και Harsh Mathur του Πανεπιστημίου Case Western Reserve αυτό που έχουμε ερμηνεύσει ως απόδειξη ενός πλανήτη θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα σημάδι ότι κάτι λείπει από το τρέχον μοντέλο για την βαρύτητα.

Σύμφωνα με τη πρόσφατη μελέτη τους, οι μικρές ανωμαλίες στις τροχιές διαφόρων αντικειμένων που ορισμένοι αποδίδουν σε έναν κρυμμένο πλανήτη είναι επίσης συμβατές με ένα διαφορετικό είδος βαρυτικού μοντέλου, αυτού που ονομάζεται Τροποποιημένη Νευτώνεια Δυναμική (MOND).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νόμοι του Νεύτωνα είναι χρήσιμοι. Είναι γνωστό, όμως, ότι δεν είναι τέλειοι. Τα ελαττώματα του νόμου της παγκόσμιας έλξης του Νεύτωνα επιλύθηκαν από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν. Το μοντέλο MOND είναι μια εναλλακτική λύση που στηρίζεται στην άποψη ότι άλλα βαρυτικά φαινόμενα υπερισχύουν όταν η νευτώνεια βαρυτική επιτάχυνση πέσει κάτω από ένα ορισμένο όριο.

Επειδή το MOND μπορεί να περιγράψει τη βαρυτική συμπεριφορά γαλαξιών που δεν φαίνεται να συνδέονται με την κανονική ύλη – απροσδόκητες καμπύλες περιστροφής κ.α.- γίνεται μία ελκυστική εναλλακτική λύση για την μελέτη της σκοτεινής ύλης. Ωστόσο δεν έχει μελετηθεί σε μικρότερες κλίμακες.

«Το MOND είναι πολύ καλό στην εξήγηση παρατηρήσεων σε γαλαξιακή κλίμακα. Δεν περίμενα ότι θα είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα», είπε ο Harsh Mathur.

Η ύπαρξη του Πλανήτη Εννιά είχε εξαχθεί ως συμπέρασμα αφού οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα μια περίεργη ομαδοποίηση τροχιών. Εκεί, μπορούν να βρεθούν τεράστιοι αριθμοί μικρών παγωμένων βράχων, σε μεγάλες τροχιές. Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από αυτούς τους βράχους έχουν παρατηρηθεί να συσσωρεύονται στις τροχιές τους θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι έχουν συγκεντρωθεί από τη βαρυτική επίδραση ενός μεγάλου πλανήτη.

Οι καθηγητής της έρευνας σκέφτηκαν ότι αυτές οι παρατηρήσεις ομαδοποίησης μπορεί να μην είναι συμβατές με το MOND. Έτσι έκαναν μία έρευνα για τις τροχιές των αντικειμένων της Ζώνης του Κάιπερ του εξωτερικού ηλιακού συστήματος με το μοντέλο MOND για να παρατηρήσουν πώς συμπεριφέρονται.

Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσαν ότι και ένας σωρός βράχων συμπεριφέρονταν σχεδόν ακριβώς όπως η παρατηρηθείσα ομαδοποίηση. Σύμφωνα με τη θεωρία του MOND, οι υπολογισμοί τους υποδηλώνουν ότι μερικά από τα αντικείμενα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα θα πρέπει να έλκονται και να ευθυγραμμίζονται με το βαρυτικό πεδίο του γαλαξία μας με την πάροδο του χρόνου.

Φυσικά δεν είναι αρκετό ισχυριστεί κανείς με βεβαιότητα ότι το MOND εξηγεί την περίεργη συμπεριφορά αυτών μακρινών βράχων και όχι ένας πλανήτης. Σε αυτή την φάση δεν έχουμε αρκετά δεδομένα προκειμένου να υποστηριχθεί η ύπαρξη ή όχι του πλανήτη Εννιά.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Συναρπαστικά νέα για τους λάτρεις του διαστήματος. Μία νέα «εκτόξευση» έχει προγραμματίσει η NASA για τον Νοέμβριο. Αυτήν την φορά δεν θα είναι εκτόξευση ενός πυραύλου στο διάστημα, αλλά η κυκλοφορία της νέας δωρεάν streaming υπηρεσίας NASA+.

Τι είναι το NASA+​


Το NASA+ είναι μια streaming υπηρεσία, στην οποία θα προβάλλονται οι live μεταδόσεις της NASA για αποστολές, εκτοξεύσεις, έρευνες και οτιδήποτε άλλη δραστηριότητα της διαστημικής υπηρεσίας. «Φέρνουμε το διάστημα σε εσάς», δήλωσε ο Marc Etkind από το Γραφείο Επικοινωνιών της NASA.

