@taketrance
Οπα, ηρέμησε

. Αρχικα δεν πιστεύω σε δόγματα. Λειτουργώ με την λογικη μου και κρίνω συνεχώς τις αποψεις μου, προσπαθω τουλάχιστον. Επίσης, εξηγησα πολλες φορες οτι ο,τι εγινε στην ΕΣΣΔ, επειδη σε ειδα να αναφερεις βια και γκουλαγκ, ΔΕΝ ηταν σοσιαλισμος. Θες να το πεις δικτατορία; θες να το πεις υπερμετρος κρατικος καπιταλισμος οπου το κρατος θελει να εχει τον πληρη ελεγχο; οπως θελεις πες το και εγω δεν εχω κανενα πρόβλημα! Εξαλλου κανενας πραγματικος κομμουνιστής δεν αρεσκοταν σε αυτο που εγινε στην ΕΣΣΔ, γιατι ουσιαστικα ο Σταλιν πρόδωσε με τις πολιτικες του αποφάσεις τις υποσχεσεις του Λενιν για σοσιαλισμο, δηλ. οτι οι εργατες θα ειχαν τον ελεγχο. Η δικη μου προσέγγιση οπως γενικα η προσεγγιση των σοσιαλιστων, ακομα και απο την εποχη που πρωτοεμφανιστηκε η ιδεα αυτη, πολυ πριν τον Μαρξ, ειναι η εξης. Οπως περιέγραψα και πριν, οι σοσιαλιστες ηταν υπερ του ελεγχου του κρατους μεσω μιας δημοκρατικης εκλογικής διαδικασιας, διοτι ελεγαν οτι ετσι κι αλλιως η πλειοψηφία ειναι οι εργαζομενοι που μας υποστηρίζουν, και λογικο. Αντιθετα, οι κομμουνιστες ηθελαν το ιδιο πραγμα με τους σοσιαλιστες, απλα ηθελαν να το πετυχουν με αλλο τροπο, με επανασταση. Εδω να σημειώσω οτι αυτη η επανάσταση δεν μπορει να κριθεί, γιατι να θυμίσω οτι και ο καπιταλισμος/ελευθερη οικονομια μέσω επαναστασεων εδραιώθηκε, και μαλιστα βίαιων (Γαλλικη). Το τι εγινε οταν ο Σταλιν πηρε την εξουσια φυσικα ειναι καταδικαστεο και καμια σχεση δεν εχει με σοσιαλισμο. Εξαλλου τοτε οι σοσιαλιστες λεγανε οτι ο Λενιν "θα γυριζε μεσα στον ταφο του εαν έβλεπε τις πολιτικες πραξεις του Σταλιν". Στο θεμα μας, οι σοσιαλιστες λοιπόν, και ιδιαιτερα οι εξελικτικοί λενε το εξής:
Θα κερδισουμε στις εκλογές και μετα θα εισαγουμε ενα οικονομικο προγραμμα. Το προγραμμα αυτο:
1) Θα ενθαρρύνει την δημιουργία συνεταιρισμών, διευκολυνοντας την ιδρυση τους με διαφορες φοροελαφρυνσεις και κρατικες υπηρεσίες. Μπορουμε να πουμε πως αυτο το πραγμα ειναι το δικαιο, αφου για να αναδυθεί ενας σοσιαλιστικος επιχειρηματικος τομεας μεσα στις καπιταλιστικες μας οικονομιες, θελει μια βοήθεια, τουλαχιστον στις αρχες, μεχρι αυτος ο τομεας να γινει αυτονομος και αρκετα μεγαλος ωστε να μπορει να ανταγωνιστεί τον αντίστοιχο καπιταλιστικο τομεα. Ουσιαστικα το Κρατος με αυτον τον τροπο θα προωθήσει μια ελευθερία επιλογης για τον πολίτη. Θελεις να δουλευεις σε μια ιεραρχική επιχείρηση, οπου δεν θα εχεις κανενα διοικητικό ρολο; ή θελεις να δουλευεις σε μια δημοκρατικη επιχείρηση που θα μπορεις να ψηφίζεις και να αποφασιζεις μαζι με τους αλλους; θελεις να αγοραζεις απο την μια ή απο την αλλη;
Για να γινει αυτο πρεπει να δημιουργηθεί ενας τομέας με την βοήθεια του κρατους, που δεν θα "πλακώσει" τον καπιταλισμο, αλλα θα συνυπάρχει μαζι του, μεχρι η πλειοψηφία των πολιτων να δει απο μονη της ποιο δουλευει καλυτερα και ποιανου τομεα θελει να ειναι μελος. Αυτα. Τιποτα παραπανω, τιποτα λιγοτερο. Ενταξει και φυσικα το κρατος θα προσφέρει παροχες δημοσιας υγειας εκπαίδευσης, αυτα ειναι αυτονόητα. Οποτε καμια καταστολή και καμιά υποχρέωση για κανεναν. Απλα, προσωπικα πιστεύω, πως αφότου δημιουργηθεί και ο σοσιαλιστικος τομεας στις οικονομιες, τοτε οι περισσοτεροι πολιτες θα τεινουν προς αυτον, ειδικα αν ειναι επιτυχημενος, γιατι ειναι πιο ελκυστικός στην ανθρωπινη φύση, που εγω πιστευω πως ειναι κοινωνική και δεν εστιαζει στο ατομο αλλα στην κοινότητα.
Ελπιζω να ήμουν κατατοπιστικος.
Και να θυμάσαι φιλε, επειδη καποιος λεει οτι ειναι σοσιαλιστης, δεν παει να πει οτι ειναι κιόλας. Και ο Χιτλερ ονομασε το Κομμα του ΕθνικοΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ γερμανικο εργατικο κομμα. Τι σημαινει αυτο; οτι ηταν σοσιαλιστής; οποιος γνωριζει βασικη ιστορία ξερει οτι στα στρατόπεδα σοσιαλιστες και κομμουνιστες σκοτώνανε οι ναζι. Απλα το ονομα σοσιαλιστης τοτε "αγοραζε" ψηφους και το χρησιμοποιουσαν αβέρτα. Το ιδιο ισχυει και για τον Σταλιν, πιο πολυ φασιστας ηταν παρα κομμουνιστής/σοσιαλιστης. Οποτε να προσέχεις τις πραξεις του ατόμου, και οχι το branding.