Το NASA+ αποτελεί μέρος του σχεδίου της διαστημικής υπηρεσίας να μεταμορφώσει την ψηφιακή της παρουσία. Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2023, η NASA θέλει να ανανεώσει τους ιστότοπους της και να αναβαθμίσει την εφαρμογή της. Ο επικεφαλής πληροφοριών της υπηρεσίας, Jeff Seaton, δήλωσε ότι ο στόχος της NASA είναι να βελτιστοποιήσει «το τρόπο με τον οποίο το κοινό ασχολείται με το περιεχόμενο της NASA στο διαδίκτυο».

Πόσο θα κοστίζει το NASA+;​


Το NASA+ θα είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς κόστος συνδρομής (η NASA είναι μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο, επομένως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη). Επίσης η υπηρεσία δεν θα έχει διαφημίσεις.

Πού μπορώ να παρακολουθήσω το NASA+;​


Το NASA+ πρόκειται να γίνει διαθέσιμο στις 8 Νοεμβρίου. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες, μέσω της εφαρμογής της NASA σε iOS και Android για κινητά, tablet και συσκευές smart TV. Επίσης θα υπάρχει σε άλλες streaming πλατφόρμες όπως το Apple TV, το Fire TV και το Roku.

Turn on, tune in, and space out to relaxing music and ultra-high-definition visuals of the cosmos, from the surface of Mars to a Uranian sunset.
“Space Out” Episode 1 drops Nov 8 on NASA+: https://t.co/QUQRsdGvp9 pic.twitter.com/P43WBGVk8u
— NASA (@NASA) November 3, 2023

Σε τι διαφέρει το NASA+ από το NASA TV;​


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το NASA+ θα είναι μια ενημέρωση του NASA TV, το οποίο είναι επίσης δωρεάν. Δεν είναι σαφές πόσο διαφορετικό θα είναι το περιεχόμενο μεταξύ των δύο ή αν το NASA+ θα λειτουργήσει απλώς ως η νέα και βελτιωμένη έκδοση του NASA TV.

Τι μπορώ να παρακολουθήσω στο NASA+;​


Αν και δεν έχει ανακοινωθεί πλήρες πρόγραμμα, το NASA+ θα διαθέτει μια σειρά από live μεταδόσεις, ενημερώσεις αποστολών και βίντεο από τα παρασκήνια, όπως γίνεται στο NASA TV. Μέσω του ιστότοπού της και του καναλιού της στο YouTube, η NASA δημοσιεύει συχνά βίντεο από τις αποστολές της, από προσγειώσεις ρόβερ στον Άρη, από ιστορικές εκτοξεύσεις πυραύλων, και πολλά άλλα.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι στο NASA+ θα είναι διαθέσιμα τα πρωτότυπα ντοκιμαντέρ της NASA, που έχουν βραβευτεί με Emmy και νέες σειρές που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες.

We're bringing space to you!
Launching on November 8, NASA+ is @NASA's new ad-free, no-cost, family-friendly streaming service that puts the universe at your fingertips. Get ready to watch and enjoy live coverage and original video series on this exciting new platform. pic.twitter.com/AKq6OE7U1I
— NASA Marshall (@NASA_Marshall) November 3, 2023

πηγή: FOXreport.gr
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Micro

Συντονιστής

Ο Micro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άνεργος/η. Έχει γράψει 2,432 μηνύματα.

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,498 μηνύματα.

1701375660185.png
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Η ομορφότερη φωτογραφία του 2023 από το τηλεσκόπιο James Webb​

Το ανακοίνωσε η NASA σύμφωνα με τις ψήφους του κοινού

Η ομορφότερη φωτογραφία του 2023 από το τηλεσκόπιο James Webb

Την καλύτερη φωτογραφία του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb ανακοίνωσε η NASA με βάση τις προτιμήσεις του κοινού.
Σε σχετική ανάρτησή στο X αναφέρεται πως «όλοι σας επιλέξατε τον M51 ως την κορυφαία εικόνα του τηλεσκοπίου James Webb για το 2023! Σας ευχαριστούμε που ψηφίσατε. Ανυπομονούμε να σας προσφέρουμε ακόμη περισσότερη επιστήμη το 2024»
Οι ελικοειδείς βραχίονες του σπειροειδούς γαλαξία M51 εκτείνονται με εντυπωσιακό τρόπο σε αυτή την εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της σύμπραξης NASA/ESA/CSA. Οι σπειροειδείς γαλαξίες διαθέτουν εξέχοντες, καλά αναπτυγμένους σπειροειδείς βραχίονες όπως αυτοί που παρουσιάζονται σε αυτή την εικόνα. H εικόνα αποτυπώθηκε από το Mid-InfraRed Instrument (MIRI) του τηλεσκοπίου James Webb και δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Αύγουστο.
Σε αυτή την εικόνα το επανεπεξεργασμένο αστρικό φως από κόκκους σκόνης και μόρια στο μέσο του γαλαξία φωτίζει εξαιρετικά. Κενές κοιλότητες και φωτεινά στίγματα εναλλάσσονται και δίνουν την εντύπωση κυματισμών που διαδίδονται από τους σπειροειδείς βραχίονες, αναφέρει η Nasa. Οι κίτρινες συμπαγείς περιοχές υποδηλώνουν τα νεοσύστατα αστρικά σμήνη του γαλαξία.

Ο M51 - γνωστός και ως NGC 5194 - βρίσκεται περίπου 27 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό Canes Venatici και είναι παγιδευμένος σε μια ταραχώδη σύνδεση με τον γείτονά του, τον γαλαξία νάνο NGC 5195. Η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των δύο γαλαξιών τους έχει καταστήσει ένα από τα καλύτερα μελετημένα ζεύγη γαλαξιών στον νυχτερινό ουρανό.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

1706293093500.png

Τα ολοένα και πιο προηγμένα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι αστρονόμοι σε συνδυασμό με νέες μεθόδους παρατήρησης του Διαστήματος έχουν οδηγήσει σε μια επανάσταση στον τομέα της ανακάλυψης εξωπλανητών, πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Ανακαλύπτονται σε εβδομαδιαία πλέον βάση εξωπλανήτες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται και μαζικός εντοπισμός εξωπλανητών. Στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται πλανήτες με χαρακτηριστικά που δεν υπακούν στα συμβατικά μοντέλα των κοσμολόγων ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός που εντοπίζεται ή υποδεικνύεται σε αυτούς η παρουσία νερού σε διάφορες μορφές του θέτοντας έτσι τους πλανήτες αυτούς υποψηφίους για να διαθέτουν ζωή έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.


Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA και της ESA, αστρονόμοι παρατήρησαν τον μικρότερο εξωπλανήτη, όπου έχουν ανιχνευθεί υδρατμοί στην ατμόσφαιρά του. Το Hubble παρατήρησε τον πλανήτη GJ 9827d κατά τη διάρκεια έντεκα διελεύσεων, κατά τις οποίες ο πλανήτης πέρασε μπροστά από το άστρο του, σε χρονική διάρκεια τριών ετών. Ο πλανήτης ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από ένα άστρο ερυθρό νάνο κάθε 6,2 ημέρες. Το αστέρι GJ 9827 βρίσκεται 97 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό των Ιχθύων.

Με διάμετρο περίπου διπλάσια από τη Γη, ο πλανήτης GJ 9827d δείχνει ότι πιθανοί πλανήτες με ατμόσφαιρες πλούσιες σε νερό θα μπορούσαν να υπάρχουν σε άλλα σημεία του γαλαξία μας. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν το Hubble μέτρησε φασματοσκοπικά μια μικρή ποσότητα υδρατμών σε μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο ή εάν η ατμόσφαιρα του πλανήτη αποτελείται κυρίως από νερό και διατηρήθηκε έπειτα από μια αρχική ατμόσφαιρα υδρογόνου/ηλίου που εξατμίστηκε λόγω αστρικής ακτινοβολίας.
Εάν ο πλανήτης έχει υπολείμματα ατμόσφαιρας πλούσιας σε νερό, τότε θα πρέπει να έχει σχηματιστεί πιο μακριά από το άστρο του, όπου η θερμοκρασία είναι κρύα και το νερό είναι διαθέσιμο με τη μορφή πάγου. Σε αυτό το σενάριο, ο πλανήτης θα είχε μετακινηθεί πιο κοντά στο αστέρι και θα είχε λάβει περισσότερη ακτινοβολία και στη συνέχεια το υδρογόνο θερμάνθηκε και διέφυγε ή βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία διαφυγής από την ασθενή βαρύτητα του πλανήτη. Η εναλλακτική θεωρία είναι ότι ο πλανήτης σχηματίστηκε κοντά στο καυτό αστέρι, με ένα ίχνος νερού στην ατμόσφαιρά του.

Η ανακάλυψη του Hubble ανοίγει την πόρτα στη μελέτη του πλανήτη με περισσότερες λεπτομέρειες και αποτελεί έναν καλό στόχο προκειμένου το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb να αναζητήσει με υπέρυθρη φασματοσκοπία άλλα ατμοσφαιρικά μόρια.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Πολυ ενδιαφερουσα ειδηση!


«Γερο-καπνιστές»: ένα νέο είδος αστέρων βρέθηκε κρυμμένο στο κέντρο του Γαλαξία μας


Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός «γερο-καπνιστή», ενός ηλικιωμένου ερυθρού γίγαντα που εκτοξεύει σύννεφα καπνού και σκόνηςPhilip Lucas/University of Hertfordshire



Μια δεκαετής έρευνα του νυχτερινού ουρανού αποκάλυψε έναν μυστηριώδη νέο τύπο αστέρα που οι αστρονόμοι αποκαλούν «γερο-καπνιστή» (old smoker).

Αυτά τα, μέχρι τώρα κρυμμένα, αστρικά αντικείμενα είναι ηλικιωμένα, γιγάντια αστέρια που βρίσκονται κοντά στην καρδιά του Γαλαξία μας. Είναι ανενεργά για δεκαετίες και εξασθενούν σταδιακά εκτοξεύοντας σύννεφα καπνού και σκόνης μέχρι να γίνουν σχεδόν αόρατα. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στη διανομή των στοιχείων στο σύμπαν.
Τέσσερις μελέτες που περιγράφουν λεπτομερώς τις παρατηρήσεις δημοσιεύθηκαν στις 25 Ιανουαρίου στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν για πρώτη φορά τα αστέρια «γερο-καπνιστές» κατά τη διάρκεια έρευνας που περιελάμβανε την παρακολούθηση σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου αστέρων στο υπέρυθρο φως, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.

Οι παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν με το Τηλεσκόπιο Έρευνας Ορατού και Υπέρυθρου, το οποίο βρίσκεται σε ένα πλεονεκτικό σημείο ψηλά στις Χιλιανές Άνδεις, στο Αστεροσκοπείο Cerro Paranal.

Μια απροσδόκητη ανακάλυψη​



Ο αρχικός στόχος της ομάδας ήταν η αναζήτηση νεογέννητων άστρων, τα οποία είναι δύσκολο να ανιχνευθούν στο ορατό φως επειδή καλύπτονται από τη σκόνη και τα αέρια στον Γαλαξία μας. Όμως, το υπέρυθρο φως μπορεί να διαπεράσει τις υψηλές αυτές συγκεντρώσεις σκόνης και να τα εντοπίσει.
Καθώς οι αστρονόμοι παρακολουθούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια αστέρια, εντόπισαν 222 που παρουσίαζαν αξιοσημείωτες μεταβολές στη φωτεινότητα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα 32 από αυτά ήταν νεογέννητα αστέρια, ή πρωτοαστέρες, όπως ονομάζονται.

Κοντά στο γαλαξιακό κέντρο, η ομάδα εντόπισε επίσης 21 κόκκινα αστέρια που παρουσίασαν ασυνήθιστες αλλαγές στη φωτεινότητα, και οι οποίες προβλημάτισαν τους αστρονόμους.
«Γερο-καπνιστές»: ένα νέο είδος αστέρων βρέθηκε κρυμμένο στο κέντρο του Γαλαξία μας



Υπέρυθρες εικόνες δείχνουν έναν ερυθρό γίγαντα, που βρίσκεται σε απόσταση 30.000 ετών φωτός κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας. Το αστέρι εξαφανίστηκε και στη συνέχεια επανεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια αρκετών ετώνPhilip Lucas/University of Hertfordshire

«Δεν ήμασταν σίγουροι αν αυτά τα αστέρια ήταν πρωτοαστέρες που ετοιμάζονταν να εκραγούν, ή αν ανέκαμπταν από μια πτώση της φωτεινότητας που προκλήθηκε από έναν δίσκο ή ένα κέλυφος σκόνης ή αν ήταν παλαιότερα γιγάντια αστέρια που αποβάλλουν ύλη στα τελευταία στάδια της ζωής τους», δήλωσε ο Φίλιπ Λούκας, καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντσιρ της Αγγλίας.

Νέα κατηγορία ερυθρών γιγάντων​

Η ομάδα επικεντρώθηκε σε επτά από αυτά τα αστέρια και συνέκρινε τα νέα δεδομένα που συνέλεξε με δεδομένα από προηγούμενες έρευνες για να διαπιστώσει τελικά ότι τα αστρικά αντικείμενα ήταν ένας νέος τύπος ερυθρών γιγάντων.
Οι ερυθροί γίγαντες σχηματίζονται όταν τα άστρα έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα υδρογόνου για την πυρηνική σύντηξη και αρχίζουν να πεθαίνουν. Σε περίπου 5 ή 6 δισεκατομμύρια χρόνια, ο ήλιος μας θα γίνει ένας ερυθρός γίγαντας, που θα φουσκώνει και θα διαστέλλεται καθώς απελευθερώνει στρώματα υλικού (πιθανότατα διαλύοντας τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος). Αλλά τα αστέρια που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας είναι διαφορετικά.
«Αυτά τα ηλικιωμένα αστέρια κάθονται ήσυχα για χρόνια ή και δεκαετίες και στη συνέχεια "ξεφυσάνε" σύννεφα καπνού με έναν εντελώς απροσδόκητο τρόπο», δήλωσε ο Ντάντε Μινίτι, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αντρές Μπέγιο στη Χιλή. «Φαίνονται πολύ αμυδρά και κόκκινα για αρκετά χρόνια, σε σημείο που μερικές φορές δεν μπορούμε να τα δούμε καθόλου».
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι «γερο-καπνιστές» απελευθερώνουν στοιχεία στο διάστημα θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι αστρονόμοι μελετούν την κατανομή αυτών των στοιχείων στο σύμπαν.
Με πληροφορίες από: Astronomers discover strange new type of star hidden in the center of our galaxy by Ashley Strickland, CNN
 

Luke87

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Luke87 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 832 μηνύματα.

Αρτεμις. Οπως λέμε η αρχαία Ελληνίδα θεά του κυνηγιού.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
1709487488221.png


Ένας λευκός νάνος – ο πυρήνας ενός νεκρού αστέρα – με μία «ουλή» στην επιφάνειά του, δίνει νέες πληροφορίες για τη συμπεριφορά ορισμένων άστρων–κανίβαλων στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (Very Large Telescope - VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή, οι ερευνητές μελέτησαν έναν λευκό νάνο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 63 ετών φωτός από τη Γη – ένα έτος φωτός αντιστοιχεί σε 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Όπως όλοι οι λευκοί νάνοι, είναι απίστευτα πυκνός, συγκεντρώνοντας περίπου το 70% της μάζας του ήλιου σε διαστάσεις παρόμοιες με της Γης.
Αστέρια με μάζα έως και οκταπλάσια του ήλιου μας φαίνονται προορισμένα να καταλήξουν ως λευκοί νάνοι. Όταν κάψουν όλο το υδρογόνο τους, η βαρύτητα τα αναγκάζει να καταρρεύσουν και να ανατινάξουν τα εξωτερικά τους στρώματα, αφήνοντας τελικά έναν συμπαγή πυρήνα – τον λευκό νάνο.

Metal scar found on cannibal star | ESOcast Light

Οι αστρονόμοι έχουν διαπιστώσει ότι οι λευκοί νάνοι καταπίνουν θραύσματα πλανητών και φεγγαριών, καθώς και αστεροειδείς. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (26/2) στο Astrophysical Journal Letters, οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά ένα αποκαλυπτικό δείγμα αυτής της διαδικασίας – μια «ουλή» στην επιφάνεια του λευκού νάνου WD 0816-310, που αποτελείται από τα μεταλλικά στοιχεία ενός πλανητικού θραύσματος ή αστεροειδούς που «καταβρόχθισε» αφού το προσέλκυσε με το μαγνητικό του πεδίο.

Ένα «σνακ» με διάμετρο 530 χιλιόμετρα​



Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από το εύρημα, αφού υποπτεύονταν ότι τα συντρίμμια θα είχαν αναμειχθεί με το υπόλοιπο υλικό στην επιφάνεια του λευκού νάνου.
«Δεν πιστεύαμε ότι το μαγνητικό πεδίο θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάμειξη του υλικού που προστέθηκε στην επιφάνεια του άστρου. Όταν ρίχνετε ζάχαρη σε ένα ποτήρι νερό, όλο το νερό γίνεται γλυκό», δήλωσε ο αστρονόμος Stefano Bagnulo του Παρατηρητηρίου Armagh στη Βόρεια Ιρλανδία, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Δεν ήταν σαφές τι είδους σώμα άφησε την «ουλή», η οποία περιελάμβανε σίδηρο, νικέλιο, τιτάνιο, χρώμιο, μαγνήσιο και άλλα στοιχεία.
«Το συγκεκριμένο “σνακ” ήταν τουλάχιστον τόσο ογκώδες όσο η Εστία, ο δεύτερος μεγαλύτερος αστεροειδής στο ηλιακό μας σύστημα», δήλωσε ο αστρονόμος του University College London και συν-συγγραφέας της μελέτης Jay Farihi.

Η Εστία είναι ένα βραχώδες αντικείμενο στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος με διάμετρο περίπου 530 χιλιόμετρα.

Το μαγνητικό πεδίο των λευκών νάνων​

Ο συγκεκριμένος λευκός νάνος ξεκίνησε τη ζωή του ως αστέρι με μάζα περίπου διπλάσια από εκείνη του ήλιου, ζώντας περίπου 1,2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν εισέλθει στον επιθανάτιο ρόγχο του. Πολλοί λευκοί νάνοι έχουν ένα δίσκο από συντρίμμια σε τροχιά γύρω τους – τα απομεινάρια ενός πλανητικού συστήματος. Αυτό το υλικό πέφτει σταδιακά στην επιφάνεια του άστρου.
Περίπου το 20% των λευκών νάνων διαθέτουν ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Ορισμένοι λευκοί νάνοι, όπως αυτός, έχουν και τα δύο χαρακτηριστικά – ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο και έναν δίσκο από συντρίμμια γύρω τους.
«Η βασική ανακάλυψη είναι ότι το μαγνητικό πεδίο παίζει κεντρικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα συντρίμμια του δίσκου πέφτουν στην επιφάνεια του άστρου. Το υλικό όχι μόνο διοχετεύεται από το μαγνητικό πεδίο, αλλά και κολλάει στους μαγνητικούς πόλους, χωρίς να αναμιγνύεται στην επιφάνεια του άστρου», δήλωσε ο Bagnulo.
Στη θέση του παραπάνω λευκού νάνου κάποια στιγμή θα βρεθεί και ο ήλιος μας. Αλλά αυτό θα συμβεί μετά από πολύ, πολύ καιρό – περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια, όπως υπολογίζουν οι αστρονόμοι.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.

Εντοπίστηκαν δύο αστρικά ρεύματα δομικά υλικά του γαλαξία μας​

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 16:44

Δημιουργήθηκαν πριν από 12 δισ. έτη και προκάλεσαν μαζική αστρογένεση


Μια ακόμη σημαντική ανακάλυψη που φωτίζει την ύπαρξη και λειτουργία του Σύμπαντος έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο GAIA που έχει ως αποστολή τη χαρτογράφηση περίπου ενός δισ. διαστημικών σωμάτων (γαλαξιών, άστρων, αστεροειδών). Το τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εντόπισε δύο ρεύματα άστρων που σχηματίστηκαν πριν από περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια χρόνια στο γαλαξία μας.

Αυτά τα δύο ρεύματα, που ονομάστηκαν Shakti και Shiva, βοήθησαν όπως φαίνεται στον σχηματισμό του γαλαξία μας. Και τα δύο είναι τόσο αρχαία που πιθανότατα σχηματίστηκαν πριν ακόμα από τα παλαιότερα μέρη των σπειροειδών βραχιόνων και του δίσκου του σημερινού Γαλαξία.
«Αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό είναι ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε αυτές τις αρχαίες δομές» λέει ο Κιάτι Μαλχάν του Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ, επικεφαλής της έρευνας. «Ο γαλαξίας μας έχει αλλάξει τόσο σημαντικά από τότε που γεννήθηκαν αυτά τα αστέρια που δεν θα περιμέναμε να τα αναγνωρίσουμε τόσο ξεκάθαρα ως ομάδα, αλλά τα πρωτοφανή δεδομένα που λαμβάνουμε από το Gaia το κατέστησαν δυνατό».

Κάθε ρεύμα περιέχει τη μάζα περίπου 10 εκατομμυρίων Ήλιων, με αστέρια ηλικίας 12 έως 13 δισεκατομμυρίων ετών που κινούνται όλα σε πολύ παρόμοιες τροχιές με παρόμοια σύνθεση. Ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται υποδηλώνει ότι μπορεί να σχηματίστηκαν ως ξεχωριστά θραύσματα που συγχωνεύτηκαν με το Γαλαξία νωρίς στη ζωή του. Αν και μοιάζουν πολύ, τα δύο ρεύματα δεν είναι πανομοιότυπα. Οι αστέρες Shakti περιφέρονται λίγο πιο μακριά από το κέντρο του Γαλαξία και σε πιο κυκλικές τροχιές από τους αστέρες Shiva.
πηγή φωτό. (ESA/Gaia/DPAC/K.Malhan; CC BY-SA 3.0 IGO)


Και τα δύο ρεύματα βρίσκονται προς την καρδιά του Γαλαξία. Το τηλεσκόπιο εξερεύνησε αυτό το τμήμα του Γαλαξία το 2022 χρησιμοποιώντας ένα είδος «γαλαξιακής αρχαιολογίας», που έδειξε ότι η περιοχή είναι γεμάτη με τα παλαιότερα αστέρια σε ολόκληρο τον Γαλαξία, όλα γεννημένα πριν καν σχηματιστεί σωστά ο δίσκος του Γαλαξία.

«Τα αστέρια εκεί είναι τόσο αρχαία που τους λείπουν πολλά από τα βαρύτερα μεταλλικά στοιχεία που δημιουργήθηκαν αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του Σύμπαντος. Αυτά τα βαρέα μέταλλα είναι εκείνα που σφυρηλατούνται μέσα στα αστέρια και διασκορπίζονται στο Διάστημα όταν αυτά πεθαίνουν. Τα αστέρια στην καρδιά του γαλαξία μας είναι φτωχά σε μέταλλα, γι’ αυτό ονομάσαμε την περιοχή αυτή “φτωχή παλιά καρδιά” του γαλαξία μας» λέει ο Χανς Βάλτερ Ριξ επίσης του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ επικεφαλής «γαλαξιακός αρχαιολόγος» στην έρευνα.

Πριν από περίπου 12 δισεκατομμύρια χρόνια ο γαλαξίας μας έμοιαζε πολύ διαφορετικός από σήμερα. Πιστεύεται ότι σχηματίστηκε, καθώς συνενώθηκαν πολλαπλά μακρόστενα, ακανόνιστα νήματα αερίου και σκόνης, τα οποία σχημάτισαν αστέρια και τυλίχτηκαν μεταξύ τους για να προκαλέσουν τη γέννηση του Γαλαξία, όπως τον ξέρουμε. Φαίνεται ότι τα ρεύματα Shakti και Shiva είναι δύο από αυτά τα στοιχεία.
Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Kate1914

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Kate1914 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Είναι 19 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 1,746 μηνύματα.

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Το voyager δουλευει 47 χρονια το κινητο μου στα τρια βαραει μπιελα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,452 μηνύματα.
Ουαουυυυυυυυυυυ!

16:32, Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Εξωπλανήτης K2-18 b


Οι αστρονόμοι θα μπορούσαν επιτέλους να αποδείξουν ότι υπάρχουν εξωγήινοι σε έναν μακρινό πλανήτη, έπειτα από νέες παρατηρήσεις.
Πρόκειται για τον πλανήτη «K2-18 b», ο οποίος είναι υπερδιπλάσιος από τη Γη, επέχει 120 έτη φωτός από τον πλανήτη μας και βρίσκεται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του στον
αστερισμό του Λέοντα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πέρυσι ότι πίστευαν πως είχαν ανιχνεύσει το αέριο «διμεθυλοσουλφίδιο» (DMS) στην ατμόσφαιρά του, που μια ένωση που «παράγεται μόνο από τη ζωντανούς οργανισμούς».

Τώρα, για να επιβεβαιωθεί η διαπίστωση, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα πραγματοποιήσει πολύωρες παρατηρήσεις του πλανήτη. Ωστόσο, οι λάτρεις του διαστήματος θα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες για την πιστοποίηση και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
Ο επικεφαλής των ερευνών για τον πλανήτη «K2-18 b» είναι ο αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Dr. Nikku Madhusudhan. Έχει ονομάσει τον πλανήτη «υδρόγειο κόσμο», που είναι ένας σχετικά νέος όρος που επινόησε για έναν βραχώδη πλανήτη με ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο και ωκεανούς νερού.
«Αν ανιχνεύσουμε DMS στον K2-18 b, αυτό τον τοποθετεί βασικά στην κορυφή των πιθανών ενδείξεων κατοικησιμότητας», δήλωσε ο Dr. Madhusudhan στους Times.

Εξωπλανήτης K2-18 b

Ο πλανήτης «K2-18 b»​

Ο πλανήτης «K2-18 b», που υπερδιπλάσιος σε μέγεθος από τη Γη και έχει μάζα πάνω από οκτώ φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας, ανακαλύφθηκε το 2015. Ωστόσο μόλις το 2019 αναφέρθηκε η παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρα του.
Το 2023, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο στην ατμόσφαιρά του, καθώς και έλλειψη αμμωνίας.

Ο Dr. Madhusudhan χαρακτήρισε αυτή τη στιγμή ως «πολύ σημαντική», επειδή υποστηρίζει τη θεωρία ότι υπάρχει ένας ωκεανός νερού κάτω από μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο.
Οι αρχικές παρατηρήσεις του Webb έδωσαν μια πιθανή ανίχνευση ενός μορίου που ονομάζεται διμεθυλοσουλφίδιο (DMS), το οποίο στη Γη «παράγεται μόνο από τη ζωή».

Το μεγαλύτερο μέρος του DMS στη γήινη ατμόσφαιρα εκπέμπεται από το φυτοπλαγκτόν σε θαλάσσια περιβάλλοντα – γεγονός που υποδηλώνει μια παρόμοια μορφή ζωής στον μακρινό πλανήτη.
Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να σκεφτούν καμία φυσική γεωλογική ή χημική διαδικασία που θα μπορούσε να δημιουργήσει DMS χωρίς ζωντανούς οργανισμούς.
Ο Dr. Madhusudhan δήλωσε ότι το εύρημα τους προκάλεσε σοκ, αλλά επειδή επρόκειτο για αρχικές παρατηρήσεις, θα μπορούσε να πει μόνο με 50% βεβαιότητα ότι υπάρχει DMS στον K2-18 b.
«Ήταν ένα πραγματικό σοκ, είχα άγρυπνες νύχτες για μια εβδομάδα. Εκείνη την εβδομάδα, δεν βρήκα καν το κουράγιο να το ανακοινώσω στην ίδια μου την ομάδα» πρόσθεσε.

Εξωπλανήτης K2-18 b

Οι νέες παρατηρήσεις του James Webb​

Οι νέες παρατηρήσεις από το James Webb αναμένεται να δώσουν μια οριστική απάντηση – αν και ο ειδικός θα πρέπει να περάσει μήνες μελετώντας τα δεδομένα για να την πάρει.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,4 δισεκατομμυρίων λιρών), είναι σε θέση να αναλύσει τη χημική σύσταση ενός μακρινού πλανήτη καταγράφοντας το φως από το άστρο που τον φιλοξενεί αφού περάσει από την ατμόσφαιρα του πλανήτη στο δρόμο του προς τη Γη.
Τα αέρια της ατμόσφαιρας απορροφούν μέρος του αστρικού φωτός, αλλά το καθένα αφήνει αποκαλυπτικές υπογραφές στο φάσμα του φωτός, τις οποίες οι αστρονόμοι μπορούν στη συνέχεια να ξεδιαλύνουν.
Εξωπλανήτης K2-18 b
Παρόλο που οι «υδάτινοι κόσμοι» προβλέπεται να καλύπτονται από νερό, οι ερευνητές λένε ότι είναι επίσης πιθανό ο υποτιθέμενος ωκεανός του K2-18 b να είναι πολύ θερμός για να είναι κατοικήσιμος ή να είναι υγρός.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος πρότεινε ότι ο ωκεανός μπορεί να είναι λάβα.
Ο K2-18 b είναι γνωστός ως «σούπερ Γη» «super Earth» επειδή είναι μεγαλύτερος από τον πλανήτη μας αλλά μικρότερος από τον Ποσειδώνα.
Το μεγάλο μέγεθος του K2-18 b – με ακτίνα 2,6 φορές μεγαλύτερη από την ακτίνα της Γης, που σημαίνει ότι το εσωτερικό του πλανήτη περιέχει πιθανότατα έναν μεγάλο μανδύα από πάγο υψηλής πίεσης, όπως ο Ποσειδώνας, αλλά με λεπτότερη ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο και επιφάνεια ωκεανού.
«Αν και αυτό το είδος πλανήτη δεν υπάρχει στο ηλιακό μας σύστημα, οι “υπο-Ποσειδώνες” είναι ο πιο κοινός τύπος πλανήτη που είναι γνωστός μέχρι στιγμής στον γαλαξία», δήλωσε ο ερευνητής Subhajit Sarkar του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. «Έχουμε λάβει το πιο λεπτομερές φάσμα ενός υπο-Ποσειδώνα της κατοικήσιμης ζώνης μέχρι σήμερα, και αυτό μας επέτρεψε να υπολογίσουμε τα μόρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρά του».
πηγή: FOXreport.gr
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top